- ΣΧΕΣΗ ΑΓΑΠΗΣ-ΜΙΣΟΥΣ (Μισος=Αγαπη?) - .-= Η ΨΥΧΗ =-.
Εχω ακούσει και άλλα αναλογα με αυτο όπως: το μισος ειναι μια εκφραση αγαπης ή το μισος ειναι μια μορφη αγαπης κοκ...
Πιο διαδεδομενη ειναι η αποψη οτι το μισος ειναι η ελλειψη αγαπης..
Εσεις τι πιστευετε?
Πιστεύω ότι αυτή η ρήση που αναφέρεις έχει κάποια βάση και μπορούμε να ανατρέξουμε λίγο στους αρχαίους Έλληνες ώστε να δούμε τι θεώρηση είχαν κι εκείνοι.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο φιλόσοφος Εμπεδοκλής, η φιλοσοφία του οποίου βρισκόταν κάπου "στη μέση" σε σχέση με αυτήν του Ηράκλειτου - ο οποίος υποστήριζε την αλλαγή και τη μεταβολή των πάντων, του "πολέμου" - και του Παρμενίδη - ο οποίος υποστήριζε την σταθερότητα.
Σύμφωνα με τον Εμπεδοκλή λοιπόν η αιτία γέννησης των πάντων στο κόσμο μας είναι τα 4 πρωταρχικά στοιχεία (Γη, Ύδωρ, Πυρ, Αήρ) κι η κίνηση αυτών οφείλεται σε 2 αιτίες.
Η πρώτη είναι η φιλότητα, η θετική έκφραση της αγάπης η οποία ενώνει τα στοιχεία κι η δεύτερη είναι το νείκος, η αρνητική δύναμη της αγάπης η οποία τα διαχωρίζει.
Η ισορροπία στον κόσμο μας οφείλεται στην αρμονία και στην ισορροπία με την οποία επενεργούν αυτές οι δύο δυνάμεις.
Σε μια συζήτηση με κάποιους φίλους πριν από περίπου 2 εβδομάδες αναφέρθηκε ότι οι αρχαίοι Έλληνες δεν ανέφεραν τις λέξεις αγάπη και μίσος αλλά τις δύο λέξεις τις οποίες συμπεριέλαβε κι ο Εμπεδοκλής στην φιλοσοφία του.
Αν λοιπόν το σκεφτούμε αυτό λίγο πιο βαθύτερα και το αναγάγουμε στις ανθρώπινες σχέσεις, τότε θα μπορούσαμε να πούμε ότι στην ουσία νιώθουμε αυτές τις δύο μορφές αγάπης.
Από την άλλη, η αγάπη και το μίσος από την φύση τους κρύβουν μια μορφή έντασης ως προς τον τρόπο που τα βιώνει ένα άτομο είτε για κάποιον συνάνθρωπο του είτε για κάποια κατάσταση γενικότερα.
Αγαπάω πχ έναν συνάνθρωπο μου οπότε τον σκέφτομαι συχνά, αγωνιώ για το τι θα κάνει, για το πότε θα τον δω κλπ.
Μισώ έναν συνάνθρωπο μου όμως είναι πολύ πιθανόν και πάλι να τον σκέφτομαι συχνά, να υποθέτω ποιές μπορεί να είναι οι επόμενες κινήσεις μου, πως θα αντιδράσω αν τον δω μπροστά μου κλπ.
Οπότε έχουμε μια κοινή βάση η οποία είναι ένα είδος "εμμονής" κι έντονης σκέψης.
Τώρα αν σκεφτούμε λίγο περισσότερο τι μπορεί να είναι η αγάπη και το μίσος στην πραγματικότητα κι αν υπάρχει καθαρή μορφή αγάπης και μίσους για έναν άνθρωπο, μάλλον θα ξεφύγουμε από το θέμα μας ε; ![]()

In anticipation of my resurrection...
Απ την αλλη μου δημιουργηθηκε μια απορια..
Τι ειναι μισος?
Για την αγαπη μπορουμε να πουμε οτι ειναι να σκεφτεσαι συνεχεια τον αλλο, αγωνια για την ευτυχια του κλπ.
Αλλα το μισος?
Αν δεχτουμε τη θεωρια οτι η αγαπη ειναι αντιθετη με το μισος τοτε θα μπορουσαμε να υποθεσουμε οτι μισος ειναι:να σκεφτεσαι τον αλλο αρνητικα(τι κακο θα παθει και πώς ας πουμε) και να θελεις τη δυστυχια του.
Θα μπορουσε βεβαια και ως αντιθετο της αγαπης να θεωρηθει οτι ειναι το να μην σκεφτεσαι τους αλλους, το να μην ενδιαφερεσαι για αυτους κλπ..
Εχουμε δυο αντιθετα σε μία εννοια.. χμμ
quote:
Καλησπερα .
Predator ψυχραιμία αυτά συμβαίνουν.
νομιζω οτι καταλαβες σε ποιο αναφερομαι...
quote:
Kαλησπερίζω την όμορφη συντροφιά.Περαστικά στους αρρωστούληδες.
Καλησπερα στην αγαπητη Gretel και στον αγαπητο Krio μας! ![]()
![]()

Φίλε predator όπως πολύ σωστά σου είπε και ο αγαπητός open mind, αυτά συμβαίνουν, και θα συμβαίνουν όσο υπάρχουν άνθρωποι.
Εξάλλου είμαστε όλοι ίδιοι και όλοι τόσο διαφορετικοί ταυτόχρονα, θα συναντήσεις πολλές διαφορετικές απόψεις στην ζωή σου, με άλλες θα συμπέσει η γνώμη σου, με άλλες πάλι θα διαφωνήσεις, μην αφήνεις όμως κάποιες απόψεις, όπως και να ειπωθούν να σου χαλάνε την διάθεση, χαμογέλα πιο κερδισμένος θα βγείς, θα έχεις κρατήσει την γαλήνη σου.
Μη ξεχνάς ότι τα forum τα chat και γενικότερα όλες αυτές οι ομάδες συζητήσεων που υπάρχουν στο internet δεν είναι τίποτε άλλο από μικρογραφία του κόσμου που ζούμε, άλλοι φοράνε μάσκες άλλοι όχι, άλλοι είναι ευγενικοί, άλλοι υβριστές, άλλοι με παρωπίδες και άλλοι με ανοιχτό μυαλό έτοιμο να δεχτεί τη γνώση.
Και γω πολλές φορές έχω φτάσει στα όρια μου, έχουν δοκιμαστεί τα νεύρα μου, αλλά ξαναδιαβάζοντας κάποια πράγματα όταν πλέον έχει περάσει αρκετή ώρα το μόνο που λέω φωναχτά μπροστά στον υπολογιστή είναι Έλεος!!! και σκάω στα γέλια.
Να κεράσω τώρα γλυκές κρέπες να γλυκαθούν και οι στεναχωρημένοι και οι αρωστούληδες αλλά και όλοι μας γενικά;![]()

quote:
Λοιπον...δεν ξερω αμα θα σας αρεσει το κερασμα...
Το φιλέτο είναι από τα αγαπημένα μου ![]()
Και φαίνονται πεντανόστιμα ![]()

"ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΤΟ ΜΑΤΙ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΦΩΣ"

quote:quote:
Λοιπον...δεν ξερω αμα θα σας αρεσει το κερασμα...Το φιλέτο είναι από τα αγαπημένα μου
Και φαίνονται πεντανόστιμα
Wolf
Αμα είναι σχεδόν ΩΜΟ ΣΥΜΦΩΝΩ!!!

quote:
Αμα είναι σχεδόν ΩΜΟ ΣΥΜΦΩΝΩ!!!
Αυτό εννοείται, το χρειάζεται το αιματάκι του για να το κάνει ζουμερό!!!![]()

Xχε χε εε αφιερωμένο συναδέλφισσα!!!

Το θέμα όμως είναι τις ώρες που έρχομαι εγώ από την δουλεία δεν προλαβαίνω ούτε μυρωδιά…

Φραπεδιά θέλει κανείς;

Και τροχάδην για τη δουλειά...![]()

Η αμφιβολία είναι η αρχή της σοφίας!
Ο συγκεκριμένος πίνακας του Ρέμπραντ είναι όντως αρκετά ωραίος.
Το φιλέτο κι εμένα μου αρέσει να έχει το αίμα του κι ας με λένε καννίβαλο κάποιοι που γνωρίζουν την προτίμηση μου αυτή. ![]()
quote:
Το θέμα όμως είναι τις ώρες που έρχομαι εγώ από την δουλεία δεν προλαβαίνω ούτε μυρωδιά…
Κι εγώ που τα βλέπω το πρωί δεν θέλω ούτε να τα φάω ούτε να τα μυρίσω! ![]()
Λοιπόν, σήμερα θα κάνει πολύ καλό καιρό - απ' ό,τι φαίνεται - οπότε ας τελειώσουμε τις δουλειές μας και μετά ας βγούμε να πάμε καμία βόλτα. ![]()
Φίλε Krios, προς το παρόν φέρε έναν φραπέ από δω! ![]()

Καλέ μου κεραυνέ τα φρουτάκια είναι ότι πρέπει για το πρωί, και ειδικά με το φραπεδάκι που κέρασε ο Κριός, μπορώ να πω ότι η μέρα μου ξεκινάει μια χαρά…![]()

Απο χθες μεχρι και σημερα, δεν προλαβαινεις να διαβασεις τις "απαντησεις"!!!!
Τα "καρβουνα" σας ανοιξαν την ορεξη ετσι? ![]()
εγω παντως σημερα το πρωι βολευτικα με μια μπανανα

quote:Τώρα ρε παιδιά - συγχωρέστε με κιόλας, δεν είμαι και ειδήμων στα των τεχνών - αλλά εμένα μια αηδία μου έφερε ο πίνακας αυτός...
Ο συγκεκριμένος πίνακας του Ρέμπραντ είναι όντως αρκετά ωραίος.
quote:Σε ζεστό δεν έχουμε κάτι;
Φραπεδιά θέλει κανείς;
Αγαπητέ μου Predator, τί σου κάνανε και σε συγχύσανε έτσι βρε παιδί μου; Ξετσίτωσες σήμερα;;;

πλυθείτε μαζί μ'έναν φίλο!!!
quote:
Καλημέρα σας!Ο συγκεκριμένος πίνακας του Ρέμπραντ είναι όντως αρκετά ωραίος.
Το φιλέτο κι εμένα μου αρέσει να έχει το αίμα του κι ας με λένε καννίβαλο κάποιοι που γνωρίζουν την προτίμηση μου αυτή.
σας αρεσει οπως το τρωνε οι Γαλλοι ε?
Εμενα μου αρεσον καλοψημενα! αλλα οχι σαν να εχουν παθει αφυδατωση