ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- O όρκος του Ιπποκράτη - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

- O όρκος του Ιπποκράτη - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

Schwabe30 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 2/2
alexilexosΜέλος
26/05/2005, 18:20:32
Φίλε Ψηλέ
quote:
Εγώ θέλω να έχω τη δική μου αποκλειστική ψυχή. Αν κάποια μέρα θα πρέπει να δώσω λόγο σε κάποιον ή σε κάτι, θέλω να είμαι αποκλειστικά εγώ υπεύθυνος.
Η άποψη ότι η ψυχή μου υπήρχε κάπου στο "αέναο" και με κάποιο τρόπο, χωρίς να με ρωτήσουν, μου την κάρφωσαν ή καρφώθηκε από μόνη της μέσα μου, δεν με πολυσυγκινεί.
Δηλαδή θέλω να τη βλέπω να εξελίσσεται, να μεγαλώνει. Να της μαθαίνω και να μου μαθαίνει.
Να ενδιαφέρομαι για αυτή και να νιώθω τις εκφράσεις της.

Οι ανωτέρω απόψεις σου είναι καθ' όλα σεβαστές.
Οι ενστάσεις που έχω:
-κανείς δεν σε ρώτησε αν θέλεις να γεννηθείς.
-γεννήθηκες ελεύθερος χωρίς καμμία υποχρέωση ή ενοχική αμαρτία.
quote:
Τελικά, πεθαίνει ή δεν πεθαίνει η ψυχή;;;

Έχεις ήδη απαντήσει μόνος σου με το
quote:
Αυτό σημαίνει ότι μόνον δια της ψυχής, που έχει ζωτική και κινητική ενέργεια, ζωοποιείται και κινείται το σώμα

και επέκτεινα την απάντηση περισσότερο γράφοντας
Εξαρτάται. Συνήθως κερδίζει την αθανασία της ανυπαρξίας.

'Η έκφραση "γυμνή αλήθεια" έχει εφευρεθεί για να μπορεί ο καθένας να την ντύνει όπως τον συμφέρει'

26/05/2005, 19:40:38
macedon

"θεωρεί ουσιαστικά την ψυχή και το σώμα σαν αλληλεπιδρώντα και αλληλοεξαρτώμενα σύστηματα, όπου η απουσία του ενός καταργεί το άλλο."

Ισως εννοεί, φίλε macedon, ότι αυτά τα δύο (ψυχή και σώμα) είναι αυτά που χαρακτηρίζουν τον άνθρωπο, με όλες τις ιδιότητες που τον χαρακτηρίζουν.
Οτι δηλαδή δεν έχει νόημα η λέξη "άνθρωπος" χωρίς κάποιο απ' αυτά.
Δηλαδή ο άνθρωπος είναι μια αντίληψη του κόσμου μέσω των αισθήσεων, όπου η ψυχή είναι η ενέργεια(*) και ο εγκέφαλος είναι το μέσον αντίληψης (από την ψυχή) του κόσμου.
Οπως, σωστά κατ' εμέ, είπες για τον πέλεκυ, ότι δηλ. πέλεκυς που δεν κόβει δεν είναι πέλεκυς, θα συμπληρώσω ότι μπορει να μην κόβει, αλλά υπάρχει η ιδέα του.
Μήπως αυτό είναι η ψυχή του;
Κι αν είναι αυτό η ψυχή του, τότε δεν υπάρχει ες αεί αυτή η ιδέα;
Ανεξάρτητα από την χρήση του πέλεκυ;
Θα μπορούσε η ουσία του να είναι η ιδέα του;
Κι αν η ουσία του πέλεκυ είναι η ιδέα του, τότε αυτή θα συνεχίσει να υπάρχει, έστω κι αν εξαφανιστούν όλοι οι πελέκεις του κόσμου;
Αν συμβαίνει το τελευταίο, τότε μάλλον θα έχει κάποιο στήριγμα η θεώρηση ότι μπορεί να υπάρξει η ψυχή χωρίς το σώμα.
Τι λές;

(*)Η επιστήμη μάς λέει ότι η ενέργεια δεν χάνεται.

Edited by - Αίολος on 26/05/2005 20:04:50

26/05/2005, 19:49:50
Ψηλός

"Ευχαριστώ του φίλους Αίολος και Αλεξίλεξογια τις σαφείς και ξεκάθαρες τοποθετήσεις τους στα ερωτήματά μου."

Θα ήταν καλλίτερα να μας δείξεις εσύ πως είναι οι "σαφείς" και "ξεκάθαρες" απαντήσεις, στο τόπικ που εσυ άνοιξες, και δεν απαντάς σε τίποτα, και τα ξαναλέμε.

nikostheaterΜέλος
26/05/2005, 22:13:12
quote:
Θα ήταν καλλίτερα να μας δείξεις εσύ πως είναι οι "σαφείς" και "ξεκάθαρες" απαντήσεις, στο τόπικ που εσυ άνοιξες, και δεν απαντάς σε τίποτα, και τα ξαναλέμε

Aγαπητε Αιολε,μαλλον εισαι αδικος.Μπαινω εδω και αρκετους μηνες και οθτε εσενα εχω δει να απαντας ουσιαστικα σε αλλα θεματα,ουτε τον σβαμπε ουτε τον μακεδονα ουτε αλλους.Τις πιο πολλες φορες πετατε πυροτεχνηματα του στυλ "στοιχεια φιλτατε,στοιχεια!"και ξεχνατε οτι πολλες φορες τα δικα σας "στοιχεια"ειναι απλως αλλη αποψη και οχι στοιχεια με την επιστημονικη εννοια του ορου.
Το προβλημα ειναι οτι πολλοι εδω κανουν επιθεση αντι να συζητουν.Απο εσενα παντως δεν το περιμενα.
26/05/2005, 22:27:16
nikostheater:
«Aγαπητε Αιολε,μαλλον εισαι αδικος.Μπαινω εδω και αρκετους μηνες και οθτε εσενα εχω δει να απαντας ουσιαστικα σε αλλα θεματα,ουτε τον σβαμπε ουτε τον μακεδονα ουτε αλλους.»

Μήπως μπορείς σε παρακαλώ αγαπητέ να μου υποδείξεις σε τι δεν έχω έως τώρα απαντήσει?

Στο προκείμενο δε, ΠΟΙΑ είναι η ερώτηση που δεν έχει απαντηθεί ουσιαστικά?

Αναμένω.

26/05/2005, 22:41:57
Ψηλός:
«Με μπέρδεψες λίγο διότι ενώ μίλησες ξαφνικά προς το τέλος για Θεία ουσία, δεν την αανέφερες πιο πάνω.»

Η θεία ουσία που εννοώ εξηγείται στα όσα γράφω. Μελέτησε τα σε παρακαλώ.

Ψηλός:
«Αν θες, η ίδια ουσία που διατρέχει το σύμπαν είναι κάτι το υλικό; κάτι το υλικό και άυλο μαζί; είναι κάτι το άυλο;»

Τι εστί αυλο? Και ο αέρας που αναπνέουμε περιέχει ύλη.

Τι δεν καταλαβαίνεις?

Ψηλός:
«Η ψυχή του ανθρώπου τελικά για σένα είναι υλική, δημιουργημένη από αέναο και προϋπάρχον σύμπαν και είναι μέρος της διάχυτης κοσμικής δύναμης;»

Εν το παν αγαπητέ. Αυτό δεν τα λέει όλα?

Η «ψυχή» είναι μέρος του ανθρώπινου οργανισμού. Γεννιέται και πεθαίνει μαζί με τον άνθρωπο. Η υποστασιοποίηση που απέδωσε ο χριστιανισμός είναι μια βολική φαντασίωση, δίχως το παραμικρό στοιχείο σοβαρότητας.

Η γνωρίζεις άραγε κανένα σημείο που να βρίσκεται η ψυχή του Αριστοτέλη ή του Αβραάμ?

Εάν οι αυταπάτες μας κάνουνε να νιώθουμε καλύτερα, αυτό το συζητάμε. Άλλο όμως τα λεγόμενα «ιαματικά ψέματα» και άλλο η Αλήθεια.

Αρκετά κατανοητό θαρρώ Ψηλέ.

Για μένα το Σύμπαν είναι νοήμων, είναι η Θεία ουσία. Είναι ένα λόγος -μαθηματική έννοια- της πραγματικότητας με την νόηση. Ενώ η διαφορά πραγματικότητας είναι η μεταβολή και το αντιλαμβανόμαστε με τον χρόνο, η διαφορά νόησης είναι εκτός χρόνου και πραγματικότητας και είναι το αίτιο των μεταβολών.

Ο ορισμός του Θεού-Θείας ουσίας, ως αντίληψη της μεταβλητότητας του κόσμου (όπου κόσμος μας είναι η φαινόμενη πραγματικότητα), απλά ορίζει την αξία του θεού για μας και όχι την ουσία. Ο ορισμός μας λέει το γιατί εμείς αντιλαμβανόμαστε το Θεό.

Ωστόσο, αυτό που είναι Θεός κατά την θεωρία του νοήμον Σύμπαντος δεν μπορεί να είναι αντιληπτός. Υπάρχει στην θεωρία ως αναγκαιότητα. Δεν ορίζεται αλλά με αυτό, την νόηση, ορίζουμε το Σύμπαν.

Εάν νομίζεις ότι έχεις μια πιο αίθρια και αντιληπτή κατάθεση περί του άγνωστου Θείου, ορίστε να την συζητήσουμε.

Ελπίζω λοιπόν να βοήθησα.

26/05/2005, 22:59:27
quote:
Αίολος
Ισως εννοεί, φίλε macedon, ότι αυτά τα δύο (ψυχή και σώμα) είναι αυτά που χαρακτηρίζουν τον άνθρωπο, με όλες τις ιδιότητες που τον χαρακτηρίζουν.

Όχι, ο Αριστοτέλης δεν θεωρεί την ψυχή σαν χαρακτηριστικό του ανθρώπου, αλλά το νού. Είναι σαφής σ'αυτό

quote:
Αίολος
Οπως, σωστά κατ' εμέ, είπες για τον πέλεκυ, ότι δηλ. πέλεκυς που δεν κόβει δεν είναι πέλεκυς, θα συμπληρώσω ότι μπορει να μην κόβει, αλλά υπάρχει η ιδέα του.

Δεν το είπα εγώ, ό Αριστοτέλης το είπε το παράδειγμα αυτό.

quote:
Αίολος
Κι αν η ουσία του πέλεκυ είναι η ιδέα του, τότε αυτή θα συνεχίσει να υπάρχει, έστω κι αν εξαφανιστούν όλοι οι πελέκεις του κόσμου;

Σαν λέξη, ναι. Η λέξη αυτή όμως δεν θα αναφέρεται πουθενά, θα είναι κενή περιεχομένου. Δε λέει για ιδέα ο Αριστοτέλης, για το όνομα μιλάει.

quote:
Αίολος
Αν συμβαίνει το τελευταίο, τότε μάλλον θα έχει κάποιο στήριγμα η θεώρηση ότι μπορεί να υπάρξει η ψυχή χωρίς το σώμα.

Ο Αριστοτέλης θεωρεί ότι δεν μπορεί να υπάρξει χωρισμός σώματος και ψυχής, άρα δεν μπορεί η ψυχή να υπάρξει χωρίς το σώμα. Κι αυτό γιατί απορρίπτει την έννοια της ψυχής σαν αυθύπαρκτη "οντότητα" αλλά τη θεωρεί σαν χαρακτηριστικό (και σκοπό πραγμάτωσης) του σώματος.

macedon

27/05/2005, 12:41:24
Φίλε macedon

"Δεν το είπα εγώ, ό Αριστοτέλης το είπε το παράδειγμα αυτό."

Εχεις δίκιο σ' αυτό.
Απλά παρέθεσα κάποιες δικές μου απόψεις, στηριζόμενος βέβαια σε αρχαία κείμενα, τα οποία μου έδωσαν την κεντρική ιδέα.
Θεωρώ ότι είναι καλλίτερα για 'μάς, να κάνουμε διάλογο με τις δικές μας απόψεις, και να σχολιάζουμε τα αποσπάσματα που παραθέτουμε, διότι μόνο με αποσπάσματα αρχαίων δεν υπάρχει διάλογος.
Ουδείς αλάνθαστος. Και οι φιλόσοφοι φυσικά.
Και τα "διότι" που εστήριζαν τις θεωρήσεις των, είναι σχεδόν ακαταμάχητα.
Αν δεν μελετήσουμε και κρίνουμε την αιτιολόγησή των, απλά δογματίζουμε.
Η ουσία των αρχαίων συγγραμμάτων είναι μάλλον η αλληλουχία τών επιχειρημάτων τους, και όχι η κατάληξή τους.

φιλικά Αίολος

27/05/2005, 12:59:05
nikostheater

quote:

Aγαπητε Αιολε,μαλλον εισαι αδικος.Μπαινω εδω και αρκετους μηνες και οθτε εσενα εχω δει να απαντας ουσιαστικα σε αλλα θεματα,ουτε τον σβαμπε ουτε τον μακεδονα ουτε αλλους.Τις πιο πολλες φορες πετατε πυροτεχνηματα του στυλ "στοιχεια φιλτατε,στοιχεια!"και ξεχνατε οτι πολλες φορες τα δικα σας "στοιχεια"ειναι απλως αλλη αποψη και οχι στοιχεια με την επιστημονικη εννοια του ορου.

Οπως λέει και ο schwabe, πες μου που και πότε.
Και κάνε σύγκριση με τις "απαντήσεις" του Ψηλού...
Στο διπλανό τόπικ... Ξέρεις εσυ.
Αφού παρακολουθείς μήνες...
Γιατί δεν απαντάει ο ίδιος;

quote:

Το προβλημα ειναι οτι πολλοι εδω κανουν επιθεση αντι να συζητουν.Απο εσενα παντως δεν το περιμενα.

Ποτέ δεν δήλωσα άγιος φίλε μου...

27/05/2005, 14:38:04
Βρε σεις αγαπητοί μου φίλοι,
που δεν σας έχω απαντήσεις;;

Αφού εγώ το δηλώνω καθαρά, ότι οι αντιλήψεις της Χριστιανικής θρησκείας με εκφράζουν.

Οπότε, αν μιλήσουμε για την ψυχή, έχω τοποθετηθεί ξεκάθαρα.
Γεννιέται μαζί με το σώμα και ο προορισμός της είναι η αιώνιος ζωή μαζί με το σώμα πλέον όταν θα γίνει η ανάσταση των νεκρών. Η ψυχή είναι μία και μοναδική για τον καθένα. Στο χέρι σου είναι να την κάνεις να «μεγαλουργήσει», εσύ είσαι πάλι αυτός που μπορεί και να την εξευτελίσει.

Αίολε, άσε τα σάπια . Εσύ δεν απαντάς καθαρά μου φαίνεται. Το να ξέρεις να λογοπαίζεις και να κάνεις αναφορές σε λόγους των αρχαίων μας φιλοσόφων έτσι για το ωραίο της κατάστασης, δεν βοηθά την συζήτηση.

Ο Σβάμπε, τοποθετήθηκε, αν και κάποια σημεία του δεν τα κατανοώ πλήρως.
Ο Αλεχίλεχος, κάτι προσπάθησε να πει, πιστεύω πως κατάλαβα την άποψή του περί ψυχής, αν και με τη φράση του αυτή πολλά μπορούν να υποτεθούν.

Εσύ όμως τελικά, με ποιούς είσαι, σε εκφράζει η γνώμη κάποιου φιλοσόφου μας, ή έχεις κάνει τη δική σου θεωρία περί ψυχής; Ποιά είναι τελικά;

Πόσο πιο απλά να μιλήσω;;;;

Φιλικά όπως πάντα