Απαίτηση για ένα σύγχρονο ελληνικό διαφωτισμό! (beetlejuice)
Σχολιασμός άρθρου -------> http://www.metafysiko.gr/textview.php?id=123
Παράθεση:
|
Τα παραπάνω είχαν και έχουν ως αποτέλεσμα ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι (κυρίως νέοι σε ηλικία) να στραφούν τα τελευταία χρόνια στον «χώρο της αναζήτησης» ερχόμενοι αναγκαστικά σε επαφή με την ιστορία, τη φιλοσοφία και γενικότερα την ελληνική παιδεία. Η επιστροφή των Ολυμπιακών αγώνων στη χώρα που τους γέννησε αλλά και οι επιτυχίες αθλητών μας στους στίβους των αγώνων, έστρεψαν το βλέμμα της παγκόσμιας κοινότητας στην Ελλάδα και τον πολιτισμό της. Είμαστε άραγε σήμερα έτοιμοι να ανασύρουμε τα υπερτοπικά και υπερχρονικά στοιχεία του αρχαίου ελληνικού κόσμου επιχειρώντας την ανάδειξη και εξέλιξή τους; Είναι ρεαλιστική άραγε η δημιουργία αυτής της «Νέας Τάξης Νόησης» ανθρώπων, που θα επηρεάσουν άμεσα τις εξελίξεις στην κοινωνία του αύριο; Η απάντηση είναι καταφατική ,μόνο εάν το θελήσουμε πραγματικά! |
Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι αγκυλώσεις του παρελθόντος σιγά σιγά ξεπερνιούνται και σ'αυτό συνέβαλλε καταλυτικά η επαφή με την τεχνολογία την τελευταία δεκαετία.
Πλέον η "γνώση" παρέχεται αβίαστα και πολύ γρήγορα, οπότε παύουν οι "εθνοσωτήρες της γνώσης" να μονωπολούν και να κατευθήνουν τη γνώση κσι τη σκέψη..
Ολα καλά ως εδώ!!
Το ερώτημα που μ'απασχολεί είναι άλλο...
Πρέπει να αποκοπεί η εκκλησία από αυτή τη "νέα τάξη";
Προσωπικά πιστεύω πως όχι.Ασχετα με το παρελθόν και της προκαταλήψεις που στεκόταν εμπόδιο σε κάθε μορφή "εξέλιξης", οι νέες τεχνολογίες και όχι μόνο έχουν παρεισφρύσει και στο σώμα της εκκλησίας.
Τι θέλω να πω.
Κληρικός δε γεννιέσαι, γίνεσαι.Και οι νέοι κληρικοί δεν είναι αποκομμένοι ούτε από την τεχνολογία ούτε απο τις νέες ιδέες και καταστάσεις που επικρατούν παγκοσμίως.
Είναι μορφωμένοι και εξαιτίας των σπουδών τους έχουν επαφή με το σύγχρονο κοινωνικό γίγνεσθαι.
Οπότε, μιας και η Ορθοδοξία "αγγίζει" το μεγαλύτερο ποσοστό των ελλήνων δε πρέπει να αποκοπεί με πρακτικές που δημιουργούν "θέσφατες" αντιλήψεις του στυλ, είσαι με την εκκλησία, άρα είσαι οπισθοδρομικός!!!!
Αντίθετα με το που θα προσεγγίσει( η εκκλησία) τις νέες εξελίξεις στο χώρο του πνεύματος και της επιστήμης, τότε αυτή η νέα τάξη σκέψης θα είναι γεγονός.
Τώρα πως θα γίνει αυτό, δεν υπάρχουν σταθερές και"πρωτόκολα"..
Αν γίνει ,θα γίνει σιγά σιγά.
Και αρχίζει να γίνεται..
Παράδειγμα;;;
Εξετάστε τις απόψεις ενός κληρικού 60 ετών και ενός 25.
Το θέμα θα ναι το ίδιο, αλλά η προσέγγιση αυτού δε θα χει καμία σχέση μεταξύ τους...
Φιλε tsilof ωραια αυτα που λες αλλα εγω οσο ακουω για συνεδρια κατα της νεοειδολολατρειας και αλλα συναφη δεν πιστευω οτι μπορουμε να δουμε προοδο στην εκκλησια.Εγω κ νεα ατομα που εχω γνωρισει που ειναι πιστοι εχουν της ιδιες αποψεις με τη γιαγια μου κ φυσικα φταει η εκκλησια γι'αυτο.Καλοι κληρικοι υπαρχουν οπως υπηρχαν παντα αλλα προοδο δεν βλεπω.Αληθεια,εχεις διαβασει ποτε θρησκευτικα εντυπα να δεις για τι σκοταδισμο μιλαμε;
Παράθεση:
|
Αρχική Δημοσίευση από the_black_planet
Φιλε tsilof ωραια αυτα που λες αλλα εγω οσο ακουω για συνεδρια κατα της νεοειδολολατρειας και αλλα συναφη δεν πιστευω οτι μπορουμε να δουμε προοδο στην εκκλησια.Εγω κ νεα ατομα που εχω γνωρισει που ειναι πιστοι εχουν της ιδιες αποψεις με τη γιαγια μου κ φυσικα φταει η εκκλησια γι'αυτο.Καλοι κληρικοι υπαρχουν οπως υπηρχαν παντα αλλα προοδο δεν βλεπω.Αληθεια,εχεις διαβασει ποτε θρησκευτικα εντυπα να δεις για τι σκοταδισμο μιλαμε;
|
Φίλε Πλανήτη ,είπα πως κάποια πράγματα γίνονται σε βάθος χρόνου.
Και εδώ το σημαντικό πιστεύω πως είναι το υπόβαθρο.Και το τελευταίο, όσο περνάνε τα χρόνια συγκλίνει προς την πρόοδο, με όποια έννοια και αν την ορίσουμε.
Σαφώς ακόμη υπάρχει ο σκοταδισμός και δε ξέρω και γω τι άλλο τι.Αλλά εκ των πραγμάτων- και εννοώ τη σύγχρονη πραγματικότητα,(εξέλιξη σ'όλους τους τομείς)- τέτοιες αντιλήψεις θ'αλλάξουν.
Τώρα αν μεταλαχθούν σε κάτι χειρότερο, τότε παραπέμπω στην πολύ σωστή σκέψη του beetlejuice με την οποία τέλειωσε την τοποθέτησή του σ'αυτό το θέμα....
Παράθεση:
| ...μόνο εάν το θελήσουμε πραγματικά...! |
Ευχαριστω τους 2 (μεχρι στιγμης!) προλαλησαντες που ασχληθηκαν με την μελετη μου. Αυτο σημαινει οτι επεφερε ορισμενους προβληματισμους, κατι που ηταν σκοπος μου εξαρχης.
Απο οσο μπορεσα να καταλαβω η ολη συζητηση ξεκινησε απο το ερωτημα του tsilof
Απαντωντας λοιπον, θα ηθελα να επισημανω πως ναι μεν οταν αναφερθηκα στο παρελθον αναφερθηκα στα δεινα που επεφερε η εκκλησια ως "μορφωμα", παρ' ολα αυτα οταν αναφερθηκα στο μελλον και την εκκολαψη της Νεας Ταξης Νοησης, αναφερθηκα σε ανθρωπους. Επιτελους ηρθε η ωρα να ξεκολησουμε τις ταμπελες "χριστιανος" ή "μη χριστιανος", "αριστερος" ή "δεξιος" κτλ και να πορευτουμε στο μελλον ως συνειδητοι πολιτες με όπλα μας τα στοιχεια στα οποια στηριχθηκε καποτε ο Ευρωπαϊκος Διαφωτισμος (προσαρμοσμένα φυσικά στις συγρχονες συνθηκες) .
Ουδολως με προβληματίζει εαν σε αυτην την προσπαθεια θα συμμετεχουν και κληρικοι (αρκετοι απο τους οποιους ειναι οντως αξιολογοι).
Εδω ομως μπαινει ο ρολος των προτυπων και των "μορφωματων", ή αλλιως των γονιμοποιημενων σπερματων που θα αποτελεσουν για εμας το κεντρισμα, την εμπνευση και την πηγη των ιδεων για ενα καλυτερο αυριο...
Απο οσο μπορεσα να καταλαβω η ολη συζητηση ξεκινησε απο το ερωτημα του tsilof
Παράθεση:
| Πρέπει να αποκοπεί η εκκλησία από αυτή τη "νέα τάξη"; |
Απαντωντας λοιπον, θα ηθελα να επισημανω πως ναι μεν οταν αναφερθηκα στο παρελθον αναφερθηκα στα δεινα που επεφερε η εκκλησια ως "μορφωμα", παρ' ολα αυτα οταν αναφερθηκα στο μελλον και την εκκολαψη της Νεας Ταξης Νοησης, αναφερθηκα σε ανθρωπους. Επιτελους ηρθε η ωρα να ξεκολησουμε τις ταμπελες "χριστιανος" ή "μη χριστιανος", "αριστερος" ή "δεξιος" κτλ και να πορευτουμε στο μελλον ως συνειδητοι πολιτες με όπλα μας τα στοιχεια στα οποια στηριχθηκε καποτε ο Ευρωπαϊκος Διαφωτισμος (προσαρμοσμένα φυσικά στις συγρχονες συνθηκες) .
Ουδολως με προβληματίζει εαν σε αυτην την προσπαθεια θα συμμετεχουν και κληρικοι (αρκετοι απο τους οποιους ειναι οντως αξιολογοι).
Εδω ομως μπαινει ο ρολος των προτυπων και των "μορφωματων", ή αλλιως των γονιμοποιημενων σπερματων που θα αποτελεσουν για εμας το κεντρισμα, την εμπνευση και την πηγη των ιδεων για ενα καλυτερο αυριο...
Θα γραψω αργοτερα αναλυτικα την αποψη μου πανω στο πολυ ενδιαφερον κ επικαιρο οσο κ διαχρονικο αρθρο του φιλου Μηνα.Για την ωρα θελω να κανω μια παρατηρηση.Πιστευω ειλικρινα οτι δεν μπορει να δημιουργηθει η κοινωνια που ονειρευομαστε οσο επικρατουν οι δεξιοι.Διαφωτισμος θα πει να αλλαξουν οι ανθρωποι κ να γινουν συνειδητοι πολιτες που ενδιαφερονται για το κοινο καλο οπως ελεγε ο Ρουσσω,αρα θα πρεπει να παψουν να ειναι δεξιοι,κοινως ιδιωτες...
Παράθεση:
| Πιστευω ειλικρινα οτι δεν μπορει να δημιουργηθει η κοινωνια που ονειρευομαστε οσο επικρατουν οι δεξιοι |
Δηλαδή;;;
Ποιοι είναι οι "δεξιοί" και από πότε επικρατούν;!!!!
Παράθεση:
| Διαφωτισμος θα πει να αλλαξουν οι ανθρωποι κ να γινουν συνειδητοι πολιτες που ενδιαφερονται για το κοινο καλο οπως ελεγε ο Ρουσσω,αρα θα πρεπει να παψουν να ειναι δεξιοι,κοινως ιδιωτες |
"Ιδιώτες"(!);
Τέλος πάντων, θα περιμένω και γω την αναλυτική σου προσέγγιση και αν θες εξήγησε τι σημαίνουν οι όροι που χρησιμοποιείς..
Thank U
Φιλε μου ειναι πολυ απλο,οταν λεμε δεξιοι εννοουμε φιλελευθεροι ή καποιταλιστες,δλδ ατομα που ειναι υπερ της ελευθερης αγορας,δλδ του νομου της ζουγκλας που το μεγαλο ψαρι τρωει το μικρο.Αρα οδηγουμαστε στο συμπερασμα οτι ο φιλελευθερισμος συμφερει τους δυνατους κ οσους εξαρτωνται απο τους δυνατους,που ειναι η πλειοψηφια αλλα δεν πρεπει να κοιταμε μονο την πλειοψηφια,εστω κ ενας ανθρωπος να πειναει κ να ειναι θυμα της βιας της εξουσιας απαιτειται μεταρυθμιση.Κ φυσικα δεν ειναι δυσκολο να διαπιστωσεις απο μονους σου οτι στις κ καλα "πολιτισμενες" χωες επικρατει ο καπιταλισμος.Υπαρχουν βεβαια κ πιο "ανθρωπινες" εκδοχες του φιλαλευθερισμου οπως ο φιλελευθερισμος του Αγγλου διαφωτιστη Ανταμ Σμιθ που δεχετε την οικονομικη ανιστοτητα αλλα εχει ως αγαθο την νομικη ισοτητα των ανθρωπων.Οπως εχω ξαναπει ο φιλελευθερισμος ειναι μια θετικη εξελιξη σε σχεση με τη φεουδαρχια κ ευελπιστω σε μια πιο ανθρωπιστικη εκδοχη του φιλελευθερισμου σε σχεση με τη σημερινη.Μεχρι να φτασουμε φυσικα στον πολυποθητο κομμουνισμο κ μεσω αυτου στην αταξικη κοινωνια.Υπαρχει και το κακο σεναριο βεβαια...
Παράθεση:
|
Αρχική Δημοσίευση από the_black_planet
...Μεχρι να φτασουμε φυσικα στον πολυποθητο κομμουνισμο κ μεσω αυτου στην αταξικη κοινωνια.Υπαρχει και το κακο σεναριο βεβαια...
|
Α, θεωρείς με τον όρο "δεξιοί" και τους σοσιαλιστές και γενικά όλους τους μη κουμμουνιστές.
Οκ ,δεκτό.
Σχετικά τώρα με τον "πολυπόθητο κουμμουνισμό", σαν θεωρία συμφωνώ.
Άλλωστε τι πιο ιδανικό για μια κοινωνία να διέπεται από τις αρχές του..
Αλλά αυτός(ο κουμμουνισμός), πιστεύω πως είναι ο ορισμός της "ουτοπίας".
Γιατί αυτό;
Πολύ απλά, επειδή είναι στη φύση του ανθρώπου να μη συμβιβάζεται...Άρα και να μην υποκύπτει σε τέτοιου είδους "σταθερές", όπου όλοι θα ναι ίσοι....κλπ...
Είναι απίστευτα όμορφη σα θεωρία, αλλά ως εκεί!!!
Δεν εφαρμόστηκε ποτέ σε βάθος χρόνου, απ'όπου θα εξάγαμε και καταλυτικά συμπεράσματα για τη βιωσιμότητά της στην κοινωνία, ούτε πρόκειται να εφαρμοστεί ποτε...
Μακάρι, αλλά....
Ωραίες σα θεωρίες, αντε να κατεβαίνει ο κόσμος σε καμια πορεία, αλλά όταν αυτός ο κόσμος βολευτεί με την πολυπόθητη καρέκλα του δημοσίου, τότε η μόνη "αταξική κοινωνία" που θα γνωρίζει θα ναι η μέρα που θα απεργούν τα "ταξί" και δε θα μπορεί να πάει εγκαίρως στη δουλεία του!!!!!!
Δυστυχώς...
Φιλε μου κατι απο αυτα που ειπα δεν καταλαβες σωστα.Φυσικα κ οι σοσιαλιστες ειναι αριστεροι.Σοσιαλισμος κ κομμουνισμος αλλωστε ειναι συνωνυμες λεξεις.Η σοσιαλδημοκρατια ειναι αλλο πραγμα αλλα κ αυτη ειναι αριστερη ιδεολογια κατα 70%.Οταν λεμε δεξιοι εννοουμε μονο τους καπιταλιστες-φιλελευθερους που ειναι ομως η πλειοψηφια.Ο κομμουνισμος υπαρχουν πολλα επιχειρηματα που προσπαθουν απεγνωσμενα να αποδειξουν οτι δεν μπορει να εφαρμοστει,αν θελετε μπορουμε να το συζητησουμε κ αυτο,κ υπαρχουν κ πολλα επιχειρηματα που αποκρουουν τα προηγουμενα.Οπως λεει κ ο Μηνακος,το μονο που χρειαζετε ειναι θεληση,κ φυσικα αγωνας!Σαν θεωρια παντως ειναι πολυ γοητευτικη,και μην ξεχνατε τον επιστημονικο σοσιαλισμο του Μαρξ που βασιζετε σε επιστημονικες,δλδ πολυ γερες βασεις!