- ΠΡΟΜΗΘΕΑ - .-= Η ΓΝΩΣΗ =-.
quote:
Τι σχέση μπορεί να έχει η τιμή που αποδίδουν οι Χριστιανοί σε ένα λείψανο ενός Αγίου ή η ευλάβεια που δείχνουν εμπρός σε μια εικόνα που εικονίζει άτομα υπαρκτά, με αυτό που έκαναν οι πρόγονοί μας και θεωρούσαν ως εικόνα της θεάς έναν άψυχο λίθο;
Φίλε Ψηλέ θα ήθελα να σε ρωτήσω αν οι εικόνες και το τίμιο ξύλο (που απο τα πολλά φυλαχτά απορώ πως δεν έχει τελειώσει ακόμα) τα θεωρείς έμψυχα.
quote:
Εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα αν οι πρόγονοί μας έβλεπαν έναν θεό σε μια πέτρα σε ένα ζώο ή σε ένα καιρικό φαινόμενο.
Άσε που εγώ ως «Πατρώα Θρησκεία» δεν βλέπω μόνο τους δώδεκα θεούς, που πολλοί από τους οποίους είναι ξενόφερτοι (δεν με χαλάει όμως αυτό).
Και δεν καταλαβαίνω γιατί σήμερα προσπαθούν να μας πείσουν πως αυτή και μόνο (το δωδεκάθεο) ήταν η θρησκεία των προγόνων μας; Δεν θα σχολιάσω, βέβαια, το γεγονός των πάμπολλων μνηστήρων αρχαιοθρήσκων που κονταροχτυπιούνται μεταξύ τους για να μας πείσουν ότι αυτοί έχουν την καλύτερη πραμάτεια!
Ξέρεις, θα μπορούσε να είναι μια οποιαδήποτε θρησκεία τώρα αν πρόκειται για το δωδεκάθεο τι να σου πώ, μάλλον εδώ παιζει σημαντικό ρόλο η καταγωγή και η εθνικότητα.
quote:
Δεν καταλαβαίνω, επίσης, τι πρόβλημα έχουν μερικοί με το αν οι πρόγονοί μας ήταν ειδωλολάτρες; Γιατί, σώνει και καλά, να προσπαθούμε να αλλοιώσουμε την πραγματικότητα; Μήπως οι δικοί μας να ήταν οι μόνοι ειδωλολάτρες της εποχής;
Επίσης θα ήθελα την άποψή σου στο παρακάτω.
Σε πολλές εκκλησίες εχω προσέξει αγιογραφίες του Θεού και βρίσκονται στις περισσότερες περιπτώσεις στους τρούλους.
Αυτο τι είναι;
Προσωπογραφία του Θεού; Ειδωλολατρεία; Συμβολική απεικόνιση; ή απλή βλακεία του αγιογράφου;
ο κοσμακης στην ελλαδα παθιαζεται και φανατιζεται με τα παντα κυριως με τα μικροπραγματα και με οσα δεν κατανοει πληρως (πχ δημοτικη - καθαρευουσα, αριστερα - δεξια, ...)
πανω απο την ελλαδα απλωνει τα φτερα του ο Εμφυλιος ηδη απο την αρχαιοτητα
...
αν βγει καποιος εξω απο αυτο το μαυρο συννεφο δεν θα εχει πια τετοιες αποριες (ποσο ελληνικος ειναι ο χριστιανισμος, ποιος προδωσε και σκοτωσε ποιον και γιατι και τα παρομοια)
σημ. δες και μια αποψη της παπαρηγα με αφορμη αλλο σχετικο ζητημα (εκει που λεει για τον λαικο κληρο κλπ)
http://www.kke.gr/PolitDrast/Anakoin/2007/vivlio-istorias.html
γνώμη μου είναι πως καμιά θρησκεία δεν θα έπρεπε να λέγεται "επίσημη"

macedon
αν είσαι υποχρεωμένος -εντάξει,όχι πλέον- να αναγράφεις ένα θρήσκευμα στην ταυτότητά σου,τότε έχεις επίσημη θρησκεία πάνω απ'το κεφάλι σου
η θρησκεία δεν είναι πολιτική - είναι τρόπος ζωής
ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ είσαι κάτι,αν ΔΕΝ ΘΕΛΕΙΣ δεν είσαι τίποτα
δεν είναι υποχρέωση η θρησκεία ούτε λόγος να πλακώνεσαι με τον άλλον
αλλά από τη στιγμή που μία θρησκεία βγαίνει πάνω από τις άλλες,
τα αποτελέσματα τα βλέπουμε εδώ,μπροστά μας
Στα χαρτιά πάντως (Σύνταγμα) γράφει "επικρατούσα" αλλά όπως γνωρίζεις, αυτό δε λέει και πολλά πράγματα...

macedon
ότι αν επικρατήσει άλλη εις βάρος της ...επικρατούσας,τότε ποια θα είναι η επίσημη ?
βέβαια για να γίνει αυτό πρέπει να γυρίσει ο κόσμος ανάποδα,αλλά το παραθυράκι ανοιχτό το βλέπω
όπως εξήγησα σε μήνυμα που έχω ποστάρει λίγο πιο πάνω
δεν πιστεύω ότι η θρησκεία είναι πολιτικός παράγοντας
αφού όμως η εκκλησία της Ελλλάδας επεμβαίνει συχνά-πυκνά σε διάφορα ζητήματα που αφορούν την πολιτική,
έχει αναλάβει κι ένα ρόλο που δεν είναι δικός της
εν πάσει περιπτώσει,δεν πιστεύω ότι θα σωθεί η Ελλάδα και ο Έλληνας
αν ασπαστούν το βουδισμό (υποθετικό το παράδειγμα πάντα),
σίγουρα όμως θα αλλάξει η νοοτροπία του μέσου πιστού
Αλλά εξηγησέ μου σε παρακαλώ πως αντιλαμβάνεσαι την αλλαγή της νοοτροπίας του μέσου πιστού;
όταν παίζει τον ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΠΕΙΡΑΣΜΟ
ή δε θα τα ρίχνει όλα σε μία ανώτερη δύναμη και μετά θα κοιτά μόνο τον κ... του (ο μέσος πιστός εννοώ)
αν και "μέσος πιστός" δεν υπάρχει,τώρα που το σκέφτομαι
υπάρχει άνθρωπος που πιστεύει σε ένα δόγμα μιας θρησκείας
και άνθρωπος που δεν πιστεύει σε τίποτα από όλα αυτά
εσύ όμως δε μας είπες τι πιστεύεις γενικότερα...![]()
quote:
αν και "μέσος πιστός" δεν υπάρχει,τώρα που το σκέφτομαι
Το είπες μόνος σου ή πιστεύεις ή δε πιστεύεις.
Το πρόβλημα είναι σε τι να πιστεύεις και πώς.
Η σημερινή πίστη στον Χριστιανισμό απο τους ανθρώπους, μου θυμίζει τον παντρεμένο που κάνει απιστίες όποτε του παρουσιαστεί η ευκαιρία.
Η κατ΄εξαιρεση πίστη σε πράγματα που μας συμφέρουν είναι αυτό που μας χαρακτηρίζει.
Πόσους πραγματικούς Χριστιανούς γνωρίζεις;
Εννοώ αυτούς που πραγματικά ακολουθούν και ζουν σύμφωνα με την Χριστιανική διδασκαλία;
Εγω κανέναν. Οσοι δηλώνουν υπέρμαχοι του Χριστιανισμού στην πραγματικότητα απέχουν πολύ απο αυτόν.
Ξέρεις ο Χριστιανισμός μου θυμίζει τον Κουμουνισμό.
Τέλειος θεωρητικά, και ανεφάρμοστος στην πραγματικότητα απο τους ανθρώπους που τον πιστεύουν.
quote:
εσύ όμως δε μας είπες τι πιστεύεις γενικότερα...
Με αφήνει παγερά αδιάφορο κάθε είδους δόγμα απόπου και αν προέρχεται.
quote:
Με αφήνει παγερά αδιάφορο κάθε είδους δόγμα απόπου και αν προέρχεται.
το κεντρικο δογμα της βιολογιας: "καθε κυτταρο προερχεται μονο απο ενα αλλλο κυτταρο" σε αφηνει εξισου αδιαφορο;;
hendrix,
???????????
quote:
hendrix
το κεντρικο δογμα της βιολογιας: "καθε κυτταρο προερχεται μονο απο ενα αλλλο κυτταρο" σε αφηνει εξισου αδιαφορο;;
Το "δόγμα" που αναφέρεις δεν είναι δόγμα προφανώς, είναι αποδεδειγμένη θεωρία.
Η επιστήμη δεν έχει δόγματα. Εχει αποδείξεις μόνο. Και δεν έχει δόγματα για τον απλό λόγο ότι είναι μέσα στη φύση της επιστήμης η αναίρεση της γνώσης με τη νέα γνώση.
Αναπόδεικτα δόγματα έχουν μόνον οι θρησκείες.

macedon
quote:
κι όμως, φίλε Πάνας, όσο κι αν σου φαίνεται παράξενο,έχω γνωρίσει πραγματικό
Χριστιανό,που προσπαθεί να ζει τον τρόπο ζωής που νομίζει ως σωστό
Ξέρεις, το να γνωρίζεις εναν ή δύο και εγώ άλλους πέντε δε λεει τίποτα, σε ένα πληθυσμό κράτους που έχει σαν επίσημη θρησκεία τον Χριστιανισμό.
Hendrix πολυ καλό το αστείο σου αλλά μήπως θα έπρεπε να ξεχωρίσεις την επιστημονική μεθοδολογία απόδειξης φαινομένων απο τη θεολογική;
quote:
Η επιστήμη δεν έχει δόγματα. Εχει αποδείξεις μόνο. Αναπόδεικτα δόγματα έχουν μόνον οι θρησκείες.
Κάτσε γιατί εδώ κάτι δεν πάει καλά.
Η επιστήμη, όπως γνωρίζουμε έχει ως δόγμα της την αυθυπαρξία εvός αδημιoύργητoυ κόσμoυ. Μήπως μπoρεί vα τo απoδείξει αυτό; Όχι βέβαια. Απλώς το έχει ως βάση, ως εκκίνηση και εκεί επάνω στηρίζει όλες τις "αποδείξεις" της.
Αντίστοιχα, δόγμα είvαι η αυθυπαρξία τoυ Θεoύ όπως λέει η xριστιαvική πίστη. Μπoρεί vα τo απoδείξει; Ούτε εκείνη μπορεί να το αποδείξει
Έτσι, και oι δύo πλευρές, xωρίς εργαστηριακές απoδείξεις πιστεύoυv στo δόγμα τoυς, πως κάθε τι που υπάρxει, υπάρxει από μόvo τoυ.
Με βάση τo δόγμα της, η θετική επιστήμη βασίζεται και βγάζει κάπoια συμπεράσματα, τα oπoία διαρκώς αλλάζoυv, μεταβάλλovται και oυδέπoτε μπoρoύv vα xρησιμεύσoυv για vα βγoυv μόvιμα συμπεράσματα.
Με βάση τo δόγμα της η πίστη στo θεό βγάζει κάπoια συμπεράσματα παρακoλoυθώvτας παράλληλα και τηv μαρτυρία ζωής πoυ πρoσφέρει. Έτσι διαρκώς μέσα στηv πoρεία της αvαvεώvει τις ερμηvείες της επαληθεύovτάς τες μέσα στα vέα δεδoμέvα και πρoκλήσεις της ζωής.
Για παράδειγμα είτε ο φόνος γίνει με ακτίνες λέϊζερ είτε με σπαθί, η Εκκλησία είναι κατά του φόνου. Ή ενώ η ΚΔ μιλάει για κόλαση λαμβάνοντας εικόνες από τη Γέενα, το μέρος όπου στην ειδωλολατρική Χαναάν γίνονταν θυσίες παιδιών, οι πατέρες μίλησαν ΟΧΙ για κτιστή κόλαση (με φωτιές) αλλά για μια ζωή χωρίς κοινωνία με το Θεό.
Κατ΄αυτόv τov τρόπo, γιατί είναι λιγότερo φαvατικός αυτός πoυ δέxεται ότι o κόσμoς είvαι αυθύπαρκτoς από μόvoς τoυ, αφoύ πιστεύει σε κάτι πoυ δεv μπoρεί vα απoδείξει καvείς; Κανείς δεν μπορεί να αποδείξει σε εργαστήριο ούτε την ύπαρξη, ούτε την ανυπαρξία του Θεού, ούτε το αδημιoύργητo του κόσμου.
-
Edited by - recto on 31/03/2007 21:13:19
quote:
Η επιστήμη, όπως γνωρίζουμε έχει ως δόγμα της την αυθυπαρξία εvός αδημιoύργητoυ κόσμoυ. Μήπως μπoρεί vα τo απoδείξει αυτό; Όχι βέβαια. Απλώς το έχει ως βάση, ως εκκίνηση και εκεί επάνω στηρίζει όλες τις "αποδείξεις" της.
Συμφωνώ απολύτως μαζί σου.
Επομένως μας προτρέπεις να πιστεύουμε σε δογματικούς;
Απ΄όπου και αν αυτοί προέρχονται;
μου θυμίζει ένα γνωστό σάιτ όπου έχουν μπερδέψει τη βούρτσα...ξέρετε με τι ακριβώς !
αλλά δεν πρέπει να αποκαλούν οι μεν δογματικούς τους δε γιατί δεν υπάρχει αντι-δογματικός άνθρωπος,όπου κι αν το ψάξετε
θα τα συναντησεις ως αξιωματα, φυσικους νομους κλπ
βεβαιως υπαρχει συγκεκριμενη μεθοδολογια με την οποια διατυπωνονται, ελεγχονται, καταρριπτονται κλπ και συγκεκριμενους ακαδημαικους κλπ θεσμους που τα εποπτευουν
τα θρηκσευτικα, φιλοσοφικα κλπ "αφηρημενα" δογματα ομως αφορουν σφαιρες της πραγματικοτητας (ψυχικη συναισθηματικη κλπ) που δεν υποκεινται γενικως στην δυνατοτητα πειραματικης επαληθευσης και αρα μοιαζουν καπως αυθαιρετα στον μεσο ανθρωπο
παρολαυτα ομως εχουν ενα τετοιο ειδικο βαρος το οποιο ειναι αδυνατον να αγνοηθει!
αποδειξη οι ατερμονες συζητησεις γυρω απο αυτα ![]()