ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/METAFYSIKO.GR/BOARD/Θέμα προς συζήτηση: Άρης-Γη προϊστορία

Θέμα προς συζήτηση: Άρης-Γη προϊστορία

Giorgos30 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 1/2
Συχνα αναρωτιεμαι τι να συμαινει / πια να ειναι η αληθεια που προσπαθει να μας πει η ελληνικη μυθολογια. Ειναι αληθινα γεγονοτα, ιστοριες φαντασιας της εποχης η πραγματικα γεγονοτα που συνεβισαν καποτε και ο κοσμος για να μην τα ξεχασει και να περασουν στους αιωνες τα κατεγραψε χρησιμοποιοντας μεταφορες, οι οποιες με τον κερο γινανε παραμυθι;

Αυτη τη φορα θελω να ανοιξω ενα θεμα που μιλαει για Μεγαλους πολεμους, Τιτανομαχιες, για κατακλησμους, για θεους καλους, και κακους, για την αρχη της ιστοριας του ανθρωπου (πανω στη Γη; ), και αλωτε τη βοηθεια αλωτε την οργη των κατα τα αλλα καλων θεων του Ολυμπου (της Γης η του Αρη; ) τους νικητες δηλαδη των τιτανομαχιων.

Και ενω αναρωτιεμαι για το τι πραγματικα συμενουν ολα αυτα που απο μια αποψη, που θελει να ειναι παραμυθια, δεν στεκει τιποτα για πολους λογους, ψαχνω λυσεις ετσι ωστε να καταφερω να κολισω το παζλ με καπιον δικο μου, φανταστικο ισως τροπο.

Βλεπω τον Αρη τον θεο του πολεμου. Γιατι αραγε ο θεος του πολεμου εχει παρει αυτο το ονομα; Ειναι τυχαιο;
Βλεπω τις τιτανομαχιες με τους υπερ-θεους τιτανες, και αναρωτιεμαι γιατι πολεμουσαν, ηταν πραγματι θεοι; η μηπως καπιοι προγονοι μας που χανονται στο χρονο;
Βλεπω απο την αλλη μερια και καπια αλλα γεγονοτα οπως για παραδηγμα, οτι οι επιστιμονες σημερα ειναι σχεδον σιγουροι, οτι ο πλανητης Αρης πριν πολλες χιλιετιες ηταν ενας γαλαζιος πλανητης-ναι αλλα γαλαζια ειναι και η Γη μας σημερα.. ειναι και αυτο τυχαιο;
Βλεπω πως οι αρχαιοι ανθρωποι ξεραν πολλα, η μαλλων ΠΑΡΑ πολλα για την εποχη τους τα οποια φενεται να τους ηρθαν ''ουρανοκατεβατα'' μια ωραια πρωια, ετσι απλα. μεσοποταμιοι εγυπτιοι ελληνες ξαφνικα μιλανε για πλανητες για αστερια για κοσμους ολοκληρους, μονο που εγω αν βγω εξω στον φεγγαροφοτο και προσπαθισω να ξεχασω ολα οσα μου μαθανε ''καπιοι'' το μονο που θα δω ειναι μικρες και μεγαλες τελειες στον ουρανο, μη ξεροντας καν ποσο αποσταση εχει απο το ''ταβανι''.
Μηπως τελικα χανομαστε στην μεταφραση;

Για επιλογο του θεματος που ανοιξα θα σας πω μια μικρη φανταστικη ιστορια, και αφηνω εσας να μου πειτε ποσο τρελος ειμαι.

Πριν πολλα πολλα χρονια, ο Αρης ηταν ενας πανεμορφος καταπρασινος, γαλαζιος πλανητης, στον οποιο κατικουσαν οι.. ανθρωποι. Ειχαν φτασει σε πολυ υψηλα επιπεδα γνωσης τοσο που ηταν επικινδηνο για τους ιδιους και τον πλανητη τους. Καποτε εγινε αυτο που ολοι φοβοντουσαν. ΠΟΛΕΜΟΣ!
Η τεχνολογια ομως που διεθεταν τοτε οι ανθρωποι του Αρη ηταν τρομακτικη, και τα οπλα τους τρομακτικα καταστροφικα τοσο που μπορουσαν οχι μονο να καταστρεψουν τον πλανητη τους αλλα να αλαξουν ακομα και την τροχια του.
Ετσι ο Αρης αλαξε πορεια και περασε "ξιστα" απο την Γη, εναν κατα τα αλλα αγονο και ανυδρο πλάνητη κοντα στην τροχια του, ο οποιος πλανητης ομως ειχε μεγαλητερη μαζα απο αυτον, και του "ρουφιξε" ολο το νερο και την ατμοσφερα.

Οι λιγοι εναπομειναντες ανθρωποι του Αρη αποφασισαν να συνθικολογισουν να δωσουν τα χερια και κλεισμενοι σε ενα μεγαλο διαστημοπλοιο,μεταφερθηκαν στο τεραστιο διαστημικο σταθμο σε τροχια γυρο απο τον Αρη, τον λεγομενο Φοβο και αλλα διαστημοπλοια εφυγαν για το μακρινο ταξηδι για την εβρεση νεου σπιτιου/πλανητη.Μετα απο χιλιαδες χρονια και επειδη τα ιχνη των απεσταλμενων χαθηκαν οι ανθρωποι που εμειναν πισω ανακαληψαν οτι μπορουν να κατοικισουν πλεων τον πλανητη Γη, το νεο τους σπιτικο. Το διαστημοπλοιο κατα τις προσγηωση σχεδον καταστραφικε και πολυ λιγοι μινανε ζωντανοι, κυριως παιδια. Και γιαυτο πολυ λιγη γνωση εμεινε για να τους βοηθησει στη νεα τους ζωη. Αλλα αυτο που εμεινε να θυμουντε ειναι το οτι καπια στιγμη θα επιστρεψουν οι απεσταλμενοι με τα λαφηρα της αναζητησης.

Στο μεταξη οι συνθηκη εσπασε και οι ανθρωποι ξαναρχισαν τους εμφηλιους(πολεμους), πραγμα που συνεχιζετε μεχρι σημερα..

Τι πιστεβεται λοιπον, θα μπορουσε να υπαρχει μια τετια εξηγηση, και αν ναι πια θα ηταν αυτη; Πως θα μπορουσε να ειχε γινει;
Μηπως απο την αλλη ηταν ο Αρης ενας πλανητης με δικη του ιστορια χωρις καμια συνδεση με την ιστορια των ανθρωπων τις Γης;
2006-03-02 12:24
Νομίζω πως ανοίγεις πολλά θέματα μαζί και δεν είμαι σίγουρος για το εάν το θέμα σου πρέπει να παραμείνει σε αυτή την κατηγορία ή να μεταφερθεί αλλού. Μέχρι να αποφασιστεί, ας πούμε μερικά πράγματα.
Υπάρχουν πολλές απόψεις σχετικά με το εάν η ιστορία που γνωρίζουμε και ένα μέρος της προϊστορίας που αναπαριστούμε με βάση τις γνώσεις που έχουμε, είναι ακριβώς έτσι ή κάπως αλλιώς. Υπάρχουν οι εξής απόψεις, χοντρικά:
1. Οι επιστήμες μας παρέχουν επαρκείς γνώσεις για εκείνες τις εποχές και όλα τα υπόλοιπα είναι μύθοι που δημιουργήθηκαν για διάφορους λόγους και από τότε επηρέασαν και διαμόρφωσαν το Συλλογικό Ασυνείδητο των λαών
2. Οι μύθοι δεν είναι τίποτε άλλο παρά η αλήθεια καλυμμένη, ιστορικά στοιχεία που με το πέρασμα των αιώνων ακούγονται τώρα πλέον σαν παραμύθια αλλά δεν έχουν καμία σχέση με αυτά.
Τώρα, πια άποψη θα υιοθετήσει κανείς, αυτό είναι καθαρά δική του υπόθεση.
Οι αρχαίοι λαοί γνωρίζουμε πως είχαν μια "ψύχωση" με τα ουράνια σώματα, κυρίως με τον Άρη και την Αφροδίτη, που είναι και καλύτερα ορατά με το μάτι από τους υπόλοιπους μακρινούς πλανήτες.
2006-03-04 03:20
Το σενάριο του φίλου Γιώργου είναι ενδιαφέρον, αλλά έχει αρκετά σημεία που είναι μελανά.
Για καθαρά επιστημονικούς λόγους (ή καλύτερα βιολογικούς) δεν είναι δυνατόν να αλλάξουμε "κατοικία" τόσο εύκολα. Έστω δηλαδή ότι γαιοποιούμε τον Άρη: εσείς πιστεύετε δηλαδή ότι η ζωή που θα αναπτυχθεί στον Άρη θα είναι όμοια με αυτήν της Γής?? Κάνετε λάθος αν το πιστεύετε αυτό. Ο Άρης ακόμα και με ατμόσφαιρα, θα είναι πολύ ψυχρότερος της Γής (ας πούμε προς χάρην της συζήτησης ότι θα έχει μέση θερμοκρασία στον Ισημερινό 5 βαθμούς χαμηλότερα από την αντίστοιχη της Γής). Μετά υπάρχει το θέμα της βιοσυμβατότητας των οργανισμών που εμφανίζονται σε κάθε πλανήτη. Με λίγα λόγια άλλοι οργανισμοί αναπτύσσονται και κυριαρχούν σε κάθε πλανήτη ακόμα και αν έχουν παρόμοιες συνθήκες (που δεχόμαστε ότι είχαν, αν και εγώ προσωπικά έχω μια ένσταση και θα στην αναλύσω αργότερα).

Ως σενάριο είναι ενδιαφέρον πάντως αν και έχω ακούσει την παραλλαγή με τον πλανήτη που υποτίθεται ότι ήταν στο σημείο που είναι η ζώνη των αστεροειδών σήμερα. Αυτό είναι ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον σημείο αλλά μια άλλη φορά....
2006-03-04 03:28
Αγαπητε R-b-t3r,

ο σκοπος που ανοιξα αυτο το τοπικ δεν ηταν για να αναλυσουμε την ιστορια που περιεγραψα, αλλα για να προσπαθησουμε να κολισουμε αν μπορουμε μερικα απο τα κοματια του μυθου, με αυτα τις ιστοριας. Μια προσπαθεια μεσα απο ιστορικα συνγραμματα, τις μυθολογιες των λαων και τη λογικη, να προσπαθισουμε να φανταστουμε τουλαχιστο, τι πραγματικα εγινε (αν εγινε κατι) στο μακρινο παρελθον μας ως ανθρωποι. Υπηρξε δημιουργος μας καποιος θεος, η μηπως ηταν οντα απο αλου που μας "πηραν" χιμπαντζιδες και μας εκαναν νοημοντα οντα;
Ειναι πολλα τα θεματα ισως που ανοιγω μαζι, αλλα στην ουσια προσπαθω να δοσω ενα στιγμα, μια αρχη, για να ανοιξω τον διαλογο πανω στο μεγαλο θεμα τις μυθολογιας. Στην συνεχεια και εφοσον υπαρχει ενδιαφερον απο τα μελη, μπορουμε να ανοιξουμε πιο συγκεκριμενες υποενοτητες/θεματα.

Φιλικα Γιωργος Σ.
2006-03-04 12:09
Κοίταξε από τα κοινά σημεία των μυθολογιών που έχω υπόψιν μου μπορώ να ξεχωρήσω την δημιουργία από κάποιον θεό και τον κατακλυσμό, που λίγο πολύ αναφέρονται παντού. Επίσης πάντα υπάρχει το αντίπαλο δέος των θεών που κυβερνούν τον κόσμο. Από κει και πέρα από που να αρχίσει κανείς και πού να τελειώσει
Λογικά πάντως θα ισχύει αυτό που λές και πρέπει να υπάρχουν κάποια ιστορικά στοιχεία στους μύθους. Όμως τί είναι μύθευμα και τί ιστορία μέσα στον μύθο??? Πώς θα το διακρίνουμε???
Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από R-b-t3r
Κοίταξε από τα κοινά σημεία των μυθολογιών που έχω υπόψιν μου μπορώ να ξεχωρήσω την δημιουργία από κάποιον θεό και τον κατακλυσμό, που λίγο πολύ αναφέρονται παντού. Επίσης πάντα υπάρχει το αντίπαλο δέος των θεών που κυβερνούν τον κόσμο. Από κει και πέρα από που να αρχίσει κανείς και πού να τελειώσει
Λογικά πάντως θα ισχύει αυτό που λές και πρέπει να υπάρχουν κάποια ιστορικά στοιχεία στους μύθους. Όμως τί είναι μύθευμα και τί ιστορία μέσα στον μύθο??? Πώς θα το διακρίνουμε???

Η διάκριση ανάμεσα στο μύθευμα και στην πραγματικότητα είναι ένα τεράστιο θέμα που με έχει απασχολήσει πάρα πολύ, αν και δεν έχω καταλήξει σε ένα οριστικό συμπέρασμα, εκτός ίσως από το ότι όσο πιο πολύ το ψάχνει κανείς τόσο πιο πολύ μπερδεύεται. Πάντως ομοιότητες υπάρχουν πολύ περισσότερες από αυτές που αναφέρεις και σε διάφορα επίπεδα μάλιστα.
Γιατί, άραγε, οι αρχαίοι πολιτισμοί είχαν "ψύχωση" με τα άστρα και με θεούς που κατέβηκαν από εκεί πανω? Μόνο και μόνο επειδή τους έκανε τόση εντύπωση ο έναστρος ουρανός? όχι πως κάτι τέτοιο αποκλείεται, φυσικά, αλλά μήπως ψάχνουμε πάντα την ευκολότερη λύση?
2006-03-05 22:16
Προσωπικα το βρισκω λιγο υπερβολικο αυτο το σεναριο.Παντως στην επιφανεια του Αρη εχουν φωτογραφηθει αντικειμενα που αποτελουν ενδειξεις υπαρξης πολιτισμου στον Αρη καποια παλαιοτερη εποχη.
2006-03-05 22:48
Παράθεση:
Προσωπικα το βρισκω λιγο υπερβολικο αυτο το σεναριο.Παντως στην επιφανεια του Αρη εχουν φωτογραφηθει αντικειμενα που αποτελουν ενδειξεις υπαρξης πολιτισμου στον Αρη καποια παλαιοτερη εποχη.

Η περιοχή εκείνη ονομάζεται Cydonia και δεν είναι καθόλου ξεκαθαρισμένο αν όντως τα σχήματα που φαίνονται στις φωτογραφίες αποτελούν τεχνητές κατασκευές. Υπάρχουν μεταγενέστερες φωτογραφίες της περιοχής στις οποίες δεν φαίνονται "πυραμίδες", ούτε το "πρόσωπο" και υπονοούν ότι είναι παιχνίδι του φωτισμού.
Ο καθένας ας δώσει ότι εξήγηση θέλει από κει και πέρα.
2006-03-07 05:13
Τις φωτό από το διαστημόπλοιο MGS μπορείτε να τις βρείτε εδώ:

http://www.msss.com/mars_images/moc/themes/CYDONIA.html

Περισσοτερες φωτό από το ίδιο διαστημόπλοιο (όχι απαραίτητα από την Κυδωνία):

http://www.msss.com/mars_images/moc/index.html

Σε λίγες μέρες φτάνει στον Άρη το νέο διαστημόπλοιο MRO που θα μπορεί να πάρει φωτό ακόμα πιο μεγάλης ευκρίνειας. Απ' οσο ξέρω, το κοινό επίσης θα έχει δικαίωμα να επιλέγει (ορισμένες περιόδους της αποστολής) στόχους φωτογράφησης.

http://mars.jpl.nasa.gov/mro/
Πανω στο ιδιο θεμα πιστεβω βασιζετε και η θεωρια του πλανητη που υπηρχε στη ζωνη των αστεροιδων.. για το οποιο το μονο που ξερω ειναι οτι υπαρχει αυτη η θεωρια.. θα μπορουσε καποιος να μας διαφωτισει και για αυτη τη θεωρια; Ευχαριστω.
2006-03-28 11:50
Γιώργο ρίξε μια ματιά σε αυτά τα αρχεία σε μερικές απλές παρουσιάσεις:

http://observe.phy.sfasu.edu/course...9/chapter09.ppt

http://www.ifa.hawaii.edu/users/lin...6/ast110-15.ppt

Ελπίζω να τις βρεις ενδιαφέρουσες.
Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από Giorgos
Βλεπω πως οι αρχαιοι ανθρωποι ξεραν πολλα, η μαλλων ΠΑΡΑ πολλα για την εποχη τους τα οποια φενεται να τους ηρθαν ''ουρανοκατεβατα'' μια ωραια πρωια, ετσι απλα. μεσοποταμιοι εγυπτιοι ελληνες ξαφνικα μιλανε για πλανητες για αστερια για κοσμους ολοκληρους, μονο που εγω αν βγω εξω στον φεγγαροφοτο και προσπαθισω να ξεχασω ολα οσα μου μαθανε ''καπιοι'' το μονο που θα δω ειναι μικρες και μεγαλες τελειες στον ουρανο, μη ξεροντας καν ποσο αποσταση εχει απο το ''ταβανι''.

Η απότομη εμφάνιση γνώσης είναι μάλλον εντελώς φαινομενική και οφείλεται ίσως στο ότι δεν μπορούμε να έχουμε πλήρη εποπτεία της εξέλιξης του πολιτισμού. Οι αρχαίοι λαοί θα πρέπει να παρατηρούσαν για πολλά χρόνια τον ουρανό μέχρι να καταλήξουν στο ποια σώματα είναι πλανήτες και ποια απλανείς.

Για τους αστεροειδείς:

Οι αστεροειδείς αποτελούν μια κατηγορία μελών του πλανητικού μας συστήματος που
θέτει πολλά ενδιαφέροντα προβλήματα στην Αστρονομία. Ένα από τα προβλήματα αυτά
αναφέρεται στον τρόπο δημιουργίας τους. Παλαιότερα πιστεύαμε ότι οι αστεροειδείς
αποτελούν τα κατάλοιπα ενός (μείζονος) πλανήτη, ο οποίος περιφερόταν γύρω από τον Ήλιο
κατά μήκος μιας ελλειπτικής τροχιάς μεταξύ των τροχιών του Άρη και του Δία. Ο πλανήτης
όμως αυτός, για κάποιο λόγο, θρυμματίσθηκε και τα θραύσματά του εξακολουθούν να
περιφέρονται γύρω από τον Ήλιο με τη μορφή των αστεροειδών. Η άποψη αυτή όμως δεν
γίνεται σήμερα δεκτή. Αντίθετα, κατά την επικρατέστερη σήμερα άποψη, οι αστεροειδείς
δημιουργήθηκαν από ένα τμήμα του ίδιου νέφους που δημιούργησε το πλανητικό μας σύστημα.
Στο τμήμα όμως αυτό, εξαιτίας των παρέλξεων του Δία (ο οποίος δημιουργήθηκε κατά τα
πρώτα στάδια γένεσης του ηλιακού συστήματος), δεν συνεχίστηκε η διαδικασία προσαύξησης
μάζας και δημιουργίας πλανήτη, όπως συνέβη με τα τμήματα από τα οποία δημιουργήθηκαν η
Γη, ο Άρης, ο Κρόνος κλπ. Αντίθετα, το υλικό παρέμεινε διασκορπισμένο σε πλανητοειδείς, με
αποτέλεσμα τα σώματα αυτά να δημιουργήσουν τους αστεροειδείς. Με την υπόθεση αυτή
συνηγορεί το γεγονός ότι πολλοί αστεροειδείς έχουν μικρή πυκνότητα (γύρω στο 1 gr/cm3) και
δεν είναι συμπαγείς, αλλά σαθροί. Η θεωρία αυτή αναφέρεται, φυσικά, στη δημιουργία της
πλειοψηφίας των αστεροειδών, που οι τροχιές τους περιλαμβάνονται μεταξύ των τροχιών του
Άρη και του Δία.
(Ως μικρό συμπλήρωμα της παρουσίασης που παρέθεσε ο Ηλίας)

Στο ίδιο κείμενο μπορούμε να δούμε και τον τρόπο που έχασαν οι εσωτερικοί πλανήτες την ατμόσφαιρά τους από τον ηλιακό άνεμο. Οι ατμόσφαιρες που έχουν η Αφροδίτη και η Γη δημιουργήθηκαν αργότερα, κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε στον Άρη και στον Ερμή. Έτσι, είναι αρκετά δύσκολο να αναπτύχθηκε στον Άρη ανώτερη μορφή ζωής (αν και έχει κάποια αραιή ατμόσφαιρα σήμερα)

(http://www.astro.auth.gr/~jhs/cours...sys5_020610.pdf)
2006-10-25 05:01
Το θέμα της Κυδωνίας είναι πολύ απλό.

Φανταστείτε πως είστε ένας εξωγήινος που μόλις τώρα επισκέπτεται τη γη και
βλέπει εδώ πως φαίνονται οι Αιγυπτιακές πυραμίδες από το διάστημα.

Aμέσως καταλαβαίνει ότι πρόκεται περι τεχνικών κατασκευών.
Και αυτό διότι υπάρχει τέλεια μαθηματική γεωμετρική δομή και στις πυραμίδες αλλά και στα γύρω κτίσματα. Η φύση απλά είναι αδύνατον να εμφανήσει στην τύχη τέτοιες τέλειες γεωμετρικές κατασκευές!

Δείτε εδώ τώρα για σύγκριση τις υποτιθέμενες "πυραμίδες" του Άρη:

Που είναι η τέλεια γεωμετρική δομή;;

Απουσιάζει.

Το όλο σκηνικό μοιάζει πολύ με διάσπαρτα βουνά σμηλευμένα από τον ταχύτατο Αρειανό άνεμο. Δεν διακρίνονται πουθενά κτίσματα ή κάποια πόλη έστω και σε καταστραμένη κατάσταση...
Καταρχας θα ειθελα να πω οτι παρακαλουθω αρκετο καιρο την υπεροχη δουλια που κανετε σε αυτο το site μιας και εχο και εγο τετοιο ενδιαφερων για παρομοια θεματα οπως αυτα που εκφερετε εδο μεσα plus το αγαπημενο μου περιοδικο ειναι το(mystery)αν και ειναι πολυ δυσκολο να το βρο στιν ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ οπου κατοικω.Το πηρα αποφασι και απο δω και περα θα λαμβαινο και γω ενεργα μερος στις οπιες συζιτισεις γινωντε εδω μεσα.
Ειταν να μιν γινει ι αρχη χαχα .
Για να τελειονο και να μιν γινομε κουραστικος αποφασισα να δοσο ενα θεμα το οποιο μας ενδιαφερει νομιζω ολους,και αυτο δεν ειναι αλλο απο το αν υπαρχει ζοι εχω απο την γη και τι μας κρυβουν οι κυριοι επιστιμονες.
Δεν εχετε παρα να δειτε αυτα τα νιδεο και θα εκπλαγειτε.
View a 10-minute QuickTime movie of life on Mars:
http://homepage.mac.com/alandmoen/r...eTheater19.html

Even USGS remote sensing analysts agree the spots around northern dunes on Mars are bushes or shrubs!
http://homepage.mac.com/alandmoen/r.../trees2005.html

More MGS MOC images and analysis:
http://homepage.mac.com/alandmoen/m.../Personal4.html
Λοιπον αυτα για προτι δοσι πιστεθο να μην εγινα κοθραστικοσ και παλι συγχαρητηρια για τι σελιδα σας.
α και κατι ακομα αν καπιοσ χερει που πουλιουντε εδο στιν νεα υορκυ περιοδικα οπως το μΥςτερΥ ασ μοθ δοσει καπια διευθινση να τα αγοραζω απο δω γιατι οποτε ερχομε ελλαδα αναγαζομε και τα αγοραζο μαζεμενα αποο κει .
ευχαριστω πολυ .
το ε-μαιλ μου ειναι (doxis_7@msn.com)see ya
Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από Giorgos
Πανω στο ιδιο θεμα πιστεβω βασιζετε και η θεωρια του πλανητη που υπηρχε στη ζωνη των αστεροιδων.. για το οποιο το μονο που ξερω ειναι οτι υπαρχει αυτη η θεωρια.. θα μπορουσε καποιος να μας διαφωτισει και για αυτη τη θεωρια; Ευχαριστω.

Κάποτε, λοιπόν, υποτίθεται πως εκεί που σήμερα βρίσκεται η ζώνη των αστεροειδών, υπήρχε ένας τεράστιος πλανήτης που για κάποιο λόγο κομματιάστηκε, πιθανώς λόγω της "σύγκρουσης" με έναν άλλο μεγάλο πλανήτη. Ο Ζεκαρία Σίτσιν ισχυρίζεται πως αυτός ο πλανήτης δημιούργησε το σουμεριακό μύθο για την πάλη της Θεάς Τιαμάτ ( ο κομματιασμένος πια πλανήτης) με το Θεό Μαρδούκ (που είναι ο πλανήτης Νιμπιρού - η έδρα των Ανουνάκι, που ήταν οι σουμεριακοί θεοί). Το μεγαλύτερο θραύσμα της άλλοτε Τιαμάτ έγινε ο πλανήτης Άρης και μάλιστα υποτίθεται (σύμφωνα πάντα με τον Σίτσιν) πως υπάρχει αναφορά στα αρχαία σουμεριακά κείμενα (νομίζω στο βιβλίο του Ενκι) για το μυστηριώδη σχηματισμό του προσωπείου της Κυδωνίας. Αυτά ως προς τα μυθολογικά στοιχεία που ζήτησες (έστω και λίγο καθυστερημένα που στα δίνω).
Τώρα, όσον αφορά στις φωτογραφίες που δημοσιεύονται κατά καιρούς, είναι γνωστή η "διαμάχη" ανάμεσα στη ΝΑΣΑ και τους ερευνητές, με τους τελευταίους να θεωρούν ότι οι φωτογραφίες που δίνονται στη δημοσιότητα είναι "πειραγμένες" με σκοπό να αποπροσανατολίσουν την έρευνα...
Παράθεση:
Κάποτε, λοιπόν, υποτίθεται πως εκεί που σήμερα βρίσκεται η ζώνη των αστεροειδών, υπήρχε ένας τεράστιος πλανήτης που για κάποιο λόγο κομματιάστηκε, πιθανώς λόγω της "σύγκρουσης" με έναν άλλο μεγάλο πλανήτη.

Μιχάλη η ζώνη των αστεροειδών λόγικά ανήκει σε κάποιον πλανήτη που καταστράφηκε (ακόμα και η θέση των αστεροειδών ταιριάζει με την θέση πλανήτη στα μοντέλα των ηλιακών συστημάτων) , αλλά θεωρώ πολύ απίθανη την σύγκρουση με κάποιο πλανητικό σώμα τόσο μεγάλης μάζας. Υπάρχουν κάποιες "τεχνικές δυσκολίες" σε αυτή την θεωρία όπως η αδυναμία εμφάνισης ενός τέτοιου πλανήτη χωρίς να επηρεάζει τις τροχιές των άλλων, η αδυναμία να απελευθερωθεί από την έλξη του Δία ή του Κρόνου αλλά και η πολύ μεγάλη ελλειπτική τροχιά που θα πρέπει να έχει (ένας τέτοιος πλανήτης δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητος εκτός αν βρίσκεται σε διπλασια απόσταση από τον Ήλιο από την απόσταση Πλούτωνα-Ήλιου).
Παράθεση:
Ο Ζεκαρία Σίτσιν ισχυρίζεται πως αυτός ο πλανήτης δημιούργησε το σουμεριακό μύθο για την πάλη της Θεάς Τιαμάτ ( ο κομματιασμένος πια πλανήτης) με το Θεό Μαρδούκ (που είναι ο πλανήτης Νιμπιρού - η έδρα των Ανουνάκι, που ήταν οι σουμεριακοί θεοί). Το μεγαλύτερο θραύσμα της άλλοτε Τιαμάτ έγινε ο πλανήτης Άρης και μάλιστα υποτίθεται (σύμφωνα πάντα με τον Σίτσιν) πως υπάρχει αναφορά στα αρχαία σουμεριακά κείμενα (νομίζω στο βιβλίο του Ενκι) για το μυστηριώδη σχηματισμό του προσωπείου της Κυδωνίας.
Οι θεωρίες του Ζίτσιν είναι τραβηγμένες από τα μαλλιά. Ένας τόσο μεγάλος πλανήτης χωρίς να βρίσκεται κοντά στον ήλιο δεν μπορεί να φιλοξενήσει ζωή. Το λέω με μεγάλη βεβαιότητα γιατί δεν είναι δυνατόν να συντηρηθεί οικοσύστημα που να παρέχει αρκετή ενέργεια για να συντηρήσει ζωή.
Μπορεί να υποθεί, με αφέλεια, ότι συντηρούνται οι ανουνάκι με πυρηνικές αντιδράσεις αλλά αν σκεφτείτε πόση πυρηνική (ή άλλης μορφής ενέργεια) χρειάζεται θα καταλάβεται ότι είναι ανέφικτο κάτι τέτοιο.
Όσο για τις μεταφράσεις των σουμεριακών κειμένων, ο Ζίτσιν κατηγορείται για παράφραση των κειμένων από σημαντικούς εκπροσώπους του χώρου των σουμεριακών μελετών.

Με τα παραπάνω δεν θέλω να αποκλείσω την πιθανότητα να έχει συμβεί κάποια σύγκρουση με κάποιο σώμα στον μυστηριώδη πλανήτη αλλά δεν μπορώ να δεχθώ θεωρίες τύπου "ανουνάκι" αβίαστα.
2006-11-03 18:04
Φυσικά, παραθέτοντας τις απόψεις του Σίτσιν δεν σημαίνει ότι τις ενστερνίζομαι κιόλας, απλά απαντώ στο ερώτημα σχετικά με τα μυθολογικά στοιχεία. Από εκεί και πέρα, υπάρχει η άποψη πως η ζώνη των αστεροειδών δεν προέρχεται από κάποιον πλανήτη, αλλά από το μεσοαστρικό νέφος που απέτυχε να σχηματίσει έναν πλανήτη σε εκείνο το σημείο. Φυσικά, χωρίς να έχω γνώσεις αστρονομίας, παραθέτω αυτά που έχω διαβάσει και τα εμπιστεύομαι στην κρίση περισσότερο ειδικών από εμένα....
Βασικά η επικρατέστερη άποψη, την οποία θεωρώ προσωπικά ότι απαντά στα ερωτήματά μας, είναι ότι η ζώνη των αστεροειδών δεν προέρχεται από καταστροφή κάποιου πλανήτη που υπήρχε εκεί, αλλά όπως ανέφερε και ο Μιχάλης, από τις τοπικές συμπυκνώσεις του αρχικού μεσοαστρικού αερίου που δεν κατάφερε να συγκροτηθεί σε πλανήτη εξαιτίας της βαρυτικής επίδρασης του Δία. Κάτι που το βλέπουμε να ισχύει και σήμερα στα διάκενα Kιrkwood και στους Τρωικούς αστεροειδείς. Δείτε και εδώ: Αστεροειδείς Γενικά να ξέρετε ότι το υλικό που υπάρχει στη ζώνη φτάνει για να δημιουργηθεί ένας πλανήτης στο μέγεθος του Άρη ή μικρότερος. Οπότε καταλαβαίνετε τι επιρροή ασκεί ο τεράστιος Δίας.

Η θεωρία του κατεστραμμένου πλανήτη έχει αρκετά κενά και προβλήματα.

Παράθεση:
ακόμα και η θέση των αστεροειδών ταιριάζει με την θέση πλανήτη στα μοντέλα των ηλιακών συστημάτων

Δεν προβλέπεται από μοντέλα πλανητικών συστημάτων αλλά μόνο από τον "νομο" Bode-Titius που ισχύει μόνο για το δικό μας ηλιακό σύστημα, για το οποίο έχουμε ξανασυζητήσει στο παρελθόν και ο οποίο θα έλεγα οτι εκφράζει μια μαθηματική αρμονία-κατάσταση ισορροπίας για το σύστημα μας και είναι πολύ πιθανό και σε άλλα συστήματα να ισχύουν παρόμοιοι νόμοι αλλά σίγουρα όχι η ίδια μαθηματική ακολουθία του Bode-Titius.
2006-11-04 03:04
O νόμος titius bode δεν ισχύει για το ηλιακό μας σύστημα διότι ξεφεύγει πάρα πολύ ιδίως για τον πλούτωνα..αλλά και τον ποσειδώνα.

Ο ποσειδώνας βρίσκεται σε μέση απόσταση 30,11 αστρονομικές μονάδες ενώ σύμφωνα με τον "νόμο" θα έπρεπε να ήταν στις 38,8

Στο πλούτωνα δε ξεφεύγει εντελώς... ο πλούτωνας βρίσκεται στις 39,6 αστρονομικές μονάδες ενώ σύμφωνα με τον "νόμο" έπρεπε να βρίσκεται στις 77,2!!

Συμπέρασμα: ο νόμος αυτός δεν ισχύει για το ηλιακό σύστημα.

υγ: 1 αστρονομική μονάδα = ~150.000.000 χιλιόμετρα.
Πρώτον..τον Πλούτωνα πια δεν τον υπολογίζουμε! Είναι νάνος πλανήτης.. ..Πέρα απ την πλάκα, η δημιουργία των πλανητών και των σωματων της ζώνης Kuiper έχουν τεραστιες διαφορές..

Δεύτερον..υπάρχουν πάρα πολλές παραλλαγές του "νόμου" Βοde-Titius όπου κάποιοι δίνουν ακόμα και για τον Πλούτωνα πάρα πολύ καλές προσεγγίσεις καθώς και τέλεια την τροχιά του Ποσειδώνα..

Βέβαια όπως ξαναέχω πει και φαίνεται και από τα "..." δεν τον θεωρώ σε καμιά περίπτωση νόμο και είναι λάθος να θεωρείται έτσι (νομίζω συμφωνείς)!