Η ανωτερότητα των αρχαίων
Δε γνωρίζω πολλά γι'αυτό θα ήθελα να αναπτύξουμε το θέμα αυτό.Πως γίνεται ένας πολιτισμός που φώτισε τους πάντες να είναι 100 χρόνια πίσω από άλλους λαους .Πως γίνεται αυτές οι στυλάτες μορφες με πνεύμα δημιουργίας να θάφτηκαν μαζί με τον παρθενώνα κ ξαφνικά να δημιουργήθηκαν παράγκες κ άνθρωποι χωρίς όλο αυτό το αριστοκρατικό στυλ.από πολέμους φαντάζομαι ....δεν θα ψαξω στο ιντερνετ θα ήθελα να μου δώσετε εσεις φίλοι μου τα φώτα σας όσο πιο απλά γίνεται.
Αγαπητη Erelena....ειναι λαθος να θεοποιεις τους Αρχαιους Ελληνες και τον πολιτισμο τους και να τους κρινεις βασει μιας εξιδανικευμενης εικονας που εχεις στο μυαλο σου, μιας εικονας που φοβαμαι οτι μικρη σχεση εχει με την ιστορικη πραγματικοτητα
΄Voel η αρχαία ελλάδα γέννησε φιλόσοφους έχτισε με μάρμαρο εντυπωσιακα μνημεία είχαν έναν λαμπρό πολιτισμό αφου διδάσκετε κ σε ξένους λαούς.από τα πέρατα της γης λαχταρούν να μάθουν αρχαία ιστορία κ να δουν αρχαία αγάλματα.συγκρίνοντας το τώρα με το τότε μετά απο αιώνες εσύ τι λες τι θα θαυμάζουν την αφροδίτη της μήλου η μια καμένη ελλάδα απο τα χέρια των προγόνων του Σοφοκλή κ του Πλάτων.Δε ξέρω πολλά εάν μπορείς να με διαφωτίσεις κ ακούγοντας κ άλλους να κατορθώσω να κάνω η το παζλ"ανωτερότητα των αρχαίων ελλήνων"η το παζλ"ανωτερότητα των νεοελλήνων"η να καταλάβω μια ισότητα.
εκει που λέω προγόνων του Σοφοκλη μπλα μπλα μπλα sorry απογόνων εννοούσα τώρα το είδα χαχαχαχαχιχιχι:

Στην παγκοσμια ιστορια και αλλοι λαοι και πολιτισμοι δημιουργησαν θαυμαστα μνημεια, και εφεραν στον κοσμο φιλοσοφους και σοφους, και διδαξαν τους μεταγενεστερους τους, και στιμς μερες μας κοσμος ταξιδευει για να γνωρισει τα μνημεια των πολιτισμων αυτων και να μαθει την ιστορια τους.
Γνωμη μου ειναι να ξεκινησεις διαβαζοντας αρχαια Ελληνικη ιστορια, οχι ομως απο τις σχολικες φυλαδες και τα Ελλαδεμπορικα βιβλια που το μονο που κανουν ειναι να ευλογουν τα γενια μας. Προσωπικα θα στρεφομουν σε νεους και ξενους συγγραφεις.
Θα δεις για παραδειγμα οτι πολλα απο τα χαρακτηριστικα και τις νοοτροπιες του νεοελληνα υπηρχαν και στους αρχαιους.
Γνωμη μου ειναι να ξεκινησεις διαβαζοντας αρχαια Ελληνικη ιστορια, οχι ομως απο τις σχολικες φυλαδες και τα Ελλαδεμπορικα βιβλια που το μονο που κανουν ειναι να ευλογουν τα γενια μας. Προσωπικα θα στρεφομουν σε νεους και ξενους συγγραφεις.
Θα δεις για παραδειγμα οτι πολλα απο τα χαρακτηριστικα και τις νοοτροπιες του νεοελληνα υπηρχαν και στους αρχαιους.
μάλλον πρέπει να μελετήσω!!!
O αρχαίος ελληνικός πολιτισμός ήταν και συνεχίζει να είναι ξεχωριστός, μοναδικός και παγκόσμιος... Ό,τι υπάρχει σήμερα στις επιστήμες, στην πολιτική, στον πολιτισμό έχει τις ρίζες του σ' αυτόν. Όμως, εάν περιμένεις να σχηματίσεις άποψη περί της σπουδαιότητάς του (ή και περί του αντιθέτου), από τις λίγες γενικόλογες σκέψεις που μπορεί να σου εκθέσουν κάποιοι στο Διαδίκτυο, θα απογοητευθείς... Ο Voel ορθώς σου προτείνει να μελετήσεις. Προσωπικά θα σου πρότεινα να ξεκινήσεις τη μελέτη με Όμηρο, Ησίοδο, Προσωκρατικούς, Πίνδαρο...
σας ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σας να μου ανοίξετε το δρόμο της ανάγνωσης από κορυφαίες ιστορικες πηγές,το πήρα απόφαση να μάθω πέντε έστω πράγματα.Το βρίσκω πολύ γοητευτικό να μπω στα μονοπάτια των αρχαίων ημών προγόνων .
Παραλληλα με τα εργα των αρχαιων ημων προγονων, που πολυ σωστα σου προτινει να μελετησεις η Ιανειρα, θα σου προτεινα να ασχοληθεις και με τις ημερες τους, ητει την μελετη της Ελληνικης ιστοριας οχι ομως απο την προγονολατρικη σκοπια των περισσοτερων Ελληνων ιστορικων αλλα απο την πιο αντικειμενικη ματια των ξενων.....
Φίλοι μου καλησπέρα σας.
Φίλη erelena πιστεύω πως σε όποιο μεγάλο βιβλιοπωλείο και να πας θα βρεις
μια γωνιά αφιερωμένη στην Αρχαία Ελληνική Γραμματεία......
Οι εκδόσεις Κάκτος αλλά και άλλες εκδόσεις έχουν πλούσιο έργο να
παρουσιάσουν....
Πρίν απο αρκετό χρονικό διάστημα είχα ανοίξει ένα θέμα για τις γυναίκες
στην Αρχαιότητα "Γυναίκες και Φιλοσοφία"..
http://www.metafysiko.gr/forum/showthread.php?t=3618
Εκεί παρέχω και κάποια στοιχεία βιβλιογραφίας..
Πάντως θα βρεις σίγουρα βιβλία για τις γυναίκες στην Αρχαιότητα
(Ελληνική) και τα στοιχεία που θα βρεις θα σε εκπλήξουν...
Δεν έχεις παρά να πας και να διαλέξεις....
Ευχαριστώ.
Φίλη erelena πιστεύω πως σε όποιο μεγάλο βιβλιοπωλείο και να πας θα βρεις
μια γωνιά αφιερωμένη στην Αρχαία Ελληνική Γραμματεία......
Οι εκδόσεις Κάκτος αλλά και άλλες εκδόσεις έχουν πλούσιο έργο να
παρουσιάσουν....
Πρίν απο αρκετό χρονικό διάστημα είχα ανοίξει ένα θέμα για τις γυναίκες
στην Αρχαιότητα "Γυναίκες και Φιλοσοφία"..
http://www.metafysiko.gr/forum/showthread.php?t=3618
Εκεί παρέχω και κάποια στοιχεία βιβλιογραφίας..
Πάντως θα βρεις σίγουρα βιβλία για τις γυναίκες στην Αρχαιότητα
(Ελληνική) και τα στοιχεία που θα βρεις θα σε εκπλήξουν...
Δεν έχεις παρά να πας και να διαλέξεις....
Ευχαριστώ.