- Ο Νους Κβαντικος Υπολογιστης - .-= Η ΓΝΩΣΗ =-.
Θα μπορούσες να εξηγήσεις λίγο περισσότερο πως εννοείς τον Νου ως κβαντικό υπολογιστή;
![]()

Πάντως, και πάλι δεν κατάλαβα τη σύνδεση που κάνεις με τον κβαντικό υπολογιστή. Πως το εννοείς δηλαδή;
Υπάρχουν διάφορες θεωρίες που συνδέουν φαινόμενα της κβαντικής φυσικής με τη λειτουργία του νου και τη δόμηση της πραγματικότητας (βέβαια οι συνδέσεις και οι ερμηνείες που κάνουν είναι κάπως παρατραβηγμένες):
Όπως σε κβαντικό επίπεδο ένα συμβάν (συγκεκριμένα η κατάσταση ενός σωματιδίου) βρίσκεται σε μια κατάσταση συνύπαρξης διαφορετικών πιθανοτήτων, έτσι συμβαίνει και με όλα τα πράγματα που υφίστανται στον κόσμο. Η παρατήρηση του σωματιδίου θα κάνει το κύμα πιθανοτήτων να καταρρεύσει σε μια πιθανότητα, άρα σε μια κατάσταση ύπαρξης. Το ίδιο μπορεί να συμβεί με κάθε γεγονός του κόσμου, μέσω της παρατήρησης. Ο παρατηρητής είναι ο νους, άρα ο νους ανάλογα με το που θα στραφεί μπορεί να διαμορφώσει την πραγματικότητα.
Κάπως έτσι είναι η κεντρική ιδέα των θεωριών που σου ανέφερα.
Εννοείς λοιπόν κάτι τέτοιο γράφοντας "Ο Νους Κβαντικός Υπολογιστής";

quote:
TσομπανηςΔεν εχω ιδεα αν και πως λειτουργει,ομως μου εχει κανει εντυπωση μια ιστοριουλα που ακουσα απο το Ζεν.Ενα μοναχο του Ζεν τον κυνηγαει μια αρκουδα και για να γλυτωσει ανεβαινει σ'ενα δεντρο εκει ομως υπαρχει μια λεοπαρδαλη.Ψαχνοντας για διεξοδο το βλεμμα του πεφτει στο ανθος του δεντρου και θαυμαζει την ομορφια του.Γυριζει να δει τη λεοπαρδαλη ομως βλεπει οτι αυτη εχει πεσει στο εδαφος και παλευει με την αρκουδα. Αυτο βεβαια ειναι ενα παραμυθι αλλα αναρωτηθηκα αν ο νους σε συνδυασμο με την γεωγραφια του ψυχισμου του μπορει να αλλαζει τα συμβαντα που ερχονται στη ζωη του ανθρωπου.
Εγώ πάλι δε νομίζω ότι ένας άνθρωπος σε κατάσταση καταδίωξης θα ήταν σε θέση να θαυμάσει την ομορφιά του άνθους ενός δέντρου. Λίγο εξωπραγματικό φαίνεται το συγκεκριμένο σενάριο ακόμα και σε παραμύθι. Εν πάση περιπτώσει...
Σχετικά με το ερώτημά σου, -αν και κάπως ασαφές- θα πω ότι κάθε μέρα με τις αποφάσεις που παίρνουμε ύστερα από μια νοητική διαδικασία επεξεργασίας δεδομένων(που μας παρουσιάζονται) και σκέψεων σε συνδυασμό με την ψυχική μας διάθεση της κάθε στιγμής, αλλάζουμε τη ζωή μας, είτε προς το καλύτερο είτε προς το χειρότερο.
quote:
TσομπανηςΕιναι βαρυγδουπο αυτο που θα πω αλλα ισως πρεπει να αναζητησουμε μια Χαρουμενη Επιστημη.
Η επιστήμη δεν είναι πρόσωπο για να την αναζητήσουμε είτε ως χαρούμενη είτε ως δυστυχισμένη. Η επιστήμη είναι ένα σύστημα αντικειμενικής μελέτης εμπειρικών φαινομένων και θεμάτων, καθώς και το σύνολο των γνώσεων που προκύπτουν απ'αυτή. Μου φαίνεται δηλαδή κάπως εσφαλμένη η προσέγγισή σου. Εκτός βέβαια αν θέλεις να μιλήσεις αλληγορικά για κάτι άλλο.

Edited by - Agnostic on 18/07/2008 07:55:54
quote:
TσομπανηςΗ εικασια μου ειναι, αν η ψυχικη μας κατασταση επηρεαζει το αποτελεσμα ενος πειραματος τυχης ή την εξελιξη της πορειας των συμβαντων,περα απο τις λογικες ενεργειες που πραγματοποιουμε για την επιτυχη για μας εξελιξη των πραγματων
Μα και βέβαια επηρεάζει την εξέλιξη των συμβάντων. Αν για παράδειγμα βρίσκεσαι σε μια ψυχική κατάσταση αγανάκτησης και θυμού(για δικούς σου λόγους), ενδέχεται να ξεσπάς επιθετικά και σ'ένα συμβάν στο οποίο θα ενεργούσες περισσότερο ψύχραιμα, σκεπτόμενα και λογικά αν δεν βρισκόσουν στην ψυχική κατάσταση του θυμού. Π.χ. αν σε τρακάρουν ελαφρά κι εσύ είσαι εξοργισμένος από προσωπικά σου προβλήματα οι πιθανότητες να βρίσεις τον οδηγό που σε τράκαρε, να λογομαχήσεις, να προκαλέσεις τον θυμό του και να γίνετε μαλλιά κουβάρια είναι αυξημένες. Ο φραστικός καυγάς ενδέχεται να στείλει κάποιον από τους δύο με τραύματα στο νοσοκομείο, να ακολουθήσουν δικαστήρια, χρηματικές αποζημιώσεις(άρα κάποιος χάνει λεφτά από την τσέπη) μέχρι κάποιος να υποχωρήσει τέλος πάντων.
Αντίθετα αν το ίδιο συμβάν λάβει χώρα όταν η ψυχική σου κατάσταση χαρακτηρίζεται από ευθυμία και ικανοποίηση (για δικούς σου λόγους πάλι) στο ίδιο περιστατικό του ελαφρού τρακαρίσματος ενδέχεται να δράσεις πιο συγκρατημένα χωρίς να εξοργίσεις ταυτόχρονα τον φταίχτη οδηγό λύνοντας έτσι το πρόβλημά σας με λογική,νηφαλιώτητα και καθαρή σκέψη. Επομένως η πιθανή εξέλιξη των συμβάντων είναι τελείως διαφορετική. Ούτε καρπαζιές, ούτε τραύματα και νοσοκομεία, ούτε δικαστήρια, ούτε λεφτά σε δικηγόρους και λοιπά έξοδα...
Το παράδειγμα μπορεί να μην είναι απόλυτα επιτυχές, αλλά σε γενικές γραμμές νομίζω σου δίνει να καταλάβεις τι θέλω να πω. Δεν μπορώ αυτή τη στιγμή να το φιλοσοφήσω περισσότερο![]()
Είμαι σίγουρος ότι κι εσύ μπορείς να σκεφτείς αμέτρητα παραδείγματα...

quote:
Tσομπανης:Αγαπητε Αgnostic.Ο χωρος στον οποιο τοποθετω την σκεψη μου ειναι εξω απο τα ορια της επιστημης.Σε οτι αφορα τις επιλογες που εχουμε για να βελτιωσουμε την ζωη μας σε καθε δεδομενη στιγμη,δεν υπαρχει αμφιβολια οτι επεξεργαζομαστε με λογικη τα δεδομενα και ενεργουμε αναλογα.Η εικασια μου ειναι, αν η ψυχικη μας κατασταση επηρεαζει το αποτελεσμα ενος πειραματος τυχης ή την εξελιξη της πορειας των συμβαντων,περα απο τις λογικες ενεργειες που πραγματοποιουμε για την επιτυχη για μας εξελιξη των πραγματων.Σεβομαι τον ορθολογισμο,την κρυσταλλινη καθαροτητα της μαθηματικης σκεψης,αλλωστε χαριν αυτης επικοινωνουμε,ομως η εξελιξη της επιστημης οφειλεται και στην φαντασια.Χωρις να ειμαι ειδικος, ο κλαδος της κβαντομηχανικης μας αφηνει αρκετα περιθωρια να κινηθουμε κατ'αυτο το τροπο.
Αγαπητέ Τσομπάνης
Γράφεις ότι ο χωρος στον οποιο τοποθετείς την σκεψη σου ειναι εξω απο τα ορια της επιστημης, ωστόσο χρησιμοποιείς μια ανακάλυψη της επιστήμης για να ερμηνεύσεις τον κόσμο, έτσι δεν είναι; Η εικασία που κάνεις βασίζεται σε ένα φαινόμενο που ανακαλύψανε κάποιοι επιστήμονες και γι' αυτό πιστεύω πως για να συζητήσουμε την εικασία αυτή θα πρέπει να βαδίσουμε παράλληλα εξερευνώντας και την επιστημονική πτυχή του θέματος. Άλλωστε, έχει μεγάλο ενδιαφέρον.
Να δώσω ένα παράδειγμα που σχετίζεται με το κατά πόσον η ψυχική μας κατάσταση επηρεάζει το αποτέλεσμα ενός πειράματος. Ο χώρος από τον οποίο προέρχεται το παράδειγμα είναι η μελέτη της αντίληψης και συγκεκριμένα της όρασης:
Αυτό που προσλαμβάνουμε ως πραγματικότητα σε μεγάλο βαθμό σχετίζεται με αυτό που βλέπουν τα μάτια μας. Βλέπουμε όμως τα πάντα που βρίσκονται στο οπτικό μας πεδίο ή επιλέγουμε τι θα δούμε και τι θα αγνοήσουμε;
Δύο γνωστά φαινόμενα που υποδεικνύουν ότι δεν βλέπουμε πάντα αυτό που βρίσκεται μπροστά μας είναι τα 'inattentional blindness' και 'change blindness'. Και στις δύο αυτές περιπτώσεις η οπτική μας αντίληψη "ξεγελιέται" από την έλλειψη προσοχής μας σ' αυτό που βλέπουμε ή σε μια αλλαγή που παρουσιάζεται στο οπτικό μας πεδίο. Ενώ η εικόνα βρίσκεται ολόκληρη μπροστά μας, φαινεται πως κάτι άλλο μέσα μας (ίσως οι πεποιθήσεις μας) καθορίζουν αυτό που τελικά βλέπουμε.
Κι επειδή η πραγματικότητά μας δεν είναι κάτι το απόλυτο, αλλά παίζει πολύ μεγάλο ρόλο το πως την προσλαμβάνουμε, δεν μπορούμε καν να μιλάμε για πραγματικότητα αλλά για τη δική μας αντίληψη σχετικά με την πραγματικότητα. Ίσως η φαντασία, που δικαιολογημένα της δίνεις τόσο μεγάλη αξία, είναι ένα στοιχείο που μας βοηθάει να δούμε την "πραγματικότητα" με διαφορετικούς τρόπους από αυτούς που είμαστε προγραμματισμένοι (λόγω των πεποιθήσεών μας, λόγω της κοσμοαντίληψής μας, κ.λπ.) να δούμε. Και η φαντασία όταν γίνεται επιστήμη επιφέρει σημαντικές αλλαγές: Και αλλάζει τον τρόπο που βλέπει ο κόσμος τα πράγματα, αλλά και οι εφαρμογές της αλλάζουν τη ζωή μας (αναφέρομαι εδώ στην τεχνολογία).
Το παράδειγμα που φέρνεις στο αρχικό μήνυμά σου είναι πολύ ωραίο. Προσωπικά πιστεύω πως είναι δυνατόν (τουλάχιστον αλληγορικά) ο μοναχός του Ζεν που τον κυνηγάει η λεοπάρδαλη και η αρκούδα να κοιτάξει το άνθος του δέντρου και να γλυτώσει έτσι και από τις δύο. Αυτή η αλληγορία αντιστοιχεί στον άνθρωπο που ζώντας μέσα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο δεδομένων, καταφέρνει να ξεφύγει για λίγο και να ρίξει μια φευγαλέα ματιά στο άγνωστο και να φέρει την εμπειρία του πίσω στον κόσμο αλλάζοντάς τον.
Αυτός είναι ένας τρόπος να αλλάξουν τα συμβάντα στις ζωές πολλών ανθρώπων, αλλά και ενός μόνο ανθρώπου.

quote:
TσομπανηςΟ γαληνιος και νηφαλιος δεν θα εμπλακει καν σε ατυχημα.Αν για καποιο λογο ενας ανθρωπος ειναι εκνευρισμενος αυτοματα θετει τον εαυτο του σε χωρο επικινδυνο και αυξανει την πιθανοτητα εμπλοκης του σε δυσαρεστη κατασταση.
Αν το ατύχημα του το προκαλέσει ένας άλλος βεβαίως και θα εμπλακεί ο νηφάλιος. Αυτό που διαφέρει είναι η συνέχεια, η εξέλιξη των γεγονότων από το σημείο αυτό και μετά.
Συμφωνώ ότι ο εκνευρισμένος αυξάνει τις πιθανότητες να εμπλακεί σε περαιτέρω δυσάρεστες καταστάσεις. Δεν εκμηδενίζεται όμως η πιθανότητα και για το νηφάλιο...