Τα 18 Άγνωστα Χρόνια του Χριστού...Μια άλλη ματιά...
Με αφορμή την πρόσφατη εκπομπη του κ.Χαρδαβέλα,έρχομαι να ανφερθώ και να ζητήσω απόψεις.Η εκπομπή,της οποίας έτυχα να είμαι μέλος,δεν κατάφερε να δώσει απαντήσεις,όπως ήταν αναμενόμενο...Οι προβληματισμοί επικεντρώθηκαν στην παρουσίαση διαφόρων θεωριών για αυτά τα 18 χρόνια και στις διαμάχες χριστιανών και μη...Υποθέτω ότι κανείς από τις δύο πλευρές δεν κατέληξε κάπου καθώς κανένας δεν είχε σοβαρά ιστορικά στοιχεία...
Το topic αυτό το ανοίγω όχι για να συζητήσουμε τις διάφορες θεωρίες για το θέμα,καθώς έχουν ήδη ξανασυζητηθεί,αλλά για να αντιμετωπίσουμε το θέμα από μια άλλη ματιά,με δύο σκέλη...
Πρώτον,να δούμε πώς αυτό το ιστορικό κενό,το οποίο ονομάστηκε μέχρι και θεία πρόνοια,έδωσε την δυνατότητα στην εκκλησία να κάνει "διάφορα".
Και δεύτερον,πώς αυτό το κενό μπορεί να στηρίξει την αμφισβήτηση της ιστορικοότητας του Ιησού.
Το topic αυτό το ανοίγω όχι για να συζητήσουμε τις διάφορες θεωρίες για το θέμα,καθώς έχουν ήδη ξανασυζητηθεί,αλλά για να αντιμετωπίσουμε το θέμα από μια άλλη ματιά,με δύο σκέλη...
Πρώτον,να δούμε πώς αυτό το ιστορικό κενό,το οποίο ονομάστηκε μέχρι και θεία πρόνοια,έδωσε την δυνατότητα στην εκκλησία να κάνει "διάφορα".
Και δεύτερον,πώς αυτό το κενό μπορεί να στηρίξει την αμφισβήτηση της ιστορικοότητας του Ιησού.
Να σου πω κάτι;Αν υποθέσουμε ότι τα ευαγγέλια είναι αυθεντικά(λέμε τώρα),ότι ο Χριστός ήταν πραγματικό πρόσωπο και τέλος ότι έκανε ταξίδια(Ινδία,Θιβέτ,Αυστραλία ή όπου αλλού θέλετε...),αλλάζει το δόγμα της εκκλησίας;Αφού όπως υποστηρίζουν είχε δύο φύσεις γιατί να μην είχε την ανθρώπινη ανάγκη για γνώση;
Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ότι ακουστεί πέρα των ''θεόπνευστων'' ευαγγελίων,απορρίπτεται από τον κλήρο και αρχίζουν να κυνηγούν φανταστικές μάγισσες πάλι...!!!Τι φοβούνται τελικά...;
Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ότι ακουστεί πέρα των ''θεόπνευστων'' ευαγγελίων,απορρίπτεται από τον κλήρο και αρχίζουν να κυνηγούν φανταστικές μάγισσες πάλι...!!!Τι φοβούνται τελικά...;
Ε κοιτα τωρα.. ενας παπας σιγουρα θα σου ελεγε οτι δεν χρειαζοταν γνωση, εφοσον ειχε την γνωση που του εδεινε η "χαρης του κυριου", και οτι το ανθρωπινο πανω του ηταν μοναχα το σωμα του.. καθως και τα βαρη που αυτο σημαινει. Δηλαδη την επιροη του σατανα πανω του.. (να ειναι ευκολο να πεσει σε αμαρτειματα κτλ..) αν και αυτο δεν ειναι λογικο, αν αναρωτηθει κανεις τη σκοπο θα ειχε κατι τετιο..
Για εμενα σαν Γιωργο, αυτο το κενο, μου δημιουργει ενα ερωτημα. Τοσες συνοδη, τοσοι παπαδες τοσα μυαλλα.. δεν σκευτικαν να το καλυψουν και αυτο οπως και ολα τα αλλα περι Μαγδαλινης κτλ. Γιατι δεν το καλυψαν;
Αν για 18 χρονια η ζωη του Χριστου δεν ηταν σημαντικη με το εργο το οποιο ειχε σταλθει να κανει, τοτε ενδεχομενος σε εκεινη την περιοδο θα μπορουσε να αγαπησει να κανει παιδια, οικογενεια, σαν ενας απλος ανθρωπος της εποχης..
Πολλοι λενε οτι οταν πας να κρυψεις κατι, η πιο καλη κρυψονα ειναι η πιο απλη, οταν ακουμε μυστηριο το μυαλλο οργιαζει, δεν παει καν στην πιο ευκολη απαντηση. Μηπως αυτος ειναι ο λογος;
Για εμενα σαν Γιωργο, αυτο το κενο, μου δημιουργει ενα ερωτημα. Τοσες συνοδη, τοσοι παπαδες τοσα μυαλλα.. δεν σκευτικαν να το καλυψουν και αυτο οπως και ολα τα αλλα περι Μαγδαλινης κτλ. Γιατι δεν το καλυψαν;
Αν για 18 χρονια η ζωη του Χριστου δεν ηταν σημαντικη με το εργο το οποιο ειχε σταλθει να κανει, τοτε ενδεχομενος σε εκεινη την περιοδο θα μπορουσε να αγαπησει να κανει παιδια, οικογενεια, σαν ενας απλος ανθρωπος της εποχης..
Πολλοι λενε οτι οταν πας να κρυψεις κατι, η πιο καλη κρυψονα ειναι η πιο απλη, οταν ακουμε μυστηριο το μυαλλο οργιαζει, δεν παει καν στην πιο ευκολη απαντηση. Μηπως αυτος ειναι ο λογος;
Παράθεση:
|
Αρχική Δημοσίευση από leo morpheus
Τι φοβούνται τελικά...;
|
Εσύ τι σκέφτεσαι ότι μπορεί να φοβούνται;
Εσύ, μπορεί να είσαι ανοιχτόμυαλος ή εγώ ή πολλοί άλλοι και μέσα από το foroum και εκτός αυτού.... Υπάρχουν όμως πολλοί πιστοί, οι οποίοι δεν σκέφτονται κατ'αυτό τον τρόπο!
Εμένα αν ερχόταν κάποιος και μου ανέτρεπε όλη αυτή την εικόνα του Χριστού, που μας έμαθαν να έχουμε και μου έλεγε -με έγκυρα όμως στοιχεία- ότι ο Χριστός ήταν ΚΑΙ άνθρωπος, ό,τι και να σημαίνει αυτό, τότε θα πίστευα πιό πολύ σε Αυτόν. Δεν ξέρω γιατί...ίσως γιατί θα ένιωθα ότι ήταν ακόμα πιο κοντά σε εμάς, στην λέξη "άνθρωπος".
Παρ'ολ'αυτά, για τους κόλπους της εκκλησίας -και είναι απόλυτα κατανοητό και σεβαστό αυτό- μια τέτοια αποκάλυψη θα θεωρούνταν σκάνδαλο! Και φαντάζομαι ότι καταλαβαίνεις και εσύ και πολλοί ακόμα, τι θα σήμαινε αυτό, για μια θρησκεία που έχει τόσο γερές βάσεις....
Δεν σας φαινετε παραξενω οτι οι διδασκαλια που γνωριζουμε απο την Κ.διαθηκη για τον Χριστο εχει πολλες ομοιοτες ,με την διδασκαλια που ξερουμε απο πολλα εξευγενισμενα πνευματα της αρχαιας ελλαδος και οχι μονο.Και οτι σκοπο ειχε την τελειοποιηση του πνευματος.Και ακομα οτι παντα μιλαγε με παραβολες.
Σύμφωνα με το βιβλίο "ΑΝΤΙΓΝΩΣΗ" της Λιλή Ζωγράφου (βιβλίο για το οποίο αφορέστηκε από την δημοκρατική μας εκκλησία και το οποίο αξίζει να διαβάσετε γιατί παραθέτει πολλά ιστορικά στοιχεία) ο Ιησούς ήταν Εσσαίος, μια εκ των 4 συντεχνιών της Ιουδαίας (Γραμματείς, Φαρισαίοι, Σαδουκαίοι, Εσσαίοι) για αυτό και ποτέ δεν αναφέρει στα κηρύγματά του τίποτα για τους Εσσαίους ενώ όλους τους υπόλοιπους τους κρίνει και κατακρίνει για τον τρόπο ζωής τους. Οι Εσσαίοι ήταν ένα γνωστικιστικό κίνημα που είχε τις βάσεις του πάνω στην αρχαία ελληνική φιλοσοφία και δημιουργούσε διδασκάλους. Όσοι θα γίνονταν μύστες με σκοπό να διδάξουν έπρεπε να διδαχθούν κατάλληλα ώστε να αποκτήσουν όλα εκείνα που ένα δάσκαλος έρπεπε να κατέχει...την Γνώση (πως να μιλάει όμορφα, να πείθει τα πλήθη, να χρησιμοποιεί τις δυνάμεις της φύσης για να θεραπεύσει κι όχι να κάνει θάυματα, κ.α.).
Η εκπαίδευση των μελλοντικών δασκάλων ξεκινούσε μόλις αυτοί κλείνανε το 12 έτος της ηλικίας τους και τελείωνε γύρω στο 30 έτος όπου και ήταν έτοιμοι να διδάξουν. Όλο αυτό το χρονικό διάστημα βρίσκονταν εγκλεισμένοι σαν ερημίτες σε μυητικά κέντρα διδασκαλίας.
Η εκπαίδευση των μελλοντικών δασκάλων ξεκινούσε μόλις αυτοί κλείνανε το 12 έτος της ηλικίας τους και τελείωνε γύρω στο 30 έτος όπου και ήταν έτοιμοι να διδάξουν. Όλο αυτό το χρονικό διάστημα βρίσκονταν εγκλεισμένοι σαν ερημίτες σε μυητικά κέντρα διδασκαλίας.
Το θεμα το ειδαμε προσφατα στην εκπομπη Πυλες του Ανεξηγητου οπως ειπε και ο Ragnarok. Το να μπω σε διαδικασια συζητησης πανω στην απορια που τιθεται ειναι για μενα αδυνατο εφ'οσων αρνουμαι την ιστορικοτητα του Ιησου. Ο Teoilio απο πανω φαινεται να ακολουθει τη "Καλοπουλεια" στρατηγικη!
Νο prob my friend. Μια ενσταση μονο. Οι Εσσαιοι δεν εχουν καμια σχεση με την αρχαιοελληνικη κοσμοαντιληψη.Ουτε στο ελαχιστο. Δες εδω και ελπιζω να συμφωνησεις μαζι μου: http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95...%AF%CE%BF%CE%B9
Νο prob my friend. Μια ενσταση μονο. Οι Εσσαιοι δεν εχουν καμια σχεση με την αρχαιοελληνικη κοσμοαντιληψη.Ουτε στο ελαχιστο. Δες εδω και ελπιζω να συμφωνησεις μαζι μου: http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95...%AF%CE%BF%CE%B9Παράθεση:
|
Αρχική Δημοσίευση από beetlejuice
Το να μπω σε διαδικασια συζητησης πανω στην απορια που τιθεται ειναι για μενα αδυνατο εφ'οσων αρνουμαι την ιστορικοτητα του Ιησου.
|
Δηλαδή δεν υπήρξε?που το στηρίζεις αυτο?Δυσκολεύομαι να πιστέψω οτι 12 ανθρωποι θα έδιναν και τη ζωή τους για ένα ψέμα.στη τελικη ποιο είναι το παράξενο.οι Γνώσεις του?χρειαζόταν να πάει στης ινδιες να μάθει οτι ήξερε?Είναι σα το ματριξ.πριν βγει η ταινια δεν ειχαμε τίποτα.μετά τη ταινία βγήκαν και οι θεωρίες και η συνομωσίες και όλα.Οσο για την ομοιοτητα μεταξυ καινης διαθήκης και αρχαιας μυθολογιας οπωσ οι εκπεσώντες ''δέθηκαν'' και φυλακίστηκαν υπογείωσ έτσι και οι τιτάνες.και πολλα άλλα βέβαια.κατακλυσμος κλπ
Παράθεση:
| Δηλαδή δεν υπήρξε?που το στηρίζεις αυτο? |
Κοτζαμ τοπικ 28 σελιδων δεν το εχεις τσεκαρει;
Δε θελω να προσθεσω παραπανω πραγματα για να μη χαλασω τη ροη του τοπικ, αφου το να μου ζητας να σου απαντησω στο γιατι δεν αναφερονται τα 18 χρονια του Ιησου στα ευαγγελια (που γραφτηκαν πολλα χρονια μετα) ειναι σαν να με ρωτας γιατι η κοκκινοσκουφιτσα εκανε εκεινο, το αλλο και το παραλλο στη γνωστη περιπετεια της με τον κακο λυκο 
Παράθεση:
|
Αρχική Δημοσίευση από mika
Και φαντάζομαι ότι καταλαβαίνεις και εσύ και πολλοί ακόμα, τι θα σήμαινε αυτό, για μια θρησκεία που έχει τόσο γερές βάσεις....
|
Τι έχει...;Αιώνες συγκάλυψης,δολοπλοκιών,σφαγών και διαμελισμού δεν μπορούμε να το θεωρήσουμε ως γερές βάσεις,αλλά κάτι ετοιμόρροπο πλέον..