- Τεκτονισμός: Ποδίτσες εν δράσει ή παγκόσμιοι συνωμότες; - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
Δεύτερον θα ήθελα να κάνω ένα σχόλιο αναφορικά με ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ που είδα εχθές για τον Τεκτονισμό.
Συνοδεύει (σαν δώρο) την έκδοση του περιοδικού GEO το οποίο έχει να κάνει με επιστημονικά και ιστορικά, ταξιδιωτικά και λαογραφικά θέματα αλλά τους τελευταίους 2 μήνες βάζει DVD που έχουν σχέση με το χώρο της αναζήτησης.
Το προηγούμενο ντοκιμαντέρ ήταν αφιερωμένο στους Πεφωτισμένους της Βαυαρίας.
Μήπως τελικά ο χώρος της αναζήτησης είναι πολύ πιο ευρύς και δημοφιλής απ' όσο τον φανταζόμαστε;
Τέλος πάντων θα ήθελα και τη γνώμη των συνταξιδιωτών για το θέμα του Τεκτονισμού μια και το ντοκιμαντέρ που είδα έπαιρνε αποστάσεις από κάθε θεωρία παρουσιάζοντας το ιστορικό-κοινωνικό και πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο γεννήθηκαν έδρασαν και δρουν οι στοές.
Η θέση των δημιουργών του DVD αρθρώνεται υπαινικτικά και πρέπει να ξέρεις να παρακολουθείς για να την καταλάβεις.
Για να μην πολυλογήσω περισσότερο θα χαιρόμουν αν κάποιοι γνωρίζοντες έπαιρναν θέση πάνω στο ζήτημα του Τεκτονισμού.
Πολλές ευχαριστίες!
Πάντως ο τίτλος που έδωσες παραπέμπει σε κάτι περιπεκτικό. Γιατί;
Invoke Often
Invoke Often
Υπάρχουν αρκετά θέματα στα forums σχετικά με τον τεκτονισμό.
Μπορείς να τα διαβάσεις, εάν κάνεις -κλικ- στα link που θα σου παραθέσω πιο κάτω.
Καλό θα ήταν προτού ανοίξεις ένα topic να συμβουλευτείς την Αναζήτηση που βρίσκεται επάνω δεξιά στη σελίδα προκειμένου να βάλεις τις κατάλληλες λέξεις-κλειδιά ώστε να δείς αν ένα topic υπάρχει ήδη.
Τεκτονισμός - η γνώμη σας... (απενεργοποιημένο θέμα)
ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ (απενεργοποιημένο θέμα)
Τεκτονες ζουν αναμεσα μας.......
Η συζήτηση μπορεί να συνεχιστεί σε κάποιο από τα παραπάνω τόπικ.

"ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΤΟ ΜΑΤΙ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΦΩΣ"
τα τελευταία χρόνια με απασχολή αυτό το ζήτημα χωρίς να θέλω να πιστεύω ότι μπορεί να είμαι Αθεος.Δεν ξέρω κατα πόσο αληθεύει αλλά κάποιες φορές νομίζω ότι οι θρησκείες είναι εφεύρεση των ανθρώπων για να καταπολεμίσουν τον φόβο τους προς το άγνωστο ή και τον θάνατο.Ισχυει αυτό που λένε ότι <όπου υπάρχει γνώση καταργούντε οι θρησκείες>?
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.
"σκέφτομαι άρα υπάρχω"
Φίλε Σπάρτακε θα ήθελα να σου δώσω ένα στίγμα του δικού μου προβληματισμού που ίσως να σε οδηγήσει σε άλλα μονοπάτια...
Η θρησκεία,όπως κι αν αποκαλείται αυτή, υποστηρίζει κάποιες θέσεις και απορρίπτει(ή απαγορεύει) κάποιες άλλες. Είναι γεγονός ότι για να έχεις το δικαίωμα να αποκαλείσαι "οπαδός" ή "πιστός" σε αυτή τη θρησκεία θα πρέπει να δέχεσαι όλες τις θέσεις που αυτή υποστηρίζει. Δε μπορείς δηλαδή να κόψεις και να ράψεις τη θρησκεία στα μέτρα σου. Γιατί αυτό που προκύπτει από μια τέτοια διαδικασία καλείται αίρεση.
Έτσι προσωπικά πιστεύω ότι,ανεξάρτητα με το ιδεολογικό περιεχόμενο κάθε θρησκείας, για να δεις αν κάποια θρησκεία αρμόζει σε σένα( δηλαδή αν αυτή δίνει αρμονία στη ψυχή σου) θα πρέπει να τη βιώσεις.
Εάν βιώσουμε με απόλυτη ακρίβεια μια θρησκεία και νιώθουμε ευτυχισμένοι ή οτι "αγγίζουμε" το νόημα της ζωής, τότε αυτή η θρησκεία α)ΑΝ είναι δημιούργημα ανθρώπων είναι ένας πολύ καλά μελετημένος τρόπος ζωής
ή β)είναι μια απαραίτητη διαδικασία για την επικοινωνία με αυτόν που τη δημιούργησε(στην προκειμένη περίπτωση ο Θεός)
Με τα ανωτέρω θέλω να πω ότι δικαίωμα απάντησης στην ερώτηση αν η (α) θρησκεία είναι εφεύρεση ανθρώπων ή πραγματικότητα έχουν μόνο αυτοί που τη βίωσαν ή τη βιώνουν κατα γράμμα.
Το πρόβλημα όμως είναι ότι και αυτών ακόμα η απάντηση δε μπορεί να είναι σαφής...Μπορούμε να αντιληφθούμε τη γεύση του μελιού αν κάποιος που το έχει δοκιμάσει μας την περιγράφει με λόγια????
Ίσως κάποτε να βρεθεί κάποιος η περιγραφή του οποίου να πλησιάζει στην πραγματική.Εγώ είχα την τύχη και συνάντησα έναν τέτοιο άνθρωπο.
Πρεπει όμως και να το δοκιμάσω κάποτε...![]()
"Δώρο είναι οι καρδιές των ανθρώπων που ψάχνουν πέρα απο τον κόσμο και δε βρίσκουν ανάπαυση εντός του."
επιτέλους μετά από ένα μήνα μια δεύτερη απάντηση.
άρχισα να πιστεύω ότι το θέμα ή δεν ήταν σοβαρό ή ότι κανείς δεν έχει απορίες πάνω σ'αυτό.το θέμα μπορεί να "ναυάγησε" φίλε secondborn
αλλά δεν "πνιγήκαμε" κιόλας.Δεν πειράζει λίγοι και καλλοί.
"σκέφτομαι άρα υπάρχω"
Οι δικοί μου προβληματισμοί πάνω στο θέμα αυτό αριθμούν αρκετά χρόνια ύπαρξης.
Αυτό όμως που με απασχολεί,με δεδομένη τη παρούσα κατάσταση,είναι το σκοπό που εξυπηρετούν τα δόγματα.Δηλαδή,αν σήμερα ο άνθρωπος έχει ένα συγκεκριμένο επίπεδο αντίληψης και σκέψης,γιατί να περιορίζεται σε αυτά?
Γιατί να πιστεύει σε κάτι τυφλά? Γιατί έτσι του το "σερβίρουν"? Γιατί έτσι του δίδαξαν στο σχολείο? Γιατί θα καεί εις <<το πυρ το εξώτερο>> αν πιστέψει κάτι άλλο?
Το να μελετήσεις και να εμβαθύνεις σε όλες τις θρησκείες μέχρι να διαλέξεις είναι ουτοπικό.
Το να πιστέψεις την <<απλοποιημένη>>-<<απλοική>> επίσημη εκδοχή πάλι δε με ικανοποιεί.
Συγνώμη,δε θα πάρω.Έχω γράψει σε άλλο τόπικ (συγνώμη δε θυμάμαι σε ποιό) ότι υπάρχουν τόσοι θεοί όσοι και άνθρωποι.Ναι μεν υπάρχει μια ανώτερη δύναμη αλλά όχι ένας ορισμός.(Και πώς θα μπορούσε άλλωστε?)Τα βιώματα και οι κοσμοθεωρίες του καθενός διαμορφώνουν μια εντελώς
προσωπική αντίληψη για το θεό,η οποία μπορεί να αλλάξει.
Δε ξέρω αν με κατατάσσει σε αίρεση η άποψή μου,φίλε Secondborn...Για να είμαι ειλικρινής δε με νοιάζει και πολύ.Αν κάτι αγγίζει τις ψυχές των ανθρώπων και χαρίζει γαλήνη και ελπίδα,λίγη σημασία έχει αν λέγεται Βούδας,Σίβα,Ρα,Δίας και ούτω καθ'εξής...
Και επειδή έγραψα πολλά και σας κούρασα,λέω ότι η πίστη είναι πραγματικότητα και οι θρησκείες εφεύρεση.
ΥΓ: Στο Esoterica ΚΑΝΕΝΑ topic δε ναυαγεί φίλε Σπάρτακε!
"Ποιό το αληθινό μέγεθος της σκιάς σου;"
Αυτή ακριβώς η φράση καταδεικνύει την άποψη μου περί θεού.
Ο ανθρώπινος νους από τα πρώτα, ασταθή βήματα του στον μακρύ δρόμο της κατανόησης, έκανε την συγκεκριμένη σύνδεση:
Κατασκεύασε κάτι και είδε οτι ήταν ο δημιουργός του. Μετά παρατήρησε τον κόσμο γύρω του και σε παραλληλία θεώρησε πως υπάρχει ένας ανώτερος δημιουργός και τον ονόμασε θεό.
Από τότε είδε πως πολλά πράγματα που προηγουμένως ήταν ακατανόητα, έγιναν απλά και κατανοητά. Ο "δημιουργός" άρχισε να μετατοπίζεται όλο και πιο μακριά στην σκάλα της γνώσης.
Ακόμα και σήμερα, μετά από τόσα χρόνια νοητικής εξέλιξης αρνείται να εγκαταλείψει το πανάρχαιο συμπέρασμα.
Δεν πιστεύω σε κανένα θεό ακριβώς γιατί εκτιμώ πως ο θεός μπαίνει ως παράμετρος μόνο εκεί που η γνώση μας παρουσιάζει ελλείψεις.
Το σύνολο της γνώσης συνεχώς αυξάνεται. Δομές που προηγουμένως ήταν ακατανόητες, "μαγικές" ή "θεικές", σήμερα εξηγούνται.
Αν ο Θεός υπάρχει και έφτιαξε τα πάντα με τρόπο που να μπορούμε να τα κατανοήσουμε, όταν θα έχουμε κατανοήσει τον τρόπο που τα έφτιαξε, θα είμαστε κι εμείς θεοί;
Η μήπως δεν ήταν θεός από την αρχή;
Η δεν υπήρχε καν;
Αγαπητέ Keisatsu αναφέρεις ότι <<Δεν πιστεύω σε κανένα θεό ακριβώς γιατί εκτιμώ πως ο θεός μπαίνει ως παράμετρος μόνο εκεί που η γνώση μας παρουσιάζει ελλείψεις. >>
Δηλαδή αν έρθει εποχή που θα τα ξέρουμε ΟΛΑ τότε θα καταρρεύσουν οι θρησκείες ή θα είμαστε και μεις θεοί?
Η λογική σου με οδηγεί στο συμπέρασμα ότι θεωρείς θεό αυτόν που τα ξέρει ΟΛΑ...ναι ή όχι?Με μπέρδεψες λιγάκι...
Αυτά θέλω να πιστεύω ότι είναι αποδεκτά από όλους. Καλώς ή κακώς δεν ονομάζεται θρησκεία ένας τρόπος ζωής που ΕΓΩ επιλέγω. Θρησκεία αποκαλείται ένας τρόπος ζωής που έχει δοκιμαστεί ανα τους αιώνες και έχει φέρει αποτελέσματα στη βελτίωση του ψυχισμού ορισμένων ατόμων.
Σύμφωνα λοιπόν με τα ανωτέρω επειδή δεν έχω δεχτεί ούτε βιώσει απόλυτα κανένα τρόπο ζωής από αυτούς που υπαγορεύουν οι θρησκείες, δε μπορώ να αποκαλώ τον εαυτό μου ΠΙΣΤΟ ή ΟΠΑΔΟ κάποιας θρησκείας.
Δυστυχώς φίλοι μου γεγονός είναι, ότι δεν είναι σωστό και ώριμο, να αποκαλείς τον εαυτό σου Χ.Ο. και από την άλλη να μη τηρείς, βιώνεις, αισθάνεσαι αυτά που η Ορθοδοξία υπαγορεύει.
Τι λέτε και εσείς?Πάντως εγώ αισθάνομαι ντροπή που αναγράφεται στην προσωπική μου ταυτότητα ότι είμαι Χ.Ο. Είναι ένας "τίτλος" που με τη ζωή μου δεν τον τιμώ...ακόμη.
Πάντως προσπαθώ...Κάποια μέρα ίσως να καταφέρω να είμαι άξιος να με αποκαλούν Χριστιανό. Δε ξέρω αλλά κάτι μου λέει ότι τότε θα είμαι πραγματικά κοντά στην ΕΥΤΥΧΙΑ!
"Δώρο είναι οι καρδιές των ανθρώπων που ψάχνουν πέρα απο τον κόσμο και δε βρίσκουν ανάπαυση εντός του."
στο θείο αποδίδω πράγματι τέτοια χαρακτηριστικά:
1. Αιτία δημιουργίας του σύμπαντος
2. Παντογνωσία
παρεπιπτόντως το μέγεθος της σκιάς μου
εξαρτάται από το που βρίσκομαι την συγκεκριμένη στιγμή
σε σχέση με το φως ![]()
Keisatsu (o)
Αγνωστικιστής, όχι άθεος.
Οταν μάθουμε πως δημιουργήθηκε το σύμπαν
θα δανειστώ το ξυραφάκι από τον Occam
και θα δηλώνω άθεος.
Δεν θα διαφωνήσω μαζί σου ότι οι επικρατούσες θεωρίες <<μπάζουν νερά>> και πολύ θα ήθελα να μάθω και εγώ (όπως και όλοι φαντάζομαι) το ΠΩΣ αλλά και το ΓΙΑΤΙ δημιουργήθηκε το σύμπαν και γιατί είναι έτσι κι όχι αλλιώς κλπ...
ΟΜΩΣ δε νομίζω ότι η παραδοχή της ύπαρξης θεού ή όχι εξαρτάται από το επίπεδο γνώσης της ανθρωπότητας.Η θρησκεία καλύπτει άλλες ανάγκες του ανθρώπου...
Φυσικά κάθε άλλη άποψη σεβαστή...
Χαιρετώ όλους σας και εσένα,φίλε Keisatsu!!
O Σκοτεινός Άγγελος!
Σίγουρα φίλε-η darkangel οι θεωρίες "μπάζουν νερά" όχι ότι μας έχουν πεί ψέματα απλά δε μας έχουν πεί όλη την αλήθεια.θρησκείες, αιρέσεις,
δόγματα όλοι στο κυνήγι πιστών (οπαδών),για να έίμαστε και στο κλίμα των ημερών λόγο εκλογών .τέλος πιστεύω στον θεό που δεν χρειάζεται οικονομική ενίσχυση.
"σκέφτομαι άρα υπάρχω"
Φίλε Σπάρτακε αγγίζεις ένα θέμα που καίει-αυτό των ιερατείων και συγκεκριμένα των οικονομικο-πολιτικο-κοινωνικών θέσεων που απαιτούν ή κατέχουν.Ας μιλήσουν τα υπόλοιπα παιδιά και θα παραθέσω τις απόψεις μου αργότερα.Χαιρετώ,Η Σκοτεινός Άγγελος!
Pisteyw kai egw pws POLLA PRAGMATA EXOUN ALLAXEI TON DROMOS TOUS LOGW TWN IERATEIWN.
POLLA PRAGMATA EXOUN ALLAXEI AKOMA KAI SE METAFRASEIS.
Sygekrimena sthn dikh mas thn threikeia ston xristianismo kai sto kefalaio peri dimiourgias sthn biblo leei gia thn dimioyrgia tou ADAM
kai thn fygh tou apo ton paradeiso logo tou amarthmatos pou efage apo ton apagoreymeno karpo.
To ebraiko keimeno omws leei alla.
Leei pws efyge apo ton eswteriko kyklo tou.
Lei h metafrasi gia ton karpo (pws eitan mylo).
THA EITHELA NA KANEIS MIA DOKIMI.
PARE ENA MHLO KAI KOFTO OXI STHN MESH opws kanoume apo thn korifh.
ALLA KOFTO APO THN MESH DILADI SE 2 ISA MERH POU TO KATHE ENA NA EXEI THN DIKH TOU KORIFH. (/)
MESA THA DEIS TON PENDAKTINO ASTERA.
AYTA TA LIGA.
** FWS PERISSOTERO FWS **
** EAN NIOSEIS THN SKIAS SOU NA FEYGEI MHN GYRISEIS PISW NA THN KOITAXEIS **
φίλε avatargr μήπως είναι λίγο "τραβηγμένο" το πείραμα με το μήλο?θέλω να πω μήπως κι εμείς καμιά φορά υπερβάλουμε στο ψάξιμο μόνο και μόνο για να αποδείξουμε το αντίθετο στα διάφορα πιστεύω?πως θα μπορούσες να πείσεις ένα τυφλό για τον 5άκτινο αστέρα αφού δεν μπορεί να δεί πραγματικά παρά μόνο με το φως τις ψυχής του?
"σκέφτομαι άρα υπάρχω"