ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Το μυστικό των Ναϊτών - .-= Η ΓΝΩΣΗ =-.

- Το μυστικό των Ναϊτών - .-= Η ΓΝΩΣΗ =-.

Simon Templar30 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 2/2
08/01/2005, 22:03:05
Λοιπόν, ας τα πάρουμε ένα-ένα, για να μην έχεις και τη λανθασμένη αίσθηση ότι σε αποπαίρνω (όπως χαρακτηριστικά έγραψες σε άλλο θέμα):

quote:
Ο φίλος μας ο Simon Templar μπερδεύει το ξίφος με τα άλλα εργαλεία και κατόπιν τούτου θα πρέπει κάποια να του εξηγήσει σε άπταιστα και αρκούντως σαφή ελληνικά, ότι το ξίφος εντάσσεται σε άλλη μυστικιστική εργαλειοθήκη και δεν έχει σχέση με την οικοδομική τέχνη αυτήν καθαυτήν. Αυτό προσπαθώ να πω αλλά δεν είμαι και τόσο καλός στις ερμηνείες, γι' αυτό ζητείται κάποιος/κάποια που να προσφέρει εθελοντική εργασία και να τα πει καλύτερα.

Το παρόν θέμα ονομάζεται "Το μυστικό των Ναϊτών" και ουχί "Το μυστικό σπαθί των Τεκτόνων".

Συνεπώς, αφού εξαντλήσαμε το ζήτημα της σχέσης των Ναϊτών με τους Τέκτονες και αποκλείσαμε την πιθανότητα οι δεύτεροι να προέρχονται από τους πρώτους, παρά τις ποικίλες αλληλεπιδράσεις, καλό θα ήταν όποιος ενδιαφέρεται για περισσότερες λεπτομέρειες επί του Τεκτονισμού, ν' απευθυνθεί στα ανάλογα θέματα ή ακόμα καλύτερα, στις σχετικές πηγές πληροφόρησης.

Τώρα, αφού επιμένετε να το πω με περισσότερα λόγια, ορίστε:
Ευκόλως εννοούμενο είναι, ότι η διατύπωση "το ξίφος είναι εργαλείο για τους τέκτονες" είναι απολύτως λανθασμένη.
Το ξίφος δεν είναι οικοδομικό εργαλείο και δε θα μπορούσε να είναι άλλωστε.
Τα οικοδομικά εργαλεία ή απλά εργαλεία του τέκτονος αναφέρονται ρητά σε σχετική βιβλιογραφία και είναι τα γνωστά οικοδομικά εργαλεία.
Από κει και πέρα, το αν έχει θέση το ξίφος στην τεκτονική πρακτική και με ποιόν τρόπο, είναι "αλλουνού παπά ευαγγέλιο".
Εάν έχει θέση, μπορεί να είναι Ναϊτικό κατάλοιπο, αλλά μπορεί και όχι, αφού αποτελεί πανάρχαιο πολεμικό εφόδιο.

quote:
Καλή μου Zadok, τι άλλες αλληγορικές φράσεις να χρησιμοποιήσω, ούτε από τη Rennes le Chateau να ήμουν. (Οι τόνοι άλλοι φορά, όταν χρησιμοποιήσω το κατάλληλο πρόγραμμα!) Τι Jacques γράφω, τι din-din-don γράφω για να χτυπήσω καμπανάκια, ούτε παραγγελία να το είχα κάνει το ασματίδιον. Τέλος πάντων, θα το πω με απλοϊκά δικά μου λόγια: Μια παραλλαγή του μύθου του Hiram Abiff στη θέση του Hiram χρησιμοποιεί το Maitre Jacques (οι τόνοι, είπαμε, άλλη φορά). Όταν συνέβη το αποτρόπαιο με το Ζακ ντε Μολαί, καθώς τα ονόματα έτυχε να συμπίπτουν, οι Ναΐτες κατά κάποιο τρόπο ανήγαγαν τον ντε Μολαί στη θέση του παραδοσιακού μαιτρ Ζακ. Ο οποίος Ζακ ντε Μολαί, ούτως ειπείν, έγινε ο νέος Ζακ - σύμβολο θυσίας αλλά και κατ' επέκταση σύμβολο της θυσίας του Τάγματος.

Έτσι λοιπόν ο Χιράμ δεν είναι ο ντε Μολαί, φίλε Simon Templar, αλλά αντίστροφα ο ντε Μολαί είναι σαν (προσοχή στο "σαν") ένας Χιράμ.

Καλέ μου Σπείρε, εδώ θα μου επιτρέψεις να σου θυμήσω, ότι παρ' ότι αυτός ο συσχετισμός είναι αρκετά διαδεδομένος και σωστά τον μεταφέρεις, προσωπικά τον θεωρώ αρκετά επιφανειακό.
Ο μεν μύθος με το δε θρύλο έχουν ποικίλες και ουσιαστικές διαφορές και η μελέτη τους αποτελεί δύσκολο πόνημα ετών για πολλούς αποκρυφιστές.
Η δε εμφάνιση του Compagnonnage στη Μεσαιωνική Γαλλία και ο περίφημος Μαître Jacques δεν είναι σαφές το πόσο σχετίζονται με το λεγόμενο θεωρητικό τεκτονισμό, αν και μπορεί να επέδρασαν αργότερα στη λεγόμενη Γαλλική παράδοση.
Άρα, είναι ιστορικός αναχρονισμός να θεωρούμε ότι το μεν συνδέει το δε.

Ελπίζω να σε κάλυψα αρκετά, αγαπητέ μου ιππότη.

.
.

3A

Virtus Junxit Mors Non Separabit (Whom virtue unites, death will not separate)

Edited by - Zadok on 08/01/2005 22:09:28

SpiralΜέλος
08/01/2005, 22:46:22
Άκου να σου πω, Zadok, θα πάψεις να βάζεις τόνους και να με κομπλάρεις; Ορίστε λοιπόν, Maître, Château, Bérenger Saunière… Ουφ!

Για τα σπαθιά τώρα, δεν αμφέβαλλα ότι θα τα έγραφες τόσο ωραία όσο τα έγραψες, γι’ αυτό και σου έτεινα το λόγο. (Και ποιο είναι το σύμβολο του λόγου;) Νομίζω ότι αφ’ ενός το τόπικ έχει ευρείς θεματολογικούς ορίζοντες και αφ’ ετέρου εδώ κουβεντιάζουμε πιο ήρεμα. (Σss… μη μας πάρουν είδηση.)

Για το Μαître Jacques συμφωνώ μαζί σου, τουλάχιστον όμως να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν συμπίπτει με το Jacques de Molay.

Και μιας και γράφω σε πολυτονικό, θα ήθελα κάποτε να συζητήσουμε για τον Arsène Lupin… ή ίσως στο κατάλληλο τόπικ, να κρατάμε και τους τύπους.

09/01/2005, 03:51:17
quote:
(Και ποιο είναι το σύμβολο του λόγου;)

Αχ, please... Ας μην την κάνουμε πάλι "Χριστιανική" την κουβέντα.

quote:
Νομίζω ότι αφ’ ενός το τόπικ έχει ευρείς θεματολογικούς ορίζοντες και αφ’ ετέρου εδώ κουβεντιάζουμε πιο ήρεμα. (Σss… μη μας πάρουν είδηση.)

Η ευρύτητα μας έφαγε.

Τέλος πάντων, σταματώ την γκρίνια γιατί θα μας ακούσουν!

Πάω για ψυχολογική αναβάθμιση...

.
.

3A

Virtus Junxit Mors Non Separabit (Whom virtue unites, death will not separate)

Edited by - Zadok on 09/01/2005 03:53:55

SpiralΜέλος
09/01/2005, 16:34:49
Πού την είδες τη χριστιανική κουβέντα, χριστιανή μου;

Για το Ζορρό έγραφα...

prince_of_pentaclesΝέο Μέλος
09/01/2005, 16:40:00

Οι γνώμες του καθενός, πάνω στο θέμα της Ιστορίας, του Βίου και της Διαδοχής των Ναϊτών, παρουσιάζουν τα ίδια ‘συμπτώματα’ με τους ισχυρισμούς εκείνων που δηλώνουν ό,τι έχουν στην κατοχή τους ένα κομματάκι από τον Τίμιο Σταυρό. Εάν συγκεντρώναμε όλα αυτά τα κομματάκια και ανακατασκευάζαμε τον Σταυρό, θα φθάναμε στο συμπέρασμα ό,τι το μήκος του ήταν γύρω στα 8 χιλιόμετρα και το ύψος του Ιησού ανάλογο. Τελικό συμπέρασμα; ΥΠΕΡΒΟΛΗ.

Μελετώντας την Ιστορία των Ναϊτών, ο καθένας θα βγάλει το δικό του, μοναδικό και πολύ διαφορετικό συμπέρασμα από αυτά των υπολοίπων. Άλλοι θα συγκινηθούν, άλλοι θα τρομάξουν, άλλοι θα ερωτευτούν, άλλοι θα σιχαθούν, άλλοι θα σεβαστούν, άλλοι θα κλέψουν, άλλοι θα αδιαφορήσουν και γιατί όχι, κάποιοι θα θυμηθούν...δεν έχω λόγο να αμφισβητήσω κανέναν από όσους ισχυρίζονται κάτι τέτοιο, αρκεί να έχουν βρεί συνειδητά τη χρυσή τομή ανάμεσα στη φαντασίωση και την ανάμνηση.

Όπως και να ‘χει, οι Ναϊτες παρήλθαν και άφησαν πίσω τους ένα τεράστιο Έργο, άσχετα αν για κάποιους ήταν θετικό και για κάποιους άλλους αρνητικό. Σημασία έχει το Έργο που παράγουμε Εμείς Σήμερα. Πιστεύω πως αν ήταν αρκετά αξιόλογο δεν θα εμμέναμε στις διαμάχες του παρελθόντος, αλλά θα ‘πεθαίναμε’ στις μάχες του σήμερα.

Μη θέλοντας να αφήσω το στίγμα της σκληρής κριτικής και της εναντίωσης στα λόγια μου, σας παραθέτω την ‘Ιστορία των Ναϊτών και των υπόλοιπων Ιπποτών του Σταυρού’, όπως την είδαν και τα ματάκια μου μέσα από τις γκραβούρες του Gustave Dore. Χαμογελάστε, δακρύστε, αδιαφορήστε, φαντασιωθείτε, θυμηθείτε...όπως εσείς νομίζετε.

"Quaero non pono, nihil hic determino dictans. Coniicio, conor, confero, tento, rogo...Ερευνώ, δεν επιβεβαιώνω. Δεν προσδιορίζω εδώ τίποτε με τελική βεβαιότητα. Υποθέτω, προσπαθώ, συγκρίνω, επιχειρώ, ρωτώ..."

GothicΜέλος
09/01/2005, 17:24:46
Πράγματι, εδώ είναι παραδεισένια ήσυχα
Φτού-φτού

Να προσθέσω κι εγώ για τα εργαλεία του τέκτονος,αυτά παρουσιάζονται κανονικά στη μύηση του κάθε βαθμού στον μυούμενο και σε αυτά δεν συμπεριλαμβάνεται το ξίφος.
Ο συμβολισμός του είναι άλλος.

Δεν καταλαβαίνω επίσης,γιατί να γίνει συσχετισμός του Molay (υπαρκτό πρόσωπο ίσως), με τον Χιράμ,υπαρκτό πρόσωπο μεν αλλά τίποτε απ' ό,τι ο τεκτονισμός αναφέρει γι αυτόν δε συνέβει.
Και αν υποθέσουμε πως και οι δύο "θυσιάστηκαν" κατά κάποιον τρόπο,(συμβολικά το βλέπουμε τώρα),δεν βρίσκω πολλά κοινά στην μία ιστορία και στην άλλη εκτός από το πτώμα .

(Πάντως θα προτιμούσα να τον λέγαμε Χιράμ Αββί ή Αβί ή τελος πάντων Χιράμ.Το Hiram Abbif ή Abiff,εκτός του ότι είναι κάκιστη μεταφορά του εβραικού ονόματος και που ακόμα και τέκτονες χρησιμοποιούν,μου θυμίζει Corned Beef)

SpiralΜέλος
10/01/2005, 01:13:13
Φίλε Prince of Pentacles καλώς ήρθες από τα μέρη μας.

Εξαιρετική η ιδέα σου για τα χαρακτικά του Doré, αλλά προσωπικά μου άρεσαν περισσότερο αυτά που έγραψες.

Φίλτατε Gothic, ο συσχετισμός Χιράμ – ντε Μολαί έγινε, στο πλαίσιο των διασταυρούμενων παραδόσεων. Για το Χιράμ δεν μπορούμε να γνωρίζουμε βέβαια την πλήρη πραγματικότητα. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την εκδοχή να υπήρξε αληθινά, ούτως ή άλλως πάντως έχει κάνει πολλή δουλειά και ο (ωραίος) μύθος. Για τον ντε Μολαί όμως, γιατί αναρωτιέσαι αν ήταν υπαρκτό πρόσωπο; Τόσα και τόσα έχουν γραφεί, μέχρι σινδόνη τον έκαναν…

quote:

Πάντως θα προτιμούσα να τον λέγαμε Χιράμ Αββί ή Αβί ή τελος πάντων Χιράμ.

Τώρα που γνωριστήκαμε, ας τον λέμε Χιράμ.

[Α, δεν σας είπα, κατέβασα το Mozilla Firefox και διασκεδάζω. Καινούργιο κοσκινάκι μου. Είναι σχεδόν τόσο καλό όσο και το Netscape.]

GothicΜέλος
10/01/2005, 10:12:10
Φίλε Spiral ούτε για τον Molay ούτε για τον Χιράμ αμφιβάλλω εγώ.Απλά επειδή κάποιοι άλλοι αμφιβάλλουν το εξέφρασα έτσι.

Το Mozilla είναι υπέροχο.Το χρησιμοποιώ πολύ καιρό.
Θα μείνεις πολύ ευχαριστημένος.

SpiralΜέλος
16/01/2005, 11:47:17
Για τυχόν ενδιαφερόμενους, σημειώνω ότι λέμε μερικά διδακτικά πραγματάκια και εδώ:

http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=1074&whichpage=4&ARCHIVE=

http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=1072&whichpage=8&ARCHIVE=

Simon TemplarΝέο Μέλος
25/01/2005, 22:17:23
Καλησπερίζω άπαντα τα μέλη του forum και ιδιαιτέρως τους γράφοντες στο παρόν τόπικ.

'Οσοι εξ υμών είδαν την ταινία NATIONAL TREASURE είμαι βέβαιος οτι θα κατάλαβαν την στενή σχέση Ναιτών>>>Τεκτόνων. Ευτυχώς στις ΗΠΑ, ακόμα και μέσα από ταινίες, τα πράγματα λέγονται με το όνομά τους.

Ευχαριστώ.