ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Η ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΚΕΨΗ - ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΝΩΣΗ - .-= Η ΓΝΩΣΗ =-.

- Η ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΚΕΨΗ - ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΝΩΣΗ - .-= Η ΓΝΩΣΗ =-.

ΣΠΑΘΙ30 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 2/2
AZΩΕΛΜέλος
04/03/2005, 12:52:37
ΚΑΙ ΦΙΛΕ ΑΝΑΛΥΩΝ…
ΣΤΕΚΟΜΑΙ ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ.

"ΟΥΚ ΑΙΣΧΥΝΩ ΤΑ ΙΕΡΑ ΟΠΛΑ ΟΥΔΕ ΛΕΙΨΩ ΤΟΝ ΠΑΡΑΣΤΑΤΗΝ ΟΠΟΥ ΑΝ ΣΤΟΙΧΗΣΩ ΑΜΥΝΩ ΔΕ ΚΑΙ ΥΠΕΡ ΙΕΡΩΝ ΚΑΙ ΟΣΙΩΝ ΚΑΙ ΟΥΚ ΕΛΑΤΤΩ ΠΑΡΑΔΩΣΩ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ, ΠΛΕΙΩ ΔΕ ΚΑΙ ΑΡΕΙΩ.........."

ΣΠΑΘΙΜέλος
06/03/2005, 19:51:46
<Αζωέλ> απο την Παρασκευή που διάβασα την απάντηση σου έχω στρωθεί στο διάβασμα.Δεν σου κρύβω πως έχω κοιμηθεί πολύ λίγες ώρες.Διάβασα Αισχύλου τον Προμηθέα δεσμώτη και του Σοφοκλή την Ηλέκτρα και το συγκεκριμένο απόσπασμα του Πλάτωνα με το σπήλαιο και την Ιφιγένεια.Και αυτά που μπορώ να πω είναι δύο. Α) Αναρωτιέμαι πώς είναι δυνατόν να μην παρατήρησα την πλάνη!,γιατί τα έχω ξαναδιαβάσει τα κείμενα αλλά η αλήθεια είναι πως δεν τα είχα προσέξει αληθινά. Και Β) θα ήθελα να σε ευχαριστήσω για την απάντηση σου και για την συμμετοχή και διάθεση σου.Επίβεβαίωσες μία υποψία μου που την απόφευγα για να μην με πουν βλαμμένη.Μα σαν την είδα και σε αυτά τα παλιά κείμενα ανάσανα.Και όταν είδα να το λες και εσύ τόσο καθαρά και χωρίς να φοβάσαι ένιωσα πως τόσο καιρό πρόδινα τον εαυτό μου που δεν τολμούσα να λέω αυτό που πιστευω και σκεφτόμουν.
Και έχεις δίκιο σε αυτά που λες για τους Ελληνες γενικά.Εγώ προσωπικά πάντως,αναρωτιέμαι πόσοι είναι πραγματικά Ελληνες και όχι σπέρματα όλων αυτών που πέρασαν με τις ορδές τους πάνω από τα εδάφη μας.Αν δεν κάνω λάθος εκείνο το εθιμο με την πρώτη νύχτα του γαμου των γυναικών,είχε πρωτολειτουργησει στην Ελλάδα με τις ελληνιδες γυναίκες.Κάνω λάθος;

Θα ήθελα εδώ να σου ζητήσω συγνώμη για όσα έχω πει που δεν άρμοζαν και δε σου άξιζαν.Συχνά γίνομαι επιθετική από αντίδραση και απογοήτευση γιατί συχνά ακούω ένα σωρό μπούρδες από ένα σωρό που προσπαθούν να το παίξουν γνωστικοί αλλά πέρα από να βρίζουν να φωνάζουν για εντυπωσιασμό και να κατηγορούν,δεν έχουν να δώσουν μία καθαρή άποψη.Ισως γιατί δεν ξέρουν,ίσως γιατί δεν ξέρουν γιατί πιστευουν αυτά που πιστευουν και απλά επαναλαμβάνουν λόγια άλλων και ίσως γιατί δεν πιστευουν αυτά που λένε και τα λένε για να εντυπωσιάσουν.
Και θέλω να τελειώσω λέγοντας πως τώρα καταλαβαίνω και την επιμονή σου και να πω επίσης πως παραδεχόμενη αυτή σου την άποψη που τελικά είναι και δική μου,βλέπω διαφορετικά τα πράγματα.Αντί να κοιτάμε να μην κυνδινέψουμε θα πρέπει να κοιτάξουμε πως θα σταθούμε και πάλι όρθιοι και να σπάσουμε τις αλυσίδες που και ο Πλάτωνας αναφέρει. Αν οι άνθρωποι δουν την αλήθεια,δεν γίνεται να μην αντιδράσουν.
<Αζωέλ> σε ευχαριστώ.Θεώρησε πως είμαι κι εγώ δίπλα σου και θα βοηθήσω όσο μπορώ.Αλλά από ότι φαίνεται θα πρέπει να αρχισω τελικά το διάβασμα γιατί άφησα πολλά να μου ξεφύγουν.Επίσης θα ήθελα και την σκέψη σου για την ελληνική γλώσσα.Και όχι μόνο την δική σου αλλά και των υπολοίπων που συμμετέχουν στη συζήτηση.
Ήθελα επίσης να προτείνω να απλωθεί η συζήτηση και σε ελληνικές λέξεις που λέμε μα δεν γνωρίζουμε όπως επίσης και σε ελληνικά ονόματα και ιδίως στα μυθολογικά ονόματα.

«Σας διδάσκω τον υπεράνθρωπο. Ο άνθρωπος είναι κάτι που πρέπει να ξεπεραστεί.»

AZΩΕΛΜέλος
08/03/2005, 12:57:04
ΑΓΑΠΗΤΕ ΦΙΛΗ ΣΠΑΘΙ, ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΜΕ ΤΗΝ ΣΕΙΡΑ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΘΕΣΗ ΣΟΥ ΝΑ ΨΑΞΕΙΣ ΠΡΙΝ ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ.
ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΖΗΤΑΣ ΣΥΓΝΩΜΗ. ΕΣΥ ΗΣΟΥΝ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΕΣ ΠΩΣ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΕΣ ΠΩΣ ΘΑ ΠΙΑΣΤΩ ΣΕ ΛΕΞΕΙΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΣΕ ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΩ.
ΟΠΟΤΕ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΤΤΟ.
ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΑ, ΝΑ ΣΟΥ ΘΥΜΙΣΩ ΠΩΣ ΚΑΤΕΘΕΣΑ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΑΠΟΨΗ ΚΑΙ ΣΚΕΨΗ. ΕΚΦΡΑΖΩ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΑΝΤΙΛΗΨΗ. ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΑΝΤΑ Η ΥΠΟΨΙΑ ΤΟΥ ΛΑΘΟΥΣ.
ΕΓΩ ΒΕΒΑΙΑ ΔΕΝ ΕΧΩ ΕΝΔΟΙΑΣΜΟ ΣΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ, ΔΙΟΤΙ ΕΦΤΑΣΑ ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΟΥ, ΜΕΛΕΤΗ, ΕΡΕΥΝΑ, ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΑΦΕΣ ΜΟΥ, ΑΠΟ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ, ΑΝΤΑΛΛΑΓΕΣ ΣΚΕΨΕΩΝ ΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕΡΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΚΑΙ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ.
ΟΜΩΣ… ΔΕΝ ΠΑΥΟΥΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ «ΒΛΕΜΜΑ», ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ «ΒΛΕΜΜΑ», ΠΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ «ΜΙΑ» ΟΠΤΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ. ΠΑΡ ΟΛΟ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΩ ΝΑ ΜΗΝ ΣΤΕΚΟΜΑΙ ΣΕ ΜΙΑ ΘΕΣΗ, ΑΛΛΑ ΝΑ ΚΟΙΤΑΖΩ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΟΠΤΙΚΕΣ ΓΩΝΙΕΣ, ΔΕΝ ΠΑΥΕΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΠΟΥ ΚΟΙΤΑΖΩ ΝΑ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΕΝΑΝ ΤΡΟΠΟ ΟΡΑΣΗΣ, ΣΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΟΡΑΣΗΣ.
ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΛΟΓΟ ΚΑΙ ΜΙΛΗΣΑ, ΠΙΟ ΠΑΝΩ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΨΙΑ-ΕΚΔΟΧΗ ΛΑΘΟΥΣ.
ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΕΙΛΙΚΡΙΝΗΣ, ΕΛΠΙΖΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΛΑΘΟΣ.
ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ, ΠΩΣ ΤΑ ΦΑΝΕΡΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ, ΟΠΩΣ ΟΙ ΝΥΧΤΕΡΙΔΕΣ ΔΕΝ ΤΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΣΤΟ ΦΩΣ, ΕΤΣΙ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΤΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΛΟΓΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ «ΟΡΑΣΗΣ» ΜΑΣ.

ΚΑΙ ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΝΥΧΤΑ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ.
ΤΑ ΣΑΞΟΝΙΚΑ ΦΥΛΛΑ ΟΤΑΝ ΑΠΛΩΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ, ΕΙΧΑΝ ΕΠΙΒΑΛΕΙ ΣΤΑ ΝΙΟΠΑΝΤΡΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ, ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΝΥΧΤΑ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΞΑΠΛΩΝΟΥΝ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ, ΠΡΙΝ ΞΑΠΛΩΣΟΥΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΟΜΙΜΟΥΣ ΑΝΔΡΕΣ. ΟΠΟΤΕ, ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΙΟΝΤΟΥΣΑΝ, ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΠΕΙ ΤΙ ΚΑΙ ΠΟΙΑΝΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΗΤΑΝ. ΒΕΒΑΙΑ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΠΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΑΝ ΕΠΑΙΖΕ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟ ΡΟΛΟ. ΟΜΩΣ, Ο ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΑΣΚΟΥΣΕ ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ…
ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΠΩΣ ΤΑ ΚΥΡΙΑ ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑ «ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ» ΓΝΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΕΓΚΕΦΑΛΟ, ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΑΥΤΙΑ ΤΟΥ.
ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΑ…
ΚΑΘΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΟΝΟΜΑ ΕΝΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΣ, ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΘΡΟΙΣΜΑ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΩΔΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΤΟΥΣ, ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΟΡΑΤΩΝ ΙΔΙΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΣ. ΚΑΘΕ ΟΝΟΜΑ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ, ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΙΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ. ΤΑΥΤΙΖΟΝΤΑΙ ΚΩΔΙΚΩΣ, ΜΕ ΤΙΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ Η’ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΟΥΝ.
ΜΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΩΣ, ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΥΠΟΧΡΕΟΥΝΤΑΙ, ΝΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΟΝΟΜΑΤΩΝ ΤΟΥΣ.
Ο ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ ΕΛΕΓΕ… «TΡΟΦΗ ΤΡΟΦΗ HN OION TE TΡΕΦΕΙΝ» ΔΗΛΑΔΗ, Η ΕΧΟΥΣΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΡΟΦΗ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΩΣ ΤΡΟΦΗ, ΟΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΤΡΕΦΕΙ.
(ΚΑΙ ΜΙΑ ΠΟΥ ΜΙΛΗΣΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΛΕΞΕΙΣ, ΣΠΑΘΙ… Θ-ΡΟΦΗ ΗΤΑΝ Η ΑΡΧΙΚΗ ΛΕΞΗ. ΑΛΛΟΙ ΛΕΝΕ ΠΩΣ ΕΙΧΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΘΕΟΥΣ ΚΑΙ ΕΘΡΕΦΑΝ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΝΟΥ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ. ΕΝΩ ΤΡΟΦΗ ΕΛΕΓΑΝ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΠΑΙΡΝΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΡΕΦΟΥΝ ΤΑ ΣΩΜΑΤΑ ΤΟΥΣ. ΑΛΛΟΙ, ΠΩΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙΡΟΥΣ ΠΟΥ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΔΕΝ ΚΟΠΙΑΖΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΦΗ ΤΟΥ, ΑΛΛΑ ΟΙ ΘΕΟΙ ΦΡΟΝΤΙΖΑΝ ΓΙΑ ΑΥΤΟ, ΟΝΟΜΑΖΑΝ ΤΗΝ ΤΡΟΦΗ, ΘΡΟΦΗ. ΜΑ ΣΑΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΗΚΑΝ ΟΙ ΘΕΟΙ ΚΑΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΑΡΧΙΖΕ ΝΑ ΚΟΠΙΑΖΕΙ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ, ΚΑΙ ΜΕ ΤΕΧΝΗΤΑ ΜΕΣΑ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΑΝΑΠΑΡΑΓΕΙ ΤΙΣ ΤΡΟΦΕΣ, Η ΛΕΞΗ «ΘΡΟΦΗ», ΕΓΙΝΕ «ΤΡΟΦΗ». )

ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ, ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΗΤΑΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ, Η ΙΔΙΑ Η ΛΕΞΗ ΝΑ ΚΡΥΒΕΙ ΜΕΣΑ ΤΗΣ, Η ΙΔΙΑ, ΟΛΑ ΟΣΑ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ.

ΆΡΑ… ΜΕΓΕΘΟΣ ΜΕΓΑ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ, ΕΚΦΡΑΖΕΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ. Η ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ.

ΕΙΧΑ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΦΙΛΗ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΟΠΟΥ ΚΑΘΟΜΑΣΤΑΝ ΩΡΕΣ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΟΥΣΑΜΕ. ΑΔΥΝΑΤΟΥΣΑ ΝΑ ΜΙΛΗΣΩ ΜΑΖΙ ΤΗΣ, ΜΕ ΤΟΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ΣΚΕΨΗΣ. ΣΚΕΦΤΟΜΟΥΝ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΑΥΤΟ, ΜΕΤΕΦΡΑΖΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΙΛΟΥΣΑ.
ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΤΑΦΡΑΣΩ ΜΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΕΞΗ, ΣΥΧΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΣΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟ ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ. ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΕΒΡΙΣΚΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΛΕΞΗ ΠΟΥ ΝΑ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΕΞΗ, ΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΟΤΑΝ ΥΠΗΡΧΕ ΣΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ ΤΗΣ, ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΤΗΣ ΠΩ. ΕΦΤΑΝΕ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΝΑ ΚΡΑΤΑΕΙ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ, ΠΡΟΣΠΑΘΩΝΤΑΣ ΝΑ ΜΑΘΕΙ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ΣΚΕΨΗΣ.
ΤΗΣ ΕΞΗΓΟΥΣΑ ΠΩΣ ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ, ΗΤΑΝ ΟΙ ΙΔΙΕΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΛΕΞΕΙΣ.
ΚΑΙ ΑΝ ΚΑΙ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ, ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΣΠΟΥΔΑΖΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ.
ΣΗΜΕΡΑ, ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ, ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΟ ΑΓΑΠΗΤΕΣ ΣΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ. ΚΑΙ Η ΙΔΙΑ ΙΣΧΥΡΙΖΕΤΑΙ, ΠΩΣ ΤΟ ΟΦΕΙΛΕΙ ΣΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΕΜΑΘΕ ΝΑ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ, ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΜΙΛΑΕΙ… ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΚΕΨΗ.

"ΟΥΚ ΑΙΣΧΥΝΩ ΤΑ ΙΕΡΑ ΟΠΛΑ ΟΥΔΕ ΛΕΙΨΩ ΤΟΝ ΠΑΡΑΣΤΑΤΗΝ ΟΠΟΥ ΑΝ ΣΤΟΙΧΗΣΩ ΑΜΥΝΩ ΔΕ ΚΑΙ ΥΠΕΡ ΙΕΡΩΝ ΚΑΙ ΟΣΙΩΝ ΚΑΙ ΟΥΚ ΕΛΑΤΤΩ ΠΑΡΑΔΩΣΩ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ, ΠΛΕΙΩ ΔΕ ΚΑΙ ΑΡΕΙΩ.........."

ArhtosΜέλος
09/03/2005, 23:55:51
quote:
ΤΟ ΟΦΕΙΛΕΙ ΣΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΕΜΑΘΕ ΝΑ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ, ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΜΙΛΑΕΙ… ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΚΕΨΗ.

"Μέσα σε ένα τέτοιο εντασιογόνο περιβάλλον η ελληνική γλώσσα οφείλει να είναι ευέλικτη, δυναμική, προσαρμόσιμη στις νέες συνθήκες και σαφώς απαγκιστρωμένη από τα φαντάσματα του παρελθόντος."

δυστυχώς αυτή είναι η νέα φιλοσοφία που προσπαθούν να περάσουν οι διάφοροι νεοέλληνες ιστορικοί της γλώσσας... φαντάσματα του παρελθόντος, λέει...
μα.. χιλιάδες τα μα...
αυτήν την γλώσσα καταστρέψατε κύριοι.. "απαγκίστρωση" το λένε είπατε?
από 90.000.000 λήμματα, σήμερα οι νέοι μας χρησιμοποιούν 2-3 χιλιάδες λέξεις όλες κι όλες.. και αυτές ανορθόγραφα, κουτσουρεμένα,βιαστικά..
ελληνική σκέψη..!! μέσα σε τόσες λίγες λέξεις πως να αναπτυχθεί η ελληνική σκέψη? δώσαμε, δώσαμε.... και κάποια στιγμή κοιτάξαμε στο σακούλι τι απέμεινε.. πολλά ακόμη.. μα το σακούλι ήταν βαρύ, οι ώμοι ασυνήθιστοι σε τόσο βάρος και "μέσα σε ένα τέτοιο εντασιογόνο περιβάλλον" το αδειάσαμε ως τη μέση να ελαφρύνει, γιατί "η ελληνική γλώσσα οφείλει να είναι ευέλικτη, δυναμική, προσαρμόσιμη στις νέες συνθήκες" και οι νέες συνθήκες απαιτούν να κοντύνουμε και σαφώς η γλώσσα μας να είναι "απαγκιστρωμένη από τα φαντάσματα του παρελθόντος" γιατί τα φαντάσματα είναι κακό πράγμα και τα φοβόμαστε (πάλι ο φόβος ΑΖΩΕΛ) και οι "φίλοι" θέλουν να μας έχουν εκεί χαμηλά... άλλωστε εξαίρετος φίλος μας δεν ήταν και αυτός που είπε : "αν θέλουμε να αφανίσουμε τον Ελληνισμό, πρέπει να στοχεύσουμε στην γλώσσα, τα ηθη του Ελληνα και τα ιστορικά του αποθέματα, ώστε να εξουδετερώσουμε κάθε δυνατότητα του Ελληνισμού να αναπτυχθεί, να διακριθεί, να επικρατήσει και να μην μας παρενοχλεί.. κλπ κλπ "
όμως και τα ιστορικά του αποθέματα... το σακούλι δηλαδή.. να μας το αδειάσουν όλο..τα ιστορικά του αποθέματα...
όμως, όταν κοιτάξαμε τους κατακτητές στα μάτια, το 21 ναι.. αυτό που άλλο ήταν και άλλο μας είπαν ότι έγινε.. για το ίδιο μιλάμε.. τότε λοιπόν, οι αγράμματοι έλληνες που πήραν τα όπλα, έλεγαν :
"Εις τον τόπο τούτο, οπού εγώ πατώ σήμερα, επατούσαν και εδημηγορούσαν τον παλαιό καιρό άνδρες σοφοί, και άνδρες με τους οποίους δεν είμαι άξιος να συγκριθώ και ούτε να φθάσω τα ίχνη των. Εγώ επιθυμούσα να σας ιδώ, παιδιά μου, εις την μεγάλη δόξα των προπατόρων μας.... να είπω δια τους παλαιούς Έλληνας, οποίας γνώσεις είχαν και ποία δόξα και τιμήν έχαιραν κοντά εις τα άλλα έθνη του καιρού των, οποίους ήρωας, στρατηγούς, πολιτικούς είχαν, δια ταύτα σας λέγουν καθ' ημέραν οι διδάσκαλοί σας και οι πεπαιδευμένοι μας. Εγώ δεν είμαι αρκετός. Σας λέγω μόνον πως ήταν σοφοί, και από εδώ επήραν και εδανείσθησαν τα άλλα έθνη την σοφίαν των." Θ. Κολοκοτρώνης.
αυτοί ύψωσαν ανάστημα και πολέμησαν.. και το μόνο που ήξεραν ήταν ό,τι σε αυτές εδώ τις πέτρες άρχισαν όλα.. και ότι οι άλλοι δανείστηκαν, πήραν, έκλεψαν...
η ελληνική γλώσσα είναι παλιά, πολύ παλιά.. η γνώση μας είναι παλιά και αυτή..

quote:
ΚΑΠΟΙΟΙ ΜΑΣ ΠΑΡΕΔΩΣΑΝ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ.

quote:
ΝΑ ΑΠΟΚΑΛΥΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ.Η ΑΦΥΠΝΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΜΙΛΑΩ ΕΓΩ, ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΜΑΣ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ.

δεν μας συμβαίνει τίποτα.. αυτό είναι το κακό.. δεν συμβαίνει τπτ..
εκτός από "δεν βαριέσαι" "εγώ θα αλλάξω την Ελλάδα" κλπ κλπ... και ψάξε, βρες, πάρε, κλέψε,ανέβα,ποδοπάτησε... τπτ άλλο..
λίγοι "βλέπουν".. ακόμη λιγότεροι "ακουνε".. ακόμη λιγότεροι "προσπαθούν"...
και όμως οι αρχαίοι μας πρόγονοι μας τα άφησαν όλα εδώ.. δεν θέλει κόπο να τα βρούμε.. είναι όλα εδώ παρόλες τις φιλότιμες προσπάθειες που καναμε για να χαθούν....

Ο Αισχύλος αναφέρει ότι ο Προμηθέας βλέποντας τους ανθρώπους σε πρωτόγονη κατάσταση δεν τους έδωσε απ' ευθείας την φωτιά για να μην καούνε, αλλά την έδωσε σε μορφή γραμμάτων. Οι άνθρωποι παίζοντας μ' αυτά δημιούργησαν γραπτό λόγο που τους εξέλιξε αντίστοιχα. Σύντομα η παιδεία (πιο δυνατή τελικά απ' την φωτιά) έγινε το δώρο στον άνθρωπο το οποίο όμως και πάλι δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν οι εκάστοτε εξουσιαστές για να παιδέψουν τον άνθρωπο φέρνοντάς τον στα μέτρα τους...
θέλει προσοχή και κείμενα κλειδιά όπως λέτε.. Πλάτων.. εκεί..
αλήθεια, Ποιος σκότωσε τον Όμηρο τελικά???

AZΩΕΛΜέλος
10/03/2005, 20:09:04
ΠΟΙΟΣ ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΟΝ ΟΜΗΡΟ…
ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΛΛΟΣ ΑΝΘΕΛΛΗΝΑΣ Α-ΜΟΙΡΟΣ ΟΜΗΡΟΣ, ΟΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ ΝΑ ΜΑΣ ΝΤΥΣΕΙ ΜΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΠΟΙΗΜΑ. ΕΝΑΣ Α-ΜΟΙΡΟΣ ΟΜΗΡΟΣ, ΟΠΟΥ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΑ ΕΝΔΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΡΥΒΕΙ ΟΛΟΥΣ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΛΟΘΕΛΗΤΕΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ ΑΝΑΛΩΣΙΜΑ.
ΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΘΡΑΣΟΣ ΝΑ ΣΚΟΤΩΣΕΙ ΕΝΑΝ ΟΜΗΡΟ ΕΛΛΗΝ;
ΠΩΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΟΝ;

ΜΙΑ ΠΟΥ ΑΝΕΦΕΡΕΣ ΤΟΝ ΠΡΟΜΗΘΕΑ (ΑΝ ΚΑΙ ΠΗΔΑΩ ΑΠΟ ΔΩ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΚΕΙ. ΟΧΙ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΆΣΧΕΤΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ..), ΤΙ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΓΙΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ «ΟΝΤΟΤΗΤΑ»; (ΩΣ ΜΥΘΟ, ΩΣ ΣΑΝ ΝΑ, ΩΣ ΠΡΟΣΩΠΟ, ΩΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗ, ΩΣ ΓΕΓΟΝΟΣ, ΩΣ… ΟΠΩΣ ΘΕΛΕΙΣ ΕΣΥ ΘΕΩΡΗΣΕ ΤΟ).
ΚΑΙ ΑΝ ΕΧΕΙ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΠΡΟΜΗΘΕΑ ΔΕΣΜΩΤΗ. ΑΝ ΝΑΙ, ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ.

ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΕΔΩ ΑΡΗΤΕ!

ΣΠΑΘΙΜέλος
12/03/2005, 15:51:22
Εμένα προσωπικά πάντως,αν μπορώ κι εγώ να πω την γνώμη μου,με συγκλόνισε.Είναι σαν ο Προμηθέας,να αντιπροσωπεύει τον ΕΛΛΗΝ,με την έννοια μιας πλανητικής και συμπαντικής οντότητας.Τον ΑΝΘΡΩΠΟ.
Αυτοί οι ΝΕΟΙ ΚΥΡΙΟΙ που αναφέρεται συχνά στο έργο του Αισχύλου,είναι ένα συγκλονιστικό στοιχείο.Δεν σου κρύβω πως πριν ασχοληθώ με την όλη ιστορία,κι αυτό εξ αιτίας σου <ΑΖΩΕΛ>,είμουν πολύ μπερδεμένη και θυμωμένη με όλο αυτό περί Διός και το έργο του.Μα διαπίστωσα,πως έχουμε να κάνουμε με κάτι άλλο από κάποιο σημείο και μετά.Κάποιος άλλος σφετεριστηκε το όνομα και την θέση του.
Θα ήθελα όμως να καταλάβω τι απέγιναν οι αρχικοί.Θα ήθελα να διαβάσω τα αλλά δυο έργα και συνέχειες του Αισχυλου περί Προμηθέα.Αλλά δεν τα βρίσκω πουθενά.Ξέρεις κάτι ή που μπορώ να βρω τα υπόλοιπα;
<arhtos> ποιος κατά την γνώμη σου σκοτωσε τελικά τον ΟΜΗΡΟ;Αν τον σκοτωσε γιατί για αρκετούς ζει ακόμα.Ξέρεις πώς το εννοώ.
Αληθεια,ο <philosofos1> τι έγινε;Μήπως δεν του άρεσε η απάντηση της <ΑΖΩΕΛ>;Ερώτηση κάνω.Προς στιγμήν!

«Σας διδάσκω τον υπεράνθρωπο. Ο άνθρωπος είναι κάτι που πρέπει να ξεπεραστεί.»

spiritΜέλος
13/03/2005, 04:30:33
Ο Γιώργος Σεφέρης και ο Ελληνισμός

Συμπέρασμα. –Για να Κυριαρχήσεις τον Ελληνισμό πρέπει να τον Αξίζεις.

Πρέπει, ωστόσο, να καταλήξουμε σ’ ένα συμπέρασμα. Η τραγωδία δεν τελειώνει παρά με το θάνατο. «Και πόσα χρόνια χάσαμε, λέει ο ποιητής, για να πεθάνουμε». Εδώ δεν υπάρχει κάθαρσις. Σ’ αυτήν, όμως, την ακίνητη και γαλήνια φωνή του Σωκράτη, που την κάνει ο ποιητής να ξανανεβαίνει από την άβυσσο και το πρώτο ναυάγιο του ελληνισμού, δεν υπάρχει πια ούτε αμηχανία, ούτε αγωνία. Ύστερ’ από τόσες φωνές, «Φωνές που ανεβαίνουν από την πέτρα, φωνές που ανεβαίνουν από τον ύπνο», όπως στις Μυκήνες· φωνές του μυστικού νερού, όπου τόση θλίψη μαζεύτηκε γουλιά – γουλιά, φωνές της στέρνας που, όμοια με μιαν ελεύθερη ψυχή, διδάσκει τη σιωπή: φωνές που από παντού, από τη θάλασσα και από τους τάφους, ανεβαίνουν και, ξαφνικά, παγώνουν, ακίνητες, απολιθωμένες, όπως οι χειρονομίες και η κίνηση ενός απότομα σταματημένου φιλμ, όπως μέσα στο όραμα που είχε ο Σεφέρης δει με τόσο θαυμαστό τρόπο στην εργατική κοιλάδα, στην Εγκωμή, στην Κύπρο· ύστερ’ από τόσες φωνές, τρομερές, ή οδυνηρές, ή μυστικές, να! Η τέλεια γαλήνη του Σωκράτη...

Το μάθημα τελείωσε. Ο άνθρωπος ξέρει ότι η μοίρα τον συντρίβει και ότι ο αγώνας που δέχτηκε να αναλάβει είναι προκαταβολικά χαμένος. Δεν θα ξεφύγει από τους δυο σκοτεινούς Σκοπέλους, απ’ όπου πρέπει να περάσει η οδυσσειακή σχεδία του. Η μοίρα, αρματωμένο με δρέπανα άρμα που θερίζει, δεν ξέρει πόσα δημιουργήματα ελληνικού μεγαλείου και ομορφιάς κατέστρεψε και καταστρέφει αδιάκοπα. Τουλάχιστον, με τη σκέψη του, με τη συνείδησή του, που ξαγρυπνά μεσ’ τη σιωπή και την άσκηση, ένας άνθρωπος, ο Γιώργος Σεφέρης, προσπαθεί να κυριαρχήσει πάνω στη δραματική μοίρα του ελληνισμού, και, κύριος της αγωνίας του, γίνεται ο μεγάλος ποιητής, ο άξιος ποιητής της ανθρώπινης μοίρας της σημερινής Ελλάδας.

Frendy SagesseΝέο Μέλος
13/03/2005, 22:57:06
Ο ΟΜΗΡΟΣ ΔΕ ΣΚΟΤΩΝΕΤΑΙ!
Frendy SagesseΝέο Μέλος
13/03/2005, 22:59:28
Ο ΟΜΗΡΟΣ ΔΕ ΣΚΟΤΩΝΕΤΑΙ!
Frendy SagesseΝέο Μέλος
13/03/2005, 23:02:11
Ο ΟΜΗΡΟΣ ΔΕ ΣΚΟΤΩΝΕΤΑΙ!