ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/METAFYSIKO.GR/BOARD/Η ΙΔΑΝΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΘΕΟ ...

Η ΙΔΑΝΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΘΕΟ ...

ΑΙΝΕΙΑΝ063 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 1/1
Απο τον Ελ Γκρεκο του Καζατζακη διαβασα την εξης φραση
''Με τον Θεο εχω την καλυτερη σχεση . Δεν του ζητησα ποτε τιποτε , δεν με απογοητευσε ποτε δεν γογγυσα ποτε εναντιον του''
Αυτη την φραση την εβαλε ο Καζατζακης στο στομα ενος παλεμαχου Κρητικου καπετανιου ..
Καπου αυτη η φραση ταιριαζει με τις Επικουρειες αποψεις μου ...
Θα ηθελα την γνωμη σας ..
Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από ΑΙΝΕΙΑΝ06
Απο τον Ελ Γκρεκο του Καζατζακη διαβασα την εξης φραση
''Με τον Θεο εχω την καλυτερη σχεση . Δεν του ζητησα ποτε τιποτε , δεν με απογοητευσε ποτε δεν γογγυσα ποτε εναντιον του''
Αυτη την φραση την εβαλε ο Καζατζακης στο στομα ενος παλεμαχου Κρητικου καπετανιου ..
Καπου αυτη η φραση ταιριαζει με τις Επικουρειες αποψεις μου ...
Θα ηθελα την γνωμη σας ..

Από τον τίτλο του νήματος, προϋποθέτεις ότι ο Θεός είναι ΑΤΕΛΗΣ, καθ' όσον έχει σημασία η στάση του ανθρώπου απέναντι σε αυτόν, άρα του προσδίδεις την ιδιότητα του αποδέκτου τιμής ή περιφρόνησης - ανάλογα με το "θρησκευτικό" συναίσθημα του καθενός.
Υπό το πρίσμα λοιπόν του ότι ο Θεός έτσι χαρακτηρίζεται ως μονάδα, μπαίνουμε σε δογματικά χωράφια συζήτησης, όπου η λογική διεργασία δεν χωρεί, μιά και το δόγμα δεν ελέγχεται από την λογική.

Αν, πάλι, θεωρήσουμε το Θείον ως την Αρχή και τον Νομοθέτη του Σύμπαντος, την Πανσυμπαντική Υπερδιάνοια, τότε δεν έχει καμμία απόλυτα σημασία το πώς θα "φερθεί" ο άνθρωπος προς την Υπαρδιάνοια αυτή, μιά και η Άρχουσα αυτή Νόηση είναι παντού και δεν απέχει από τα δημιουργήματα, ούσα και αυτή ως εκδηλωμένη Δύναμη Δημιούργημα του εαυτού της.

Όταν ο Μεγάλος εσωτεριστής Καζαντζάκης λέγει ότι δεν του ζήτησε ποτέ τίποτα, έμμεσα αναφέρει ότι την Θεότητα την θεωρεί ως τον Θεσμό δημιουργίας των Πάντων και δεν μπορούμε να ζητήσουμε κάτι από ένα Θεσμό... Ούτε να "γογγύσουμε" εναντίον του, καθ' όσον σε τέτοια περίπτωση αφ' ενός μεν αρνούμεθα την σκοπιμότητα της ύπαρξης όλου του Κόσμου, λες και είμαστε οι ίδιοι όχι απλά όμοιοι με τον Θεό αλλά ΘΕΟΙ και γνωρίζουμε τα πάντα - ακόμη και το άσκοπο της Δημιουργίας -, αφ' ετέρου δε αν πούμε απλά ότι ΔΕΝ φτιάχτηκαν σωστά τα πράγματα - για μας, έστω - πάλι υποβιβάζουμε την Τελειότητα της Πανσυμπαντικής Υπερδιάνοιας σε επίπεδα κατώτερα, αντιφάσκοντες έτσι, συγχέοντες το Τέλειον που δεν κάνει λάθη, με το ατελές.

Και ασφαλώς, έχων επίγνωση ο Καζαντζάκης των ανωτέρω, δεν έχει άλλο δρόμο να ακολουθήσει παρά τον δρόμο της απόλυτης συμφιλίωσης με τον Θεό ( το τι όνομα χρησιμοποιεί ο καθένας δεν έχει σημασία ) που δεν είναι άλλος παρά ο ίδιος ο εαυτός του, ως απόλυτα όμοιος προς την Αρχή...
Χαιρετισματα σε ολους. Η σταση απεναντι στο θεο.Καταπληκτικο θεμα και επικαιρο μια και αυτες τις μερες κατακλυζονται ολες οι εκκλησιες απο πληθος "πιστων" και "χριστιανων". Διερωτουμαι εγω μερικες φορες,οταν ο θεος μας επλασε,διερωτηθηκε ποτε τη μ.....εκανε? Το λεω οχι εντελως σαν αστειο μιας και τα ματια μου δεν ξερω τι αλλο θα δουν. Η απαντηση στο θεμα του τοπικ ειναι μια: δεν υπαρχει οποιαδηποτε σταση απεναντι στο θεο και ουτε σχεση. Κυριολεκτικα απο τους χιλλιαδες γνωστους που εχω,ενας ή δυο αν εχουν σχεση με το θεο και κυριολεκτικα τους ζηλευω. Τους υπολοιπους τους βλεπω να βασανιζονται με ενα σωρο ανουσια πραγματα,πραγματα που αν μας ακουσει ενα μωρο στην Αφρικη θα ρθει να μας σκοτωσει! Εχω κουραστει να βλεπω κοσμο να αγχωνεται ολη μερα για τα ρημαδια τα λεφτα, το αυτοκινητο που θα οδηγησει, πως θα το στησει,ειμαστε μια κοινωνια δημιουργημενη να αγχωνεται για το οτιδηποτε. Πως θα ντυθω,που θα παω,ποσα θα ξοδεψω,ποσο θα πιω, τι θα πει ο ενας, τι θα πει ο αλλος, ο αλλος το πηρε πιο φτηνο, ο αλλος πιο ακριβο, ο ενας κανει τρεις δουλεις και δεν βλεπει την οικογενοια του, μαγκια σημερα ειναι να μην εχεις χρονο για τιποτα.ετσι εχουμε καταντησει.μαγκια ειναι να λες οτι ξερεις εγω κανω τρεις δουλειες και δεν εχω ωρα να παω ενα περιπατο.
Και το πιο ελεινο απο ολα? Σημερα μεγαλη παρασκευη, ανθρωποι που δεν ξερουν που παν τα 4 τους απο θρησκεια, ερχονται και σου λενε, μα δεν θα πας στην εκκλησια? Οσους εχω δει, πανε μιση ωρα να δουν τον επιταφιο,και στεκονται εξω απο την εκκλησια και μιλανε για τα ιδια θεματα που μιλανε οταν βρισκονται στην καφετερια η σπιτι τους,δηλαδη που θα πανε μετα, ποσο θα πιουν,κλπ. Μερικες φορες διερωτουμαι πως μπορει να τα παιρνει ο κοσμος ολα τοσο επιφανειακα και να σκεφτεται "α μεγαλη παρασκευη σημερα, 8μιση να παμε εκκλησια, 9 θα φυγει ο επιταφιος, πρεπει να φυγουμε και εμεις,επειδη κατω στην πολη θα εχει μποτιλιαρισμα, και πρεπει να παμε γρηγορα να πιαμε θεση στο μπαρακι" Κι ομως αυτα συμβαινουν. Μεγαλο Σαββατο,11μιση εξω απο την εκκλησια,12 χριστος ανεστη, χειραψια, 2 ειμαι στο club, ολα τοσο μηχανικα και ανουσια. Καποτε στεκουμαι και διερωτουμαι "μα τι σ..... κανω εδω?" Ποιος ο λογος που ηρθα? Ολοι αυτοι τι κανουν εδω? στεκονται και περιμενουν να περασει η ωρα?
Για μενα φιλοι/ες, οι γιορτες ειναι ανουσιες, ειναι 2 εβδομαδες χωρις δουλεια, τιποτα παραπανω. Ακομα και τα εθιμα εχουν χαθει,αβγα βαμμενα,ετοιμα, αγορασμενα, φλαουνες ετοιμες απο το ζαχαροπλαστειο, μαγειριτσα μετα την εκκλησια στο εστιατοριο(εστιατοριο το οποιο τις αλλες νυχτες, πανε και τρωνε οσοι φευγουνε απο τα καμπαρε ) Ολα μηχανικα,τυπικα και ανουσια. Πασχα απολαμβανα μονο στο χωριο των δικων μου, κοντα στα βουνα, οπου η γιαγια εκανε τις φλαουνες, εβαφε τα αυγα, ολο το χωριο βρισκοτανε μαζι, ενιωθες μια ζεστασια ρε παιδι μου,κατι το διαφορετικο, το εξωπραγματικο,απωμερο εκκλησακι, κατω απο το φως των αστεριων. Τωρα τα εχω αηδιασει ολα, ποια σχεση με το θεο. Αν δεν ζησεις εντονα τα γεγονοτα του πασχα, αν δεν ζησεις την κατανυξη που νιωθει ο καθε μοναχος, για μενα ειναι ολα υποκρισια.Αν δεν ξεφυγουμε απο τα υλικα αγαθα που τοσο ειμαστε προσκολημενοι, ρουχα ακριβα, αμαξια ακριβα, 2 και 3 γυναικες Image στην κοινωνια,εγωισμοι, κακιες,πονηρια,υπουλια, βρωμια, εχω μπουχτισει απο ολα αυτα, αν δεν τα βαλεις κατω με τον εαυτο σου και να πεις "οπα ρε μ....εδω εκανες λαθος,εδω δεν ησουν σωστος, τι μπορουμε να κανουμε?" τι να σου κανει η εκκλησια? θα βαλεις το κουστουμακι σου το ωραιο, και θα πας καλοντυμενος σαν βλακας να σταθεις σαν την αδικη καταρα εξω απο την εκκλησια για μιση ωρα για να πεις ενα χριστος Ανεστη ή για να πεις οτι πηγα εκκλησια την Μεγαλη παρασκευη..Σκεφτειται τι ηλιθιο ειναι και ομως ολοι το κανουν..Συγνωμη για το μεγαλο μηνυμα ομως επρεπε να εκτονωθω.