- "Προμηθεϊκός Ντετερμινισμός": Η Μεγαλύτερη Υπέρβαση του Ανθρώπου - .-= Η ΓΝΩΣΗ =-.
Πιστεύω οτι θα παραθέσω "σεντονάκι" αλλά καλά να πάθετε που με προκαλείτε!
Φίλε Mitsuko, το νόημα της ζωής που εννοούσα εγώ είναι το νόημα της ύπαρξης μας.
Για ποιό λόγο ενσαρκωθήκαμε κι ήρθαμε σε αυτό τον κόσμο, ποιό σκοπό έχουμε ενδεχομένως κληθεί να εκπληρώσουμε και ποιά είναι κι η δική μας θέση στο σύμπαν.
Τι προσφέρουμε από την ψυχή μας, τι θα αφήσουμε πίσω μας και πως θα οδηγηθούμε στην εξέλιξη μας, στη λύτρωση μας.
Κι ακόμα, πως θα βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας να φτάσουν στην δική τους λύτρωση, πως θα τους δώσουμε την κατάλληλη βοήθεια - και σε ποιό μέτρο δικαιοδοτούμαστε φυσικά - ώστε να ανακαλύψουν τον δικό τους δρόμο στην ζωή.
Κάτι τέτοιο εννοούσα... ![]()
quote:
Όσον αφορά την ευφυία είναι ένα στοιχείο που εκτιμώ πάρα πολύ στους ανθρώπους αλλά το οποίο δεν παύει να είναι ουκ ολίγες φορές η αιτία του "κακού".
Το κάθε μέσο που μας δίνεται, φίλε kost λαμβάνει είτε αρνητικό χαρακτήρα είτε θετικό αναλόγως με το πως το χρησιμοποιούμε εμείς.
Με αυτόν τον τρόπο είτε σε καταστρέφει είτε σε ωφελεί.
Και φτάνουμε στην φίλη μας την Κίρκη! ![]()
quote:
Καποια ατομα , εχοντας καποια βλαβη σε συγκεκριμενα κεντρα του εγκεφαλου, καταληγουν να εχουν καποια μορφη ψυχοπαθειας. Οι ψυχοπαθεις συχνα οδηγουνται σε πραξεις βιας, λογω της διαστρεβλωμενης αποψης που εχουν για τη πραγματικοτητα.(ακομα και αν αρνηθουμε να τους αποκαλεσουμε "εγκληματιες", τα αποτελεσματα παραμενουν τα ιδια)
Η παραπανω βλαβη μπορει να ειναι ειτε επικτητη, ειται εκ γεννετης. Στην περιπτωση εκ γεννετης βαλβης, ευθυνη εχουν τα γονιδια (εκτος απο σπανιες περιπτωσεις ανωμαλιων κατα την κυηση).
Έχεις απόλυτο δίκιο, αγαπητή μου, όσον αφορά την ψυχοπάθεια.
Η ψυχοπάθεια όμως δεν είναι μια διαφορετική περίπτωση από την εγκληματική συμπεριφορά (αν και μερικές φορές συνδέονται)?
Να ξαναφέρω ένα παράδειγμα το οποίο έχω αναφέρει ξανά:
Είμαι παντρεμένος με κάποια γυναίκα κι έχω κάνει έναν φόνο στα κρυφά χωρίς να έχω πάλι τέτοιες συνήθειες (ξέρετε, ο μετανοιωμένος μορφονιός!
) κι αποκτώ ένα παιδί.
Παρόλο που εγώ κι η γυναίκα μου θα το μεγαλώσουμε σε πολύ καλές συνθήκες και θα του δώσουμε αρχές κι εφόδια για το μέλλον, το παιδί αυτό έχει πάρει κάποια γονίδια από εμένα που θα τον κάνουν δολοφόνο?
Πως γίνεται αυτό αφού εγώ έκανα τον φόνο πχ στα 20 μου?
Πως επηρέασε αυτό το γενετικό κώδικα του παιδιού μου αφού και για μένα ήταν κάτι το οποίο συνέβη απλά σε κάποια χρονική περίοδο της ζωής μου?
quote:
Το παραδειγμα που ανεφερε και ο kost: υπαρχουν νηπια, τα οποια προερχονται απο το ιδιο οικογενειακο περιβαλλον, και που καποια εκδηλωνουν επιθετικη συμπεριφορα ενω αλλα ειναι ηρεμα. Προφανως στα μεν επικρατησε το "επιθετικο" γονιδιο, ενω στα δε οχι.(θεωρω γνωστο το πως λειτουργουν τα γονιδια και γενικα τα χρωμοσωματα και πως επικρατουν εναντι αλλων)
Χμμμ!
Σε αυτό έχεις δίκιο σε κάποιο βαθμό.
Μήπως όμως τα νήπια αυτά ερμηνεύουν διαφορετικά τα όποια ερεθίσματα λαμβάνουν από το περιβάλλον τους?
Υ.Γ. Τελικά δε μου βγήκε "σεντονάκι", ε? ![]()
![]()

In anticipation of my resurrection...
quote:
kostΌσο για τη σχέση εμφάνισης-ευφυίας ελπίζω όλοι να συμφωνούμε ότι είναι αντιστρόφως ανάλογη(εξαιρούνται οι εαυτοί μας βεβαίως-βεβαίως που είναι και πανέξυπνοι και πανέμορφοι και πολλά άλλα καλά!!!)...
Τωρα το θετεις σωστα! Το σχολιο εντος της παρενθεσεως με καλυπτει απολυτα! Αυτο εννοουσα λεγοντας οτι εχω παραδειγματα που καταρριπτουν το οτι "η Φύση προκειμένου να καταναλώσει από το ένα μέρος εξοικονομεί από το άλλο"!!!
Τωρα μιλαμε σωστα!
Dear Dying_Incubus,
αναφερεσαι στο παραδειγμα που εθεσα για την ψυχοπαθεια και λες
quote:
Η ψυχοπάθεια όμως δεν είναι μια διαφορετική περίπτωση από την εγκληματική συμπεριφορά (αν και μερικές φορές συνδέονται)?
Το παραδειγμα μου παρουσιαζει μια συλλογιστικη για το πως μπορει το γονιδιωμα να παραγει εγκληματικες συμπεριφορες (στις οποιες συμπεριλαμβανονται και οι βιαιες).
Οσον αφορα αν η ψυχοπαθεια αποτελει διαφορετικη περιπτωση, θα επαναλαβω αυτο που ειπα και οταν διατυπωσα το παραδειγμα αυτο: "ακομα και αν αρνηθουμε να τους αποκαλεσουμε "εγκληματιες", τα αποτελεσματα παραμενουν τα ιδια", δηλ. η συμπεριφορα αν απομονωθει δεν παυει να ειναι βιαιη (και κατα συνεπεια εγκληματικη) και ειναι αποτελεσμα γονιδιων.
Αν και παλι δεν σου καθεται καλα να τους βαλεις στο ιδιο τσουβαλι,
το 3ο παραδειγμα, για την υπερπαραγωγη τεστοστρονης ακολουθει αναλογη συλλογιστικη και ελπιζω να σε καλυπτει.
quote:
Μήπως όμως τα νήπια αυτά ερμηνεύουν διαφορετικά τα όποια ερεθίσματα λαμβάνουν από το περιβάλλον τους?
Αν μιλαμε για νηπια απο το ιδιο οικογενειακο, σχολικο,κλπ περιβαλλον και με μικρη διαφορα ηλικιας, νομιζω οτι το να "ερμηνευουν με διαφορετικο τροπο τα ερεθισματα του περιβαλλοντος τους" και αυτο κατι σημαινει ως προς το ποια γονιδια εχουν επικρατησει στο καθενα τους.
quote:
Είμαι παντρεμένος με κάποια γυναίκα κι έχω κάνει έναν φόνο στα κρυφά χωρίς να έχω πάλι τέτοιες συνήθειες (ξέρετε, ο μετανοιωμένος μορφονιός! ) κι αποκτώ ένα παιδί.
Παρόλο που εγώ κι η γυναίκα μου θα το μεγαλώσουμε σε πολύ καλές συνθήκες και θα του δώσουμε αρχές κι εφόδια για το μέλλον, το παιδί αυτό έχει πάρει κάποια γονίδια από εμένα που θα τον κάνουν δολοφόνο?
Πως γίνεται αυτό αφού εγώ έκανα τον φόνο πχ στα 20 μου?
Πως επηρέασε αυτό το γενετικό κώδικα του παιδιού μου αφού και για μένα ήταν κάτι το οποίο συνέβη απλά σε κάποια χρονική περίοδο της ζωής μου?
Νομιζα οτι εμμεσως ειχαμε σχολιασει ικανοποιητικα το παραδειγμα σου αλλα αφου επιμενεις....δε σου χαλαω χατηρι
Πρωτα πρωτα να ξεκαθαρισουμε κατι, κανενα γεγονος δεν καταγραφεται στον γενετικο κωδικα, συνεπως το οτι εκανες φονο αυτο καθ'αυτο, δεν μπορει να επηρεασει τον γενετικο κωδικα του παιδιου.
Το ερωτημα ειναι , ο φονιας(
) φερει "επιβλαβες" γενετικο υλικο ή ο φονος ειναι αποτελεσμα των 2 αλλων παραγοντων της εγκληματικοτητας (διαπαιδαγωγηση και τρεχουσες συνθηκες);
Αν δεν φερει "επιβλαβες" γονιδιο, τοτε ολα καλα,το παιδι εχει γενετικο υλικο "ηθικοτατον"!!!![]()
![]()
Αν ο φονιας φερει "επιβλαβες" γενετικο υλικο, τοτε:
1. τα αντιστοιχα γονιδια που το παιδι παιρνει απο την "ηθικη" μαμα του, ειναι δυνατοτερα απο τα γονιδια του φονια.
Οποτε επικρατουν τα γονιδια της μαμας, και το παιδι και παλι ειναι γενετικως "ηθικοτατον".(παρολο που φερει το "εγκληματικο" γονιδιο, αυτο ειναι καταδικασμενο να παραμεινει ανεκδηλωτο)
2. τα "φονικα" (
) γονιδια του μπαμπα, ειναι δυνατοτερα απο τα αντιστοιχα της μαμας.
Οποτε το παιδι κληρονομει τα "επιβλαβη" γονιδια. Φυσικα, αυτο δεν σημαινει οτι διαγραφεται μπροστα του ενα λαμπρο μελλον στον υποκοσμο, ιδιως αν οι αλλοι δυο παραγοντες (διαπαιδαγωγηση και τρεχουσες συνθηκες) εχουν αρτια εξεληξη.
Ελπιζω να σε καλυψα...Αντιρρησεις?![]()
"παραθέτω σεντόνι."
"σεντονοποιούμαι"
"πλέκω σεντονάκι (ειδικά για σταυροβελονιά ![]()
)"
σημαίνουν πολύ απλά οτι γράφω ένα κατεβατό...
Χεχε! ![]()
quote:
Το παραδειγμα μου παρουσιαζει μια συλλογιστικη για το πως μπορει το γονιδιωμα να παραγει εγκληματικες συμπεριφορες (στις οποιες συμπεριλαμβανονται και οι βιαιες).
Οσον αφορα αν η ψυχοπαθεια αποτελει διαφορετικη περιπτωση, θα επαναλαβω αυτο που ειπα και οταν διατυπωσα το παραδειγμα αυτο: "ακομα και αν αρνηθουμε να τους αποκαλεσουμε "εγκληματιες", τα αποτελεσματα παραμενουν τα ιδια", δηλ. η συμπεριφορα αν απομονωθει δεν παυει να ειναι βιαιη (και κατα συνεπεια εγκληματικη) και ειναι αποτελεσμα γονιδιων.
Κατανοητό!
Μήπως όμως μια ενδεχόμενη ψυχική διαταραχή προκαλεί στο άτομο μια εγκληματική συμπεριφορά?
Αν για παράδειγμα εγώ είμαι ένας serial killer κάτι δεν πάει καλά, σωστά? ![]()
Μου φαίνεται πιο λογικό να συμβαίνει κάτι τέτοιο...
Όσον αφορά τα υπόλοιπα γραφόμενα του μηνύματος σου παραδόξως με καλύπτουν! ![]()
Αν βέβαια αντικαταστήσουμε το "επιβλαβές γονιδίωμα" με την έκφραση "πιθανή τάση για παρουσίαση κάποιας ψυχικής διαταραχής" φτάνουμε και στο σημείο να συμφωνούμε!
Εκτός βέβαια αν δεν το αντικαταστήσουμε προκειμένου να διαφωνούμε και κάπου! ![]()
Λοιπόν?
Το κρατάμε ή συνεχίζουμε?
Χεχε!

quote:
Αν βέβαια αντικαταστήσουμε το "επιβλαβές γονιδίωμα" με την έκφραση "πιθανή τάση για παρουσίαση κάποιας ψυχικής διαταραχής" φτάνουμε και στο σημείο να συμφωνούμε!
Αν και προτιμω τις εκφρασεις "επιβλαβες γονιδιωμα" και "φονικο γονιδιο" καθως και την προσφωνηση "φονιας, θα υποχωρησω για να συμφωνησουμε για πρωτη φορα!![]()
![]()
Γιατι μου αρεσουν οι αλλαγες!![]()
quote:
Αν και προτιμω τις εκφρασεις "επιβλαβες γονιδιωμα" και "φονικο γονιδιο" καθως και την προσφωνηση "φονιας, θα υποχωρησω για να συμφωνησουμε για πρωτη φορα!
Γιατι μου αρεσουν οι αλλαγες!
Συμφωνήσαμε και μια φορά!
Τρομερό! ![]()
Όσο να πεις είναι μια αλλαγή κι αυτή... ![]()
Φυσικά μπορούμε να διαφωνήσουμε και πάλι στο μέλλον...
Χεχε! ![]()

quote:
Φυσικά μπορούμε να διαφωνήσουμε και πάλι στο μέλλον...
Εγγυς ο καιρος ενεκεν...![]()
![]()
![]()