- Κανένα Ανέκδοτο να γελάσουμε? PART 2 - "Μεταξύ τυρού και αχλαδιού"
Πως φαντάζομε το τέλειο ;
Το αντίθετο , από αυτό που βιώνω τώρα.
Τώρα βιώνω μια ζωή, με αρχή και τέλος.
Αυτό το βλέπω ως ατέλεια, για την πνευματική μου φύση
και μπορει κατι τελειο να φτιαξει κατι που δεν ειναι τελειο;
θελω να πω αν η δημιουργος δυναμη ειναι τελεια γιατι εφτιαξε εναν ατελη κοσμο;
γιατι εφτιαξε εναν σατανα ενα κακο πουενωχλει την δημιουργια του που ειναι το συμπαν;
γιατι εφτιαξε το συμπαν με τοσες ατελειες
γιατι εφτιαξε τα παντα ατελη;
Κανεις δεν εμαθε σκοποβολη πυροβωλοντας το κεφαλι του
Για εμένα η απάντηση είναι απλή.
Αν δημιουργούσε το τέλειο , όπως το ψηλαφίζουμε μονάχα με την φαντασία μας, τότε :
Θα ήταν μια άσκοπη δημιουργία.
Θα ήταν ένα αντίγραφο της ίδιας της πνευματικής οντότητάς της.
Με λίγα λόγια θα έκανε :
Μια τρύπα στο νερό.
Έχει νόημα η ατέλειά μας, επειδή μπορούμε να την τελειοποιήσουμε.
Δεν εννοώ το σώμα, αλλά την πνευματική μας φύση.
Αυτή είναι άπειρη, όπως το άπειρο σύμπαν.
Μην μου πεις ,ότι εσύ, δεν μπορείς να φαντασθείς , η να σχηματίσεις μια ιδέα του τέλειου ;;;
Όλοι μπορούμε.
Δεν το επιδιώκει η πλειοψηφία , επειδή :
Η κοινωνία μας επέλεξε να διαιωνίζει την ατελή μορφή της , που είναι το σώμα.
Δεν λέω καλά περνάμε.
Όμως το σώμα είναι ύλη & έχει τα όριά της.
Αν την δεις με αυτόν τον τρόπο την δημιουργία , υπάρχει νόημα.
Ο καθένας μας , μπορεί να επιλέξει μεταξύ φθαρτού και άφθαρτου.
Η πνευματική ύλη, είναι άφθαρτη.
Η σωματική φθαρτή, γιατί έχει βιολογική ημερομηνία λήξης.
Το ότι η επιστήμη, δίνει απειροελάχιστες πιθανότητες , για μια πνευματική ζωή μετά τον θάνατο είναι φυσιολογικό.
Δεν μπορεί να εξερευνήσει επαρκώς την πνευματική μας φύση.
Αυτό είναι που την κάνει ανώτερη από το σώμα μας.
Η μεγαλύτερη αντοχή της στον χρόνο.
Τα όρια της δεν έχουνε διευκρινιστεί.
Αυτός είναι ο μοναδικός λόγος , που την προτιμώ .
Το καλύτερο από όλα είναι ότι :
Με αυτήν μου την επιδίωξη , που αγγίζει το τέλειο με την βοήθεια της φαντασίας μου, κάνω περισσότερο καλό στον περίγυρό μου παρά κακό.
Το μόνο μειονέκτημα είναι ότι :
Αντί να με παροτρύνουνε , οι συνάνθρωποί μου σε αυτήν την προσπάθειά μου , προσπαθούνε να μου την βγάλουνε από το μυαλό.
Αδύνατον.
Τουλάχιστον μέχρι τώρα, περνάω πολύ καλύτερα από ότι στο παρελθόν.
Όσο αυτή η επιδίωξη με εκφράζει ψυχικά και σωματικά , δεν θα την εγκαταλείψω.
Στην ουσία είναι :
Η εσωτερική αναζήτηση του αληθινού μου εαυτού.
Ένα φανταστικό ταξίδι , που δεν έχει τέλος.
Με συναρπάζει και με κρατάει πνευματικά ανήσυχο.
Αυτό μου έλειπε να ξαναπέσω στην παλιά και γνώριμη για εμένα, πνευματική μου λήθη.
Ποια είναι αυτή ;;;
Ο περιορισμός της πνευματικής μου διάνοιας , στα υλικά αγαθά.
Ελπίζω να μην σε κούρασα .
Μα όταν γράφω για κάτι , που είναι μέρος , κομμάτι της ψυχής μου , ξεχνάω τον χρόνο.
Ευχαριστώ για την υπομονή & την ανάγνωση.
Κάποτε είχα το δικό μου τον πόνο και μα την αλήθεια, ο καθένας έχει τον δικό του τον προσωπικό.
Κάθε φορά ,που προσπαθώ να αντιληφθώ τα προβλήματα των συνανθρώπων μου, γίνομαι άλλος άνθρωπος.
Όταν προσπαθώ να βοηθήσω ,γίνομαι συνταξιδιώτης στον πόνο ,την λύπη και την πίκρα τους.
Όταν μου ανοίγουνε και την πόρτα ,να μοιραστώ μαζί τους και τις μικρές και μεγάλες χαρές τους, γίνομαι ένας μικρός θεός.
Όταν κορυφωθεί μέσα μου το αίσθημα της χαράς , της λύπης, του πόθου, της αγάπης κοιτάω βαθιά μέσα μου, τόσο βαθιά που τα πάντα γύρω μου
χάνουνε την έννοια του χρόνου.
Τέτοιες στιγμές , αισθάνομαι την δύναμη που ευθύνεται για ύπαρξη και μη ύπαρξη.
Σε αυτές τις μοναδικές στιγμές ομορφιάς της φτωχής μου της ψυχής φωνάζω.
-Σε βλέπω θεέ με τα μάτια της ψυχής μου.
Είσαι σαν ένα μικρό βρέφος , γεμάτο αγαθότητα.
Δεν γνωρίζεις τι σημαίνει κακό.
Είσαι τέλειος.
Δεν μας έκανες και εμάς τέλειους για να μην μας καλομάθεις ,όπως κάνει κάθε σοφός πατέρας με τον γιο του.
Το γνωρίζω αυτό , γιατί όταν με πιάνουνε τα κλάματα κλαις και εσύ παρέα μαζί μου.
Όταν η ψυχή μου πάει να σπάσει από ευτυχία, μου την αφήνεις να την γευθώ όλη. Κάθεσαι πίσω από εμένα και καμαρώνεις το πνευματικό σου δημιούργημα .
Γιατί δεν μπορούνε μερικοί, να αντιληφθούνε, ότι το τέλειο κατέχει την γνώση του τέλειου και του ατελές ;;;
Γιατί δεν βλέπουνε ,ότι αν είσαι τέλειος , δεν μπορεί να θέλεις να γίνεις ατελείς ;;;
Ότι εμείς που είμαστε ατελείς , είμαστε χρήσιμοι μόνον όταν επιδιώκουμε το τέλειο και άχρηστοι και φθηνοί, όταν παραμένουμε και πολλές φορές από άγνοια , η εγωισμό
καθόμαστε στην πολυθρόνα της γήινης δόξας.
Ο μονόλογος του alfa-omega .
Γιατί νιώθω την ανάγκη μέσα μου ,να γράφω κάτι που δεν φαίνεται αλλά υπάρχει.
Γιατί υπάρχει το γιατί ;;;![]()
ΦΙΛΟΤΕΧΝΟΥΜΕΝ ΜΕΤ ΕΥΤΕΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΟΥΜΕΝ ΑΝΕΥ ΜΑΛΑΚΙΑΣ...
ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ
**** off
Υπάρχουνε αμέτρητα ηλιακά συστήματα & γαλαξίες , μέσα στο ακόμη άγνωστο για τον άνθρωπο σύμπαν .
Γιατί, ποιος ο λόγος ;;;
Μπορούμε να βγάλουμε κάποια λογικά συμπεράσματα .
Γιατί υπάρχει μονάχα στον πλανήτη μας ,η γνωστή σε όλους μας θνητή ανθρώπινη ύπαρξη ;;;
Δεν είναι λογικό, να είχαμε ανακαλύψει και άλλους πλανήτες όπως η γη ,αν υπήρχανε ;;;
Δεν είναι λογικό αν γράψω :
Υπάρχει μονάχα ένας πλανήτης με την γνωστή ανθρώπινη μορφή υπάρξεως , για να :
Εκπαιδευτούμε ,εξασκηθούμε στην θεϊκή αγάπη .
Με την εξάσκηση αυτή, μπορούμε να χωρέσουμε και να ζήσουμε & να περνάμε καλά , όλοι οι άνθρωποι .
Τώρα όμως, που η αγάπη μας, φτάνει μονάχα για το εγώ μας, άντε και λίγο ποιο κάτω, την οικογένεια , αδυνατούμε να συμβιώσουμε όλοι καλά ,γιατί ο πλανήτης μας φαίνεται μικρός .
Αυτός που έχει στην κατοχή του, καμιά 2.000 τμ στρέμματα γης , λέει :
-Βρε και λίγα έχω , είμαι φτωχός , θέλω και άλλα…….και άλλα…..ποιο πολλά …δεν χόρτασα ακόμη ( η κάπως έτσι ) .
Αυτός που έχει μονάχα , ένα σπίτι που το νοικιάζει λέει :
Αχ να γεννιόμουνα πλούσιος και να μην είχα τέτοιο βαρύ πρόβλημα επιβίωσης ( η κάπως έτσι ).
Και ερωτώ .
Η εξάσκηση της θεϊκής αγάπης μπορεί να μας σώσει όλους ,πλούσιους και φτωχούς, καλούς και κακούς ,ταπεινούς και υπερήφανους ;;;
Η πρέπει πρώτα να δούμε, αν υπάρχει θεός* & θεϊκή αγάπη ,για να εκτιμήσουμε την αξία της ;;;;;
*Υπέρτατη δύναμη ,φύση , τέλεια πνευματική οντότητα , η απόλυτη ελευθερία.
[Αποτελεί για εμένα ένα δύσκολο ερώτημα.
Να με σώσει η πίστη μου από τι ;;;
…
Εσείς τι λέτε .
Σώζει η πίστη ;;;
Εύχομαι να γίνει ,ένας εποικοδομητικός διάλογος ,για τον καθένα μας.]
Σωτηρία… από τι;
Κατ’ αρχήν να αναφέρω ότι η έννοια της Ελληνικής «σωτηρία» είναι αυτή της «διατήρησης της ακεραιότητας». Η λέξη (και όλες όσες σχετίζονται με αυτή) προέρχεται από το Ομηρικό «σάος» που σήμαινε «ακέραιος» ή «αβλαβής» και διαμέσου του «σώος»=ολοκληρωμένος/υγιής.
Έτσι με το «σώζω» εννοούμε τις ενέργειες που χρειάζονται για να επιτευχθεί ή να διατηρηθεί η «ακεραιότητα», με το «σωτηρία» εννοούμε την «διατήρηση της ακεραιότητας» και ο «σωτήρας» είναι εκείνος που ενεργεί για να προστατέψει από βλάβη και να διατηρήσει την «ακεραιότητα»
Η «ανάγκη» σωτηρίας στους ανθρώπους είναι έννοια παμπάλαια και βρίσκεται σε πολλούς πολιτισμούς και ξεκινά βέβαια από τη ζωή και το θάνατο. Από τη ζωή, που είναι ωραία αλλά όλο μπελάδες και προβλήματα που αναζητούν λύση διαφορετικά έχουν βλαβερές επιπτώσεις (όλα είναι πόνος όπως είπε ο Βούδας) και τον θάνατο κατά τον οποίο διασπάται ολοκληρωτικά η «ακεραιότητα» του ανθρώπου αφού το σώμα χάνει τη ζωή.
Θρησκείες και κοσμοθεάσεις επιχείρησαν να λύσουν τον πρόβλημα αναζητώντας τρόπους να μένουμε στη ζωή υγιείς και αβλαβείς και να υπερβούμε το πρόβλημα του θανάτου διατηρώντας την «ακεραιότητα» της ζωής – έστω και ως ελπίδα. Με δυο λόγια: να σωθούμε.
Στην αρχαία Ελλάδα τέτοιοι τρόποι ήταν η επίτευξη της αρετής, η αναζήτηση του αγαθού, η απόκτηση γνώσης, η επιδίωξη της σοφίας (φιλοσοφία) κτλ. Αλλού προτάθηκαν και άλλες λύσεις. Ειδικότερα στο περιβάλλον της Παλαιστίνης έπιασε ρίζες η αντίληψη ότι αυτό μπορεί να γίνει με την πίστη και μάλιστα με συγκεκριμένη πίστη.
Η «πίστη», όσον αφορά τα Ελληνικά, είναι επίσης Ομηρική λέξη και σημαίνει την εμπιστοσύνη, το να εμπιστευτείς κάποιον ότι λέει αλήθεια, και να αφεθείς χωρίς αμφιβολίες σ’ αυτά που λέει.
Η ιδέα πίσω από την «σωτηρία δια της πίστης» είναι ότι η ακεραιότητα του ανθρώπου εξαρτάται από το πόσο συνειδητοποιεί και δέχεται την αλήθεια και όχι από τη σοφία, τη γνώση κτλ.
Σ’ αυτό κατέληξαν από κάτι λογικό: Η σωτηρία πρέπει να είναι κάτι που να προσφέρεται σε όλους. Αν η σωτηρία εξαρτάται από την δύναμη, σοφία ή τη γνώση ή τον πλούτο, τότε μόνο οι δυνατοί, οι σοφοί, οι έξυπνοι, οι πλούσιοι και οι πολυμαθείς θα μπορούν να σωθούν. Αυτό δεν φαινόταν δίκαιο. Επιπλέον κανείς δεν μπορεί να ξέρει «τα πάντα για πάντα», όλη την αλήθεια δηλαδή. Πως λοιπόν θα έρθει η σωτηρία;
Από την πίστη προς κάποιον που τα ξέρει! Έναν Θεό ή έναν Σωτήρα που μεσολαβεί προς τη θεότητα.
Μιλάμε λοιπόν για σωτηρία από την διάσπαση της ακεραιότητας του συνόλου «ζωντανός-άνθρωπος» την οποία προκαλούν οι δυσκολίες της ζωής και τελικά ο θάνατος.
Σώζει όμως η πίστη;
Χμμμ…. Αυτό μου φαίνεται πως είναι… θέμα πίστης…
ΠΙΣΤΗ-ΤΥΦΛΗ ΥΠΑΚΟΗ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΝ Η ΣΕ ΚΑΤΙ ;;
ΔΟΞΑ Ή ΓΝΩΜΗ;
ΜΗΠΩΣ ΝΟΕΡΗ ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΕ ΚΑΤΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ;;;
ΟΠΑΔΙΣΜΟΣ;;;
ΦΑΣΙΣΜΟΣ;;;
ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΠΙΣΤΗ ΕΧΕΙ ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΣΑΦΩΣ ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΗ Σ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΝ
ΕΝΑ ΕΙΔΟΣ ΠΙΣΤΗΣ ΟΜΩΣ ΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΕ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙΣ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ ,Η ΠΙΣΤΗ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΣΟΥ,Η ΠΙΣΤΗ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΣΟΥ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΓΧΑΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ!!!!
ΓΝΩΘΙ ΣΕΑΥΤΟΝ ΛΟΙΠΟΝ, ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΘΕΟΙ ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΗΜΙΘΕΟΙ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΕ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΑΠ ΑΥΤΟΥΣ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥ .....
**** off
Αλλα κατα την αποψη μου η διαφορετικοτητα των ανθρωπινων αντιληψεων,ιδεολογιων και στοχων/οραματων ειναι αυτη που μπορει καλλιστα να οδηγησει το ατομο σε μια καταστροφικη πορεια που θα εχει αμεσο αρνητικο αντικτυπο στους συνανθρωπους του.
Δεν μπορει καποιος να πει με σιγουρια αν ο Χιτλερ,ο Μεγας Αλεξανδρος(που για μενα προσωπικα δεν ειναι καθολου μεγας)η και αλλοι μεγαλοιδεατες αλλα ταυτοχρονα και δολοφονοι λαων και συνειδησεων,ειχαν η οχι ξεπερασει τον εαυτο τους πιστευοντας στις δυνατοτητες τους.
Ετσι λοιπον μπορω να δω πεντακαθαρα πως δεν μου αρκει η πιστη στον εαυτο μου και η αυτογνωσια για να νιωσω την ολοκληρωση και την πραγματικη μου αξια σαν ανθρωπος(κατι που στην θεωρια ειναι ευκολο,αλλα οχι και στην πραξη)αλλα πρεπει να υπαρχει και η συνειδητη αντιληψη του κοσμου γυρω μας,των αναγκων και των ισων ευκαιριων για ολους.
Αφου καταλαβουμε πως η εννοια ανθρωποτητα,και γενικοτερα η ανθρωπινη ικανοτητα για κατι ποιοτικοτερο και πιο ουσιαστικο αφορα και περναει απ'ολα τα μελη αυτου του πλανητη(νοημωνα η μη),τοτε μονο μπορουμε να αντιληφθουμε και να κανουμε πραξη την θετικη μας εξελιξη και την ανοδο του πληθυσμου της γης σε ενα αλλο επιπεδο,ανωτερο και ταυτοχρονα αγνοτερο.
Ολοι γνωριζουμε για τις δυνατοτητες αυτες.
Αλλοι εμπειρικα
αλλοι επειδη ηταν τετοιου ειδους οι καταβολες τους και
αλλοι απλα το νιωθουν και το εκφραζουν με την πορεια τους στη ζωη.
Ταπεινη μου αποψη ειναι πως δεν εχει καμμια σημασια το τι λες η τι μπορεις να πεις σε μια συζητηση αλλα τι επιλεγεις να κανεις οταν οι καταστασεις επιβαλλουν να διαλεξεις αναμεσα στην προσωπικη και παροντικη σου αναγκη η την αυταπαρνηση των καθημερινων αυτων "αναγκων" σου που θεωρουνται πολυ λογικες απο τους υπολοιπους.
Θελω να εχω ΠΙΣΤΗ σε μια ιδεα,πως ο κοσμος μας θα γινει καλυτερος και θα βαλω κι εγω τα δυνατα μου για να τα καταφερουμε ολοι.
Ενα λιθαρακι ο καθενας παιδια,ενα λιθαρακι.
Ελπιζω να μην εκανα καταχρηση της δυνατοτητας που μου δινεται να γραψω την αποψη μου.
Φιλικα και παντα μεσω διαλογου.
Γιαννης
Η να το θέσω αλλιώς :
Ποια είναι η έννοια της λέξεως :
Πίστη .
Αν δεν την διευκρινίσουμε ομαδικά, θα χάσουμε το δάσος .
Ποια είναι λοιπόν η ρίζα , η πηγή ;;;
Θα σας ήμουνα υπόχρεος ,αν με διαφωτίζατε .
Αναμένω τις απόψεις σας , για να διαμορφώσω ορθή αντίληψη .
Έχω κάποιες σκέψεις , αλλά θα περιμένω πρώτα , αυτόν –αυτούς ,που γνωρίζουνε καλύτερα από εμένα .
Ευχαριστώ , εκ των προτέρων .
[Η «πίστη», όσον αφορά τα Ελληνικά, είναι επίσης Ομηρική λέξη και σημαίνει την εμπιστοσύνη, το να εμπιστευτείς κάποιον ότι λέει αλήθεια, και να αφεθείς χωρίς αμφιβολίες σ’ αυτά που λέει.]
Η λέξη σχετίζεται με την "πειθώ" και ουσιαστικά δείχνει ότι πειθόμαστε και εμπιστευόμαστε τα λεγόμενα που "πιστεύουμε".
βγάζει και κουνάει με βιά:
"Φως ζητάνε τα χαϊβάνια
κι' οι ραγιάδες απ' τα ουράνια,
μα θεοί κι' όξαποδώ
κει δεν είναι παρά δώ."
quote:
Νόμίζω το ανέφερα:
[Η «πίστη», όσον αφορά τα Ελληνικά, είναι επίσης Ομηρική λέξη και σημαίνει την εμπιστοσύνη, το να εμπιστευτείς κάποιον ότι λέει αλήθεια, και να αφεθείς χωρίς αμφιβολίες σ’ αυτά που λέει.]
Η λέξη σχετίζεται με την "πειθώ" και ουσιαστικά δείχνει ότι πειθόμαστε και εμπιστευόμαστε τα λεγόμενα που "πιστεύουμε".
Την απόλυτη αλήθεια δεν την γνωρίζει κανένας .
Οπότε ποιον , η τι να εμπιστευτείς ;;;;
Συνέχεια θα βρισκόμαστε στην αναζήτησή της …….
Εγώ λέω, να πάρω μια αλήθεια, που την βλέπω ως απόλυτη , αυτή λέει , προτρέπει το εξής :
Αγάπησε τον πλησίον σου ως εαυτόν .
Φυσικά δεν λέω μόνο .
Επειδή θέλω να την εξερευνήσω πλήρως, ακόμη προσπαθώ .
Με εκφράζει αυτή η αλήθεια και την ακολουθώ .
Με κάνει να νιώθω ότι σώθηκα , από τον κακό παλιό μου εαυτό .
Καμιά φορά το απολαμβάνω το αίσθημα αυτό ,άλλες πάλι φορές με τυραννάει .
Είναι όμως μια γλυκιά τυραννία .