- Απομυθοποιηση του εαυτου μας - .-= Η ΨΥΧΗ =-.
φίλε ΤΑΡΑΣΟΥ οταν λεω:
έτσι η πραγματικότητα δεν είναι αυτό που βλέπουμε .Αλλά αυτό που βλέπουμε δεν είναι παρά μια υποκειμενική και φαινομενική πραγματικότητα.
Απευθύνομε σε όλες τις υποκειμενικότητες που μπορούν να βλέπουν από όλες τις οπτικές γωνιές είτε από μέσα είτε από έξω ,πάνω κάτω κ.α.
Κάθε άνθρωπος έχει την δικιά του υποκειμενική αντίληψη για το τι είναι η πραγματικότητα.
Αλλά τι είναι η πραγματικότητα και μέσα σε αυτήν και ο Εαυτός μας, πέρα από ολες τις υποκειμενικότητες.
Μια γυναικα ειναι η μητερα για το παιδί, της σύζυγος για τον άντρα της
πελάτησα για τον φούρναρη, θεία ,ερωμένη ,καλός άνθρωπος,ζηλιάρα, κουτσομπόλα.Και μπορώ να γράφω ώρες ονόματα και ιδιότητες.
έτσι ένας άνθρωπος πέρα από τα ονόματα τις περιγραφές τις εντυπώσεις τι είναι;
Να είστε καλά
ΕΙΡΗΝΗ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΗ
quote:
Κάθε άνθρωπος έχει την δικιά του υποκειμενική αντίληψη για το τι είναι η πραγματικότητα.
Θα μου επιτρεψεις να το διατυπωσω καπως διαφορετικα:
Εμεις φερνουμε στην πραγματικοτητα μας οτι σκεφτομαστε,νιωθουμε και λεμε.Ταξιδευουμε συνεχως αναμεσα σε πραγματικοτητες στη σφαιρα του χρονου.Το παρελθον και το μελλον μπορει να υπαρξει μονο στη σκεψη μας.Η παρουσα στιγμη ειναι η μονη πραγματικοτητα.
Αλλα νομιζω οτι ξεφυγαμε λιγο γιατι, το θεμα μας δεν ειναι η απομυθοποιηση της πραγματικοτητας??...
Ε.Τ
Γεια σας
φίλη ΤΑΡΑΣΟΥ δεν έχουμε φύγει από το θέμα.Είμαστε ακριβώς στο κέντρο του θέματος και όχι στην περιφεριά του.
Πιστεύω ότι ήμουν πολύ ξεκάθαρος στην προηγούμενη μου απάντηση.
Αυτο που λες ειναι σωστό αλλα ετσι οπως το θέτω είναι οτι:
Η "πραγματικότητα" βρίσκετε πάντα στο τώρα αλλά ποιος ως ύπαρξη είναι εκεί; Ο Πάνος ,ο Αντρέας,ο δικηγόρος ο ζηλιάρης ,ο τεμπέλης κ.α.
πέρα από τα ονόματα και τις ιδιότητες ποιοι είμαστε;
άλλα αν θες βοήθησε με και δώσε μου έναν ορισμό για το τι είναι απομυθοποίηση του εαυτού.
Γιατί έτσι όπως το καταλαβαίνω εγώ είναι ότι δεν γνωρίζουμε ποιοι είμαστε αλλά αυτό που γνωρίζουμε ότι είμαστε δεν είναι παρά εντυπώσεις εννοιολογικές.Και αυτό που είμαστε είναι πέρα από τον νου.
άπλα είναι πολύ δύσκολο για κάποιων να καταλάβει ότι δεν είναι ο νους του .
Ο νους είναι ένα όργανο.
έτσι το να απομυθοποιήσω τον εαυτό μου είναι να αφαιρέσω όλα αυτά που δεν είναι.
Να είστε καλά
ΕΙΡΗΝΗ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΗ
Γεια σας
quote:
Μια περίπτωση του “Γνώθι σ’ αυτόν”Γιατί αυτό είναι το κακό της αμάθειας ∙ ενώ ο αμαθής ούτε άξιος ούτε φρόνιμος ούτε ωραίος είναι, νομίζει πως είναι. Καθώς, λοπόν, δεν νομίζει ότι του λείπει τίποτε, δεν επιθυμεί εκείνο που δεν αντιλαμβάνεται ότι του λείπει.
Πλάτωνος “Συμπόσιον”
Να είστε καλά
ΕΙΡΗΝΗ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΗ
έτσι το να απομυθοποιήσω τον εαυτό μου είναι να αφαιρέσω όλα αυτά που δεν είναι.
Προφανως δεν εχεις διαβασει ολη τη συζητηση γιατι αλλιως θα διαβαζες τα παρακατω
quote:
Ομως το μυθο του εαυτου μας ολοι λιγο η πολυ τον δημιουργουμε απο εμφυτη αναγκη για την επιβραβευση,μερικες φορες και για να ειμαστε κοινωνικα αποδεκτοι, αλλα το θεμα ειναι να εχουμε το ψυχικο σθενος να απολλαχτουμε απο ολα οσα δεν ειμαστε και να ανακαλυψουμε ποιοι ειμαστε τελικα.
Σημασια εχει οτι συμφωνουμε καπου και μαλιστα εθεσες ενα πολυ ενδιαφερον θεμα αυτο του νου, που θα ηθελα να το αναλυσουμε.
Λοιπον κατα την αποψη μου η ψυχη δημιουργει ο νους επαναλαμβαει,η ψυχη καταλαβαινει οτι ο νους δεν μπορει να συλλαβει.Δηλαδη η ζωη μπορει να ειναι ειτε μια διαδικασια δημιουργιας,ειτε μια διαδικασια επαναληψης.
Το ειναι μας ειναι η ψυχη μας ,τα συναισθηματα μας,το παρον και οχι η λογικη μας.Η προσπαθεια να βρουμε τι ειναι το καλυτερο για εμας μας εμποδιζει να συμβαδιζουμε με οτι μας κανει να νοιωθουμε αυτο που ειμαστε.
Τα συναισθηματα μας ειναι η αληθεια μας.Το καλυτερο για εμας ειναι εκεινο που ειναι αληθινο για εμας.Για να επιστρεψουμε στα συναισθηματα μας πρεπει να πεταξουμε τη λογικη και να στραφουμε στην ψυχη μας.
Οσο για τα αρνητικα συναισθηματα δεν ειναι αληθινα συναισθηματα,ειναι μαλλον σκεψεις που βασιζονται παντα στην προηγουμενη εμπειρια ,την δικη μας η των αλλων.
Οι παλιες εμπειριες δεν ειναι δεικτες της αληθειας,αφου η καθαρη αληθεια δημιουργειται εδω,στο τωρα ,δεν αναπαραγεται.
quote:
“Γνώθι σ’ αυτόν”
Θα πρεπει παντα να διακρινουμε την διαφορα της γνωσης απο την μαθηση.
Ελευθερια στην ψυχη και στο πνευμα απεριοριστη
Ε.Τ
φίλη ΤΑΡΑΣΟΥ
Για να μπορέσουμε να επικοινωνήσουμε έχουμε την ανάγκη να χρησιμοποιήσουμε την ίδια γλώσσα.
Για εμένα ο άνθρωπος έχει 7 ψυχολογικά κέντρα(δεν αναφέρομε στα τσακρα)
1. Διανοητικό
2. Κινητικό
3. Συναισθηματικό
4. Ενστικτώδες
5. Σεξουαλικό
6. Ανώτερο Συναισθηματικό
7. Ανώτερο Διανοητικό
Τα πρώτα 5 κέντρα ανήκουν στον μηχανικό άνθρωπο. Στο άνθρωπο που τα πράγματα του συμβαίνουν. Μηχανικά τρώει, περπατάει, κάνει έρωτα σκέφτεται κ.α.
Τα δυο αλλά κέντρα είναι για να εκδηλώνετε το Είναι.
Στα ανώτερα το Είναι στα κατώτερα τα Εγώ.
Άλλο το Είναι άλλο η Ψυχή άλλο η ουσία άλλο η προσωπικότητα και άλλο τα Εγώ.
Αυτός που μπορεί να αυτόπαρατηρειτε πρέπει να μπορεί να διασπά την προσοχή του έχοντας Αυτοενθημηση που είναι η αίσθηση της παρουσίας αυτουνού που ¨βλέπει¨ και ταυτόχρονα να παρατηρεί πως δουλεύει ο ψυχολογικός εαυτός μέσα από τα 5 κατώτερα κέντρα και επίσης να έχει επίγνωση του χώρου του οποίου βρίσκετε.
Αυτή η κατάσταση λέγετε 3η κατάσταση συνείδηση. Και υπάρχουν τέσσερις.
Για να μην σε κουράζω αν νομίζεις ότι θα ήθελες περισσότερες λεπτομέρειες και απαντήσεις θα σου πρότεινα αν δεν τα έχεις διαβάσει.
Από Πήτερ Ούσπενσκυ
Η ψυχολογία της δυνατής εξέλιξης του ανθρώπου
Ο τέταρτος δρόμος
ο κόσμος του θαυμαστού
Του Μπαρτον
Αυτοενθημηση
Του Σαμαελ αυν βεορ
Η αίσθηση της ψυχολογικής αυτοπαρατήρησης
Δεν θα πω τίποτα άλλο επειδη όλα αυτά που θέλω να πω είναι εκει.
Να είστε καλά
ΕΙΡΗΝΗ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΗ
quote:
Για να μπορέσουμε να επικοινωνήσουμε έχουμε την ανάγκη να χρησιμοποιήσουμε την ίδια γλώσσα.
Και γιατι να μην δηιουργησουμε μια δικη μας γλωσσα?
Διαφωτιστικες ολες αυτες οι πληροφοριες που μου παρεθεσες αλλα ειναι μασημενη τροφη.Κατα διαστηματα εχω διαβασει μερικα βιβλια που ασχολουνται με τετοια θεματα,αλλα καποια στιγμη αντιληφθηκα οτι μια γνωση χωρις εμπειρια δεν εχει νοημα.Δεν λεω πηρα αρκετα πραγματα και με βοηθησαν να διαμορφωσω αποψη για το θεματα ψυχης.Τωρα ειμαι πεισμενη οτι θα πρεπει να αναπτυξω μια δικη μου κοσμοθεωρια που να εχει πρακτικες εφαρμογες στην ζωη μου.Αυτο ενοω γραφοντας, να απαλλαχτω απο ολα οσα δεν ειμαι,να απομυθοποιησω δηλαδη αυτο που δεν ειμαι.
Θα μπορουσα αντοιτιχα να σου προτεινω και εγω καποια βιβλια που παρουσιαζουν ιδιαιτερο ενδιαφερον για μενα αλλα δεν θα το κανω γιατι προτιμω την ουσιαστικη επικοινωνια και οχι την κατευθυνομενη.
Θα μπορουσες να μου αναπτυξεις αυτα που αποκομισες εσυ ,απο ολα αυτα τα βιβλια που διαβασες?
Φιλικα
Ε.Τ

In anticipation of my resurrection...
φίλη ΤΑΡΑΣΟΥ βιαζεσε να βγάλεις συμπεράσματά.Αν θες πραγματικά την εμπειρία δες σε ποια ψυχολογικά σημεία σε χτύπησε η συζήτηση μας.
Τα βιβλία που σου είπα να διαβάσεις απλώς ταιριάζουν με τις εμπειρίες μου.
Ολο το κλειδί είναι στο ότι μπορείς να παρατηρήσει το σώμα σου;
τα συναισθήματά σου; τις σκέψεις σου; Τότε ποιος παρατηρεί; και δεν είναι μια απάντηση που έρχεται από τον νου αλλά μια εμπειρία στο εδώ και τώρα.
Ολες οι λέξεις και οι ιδέες είναι κενές μπροστά στην καθαρή επίγνωση αυτού που ανέκαθεν είναι παρών.
Μου αρέσει που είσαι επαναστατική μόνο ένας επαναστάτης μπορεί να σηκώσει κεφάλι και να δημιουργήσει την πιθανότητα να βγει έξω από όλες τις πλάνες.
Σπάσε όλες τις κατευθύνσεις τα κατεστημένα τις πεποίθησής τις ιδέες τα δόγματα τις κοσμοθεωρίες τα ιδανικά και παρέμεινε στην σιωπηλή επίγνωση αυτού που Είναι.
Αυτο ειναι η εμπηρεια του Εαυτου ολα τα αλλα ειναι ενοιολογικα περιεχομενα και αυταπατες
Καθένας έχει μια γνώμη για όλα και νομίζει ότι κάποιος είναι.
Θυμώνει όταν τον προσβάλουν και λέει άσχημα πράγματα νιώθοντας μισός.
όλοι έχουν μια ιδέα για τον εαυτό τους για το τι είναι ο κόσμος και αν κάποιος είναι αντιθέτως με όλα αυτά που πιστεύει τότε έχουμε πόλεμο ιδεών.
Εχουμε ποτέ κοιτάξει πόσο λάγνοι άπληστοι περήφανοι τεμπέληδες άδικοι χωρίς κατανοήσει και σκληροί καλοπερασακιδες τεμπέληδες ζηλιάρηδες και ψεύτες είμαστε;
Θέλουμε να υπερασπιστούμε τις ιδέες μας και να σκοτωθούμε για αυτές η να ελευθερωθούμε από όλες τις ταύτισης και για πρώτη φορά να ζήσουμε αυτό που είμαστε πέρα από αυτό που νομίζουμε ότι είναι.
Μερικές φορές εμφανίζετε κάτι στην ζωή μας αν δεν το αρπάξουμε εκείνη την στιγμή μπορεί να χαθεί για πάντα.
φίλη ΤΑΡΑΣΟΥ σου μιλάω από την καρδιά μου.Δεν έχω την ανάγκη να αποδείξω τίποτα. Ούτε και υπερασπίζω τίποτα απλώς μοιράζομαι τις εμπειρίες μου με όλους σας.
Ο κάθε άνθρωπος έχει τον δικό του δρόμο επειδή κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός. Ομως όλοι οι δρόμοι πέφτουν στον ίδιο ωκεανό.
όλα αυτά που είπα είναι σκουπίδια μπροστά στην καθαρή εμπειρία του Είναι.
Να είστε καλά
ΕΙΡΗΝΗ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΗ
Νομιζω οτι αρχιζουμε να επικοινωνουμε και χαιρομαι γιαυτο,αλλωστε τι κανουμε και τι ψαχνουμε να βρουμε εδω μεσα,μια επικοινωνια και οχι επιδειξη γνωσεων.
Γραφεις
quote:
όλα αυτά που είπα είναι σκουπίδια μπροστά στην καθαρή εμπειρία του Είναι.
Θα σου κανω την ερωτηση αν ειχες ποτε σου τετοια εμπειρια και αν ναι ,την αντεξες?Με ποιον τροπο την απεκτησες και κατω απο ποιες συνθηκες?
Ε.Τ