- ΟΙ ΑΠΑΤΕΣ ΤΗΣ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ / ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ - .-= Η ΨΥΧΗ =-.
Edited by - ilias1990 on 21/07/2017 12:22:45
Όσον αφορά το θέμα λοιπόν και τα όσα λέει ο M87, νομίζω η παρεξήγηση βρίσκεται στο εξής : Κατ' αρχήν, νομίζω πως θα πρέπει να αποδεχθούμε το γεγονός πως δεν υπάρχει σαφής επιστημονικός ορισμός για το τι είναι η ψυχή. Αυτό όμως από μόνο του δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να μας οδηγήσει στο να ακυρώσουμε ολόκληρους τους επιστημονικούς κλάδους της Ψυχολογίας και της Ψυχιατρικής. Το ερώτημα τι είναι ψυχή είναι κατά βάση φιλοσοφικό όπως σωστά έλεγε ο μακαρίτης ο καθηγητής κ. Δ. Βασιλόπουλος αλλά οι συμπεριφορές των ανθρώπων υπακούν σε κάποιους κανόνες. Αυτοί οι κανόνες είναι νομίζω το αντικείμενο μελέτης της επιστήμης και των κλάδων της Ψυχολογίας και Ψυχιατρικής και όχι τόσο στο να απαντήσουν τι είναι ψυχή.
quote:
1. Πως μπορεί να μελετάει ο ψυχολόγος κάτι το οποίο διδάσκεται ότι δεν υπάρχει;
Ο ψυχολόγος δεν μελετάει την ψυχή. Μελετάει την συμπεριφορά αυτού που ονομάζουμε "ψυχή", παρ' όλο που διδάσκεται - αν διδάσκεται - ότι δεν υπάρχει.
quote:
2. Πως μπορεί να γιατρεύει ο ψυχίατρος κάτι το οποίο διδάσκεται ότι δεν υπάρχει;
Ο ψυχίατρος δεν γιατρεύει την ψυχή. Γιατρεύει τις δυσλειτουργικές εκδηλώσεις / συμπτώματα και τις έμπρακτες "προβληματικές" συμπεριφορές αυτού που ονομάζουμε "ψυχή", παρ' όλο που διδάσκεται - αν διδάσκεται - ότι δεν υπάρχει.
quote:
3. Πως μπορεί να θεραπευει ο ψυχοθεραπευτής κάτι το οποίο διδάσκεται ότι δεν υπάρχει;
Ομοίως.
Δεν ξέρω φίλε M87 αν σε βοήθησα κάπως. Πάντως, τα ερωτήματά σου είναι εύλογα αλλά όχι αναπάντητα.Να 'σαι καλά.
Όλη στέκονται σε αυτά τα 3 πρώτα Λογικό με τόσα κατεβατά που γράφει δεν τα διαβάζουν όλα .
Είναι η αγαπημένη καραμέλα τόσα χρόνια (τον μεν όσο και τον δε)
Με τα troll δεν έχει νόημα να ασχοληθούμε,
όσον αφορά τους "σώφρονες" όμως... εκεί πέφτει πολυ γέλιο!
Η εποχή της αθωότητας (του internet) έχει περάσει ανεπιστρεπτί, κι οσο γρηγορότερα το αποδεχτείτε τοσο το καλύτερο για εσάς.
1ον. Εάν οι ψευδοεπσιτήμες της ψυχιατρικής / ψυχολογίας δεν είχαν να κάνουν οτιδήποτε με την ανθρώπινη ψυχή, δεν θα προσπαθούσαν από το 1808 (τουλάχιστο) μέχρι τα τέλη του 1800 (1872 ή 8) να ορίσουν την ανθρώπινη ψυχή, σύμφωνα με τις δηλώσεις τόσο του συγχωρεμένου του Βασιλόπουλου Δ. όσο και του Γ. Παξινού. Παραθέτω τις δηλώσεις τους:
Την εγκατάλειψη της απάντησης στο ερώτημα "τι είναι ψυχή;" επιβεβαιώνει σε συνέντευξη - την οποία επίσης παραθέτω - και ο συγχωρεμένος ο Καθηγητής Ψυχιατρικής / Νευρολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Κος. Βασιλόπουλος Δ.
ΤΑΣΟΣ ΚΑΡΑΝΤΗΣ: "Μπορούμε να απαντήσουμε στο ερώτημα τι είναι ψυχή;
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: «Και η νευρολογία και η ψυχιατρική ποτέ δεν ερμήνευσαν βαθιά φιλοσοφικά ζητήματα, όπως το τι είναι ψυχή. Ο καθένας από εμάς είναι άλλος, αλλά ο εγκέφαλός του λειτουργεί με συγκεκριμένους κανόνες. Ο τρόπος που σκέφτεται, ο τρόπος που ενεργεί είναι κωδικοποιημένος. Και η τρέλα είναι ένας συγκεκριμένος τρόπος έκφρασης. Έχει συγκεκριμένα συμπτώματα. Γι’ αυτό και είναι πολύ δύσκολο να την υποδυθείς. Εκτός κι αν σ’ έχει διδάξει πάρα πολύ καιρό ένας ψυχίατρος! Για να προχωρήσει η ψυχιατρική, άφησε πίσω το θεμελιώδες ερώτημα “τι είναι ψυχή”. Λέει τι είναι προσωπικότητα όμως : προσωπικότητα είναι το σύνολο των ιδιοτήτων που έχουμε και μας κάνει να συναλλασσόμαστε καλά με τους άλλους και με τον εαυτό μας. Το τι είναι ψυχή το αφήνει αναπάντητο. Το ίδιο κι η νευρολογία, απάντησε στο τι είναι συνείδηση : συνείδηση είναι η βεβαιότητα του ότι εγώ ξέρω ότι υπάρχω. Αλλά το πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος για να υπάρξει συνείδηση ή άλλα θεμελιώδη ερωτήματα όπως : πως λειτουργεί η μνήμη, πως λειτουργεί το συναίσθημα ή πως αντιλαμβανόμαστε το περιβάλλον μας, παραμένουν, ακόμα, αναπάντητα. Ίσως γιατί η ιατρική είναι στο βάθος μία πρακτική επιστήμη και τέτοια ερωτήματα δεν έχουν άμεση πρακτική σημασία.»".
28/05/2000, Βασιλόπουλος Δ. Καθ. Νευρολογίας & Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών
www.e-orfeas.gr 03/07/2012, 20:54. (URL: http://www.e-orfeas.gr/special/darksideofmoon/7275-%CE%94%CE%B7%CE%BC%CE%AE%CF%84%CF%81%CE%B7%CF%82-%CE%92%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%BB%CF%8C%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%82-%CE%97-%CF%88%CF%85%CF%87%CE%AE,-%CE%B7-%CF%84%CF%81%CE%AD%CE%BB%CE%B1,-%CE%B7-%CF%88%CF%85%CF%87%CE%B9%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AE,-%CE%BF-%CF%80%CF%8C%CE%BD%CE%BF%CF%82-%CE%BA%CE%B9-%CE%BF-%CE%B8%CE%AC%CE%BD%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%82.html)
Ακούστε τι λέει σε σύνεντευξη του ο Γιώργος Παξινός νευροεπιστήμονας:
www.topontiki.gr 18.5.2015 (http://www.topontiki.gr/article/129219/den-yparhei-psyhi-ola-pigazoyn-apo-ton-egkefalo-leei-o-koryfaios-ellinas)
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: "Υπάρχει τελικά ψυχή και τι εννοούμε σήμερα με αυτό τον όρο, υπό το φως των σύγχρονων επιστημονικών ανακαλύψεων;"
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΞΙΝΟΣ: "Η μεγάλη πλειονότητα των νευροεπιστημόνων δεν θεωρεί ότι χρειάζεται ο όρος «ψυχή». Δεν θεωρούν ότι υπάρχει "φάντασμα μέσα στη μηχανή", στον οργανισμό μας. Η ψυχολογία έχασε την ψυχή της το 1930, όταν οι ψυχολόγοι (σ.σ. οι μπιχεβιοριστές) σταμάτησαν να μιλάνε για ψυχή και άρχισαν να μιλάνε για συμπεριφορά, για ερέθισμα-αντίδραση.
Σήμερα πια ο ψυχολόγος δεν χρειάζεται να επικαλεσθεί τον όρο «ψυχή» για να δουλέψει με έναν ασθενή που έχει μία φοβία, μια κατάθλιψη, μια έμμονη ιδέα. Βέβαια, δεν μπορεί να αποδειχθεί ότι δεν υπάρχει ψυχή. Αρκείσαι να πεις ότι δεν υπάρχει κάποια ένδειξη γι' αυτήν και ότι δεν χρειάζεσαι να την επικαλεσθείς για να κάνεις τη δουλειά σου ως ψυχολόγος. Βέβαια, η ευθύνη της απόδειξης δεν είναι δικιά μου, αλλά εκείνου που ισχυρίζεται ότι υπάρχει ψυχή."
Κατά δήλωση λοιπόν του Γ. Παξινού, "ο καταθέτων την θετική πρόταση φέρει το βάρος της απόδειξης".
Πού είναι η σχετική απόδειξη του Johann Christian Reil η οποία πρέπει να χρονολογεί από το 1808 και η οποία αφορά ΑΚΡΙΒΩΣ το θιγόμενο θέμα;
Εάν, λοιπόν Yellow Code, τα πράγματα είναι όπως τα περιγράφεις, δηλαδή:
ότι αντικείμενο της ψυχιατρικής / ψυχολογίας είναι η "μελέτη/γιατρειά της συμπεριφοράς, δυσλειτουργικών εκδηλώσεών / συμπτώματών και έμπρακτών προβληματικών εκδηλώσεών αυτού που καλούμε [ΠΟΙΟΙ ΚΑΛΟΥΜΕ;;;] ψυχή" για να χρησιμοποιήσω τα λόγια σου, τίθενται τα εξής αδικαιολόγητα:
1ον Το 1808 οριζόταν τόσο η ψυχή, όσο και η συμπεριφορά, η προσωπικότητα, η δυσλειτουργία και το σύμπτωμα στην Ελληνική γλώσσα.
ΠΡΩΤΟ ΦΑΟΥΛ:
Ποιός είπε στον ΑΡΧΙΜ***** Johann Christian Reil εκ Γερμανίας, ότι η Ελληνική γλώσσα έχει ανάγκη ενός δεύτερου ορισμού για την ψυχή;;;
ΔΕΥΤΕΡΟ ΦΑΟΥΛ:
Ποιός είπε ότι ο ορισμός - ο προφορικός τον οποίο χρησιμοποιούν μεταξύ τους οι ψυχολόγοι / ψυχίατροι εντός και εκτός των ακαδημαικών ιδρυμάτων τους - ότι είναι ορθός; Κανένας. Αποδεικνύουν την ορθότητα του; Όχι. Λένε όμως στους εισερχόμενους φοιτητές ότι "εμείς καλούμε ψυχή το άθροισμα ΣΚΕΨΕΩΝ, ΙΔΕΩΝ, ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ, ΠΑΡΟΡΜΗΣΕΩΝ, ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ". Σε θρησκευτικά πλαίσια, ο Έλληνας είχε το 1808 έναν ορισμό για την ψυχή, όπως και ο ταοιστής έχει έναν, όπως και ο βουδιστής έχει έναν, όπως και όλοι οι υπόλοιποι. ΣΕ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΠΛΑΙΣΙΑ! Η ψυχιατρική / ψυχολογία όμως διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους ότι είναι ΕΠΙΣΤΗΜΗ! Δηλαδή ότι ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ!
2.1 ΠΩΣ γνωρίζουν;
2.2 ΠΩΣ αποδεικνύουν;
Επειδή αποφάσισε μια αρμαθειά κοπρίτες ότι "ότι πουν οι J.C. Reil και Wilhelm Wundt είναι σωστό. Ουγκ". Ούτε μεταξύ τους δεν συμφωνούν οι δύο "φωστήρες" και ο ένας ευθύνεται για την αναπόδεικτη ένταξη της ενασχόλησης του J.C. Reil στην ιατρική ως ειδικότητα, ενώ ο άλλος για την επανίδρυση της ψυχιατρικής ως ΝΕΑΣ ή ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ!!!
Το μόνο που μπορεί να σχολιάσει ένας λογικός και σκεπτόμενος άνθρωπος εδώ είναι "ΔΕ ΜΑΣ ΧΕΖΕΙΣ ΡΕ *******";
ΤΡΙΤΟ ΦΑΟΥΛ:
Έστω - και κάνω μόνο υπόθεση εργασίας γιατί εγώ δεν το δέχομαι - ότι ο παραπάνω ορισμός είναι σωστός. Ποιός είναι ο λόγος που αυτός παραλείπεται από το σύνολο της διδασκόμενης βιβλιογραφίας εντός των περιγραμμάτων σπουδών τους; Αν επιμένεις σε κάτι διαφορετικό, περιμένω να μου υποδείξεις συγγραφέα/τίτλο/ISBN/περίγραμμα σπουδών από σύγγραμα το οποίο διδάσκεται στο ΕΚΠΑ/Πάντειο/Αριστοτέλειο/Κρήτης.
ΤΕΤΑΡΤΟ ΦΑΟΥΛ:
Αν και πάλι ίσχυε αυτό το οποίο μας λες ότι δεν εννοούν την ψυχή, πες μας σε παρακαλώ ποιό είναι το περιεχόμενο της ίδρυσης της ΝΕΑΣ ή ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ από τον Emil Kraepelin. Εγώ ψάχνω μήνες τώρα να βρω ποιός ήταν ο λόγος της μετονομασίας της ψυχιατρικής από τον βαρυσήμαντο Kraepelin.
ΠΕΜΠΤΟ ΦΑΟΥΛ:
Όταν ο μαστρο-Wundt ξεστόμισε τις αναπόδεικτες θέσεις του περί μη-ύπαρξης ψυχής, οι γερμανοτσωλιάδες ψυχίατροι καθώς και τα υποκείμενα τα οποία ευθύνονται για την ένταξη της ψυχιατρικής στην ιατρική ως ειδικότητα ξέχασαν να ρωτήσουν όλους τους υπόλοιπους μεταξύ των οποίων και τους Γερμανούς τους ίδιους.
Κρύψανε το σκ*** τους στην Ελληνική γλώσσα μέσω γλωσσικής απάτης την οποία έχω ήδη αναλύση στο κυρίως κείμενο, παρέκαμψαν το αμφιμονοσήμαντο μιας γλώσσας την οποία δεν μιλούσαν και αδιαφόρησαν για το γεγονός ότι κάποια δισεκατομμύρια ανθρώπων έξω από τον στενό τους κύκλο, με τον Α ή Β τρόπο πιστεύουν στην ύπαρξη ψυχής, χωρίς να την αποδεικνύουν. Δηλαδή ΑΚΡΙΒΩΣ ότι έκανε ο ίδρυτής τους J.C. Reil.
ΕΚΤΟ ΦΑΟΥΛ:
Ποιός όρισε τους ψυχίατρους / ψυχολόγους ως κριτές του φυσιολογικού; Ακόμα και ο ίδιος ο Kraepelin είχε γράψει ότι είναι αδύνατος ο διαχωρισμός μεταξύ δυσλειτουργιών και φυσιολογικών συμπεριφορών.
Απάντησε στα παραπάνω και συζητάμε στη συνέχεια.
Για την ώρα - μια και για τους γερμανούς ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ να βάλεις χέρι σε μια ξένη γλώσσα και να δώσεις νέο ορισμό σε μια ήδη υφιστάμενη έννοια για μένα εφεξής ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ / ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ = Μ****** ΑΠΑΤΕΩΝΑΣ. Χωρίς διαχωριστική κάθετο. Διαισθητικά νιώθω ότι είναι σωστό αυτό και έλα εσύ να μου αποδείξεις το αντίθετο. Αν εξαιρέθηκε ο J.C. Reil και ο Wilhelm Wundt από το "ο καταθέτων την θετική πρόταση φέρει το βάρος της απόδειξης" μπορείς να μου ζητήσεις αποδείξεις, αλλά ξέρεις και τι θα πάρεις.[B]
Ελευθερία έκφρασης και λόγου και τα συναφή. Ο Νοών νοείτω.
Να σου πω επίσης πως βρίσκω απολύτως λογικό αυτό που έλεγε ο καθ. Βασιλόπουλος
quote:
Για να προχωρήσει η ψυχιατρική, άφησε πίσω το θεμελιώδες ερώτημα “τι είναι ψυχή”
Λογικό δεν είναι ; Πρέπει να ξεκολλήσει κάποιος από μια ιδέα, για να προχωρήσει σε μια άλλη. Αν η επιστήμη της ψυχιατρικής εξακολουθούσε να αναζητά μια απάντηση στο τι είναι ψυχή, ακόμη θα έψαχνε. Συμφωνώ επίσης και σ' αυτό
quote:
"Η μεγάλη πλειονότητα των νευροεπιστημόνων δεν θεωρεί ότι χρειάζεται ο όρος «ψυχή». Δεν θεωρούν ότι υπάρχει "φάντασμα μέσα στη μηχανή", στον οργανισμό μας. Η ψυχολογία έχασε την ψυχή της το 1930, όταν οι ψυχολόγοι (σ.σ. οι μπιχεβιοριστές) σταμάτησαν να μιλάνε για ψυχή και άρχισαν να μιλάνε για συμπεριφορά, για ερέθισμα-αντίδραση.Σήμερα πια ο ψυχολόγος δεν χρειάζεται να επικαλεσθεί τον όρο «ψυχή» για να δουλέψει με έναν ασθενή που έχει μία φοβία, μια κατάθλιψη, μια έμμονη ιδέα. Βέβαια, δεν μπορεί να αποδειχθεί ότι δεν υπάρχει ψυχή. Αρκείσαι να πεις ότι δεν υπάρχει κάποια ένδειξη γι' αυτήν και ότι δεν χρειάζεσαι να την επικαλεσθείς για να κάνεις τη δουλειά σου ως ψυχολόγος. Βέβαια, η ευθύνη της απόδειξης δεν είναι δικιά μου, αλλά εκείνου που ισχυρίζεται ότι υπάρχει ψυχή."
του Παξινού. Συνεπώς, τι μας νοιάζει αν δεν έχει αποδείξει τι είναι ψυχή ο Johann Christian Reil ; Άσε δηλ. που δεν μπορούσε να το κάνει, αλλά μιλάμε για κάποιον που διατύπωσε κάποια πράγματα τον 19ο αιώνα !!! Γιατί να ψάχνουμε να βρούμε μια απόδειξη των λεγομένων του Johann Christian Reil τότε ; Εμένα, αυτό το
quote:
Σήμερα πια ο ψυχολόγος δεν χρειάζεται να επικαλεσθεί τον όρο «ψυχή» για να δουλέψει με έναν ασθενή που έχει μία φοβία, μια κατάθλιψη, μια έμμονη ιδέα.
μου είναι υπερ-αρκετό.
quote:
Εάν, λοιπόν Yellow Code, τα πράγματα είναι όπως τα περιγράφεις, δηλαδή:ότι αντικείμενο της ψυχιατρικής / ψυχολογίας είναι η "μελέτη/γιατρειά της συμπεριφοράς, δυσλειτουργικών εκδηλώσεών / συμπτώματών και έμπρακτών προβληματικών εκδηλώσεών αυτού που καλούμε [ΠΟΙΟΙ ΚΑΛΟΥΜΕ;;;] ψυχή" για να χρησιμοποιήσω τα λόγια σου, τίθενται τα εξής αδικαιολόγητα:
Εμείς, ο απλός κόσμος.
quote:
τίθενται τα εξής αδικαιολόγητα:1ον Το 1808 οριζόταν τόσο η ψυχή, όσο και η συμπεριφορά, η προσωπικότητα, η δυσλειτουργία και το σύμπτωμα στην Ελληνική γλώσσα.
ΟΚ, δεν το γνωρίζω αλλά ok, το δέχομαι.
Ας πάρουμε ένα - ένα τα ΦΑΟΥΛ.
quote:
ΠΡΩΤΟ ΦΑΟΥΛ:
Ποιός είπε στον ΑΡΧΙΜ***** Johann Christian Reil εκ Γερμανίας, ότι η Ελληνική γλώσσα έχει ανάγκη ενός δεύτερου ορισμού για την ψυχή;;;
Τι σημασία έχει αυτό ; Το σκέφτηκε από μόνος του, του το είπε κάποιος ή το έκλεψε από κάποιον άλλον. Και ; Θα προτιμούσες π.χ οι φοιτητές να διδάσκονταν τον ορισμό που είχαν οι Έλληνες για την ψυχή (σε θρησκευτικά πλαίσια) από το 1800 ; Κατ' αρχήν, ποιος είναι ο ορισμός αυτός ; εγώ δεν ξέρω.
quote:
Επειδή η ψυχολογία και η ψυχιατρική δεν θεραπεύει, θα το κάνει η θρησκεία που πιστεύει στην ψυχή. Καλά τα λέω; Θα σου δώσω μια συνοπτική απάντηση, ελπίζω να σε καλύψει. Δεν υπάρχει ψυχή. Βρίσκεται στη φαντασία των περισσότερων "πιστών" των Αβρααμικών θρησκειών, η απέλπιδα προσπάθεια τους, να πείσουν τον εαυτό τους ότι θα επιζήσει ακριβώς έτσι όπως είναι εν ζωή, μετά τον θάνατό τους. Κι ενώ υπάρχουν τεκμηριωμένα άλλα δεδομένα επί του θέματος αυτού (δεν σε αφορούν) που άπτονται της μεταφυσικής, το θέμα ψυχή, έτσι όπως το θέτεις, δεν έχει νόημα για την ψυχολογία και την ψυχιατρική. Έχει πάψει να 'χει νόημα εδώ και έναν περίπου αιώνα.
Νομίζω πως θα συμφωνήσω με αυτήν την άποψη φίλε M87.