ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/METAFYSIKO.GR/BOARD/Θέμα προς συζήτηση: Άρης-Γη προϊστορία

Θέμα προς συζήτηση: Άρης-Γη προϊστορία

Giorgos30 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 2/2
2006-12-01 20:59
Kοίταξε να δεις, αυτός ο "νόμος" ήταν μια ιδέα των αστρονόμων του 18ου Αιώνα Titius και Bode.
H βασική ιδέα ήταν ότι οι αποστάσεις των τροχιών στο ηλιακό σύστημα δεν είναι τυχαίες και χαοτικές αλλά ακολουθούν μια αρμονική συγκεκριμένη τάξη καθορισμένη από μια εξίσωση.
Ο νόμος σχεδιάστηκε μαθηματικώς να ταιριάζει με τις τότε γνωστές αποστάσεις των πλανητών μέχρι και τον Κρόνο.
Συμπληρωματικά ο νόμος πρόβλεπε ότι ο επόμενος πλανήτης μετά το Κρόνο έπρεπε να βρίσκεται στις 19,6 αστρονομικές μονάδες.
Όταν λίγα χρόνια αργότερα ανακαλύφθηκε ο πλανήτης Ουρανός η τροχιά του βρέθηκε ότι ήταν στις 19,2 αστρονομικές μονάδες, πολύ κοντά στην προβλεπόμενη τιμή επιβεβαιώνοντας τον νόμο.
Με την ανακάλυψη όμως του Ποσειδώνα αργότερα αλλά και ιδιαίτερα του Πλούτωνα οι τιμές άρχισαν να αποκλείνουν παρα πολύ καθιστώντας τον νόμο αυτόν ανεπαρκή εώς άχρηστο για την πρόβλεψη νέων σωμάτων.
Το συμπέρασμα είναι ότι το ηλιακό σύστημα τελικά αποτελείται από τροχιές σε χαοτικές, δηλαδή τυχαίες αποστάσεις...
Ειδικά από τον Πλούτωνα και μετά προς την ζώνη Κούϊπερ οι τροχιές των νέων ουράνιων σωμάτων βρίσκονται σε εντελώς χαοτικές και μαθηματικώς απρόβλεπτες κατευθύνσεις...
2006-12-02 16:43
Για δειτε και μια φωτογραφια που προερχεται απο τον Αρη και το εξερευνητικο οχημα Σπιριτ κατα τη 913η ημερα παραμονης του στον κοκκινο πλανητη. Προκειται για περιοχη του κρατηρα Γκουσεβ. Διακρινονται καθαρα δυο αντικειμενα (τα οποια εχω βαλει σε κοκκινο πλαισιο) που μοιαζουν εντονα με απολιθωματα γηινων κοχυλιων(θυμηθειτε πως η θεωρια περι υπαρξης θαλασσων στον Αρη ειναι πολυ πιθανη).

Για τη ΝΑΣΑ, τα παρακατω ειναι θραυσματα πετρωματων. Παρτε και την ακριβη διευθυνση για να κανετε καλυτερη αναλυση: http://marsrovers.jpl.nasa.gov/gall...00P2278R1M1.JPG

2007-05-01 18:28
Πάντως ένας ειδικός της MER (Mars Exploration Rover) team, ο Jim Rice είπε πως αν εντόπιζαν για παράδειγμα ένα απολίθωμα τριλοβίτη θα το είχαν επισημάνει και αποκλύει την ύπαρξη απολιθωμάτων σε όσα δεδομένα έχουν συλλέξει μέχρι στιγμής.
Επίσης είπε ότι τα ρομπότ έχουν μεγάλους περιορισμούς σε αποστολή για κυνήγι απολιθωμάτων και γι'αυτή τη δουλεία η καλύτερη επιλογή είναι οι αστροναύτες αν και πάλι θα ήταν μια πολύ δύσκολη και επίπονη εργασία (θα χρειαζόταν πολύωρη αναζήτηση, σπάσιμο πετρών κλπ) με μεγάλες πιθανότητες αποτυχίας.
Ακόμα και αν έπεφταν πάνω σε περιοχή πλούσια με απολιθώματα πάλι θα χρειαζόταν πολύ ώρα και επίπονη εργασία για να τα βρούν.
Αυτά με τις γνώσεις που έχουμε συγκεντρώσει πάνω στο κυνήγι απολιθωμάτων στη Γη διότι στον Άρη δεν μπορείς να ξέρεις πραγματικά τι μπορεί να συναντήσεις ή μπορεί πάλι να μην συναντήσεις και τίποτα άμεσα ενδιαφέρον.
2007-05-01 19:58
η nasa χρησιμοποιεί ελληνικά ονόματα κατά κύριο λόγο στην ονομασία πλανητών κ μου κάνει εντύπωση που ονοματίζει κ περιοχές πλανητών με ελληνικά ονόματα. Υπήρχε αυτή η ονομασία κ πριν? Παράδειγμα αναφέρω την περιοχή Κιδωνια του πλανήτη Άρη. οπου πολλοί λάτρεις τις θεωρίας ότι κατάκοιτο κάποτε ο Άρης (δεν την υιοθετώ απλά αναφορά κάνω http://xfacts.com/mars_sub.htm )λενε ότι έχουν βρει απομεινάρια πολιτισμού στη συγκεκριμένη περιοχή. Με προβληματίζει το γεγονός ότι έδωσε το συγκεκριμένο όνομα στο συγκεκριμένο μέρος του πλανήτη από την στιγμή που επίσημα η nasa δεν αποδέχεται τίποτα από όλα αυτά .
2007-05-01 21:32
Δεν βρίσκω κάτι περίεργο σ'αυτό. Τα πολλά αρχαία ελληνικά ονόματα που χρησιμοποιούνται στο διάστημα είναι λόγω του σεβασμού που τρέφουν οι επιστήμονες στη μεγάλη συμβολή που είχε ο ελληνισμός στην ανάπτυξη της επιστήμης αλλά και λόγω του πλούτου των ονομάτων που βρίσκει κανείς στη μυθολογία και στην αρχαία ελληνική γραμματεία μας.
Στην περιοχή που λες πάντως στην Κυδωνία έχουν τραβηχτεί πλέον φωτογραφίες μεγάλης διακριτικότητας (λίγα μέτρα/pixel) και δεν φαίνεται να παρουσιάζουν εξώφθαλμα ίχνη πολιτισμού αλλά κάποιες αξιοπερίεργες γεωλογικά περιοχές όπως το πρόσωπο και ένα πενταγωνικό πυραμιδοειδές βουνό.
Υπάρχουν πάντως άλλα σημεία στον Άρη που παρουσιάζουν πλέον πολύ περισσότερο ενδιαφέρον από την Κυδωνία, αλλά είναι λιγότερο γνωστά στο ευρύ κοινό, όπως για παράδειγμα κάποιες πολικές περιοχές όπου υπάρχουν βάσιμες υποψίες για ύπαρξη υδροπιδάκων και βλάστησης!!
2007-05-04 00:23
Ναι πολύ σωστά λες πολλά αρχαία ελληνικά ονόματα που χρησιμοποιούνται στο διάστημα είναι λόγω του σεβασμού που τρέφουν οι επιστήμονες στη μεγάλη συμβολή που είχε ο ελληνισμός στην ανάπτυξη της αλλά μήπως κ αυτό το όνομα της περιοχής υπήρχε από πριν όπως κ το όνομα του πλανήτη?
2007-05-04 10:02
To όνομα της περιοχής δόθηκε από τότε που άρχισε να χαρτογραφείτε αναλυτικά ο πλανήτης Άρης από τους διαστημικούς βολιστήρες, δηλαδή υπολόγιζε δεκαετία '60-'70 εποχές mariner-viking...
Προέρχεται από την αρχαία κρητική πόλη Κυδωνία, Κανέα, σημερινά Χανιά.
2007-05-04 13:31
Στην δυτική Ισπανία, στην πόλη Σαλαμάνκα υπάρχει ένας καθεδρικός ναός γοτθικού ρυθμού με αρκετά καλλιτεχνικά σκαλίσματα εντός κι εκτός. Στην είσοδο του ναού αυτού υπάρχει σκαλισμένη «η πύλη των ανθέων» μιας και πολλά σκαλισμένα άνθη και φυλλώματα αποτελούν μέρος της διακόσμησής της. Ανάμεσα στα πολύπλοκα σκαλίσματα ηλικίας 500 ετών, βρίσκεται σε μία λεπτομέρεια (που πέρασε για χρόνια απαρατήρητη ή ακατανόητη) σκαλισμένος ένας σύγχρονος αστροναύτης! Αναδείχθηκε πρόσφατα από έναν πιο παρατηρητικό τουρίστα που φωτογράφιζε λεπτομέρειες «της πύλης των ανθέων».

Ίσως να μην είναι πράγματι διαστημική στολή με κράνος, μπότες και κίνηση σχεδόν διαστημικής αιώρησης, αλλά πείτε μου εσείς τι άλλο μπορεί να είναι... Εκείνη την εποχή δεν υπήρχε τίποτε παρόμοιο. Οι μεσαιωνικές στολές των συγχρόνων του καλλιτέχνη ιπποτών και πολεμιστών, προφανώς ουδεμία σχέση είχαν με την συγκεκριμένη απεικόνιση.

Δ.
2007-05-04 18:24
Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από LuX
Ίσως να μην είναι πράγματι διαστημική στολή με κράνος, μπότες και κίνηση σχεδόν διαστημικής αιώρησης, αλλά πείτε μου εσείς τι άλλο μπορεί να είναι... Εκείνη την εποχή δεν υπήρχε τίποτε παρόμοιο.

Φίλε Lux χωρίς να θέλω να αμφισβητήσω τα λεγόμενά σου αφού κι εγώ μέχρι πριν 5' τα ίδια θα έλεγα, μου ήρθε όμως μια ιδέα και θα ήθελα να στη πω. Χωρίς να είμαι σίγουρος ποια χρονολογία εμφανίστηκαν τα σκάφανδρα των δυτών μήπως θα μπορούσε να ήταν κάτι τέτοιο??? αν και τώρα που το καλοσκέφτομαι εκείνα ήταν τελείως κλειστά στο κεφάλι με μικρά φινιστρίνια...οπότε ίσως να είναι και λάθος ο συλογισμός μου....
Αυτό που κρατάει τι είναι; Moιάζει με δρεπάνι. Πάντως τέτοια πράγματα δεν κρατάνε οι αστροναύτες.
Μάθετε περισσότερα για τον καλλιτέχνη που το έκανε για να μπορέσετε να μπείτε στο μυαλό του και τι ήθελε να σχεδιάσει.