Αρχαιολογία και Θρησκεία
Έχουν πραγματοποιηθεί πολλές αποστολές με σκοπό την εύρεση αποδείξεων για το αν πραγματοποιήθηκαν ή όχι τα γεγονότα της Παλαιάς Διαθήκης. Πρόσφατα μια ομάδα Τούρκων και Κινέζων ερευνητών υποστήριξαν πως ανακάλυψαν στο Αραράτ την Κιβωτό του Νώε. Κομμάτια ξύλου που βρήκαν σε υψόμετρο 3.962μ, χρονολογήθηκαν με την μέθοδο του άνθρακα, η οποία αποκάλυψε πως τα κομμάτια είναι ηλικίας 4.800 χρόνων, της ίδιας εποχής περίπου που υπολογίζεται πως πραγματοποιήθηκε ο κατακλυσμός.
(Αν μπορεί κάποιος Admin να αλλάξει τον τίτλο από Erich Von Daniken σε Αρχαιολογία και Θρησκεία-ευχαριστώ!)
(Αν μπορεί κάποιος Admin να αλλάξει τον τίτλο από Erich Von Daniken σε Αρχαιολογία και Θρησκεία-ευχαριστώ!)
Η γνωμη μου ειναι οτι αγνοουμε πραγματικα τι εγινε εκεινη την περιοδο.
Πιστευω οτι τα γεγονοτα που συνεβησαν τοτε μεταφερθηκαν με καποιο αληγορικο τροπο μεχρι τις μερες .Για ποιον λογο ?
Σκοπιμοτητες?Επειδη το κοινο ηταν χαμηλου νοητικου επιπεδου?Ποιος ξερει ?
Δηλαδη αν το παρεις λογικα παιζει να πηρε ο Νωε απο 2 ζωα απο οοολα τα ζωα την φαμιλια του και μετα το περας του κατακλυσμου απο τον περιορισμενο αυτον αριθμο ζωων και ανθρωπων να ξαναφτιαχτηκε οοοοολη η πανιδα και η ανθρωποτητα?
Κατι συνεβη τοτε , καποιο κατακλυσμιαιο γεγονος , μιας και τον κατακλυσμο τον αναφερουν πολλες και διαφορετικες θρησκειες.
Τι ακριβως εγινε δυσκολα θα το μαθουμε με σιγουρια.Καποια καθαρση εγινε σιγουρα σε πλανητικο επιπεδο.Ποιος την εκανε , για ποιον λογο και γιατι ο Νωε επαιξε τον ρολο που επαιξε ...δεν μπορουμε να ξερουμε με σιγουρια.
Μπορει να εχω λαθος...αλλα εγω αυτο εχω μυριστει..οτι ΤΟΤΕ γινοντουσαν πολλα τραγικα και σημαντικα γεγονοτα και για καποιους λογους μας μεταφερθηκαν "αληγορικα".
Πιστευω οτι τα γεγονοτα που συνεβησαν τοτε μεταφερθηκαν με καποιο αληγορικο τροπο μεχρι τις μερες .Για ποιον λογο ?
Σκοπιμοτητες?Επειδη το κοινο ηταν χαμηλου νοητικου επιπεδου?Ποιος ξερει ?
Δηλαδη αν το παρεις λογικα παιζει να πηρε ο Νωε απο 2 ζωα απο οοολα τα ζωα την φαμιλια του και μετα το περας του κατακλυσμου απο τον περιορισμενο αυτον αριθμο ζωων και ανθρωπων να ξαναφτιαχτηκε οοοοολη η πανιδα και η ανθρωποτητα?
Κατι συνεβη τοτε , καποιο κατακλυσμιαιο γεγονος , μιας και τον κατακλυσμο τον αναφερουν πολλες και διαφορετικες θρησκειες.
Τι ακριβως εγινε δυσκολα θα το μαθουμε με σιγουρια.Καποια καθαρση εγινε σιγουρα σε πλανητικο επιπεδο.Ποιος την εκανε , για ποιον λογο και γιατι ο Νωε επαιξε τον ρολο που επαιξε ...δεν μπορουμε να ξερουμε με σιγουρια.
Μπορει να εχω λαθος...αλλα εγω αυτο εχω μυριστει..οτι ΤΟΤΕ γινοντουσαν πολλα τραγικα και σημαντικα γεγονοτα και για καποιους λογους μας μεταφερθηκαν "αληγορικα".
Έχεις δίκιο σε αυτό που λες, πως δεν μπορούμε να ξέρουμε τι πραγματικά έγινε. Ενδείξεις υπάρχουν, αποδείξεις δεν υπάρχουν. Οπότε έχουμε τη θεωρία της θρησκείας που λέει πως ο Νώε προσάραξε στο Αραράτ στο παρελθόν. Στο παρόν οι ερευνητές ανακάλυψαν ξύλινη κατασκευή στο Αραράτ που χρονολογείται την ίδια εποχή με τον κατακλυσμό. Αυτά λοιπόν είναι τα στοιχεία μας.
Το θέμα είναι πως μας λείπουν περαιτέρω στοιχεία. Ας πούμε αν η κατασκευή αυτή είναι καράβι, πρέπει το ξύλο να διαθέτει στοιχεία της αλατότητας του νερού. Αν αποδειχτεί πως όντως ήταν καράβι, πρέπει να αναρωτηθούμε τι δουλειά είχε στο Αραράτ και όχι στη θάλασσα. Οπότε πράγματι θα αποτέλεσε μέσο επιβίωσης την εποχή του κατακλυσμού. Επίσης μας λείπει το στοιχείο του μεγέθους. Τι ξύλα βρέθηκαν ακριβώς? Ακόμα και από ένα μικρό κομμάτι ξύλου μπορούμε να καταλάβουμε αν αποτελεί μέρος μεγαλύτερου κομματιού και πόσο μήκος έχει το αρχικό αυτό κομμάτι (από το σχήμα, τη κλίση κτλ). Οπότε αν ήταν καράβι και είχε το μέγεθος της κιβωτού, πρόκειται για το μεγαλύτερο πλοίο που είχε κατασκευαστεί εκείνη την εποχή, αφού τα υπόλοιπα ήταν είτε ψαροκάϊκα (φελούκες), είτε πολεμικά, είτε εμπορικά, όλα μικρότερου μεγέθους.
Μένει λοιπόν να μας δώσουν περισσότερα στοιχεία οι ερευνητές.
Το θέμα είναι πως μας λείπουν περαιτέρω στοιχεία. Ας πούμε αν η κατασκευή αυτή είναι καράβι, πρέπει το ξύλο να διαθέτει στοιχεία της αλατότητας του νερού. Αν αποδειχτεί πως όντως ήταν καράβι, πρέπει να αναρωτηθούμε τι δουλειά είχε στο Αραράτ και όχι στη θάλασσα. Οπότε πράγματι θα αποτέλεσε μέσο επιβίωσης την εποχή του κατακλυσμού. Επίσης μας λείπει το στοιχείο του μεγέθους. Τι ξύλα βρέθηκαν ακριβώς? Ακόμα και από ένα μικρό κομμάτι ξύλου μπορούμε να καταλάβουμε αν αποτελεί μέρος μεγαλύτερου κομματιού και πόσο μήκος έχει το αρχικό αυτό κομμάτι (από το σχήμα, τη κλίση κτλ). Οπότε αν ήταν καράβι και είχε το μέγεθος της κιβωτού, πρόκειται για το μεγαλύτερο πλοίο που είχε κατασκευαστεί εκείνη την εποχή, αφού τα υπόλοιπα ήταν είτε ψαροκάϊκα (φελούκες), είτε πολεμικά, είτε εμπορικά, όλα μικρότερου μεγέθους.
Μένει λοιπόν να μας δώσουν περισσότερα στοιχεία οι ερευνητές.
Το συγκεκριμενο θεμα ειναι μεγαλου ενδιαφεροντος.η θεωρια του κατακλισμου και της σωτηριας των ανθρωπων απο μια 'κιβωτο' υπαρχει με παραλλαγες σχεδον σε πολες απο τισ γνωστες θρησκειες εκτος της εβραικης και κατ επεκταση της χριστιανικης.το αν η κιβωτος του νοε μετεφερε ζευγαρια ζωων ειναι κατι που δεν μπορουμε να το γνωριζουμε.το βεβαιο ειναι οτι το μεγαλυτερο μερος των γεγονοτων που αναφερονται στην παλαια διαθηκη ειναι συμβολικα και περιγραφουν με αλιγορικο τροπο γεγονοτα που συνεβησαν και ηταν για τον τοτε κοσμο τοσο θαυμαστα που αποδιδονται σε θεικη παρεμβαση.
Και κάτι άλλο επίσης βέβαιο είναι πως οι επίδοξοι ερμηνευτές της π.δ. και απανταχού ιεροκήρυκες ακροβατούν κατά το δοκούν μεταξύ αλληγορίας και κυριολεξίας όταν επιχειρούν την ερμηνεία της π.δ. Αναλόγως προσωπικών επιδιώξεων και εμπνεύσεων, άλλοτε μιλάνε για συμβολισμούς και άλλοτε για κυριολεξίες. Πάντως κανείς δεν μπορεί να πάρει στα σοβαρά μία τέτοια ερμηνευτική μεθοδολογία, πόσο μάλλον όταν αυτή γεννάται από εντυπωσιακά θέσφατα...
Δεν νομίζω πως ποτέ θα μπορούμε να είμαστε σίγουροι, ακόμα κι αν η χρονολόγηση των ευρημάτων του Αραράτ, συμπίπτει με αυτήν του κατακλυσμού.
Σε όλους τους μεγάλους πολιτισμούς, αναφέρεται κάποιος μεγάλος κατακλυσμός, όπως και στην ελληνική μυθολογία, η ιστορία του Δευκαλίωνα και της Πύρρας.
Επίσης, και η γεωλογική κοινότητα έχει στα χέρια της ευρήματα που αποδεικνύουν πως ένας μεγάλος κατακλυσμός έλαβε χώρα χιλιάδες χρόνια πριν.
Η ιστορία του Νώε όπως και η ιστορία του Δευκαλίωνα θεωρώ πως ανήκουν στη μυθολογική σφαίρα ίσως και τη λαογραφική παράδοση κάθε τόπου και νομίζω πως ως τέτοιες πρέπει να τις αντιμετωπίζουμε.
Σε όλους τους μεγάλους πολιτισμούς, αναφέρεται κάποιος μεγάλος κατακλυσμός, όπως και στην ελληνική μυθολογία, η ιστορία του Δευκαλίωνα και της Πύρρας.
Επίσης, και η γεωλογική κοινότητα έχει στα χέρια της ευρήματα που αποδεικνύουν πως ένας μεγάλος κατακλυσμός έλαβε χώρα χιλιάδες χρόνια πριν.
Η ιστορία του Νώε όπως και η ιστορία του Δευκαλίωνα θεωρώ πως ανήκουν στη μυθολογική σφαίρα ίσως και τη λαογραφική παράδοση κάθε τόπου και νομίζω πως ως τέτοιες πρέπει να τις αντιμετωπίζουμε.