ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Τα δόγματα δυστυχώς, τα 'χουμε μέσα στο μυαλό μας. Και ο νοών νοείτο. - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.

- Τα δόγματα δυστυχώς, τα 'χουμε μέσα στο μυαλό μας. Και ο νοών νοείτο. - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.

Zadok31 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 2/2
06/02/2005, 22:57:16
quote:
Απαντάς με ειρωνική διάθεση στην ερώτηση μου (...)

Ε, ανάλογα με την ερώτηση...

quote:
(...) αυτά ειναι απλά διαλογική υπεκφυγή!

Αυτή είναι η άποψή σου, αλλά θα μου επιτρέψεις να μην τη συμμεριστώ.

quote:
Εγώ απλά σε ρώτησα να τεκμηριώσης τη θέση σου

Να 'τα τα δόγματα.
Τελικά, έχουμε έναν τρόπο σκέψης και πρέπει τα πάντα να περιστρέφονται γύρω από δω...

Τί να τεκμηριώσω, αγαπητέ μου; Διατριβή στο Πανεπιστήμιο γράφω;
Και εν πάσει περιπτώσει, πού είναι το πρόβλημα; Αμφιβάλλεις ότι ο άνθρωπος έχει την ικανότητα να προγραμματίζει τον εαυτό του;

Συζήτηση κάνουμε. Έγραψα μία εισήγηση σε ένα θέμα.
Μπορείς να γράψεις τη δική σου άποψη... Απλά πράγματα.

quote:
όταν δημοσιοποιείς μια θέση είναι αναπόφευκτη η αντίθεση και η κριτική

Καλά όλα αυτά, αλλά την γνώμη σου δε μας την έχεις γράψει έως τώρα.

quote:
Διαφαίνονται ψίγματα παραψυχολογίας!αρα Δογματισμός Θυμάσαι! ΔΟΓΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ ΤΗΣ ΠΙΣΤΗΣ

Αδιάβαστο σε πιάνω.

Απλή ψυχολογία είναι. Το θεωρείς δόγμα; Για να σε δω παρακάτω...

quote:
Αυτό που λες το γνωρίζεις η απλά το διατυπώνεις έχοντας διαβάσει καποιο έργο που αναφέρεται στον ενδεχόμενο αυτοπρογραμματισμό!!!!!

Το εφαρμόζω στη ζωή μου, άρα το γνωρίζω.

quote:
Θυμίζει κύρηγμα θρησκευτικού δόγματος

Προσκυνήστε με

quote:
Αυτό είναι σπάσιμο ρεκόρ όχι καταρευσση δόγματος

Αυτό κατάλαβες

quote:
Ωραία ρητορεία παγκόσμιος ρυθμός εξέλιξης σταθερο σημείο
είναι λίγο αυτοαναιρετικό εξέλιξη σταθερο!

*

quote:
έπειτα γιά να κλεισω με μιά μη κριτική θέση καλό σαν θέμα και θα αναφερθώ σε τι πιστευω σαν ΔΟΓΜΑ η Δογματισμό σε επόμενη θέση μου στην οποία θα περιμένω εγώ κριτική!

Άντε να δούμε...

.
.

3A

Virtus Junxit Mors Non Separabit (Whom virtue unites, death will not separate)

GothicΜέλος
06/02/2005, 23:15:57
Από ορθογραφικό και ερμηνευτικό λεξικό

Δόγμα:
1) Γνώμη,δοξασία
2) Απόφασις,δημόσιον ψήφισμα
3) Εκκλ. εντολή του ιουδαικού νόμου
4) Εκκλ. απόφασις συνόδου
5) διδασκαλία
6) αυθεντική περί πίστεως υπό της εκκλησίας απόφασις
7) έννοια

Όλα αυτά κατά την ελληνική γλώσσα σημαίνει η λέξη δόγμα.

Edited by - Gothic on 06/02/2005 23:23:31

07/02/2005, 00:03:07
Αντε, να μετρήσουμε τα λεξικά μας λοιπόν

ΔΟΓΜΑ [λατ:dogma]: Η διδασκαλία ή άποψη που επιβάλλεται από κάποια αυθεντία –είτε αυτή είναι ένα ορισμένο πρόσωπο είτε ένα σύνολο προσώπων χωρίς να έχει υποστεί οποιαδήποτε αποδεικτική επεξεργασία ή να προσφέρεται σε έλεγχο του κύρους της. Χαρακτηριστική περίπτωση δογματικής συμπεριφοράς είναι εκείνη του Πυθαγόρα, του οποίου οι μαθητές, όπως αναφέρει η παράδοση, ήταν υποχρεωμένοι να αποδέχονται τις απόψεις του χωρίς να θέτουν αυτές υπό οποιονδήποτε έλεγχο. Αρκούσε η φράση «αυτός έφα», δηλαδή ότι το είπε ο Πυθαγόρας, για να το αποδεχθούν οι μαθητές του, χωρίς καμιά περαιτέρω συζήτηση, τον εκ μέρους του διατυπούμενο ισχυρισμό. Προς τα δόγματα –που είναι, κυρίως συνυφασμένα με τις θρησκείες –εξισώνονται θεωρίες και ιδεολογίες που προβάλλονται από τους εισηγητές των και τους οπαδούς των με απόλυτη προσήλωση και ευλάβεια σε αυτές.

Να θέσω και ένα ερώτημα : Η βαρύτητα δε γνωρίζουμε τι ακριβώς είναι στην ουσία της. Υπάρχουν θεωρίες που τη θέλουν ως μαγνητική δύναμη, άλλες ως παραμόρφωση του χωροχρόνου και ποιος ξέρει τι άλλο μπορεί να προκύψει.
Η πρόταση όμως ότι μια δύναμη που την ονομάζουμε βαρύτητα και μπορούμε να τη μετρήσουμε εκ του αποτελέσματός της είναι αυτή που κρατάει τα σώματά μας πάνω στη γη, είναι τελικά δόγμα;

07/02/2005, 01:46:34
Φίλτατε Gothic και αγαπητέ Δημήτρης, σας ευχαριστώ για τη συνεισφορά σας!

Μέσα στην ησυχία της νύχτας, βρήκα τον καιρό να διαβάσω προσεκτικά το κείμενο του Ελύτη, που μας παρέθεσε ο φίλος lorenzo πιο πάνω.

Θα ήθελα να παρακαλέσω όλους τους συμμετέχοντες να το διαβάσουν επίσης με προσοχή.
Ίσως (για να μην πω σίγουρα), ο μεγάλος μας ποιητής δίνει μία σημαντική κατεύθυνση στο θέμα μας, την οποία μάλλον εγώ δεν μπόρεσα να μεταφέρω σε όλους.

Από κει και πέρα, θα ήθελα να τοποθετηθεί ο καθένας όπως νομίζει ΧΩΡΙΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ.

Μην στέκεστε σε ότι γράφουν άλλοι ή εγώ. Γράψτε αυτό που εσείς θεωρείτε ορθό.

Τοποθετείστε το θέμα, σα να το δημιουργούσατε εσείς.

Τί είναι τα δόγματα για εσάς.
Πρέπει να απαλλαχθούμε από αυτά κατά την άποψή σας;
Κι αν ναι, πώς;
Αν όχι, γιατί;
Παίζουν ρόλο τα δόγματα στις διαπροσωπικές μας σχέσεις;

Υ -Γ. Ας μην περιοριστούμε σε θέματα επιστημονικά. Εδώ δεν είμαστε στην Οξφόρδη ή το McGill.
Ας δώσουμε παραδείγματα από την καθημερινή μας ζωή. Απλά πράγματα.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

.
.

3A

07/02/2005, 02:27:32

Ενδιαφέρον θέμα.Επιτρέψτε μου να ανοίξω μία άσχετη παρένθεση που ίσως να μην είναι και τόσο άσχετη.

Zadok στο πρώτο σου μήνυμα αναφέρθηκες στο ρεκόρ στο τρέξιμο και έδωσες έμφαση στη φράση "την ίδια χρονιά".Θα ήθελα να το σχολιάσω μιας και ΟΡΘΟΤΑΤΑ υπογράμμισες την εν λόγω φράση.

Θυμάμαι κάτι αντίστοιχο στο άλμα εις μήκος.Το 1968 στο Μεξικό ο Μπίμον είχε κάνει ένα ασύλληπτο ρεκόρ πετώντας στα 8.90.Η αλήθεια είναι ότι τον είχε βοηθήσει λιγάκι και το μεγάλο υψόμετρο όπου βρισκόταν το στάδιο μιας και του έδινε ένα μικρό πλεονέκτημα λόγω της μειωμένης πυκνότητας του αέρα και της ελάχιστα μειωμένης βαρύτητας.Όπως και να'χει το ρεκόρ ήταν εξωπραγματικό για την εποχή και παρέμενε ακλόνητο για 33 χρόνια.Κανένας άλτης δεν μπορούσε να ξεπεράσει τα 8.70.

Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του '91 που έγινε στο Τόκυο ήρθε η ώρα να σπάσει το ρεκόρ.Ο Πάουελ με ένα φοβερό άλμα έφτασε τα 8.95.Αυτό που μου είχε κάνει μεγάλη εντύπωση δεν ήταν το ρεκόρ του αθλητή.Το πιο αξιοσημείωτο ήταν ότι ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΑΓΩΝΑ ο Καρλ Λιούις ξεπέρασε και αυτός τα 8.90 κατά ένα εκατοστό(8.91).

Πρώτα πήδηξε ο Λιούις και μετά ο Πάουελ.Πρώτα έγινε το 8.91 και μετά το 8.95.Εάν το σκεφτούμε είναι φοβερό.Το ρεκόρ του Μπίμον ξεπεράστηκε ύστερα από 33 χρόνια από τον Λιούις και το ρεκόρ του Λιούις ξεπεράστηκε ΜΕΤΑ ΑΠΟ 5 ΛΕΠΤΑ από τον Πάουελ.

ΜΟΛΙΣ ΕΓΙΝΕ Η ΠΡΩΤΗ ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΚΑΙ Η ΔΕΥΤΕΡΗ.

Έχω αρχίσει να φλυαρώ και γι'αυτό θα πώ τί εννοώ.Υπάρχουν 2 εξηγήσεις.Η πρώτη έχει το όνομα ΑΛΥΣΙΔΩΤΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ.Πχ. το τηλέφωνο δεν χτυπάει για 6 ώρες και μόλις χτυπήσει για πρώτη φορά αρχίζει να χτυπάει συνέχεια.Ο Ολυμπιακός κάνει να πάρει πρωτάθλημα 7 χρόνια αλλά μόλις πάρει το πρώτο σαρώνει όλα τα υπόλοιπα.Είναι ο νόμος της ΚΕΚΤΗΜΕΝΗΣ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ.Δεν θα μας απασχολήσει εδώ.

Η δεύτερη εξήγηση είναι η πιο ουσιαστική(και συνδέεται εν μέρει με την πρώτη).

Δισεκατομμύρια σελίδες έχουν γραφτεί και άλλες τόσες λέξεις έχουν ειπωθεί για την περιβόητη δύναμη της Θέλησης και τη δύναμη της Πίστης.

Έχουμε μπροστά μας ένα εμπόδιο.Ο καθένας ας φανταστεί οτιδήποτε ως εμπόδιο.Αυτό το εμπόδιο δεν έχει ξεπεραστεί από κανέναν.Πάρα πολλοί έχουν δοκιμάσει να το ξεπεράσουν και έχουν γκρεμοτσακιστεί.Όλοι τείνουν να πιστέψουν ότι αυτό το εμπόδιο ΕΙΝΑΙ ΟΝΤΩΣ ΑΞΕΠΕΡΑΣΤΟ.Μέχρι που έρχεται κάποια στιγμή που κάποιος καταφέρνει και το ξεπερνά.Ενδεχομένως να το κατάφερε μέσω της δυνατής πίστης και θέλησής του,ενδεχομένως να ήταν ντοπαρισμένος(!),ενδεχομένως να είχε τα μέσα!!!!Δεν έχει σημασία,σημασία έχει ότι το κατάφερε.

Εκείνη τη στιγμή δημιουργείται ΜΙΑ ΦΟΒΕΡΗ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ.Όλοι βλέπουν ότι το εμπόδιο ΜΠΟΡΕΙ να ξεπεραστεί.Σιγά-σιγά αρκετοί δοκιμάζουν να το ξεπεράσουν και όντως ορισμένοι κατορθώνουν να το υπερβούν.Αρκετοί από αυτούς είχαν αποτύχει άπειρες φορές στο παρελθόν.

Συμπέρασμα:Όταν θεωρούμε κάτι αδύνατο τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα το πετύχουμε,όταν όμως το θεωρήσουμε ως δυνατό τότε οι πιθανότητές μας αυξάνονται να το υπερβούμε(όσο δύσκολο κι αν είναι).Σημασία λοιπόν έχει το πώς αντιλαμβανόμαστε εμείς τον κόσμο.Ο θρίαμβος του Εγώ.

Το έχει πει ο Ηράκλειτος,αυτός ο αρχαίος Τιτάνας!

θυμάμαι μικρός στο στίβο έβλεπα κάτι τεράστια εμπόδια και σκιαζόμουν.Ήμουν απολύτως βέβαιος ότι δεν μπορούσα να πηδήξω από πάνω τους.Έβλεπα όμως ότι οι περισσότεροι μπορούσαν και έπαιρνα θάρρος και τελικά κατάφερνα και εγώ να τα περάσω(αν και μερικές φορές γκρεμοτσακιζόμουνα).

Το θέμα μας είναι το ΔΟΓΜΑ.Η κοινωνία μας είναι χτισμένη πάνω σε Δόγματα.Ο ίδιος ο εαυτός μας είναι χτισμένος πάνω σε δόγματα.Έχουμε ανάγκη από δόγματα διότι εάν δεν φτιάχναμε δόγματα θα οδηγούμασταν στην παράνοια.Έχουμε ανάγκη από σίγουρα,ασφαλή και ακλόνητα συμπεράσματα διότι μόνο έτσι μπορούμε να πορευτούμε λογικά και μετρημένα.

Και σε συλλογικό επίπεδο τα Δόγματα είναι αναγκαία διότι είναι από τη φύση τους περιοριστικά και δίχως αυτά ο κόσμος θα ήταν ένα ξέφραγο αμπέλι.Το καθολικό Δόγμα είναι αυτό που περιορίζει και χαλιναγωγεί το προσωπικό Δόγμα του καθενός.

Υπάρχει όμως και ο αντίλογος.Ορθώς δίνουμε στη λέξη "δόγμα" αρνητική χροιά προφανώς διότι οι άνθρωποι που έκαναν το μεγαλύτερο Κακό στην ανθρωπότητα ΗΤΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΔΟΓΜΑΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΤΟΙ.

Μήπως όμως και οι άνθρωποι που έκαναν το μεγαλύτερο Καλό δεν ήταν και αυτοί άνθρωποι δογματικοί?Για φανταστείτε ο Γαλιλαίος,ο Νεύτων,ο Αινστάιν να μην είχαν πιστέψει στο προσωπικό Δόγμα τους και να είχαν πειστεί από το καθολικό Δόγμα ότι κάνουν λάθος.Μήπως ο Χριστός,ο Βούδδας και λοιποί δεν ήταν δογματικοί?Ίσα-ίσα αυτοί ήταν οι πλέον δογματικοί όλων.

Θεωρώ λοιπόν ότι η λέξη Δόγμα μπορεί να φορτιστεί τόσο θετικά όσο και αρνητικά.Εκ του αποτελέσματος κρίνονται όλα!Όμως η τραγική αλήθεια είναι ότι όσο πιο Υψηλό είναι ένα δόγμα,όσο πιο κοντά είναι στην Ιδέα,τόσο μεγαλύτερες αλυσιδωτές αντιδράσεις προκαλεί και τόσο μεγαλύτερο Χάος!Ένα θεικό κήρυγμα Αγάπης προκαλεί αιώνες Μίσους.Όπως και το αντίστροφο,ένα κτηνώδες δόγμα όπως αυτό του Χίτλερ δημιουργεί μία μακροχρόνια απέχθεια για το εν λόγω Δόγμα!Πολικότητα δεν το λένε?

Ζητώ συγγνώμη για τη φλυαρία αλλά το θέμα με κέντρισε.

ΤΑΟΜέλος
07/02/2005, 10:06:14
Πιστεύω ότι λίγο εώς πολύ,όλοι μπορούμε να αντιληφθούμε τι σημαίνει δόγμα και πιθανότατα αρκετοί να έχουμε έλθει αντιμέτωποι με την κατάργηση ενός τέτοιου ή την αντίδραση σε αυτό, σε προσωπικό τουλάχιστον επίπεδο,ορμώμενοι πάντα από μία ανάγκη -κι αυτό ας μην το ξεχνάμε.Ίσως λοιπόν να μην υπάρχει λόγος να προσπαθούμε να ξεκαθαρίσουμε την έννοια που μπορεί να προσλαμβάνει για τον καθένα.
(εκτός κι αν ..αντιδογματικά επιχειρήσουμε να φτιάξουμε ένα νέο ορισμό!)

Είναι σημαντικό να σταθούμε λίγο σε δύο λέξεις που ο Kost σημείωσε στην τελευταία καταχώρηση του.
ΘΕΛΗΣΗ και ΠΙΣΤΗ.
Πίστη στον εαυτό μας και σε ό,τι δυνάμεθα να πραγματοποιήσουμε.(συνοδευόμενη από μια μεγάλη ιδέα για ό,τι 'μελλοντικά' μπορούμε να γίνουμε).
Θέληση.Κινητήρια δύναμη ,καύσιμο...
Έτσι γίνεται η "ενηλικίωση",έτσι ξεκινά η κατάρριψη όσων ήδη έχουμε αρχίσει να αμφισβητούμε και που αν απωθήσουμε βαθιά στο υποσυνείδητο μας ή απλά,δουλικά τους υποταχθούμε ,θα αρχίσουν να μας πνίγουν!
Αρκεί να το πάρουμε απόφαση και ο πήχυς να μη μένει στάσιμος...

Ελπίζω να μη διέκοψα τον ειρμό σας ,καλημερίζω με κρύο πολύ και χιόνι.

Υγ.Κατά τη γνώμη μου είναι απαραίτητη ,τουλάχιστον η στοιχειώδης, γνώση της ψυχολογίας προκειμένου να μπορέσει το άτομο ωριμάζοντας να 'διαλύσει' τα πρότυπα του ,δημιουργώντας νέα ,διαρκώς αυτοκαταργούμενα.Να γίνει κύριος του εαυτού του,ελεύθερος.Ασφαλώς θα έπρεπε να έχει την ανάλογη θέση σε ένα άλλο εκπαιδευτικό σύστημα ,μα αυτό είναι άλλη συζήτηση.
Όμως ....από την κούνια ξεκινούν όλα!

Edited by - ΤΑΟ on 07/02/2005 10:10:47

07/02/2005, 10:54:20
ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ.

ΦΙΛΕ ΜΟΥ Deva_Parinito ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ STEPHEN HAWKING.

ΤΟ ΑΝΕΦΕΡΑ ΓΙΑΤΙ ΕΙΧΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΚΑΤΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ..
ΔΗΛΑΔΗ ΠΩΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΑΠΛΑ ΘΕΩΡΙΑ ΑΛΛΑ ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΣ...

ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΠΩΣ ΑΠΟΡΡΟΦΑ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΑΥΤΟ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΥΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΣΤΡΟΦΥΣΙΚΟΥΣ ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΟ..

ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΗ Η ΘΕΩΡΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΚΠΕΣΕΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΑΛΛΕΣ...

ΑΛΛΑ ΑΣ ΕΛΘΟΥΜΕ ΣΤΟ ΚΥΡΙΩΣ ΘΕΜΑ ΜΑΣ....

ΕΜΕΙΣ ΩΣ ΑΠΛΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΡΜΑΙΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΔΟΓΜΑΤΟΣ ??????
ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΦΑΝΑΤΙΖΟΜΑΣΤΕ..

ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ ΤΗΝ ΣΗΜΑΙΑ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΔΟΓΜΑΤΟΣ ????

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

ΑΝ ΝΙΩΣΕΙΣ ΤΗΝ ΣΚΙΑ ΣΟΥ ΝΑ ΦΕΥΓΕΙ ΜΗΝ ΓΥΡΙΣΕΙΣ ΠΙΣΩ ΝΑ ΤΗΝ ΚΟΙΤΑΞΕΙΣ

αγνοώνΜέλος
07/02/2005, 16:23:33
Αν ακολουθήσουμε τους ορισμούς του δόγματος,
σύμφωνα με τα λεξικά των zadok και gothic,τότε τα δόγματα είναι μάλλον καλά και πρέπει να υπάρχουν.
Αν ακολουθήσουμε τον ορισμό του Δημήτρη,τότε μάλλον δεν είναι και τόσο καλά.
Διότι-σύμφωνα με τον ορισμό του λεξικού του Δημήτρη-τα δόγματα εκπορεύονται από κάποια αυθεντία,άρα είμαστε σε φάση να αρχίσουμε να αναλύουμε αν θα έπρεπε να υπάρχουν αυθεντίες,αν είναι καλές ή κακές κλπ,
κι έπειτα, να ασχοληθούμε και με τα δόγματα.
Εγώ zadok νομίζω ότι δεν είναι και τόσο εύκολο το ζήτημα που θέτεις και τα ερωτήματα που το συνοδεύουν.
Είμαστε όλοι μας δογματικοί,δεν έχω γνωρίσει άνθρωπο μη δογματικό
και άλλωστε,ο άνθρωπος,πέρα από το πιο αυτο-προγραμματιζόμενο ον στον κόσμο,είναι και το πιο ανασφαλές ταυτόχρονα.
Ένα δόγμα που βολεύει τον κάθε ένα ξεχωριστά,είναι ό,τι καλύτερο για να πορευθεί στη ζωή του.
Άρα...όχι,έτσι λέω εγώ δηλαδή,όχι,ο άνθρωπος δε θα μπορέσει να αποβάλλει τα κόμπλεξ του και τα εγώ του και όλα του τα δόγματα και να σταθεί αγνός μπροστά στην πύλη της σοφίας,
όπως κάπως έτσι το έθεσες κι εσύ zadok,διότι το δόγμα θα είναι πάντα και παντού,πάνω από τον άνθρωπο.
Κοίτα μόνο σε τι πλάνη βρίσκεται ο κάθε ένας ξεχωριστά από εμάς,σ'αυτό το φόρουμ.
Είναι δυνατόν ποτέ να ξεκολλήσει ο κάθε ένας από το δόγμα πάνω στο οποίο έχει κολλήσει και ζει με βάση αυτό ??
ΠΟΤΕ ΤΩΝ ΠΟΤΩΝ !!!!!!!!
Απλά σου λέω να κάνεις ένα πείραμα:δοκίμασε να πείσεις έναν οπαδό μιας Χ ποδοσφαιρικής ομάδας,να υποστηρίξει την αντίθετη....
Και μιλάμε για απλά πράγματα...όχι για το νόημα της ζωής !!
07/02/2005, 18:05:20
Αγαπητέ αγνοών,

χαίρομαι ιδιαίτερα με την τοποθέτησή σου διότι "θέτεις δάκτυλον επί των τύπων των ήλων".

Επιτέλους, αγγίζουμε την ουσία του θέματος τουλάχιστον κατά την ταπεινή μου άποψη!

quote:
αρχίσουμε να αναλύουμε αν θα έπρεπε να υπάρχουν αυθεντίες,αν είναι καλές ή κακές κλπ,

Θυμάσαι, αγαπητέ φίλε, τη συζήτηση την οποία είχαμε κάνει στο θέμα Ροκ μουσική και σατανάς?, που συζητήσαμε το θέμα των προτύπων και της νεολαίας;

Ακριβώς αυτό το θέμα είναι η συνέχεια της εκεί συζήτησης, όπου είχαμε αναφέρει:

quote:
Η έννοια του προσωπικού προτύπου είναι η έκφραση ενός μειονεκτήματος.
Του μειονεκτήματος της έλλειψης προσωπικής, αυθεντικής ταυτότητας και πρωτοτυπίας και ακόμη, η αδυναμία αναζήτησής τους.

και

quote:
Τί μας εμποδίζει να ανακαλύψουμε και να προβάλλουμε τη μοναδικότητά μας, αντί να προσπαθούμε να μοιάσουμε σε κάποιον άλλο;
Εκείνος έγινε αυτό που θαυμάζουμε, γιατί κυνήγησε το δικό του μύθο και δε μιμήθηκε κανέναν.

και

quote:
(...) η καλλιέργεια προτύπων είναι μία φυσιολογική διαδικασία για κάποιες νεαρές ηλικίες, ενώ η ανάπτυξη μίας σωστής ατομικότητας είναι προϊόν μάλλον ενός σωστού απογαλακτισμού και δημιουργικής ωριμότητας.

Εδώ ακριβώς προσεγγίζουμε και την αγαπητή TAO, η οποία πολύ σωστά μας αναφέρει:

quote:
Κατά τη γνώμη μου είναι απαραίτητη ,τουλάχιστον η στοιχειώδης, γνώση της ψυχολογίας προκειμένου να μπορέσει το άτομο ωριμάζοντας να 'διαλύσει' τα πρότυπα του ,δημιουργώντας νέα ,διαρκώς αυτοκαταργούμενα.Να γίνει κύριος του εαυτού του,ελεύθερος.

Ο φίλος kost έχει εντοπίσει τον άξονα στον οποίο περιστρέφεται η εισήγησή μου (καλώς ή κακώς).

Θα σταθώ σε ένα καίριο σημείο:

quote:
Εκ του αποτελέσματος κρίνονται όλα!

ΑΚΡΙΒΩΣ!

Το ζήτημα δεν είναι να είμαστε "άδειοι" από παραδοχές μόνιμα, γιατί αυτό θα οδηγούσε πιθανά σε πνευματική απραξία, αλλά να μπορούμε να αδειάσουμε όταν αυτό καθίσταται απαραίτητο.

Τί σημαίνει απαραίτητο;

Όταν συναντάμε τον "τοίχο" μπροστά μας, είναι ανόητο απλά να κουτουλάμε πάνω του.

Πρέπει να έχουμε την ευελιξία ή να τον υπερπηδήσουμε ή να τον παρακάμψουμε.

Όταν οι πεποιθήσεις μας οδηγούν μόνο σε στείρες αντιπαραθέσεις και δεν έχουν κάτι το δημιουργικό να προσφέρουν, θα πρέπει να έχουμε την ικανότητα να τις ξεπεράσουμε. Κι αυτό δεν είναι προδοσία, είναι οξυδέρκεια.

quote:
Κοίτα μόνο σε τι πλάνη βρίσκεται ο κάθε ένας ξεχωριστά από εμάς,σ'αυτό το φόρουμ.
Είναι δυνατόν ποτέ να ξεκολλήσει ο κάθε ένας από το δόγμα πάνω στο οποίο έχει κολλήσει και ζει με βάση αυτό ??
ΠΟΤΕ ΤΩΝ ΠΟΤΩΝ !!!!!!!!

Πολύ σωστά, δυστυχώς!

Όμως, δεν πρέπει να κάνουμε κάτι για ν' αναζητήσουμε τα αίτια αυτού του κακού;

Δεν είναι ντροπή μας και δείγμα ύψιστης πνευματικής ανελευθερίας το γεγονός ότι έχουμε βάλει τα δόγματα πάνω από τον Άνθρωπο

Όπως σωστά ρώτησε ο φίλτατος AVATARGR:

quote:
ΕΜΕΙΣ ΩΣ ΑΠΛΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΡΜΑΙΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΔΟΓΜΑΤΟΣ ??????
ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΦΑΝΑΤΙΖΟΜΑΣΤΕ..

ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ ΤΗΝ ΣΗΜΑΙΑ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΔΟΓΜΑΤΟΣ ????

Επιτρέψτε μου να παραθέσω τα λόγια του μεγάλου Έλληνα συγγραφέα και διανοούμενου Νικ. Καζαντζάκη:

Για να λυτρωθείς, θα πρέπει πρώτα να λυτρωθείς από την ιδέα της λύτρωσης.

.
.

3A

Deva_ParinitoΜέλος
07/02/2005, 20:40:06
quote:
Οι αρχές στις οποίες αναφέρεσαι, είναι ΓΕΝΙΚΑ δόγματα,

Ok, Zadok, κατάλαβα. Αν η αρχή της διατήρησης της ενέργειας για σένα ένα είναι γενικό δόγμα, και δεν είναι η αλήθεια, τότε εντάξει, σ' ευχαριστώ.

Πάντως καλό θα ήταν να γνωρίζεις, πως τούτη η αρχή διέπει το σύμπαν και αποδεικνύεται ακόμη κι όταν πίνεις νερό...

Δεν έχω κάτι άλλο να πω...

Τα δέοντα,

Deva Parinito.

Edited by - Deva_Parinito on 07/02/2005 20:43:32

Deva_ParinitoΜέλος
07/02/2005, 20:49:35
quote:
Η φύση δεν έχει αξιώματα.

Η φύση αξιώνει να την σέβεσαι. Αν δεν το κάνεις, σου στέλνει τσουνάμια... Έχει νόμους, φυσικού νόμους, κανόνες, αρχές και αξιώματα, αξιώνει και αξιώνεται μέσα από τον άνθρωπο.

Γνωρίζεις την αρχή δράσης - αντίδρασης ? Προσπάθησε να σπρώξεις ένα τοίχο. Ο τόιχος αντιδρά, αλλά επειδή είναι τοίχος, παραμένει εκεί που είναι. Ψάξε για τον Superman λοιπόν, αν και τούτη η αρχή είναι για σένα "γενικό" δόγμα, γιατί όχι ?, ε, αυτός ίσως κάτι μπορεί να κάνει για να σου αποδείξει πως έχεις δίκιο...

Σας ευχαριστώ, Τα δέοντα,

Deva Parinito.

Edited by - Deva_Parinito on 07/02/2005 21:02:27