Τι στο Μπ!!!μπ ξέρουμε?;?
Εφαλτήριο για αυτό το θέμα μου έδωσε η ταινία της οποίας τον τίτλο δανείστηκα.Την είδα πριν λίγες μέρες και πραγματικά με έβαλε σε πολλές σκέψεις.Ωστόσο δεν θέλω να σχολιάσω την ταινία,για αυτό και δεν έβαλα το θέμα στην κατηγορία "τέχνη".Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν ο κλάδος της επιστήμης τον οποίο πραγματεύεται αυτή:Η κβαντοφυσική!
Με ανάμικτα συναισθήματα ανακάλυψα ότι πολλά από τα θεωρήματα αυτής της φυσικής μοιάζουν σχεδόν μεταφυσικά.Η πίστη στο ότι στην ουσία ό,τι βλέπουμε είναι μια ψευδαίσθηση, ότι ο κόσμος μας στην πραγματικότητα είναι ένα σύνολο πιθανοτήτων από τις οποίες εμείς επιλέγουμε μια και πολλά άλλα, φαντάζουν δηλώσεις ενός μάγου περισσότερο παρά ενός επστήμονα.Γνωρίζετε κάποια πράγματα για την εν λόγω φυσική;Ένα σημείο που μου έκανε τρομερή εντύπωση και το θεωρώ άκρως ριξικέλευθο το παραθέτω παρακάτω:
1)Όταν τα καράβια του Κολόμβου προσσέγγιζαν τις ακτές των ιθαγενών της Αμερικής,αυτοί δεν μπορούσαν να τα δουν.Αν και βρίσκονταν αρκετα κοντά στην ακτή, οι ιθαγενείς δεν τα έβλεπαν.Αυτό οφειλόταν στο ότι ο εγκέφαλός τους δεν είχε ξαναντιμετωπίσει κάτι παρόμοιο,δεν γνώριζε τη δυνατότητα ύπαρξης τέτοιων καραβιών κι έτσι τα μάτια τους δεν τα αναγνώριζαν ως υπαρκτά.Ο σαμάνος της φυλής παρατήρησε κάποιους κυμματισμούς στη θάλασσα που δεν εξηγούνταν από τον καιρό.Έτσι πήγαινε κάθε μέρα στην παραλία και κοίταζε τον ορίζοντα προσπαθώντας να καταλάβει τι συμβαίνει.Λίγο καιρό μετά κατάφερε να διακρίνει τα καράβια και κάλεσε την υπόλοιπη φυλή η οποία μόνο μετά τις παροτρύνσεις-εξηγήσεις του κατάφερε να δει τα καράβια,τα οποία επαναλαμβάνω ήταν σε απόσταση όρασης εδώ και πολύ καιρό.
Το γεγονός ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν έβλεπαν κάτι που ήταν μπροστά τους απλά και μόνο επειδή δεν μπορούσαν να το κατανοήσουν, για εμένα,σημαίνει πάρα πολλά.Μήπως ένας ολόκληρος πνευματικός κόσμος ξεδιπλώνεται μπροστά μας αλλά αρνούμαστε να τον δούμε;Υπάρχουν πολλά ακόμα σημεία στην κβαντοφυσική που φαντάζουν βγαλμένα από παραμύθι.Μήπως οδέύουμε σε ένα δρόμο που τελικά η επιστήμη θα επιβεβαιώσει το "μεταφυσικό";
Με ανάμικτα συναισθήματα ανακάλυψα ότι πολλά από τα θεωρήματα αυτής της φυσικής μοιάζουν σχεδόν μεταφυσικά.Η πίστη στο ότι στην ουσία ό,τι βλέπουμε είναι μια ψευδαίσθηση, ότι ο κόσμος μας στην πραγματικότητα είναι ένα σύνολο πιθανοτήτων από τις οποίες εμείς επιλέγουμε μια και πολλά άλλα, φαντάζουν δηλώσεις ενός μάγου περισσότερο παρά ενός επστήμονα.Γνωρίζετε κάποια πράγματα για την εν λόγω φυσική;Ένα σημείο που μου έκανε τρομερή εντύπωση και το θεωρώ άκρως ριξικέλευθο το παραθέτω παρακάτω:
1)Όταν τα καράβια του Κολόμβου προσσέγγιζαν τις ακτές των ιθαγενών της Αμερικής,αυτοί δεν μπορούσαν να τα δουν.Αν και βρίσκονταν αρκετα κοντά στην ακτή, οι ιθαγενείς δεν τα έβλεπαν.Αυτό οφειλόταν στο ότι ο εγκέφαλός τους δεν είχε ξαναντιμετωπίσει κάτι παρόμοιο,δεν γνώριζε τη δυνατότητα ύπαρξης τέτοιων καραβιών κι έτσι τα μάτια τους δεν τα αναγνώριζαν ως υπαρκτά.Ο σαμάνος της φυλής παρατήρησε κάποιους κυμματισμούς στη θάλασσα που δεν εξηγούνταν από τον καιρό.Έτσι πήγαινε κάθε μέρα στην παραλία και κοίταζε τον ορίζοντα προσπαθώντας να καταλάβει τι συμβαίνει.Λίγο καιρό μετά κατάφερε να διακρίνει τα καράβια και κάλεσε την υπόλοιπη φυλή η οποία μόνο μετά τις παροτρύνσεις-εξηγήσεις του κατάφερε να δει τα καράβια,τα οποία επαναλαμβάνω ήταν σε απόσταση όρασης εδώ και πολύ καιρό.
Το γεγονός ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν έβλεπαν κάτι που ήταν μπροστά τους απλά και μόνο επειδή δεν μπορούσαν να το κατανοήσουν, για εμένα,σημαίνει πάρα πολλά.Μήπως ένας ολόκληρος πνευματικός κόσμος ξεδιπλώνεται μπροστά μας αλλά αρνούμαστε να τον δούμε;Υπάρχουν πολλά ακόμα σημεία στην κβαντοφυσική που φαντάζουν βγαλμένα από παραμύθι.Μήπως οδέύουμε σε ένα δρόμο που τελικά η επιστήμη θα επιβεβαιώσει το "μεταφυσικό";
Αγαπητέ Asm0deus,
Θα σχολιάσω μερικά από όσα είπες.
Να ξέρεις ότι: πολλά πράγματα που αντιλαμβανόμαστε σήμερα ως μεταφυσικά, κάποτε θα καταλήξουν να είναι επιστημονική γνώση. Ποιός θα πίστευε ότι κάποτε θα φαινόταν πως ο Δημόκριτος και όχι ο Αριστοτέλης είχε δίκιο όταν έλεγε ότι η ύλη φτάνει μέχρι ένα σημείο που δεν "κόβεται" και τα ονόμασε ατόμους-άτομα; Κανείς.
Αυτό συμβαίνει και τώρα. Λένε ότι τα "αόρατα" κατασκοπευτικά αεροπλάνα της Αμερικής όταν τα έβλεπαν, επειδή δεν τα είχε δει κανείς, φαίνονταν σαν κυκλικοί δίσκοι και νόμιζαν ότι είναι Αγνώστου Ταυτότητος Ιπτάμενο Αντικείμνενο. Βεβαίως δεν αμφισβητώ ότι ίσως να υπάρχουν UFO, αλλά επειδή δεν έχω δει εγώ ή μάλλον: επειδή δεν είμαι σίγουρος αν αυτό που είχα δει ήταν, δηλώνω αβέβαιος.
Όχι, όχι, όχι. Δηλώνω κατηγορηματικά ότι θα βλέπαμε κάτι, αλλά δεν θα ξέραμε (στην αρχή) τι είναι και το σχήμα του και τα χαρακτηριστικά του θα ήταν αβέβαια, μέχρις ότου να το κοιτάζαμε πολλή ώρα, να καταγραφόταν στο εγκέφαλό μας και να ανακαλούμε την εικόνα όποτε χρειάζεται, όταν δούμε κάτι που μοιάζει (είναι ο τρόπος με τον οποίο καταγράφουμε νέα πράγματα και αντίστοιχα ο τρόπος με τον οποίο ανακαλούμε όλες τις εικόνες).
Με τιμή,
Θα σχολιάσω μερικά από όσα είπες.
Παράθεση:
|
Η κβαντοφυσική! Με ανάμικτα συναισθήματα ανακάλυψα ότι πολλά από τα θεωρήματα αυτής της φυσικής μοιάζουν σχεδόν μεταφυσικά. |
Να ξέρεις ότι: πολλά πράγματα που αντιλαμβανόμαστε σήμερα ως μεταφυσικά, κάποτε θα καταλήξουν να είναι επιστημονική γνώση. Ποιός θα πίστευε ότι κάποτε θα φαινόταν πως ο Δημόκριτος και όχι ο Αριστοτέλης είχε δίκιο όταν έλεγε ότι η ύλη φτάνει μέχρι ένα σημείο που δεν "κόβεται" και τα ονόμασε ατόμους-άτομα; Κανείς.
Παράθεση:
| Όταν τα καράβια του Κολόμβου προσσέγγιζαν τις ακτές των ιθαγενών της Αμερικής,αυτοί δεν μπορούσαν να τα δουν.Αν και βρίσκονταν αρκετα κοντά στην ακτή, οι ιθαγενείς δεν τα έβλεπαν. |
Αυτό συμβαίνει και τώρα. Λένε ότι τα "αόρατα" κατασκοπευτικά αεροπλάνα της Αμερικής όταν τα έβλεπαν, επειδή δεν τα είχε δει κανείς, φαίνονταν σαν κυκλικοί δίσκοι και νόμιζαν ότι είναι Αγνώστου Ταυτότητος Ιπτάμενο Αντικείμνενο. Βεβαίως δεν αμφισβητώ ότι ίσως να υπάρχουν UFO, αλλά επειδή δεν έχω δει εγώ ή μάλλον: επειδή δεν είμαι σίγουρος αν αυτό που είχα δει ήταν, δηλώνω αβέβαιος.
Παράθεση:
| Μήπως ένας ολόκληρος πνευματικός κόσμος ξεδιπλώνεται μπροστά μας αλλά αρνούμαστε να τον δούμε; |
Όχι, όχι, όχι. Δηλώνω κατηγορηματικά ότι θα βλέπαμε κάτι, αλλά δεν θα ξέραμε (στην αρχή) τι είναι και το σχήμα του και τα χαρακτηριστικά του θα ήταν αβέβαια, μέχρις ότου να το κοιτάζαμε πολλή ώρα, να καταγραφόταν στο εγκέφαλό μας και να ανακαλούμε την εικόνα όποτε χρειάζεται, όταν δούμε κάτι που μοιάζει (είναι ο τρόπος με τον οποίο καταγράφουμε νέα πράγματα και αντίστοιχα ο τρόπος με τον οποίο ανακαλούμε όλες τις εικόνες).
Με τιμή,
Υπάρχει μια θεωρία που λέει ότι υπάρχει το "γνωστό", το "άγνωστο" και "αυτό που δεν μπορεί να γίνει γνωστό". Το "γνωστό" είναι αυτό που ξέρουμε να εξηγούμε και να καταλαβαίνουμε, το "άγνωστο" αυτό που δεν καταλαβαίνουμε (και δυσκολότερα αντιλαμβανόμαστε) αλλά κάποτε θα κατανοηθεί και εξηγηθεί επιστημονικά και "αυτό που δεν μπορεί να γίνει γνωστό" είναι αυτό που μόνο να αντιληφθούμε μπορούμε (και αυτό είναι το πιο δυσκολο να αντιληφθούμε σε σχέση με το γνωστό και το άγνωστο) αλλά ποτέ να εξηγήσουμε με την λογική. Ίσως η κβαντομηχανική έρχεται να αποδείξει την ύπαρξη του τελευταίου μιας και βασίζεται στην "αρχή της αβεβαιότητας". Στο ότι μπορούμε,δηλαδή, να γνωρίζουμε μόνο την πιθανότητα της θέσης και της ενέργειας του ηλεκτρονίου συγχρόνως.
Η θεωρία των κβάντων όσες φορές και αν προσπάθησα να δθαβάσω σε επιστημονικά βιβλία, μου ήταν ακατονόητη, αν καταλάβαινα ίσως το 1/3 μετά απο πολλές αναγνώσεις των παραγράφων ήμουν ικανοποιημένος, παρόλα αυτά με συνεπαίρνει και λατρεύω το θέμα, έστω και αν καταλαβαινω λίγα. Πάντως πιστεύω ότι η κβαντική φυσική σε συνδιασμό με την νανοτεχνολογία θα αλλάξουν άρδην το μέλλον μας, ελπίζω να ζούμε να το απολαύσουμε.
Ερώτηση: Άν γνωρίζει κάποιος κάτι για τους καβαντικούς υπολογιστές ή κάποια διεύθηνση θα μου την παραθέση? Είτε εδώ ειται σε προσωπικο μήνυμα αν ξεφεύγει απο το θέμα της στήλης. Ευχαριστώ.
Ερώτηση: Άν γνωρίζει κάποιος κάτι για τους καβαντικούς υπολογιστές ή κάποια διεύθηνση θα μου την παραθέση? Είτε εδώ ειται σε προσωπικο μήνυμα αν ξεφεύγει απο το θέμα της στήλης. Ευχαριστώ.
Φίλε excellent συμφωνώ ως επί το πλέιστον με την απάντησή σου,στο μοναδικό που προβάλλω ένσταση είναι το τελευταίο σκέλος της,εξηγούμαι:Είσαι πολύ σίγουρος ότι δεν υπάρχει πνευματικός κόσμος αλλά πιστεύω ότι δεν τεκμιριώνεις επαρκώς τη δικαιολόγησή σου.Υποστηρίζεις ότι αν υπήρχε κάτι θα το βλέπαμε αλλά δεν θα καταλαβαίναμε τι είναι.Στο παράδειγμα των ιθαγενών Αμερικάνων τα πλοία δεν τα έβλεπαν καθόλου.Δεν έβλεπαν σχήματα που δεν καταλάβαιναν τι ήατν,αγνοούσαν πλήρως την ύπαρξή τους.Εφόσον αυτό συνέβη με κάτι το υλικό,κάτι που τα μάτια τους είχαν συνηθίσει να βλέπουν (ύλη), δεν θα ήτσν πολύ πιο δύσκολο για εμάς να διακρίνουμε κάτι άυλο,που δεν έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε.Όσο για την ανάκληση των εικόνων που αναφέρεις θα σου παραθέσω το εξής ενδεχόμενο.Να βλέπουμε κάποια πράγματα που όμως δεν τα συνειδητοποιούμε ,κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι πρακτικά δεν τα βλέπουμε κι απλά αποθηκεύεται η πληροφορία της ύπαρξής τους στο υποσυνείδητο,και να ανακαλούμε τις αντίστοιχες εικόνες στα όνειρά μας....
Παράθεση:
|
Αρχική Δημοσίευση από ΠΕΙΡΑΤΗΣ
Άν γνωρίζει κάποιος κάτι για τους καβαντικούς υπολογιστές ή κάποια διεύθηνση θα μου την παραθέση? Είτε εδώ ειται σε προσωπικο μήνυμα αν ξεφεύγει απο το θέμα της στήλης. Ευχαριστώ.
|
http://www.physics4u.gr/articles/qbrain2.html
Πολύ ενδιαφέρον και κατατοπιστικά είναι και τα άλλα 2 μέρη μαζί που περιγράφουν μια νέα θεωρία για την εξήγηση των λειτουργιών του εγκεφάλου την λεγόμενη"κβαντική λειτουργία του εγκεφάλου"
Επίσης για τους υπολογιστές ακόμα
http://www.physics4u.gr/news/2001/scnews254.html
Αυτά για αρχή...
Παράθεση:
| Εφόσον αυτό συνέβη με κάτι το υλικό,κάτι που τα μάτια τους είχαν συνηθίσει να βλέπουν (ύλη), δεν θα ήτσν πολύ πιο δύσκολο για εμάς να διακρίνουμε κάτι άυλο,που δεν έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε. |
Αγαπητέ Asm0deus,
Είπα αυτά που είπα επειδή είπες το παράδειγμα των ιθαγενών με τα πλοία του Κολόμβου. Κατάλαβα πως εννοούσες ότι ο πνευματικός κόσμος δεν είναι άϋλος, αλλά είναι υλικός και απλά επειδή δεν έχει καταγραφεί από το εγκέφαλο δεν μπορούμε να τον δούμε (τον πνευματικό κόσμο). Εκεί έγκειται η ένσταση μου σε αυτό το σημείο.
---
Πειρατή,
Γιατί ρωτάς για τους κβαντικούς υπολογιστές; Μην διανοηθείς να αγοράσεις (δεν ξέρω αν κυκλοφορούν στη αγορά...), είναι πάρα πολύ αργοί. Μέχρι στιγμής τουλάχιστον...
---
Με τιμή,
Είσαι ο ανθρωπός μου!Την έχω δει και εγώ αυτήν την ταινία!Λοιπόν εξέτασα το θέμα εξονυχιστικά και προσπάθησα να εφαρμόσω αυτά που έλεγε.Αρχικά έψαξα για τα κβάντα και σε ένα σημείο διάβασα ότι οι επιστήμονες δεν μπορούσαν να κάνουν ακριβείς μετρήσεις γιατί επηρεαζόταν το αποτέλεσμα!Ετσι έβαλα σε εφαρμογή το σχέδιο κβάντα.Ξέρω ότι φαίνεται απίθανο!.Αυτήν την στιγμή έχω την εντύπωση ότι επηρεάζω το μέλλον μου.Βέβαια είναι μεγάλη ιστορία αν ενδιαφέρεσαι στείλε μου μαιλ μην κάθομαι και παιδευομαι να γράφω κατεβατά..