- Και μετά ερχόταν Εκείνος... - .-= Η ΨΥΧΗ =-.
quote:
Προσπάθησε να διαπιστώσεις πόσο πίσω χρονολογικά πάνε αυτά τα περιστατικά στην οικογένειά της. Βρες επίσης εάν υπήρχε κάποιο"άτακτο" παιδί στην οικογένεια, που έκανε "διάφορα". Καταλαβαίνεις τι εννοώ...
Δεν μου είπαν ποτέ αν κάποιος παλιός από την οικογένεια ήταν "κακό παιδί". 'Ο,τι έμαθα, το έμαθα από μια θεία, αφού την πίεσα αρκετά, γιατί η γιαγιά δεν μιλούσε. Η επόμενη γενιά, δηλαδή, μητέρα και θείοι, δεν ξέρουν και πολλά. Κανένας από τους παλιότερους δεν μιλούσε γι'αυτά.
Πάντως, εκείνο που έμαθα είναι ότι οι παλιότεροι είχαν μείνει ως πολυμελής οικογένεια σε παλιές φυλακές που είχαν μετατραπεί σε σπίτια.
Κάθε βράδυ, σαν ομαδική παράκρουση, την ώρα του βραδινού, έβλεπαν έναν
άνθρωπο να πλησιάζει τη βρύση της αυλής για να πιει νερό και να χάνεται.
'Ακουγαν ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα. Κάποια νύχτα, δύο θείοι μου (αδέλφια μεταξύ τους), άκουσαν γδούπους έξω από το παράθυρό τους. 'Οταν το άνοιξαν, είδαν μια σειρά από κομμένα κεφάλια να κρέμονται από σκοινία.
Ειδικά μια θεία (η πιο αλαφροϊσκιωτη απ'όλους) κοιμόταν τη μέρα, γιατί όλη τη νύχτα μιλούσε με μια μαύρη γυναίκα που την επισκεπτόταν στο δωμάτιό της.
Αυτά μου τα είπε ένα μεσημέρι η θεία μου και δεν ξαναναφέρθηκε ποτέ
σε αυτό. Δεν ξέρω τι άλλο μπορεί να συνέβη. Πάντως οι παλιοί δεν είχαν
πει τίποτα στους νεότερους. 'Οταν τα ανέφερα αυτά, τώρα πρόσφατα σε ένα οικογενειακό τραπέζι, έμειναν άναυδοι. 'Ενας από τους νεότερους βρήκε το θάρρος και είπε ότι μπορεί να προαισθάνεται τα άσχημα γεγονότα. Αυτό
το επιβεβαίωσε και ο αδερφός του με συγκεκριμένα γεγονότα.
Καταλαβαίνω, με τέτοιο οικογενειακό ιστορικό, είναι ίσως πολύ φυσικό να μου συμβαίνουν αυτά. Με τον καιρό, έχω βρει κάποια πράγματα, αλλά είναι τρομερό να σου συμβαίνουν, άλλοτε τρομερά και άλλοτε θαυμαστά πράγματα και να μην έχεις έναν άνθρωπο, κατ'αρχήν να θέλει να σε ακούσει, και κατά δεύτερο να σε βοηθήσει.
quote:
"πίσω από το τραπέζι στεκόταν μία μορφή που δεν είχε ποτέ πριν ξαναδεί-ένας ψηλός αδύνατος άντρας, με μαύρο νεκρικό χρώμα, αλλά χωρίς να έχει τα παραμικρά χαρακτηριστικά της μαύρης φυλής.Παντελής έλλειψη μαλλιών ή γενειάδος, ο οποίος φορούσε ως ένδυμα μία ασύμμετρη μαύρη βαριά ρόμπα. Τα πόδια του δεν ξεχώριζαν εξαιτίας του τραπεζιού και του καναπέ, αλλά πρέπει να φόραγε παπούτσια."
Αν διαβάσεις καλά την περιγραφή που κάνει ο Lovecraft (κάπου μπορεί να υστερεί και η μετάφρασή μου), αναφέρει ότι δεν έχει γενειάδα, ενώ με την λέξη ασύμμετρη κατά την γνώμη μου μάλλον θέλει να δώσει κάποια "ασάφεια" στην μορφή.
Εξάλλου το ασυνείδητό μας μεταφράζει και προβάλλει τα διάφορα σύμβολα, ενδεχομένως με διαφορετική μορφή. Μην κοιτάς δηλαδή τόσο τις λεπτομέρειες.
Πρόσεξε όμως με αυτά που σου γράφω σε καμία περίπτωση δεν θέλω να σε πείσω ότι έχω εγώ δίκιο. Απλά προσπαθώ να προτείνω εάν θέλεις μία αποκρυπτογράφηση του ονείρου σου.
Οταν σου είπα χθες το μεσημέρι να διαβάσεις την συγκεκριμένη νουβέλα, δεν θυμόμουν καν αυτή την μαύρη φιγούρα. Απλά μου έκανε εντύπωση η φρασεολογία που χρησιμοποίησες στην περιγραφή σου (κάποια πράγματα στα έκανα quote). Αυτές τις εκφράσεις θα τις διαβάσεις είτε σε διάφορα διηγήματα του φανταστικού (συνήθως οι συγγραφείς έχουν αντίστοιχες εμπειρίες γι’αυτό και είναι τόσο αληθοφανείς), είτε έχει κάποιος αντίστοιχες εμπειρίες, έστω και παραλλαγμένες. Υπάρχουν όμως κάποιες "κομβικές" εκφράσεις που δείχνουν κάποια πράγματα. Αρα όπως καταλαβαίνεις η έκπληξή μου ήταν πολύ μεγάλη όταν έκατσα χθες το απόγευμα να ξαναδιαβάσω την νουβέλα και είδα την αναφορά για την μαύρη φιγούρα.
quote:
Αν όντως ήθελε να μου πει κάτι, γιατί εγώ αισθανόμουν ότι ήταν τόσο
μα τόσο εχθρικός απέναντί μου;
Δεν νομίζω ότι ήταν εχθρικός (με την έννοια τουλάχιστον που δίνουμε στον όρο), απλά εσύ ένιωθες κίνδυνο καθώς το ασυνείδητό σου ενδεχομένως αντιλαμβανόταν το "μη Ανθρώπινο". Για όποιον έχει αντίστοιχη ονειρική εμπειρία νομίζω ότι μπορεί να καταλάβει καλά τι εννοώ.
Δεν μου απάντησες για τον τόπο καταγωγής της οικογενείας της μητέρας σου. Εάν δεν μπορείς να μάθεις κάτι απ’ευθείας από την οικογένεια σου, ενδεχομένως να μπορέσεις να μάθεις κάτι από ηλικιωμένους της περιοχής. Και όχι απαραίτητα για την οικογένειά σου απ’ευθείας. Μπορεί να ακούσεις για κάποιο θρύλο της περιοχής, για κάτι που έγινε πριν πολλά χρόνια ή να διαβάσεις κάτι σε κάποιο σχετικό βιβλίο λαογραφίας. Ειδικά στην Ελληνική λαογραφία ο αποκαλούμενος "Αράπης" έχει την μανία να παρουσιάζεται αρκετά συχνά. Πάντως και στο σημείο της οικογενείας, ο Lovecraft σε καλύπτει πλήρως καθώς είναι εκνευριστικά συχνές οι αναφορές του σε οικογένειες που ασχολούνταν με "απαγορευμένες γνώσεις" και πέρναγε αυτή η "γνώση" με όλα τα συνεπακόλουθα από γενειά σε γενειά.
Ψάχνοντας κανείς βρίσκει...να είσαι σίγουρος γι’αυτό.

Tiger! Tiger! burning bright
In the forests of the night,
What immortal hand or eye,
Dare frame thy fearful symmetry?
WILLIAM BLAKE
Τώρα σχετικά με την εμπειρία σου, υπάρχει στο forum ένα πολύ εκτεταμένο θέμα για την αστρική προβολή. Αξίζει τον κόπο να το δεις. Κατάγομαι κι εγώ από την Αφρική και παρόμοιες εμπειρίες έχω βιώσει κι εγώ προσωπικά, όπως και μέλη της οικογένειας και φίλοι. Ειδικά η περίπτωση του μαύρου που πίνει νερό από την βρύση της αυλής... Αυτόν τον είχαμε δει όλοι, μέχρι που μια μέρα εκνευρισμένος ο ιδιοκτήτης του σπιτιού του έβαλε τις φωνές. Ο μαύρος, γύρισε τον κοίταξε μ' ένα περίεργο βλέμμα κι άρχισε να ψιλώνει... Έφτασε μέχρι τα 3 μέτρα κι ύστερα έγινε καπνός και χάθηκε. Από τέτοιες ιστορίες, όσες θέλεις.
quote:
OIAX, δεν αμφισβητώ την ιστορία σου. Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι η γραφή σου... Αν ασχοληθείς με το γράψιμο, θα γίνω η πιο φανατική σου αναγνώστρια!
Ε αυτό κι αν είναι θεόκουφο!!!
Από την πρώτη στιγμή που διάβασα αυτό το τόπικ, μου άρεσε παρα μα πάρα πολύ ο παραστατικότατος και γλαφυρός τρόπος γραφής του συγγραφέως. Διάβασα όλες τις απαντήσεις, περιμένοντας με υπομονή να σχολιάσω...ΑΥΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΠΟΥ ΠΡΟΛΑΒΕ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙ Η ΦΙΛΗ "LAMANI"!!!
Αρα, μάλλον κάποιο δίκιο θα έχουμε. Και εκτός των άλλων, γράφοντας γιαυτό - ίσως μέσα σε ένα διήγημα γενικότερο - να είναι μια καλή ευκαιρία να το ξορκίσεις. Κι εγώ φανατική αναγνώστρια θα είμαι, να είσαι σίγουρος!
Σχετικά με τα όνειρα που έβλεπες όταν ήσουν 3 ετών τώρα...
Καταρχήν, ήταν όνειρα; Συχνά τα παιδάκια (ειδικά κατά την ηλικία των 2 ετών) βλέπουν πράγματα που οι μεγάλοι δεν μπορούν να δουν. Βλέπουν μορφές μέσα στο χώρο, συχνά μιλάνε και μαζί τους, καρφώνουν τα ματάκια τους με προσύλωση σε εικόνες που οι μεγάλοι δεν βλέπουν. Αργότερα, όταν μεγαλώνουνε τα ξεχνούνε. Μήπως είχες δει κάποια τέτοια μορφή κάπου, και μετά το υποσυνείδητό σου, αφού την έθαψε, την έβγαζε στην επιφάνεια με τη μορφή ονείρου;
Πάντως, υπάρχουν γιατροί (ή μη) υπνωτιστές, που μπορούν αν θες να σε βοηθήσουν να ξεθάψεις τέτοιες αναμνήσεις.
Σε κάθε περίπτωση, η εμπειρία και η εξιστόρησή της, πολύ ενδιαφέρουσα!
αυτή...που τα κατάφερε!
amalia, το έχω σκεφτεί κι εγώ για τον υπνωτισμό.
Lamani, έμεινα άφωνος με την ιστορίσ σου για τον μαύρο στη βρύση, αλλά είμαι σίγουρος πως όλοι θα μείνουν άφωνοι, όταν πω ότι μάλλον καταγόμαστε από την ίδια χώρα της Αφρικής. 'Ισως και από την ίδια πόλη!
Πόσες συμπτώσεις μπορεί να υπάρξουν άραγε;
Παραθέτω ένα απόσπασμα από ένα ποιήμα του Γ.Ρίτσου που το έστειλε κάποιος φίλος
quote:
Όταν έρχεται ο Ξένος
Την ώρα που μέναμε κλεισμένοι στη μεγάλη κάμαρα με τούς σκεπασμένους καθρέφτες
ήρθε Εκείνος, ακάλεστος, ξένος- τί ζητούσε;
Εμείς δε θέλαμε να δούμε, ν΄ακούσουμε, να τον αναγνωρίσουμε.
Θα έλεγα ότι δημιουργεί την ίδια ατμόσφαιρα.
Τώρα έτυχε να ανταλλάξω κάποιες απόψεις με κάποιους φίλους, σχετικά με την εμπειρία που είχε ο φίλος Oiax.
Oλοι μάλλον συμφωνούμε ότι πρόκειται για συνάντηση με "Φρουρό" κάποιας Πύλης.
Ο ένας μάλιστα εκ των φίλων-αρκετά "ψαγμένος" θα έλεγα-είχε μία ανάλογη εμπειρία. Συναντηθήκαμε την προηγούμενη Παρασκευή και μου είπε τα παρακάτω:
"Η μαύρη φιγούρα έκανε την εμφάνιση πάντα λίγο πριν κοιμηθεί, δηλαδή μεταξύ ύπνου και ξύπνιου. Στην πρώτη του επαφή είδε τη φιγούρα να ορμά επάνω του λες και ερχόταν να τον χτυπήσει κάποιο τρένο. Με το που ήρθε σε επαφή με τη φιγούρα μια τρομέρή ποσότητα ενέργειας φόρτισε το σώμα του, σε σημείο που πετάχτηκε κυριολεκτικά σαν ελατήριο από το κρεββάτι του. Η υπερδιέγερση ήταν τόσο μεγάλη που δεν κοιμήθηκε για περίπου 48 ώρες. Μετά από το περιστατικό αυτό, το ίδιο βράδυ η νύχτα του φαινόταν εκνευριστικα φωτεινή ενώ τα αντικείμενα και γενικά ο όλος χώρος του φαινόταν απίστευτα ζωντανός και ζωηρός όσο ποτέ, σε σημείο βέβαια που τον έπιασε εκνευρισμός. Οι υπόλοιπες συναντήσεις όμως δεν ήταν τόσο ελκυστικές. Πλέον όταν γίνεται επαφή βλέπει αμυδρά τη σκοτεινή φιγούρα, νιώθει όμως ότι με κάποιο απροσδιόριστο τρόπο προσπαθεί να τον αγγίξει και τότε τελείως μηχανικά τινάζεται από το κρεβάτι με ένα απόλυτο αίσθημα τρόμου και φρίκης. Τέτοια γεγονότα είχε μικρός, αλλά κατά την εφηβεία του σταμάτησαν. Τώρα το άτομο αυτό είναι 28 χρονών και πρόσφατα άρχισε καποιους πειραμτισμούς. Από το σημείο αυτό και πέρα αρχίσαν πάλι να επαναλαμάνονται τα όνειρα αυτά σε μεγαλύτερη βέβαια κλίμακα έντασης αλλά και συχότητας. Επειδή έγινε μάλλον υπερευαίσθητος, οι αισθήσεις του είχαν οξυνθεί σε υπερβολικό βαθμό, γεγονός που ήταν τρομερά ενοχλητικό. Οπότε και σταμάτησε αυτούς τους πειραματισμούς, με αποτέλεσμα να σταματήσουν και τα φαινόμενα."
Μετά από αυτά αποφάσισα και εγώ να πειραματισθώ, για να δω πόσο εύκολη θα ήταν μία τέτοια συνάντηση. Ετσι το βράδυ του Σαββάτου αρκετή ώρα πριν κοιμηθώ, προσπάθησα να επιτύχω μία συνειδητή επαφή με τον φρουρό.
Ξάπλωσα περίπου κατά τις 2:00 το πρωί.
Κατά τις 2:30, μεταξύ ύπνου και ξύπνιου άνοιξα τα μάτια μου...
Μαντέψτε.
Η σκοτεινή φιγούρα ήταν εκεί, πολύ ψιλή (αν και ήμουν ξαπλωμένος-άρα σε πολύ χαμηλό ύψος-πρέπει να ήταν πάνω από 2 μέτρα), ακαθόριστης μορφής και φαινόταν σαν να με κοίταζε (βέβαια δεν φαινόταν πρόσωπο). Αν και ο χρόνος σε τέτοιες περιπτώσεις είναι σχετικός, πρέπει το φαινόμενο να κράτησε για περίπου 2 δευτ., προτού χαθεί εντελώς από τα μάτια μου.
Στην ξαφνική θέαση της φιγούρας φοβήθηκα αρκετά, αλλά σε καμία περίπτωση δεν υπήρξε τρόμος. Θα έλεγα μάλιστα ότι ήταν μάλλον "ελεγχόμενος" φόβος, καθώς μετά από λίγο κοιμήθηκα κανονικά (αυτό κατά την γνώμη μου είναι αρκετά περίεργο, αλλά μπορεί να οφείλεται στο ότι στο παρελθόν σε ανάλογες ονειρικές εμπειρίες είχα πραγματικά νιώσει τον απόλυτο τρόμο. Αρα το φαινόμενο κατά κάποιο τρόπο ίσως να ήταν κάπως ελεγχόμενο).
Αναγνωρίζω βέβαια την πιθανότητα (κατ’εμέ όμως ελάχιστη) της αυθυποβολής λόγω της συζήτησης που είχα την προηγούμενη βραδιά.
Οπως είπε ένας άλλος φίλος,
"Η Μαύρη Φιγούρα περιμένει πάντα εκεί Έξω, τριγυρνά στα σύνορα τού Ονείρου σαν μαντρόσκυλο εντοπίζοντας τούς Ονειρευόμενους από την "μυρωδιά".
Είναι ο Ονειρευόμενος που τον τραβά κοντά του.
Ο Μπαλάνος γράφει σχετικά για τούς κυματισμούς που αφήνει γύρω του ένας πειραματιζόμενος και πού τραβάνε πάνω του την προσοχή όσων έχουν τούς κατάλληλους δέκτες."
Για να συμπληρώσω και εγώ στα παραπάνω χρησιμοποιώντας "Μπαλανική" ορολογία:
Για κάποιον λόγο (είτε ακούσια, είτε εκούσια) δημιουργούμε ένα εσωτερικό Locus, μία εσωτερική πύλη. Τα απόνερα αυτής της πύλης, το πεδίο δηλαδή που δημιουργείται, το λεγόμενο Nimbus, είναι αυτό που "πιάνει" η Μαύρη φιγούρα, είναι η μυρωδιά που αφήνουμε.

Tiger! Tiger! burning bright
In the forests of the night,
What immortal hand or eye,
Dare frame thy fearful symmetry?
WILLIAM BLAKE