- Σεισμός στα Κύθηρα - .-= ΤΟ ΠΑΡΑΞΕΝΟ =-.
Και, Peronospore (μα καλά, είναι όνομα αυτό;
), πρόσεχε γιατί με τέτοιες προβλέψεις δεν ανακηρύσεσαι προφήτης, αλλά "Κασσάνδρα" (ε, ρε και γίνει κανένας σεισμός στην Κασσάνδρα, πάει, μου το βγάλατε το όνομα)! Ο politically correct προφήτης προβλέπει κυρίως θετικά συμβάντα...![]()
Αν δεν καώ εγώ, αν δεν καείς εσύ, αν δεν καούμε όλοι, πώς θα βγει απ'τα σκοτάδια φως;
Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΑΤΛΑΝΤΩΝ-ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΥΠΕΡΟΠΛΑ,ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΧΗΜΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ !!!
Ήρθα, είδα, νίκησα, είπε ο στρατηγός. Ανέβηκες, ξεκίνησες, έφτασες! ώρα να κατεβείς! λέει ο φιλόσοφος
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. ΣΕΙΣΜΟΙ & ΠΑΠΑΖΑΧΑΙΟΙ.
Το αρχαιότερο επάγγελμα του κόσμου ξέρουμε ποιό είναι; Ξέρουμε.
Το πιό άχρηστο;
Το πιό χρηματοβόρο; Αυτό που διαχειρίζεται του κόσμου τα λεφτά (μας) χωρίς να προσφέρει τίποτε;
Αυτό που έχει τους πιό χαϊδεμένους και παχυλά αμοιβόμενους «επιστήμονες»;
Ναι, ναι, αυτό με το βαρύγδουπο όνομα «σεισμολόγος».
Ας τα πάρουμε με τη σειρά.
Είναι η σεισμολογία επιστήμη (και κατά συνέπεια οι σεισμολόγοι επιστήμονες);
Τί είναι η σεισμολογία;
Η μελέτη των σεισμικών φαινομένων θα μπορούσε να πει κανείς απλά.
Ωραία.
Στην πράξη τώρα, τί κάνει ένας σεισμολόγος;
Κατ’ αρχήν περιμένει να γίνει σεισμός, γιατί αλλοιώς δεν έχει να κάνει τίποτε.
Μέχρι να γίνει ο σεισμός λοιπόν, γράφει καμμιά «εργασία» επιστημονική, αλλάζει τις μπαταρίες σε κανένα επιταχυνσιογράφο, βάζει χαρτί σε κάνα σεισμογράφο και στο ενδιάμεσο πάει καμμιά εκδρομή, εκτός αν έχει έδρα σε κανένα πανεπιστήμιο, οπότε ξοδεύει τα λεφτά του κοσμάκη σε «έρευνες» σχετικές με την πρόγνωση των σεισμών.
Τώρα, απ’ όλα τα παραπάνω, τί είναι αυτό που δε μπορούμε εσύ κι εγώ να κάνουμε;
Τίποτε σχεδόν. Και χαρτί μπορούμε να αλλάξουμε (δε διαφέρει απ’ τη διαδικασία του χαρτιού χέστρας) και μπαταρίες να αλλάξουμε (αλλάζουμε κάθε τόσο στα κινητά ή αυτοκίνητά μας) και εκδρομές πάμε...
Εκεί που κολλάμε λίγο είναι στο φάγωμα των μπικικινίων καθότι δε μπορεί ο πάσα ένας να κάνει έρευνα και να έχει έδρα σε πανεπιστήμιο.
Πάμε παρακάτω.
Ολοι – μα όλοι – οι (πολλοί) σεισμολόγοι της χώρας, συμφωνούν οτι πρόγνωση σεισμών δε γίνεται.
Κι όταν λέμε πρόγνωση εννοούμε να πούμε οτι ξέρουμε με πολύ μεγάλη πιθανότητα το μέγεθος ενός σεισμού με απόκλιση +-0,2 ανάλογα με το μέγεθος, το σημείο που θα κουνηθεί με απόκλιση +-50 χιλιόμετρα ακτίνα και το χρόνο, το πότε δλδ θα κουνήσει με απόκλιση +-2 μήνες.
Αυτό φκιάνει μια αξιοπρεπή πρόγνωση.
Τέτοιου είδους προγνώσεις κάνει ας πούμε η μετεωρολογία και μας λέει οτι το Σάββατο θα ρίξει επιπλώσεις στη βόρεια αττική και πάρτε κουπιά μαζί σας.
Η διαφορά είναι οτι οι σεισμολόγοι, όσο πιό μακριά στο χρόνο πάει η πρόγνωση τόσο καλύτερα (π.χ. σε 30 χρόνια από τώρα θα γίνει ένας σεισμός στα ιόνια 7,5 ρίχτερ και μέσα είμαι) ενώ έχουν πλήρη αδυναμία για το εγγύς μέλλον.
Αντίθετα, ο καιρολόγος ξέρει με μεγάλη ακρίβεια τί θα γίνει αυτή τη βδομάδα αλλά δεν ξέρει την τύφλα του για το 2025.
Παρ’ όλο λοιπόν που συμφωνούν όλοι οτι πρόγνωση (όπως ορίστηκε πριν) σεισμών δε γίνεται, παρατηρείται το φαινόμενο, πάντα βέβαια ΜΕΤΑ από κάποιον αξιοπρεπή σεισμό να πήζουμε στους προφήτες σεισμολόγους.
«Εγώ τον πρόβλεψα πριν 3 χρόνια», «εγώ τα είχα πει από πρόπερσι», «εμείς τα λέγαμε από αντιπρόπερσι»...και πάει λέγοντας.
Γιατί όλοι – μα όλοι – οι έλληνες σεισμολόγοι έχουν ένα παράξενο γονίδιο μέσα τους. Ολοι είναι ή θέλουν να είναι οι καλύτεροι στον κόσμο, όλοι έχουν κάποια μέθοδο αποκλειστική που προβλέπει σεισμούς, όλοι θέλουν να γίνουν παγκόσμιες φίρμες με εφαλτήριο τις «προγνώσεις» τους.
Γιατί τελικά «είναι πολλά τα λεφτά Αρη».
Ξέρει κανείς πόσα λεφτά έχει δώσει το κράτος τα τελευταία 25 χρόνια στο βωμό της πολυπόθητης πρόγνωσης;
Αν δεν ξέρετε μην το ψάξετε γιατί το νούμερο είναι αβάσταχτο και πέρα από κάθε φαντασία, σε σύγκριση βέβαια με τα αποτελέσματα, τα οποία είναι μηδέν κεφαλαίο.
Αυτό το ιλιγγιώδες ποσό (που εξακολουθεί να ρέει) είναι και η αιτία για το πρωτόγνωρο φαινόμενο της πρωτοφανούς φαγωμάρας μεταξύ «επιστημόνων» του ίδιου αντικειμένου.
Και μην πει κανείς οτι ο τάδε ή ο δείνα δεν παίρνουν λεφτά (έχει ακουστεί και οτι βάζουν κι απ’ την τσέπη τους) και πως ο,τι κάνει το κάνει από μεράκι ή από πάθος για την επιστήμη.
Γιατί τα οφέλη από μια «πρόγνωση» δεν είναι πάντα προφανή, μπορεί να είναι και έμμεσα, μέσω της προβολής και της αναγνωρισιμότητας κλπ κλπ.
Στην προκείμενη περίπτωση, στον πρόσφατο σεισμό δλδ, δεν είχαμε τίποτε καινούργιο.
Το ίδιο κι απαράλλαχτο σκηνικό το έχουμε ζήσει στο παρελθόν μετά από κάποιο μεγάλο σεισμό.
Τα ίδια πρόσωπα, οι ίδιες «προγνώσεις» - κατόπιν εορτής φυσικά – τα ίδια αλληλοκαρφώματα. Ούτε καν οι διάλογοι διέφεραν.
Παρακαλώ όποιον έχει βίντεο από παλιότερη περίπτωση «μετασεισμικής συζήτησης» σε τηλεπαράθυρα, να το κοιτάξει και θα δει οτι δεν αλλάζει κυριολεκτικά το παραμικρό.
Αν εκεί που λένε «Κύθηρα» κάνει μπιπ, κανείς θε θα ξέρει σε ποιό συμβάν αναφέρεται η κουβέντα. Ακριβώς ίδιοι διάλογοι απ’ τα ίδια πρόσωπα με τα ίδια επιχειρήματα.
Αυτή τη φορά την «πρόγνωση» είχε την τιμή να κάνει ο Παπαζάχος.
Ποιά πρόβλεψη;
Πριν 4 χρόνια (2002) είπε οτι θα γίνει μεγάλος σεισμός (6,9) στην περιοχή της Σάμου ή της Κρήτης ή του Ιονίου ή της νότιας Αλβανίας ή της Βοιωτίας ή των Κυθήρων ή...και ο σεισμός θα γίνει σε δύο χρόνια (από τότε) δλδ το 2004.
Φοβερή πρόγνωση ε;
Σε μια χώρα όπου κάθε χρόνο σχεδόν έχουμε κι ένα σεισμό πάνω από 6,5 και που όλη η επικράτεια πλην ελαχίστων περιοχών (θεσσαλία ας πούμε) είναι έντονα σεισμογενής, είπε αυτό που ξέρει και η γάτα που δεν έχω.
Περνάει το 2004 και ο σεισμός μας στήνει.
Τί κάνουμε;
Μια περιβόητη «διορθωτική» έκθεση, στην οποία δίνουμε άφεση αμαρτιών στο σεισμό που δεν ήρθε και του δίνουμε 2 χρόνια αβάτζο, πάμε μέχρι το 2006.
Ε, του πούστη, πού θα πάει; Κάποτε θα γίνει. Κι αν δε γίνει και μέχρι τότε, πετάμε άλλη μια διορθωτική και δίνουμε ένα χρόνο ακόμη, τσάμπα είναι.
Και ώ του θαύματος! Ερχεται ο σεισμός και ανακουφίζεται ο καθηγητής και σκάνε οι υπόλοιποι που δεν τους έκοψε να βγάλουν κι αυτοί μια πρόγνωση για όσες περιοχές ξέχασε ο Παπατέτοιος (που όλες τις έβαλε) για να ‘ναι κι αυτοί στο κόλπο. Ας πρόσεχαν.
Κι αφού είχε όλη τη χώρα μέσα, φυσικά έπεσε μέσα στην πρόβλεψη κι αφού έδωσε την απαραίτητη παράταση στο σεισμό γιατί είχε κίνηση εκεί κάτω και η αφρικανική πλάκα κόλλησε στο μποτιλιάρισμα κι άργησε στο ραντεβού με την από πάνω πλάκα, πλάκα έχει.
Τώρα, αν πω εγώ (ή ο Περονοτέτοιος που είναι και πιό μάγκας
) οτι στα επόμενα 4 χρόνια θα γίνει σεισμός 6,5 και πάνω, στο ιόνιο ή στο βόρειο αιγαίο ή στη Σάμο ή στη Ρόδο ή στην ήπειρο ή στη βουλγαρία (ο άλλος είχε και Τουρκία μέσα, μην ξεχνίομαστε) θα πέσω έξω λέτε; Μπα.
Θα ‘χω άδικο μετά να ζητάω κομμάτι απ’ την πίτα (τα κονδύλια) κι ας μην έχω σχέση με το αντικείμενο; Γιατί; Αυτοί έχουν;
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2.
VAROTSOS HYPOTHESIS
Για εισαγωγή:
Εστω οτι ένας από τους «επιστήμονες» σεισμολόγους βρίσκει το κόλπο και προγνάει σεισμούς με μεγάλη ακρίβεια...λέμε τώρα.
Εστω ας πούμε οτι ο Χουλιάρας ή ο Τσελέντης ή ο οποιοσδήποτε τελοσπάντα το κάνει.
Τί θ’ απογίνουν οι υπόλοιποι; Εχετε αναρωτηθεί;
Α) ή θα γίνουν υπάλληλοι του μάγκα και θα αλλάζουν χαρτί στο βαρελάκι
Β) ή θα αλλάξουν δουλειά
Πάπαλα δλδ, τέλος η κουτάλα.
Ο ένας, ο μάγκας θα γίνει παγκόσμια φίρμα, θα τονε γράψει η ιστορία, εμείς θα πάρουμε τα μέτρα μας και θα ξέρουμε πώς να τη σκαπουλάρουμε και οι λοιποί «επιστήμονες» θα πάνε στα τάρταρα.
Αν όλοι οι σεισμολόγοι είμαστε εκατό, εμείς οι 99 θα αφήναμε ποτές αυτόν τον ένα να μας κάνει τέτοιο χουνέρι; Χλωμό; Πάγχλωμο.
Πριν κάμποσα χρόνια λοιπόν ένας τύπος Βαρώτσος ονόματι, παρέα με 2 άλλους, Αλεξόπουλος και Νικολάου, εξ ου και το περιβόητο ΒΑΝ, είχε μια ιδέα.
Καλή κακή δεν το εξετάζουμε τώρα εδώ.
Ελεγε λοιπόν ο τύπος οτι πριν από κάθε σεισμό, λόγω της κίνησης και της τριβής των πετρωμάτων στο φλοιό, παράγονται κάτι σήματα που είναι δυνατό να ανιχνευτούν με μηχανήματα και να μας δώσουν στοιχεία για το πότε θα γίνει ένα καβάλημα ή συγκρουση στρωμάτων κάτω απ’ τα πόδια μας, δλδ σεισμός.
Χοντρικά τα λέω γιατί δεν κάνουμε επιστημονική διατριβή.
Λέει λοιπόν, αν βάλουμε εδώ κι εκεί μηχανάκια που να μετράνε τα σήματα αυτά, αν φκιάσουμε ένα δίκτυο ας πούμε, μπορεί και να βγάλουμε λαγό.
Υπ’ οψη οτι ο τύπος είναι φυσικός (ή μαθηματικός δε θυμάμαι), όπως και οι περισσότεροι σεισμολόγοι. Σεισμολόγος ουσιαστικά δεν υπάρχει, υπάρχουν φυσικοί, μαθηματικοί, γεωλόγοι κλπ που ασχολούνται με το αντικείμενο).
Εβαλε λοιπόν μερικά μηχανάκια, έκανε κάποιες μετρήσεις και σε μερικές περιπτώσεις έβγαλε...κουνέλι ας πούμε, ο λαγός αργούσε.
Στα δέκα ας πούμε πέτυχε τα 2 αλλά με ακρίβεια.
Τί γίνεται σ’ αυτή την περίπτωση;
Εχεις μια περίπτωση που έχει – λέω εγώ – μια στις εκατό πιθανότητες να κάνει ακριβή και αξιόπιστη πρόγνωση, με τα μικρά και ελάχιστα τότε μέσα.
Αν βελτιώσεις τα μηχανάκια και τα κάνεις 500 από 30 ας πούμε που ήταν, αν φωνάξεις και κανα – δυό άλλους ειδικούς (προγραμματιστές, μαθηματικούς γεωλόγους κλπ) να βάλουν ένα χεράκι, αυτό το «μία στις εκατό» θα γίνει «δέκα στις εκατό» πιθανότατα.
Αλλά άμα το κάνεις αυτό, τί τους θες τους υπόλοιπους χαραμοφάηδες και τις έδρες στα πανεπιστήμια και τα λοιπά; Ε;
Ετσι, για να μην πολυλογάμε, το ΒΑΝ έφαγε ban, και ποτέ δε θα μάθουμε άν άξιζε ο κόπος ή όχι.
Συμπέρασμα:
1. Σεισμολόγοι δεν υπάρχουν.
2. Αυτοί που λέγονται σεισμολόγοι είναι απλά εργάτες που κοιτάνε τα μηχανήματα ΜΕΤΑ από κάθε σεισμό.
3. Πρόγνωση δε γίνεται (προς το παρόν τουλάχιστον). Προγνώσεις του τύπου Παπαζάχου μπορείς να κάνεις κι εσύ κι εγώ και η γιαγιά μου.
4. Ολη η παπαροσεισμολογία, όπως και τα περισσότερα νεοελληνικά φαινόμενα βασίζεται στο άθλημα τους κουταλομαχίας και ζει απ’ αυτό. Και όσο η κουτάλα υπάρχει, τόσο θα υπάρχουν σεισμολόγοι για κάθε τηλεπαράθυρο και τόσο δε θα υπάρχουν προγνώσεις.
Το ΒΑΝ έχει σωστό θεωρητικό υπόβαθρο (το αν βέβαια μπορεί να κάνει ορθές προβλέψεις δεν το ξέρω), βασίζεται στο πιεζοηλεκτρικό φαινόμενο που παρουσιάζεται όταν σε κρυσταλλικές δομές ασκούνται πιέσεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις λοιπόν παρουσιάζεται έκληση ηλεκτρικής ενέργειας. Θεωρητικά είναι μετρήσιμη η έκκλυση αυτής της ενέργειας και εκεί στηρίζεται και το θεωρητικό μοντέλο του ΒΑΝ. Δηλαδή ένα πέτρωμα που έχει και κρυστάλλους στην δομή του παράγει ηλεκτρισμό όταν πιέζεται και άρα προοιωνίζει σεισμό.
Τώρα τί γίνεται στην πράξη ένας θεός ξέρει...
Ένα ωραίο Link
http://www.geo.auth.gr/106/theory/electrical.htm
I'm going to enjoy watching you die, Mr. Anderson.
A SIMPLE EXPLANATION IS ALWAYS CLOSER TO THE TRUTH
Και δεν μου λες μεγάλε προφήτη...τι βλέπεις για το ΟΣΦΠ-ΠΑΟ την Κυριακή???![]()
God is dead and can't help your soul...so long live the freedom that lives in us all
Η Ακρόπολη ανήκει σε αυτούς που την έχτισαν...
Γιαμα γιαμα γιαμα εεεεε...να ερθει ισοπαλια!!!

ΣΩΣΤΕ ΤΑ ΠΟΥΛΕΡΙΚΑ
Edited by - Mantis Religiosus on 11/01/2006 01:06:52
^.^

Δώσανε την πολύτιμη ζωή τους για 1002 λόγους.Κανένας από αυτούς όμως δεν ήταν δικός τους...
ΚΑΙ ΑΝ ΝΑΙ,ΕΧΕΙ ΚΑΤΣΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΒΡΕΙ ΤΟ ΓΙΑΤΙ ?
Ήρθα, είδα, νίκησα, είπε ο στρατηγός. Ανέβηκες, ξεκίνησες, έφτασες! ώρα να κατεβείς! λέει ο φιλόσοφος