- '0' ...' ΤΡΕΛΟΣ' - .-= Η ΨΥΧΗ =-.
(Μια μίξη Σαββόπουλος-Άσιμος
"Αν ο τρελός επέμενε στην τρέλα του θα γινόταν σοφός"
William Blake

Edited by - 1900 on 20/11/2003 16:26:20
ΠΙΣΤΕΨΤΕ ΣΕ ΣΑΣ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΘΑ ΑΝΘΗΣΕΙ
Ένας τρελλός καθότανε στην είσοδο
τη νύχτα απόψε και μιλούσε,
μιλούσε βιαστικά κι’ όταν απόσταινε
κάποτε, σκεφτικά χαμογελούσε.
Μιλούσε για τη γνώση, την ονόμαζε
την πρώτη αδυναμία των ανθρώπων.
«Μα θα μιλήσω απόψε κι’ ας με δέσουνε,
ξέρω τα μυστικά των άγιων τόπων!
»Ξέρω όλο μυστικά και γύρω μου άφοβα
θα τα βροντοφωνήσω πάλι.
Α, ήμουν τρελλός τόσον καιρό που σώπαινα
κι’ αυτά μούχουν βαρύνει το κεφάλι.
»Φίλε μου νάσαι απλώς πολυλογάς
χωρίς ουσία, θάσαι βάρος.
Φρόντιζε νάσαι ο πιο επικίνδυνος
και μόνος σου να παίρνης θάρρος.
»Νάχης καρδιά κι’ όλο να ευφραίνεται
μ’ αίσθημα και φιλοτιμία,
είνε… να καρτεράς το θάνατο
και νάρθη μια λιποθυμία!!!
»Είδες ο φουκαράς ο τζίτζικας
ψόφησε εχτές από ειλικρίνεια.
Τά λεγε αληθινά κ’ επίμονα
και μεις τα παίρναμε για γκρίνια.
»Στο τέλος έσκασε από ευγένεια
κ’ επίσημα κυλίστηκε στο χώμα…
Α φαύλοι, δε θα μου το κλείσετε
ποτέ τ’ αχρείο μου το στόμα!»
Και τάλεγε τόσο ήρεμα
τόσο γλυκά η ματιά του εφωτοβόλει,
γελούσε ξαφνικά κ’ έτσι χαρούμενα
σα νάταν η καρδιά του περιβόλι!
/MAΡΙΑ ΠΟΛΥΔΟΥΡΗ/ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ/
![]()

που παιζει...
μιλαει μονο του...
πλακα που εχει...
αν μεγαλωσεις και συνεχισεις
να μιλας τρελο θα σε πουνε
γιατι τολμησες να μεινεις
μικρος...
σημειωσεις απο μια αθωωτητα
που χαθηκε...
τρελος=αυτος που δεν εκπαιδευτηκε.

μα θυμαμαι....
ημασταν παιδια ..
πολλα πολλα παιδια...
παιζαμε στους απο λιγοστα αυτοκινητα ,μικρους δρομους
μιας πολης μικρης
... πολυ μικρης
η ελευθερια παντου στις ανασες μας.
Εκεινο το απογευμα ,κατι αλλαξε την αναμνηση του ανεμελου παιχνιδιου μας...
ενα πιτσιρικι κατηφοριζε σιγομουρμουριζοντας
περνωντας απο μπροστα μας-
ενα κοριτσι το ρωτησε...
"τι λες εκει χαμηλοφωνα περπατωντας μονος;"
και εκεινο χωρις να αλλαξει τον τονο της φωνης του ειπε...
"...ειναι ωραιο πραγμα ο μονολογος!"
προσπερασε και συνεχισε να μιλαει στον εαυτο του υπενθυμιζοντας οπως πριν στον εαυτο του (...αβγα... γαλα... "Καμπα"...)
-ΗΤΑΝ Η "ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ" ΤΗΣ ΠΟΛΥΑΓΑΠΗΜΕΝΗΣ ΤΟΥ ΓΙΑΓΙΑΣ ,
ΕΙΧΕ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ ...-
φως εν σκοτει!
![]()

Σας χαρίζω το φύλλο της αγαπημένης μου τράπουλας.
Μεσαιωνική και ζωγραφισμένη από το Luigi Scapini (πρέπει να το είχε ψάξει πολύ το θέμα...)

Νομίζω ότι αξίζει να θαυμάσετε όλες τις λεπτομέρειες...
Όπως έγραψα και σε άλλο τόπικ: χθες το βράδυ κατά τα μεσάνυχτα είχε ένα εκπληκτικό ντοκυμανταίρ στην ΕΤ-3 με θέμα τα Ταρώ. Είναι πραγματικά κρίμα που δεν είμαστε σε τόσο άμεση επαφή ώστε να σας ενημερώσω έγκαιρα, γιατί κι εγώ ξαφνικά το είδα!
Μεταξύ διαφόρων συνεντεύξεων με ανθρώπους οι οποίοι ασχολούνται ιδιαίτερα, μελετούν και "ρίχνουν" Ταρώ συστηματικά, το ντοκυμανταίρ παρουσίαζε τις κάρτες με την ερμηνεία τους και τις αντιστοίχιζε με την ιστορία των Ταρώ μέχρι τώρα. Εκπληκτικό!
Κατά την επικρατούσα άποψη του ντοκυμανταίρ, "ο τρελλός" είμαστε όλοι εμείς!!!
Έίναι το στάδιο πριν την έναρξη της πορείας, την οποία συμβολίζουν τα άλλα χαρτιά της Μεγάλης Αρκάνας. Γι' αυτό και αντιστοιχεί στο 0.
Το χαρτί αυτό "διατρέχει" όλα τα άλλα και μαθαίνει μέσα από τις προκλήσεις και τα διδάγματά τους.
Σύμφωνα με μία τελευταία μελέτη είναι το μόνο χαρτί, το οποίο φέρεται να έχει διατηρήσει αναλλοίωτη την αρχική του εικονογράφηση.

"Virtus Junxit Mors Non Separabit" (Whom virtue unites, death will not separate)
Edited by - Zadok on 08/01/2004 20:30:17
ΧΜ!ΔΕΣ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΤΡΕΛΟΥ ΣΤΟ ΟLYMPUS DECK ...

....που εισαι καλε μου φιλε, Ryche.....(θυμηθηκα το pythagorian deck που ειχες παραθεσει "στα βηματα στην ατραπο"...)
(((*_*)))
Edited by - ΑΤΜΑ on 12/01/2004 23:26:17
το "αναλλοίωτη" δεν υπονοούσε ότι δεν υπάρχουν παραλλαγές, αλλά ότι θεωρητικά έχουμε στα χέρια μας την original κάρτα σε κάποια έκδοση.
Όλες οι άλλες, θεωρείται απίθανο να έχουν την πρωτότυπη απεικόνισή τους σε οποιαδήποτε έκδοση.
Συγγνώμη αν δεν ήμουν σαφής.

"Virtus Junxit Mors Non Separabit" (Whom virtue unites, death will not separate)
ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΟ ΛΙΓΟ.....
ΦΟΒΟΥ ΤΟΥΣ ΔΑΝΑΟΥΣ ΚΑΙ ΔΩΡΑ ...ΦΕΡΟΝΤΕΣ.....
quote:
ΣΙΓΟΥΡΑ ΑΦΟΡΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ,ΓΙΑΤΙ ΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΥ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΡΕΘΟΥΜΕ ΨΑΧΝΟΝΤΑΣ, ΛΕΓΕΤΑΙ ΤΡΕΛΛΑ..
με αφορμη εναν λαβυρυνθο που ανακαινιστηκε...
ενα μινωταυρο που ψαχνει το δολοφονο του...και ενα τοπικ που ψαχνει απεγνωσμενα ....οχι τη σουζαν...μα τον πρωταγωνιστη του μυθου.του...
ως τοτε μια καρτα του τρελου..+ της μιας εκ των δυο διαδρομων οπου και επερχεται η θεια ενατενησις...
-εχμ....ας ψαξω μια εικονα....
και ερχομαι να κανω edit....-
Technoshamanism
Τί να πω για τον Τρελό,ό,τι και να πω είναι λίγο.Δεν κλείνεται μέσα σε λόγια ο τρελός,δεν κλείνεται πουθενά,δεν βγάζεις άκρη με δαύτον.
Μιλάμε πάντα για τον αυθεντικό Τρελό και όχι για όλους αυτούς τους δήθεν που πουλάνε τρέλα.Όλοι αυτοί θέλουν να τραβάνε την προσοχή και δεν έχουν καμία σχέση με τον γνήσιο τρελό,τον γνήσια Εκκεντρικό,αυτόν που πάντα τραβιέται μακριά από το κέντρο,όποιο κι αν είναι αυτό.
Τί να πω για τον Τρελό?Δεν βγάζεις άκρη μαζί του΄και έτσι και μπλέξεις μαζί του κάηκες,κόλλησες την τρέλα του.
Ξέφωτα ονειρεύεται ο τρελός,πράσινα του δάσους και γαλάζια του ουρανού.Ξέφωτα,γέλια και παιχνίδια στους αγρούς,παιχνίδια δίχως κανόνες,δίχως νικητές και ηττημένους.
Πώς το είπε ο ποιητής,"σαν χαμοπούλι ταπεινό που δεν εγνώρισε ουρανό και περπατάει στο χώμα".Τα είπε όλα.
Η νέα εποχή ανήκει στον τρελό και την τρέλα του.Τόσο όμορφη και άκακη τρέλα αλλά και τόσο άγρια πάνω στη μανία της.
Πώς το λέγανε οι αρχαίοι,"ΠΕΣ ΜΟΥ ΤΙ ΘΕΣ ΓΙΑΤΙ ΜΟΥ ΕΙΣΑΙ ΑΓΑΠΗΤΟΣ,ΕΙΜΑΙ Ο ΔΙΟΝΥΣΟΣ Ο ΠΑΛΑΒΟΣ".
quote:Η νέα εποχή ανήκει στον τρελό και την τρέλα του.Τόσο όμορφη και άκακη τρέλα αλλά και τόσο άγρια πάνω στη μανία της.
quote:
Εχω δει ανθρωπους που εζησαν για το τιποτα και πεθαναν για το τιποτα,μονοι τους εχτισαν τον τοιχο της φυλακης τους και τον ασφαλισαν τοσο γερα,ωστε τιποτε να μην μπορει να τον διαπεραση..αλλοι αυτην την φυλακη την ονομασαν οικογενεια,αλλη αναγκη για χρημα και δοξα..εκει πανω εχτισαν τον αξονα τους κι εκει κινηθηκαν.
Περασε καιρος και τους (εφτυσα)ολους ηταν επιλογη μου και ας πληρωσα ενα αμυδρο τιμημα στον χρονο,οποιος με χρειαζεται με βρισκει,οταν ξεκαθαριζει μεσα του οτι δεν μπαινω στο παιχνιδι που ενιοτε παιζει,ουτε στους κανονες της λογικης του,δηλαδη δεν στενευω εγω αλλα αυτος πρεπει να ανοιγει τους οριζοντες του..καπως ετσι εχουν τα πραγματα και τα αποτελεσματα υπερ του δεοντος ΘΕΤΙΚΑ με τους φιλους,αλλα και αυτους που δεν καταλαβαν ποτε,την συσταση μου.
Δεν προσπαθεισα να τους αλαξω ποτε,στο πληρωμα του χρονου μονοι τους αλαξαν προς το καλυτερο παντα και για αυτους που με προδωσαν παντα εχω εναν λογο επιεικιας.
Με λιγα λογια καλυτερα εξευγενισμενος τρελος,παρα φυλακισμενος λογικος.

Ευρυαλε,βλασταρι των γλαυκομματων,Χαριτων,
αγαπημενε των ωριομαλλων Μουσων,εσενα σε
αναστησε η Κυπριδα κι η Πειθω με τα τρυφερα
βλεφαρα,αναμεσα στ ανθη!
Edited by - spirit on 29/06/2004 10:59:57

Ίσως αρκετά τρελός… ώστε να προσπαθήσεις/ξεκινήσεις να ισορροπείς
Γιώργος![]()
and his famous balancing act
Edited by - Γιώργος on 12/07/2004 01:30:38
...ξερεις τι μου κανει εντυπωση σε τουτη την καρτα....;
ο τρελος ξεφευγει εντελως απο τα πλαισια των παραδοσιακων απειονησεων(ναι υπαρχουν πολλες παρα πολλες....:)
μα φτανει να αποδωσει τον joly jocker μιας παραδοσιακης τραπουλας...
χρησιμοποιωντας ως παραπομπη τις επιλογες :ασπρο-κοκκινο-μαυρο
σε καποια αρτια τραπουλα(που εχει τους τζοκερς εννοω) συνηθως εχουμε δυο τζοκερ~ακιρβως ιδιες /απλα δυο καρτες~μα ειναι καποιες αλλες σειρες οι οποιες εχουν τρεις καρτε που αναπαριστουν τρεις διαφορετικους (μαλλον σαν επιδρασεις που χρωματιζονται...:) τζοκερς....
well...
ασπρο μαυρο
ασπρο κοκκινο
μαυρο κοκκινο..
αν το δω τωρα παλι σε σχεση με την αρκανα που εθεσες dear,μαλλον εκεινος που θα αποκωδικοποιησει το μυστικο της...θα κατεχει την "τριπλοτητα" της συστασης του....γελωτοποιου....
δες τουτη:)

καλημερουδια...MGCN G

Technoshamanism
είσαι τρελός γιατί δεν ακούς τα τετριμένα τους λόγια...
είσαι τρελός γιατι δεν μιλάς τις τόσες χαλαρές φράσεις τους και δεν πράτεις τα δικά τους έργα...
μα εσύ, σίγουρα είσαι τρελός γιατί δεν είδες το φως στη άκρη της μοναξιάς, στην αναζήτηση!
ΝΑ ΒΡΕΙΣ ΤΗΝ ΘΕΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ..
ΚΡΙΣΝΑ
αν θυμηθω τις τεσσερις πλευρες ερμηνειας μιας καρτας εστω του τρελου...ατμοχιλιοειπωμενη...μαλλον θα σιωπησω χωρις αποπειρα σχολιασμου.
Γιωργη που εισαι..:))
shakti

Ο Αστρονομος
Στον ισκιο του ναου ,ο φιλος μου + εγω ειδαμε εναν τυφλο που καθοταν μοναχος.Κι ειπε ο φιλος μου:"Κοιταξε τον ! Ειναι ο πιο σοφος ανρθωπος της χωρας μας."
Αφησα τοτε το φιλο μου και πλησιαζοντας τον τυφλο τον χαιρετησα και του 'πιασα κουβεντα.
"Συγχωρα με για την ερωτησημου,αλλα απο ποτε εισαι τυφλος;"
"Απο τη μερα που γεννηθηκα"μου αποκριθηκε.
Εγω τον ξαναρωτησα:"Και ποιο μονοπατι της σοφιας ακολουθας;"
"Ειμαι αστρονομος "μου ειπε.
Υστερα εβαλε το χερι του πανω στο στηθος και μου ειπε:"Μελετω ολους τους ηλιους και τα φεγγαρια και τ'αστερια."
---"Ο Τρελος",Χαλιλ Γκιμπραν----
Hail the jewel in the lotus!