- ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΚΡΑΤΟΥΣ- ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
Και που είσαι!!! Και ο Απολογητής είναι ένας από τους εχθρούς σου γιατί το ξέρεις καλά ότι λέει την αλήθεια, αυτή που σε πειράζει και σε κάνει να αντιδράς χωρίς ωστόσο να μπορείς να αντικρούσεις τα επιχειρήματά του που στην ουσία είναι αναφορές σε πραγματικά γεγονότα.
ΔΗΛ ΚΑΤΕΣΕΝΑ ΔΥΟ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΖΩΗ
ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΠΟΛΟΓΗΤΗ
ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ
Α!!!ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΕΧΘΡΟΣ ΣΟΥ ΨΗΛΕ
ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ ΝΑΙ
ΕΧΘΡΟΣ ΠΟΤΕ
ΕΙΠΕΣ
ΣΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΕΣ ΧΡΟΝΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΠΟΥΣ Και από ορισμένους θα προσθέσω εγώ συμφωνώντας απόλυτα με τον φίλο Ψηλό
ΕΧΩ ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ ΝΑ ΣΟΥ ΚΑΝΩ
ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΕΣ ΧΡΟΝΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΠΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥΣ ΟΠΩΣ ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΙΣ
ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΕΙΣ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΜΑΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑ
ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΟΥΣ ΤΗΣ ΣΥΛΗΒΔΗΝ ΩΣ ΕΙΔΩΛΟΛΑΤΡΕΣ?
ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΙΣ ΥΠΕΡΒΟΛΕΣ ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΣΕ ΟΛΟΥΣ?
quote:
ΦΙΛΕCROWL26
ΕΙΠΕΣ
ΣΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΕΣ ΧΡΟΝΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΠΟΥΣ Και από ορισμένους θα προσθέσω εγώ συμφωνώντας απόλυτα με τον φίλο Ψηλό
ΕΧΩ ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ ΝΑ ΣΟΥ ΚΑΝΩ
ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΕΣ ΧΡΟΝΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΠΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥΣ ΟΠΩΣ ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΙΣ
ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΕΙΣ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΜΑΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑ
ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΟΥΣ ΤΗΣ ΣΥΛΗΒΔΗΝ ΩΣ ΕΙΔΩΛΟΛΑΤΡΕΣ?
ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΙΣ ΥΠΕΡΒΟΛΕΣ ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΣΕ ΟΛΟΥΣ?
Φίλε μου nik67 προσωπικά δεν έχω κανένα πρόβλημα με την Αρχαία Ελληνική Θρησκεία.Εκτιμώ απεριόριστα τον Αρχαίο Ελληνικό Πολιτισμό, οι άνθρωποι ήταν ΜΕΓΙΣΤΟΙ και σίγουρα οι ΕΛΛΗΝΕΣ δεν ήταν και δεν είμαστε ΤΥΧΑΙΟ ΕΘΝΟΣ. Αυτό όμως δεν με κάνει να αποδεκτώ οτιδήποτε αυτοί επίστευαν τότε.Με τα σημερινά δεδομένα, μετά Χριστόν, δεν μπορώ να αποδεκτώ την Θρησκεία τους ως αντιπροσωπευτική του χαρακτήρος μου.
Βεβαίως και δεν μπορείς να χρεώσεις τις υπερβολές ορισμένων σε όλους.Αν αυτό ήταν επιτρεπτό τότε για παράδειγμα θα έπρεπε να απαρνηθούμε τον Αρχαιοελληνικό πολιτισμό μας διότι υπήρχε παράλληλα ο θεσμός των δούλων ή γίνονταν φρικαλεότητες στους πολέμους για να διατηρήσει εκάστη πόλη-κράτος τα κεκτημένα της, πράγματα απαράδεκτα ή θα έπρεπε να απαρνηθούμε τον Χριστιανισμό διότι κάποιοι εις το όνομα αυτού έκαναν ιστορικά εκτρώματα.Βεβαίως και όχι.
Αλλά δυστηχώς οι σύγχρονοι πιστοί ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΜΑΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ βάλλουν κατά της Ορθοδοξίας με τέτοιου είδους επιχειρηματολογία(καταστροφή αρχαιοελληνικών μνημείων από Χριστιανούς κ.τ.λ που οφείλονται σε μεμονομένες πράξεις ανθρώπων)αντί να αντιπαρατεθούν σε θέματα διδασκαλίας Χριστιανισμού και Αρχαιοελληνικής θρησκείας-γιατί άραγε?
Φιλικά.-
E.X.O
ΘΑ ΜΕ ΚΟΥΖΟΥΛΑΝΕΙΣ ΠΑΝΤΕΛΩΣ
ΛΕΣ
Άψυχα σώματα τα ανήγαγαν σε θεούς και τα προσκυνούσαν. Πίστευαν πως στα άψυχα αυτά σώματα "κατοικούσαν" διάφορες θεότητες.
Ελπίζω να καταλαβαίνεις τη διαφορά με την Ορθοδοξία
ΕΝΩ ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΜΕΧΡΙ ΚΑΤΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΨΥΧΑ ΣΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΤΑ ΠΡΟΣΚΥΝΑΝΕ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΞΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΤΗΝ ΧΑΜΕΝΗ ΤΟΥΣ ΨΥΧΙΚΗ Η ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ.
Πίστευαν πως στα άψυχα αυτά σώματα "κατοικούσαν" διάφορες θεότητες
ΕΑΝ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΑΝ(ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ) ΟΤΙ ΚΑΤΙ ΚΑΤΟΙΚΕΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΗΓΑΙΝΑΝ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΝΑ ΠΡΟΣΚΥΝΗΣΟΥΝ ΑΛΛΑ ΘΑ ΠΡΟΣΚΥΝΟΥΣΑΝ ΣΤΟ ΘΕΟ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥΣ (Ο ΘΕΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΟΥ)
ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΚΟΥΦΑΡΙ?
ΟΧΙ ΚΑΙ ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΔΕΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ
ΚΑΙ ΕΜΕΝΑ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΩΣ ΤΟ ΙΔΙΟ
Αλλά δυστηχώς οι σύγχρονοι πιστοί ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΜΑΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ βάλλουν κατά της Ορθοδοξίας με τέτοιου είδους επιχειρηματολογία(καταστροφή αρχαιοελληνικών μνημείων από Χριστιανούς κ.τ.λ που οφείλονται σε μεμονομένες πράξεις ανθρώπων)αντί να αντιπαρατεθούν σε θέματα διδασκαλίας Χριστιανισμού και Αρχαιοελληνικής θρησκείας-γιατί άραγε
ΓΙΑΤΙ ΑΠΛΑ ΦΙΛΕ ΜΟΥ Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΞΟΥΣΙΑ ( ΜΕ ΝΟΜΟ ΤΟΥ ΜΕΤΑΞΑ) ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΘΡΗΣΚΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΟΓΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΑΡΝΙΕΤΑΙ ΠΕΙΣΜΑΤΙΚΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΣΤΟ ΤΟΠΟ ΠΟΥ ΤΗΝ ΓΕΝΝΗΣΕ
Η ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΤΩΝ ΛΕΓΟΜΕΝΩΝ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΕΓΙΝΕ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟΔΕΙΚΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΗΝ «ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟ «ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η MONADIKH (ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ)ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ ΚΑΙ ΔΟΓΜΑΤΑ
ΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΑΡΝΙΟΥΝΤΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΟΥ ΣΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΣΟΥ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΣΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΝΑ ΠΕΙΣ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΤΤΤΤΤΤΤΤΤΤΙΠΟΤΑ
quote:quote:
Η λατρεία των αρχαίων μας, σε κάποιες δεδομένες χρονικές περιόδους και τόπους, ήταν καθαρά ειδωλολατρική. Άψυχα σώματα τα ανήγαγαν σε θεούς και τα προσκυνούσαν. Πίστευαν πως στα άψυχα αυτά σώματα "κατοικούσαν" διάφορες θεότητες.
Ελπίζω να καταλαβαίνεις τη διαφορά με την Ορθοδοξία.Ψηλε ειδωλολατρεια ειναι και το να προσευχεσαι σε εικονες και να τις φιλας και δεν διαφερει σε τιποτε απο την αρχαια λατρεια των αγαλματων.Οι θαυματουργες εικονες στις οποιες πιστευετε τι ειναι δηλαδη;Δεν μαζευεται καθε χρονο πληθος Χριστιανων στην Τηνο για να φιλησουν την δηθεν θαυματουργη εικονα της Παναγιας;Δεν λατρευετε πληθος Αγιων με θεικες ταχα δυναμεις;Ολα αυτα τι ειναι,δεν ειναι ειδωλολατρεια;
Και δεν τιματε απλως οπως συνηθως λετε αλλα και λατρευετε τις δηθεν θαυματουργες εικονες.
Όχι βρε φίλε, γιατί διαστρέφεις έτσι τα πράγματα;;
Και η χαροκαμένη μάνα κρατά σφιχτά στην αγκαλιά της τη φωτογραφία του αδικοχαμένου παιδιού της, τη φιλά, της μιλά, τη χαϊδεύει, ...... είναι και αυτή ειδωλολάτρισσα;
Ή μήπως η Εκκλησία μας δέχεται την Παναγία ως Θεά;;
Άλλο η τιμή και άλλο η λατρεία.
Το αν μαζεύεται κάθε χρόνο πλήθος ανθρώπων στην Τήνο δεν το κάνουν για να φιλήσουν τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας. Πάνε εκεί για να τιμήσουν την εορτή της Πλατυτέρας των Ουρανών, αυτής που έφερε στον κόσμο το Θεάνθρωπο Ιησού Χριστό. Πάνε εκεί για να εκπληρώσουν, ενδεχομένως, ένα τάμα τους. Για εμάς τους Χριστιανούς δεν υπάρχει θάνατος, μόνο προσωρινή αποδημία, η εικόνα χρησιμεύει ως ένα μέσο που εικονίζει ακριβώς τη μορφή του τιμώμενου προσώπου.
Ασπαζόμαστε την εικόνα και της μιλούμε σαν να ήταν εκεί παρών το ίδιο το πρόσωπο. Ζητούμε στην Παναγιά μας να μεσιτεύσει στον υιό της για χάρη μας. Δεν θεωρούμε ότι μέσα στο χαρτί, στο ξύλο υπάρχει ο ίδιος ο άνθρωπος ή, ακόμη χειρότερα, ο ίδιος ο Θεός!!!
Το ίδιο κάνουμε και με τους Αγίους. Ζητούμε να πρεσβεύουν για εμάς ενώπιον του Κυρίου.
Αν, παρόλα αυτά, εσύ επιμένεις να θεωρείς ότι και καλά λατρεύουμε το χαρτί ή το ξύλο, τότε λυπάμαι αλλά το πρόβλημα το έχεις εσύ και όχι οι Χριστιανοί.

Είναι μόδα! Τις βλέπεις, όλο και πιο συχνά στα σαλόνια των σπιτιών, στα σύνθετα και τις βιβλιοθήκες, ανάμεσα στα σερβίτσια, τα κρυστάλλινα ποτήρια, τις μπουκάλες του ουίσκι και τα βιβλία. Κανένα γραφείο Δικηγόρου, Γιατρού ή πολιτικού που σέβεται το επίπεδό του δεν είναι πρέπον να στερηθεί της παρουσίας τους. Ξέφυγαν από τις παραδοσιακές θέσεις τους και μετακόμισαν σε εκθεσιακούς χώρους. Πλήθη φιλότεχνων εκστασιάζονται από την τεχνοτροπία τους και προσφέρουν κατά περίπτωση ακόμη και υψηλότατο τίμημα προκειμένου να αποκτήσουν έστω και αντίγραφο ενός τέτοιου έργου τέχνης. Πιστεύουν έτσι ότι προβάλουν την πίστη τους και την προσήλωσή τους στις παραδοσιακές τους αξίες και όχι τον πλούτο τους, την δήθεν πνευματική τους καλλιέργεια και την ματαιοδοξία τους.
Μιλώ για τις εικόνες. Αυτά τα λατρευτικά αντικείμενα, προϊόντα των σκοτεινών αιώνων, που έντεχνα αποκαλούνται "έργα τέχνης", έργα σοφίας και ποιήσεως, σύμβολα ζωηφόρα, έργα ταπεινώσεως και δυναμισμού, αποτελέσματα της παντεχνημόνου αγάπης !! Δεν αποτελούν όμως τίποτε άλλο παρά την πλέον πρόσφατη μεθοδία για αιχμαλωσία του πνεύματος του ανθρώπου σε παρωχημένες πρακτικές ψευδολατρείας.
Επειδή η άγνοια στις μεθοδίες του εχθρού, εν ώρα μάχης, ισοδυναμεί με ήττα και καταστροφή θα παρακαλούσα να συμμεριστούμε όλοι μαζί, τις παρακάτω σκέψεις πάνω στο θέμα.
Είμαι βέβαιος ότι γνωρίζουμε πως, το να ομολογεί κάποιος ότι πιστεύει στο Θεό τον υποχρεώνει να σέβεται και να υπακούει τις εντολές αυτού του Θεού. Αυτό επιβεβαιώνεται από τον Κύριό μας τον Ιησού Χριστό, τον Γιο του Θεού που είπε:
"Εάν με αγαπάτε, θα τηρήσετε τας εντολάς μου" [Ιωάν.14/ιδ'15] Απόδειξη λοιπόν της αγάπης μας, της πίστης μας και του σεβασμού μας αποτελεί, δίχως άλλο, η τήρηση, η υπακοή στις εντολές του Θεού και του Ιησού Χριστού. στο θέμα των εικόνων, πώς έχει προειδοποιήσει πολλές φορές τον λαό Του, τότε ήταν ο Ισραήλ, τώρα πιστεύουμε ότι είμαστε εμείς, να μην κάνει εικόνα μορφής αρσενικού ή θηλυκού και να μην την προσκυνήσει.
" Φυλάττετε λοιπόν καλώς τας ψυχάς σας, διότι δεν είδετε ουδέν ομοίωμα εν τη ημέρα καθ' ην ο Κύριος ελάλησε προς εσάς εν Χωρήβ εκ μέσου του πυρός. Μήπως διαφθαρείτε και κάμητε εις εαυτούς είδωλον εικόνα τινός μορφής, ομοίωμα αρσενικού ή θηλυκού..." [Δευτερονόμιο 4/δ'15-16].
Η μόνη εντολή που ο Θεός αναφέρει τιμωρία για την παράβασή της είναι η δεύτερη, από τις δέκα βασικές που έδωσε στον Μωυσή.
" Μη κάνεις εις σεαυτόν είδωλον, μηδέ ομοίωμα τινός, όσα είναι εν τω ουρανώ άνω ή όσα εν τη γη κάτω... μη προσκυνήσης αυτά μηδέ λατρεύσης αυτά, διότι εγώ Κύριος ο Θεός σου είμαι Θεός ζηλότυπος, ανταποδίδων τας αμαρτίας..."[Εξοδος 20/κ'4-5].
"Προσκυνώ" σημαίνει σκύβω το κεφάλι μου, υποκλίνομαι μπροστά σε κάποιο ομοίωμα, δηλαδή κάποια εικόνα, κάποιο είδωλο. Μερικοί νομίζουν ότι είδωλο σημαίνει μόνο άγαλμα. Αυτό δεν είναι σωστό. Είδωλο είναι εκτός από το άγαλμα, το ομοίωμα, η εικόνα, αυτό που βλέπουμε στον καθρέπτη μας, δηλαδή η εικόνα του προσώπου μας. Η προσκύνηση λοιπόν οποιασδήποτε εικόνας απαγορεύεται, όπως είδαμε, ρητά απ' το Θεό.
Ας δούμε, με προσοχή, ποιες είναι οι εντολές του Θεού .
Κάποιοι άλλοι ισχυρίζονται ότι οι Δέκα εντολές δεν ισχύουν τώρα, επειδή είναι στην Παλαιά Διαθήκη. Ας προσέξουμε, όμως, τι είπε ο Κύριος Ιησούς Χριστός.
" Μη νομίσητε ότι ήλθον να καταλύσω τον νόμον ή τους προφήτας (Παλ. Διαθήκη), δεν ήλθον να καταλύσω αλλά να εκπληρώσω "[Ματθ.5/ε'17].
Μετά από όλα αυτά, τα ερωτήματα που τίθεται, είναι:
- Ποια είναι η θέση μας απέναντι στις εντολές του Θεού;
- Δεν είναι ευκολονόητο πλέον, ότι η υπακοή στο Θεό είναι απείρως πιο σημαντική από το να ακολουθούμε την γνώμη των ανθρώπων, όσο καλή κι αν μας φαίνεται;
- Ποια πίστη είναι η αληθινή, αυτή που μας λέει ο Λόγος του Θεού ή η πίστη των ανθρώπων;
Εδώ είμαι υποχρεωμένος να αναφέρω τι λέει η Γραφή γι' αυτούς που φτιάχνουν και προσκυνούν τα είδωλα.
" Τα είδωλα αυτών είναι αργύριον και χρυσίον, έργα χειρών ανθρώπων. Στόμα έχουσι και δεν λαλούσι, οφθαλμούς έχουσι και δεν βλέπουσιν, ώτα έχουσι και δεν ακούουσι, μυκτήρας έχουσι και δεν ψηλαφώσι, πόδας έχουσι και δεν περιπατούσιν, ουδέ ομιλούσι δια του λάρυγγος αυτών. Όμοιοι αυτών ας γείνωσιν οι ποιούντες αυτά, Πας ο ελπίζων επ'αυτά "[Ψαλμός 115/ριε'4-8]. Νομίζω ότι είναι ανάγκη και καιρός, να λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας τα λόγια του Θεού.
Ένα άλλο ερώτημα που έρχεται δικαιολογημένα στα χείλη μας είναι: Καλά, πώς μπήκαν οι εικόνες μέσα στην εκκλησία; Δεν διάβασαν τις Γραφές αυτοί που το αποφάσισαν;
Σε μια τέτοια περίπτωση, είναι βέβαιο ότι θα πρέπει να μας διαφεύγει το γεγονός ότι δεν υπήρχαν εικόνες τα πρώτα 300 αγνά χρόνια της Χριστιανικής Εκκλησίας. Από τον 4ο αιώνα επικράτησε ο στολισμός πρώτα, και η λατρεία μετέπειτα, των εικόνων στους εκκλησιαστικούς χώρους. Ήταν αποτέλεσμα της αναγκαστικής μετονομασίας των ειδωλολατρών σε χριστιανούς με το διάταγμα των Μεδιολάνων (Μιλάνο) του λεγομένου μεγάλου Κωνσταντίνου το 313 μ.Χ. Επί 500 περίπου χρόνια υπήρχε μεγάλη αντίδραση από τους χριστιανούς για τις εικόνες, οι οποίες τελικά αναστηλώθηκαν από την Ζ' Οικουμενική Σύνοδο της Νικαίας το 787 μ.Χ. με πρωτεργάτιδα την Ειρήνη την Αθηναία. Αρκετά χρόνια αργότερα ολοκλήρωσε το έργο της μια άλλη, εξίσου σατανική γυναίκα, η Θεοδώρα. Δεν μας κάνει εντύπωση το γεγονός ότι επί 750 περίπου χρόνια, τα πρώτα χρόνια της, η Χριστιανική Εκκλησία λειτουργούσε χωρίς εικόνες; Τι είδους χριστιανοί ήταν, αλήθεια, οι χριστιανοί εκείνων των χρόνων;
Ας επανέλθουμε, όμως, στην Ειρήνη την Αθηναία. Αυτή ήταν επίτροπος του θρόνου μετά τον ξαφνικό και ύποπτο θάνατο του τριαντάχρονου άνδρα της αυτοκράτορα Λέοντος Δ'. Ο ιστορικός του έθνους Κ. Παπαρρηγόπουλος την αναφέρει σαν φιλόδοξη και εγκληματική φύση η οποία μεταχειρίστηκε τη θρησκεία ως όργανο φιλαρχίας και φιλοδοξίας χωρίς φραγμούς. Χαρακτηριστικό δείγμα της ηθικής της αποτελεί το περιστατικό κατά το οποίο, η Ειρήνη, όταν ήλθε σε διαφωνία με το γιο της Κωνσταντίνο τον ΣΤ' για το θέμα της επαναφοράς των εικόνων, αποφάσισε να τον βγάλει από τη μέση, κατά τον ιστορικό Παπαρρηγόπουλο ο οποίος αναφέρει την μαρτυρία κάποιου Θεοφάνους συγχρόνου της Ειρήνης "και περί ώραν ενάτην εκτυφλούσιν αυτόν δεινώς και ανιάτως προς το αποθανείν αυτόν, γνώμη της μητρός αυτού και των συμβούλων αυτής". Αυτή ήταν η γυναίκα που οργάνωσε και κατηύθυνε την Ζ' Οικουμενική Σύνοδο η οποία αποφάσισε την αναστήλωση των εικόνων, για τον λόγο αυτό η "Εκκλησία", την ανακήρυξε αγία!!!
Ενα άλλο ερώτημα επίσης, που έρχεται στο μυαλό είναι: Όλα αυτά που γράφει η Αγία Γραφή δεν τα βλέπουν οι ηγέτες της Ορθόδοξης Εκκλησίας; Οφείλω να ομολογήσω ότι, από επαφές που είχα με κληρικούς, αρκετοί απ' αυτούς δεν πιστεύουν στις εικόνες και το ομολογούν. Υπάρχουν όμως και πολλοί άλλοι που τις δέχονται και φανατικά τις υποστηρίζουν. Ο φανατισμός ήταν πάντοτε στοιχείο μικρού μυαλού και αμάθειας.
Tότε ποιοι είναι οι αληθινοί προσκυνητές; Τι λέει ο Λόγος του Θεού;
"...οι αληθινοί προσκυνηταί θέλουσι προσκυνήσει τον Πατέρα εν πνεύματι και αληθεία, διότι ο Πατήρ τοιούτους ζητεί τους προσκυνούντας αυτόν. Ο Θεός είναι πνεύμα και οι προσκυνούντες αυτόν εν πνεύματι και αληθεία πρέπει να προσκυνώσι" [Ιωάν.4/δ'23,24].
Ο Θεός είναι πνεύμα και οποιαδήποτε λατρεία και προσευχή δεν γίνεται "εν πνεύματι", δηλαδή με το πνεύμα μας, πνευματικά, αλλά μπροστά σε υλικό αντικείμενο, με ορατά μέσα, δεν αφορά τον αληθινό Θεό και οπωσδήποτε δεν γίνεται δεκτή απ' Αυτόν. Ας προσέξουμε τα λόγια του Κυρίου Ιησού Χριστού:
" Είναι γραμμένον, Κύριον τον Θεόν σου πρέπει να προσκυνήσης και αυτόν μόνον να λατρεύσης "[Ματθ.4/δ'10].
Αλήθεια αξίζει της προσοχής μας αυτή λέξη "ΜΟΝΟΝ". Αυτή η λέξη σημαίνει ότι η προσκύνηση και η λατρεία ανήκει αποκλειστικά και μόνο στον Θεό, σε τίποτε και κανέναν άλλον. Οτιδήποτε εκτός από την πνευματική λατρεία του Θεού, δεν είναι τίποτε άλλο παρά ειδωλολατρεία και θα τιμωρηθεί αυστηρά από τον Θεό
" Μη πλανάσθε, ούτε πόρνοι, ούτε ειδωλολάτραι, ούτε μοιχοί, ούτε θηλυπρεπείς, ούτε αρσενοκοίται, ούτε πλεονέκται, ούτε κλέπται, ούτε μέθυσοι, ούτε υβρισταί, ούτε άρπαγες θα κληρονομήσουν την βασιλείαν του Θεού "[Α'Κορ.6/ς'10].
Μερικοί προσπαθούν να δικαιολογήσουν την ειδωλολατρεία τους ισχυριζόμενοι ότι δεν προσκυνούν την ίδια την εικόνα αλλά τιμούν το εικονιζόμενο πρόσωπο, όπως ακριβώς γίνεται και με τις φωτογραφίες των αγαπητών μας προσώπων.
Αν είναι έτσι, τότε πώς γνωρίζουν ότι το εικονιζόμενο πρόσωπο είναι αυτό που θέλουν να τιμήσουν και δεν είναι πλαστό, αφού είναι γνωστό πως ούτε ο Χριστός, ούτε οι απόστολοι, ούτε οι προφήτες, ούτε άλλοι άγιοι άφησαν φωτογραφία τους; Αντίθετα μάλιστα οι απόστολοι, όταν ήταν στη ζωή, ακόμη και οι άγγελοι του ουρανού, απαγόρευσαν κάθε είδους προσκύνηση στο πρόσωπό τους.
Αν είναι, πάλι αλήθεια, ότι τιμούν μόνο το πρόσωπο της εικόνας, τότε γιατί ψάλλουν, εκδικητικά, το τροπάριο που λέει: "Άλλαλα τα χείλη των ασεβών των μη προσκυνούντων την εικόνα σου την σεπτήν..."; Ποιοι είναι οι ασεβείς; Αυτοί που φοβούνται τον Θεό και σέβονται τις εντολές Του ή αυτοί που τις αγνοούν επειδή δεν μελετούν τον Άγιο Λόγο Του;
Αλήθεια δεν αξίζει να μας απασχολούν σοβαρά οι σκέψεις,
- Γιατί δόθηκαν τόσα διαφορετικά ονόματα στην "Παναγία" ανάλογα με τις εικόνες της ενώ εκείνη είναι μία;
- Γιατί συρρέουν πλήθη προσκυνητών στις διάφορες "θαυματουργές" εικόνες ανά την Ελλάδα; Δεν μπορούσαν όλοι αυτοί να τιμήσουν, αν είναι έτσι, το πρόσωπο που θέλουν με προσευχή στο σπίτι τους ή στην εκκλησία της ενορίας τους;
Αναφορικά με τις διάφορες ιστορίες για "οράματα και θάματα" που κυκλοφορούν μεταξύ των αφελών και παρασύρουν πολλούς αμαθείς, ο Κύριος Ιησούς Χριστός είπε καθαρά στο Θωμά, τον "άπιστο" όπως τον είπαν, επειδή ήθελε να δει πρώτα για να πιστέψει :
"Μακάριοι είναι εκείνοι που δεν είδαν και όμως επίστευσαν" [Ιωάν.20/κ'29].
- Ας ρωτήσει ο καθένας τον εαυτό του από ποιους είναι;
- Απ' αυτούς που θέλουν να βλέπουν για να πιστεύουν;
- Τότε ας προσέξουμε πολύ μην παγιδευτούμε, γιατί ο απ.Παύλος γράφει: "ο ίδιος ο Σατανάς μεταμφιέζεται εις άγγελον φωτεινόν " [Β'Κορ.11/ια'14].
Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να σας κουράσω περισσότερο. Όποιος θέλει μπορεί να μάθει πολύ περισσότερα γι' αυτό το θέμα αλλά και πολλά άλλα εξίσου σπουδαία, μελετώντας με πολλή προσοχή και σεβασμό τον Λόγο του Θεού. Πιστεύω να καταλάβαμε όλοι το πόσο σοβαρό είναι για μας να εξυπηρετούμε την αμαρτία και να υποβοηθούμε στην εξάπλωση της ειδωλολατρείας, κάτι που ο Θεός βδελύττεται. Ελπίζω επίσης να καταλάβαμε το μέγεθος της ευθύνης που αναλαμβάνουμε όταν ενεργούμε κατά παράβαση των εντολών, όχι ανθρώπων, αλλά του Θεού.
" Γιατί με φωνάζετε Κύριε, Κύριε και δεν κάνετε εκείνα που σας λέγω;" [Λουκ.6/ς'46]. Τον Θεό δεν μπορούμε να Τον κοροϊδέψουμε,
"Είναι φοβερόν να πέση κανείς εις τα χέρια του ζωντανού Θεού" [Εβραίους 10/ι'31].
Ο Θεός να επιλάμψει τον Πρόσωπό Του στον καθένα και την καθεμιά και να εργασθεί μέσα μας το αγαθόν. Ο Θεός μας καλεί να επιστρέψουμε από τα είδωλα, κάθε είδους είδωλα, προς Αυτόν, ώστε να υπηρετούμε Θεό ζωντανό και αληθινό και να περιμένουμε από τους ουρανούς τον Υιό Του, τον οποίον ανέστησε από τους νεκρούς, τον Ιησού, ο οποίος μας σώζει από την ερχόμενη οργή, σύμφωνα με τα λόγια του απ.Παύλου που έγραψε στην πρώτη επιστολή του προς τους Θεσσαλονικείς Χριστιανούς [1/α'9,10].
PE ΠΑΙΔΙΑ ΒΡΕΙΤΕ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΜΕΤΑΞΥ ΣΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΚΑΝΕΤΑ ΚΑΤΗΧΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ
http://www.kafkaloudis.gr/BABYLON.htm
http://www.sporeas.gr/mariam.html
quote:
ΨΗΛΕ ΕΙΠΕΣ
Όσα αναφέρεις εσύ για να πλήξεις την Ορθοδοξία έχουν να κάνουν ΜΟΝΟ με τις συμπεριφορές των ανθρώπων που ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ με τη διδασκαλία του Χριστού.
ΚΑΙ ΣΟΥ ΑΠΑΝΤΩ
ΟΣΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ ΕΣΥ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΞΕΙΣ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΘΡΗΣΚΕΙΑ
ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΜΟΝΟ ΜΕ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΔΑΣΚΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΣΜΟΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ
Αν θες να συνεχίσεις να αναπαράγεις τα ίδια και τα ίδια, μπορείς να το κάνεις, σε τι όμως θα ωφελήσει τη συζήτηση;;
ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ
Το αν πλήττεται αυτό που εσύ αποκαλείς Εθνική των Ελλήνων θρησκεία, με τις αναφορές του Απολογητή, δεν φταίει ο Απολογητής για αυτό. Ας κάψουμε τότε ότι μαρτυρία υπάρχει που κάνει λόγο για ειδωλολατρία να ησυχάσουμε και να μην μας στεναχωρεί τότε!!
Επιτέλους, βρήκα κάποιον που γνωρίζει τα περί «διδασκαλίας και κοσμοθεωρίας», της από τους σύγχρονους Έλληνες, αποκαλούμενης Εθνικής θρησκείας των Ελλήνων.
Πολύ θα ήθελα να μου αναφέρεις περιληπτικά τα περί διδασκαλίας και κοσμοθεωρίας της.
quote:
Α ΚΑΤΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΕΙΠΕΣ
Και που είσαι!!! Και ο Απολογητής είναι ένας από τους εχθρούς σου γιατί το ξέρεις καλά ότι λέει την αλήθεια, αυτή που σε πειράζει και σε κάνει να αντιδράς χωρίς ωστόσο να μπορείς να αντικρούσεις τα επιχειρήματά του που στην ουσία είναι αναφορές σε πραγματικά γεγονότα.
ΔΗΛ ΚΑΤΕΣΕΝΑ ΔΥΟ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΖΩΗ
ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΠΟΛΟΓΗΤΗ
ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ
Α!!!ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΕΧΘΡΟΣ ΣΟΥ ΨΗΛΕ
ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ ΝΑΙ
ΕΧΘΡΟΣ ΠΟΤΕ
Βρε συ, τι σχέση έχει αυτό που λες εσύ τώρα για τις αλήθειες με αυτό που συζητάμε;;
Το θέμα είναι συγκεκριμένο.
Εσύ είπες ότι οι Έλληνες δεν υπήρξαν ποτέ ειδωλολάτρες ενώ, σύμφωνα, με κάποιες παραπομπές από την Απολογητή, φαίνεται ότι οι αρχαίοι μας πρόγονοι υπήρξαν και ειδωλολάτρες.
Ποιος λέει αλήθεια, εσύ ή ο Απολογητής;; (βέβαια σε μεταγενέστερο μήνυμά σου το παραδέχθηκες ότι ήταν και ειδωλολάτρες, ενώ τώρα επιμένεις σε μια δίχως νόημα αντιπαράθεση μαζί μου).
Αν νομίζεις ότι τα στοιχεία του Απολογητή είναι ψεύτικα, τότε παρουσίασε εσύ στοιχεία τα οποία θα τον διαψεύδουν σε αυτά που λέει.
Αυτό το «ιδεολογικός αντίπαλος» δεν το κατάλαβα.
quote:
ΡΕ ΨΗΛΕ ΕΙΠΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΑΝΑΑΣΧΟΛΕΙΘΩ ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ
ΘΑ ΜΕ ΚΟΥΖΟΥΛΑΝΕΙΣ ΠΑΝΤΕΛΩΣ
ΛΕΣ
Άψυχα σώματα τα ανήγαγαν σε θεούς και τα προσκυνούσαν. Πίστευαν πως στα άψυχα αυτά σώματα "κατοικούσαν" διάφορες θεότητες.
ΕΝΩ ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΜΕΧΡΙ ΚΑΤΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΨΥΧΑ ΣΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΤΑ ΠΡΟΣΚΥΝΑΝΕ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΞΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΤΗΝ ΧΑΜΕΝΗ ΤΟΥΣ ΨΥΧΙΚΗ Η ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ.
Πίστευαν πως στα άψυχα αυτά σώματα "κατοικούσαν" διάφορες θεότητες
ΕΑΝ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΑΝ(ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ) ΟΤΙ ΚΑΤΙ ΚΑΤΟΙΚΕΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΗΓΑΙΝΑΝ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΝΑ ΠΡΟΣΚΥΝΗΣΟΥΝ ΑΛΛΑ ΘΑ ΠΡΟΣΚΥΝΟΥΣΑΝ ΣΤΟ ΘΕΟ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥΣ (Ο ΘΕΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΟΥ)
ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΚΟΥΦΑΡΙ?
ΟΧΙ ΚΑΙ ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΔΕΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ
Τόσο οι άλλοι που απάντησαν πριν από εμένα, όσο και εγώ, προσπαθήσαμε να σου δώσουμε να καταλάβεις περί ΠΟΙΑΣ ΔΙΑΦΟΡΑΣ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ. Όλοι είπαμε +/- τα ίδια πράγματα. Βλέπεις λοιπόν ότι κανένας μας δεν θεωρεί Θεό το ξύλο ή το χαρτί ή το σκήνωμα ή τα Άγια Λείψανα.
Με το να επιμένεις στη θέση σου, ποιον θες να πείσεις για το αντίθετο? Μήπως τον εαυτό σου;;

quote:
nik67
PE ΠΑΙΔΙΑ ΒΡΕΙΤΕ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΜΕΤΑΞΥ ΣΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΚΑΝΕΤΑ ΚΑΤΗΧΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ
Γιατί;;
Χάσαμε τίποτα για να ψάξουμε να το βρούμε;;
Μήπως έγινε τίποτα και δεν το γνωρίζω;;![]()
![]()
![]()
![]()

Μας παραθέτεις ένα κατεβατό, για το οποίο δεν μπηκα στον κόπο να κοιτάξω την πηγή, γιατί δεν αμφιβάλλω ότι το κατέβασες αυτούσιο απο κάπου.
Ποιός είναι αυτός ο "σοφός" που κάθισε και έγραψε αυτήνα τη "μελέτη";;;
Γράφει:
"Αντίθετα μάλιστα οι απόστολοι, όταν ήταν στη ζωή, ακόμη και οι άγγελοι του ουρανού, απαγόρευσαν κάθε είδους προσκύνηση στο πρόσωπό τους."
Αυτό, όποιος το έγραψε ή ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΝ ΤΑ ΠΕΝΤΕ σε θέματα θρησκείας ή ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟΣ ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣ.
Γιατί το λέω αυτό;;;
Γιατί οι άγγελοι δεν επιτρέπουνε στους Αποστόλους να τους προσκυνήσουνε;;;;
Γιατί επιτρέψανε τον Λωτ, να τους προσκυνήσει και δεν επιτρέψανε τους Αποστόλους να το κάνουνε;;;;
ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΑΠΟΣΤΟΛΟΙ, ΣΑΝ ΠΑΠΑΔΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ, ΕΙΝΑΙ ΙΕΡΑΡΧΙΚΑ ΑΝΩΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΓΕΛΟΥΣ.
Όλοι θα έχετε πάει να παρακολουθήσετε Θεία Λειτουργία μέσα στην Εκκλησία, ανεξάρτητα του τι πιστεύετε.
Όταν ο παπάς κάνει λειτουργία προσκυνάει τις εικόνες του Χριστού και της Παναγίας. Σωστά;; Προσκυνάει μήπως την εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ;;
Γιατί δεν την προσκυνάει;; Γιατί και οι Αποστολοι δεν έπρεπε να προσκυνήσουνε τους Αγγέλους. Και γιατί όπως λέει και ο Αγ. Κοσμάς: "Ο παπάς είναι ανώτερος απο τους Αγγέλους".
Αυτό είναι το πρώτο που "κτυπάει" στο μάτι απο αυτά που διάβασα.
Γράφει:
"Αν είναι έτσι, τότε πώς γνωρίζουν ότι το εικονιζόμενο πρόσωπο είναι αυτό που θέλουν να τιμήσουν και δεν είναι πλαστό, αφού είναι γνωστό πως ούτε ο Χριστός, ούτε οι απόστολοι, ούτε οι προφήτες, ούτε άλλοι άγιοι άφησαν φωτογραφία τους;"
Δηλαδή κολλάμε στην λεπτομέρεια και στην ποιότητα της απεικόνισης;;; δηλαδή θα κρίνουμε το τι είναι η πίστη μας απο το πόσο παχιά είναι τα γένια του Αγίου;
Ορισμένοι πάτε να γελοιοποιήσετε την Χριστιανική Πίστη, αλλά γελοιοποιείστε οι ίδιοι.
Γράφει:
"Γιατί δόθηκαν τόσα διαφορετικά ονόματα στην "Παναγία" ανάλογα με τις εικόνες της ενώ εκείνη είναι μία;"
Γιατί είναι πολλές οι εικόνες της.
Γιατί αν έχω πολλές φωτογραφίες απο τον πατέρα μου, θα τις προσδιορίζω με το που βρίσκονται.
Γράφει:
"Γιατί συρρέουν πλήθη προσκυνητών στις διάφορες "θαυματουργές" εικόνες ανά την Ελλάδα; Δεν μπορούσαν όλοι αυτοί να τιμήσουν, αν είναι έτσι, το πρόσωπο που θέλουν με προσευχή στο σπίτι τους ή στην εκκλησία της ενορίας τους;"
Γιατί πηγαίνανε οι άνθρωποι να προσκυνήσουνε τον Χριστό και δεν καθότανε στο σπίτι τους να προσκυνήσουνε τον Θεό, να τον παρακαλέσουνε να κάνει καλά το τυφλό παιδί τους π.χ.;;;;
Στα άλλα που γράφει, χρησιμοποιώντας λόγια των Γραφών, για να προσδώσουνε θρησκευτική βαρύτητα σε αυτό το συκοφάντημα, δε θα απαντήσω.
quote:
samuel1974Στα άλλα που γράφει, χρησιμοποιώντας λόγια των Γραφών, για να προσδώσουνε θρησκευτική βαρύτητα σε αυτό το συκοφάντημα, δε θα απαντήσω.
και εγώ δυο γραμμές διάβασα και μου έφτασαν!
Έλα όμως που ο Νικ, μέσα στην αγωνία του για να βρει κάτι το "επιλήψιμο να είναι και ότι να είναι", το ξεσήκωσε, αφού ούτε και ο ίδιος γνώριζε τι πραγματεύεται το ίδιο το κείμενο!!!
Δεν γνώριζε τι έλεγε το κείμενο, εντάξει, φαίνεται όμως ότι δεν μπήκε ούτε στον κόπο να το διαβάσει!!
Αν το διάβασε όμως και, παρόλα αυτά, το παρέθεσε, τότε καταλήγω στο συμπέρασμα ότι ο Νικ μας δουλεύει ψιλό γαζί γιατί έχει μεσάνυχτα, και βάλε, σε θέματα Ορθοδοξίας που υποτίθεται ότι αμφισβητεί και θέτει προς συζήτηση.

quote:
Και γιατί όπως λέει και ο Αγ. Κοσμάς: "Ο παπάς είναι ανώτερος απο τους Αγγέλους".
Δεν υπαρχει καμμια αμφιβολια λοιπον. Ο Σαβαωθ και οι αγγελοι του ειναι ο Σατανας!
βγάζει και κουνάει με βιά:
"Φως ζητάνε τα χαϊβάνια
κι' οι ραγιάδες απ' τα ουράνια,
μα θεοί κι' όξαποδώ
κει δεν είναι παρά δώ."
Ο Χριστιανισμός ΔΕΝ είναι ειδωλολατρικός: Στην περίπτωση αυτή θα λέγαμε "η εικόνα της θαυματουργής Παναγίας". Η θαυματοποιός δύναμη πηγαίνει στην Παναγία και όχι στο ίδιο το αντικείμενο που είναι η εικόνα καθώς το επίθετο "θαυματουργή" αναφέρεται στο πρόσωπο.
Ο Χριστιανισμός είναι ειδωλολατρικός: Στην περίπτωση αυτή θα λέγαμε "Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας". Το επίθετο εδώ δεν προσδιορίζει την Παναγία αλλά την ίδια την εικόνα σαν αντικείμενο, στην οποία αποδίδει και την πρώτιστη θαυματουργή δράση.
Αλήθεια, γιατί έχω την εντύπωση πως ακούω μόνο το δεύτερο και όχι το πρώτο; Γιατί επίσης η εικόνα της Τήνου (υποτίθεται ότι) κάνει θαύματα ενώ η εικόνα των Κοσκίνων Ευβοίας (που απεικονίζει το ίδιο πρόσωπο) δεν έχει κάνει ποτέ ούτε ένα;

macedon
Το αν γίνεται ειδωλολατρική ή όχι ίσως να εξαρτάται από τους εκπροσώπους της και τους πιστούς που ασπάζονται το δόγμα της.
Στην προκειμένη περίπτωση, πως μπορούμε να είμαστε σίγουροι οτι για τους αρχαίους Έλληνες τα αγάλματα δε λειτουργούσαν με τον τρόπο που λειτουργούν σήμερα οι εικόνες των Αγίων για τους Χριστιανούς?
Γιατί πρέπει να αποκαλούμε τους αρχαίους Έλληνες ειδωλολάτρες την στιγμή που δε λάτρευαν το άγαλμα αλλά την θεότητα που αυτό απεικόνιζε?

In anticipation of my resurrection...
quote:
Στην προκειμένη περίπτωση, πως μπορούμε να είμαστε σίγουροι οτι για τους αρχαίους Έλληνες τα αγάλματα δε λειτουργούσαν με τον τρόπο που λειτουργούν σήμερα οι εικόνες των Αγίων για τους Χριστιανούς?Γιατί πρέπει να αποκαλούμε τους αρχαίους Έλληνες ειδωλολάτρες την στιγμή που δε λάτρευαν το άγαλμα αλλά την θεότητα που αυτό απεικόνιζε?
Κοίτα να δεις που υπάρχει ένα παράδοξο εδώ.
Οι Χριστιανοί, στις εικόνες τους, απεικονίζουν υπαρκτά πρόσωπα. Εκτός του Θεανθρώπου Ιησού Χριστού, ΟΛΑ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ απεικονιζόμενα πρόσωπα δεν έχουν την ιδιότητα του Θεού.
Αν κοιτάξεις, σήμερα, στις ιστοσελίδες των νεο-παγανιστών, θα δεις ότι λένε, πάνω κάτω, πως οι θεοί είναι "απρόσωπες οντότητες/δυνάμεις".
Πώς είναι δυνατόν να αναπαριστούν το "απρόσωπο" με πρόσωπο ανθρώπινο;
Δεν θα έπρεπε να είναι, αλήθεια, βλασφημία, και για αυτούς, το να αναπαριστάς τους απρόσιτους Θεούς με τη μορφή ανθρώπου;;
Υπάρχουν καταγεγραμμένες μαρτυρίες που αναφέρουν ότι οι αρχαίοι μας λάτρευαν το ίδιο το άγαλμα γιατί πίστευαν ότι σ' αυτό κατοικούσε η ίδια η θεότητα.

quote:Η παραπάνω φράση προσδιορίζει το μέσο με το οποίο θαυματούργησε η Παναγία.
Ο Χριστιανισμός είναι ειδωλολατρικός: Στην περίπτωση αυτή θα λέγαμε "Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας". Το επίθετο εδώ δεν προσδιορίζει την Παναγία αλλά την ίδια την εικόνα σαν αντικείμενο, στην οποία αποδίδει και την πρώτιστη θαυματουργή δράση.
Σύμφωνα με την παραπάνω διαπίστωση εφόσον είμαστε ειδωλολάτρες θα πρέπει να υπάρχει και καμιά προσευχή που να απευθύνεται στο ξύλο και τα χρώματα των εικόνων μιας οποιασδήποτε εικόνας ή καμιά φράση έστω η οποία να αναφέρεται στο ξύλο και τα χρώματα μιας οποιασδήποτε εικόνας. Δεν έχω καμία τέτοια προσευχή υπόψη μου έχετε εσείς;
Edited by - pr_gid on 07/09/2006 13:48:20
Αναφέρθηκα στους αρχαίους Έλληνες και την αντίληψη που είχαν για τους Θεούς μέσω της απεικόνισης τους σε ένα άγαλμα.
Ίσως παρανόησες την τοποθέτηση μου...
quote:
Οι Χριστιανοί, στις εικόνες τους, απεικονίζουν υπαρκτά πρόσωπα. Εκτός του Θεανθρώπου Ιησού Χριστού, ΟΛΑ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ απεικονιζόμενα πρόσωπα δεν έχουν την ιδιότητα του Θεού.
Εδώ όμως, φίλε μου, έχουμε κι ένα άλλο παράδοξο.
Οι χριστιανικές εικόνες απεικονίζουν υπαρκτά (όπως λες) πρόσωπα αλλά ανθρώπινα, τα οποία όμως χαίρουν ιδιαίτερης εκτίμησης έως λατρείας.
Όχι κάποιους Θεούς ούτε κάποιες απρόσωπες δυνάμεις που για αιώνες σε μεγάλη γεωγραφική κλίμακα έχαιραν ιδιαίτερης θρησκευτικής λατρείας...
Παράδοξο κι αυτό, σωστά? ![]()
quote:
Δεν θα έπρεπε να είναι, αλήθεια, βλασφημία, και για αυτούς, το να αναπαριστάς τους απρόσιτους Θεούς με τη μορφή ανθρώπου;;
Εννοείς "απρόσωπους", αγαπητέ?
Εν πάσει περιπτώσει, εγώ δεν το θεωρώ βλασφημία αυτό το πράγμα.
Από την άλλη όμως το τι είναι βλασφημία είναι ένα θέμα υποκειμενικό.
Εφόσον όμως, αγαπητέ, έχεις βρει την Αλήθεια μέσω της θρησκείας σου, γιατί θεωρείς βλασφημία την προσπάθεια ενός συνανθρώπου σου να πράξει το ίδιο, έστω και με διαφορετικό τρόπο από τον δικό σου?
Την στιγμή που, αν κι επιθυμεί να πιστεύει ως θείο κάτι που για εσένα είναι φυσικό φαινόμενο κτλ, δεν βλάπτει κανέναν...
Η αγάπη προς τον συνάνθρωπο μας δεν έχει προέκταση στην αποδοχή της προσπάθειας του για προσωπική εξέλιξη (κατ' αυτόν τουλάχιστον οπότε είναι κάτι το σεβαστό για εμάς)?

quote:
pr_gid
Η παραπάνω φράση προσδιορίζει το μέσο με το οποίο θαυματούργησε η Παναγία.
Όπως είπα χρειάζεται η γνώση της Γραμματικής Γ΄Δημοτικού. Η "θαυματουργή εικόνα" σημαίνει ότι η εικόνα είναι θαυματουργή. Δεν είναι και τόσο δύσκολο να το καταλάβεις, άσχετα αν δεν εξυπηρετεί ![]()
quote:
pr_gid
Σύμφωνα με την παραπάνω διαπίστωση εφόσον είμαστε ειδωλολάτρες θα πρέπει να υπάρχει και καμιά προσευχή που να απευθύνεται στο ξύλο και τα χρώματα των εικόνων μιας οποιασδήποτε εικόνας ή καμιά φράση έστω η οποία να αναφέρεται στο ξύλο και τα χρώματα μιας οποιασδήποτε εικόνας. Δεν έχω καμία τέτοια προσευχή υπόψη μου έχετε εσείς;
Ούτε εγώ έχω υπόψη μου καμία επίκληση ή όρκο ή προσευχή των αρχαίων που να αναφέρεται σε αγάλματα. Έχετε εσείς;

macedon
Καμιά προσευχή που να απευθύνεται στο ξύλο και τα χρώματα μιας οποιασδήποτε εικόνας υπαρχει τελικά;

Edited by - pr_gid on 07/09/2006 14:36:02