ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Τι είναι αλήθεια ο Χριστιανισμός; - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

- Τι είναι αλήθεια ο Χριστιανισμός; - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

Michael Design31 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 2/2
samuel1974Μέλος
04/12/2008, 17:15:51
@ zip

quote:
Κανείς δεν τον ρώτησε "ρε μεγάλε, ok, είσαι ο υιός του θεού, αλλά ποιος είναι ο θεός ; τι σημαίνει η έννοια Θεός ;" Λεπτομερείς περιγραφές της έννοιας του Θείου, δεν έχουμε από τον Ιησού.

Και Τον ρωτήσανε και απάντησε.

Ιωάνν. 14
"8 Λέγει αὐτῷ Φίλιππος· Κύριε, δεῖξον ἡμῖν τὸν πατέρα καὶ ἀρκεῖ ἡμῖν. 9 λέγει αὐτῷ ὁ ᾿Ιησοῦς· τοσοῦτον χρόνον μεθ' ὑμῶν εἰμι, καὶ οὐκ ἔγνωκάς με, Φίλιππε; ὁ ἑωρακὼς ἐμὲ ἑώρακε τὸν πατέρα· καὶ πῶς σὺ λέγεις, δεῖξον ἡμῖν τὸν πατέρα;"

Η ΤΕΛΙΚΗ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΔΕΛΦΩΝ ΚΑΙ ΣΙΩΝ ΕΡΧΕΤΑΙ

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΥΠΕΡΟΠΛΑ
ar_iaΜέλος
04/12/2008, 17:26:28
quote:

@ ar_ia
Ο Χριστός πιστεύω απλά ΕΔΕΙΞΕ τον δρόμο της αλήθειας και ΔΕΝ έδωσε ΕΝΤΟΛΕΣ.Μία αλήθεια όμως που την έκαναν σαν τα μούτρα τους.

Αυτό ξέχασες να το τονίσεις η απλά σου διέφυγε......?

Και αφού παίζεις όλα τα εδάφια στα δάχτυλα και πάντα έχεις και ένα πρόχειρο για κάθε περίπτωση, αν δεν σου κάνει κόπο βάζε τα και μεταφρασμένα για να μην υποχρεώνομαι συνέχεια σε φίλους να μου τα κάνουν.Υπάρχουν ξέρεις και άλλοι σαν εμένα εδω μέσα εκτός αν θες να τα καταλαβαίνεις μόνος σου......

Ποτέ μην λογομαχείς με ένα ηλίθιο.....θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγο Πείρας!!!!!!!

04/12/2008, 18:02:55
quote:
Και Τον ρωτήσανε και απάντησε.

Ιωάνν. 14
"8 Λέγει αὐτῷ Φίλιππος· Κύριε, δεῖξον ἡμῖν τὸν πατέρα καὶ ἀρκεῖ ἡμῖν. 9 λέγει αὐτῷ ὁ ᾿Ιησοῦς· τοσοῦτον χρόνον μεθ' ὑμῶν εἰμι, καὶ οὐκ ἔγνωκάς με, Φίλιππε; ὁ ἑωρακὼς ἐμὲ ἑώρακε τὸν πατέρα· καὶ πῶς σὺ λέγεις, δεῖξον ἡμῖν τὸν πατέρα;"

Σωστός. Είδες όμως πως το εννοώ, μιλάω για την έννοια του θεϊκού, το λέω δηλ. παρακάτω. Δηλ. όχι ποιος είναι ο θεός - δείξ' τον μου - σε τέτοιο στυλ, αλλά ποια είναι η έννοια του θεού, του θεϊκού. Αυτό, δεν έχει απασχολήσει τον Ιησού.

samuel1974Μέλος
04/12/2008, 18:13:28
quote:

quote:

@ ar_ia
Ο Χριστός πιστεύω απλά ΕΔΕΙΞΕ τον δρόμο της αλήθειας και ΔΕΝ έδωσε ΕΝΤΟΛΕΣ.Μία αλήθεια όμως που την έκαναν σαν τα μούτρα τους.

Αυτό ξέχασες να το τονίσεις η απλά σου διέφυγε......?

Και αφού παίζεις όλα τα εδάφια στα δάχτυλα και πάντα έχεις και ένα πρόχειρο για κάθε περίπτωση, αν δεν σου κάνει κόπο βάζε τα και μεταφρασμένα για να μην υποχρεώνομαι συνέχεια σε φίλους να μου τα κάνουν.Υπάρχουν ξέρεις και άλλοι σαν εμένα εδω μέσα εκτός αν θες να τα καταλαβαίνεις μόνος σου......

Ποτέ μην λογομαχείς με ένα ηλίθιο.....θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγο Πείρας!!!!!!!

Δε θέλω να απαντάω σε υποκειμενικές εκτιμήσεις για καθημερινά φαινόμενα, προτιμώ να συμμετέχω σε αυτήν την κουβέντα μόνο όπου κρίνω ότι γίνεται ένα είδος παράφρασης της διδασκαλίας του Χριστού. Τα εδάφια δεν τα έχω αποστηθίσει, απλά όταν διαβάζω μερικά σημεία απο τα ποστ, διαμαρτύρεται σε αυτά η ανάμνηση που έχω απο μερικά λόγια του Χριστού. Μετά ψάχνω να βρω σε ποιό εδάφιο είναι ειπωμένα και τα παραθέτω.

Αλλά εφόσον δίνω την αρίθμηση των εδαφίων, μπορείς μετά να βρεις την μετάφραση στο παρακάτω λινκ:
http://www.jesuslovesyou.gr/Bible_Greek/BibleGR_home.htm

Η ΤΕΛΙΚΗ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΔΕΛΦΩΝ ΚΑΙ ΣΙΩΝ ΕΡΧΕΤΑΙ

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΥΠΕΡΟΠΛΑ
04/12/2008, 19:06:59
Περισσότερες πληροφορίες για τους Εσσαίους, μπορούμε να βρούμε στο http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CF%83%CF%83%CE%B1%CE%AF%CE%BF%CE%B9 (όσοι από σας είναι διαβαστεροί δηλ). Όμως αξίζει να σημειώσουμε πως για την ύπαρξη αυτής της θρησκευτικής ομάδας των Ιουδαίων, τόσο η Παλαιά, όσο και η Καινή Διαθήκη δεν αναφέρουν απολύτως τίποτε. Αγνοούν παντελώς τους Εσσαίους. Γιατί ; (αυτό είναι ένα ερώτημα) Επίσης, όσον αφορά την έννοια του Θεού, οι Εσσαίοι πίστευαν πως ο θεός είναι η νύχτα, το σκοτάδι δηλ. και το δικαιολογούσαν λέγοντας πως το σκοτάδι είναι προαιώνιο - σε αντίθεση με το φως - και πως το σκοτάδι δεν μπορείς να το φτιάξεις, σε αντίθετη με το φως το οποίο μπορείς. Δηλ. ενώ μπορεί κάποιος να φωτίσει ένα σκοτεινό μέρος, δεν μπορεί να κάνει το αντίθετο, δεν μπορεί δηλ. να σκοτίσει ένα φωτεινό μέρος. Το σκοτάδι προϋπάρχει δηλ.

Εν τάχει, μερικές ομοιότητες Εσσαίων και Ιησού >

α) 12 μαθητές ο Ιησούς, 12 λαϊκοί ως "συμβούλιο του θεού" στους Εσσαίους.

β) 3 ιερείς σαν ανώτατη επιτροπή στους Εσσαίους, 3 μαθητές ( Πέτρος, Ιάκωβος, Ιωάννης ) σαν "κεφαλή" όλων των υπολοίπων και για τον Ιησού.

γ) Όχι όρκος - απαγόρευση - για τους Εσσαίους, όχι όρκος και για τον Ιησού.

και για να μην κατηγορηθώ για μεροληψία > στο http://www.egolpio.com/APOLOGITIKA/essaioi.htm , θα βρείτε τις διαφορές τους.

Επίσης, να σημειώσουμε πως οι Εσσαίοι δεν αναφέρονται ούτε στην μετέπειτα ραββινική φιλολογία.

Edited by - zip on 04/12/2008 20:44:50

04/12/2008, 19:35:45
quote:
Ο Χριστός [...] ΔΕΝ έδωσε ΕΝΤΟΛΕΣ

ar_ia

quote:
Ο Χριστός έδωσε εντολές.

samuel1974

Και το ένα, και το άλλο. Και έδωσε, και δεν έδωσε. Υπάρχουν εντολές και εντολές. Ο Ιησούς δεν έδωσε ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΕΣ εντολές του στυλ "απαγορεύεται να κάνεις σεξ πριν τον γάμο", αυτό θέλει να πει η - "η" ; σωστά ; - ar_ia. Έδωσε όμως άλλου τύπου εντολές, του στυλ "αγάπα τον πλησίον σου" ... αυτές δηλ. που αναφέρει ο samuel1974 στα εδάφια που παραθέτει.

Edited by - zip on 04/12/2008 19:38:30

04/12/2008, 21:16:04
Επειδή αυτό το θέμα με τους Εσσαίους, δεν είναι για να το περνάς στο ντούκου, κι επειδή έχει πραγματικά πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, θα παραθέσω την άποψη του καθ. της Θεολογικής Σχολής του Παν. Αθηνών, κ. Σάββα Αγουρίδη σχετικά με την μη αναφορά αυτής της πολυάριθμης θρησκευτικής ομάδας στην Κ. Διαθήκη. Λέει λοιπόν ο καθ.

"Σήμερα, δεν υπάρχει κανείς ειδικός μελετητής των χειρογράφων [αναφέρεται στα χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας] που να αμφιβάλλει πως ο Παύλος είχε επηρεαστεί από την Θεολογία της κοινότητας [των Εσσαίων], πως ο Ευαγγελιστής Ιωάννης, πριν γίνει Χριστιανός, υπήρξε κατά πάσα πιθανότητα Εσσαίος, και πως η προς Εβραίους επιστολή γράφτηκε προς Χριστιανούς που προηγουμένως ήταν Εσσαίοι. Το ερώτημα γίνεται ακόμη οξύτερο : γιατί πουθενά στην Καινή Διαθήκη δεν αναφέρονται οι Εσσαίοι, ενώ οι ιδέες τους είναι σχεδόν παντού ; Δεν έχουμε ακόμα ικανοποιητική απάντηση στο ερώτημα αυτό. Πιθανό είναι [εδώ γίνεται ακόμη πιο ενδιαφέρον] πως αφομοιώθηκαν μετά το 67 μ.Χ, με τις Χριστιανικές παραφυάδες στην Παλαιστίνη, έτσι που μετά το 70 μ.Χ, συγγραφείς της Κ. Διαθήκης δεν τους ξεχωρίζουν από τους χριστιανούς, ενώ αναφέρουν άλλα θρησκευτικά κινήματα." (http://www.immyt.net/publications/pdf/agouridis.pdf)

Επειδή λοιπόν κάθησα και διάβασα και εκείνη την ιστοσελίδα που μιλάει για "χάσμα" μεταξύ Εσσαϊσμού και Χριστιανισμού και πως είναι ανόητοι και ευφάνταστοι όσοι προσπαθούν να βρουν ομοιότητες μεταξύ των, μου δημιουργήθηκε η εξής απορία :

Αν μεταξύ του Εσσαϊσμού και του Χριστιανισμού, όντως υπάρχει ένα χάσμα όπως λέει το Αντιαιρετικόν Εγκόλπιον, τότε πως είναι δυνατόν αυτό το χάσμα να αφομοιώθηκε σε τέτοιο βαθμό ώστε οι συγγραφείς της Κ. Διαθήκης να μην μπορούν καν να ξεχωρίσουν έναν Εσσαίο από έναν Χριστιανό ;

Θα ήθελα παρακαλώ, έτσι ... απλά, μια γνώμη / απάντηση από κάποιον ... "Χριστιανό" ... κατά προτίμησην τον trexagireve που είναι master στο να δίνει απαντήσεις σε τέτοιου είδους ερωτήματα.

Edited by - zip on 04/12/2008 21:34:57

04/12/2008, 21:58:13
Θα κλείσω αυτήν την μικρή παρένθεση στους Εσσαίους με αυτό που λέει κλείνοντας και ο καθηγητής κ. Αγουρίδης, με το οποίο - έτσι και με την μικρή, πολύ μικρή, προσωπική μου έρευνα, κυρίως ανάγνωση κάποιων ιστοσελίδων - συμφωνώ απολύτως :

"Το θέμα είναι απέραντο. Τα παραπάνω όμως είναι αρκετά για να αντιληφθεί κανείς πως
ο Χριστιανισμός χρωστάει αρκετά πράγματα στους Εσσαίους του Qumran".

Συνεπώς, ήδη έχουμε φτάσει στο σημείο να μπορεί κάποιος - προσωπικά και εγώ - δικαίως να λέει το εξής : Η διδασκαλία του Ιησού, είναι ναι μεν απλή κατά βάσην, αλλά δεν είναι αυτοδημιούργητη. Δεν είναι μια διδασκαλία που εμφανίζεται για πρώτη φορά. Στο σύνολό της, ναι, εμφανίζεται για πρώτη φορά. Στα επιμέρους όμως τμήματά της, όχι. Με την συμμετοχή των Εσσαίων - σε όποιο βαθμό κι αν υπάρχει αυτή, όποιος κι αν είναι ο βαθμός επηρρεασμού -, η διδασκαλία του Ιησού χάνει τον κατ' εξοχήν πρωτοπόρο χαρακτήρα της, χάνει την κατ' ουσίαν αυθεντικότητά της και αποκτά εννοιολογικά χαρακτηριστικά ενός μίγματος. Αυτό, είναι έτσι, ένα μικρό πρώτο σοκ για τους εν Χριστώ μονοπωλούντες την Αλήθειαν - για όσους δηλ. θεωρούν πως ο Χριστιανισμός την έχει μονοπώλιο την Αλήθεια - το οποίο αν το ξεπεράσουν, θα δουν την διδασκαλία του Ιησού όπως πραγματικά είναι, κι όχι όπως τους έμαθαν ότι είναι.

Edited by - zip on 04/12/2008 22:41:49

Michael DesignΜέλος
05/12/2008, 00:18:21
Καταρχήν θέλω να πω ότι είμαι ικανοποιημένος από τον τρόπο που εξελίσσεται έως τώρα η συζήτηση από όλους τους συμμετέχοντες, ως μια ουσιαστική συζήτηση και όχι ως μια στείρα αντιπαράθεση αλληλοκατηγοριών. Δεν νομίζω ότι το δόγμα κάποιου τον κάνει περισσότερο ή λιγότερο ειλικρινή ως προς την πίστη του στον Χριστό. Πιστεύω ότι η συζήτηση θα εξελιχθεί στο ίδιο επίπεδο και τελικά μέσα από την ανταλλαγή σκέψεων νομίζω ότι ο καθένας μας θα αντιληφθεί και κάποιες πτυχές του θέματος που αγνοούσε. Εγώ με ενδιαφέρον μαθαίνω με την ευκαιρία κάποια πράγματα για την ομάδα των Εσσαίων καθώς εικάζεται ότι ο Ιησούς πέρασε κάποια χρόνια της ζωής του μαζί τους. Επίσης δεν νομίζω πως έχουμε σκοπό εδώ να εφεύρουμε ένα ακόμη δόγμα πίστης αλλά να μπούμε στην ουσία της έννοιας που λέγεται Χριστιανισμός, καθώς μια ακόμη αρρώστια της εποχής μας ιδιαίτερα είναι να μας διαφεύγει η ουσία των πραγμάτων.

Όσον αφορά την έννοια της θρησκείας είναι άλλη μια έννοια που έχει χάσει την ουσία της στο πέρασμα της ανθρώπινης ιστορίας. Γιαυτό άλλωστε έχει χαρακτηριστεί και ως όπιο του λαού και όχι άδικα, καθώς εξελίχθηκε ώστε περισσότερο να ναρκώνει παρά να αφυπνίζει την ανθρώπινη συνείδηση. Ο Χριστός δεν νομίζω ότι αμφισβήτησε την έννοια της θρησκείας αλλά απεναντίας έδειξε με την ζωή του πως πρέπει η θρησκεία να προσεγγίζει τον άνθρωπο. Έδειξε ότι η θρησκεία στην ουσία πρέπει να είναι ένα σχολείο για το ανθρώπινο πνεύμα. Ο ίδιος έκαμνε τον εαυτό του προσιτό στους ανθρώπους. Για να τον πλησιάσει κάποιος δεν χρειαζόταν κάποιο τελετουργικό ούτε ο ίδιος είχε ανάγκη να τον λατρέψουν για να τον πλησιάσουν. Μάλιστα έπαιρνε ο ίδιος πρωτοβουλία για να πλησιάσει τους ανθρώπους. Ο λόγος του είχε την δύναμη να αγγίζει όσους τον άκουγαν.

Αν ο ίδιος ήθελε θα μπορούσε να είχε ξεσηκώσει τον λαό και να δημιουργήσει ένα πολιτικό ρεύμα με στόχο την εξουσία. Η πορεία του έδειξε πως δεν είχε πολιτικές βλέψεις. Μάλιστα σύμφωνα με την αφήγηση του Ιωάννη κεφ. 6:14,15 επειδή είχε διακρίνει τον ενθουσιασμό κάποιων προς το πρόσωπο του σε βαθμό που ήθελαν να τον πάρουν και να τον ανακηρύξουν βασιλιά, ο ίδιος αποσύρθηκε από κοντά τους για να μην επιτρέψει κάτι τέτοιο. Πιστεύω έδειξε με αυτό ότι θρησκεία και πολιτική ( πολιτική με την έννοια της εξουσίας ) είναι έννοιες ασύμβατες. Άλλωστε η ιστορία έχει δείξει ότι όταν μπλέκονται αυτά τα δυο περισσότερο αφομοιώνετε η θρησκεία από την πολιτική που έχει ως μόνο στόχο την εξουσία, παρά το αντίθετο.

Επειδή όμως ένα το κεντρικό κομμάτι της διδασκαλίας του είχε να κάνει με την βασιλεία των ουρανών, ένα ερώτημα που θα πρέπει να μας απασχολήσει είναι η έννοια αυτής της βασιλείας και το πώς αυτή επηρεάζει τον άνθρωπο.

ar_iaΜέλος
05/12/2008, 10:22:16
zip
quote:

η - "η" ; σωστά ; - ar_ia

Σωστά

quote:

Έδωσε όμως άλλου τύπου εντολές, του στυλ "αγάπα τον πλησίον σου" .

Ναι, με την έννοια του.... "ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ", σε καμία περίπτωση αυτό δεν θεωρείται ΕΝΤΟΛΗ, με την έννοια που του δίνει ο χριστιανισμός, αν καταλαβαίνεις τι θέλω να πω.....

RichterΜέλος
05/12/2008, 10:49:58
quote:

Έδωσε όμως άλλου τύπου εντολές, του στυλ "αγάπα τον πλησίον σου" .

Όντως ο Ιησούς είπε αγάπα τον πλησίον σου εννοώντας βέβαια βοήθα τον πλησίον σου δώσε του την γνώση το φώς που θα τον οδηγήσει στην ελευθερία..!!
Σε αυτό θα συμφωνήσω, εχείς δίκιο Bill e με συγχωρεις Michael ήθελα να πω...

Μῆνιν ἄειδε θεὰ...