ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/METAFYSIKO.GR/BOARD/Η ονοματοδοσία των δρόμων...

Η ονοματοδοσία των δρόμων...

Fox_Mulder9 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 1/1
2008-07-04 04:11
Καταρχάς, καλημέρα

Θα ήθελα να ανοίξω αυτό το θέμα, όχι τόσο για να διαδωθεί μια ακόμα θεωρία συνομωσίας (το εθνικό μας σπορ μετά το ποδόσφαιρο) , αλλά κυρίως για να εκφράσω έναν προβληματισμό μου.

Στο παρελθόν έχουμε ασχοληθεί, τόσο στο φόρουμ όσο και έξω από αυτό, με τα περίφημα "μυστήρια της πόλης". Στο μικροσκόπιο μας έχουν μπει τα διάσημα πλέον καπάκια των υπονόμων, μυστηριώδη κτίρια αλλά και γκράφιτι, μέσα από την εξαιρετική έρευνα του Avatargr. Ένα θέμα όμως στο οποίο για κάποιους λόγους δεν έχει δωθεί η πρέπουσα σημασία, είναι η ίδια η ονοματοδοσία των δρόμων.

Το θέμα κατά τη γνώμη μου, είναι μαγευτικό από μόνο του. Το όνομα κάθε δρόμου κρύβει και μια ιστορία, η οποία σε κάποιες περιπτώσεις είναι πασίγνωστη (π.χ οδός Ελ.Βενιζέλου) και σε κάποιες όχι και τόσο (οδός Ναπολέοντος Σουκατζίδη για παράδειγμα http://www.haidari.gr/Default.aspx?t...language=en-US)

Οι περισσότεροι δρόμοι σήμερα έχουν ονόματα μεγάλων προσωπικοτήτων, θεών και ηρώων, τοπωνύμια (οδός Πάρου), λουλουδιών (οδός Γαρδένιας) αλλά και ονόματα που ταιριάζουν στον εκάστοτε δρόμο (για παράδειγμα στην επαρχία κάποιοι δρόμοι στους οποίους βρίσκονται νοσοκομεία λέγονται Οδός Νοσοκομείου).

Όχι όμως όλοι! Η γνωστότερη "αταίριαστη" και παράξενη οδός της Ελλάδας είναι αναμφισβήτητα η περίφημη "Οδός Μαύρης Πέτρας", στην Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης. (δείτε και σχετικό θέμα http://www.metafysiko.gr/forum/showt...8&page=1&pp=10) . Το ποιός ονόμασε τη συγκεκριμένη οδό έτσι και γιατί, παραμένει ένα μυστήριο.

Δεν είναι όμως η μοναδική. Υπάρχουν τρεις (3) οδοί Λήθης στην Αθήνα, μια στο Μενίδι, μια στο κέντρο και μια στη Μεταμόρφωση.. Στην Εκάλη (!) συναντάμε μια οδό Οδοιπόρου..Στο Ίλιον, την οδό Μαρμαρωμένου Βασιλιά. Στην Ηλιούπολη, οδό Νεράιδας. Στην περιοχή του Ζωγράφου, την πλατεία Αόρνου (όχι Αόρνου πέτρας, Αόρνου σκέτο!) . Στο Μενίδι, την οδό Μέλλοντος! Φυσικά, αντίστοιχα δεν υπάρχει οδός Παρελθόντος ή παρόντος. Και πάλι στο Μενίδι,συναντάμε την ενδιαφέρουσα οδό Πόθου (!) .

Ο κατάλογος θα μπορούσε να συνεχιστεί για ώρες ακόμα... Υπάρχει όμως τελικά κάτι πίσω από όλα αυτά; Ή πρόκειται για απλές συμπτώσεις ή αποτελέσματα της έντονης φαντασίας των δημοτικών συμβούλων;
2008-07-04 06:02
Καλημέρα φίλε μου.. να ήξερες τι πληγή ξύνεις τώρα.. είναι ένα σχέδιο που το έχω απο καιρό. Να πάρω σβάρνα με τον κατάλογο των δρόμων στο χέρι και να αρχίσω να φωτογραφίζω τα πιο ενδιαφέροντα σημεία σε όλους τους δρόμους της Αθήνας και σε αντιστοιχία με την ονοματολογία τους. Βέβαια και το όνομα που είχαν πριν, γιατί τώρα έχουν την μόδα οι δήμοι να αλλάζουν συνέχεια τα ονόματα με διάφορες αφορμές.
Τα ονόματα που έχουν αξία και σημασία είναι τα παλιά και όχι αυτά που δίνουν τώρα. Με την ευκαιρία προκαλώ και προσκαλώ όποιον ενδιαφέρεται να με ακολουθήσει σε αυτήν την αστική περιπέτεια... Θα έχει απίστευτο ενδιαφέρον...
Φιλικά...
2008-07-04 11:15
Στο link θα βρείτε το πολύ ενδιαφέρον βιβλίο του Ηλία Πετρόπουλου “Η ονοματοθεσία οδών και πλατειών” με υπότιτλο, “Μελέτη προς υποβοήθησιν του έργου των αγραμμάτων δημοτικών συμβούλων”.

“Η ονοματοθεσία οδών και πλατειών” (pdf – 39,52MB)
επιλογή 2 - download with FileFactory Basic

Στο βιβλίο αυτό υπάρχουν εκπληκτικές πληροφορίες και ιστορίες, διανθισμένες με το καυστικό χιούμορ του Πετρόπουλου, γύρω από τα ονόματα των δρόμων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Το συγκεκριμένο βιβλίο δεν είναι από τα πιο γνωστά του πολυγραφότατου συγγραφέα & λαογράφου ανάμεσα στα 80 βιβλία του οποίου είναι τα “Της φυλακής”, “Εγχειρίδιον του καλού κλέφτη”, “Καλιαρντά”, “Το μπουρδέλο”, “Το άγιο χασισάκι” κ.ά.

Ηλίας Πετρόπουλος (Wikipedia)
2008-07-04 11:32
Είναι πράγματι πολύ ενδιαφέρον βιβλίο που είχα σκοπό να αγοράσω μια και το έχω ξεφυλλίσει πολλές φορές σε φιλικό σπίτι. Είναι πράγματι ένα μαγικό και πολύ όμορφο ταξίδι που σου δίνει την δυνατότητα να μάθεις ιστορία θα μπορούσα να πω. Εδώ θα ταίριαζε και το τραγούδι του Λοΐζου ο δρόμος είχε την δική του ιστορία…
2008-07-06 20:55
Πολύ ωραίο θέμα Fox_Mulder!

Υπάρχουν πολλοί δρόμοι σε κάθε πόλη ή χωριό ανα την Ελλάδα που σε κυνούν το ενδιαφέρον μιας και τα ονόματά τους είναι ιδιαίτερα ή ασυνήθιστα σίγουρα!

Εγώ κατά πρώτη φάση ήθελα να μάθω ποιός αποφασίζει και με τι κριτήριο τα ονόματα των οδών, στις οποίες όλοι μας περνάμε καθημερινά, γράφουμε τα ονόματά τους σε διάφορα έγγραφα και γενικά χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας.

Επίσης, γιατί αποφασίζονται αυτά τα ονόματα και όχι άλλα (όπως π.χ: Οδός Ονείρων, Ουράνιου Τόξου, Γλυκιάς Αρμονίας, κ.τ.λ.) ;

Τέλος, θα μπορούσαμε μέσα από αυτό το thread ο καθένας μας να σημειώνει την πόλη που μένει και τις ιδιαίτερες οδούς που έχει εντοπίσει στον τόπο του, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί σε βάθος χρόνου μια βάση δεδομένων από αυτές!
2008-07-10 19:25
Φίλοι μου καλησπέρα σας.

Φίλε Fox_Mulder πολύ ενδιαφέρον το θέμα σου...
Θα επαναλάβω την πρόταση του καλού μου φιλου Απέριττου...
<<να ήξερες τι πληγή ξύνεις τώρα>> αλλά ταυτόχρονα βλέπω και ένα
λαθος που εκανα στις αναζητήσεις μου στην έρευνα που κάνω σχετικά με τα
ΙΔΕΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΤΟΙΧΟΥΣ...

Αυτά που φωτογράφιζα δεν σημείωνα την ονομασία τών δρόμων...
Κάλιο αργά παρά ποτέ...

Ευχαριστώ.
2008-07-14 17:07
Το όνομα σε κάποιο δρόμο δίδεται μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Επίσης αυτό μπορεί να αλλάξει και πάλι με απόφαση του Δ.Σ., συνήθως για να τιμήσει κάποιο πρόσωπο, γεγονός ή την αδελφοποιημένη τους πόλη.(το τελευταίο είναι πολύ της μόδας).
Οι δρόμοι διαχωρίζονται σε Λεωφόρους, Οδούς και Παρόδους.
Ονόματα δίδονται και σε Πλατείες, αφετηρίες και στάσεις μέσων μαζικής μεταφοράς, αγορές, στοές, δημόσια κτήρια, χώρους στάθμευσης, άλση, και μνημεία.
Ως αφετηρία για την αρίθμηση ενός δρόμου θεωρείται το πλησιέστερο στο Δημαρχείο άκρο του. Με αυτή τη κατεύθυνση, οι ζυγοί αριθμοί βρίσκονται πάντα δεξιά μας, ενώ οι μονοί αριστερά.
Στις περιπτώσεις που το Δημαρχείο βρίσκεται στο μέσο της παραπάνω διαδρομής, η αρίθμηση γίνεται με κατεύθυνση από Ανατολή προς Δύση, ή από Βορρά προς Νότο, ανάλογα.

.
2008-07-16 14:24
Έχω παρατηρήσει σε μερικούς δρόμους που έχουν στο όνομα τους μιά γεωγραφική τοποθεσία το εξής φαινόμενο :
ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΥ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΠΟΥ ΠΡΩΤΟΧΑΡΑΧΤΗΚΑΝ.
Πάρτε μερικά χτυπητά παραδείγματα :
Λεωφόρος Μεσογείων πού οδηγεί?
Λεωφόρος Κηφισίας πού οδηγεί?
Λεωφόρος Πεντέλης, Βουλιαγμένης, Πειραιώς, Λαυρίου ... στον τελικό τόπο προορισμού όχι κάπου ενδιάμεσα.
Άλλες πάλι βρίσκονται στα ίχνη μεσαιωνικών ή αρχαίων δρόμων οπότε όταν επαναχαράχτηκαν πήραν το ίδιο όνομα (Ιερά Οδός, Εγνατία)
Τα ίδια βρίσκουμε και σε μικρότερους συνοικιακούς δρόμους στοχοποιείται κάποια περιοχή που ήταν ο τελικός προορισμός τους όταν πρωτοχαράχτηκαν.
Άλλοι δρόμοι έχουν ονόματα σημαντικών προσώπων (το Ελευθερίου Βενιζέλου κάθε τρείς και λίγο) αυτοί οι δρόμοι πήραν το συγκεκριμένο όνομα για να τιμήσουν το συγκεκριμένο πρόσωπο που συνήθως έχει σχέση με την περιοχή, πολλές φορές με ολόκληρη την χώρα.
2008-08-17 14:26
Τα παλαιά χρόνια, οι τοπικοί άρχοντες της κάθε περιοχής ίσως είχαν τη δύναμη να ονοματοδοτήσουν περιοχές & οδούς, βάση των προσωπικών ή οικογενειακών βιωμάτων τους.
Θα μπορούσαμε να πούμε πως σε αρκετές περιπτώσεις θα ήταν σαν ανοικτό βιβλίο για ορισμένους "ονοματοδότες" αν γνωρίζαμε σε ποιες οδούς έδωσαν τα ονόματά τους και έτσι να είχαμε μια ανάλυση για την ιστορία τους.

Από την άλλη πολλές οδοί πήραν ονόματα από τους πρόσφυγες του 1922, σε ανάμνηση των τόπων τους.

Επίσης, υπάρχουν τρανά πραδείγματα της εποχής μας (στους Θρακομακεδόνες), που ιδιώτες ονοματοδοτούν την οδό στην οποία μένουν με το επώνυμό τους και ο απλός κοσμάκης που θέλει να πάει σε κάποιο φιλικό σπίτι στην ίδια οδό, ψάχνει ακόμα να βρει το όνομα της οδού.

Μου κάνει μεγάλη εντύπωση με την περιοχή του Ασπροπύργου, που έχει τις εξείς ονομασίες για τις περιοχές-συνοικίες:
Μαύρη Ώρα (!!!!!)
Δυο Πεύκα
Κύριλλο
Γκόριτσα
Στεφάνη
και αρκετές με ονομασίες Αγίων.

Πολύ ωραίο θέμα!! Έχει ψωμί.