Λεξικό της Ελληνικής γλώσσας
Θὰ ἤθελα νὰ πραγματοποιήσω αὐτὴν τὴν δημοσκόπηση γιὰ πολλοὺς καὶ διαφόρους λόγους, καὶ ἕνας ἀπὸ αὐτοὺς εἶναι ΚΑΙ προσωπικός, χωρὶς αὐτὸ νὰ θεωρηθεῖ ἐγωιστικό.
Στὸ ζουμὶ λοιπόν...
Μπορείτε νὰ ψηφίσετε σύμφωνα μὲ τὴν δική σας ἐμπειρία καὶ γνώση, τὸ καλύτερο λεξικὸ τῆς Ἑλληνικῆς γλώσσας, ἀλλὰ ἐὰν γινόταν θὰ ἤθελα καὶ μία μικρὴ αἰτιολόγηση, καὶ αὐτὸ τὸ ζητῶ σὰν χάρη.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ!
Στὸ ζουμὶ λοιπόν...
Μπορείτε νὰ ψηφίσετε σύμφωνα μὲ τὴν δική σας ἐμπειρία καὶ γνώση, τὸ καλύτερο λεξικὸ τῆς Ἑλληνικῆς γλώσσας, ἀλλὰ ἐὰν γινόταν θὰ ἤθελα καὶ μία μικρὴ αἰτιολόγηση, καὶ αὐτὸ τὸ ζητῶ σὰν χάρη.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ!
Μητρός τε καὶ πατρὸς καὶ τῶν ἄλλων προγόνων ἀπάντων
τιμιώτερόν ἐστιν ἡ Πατρὶς καὶ σεμνότερον καὶ ἁγιώτερον
καὶ ἐν μείζονι μοίρᾳ καὶ παρὰ θεοῖς καὶ παρ᾿ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι.
(Πλάτωνος Κρίτων, 51α, 51β)
Δεν σᾶς κρύβω πάντως ὅτι νιώθω πὼς εἶναι λίγο ἄδικο να κρίνω τὸ καλύτερο, ὅταν τὰ περισσότερα ἀπὸ ὅσα ἀναφέρονται δεν εἴχα τὴν εὐκαιρία να τὰ χρησιμοποιήσω... ἐκτὸς ἂν εἶναι ἔνας ἀπὸ τοὺς λόγους τῆς ψηφοφορίας.
Δεν προσεξα ὅτι ζητεῖται καὶ μία μικρὴ αἰτιολόγηση...
Λοιπόν, τὸ Liddell-Scott, ἐκτὸς ἀπὸ τὸν πλοῦτο τῶν λέξεων περιλαμβάνει καὶ πλῆθος ἀναφορῶν (τάδε ἔργο τάδε στίχο) για κάθε ἑρμηνεία, ὁπότε γίνεται σαφὲς ὅτι πχ στο α΄ κείμενο ἀναφέρεται μὲ αὐτὴ τὴν ἔννοια ἐνῶ στο β΄ ἔργο μὲ τὴν ἄλλη.
Τὰ ἄλλα λεξικὰ ποὺ εἴχα τὴν εὐκαιρία να χρησιμοποιήσω εἶναι τοῦ Π. Χ. Δορμπαράκη, τοῦ Σούδα, καὶ τῆς ἐγκυκλοπαίδειας τοῦ Ἡλίου.
Δεν προσεξα ὅτι ζητεῖται καὶ μία μικρὴ αἰτιολόγηση...
Λοιπόν, τὸ Liddell-Scott, ἐκτὸς ἀπὸ τὸν πλοῦτο τῶν λέξεων περιλαμβάνει καὶ πλῆθος ἀναφορῶν (τάδε ἔργο τάδε στίχο) για κάθε ἑρμηνεία, ὁπότε γίνεται σαφὲς ὅτι πχ στο α΄ κείμενο ἀναφέρεται μὲ αὐτὴ τὴν ἔννοια ἐνῶ στο β΄ ἔργο μὲ τὴν ἄλλη.
Τὰ ἄλλα λεξικὰ ποὺ εἴχα τὴν εὐκαιρία να χρησιμοποιήσω εἶναι τοῦ Π. Χ. Δορμπαράκη, τοῦ Σούδα, καὶ τῆς ἐγκυκλοπαίδειας τοῦ Ἡλίου.
Διὸ καὶ ἐπεφθέγγοντο οἱ Πυθαγόρειοι ὡς
μεγίστου ὅρκου ὄντος τῆς τετράδος·
οὐ μὰ τὸν ἁμετέρᾳ κεφαλᾷ παραδόντα τετρακτύν
παγὰν ἀενάου φύσεως ῥίζωμά τ΄ ἔχουσαν.
μεγίστου ὅρκου ὄντος τῆς τετράδος·
οὐ μὰ τὸν ἁμετέρᾳ κεφαλᾷ παραδόντα τετρακτύν
παγὰν ἀενάου φύσεως ῥίζωμά τ΄ ἔχουσαν.
γεια χαρα. δε θα μπορουσα να ψηφισω ποιο ειναι το καλυτερο λεξικο, διοτι θα πρεπε να εχω μια ευρεια εικονα, εχοντας ανατρεξει σε διαφορα και εχοντας εξετασει σε ποιο τομεα υπερτερει το καθενα ή υστερει κλπ
συνεπως, το μονο που μπορω να αναφερω ειναι οτι χρησιμοποιω το Λεξικο της Νεας Ελληνικης Γλωσσας Β' Εκδοση (2002) του Γ. Μπαμπινιωτη, το Λεξικο της Ελληνικης Γλωσσας Παπυρος (13 τομοι) Αρχαιας - Μεσαιωνικης (βυζαντινης) - Νεας (2007-08)*, παλιοτερα επισης ειχα εγκατεστημενο στον υπολογιστη μου το ηλεκτρονικο λεξικο του Τεγοπουλου - Φυτρακη και τελος χρησιμοποιω τα ηλεκτρονικα λεξικα Τριανταφυλλίδη, Κριαρά και Γεωργακά, κανοντας παράλληλη αναζητηση σε αυτα απο εδω http://www.komvos.edu.gr/dictionaries/d ... eCombo.htm. Εχω βρει ωστοσο και σε μορφη pdf απο το διαδικτυο
το Liddell - Scott. Επισης, δε θα αναφερθω σε πολυγλωσσικα λεξικα ή σε ξένα μονογλωσσικά που εχω χρησιμοποιησει.
*σημειωση: "το λεξικο παπυρος αναφερει πως πρωτοπορει στο οτι για πρωτη φορα σε ελληνικο λεξικο - στην εκταση και με τον τροπο που επιχειρειται εδω - αποτυπωθηκε συστηματικα η ετυμολογια των λεξεων, συμφωνα με τις κατεξοχην εγκυρες πηγες, όπως τα ετυμολογικα λεξικα των Frisk, Chantraine και Pokorny και επιπροσθετα πρωτοτυπη συμβολη αποτελει η αποθησαυριση λεξεων απο τα κειμενα των πινακιδων της Γραμμικης γραφης Β, που δεν περιλαμβανονται σε κανενα ελληνικο λεξικο, ουτε ακομη και στο καυχημα της λεξικογραφικης επιστημης , το English Lexicon των Liddel-Scott-Jones." Από τα προλεγόμενα του Λεξικού!
συνεπως, το μονο που μπορω να αναφερω ειναι οτι χρησιμοποιω το Λεξικο της Νεας Ελληνικης Γλωσσας Β' Εκδοση (2002) του Γ. Μπαμπινιωτη, το Λεξικο της Ελληνικης Γλωσσας Παπυρος (13 τομοι) Αρχαιας - Μεσαιωνικης (βυζαντινης) - Νεας (2007-08)*, παλιοτερα επισης ειχα εγκατεστημενο στον υπολογιστη μου το ηλεκτρονικο λεξικο του Τεγοπουλου - Φυτρακη και τελος χρησιμοποιω τα ηλεκτρονικα λεξικα Τριανταφυλλίδη, Κριαρά και Γεωργακά, κανοντας παράλληλη αναζητηση σε αυτα απο εδω http://www.komvos.edu.gr/dictionaries/d ... eCombo.htm. Εχω βρει ωστοσο και σε μορφη pdf απο το διαδικτυο
το Liddell - Scott. Επισης, δε θα αναφερθω σε πολυγλωσσικα λεξικα ή σε ξένα μονογλωσσικά που εχω χρησιμοποιησει.
*σημειωση: "το λεξικο παπυρος αναφερει πως πρωτοπορει στο οτι για πρωτη φορα σε ελληνικο λεξικο - στην εκταση και με τον τροπο που επιχειρειται εδω - αποτυπωθηκε συστηματικα η ετυμολογια των λεξεων, συμφωνα με τις κατεξοχην εγκυρες πηγες, όπως τα ετυμολογικα λεξικα των Frisk, Chantraine και Pokorny και επιπροσθετα πρωτοτυπη συμβολη αποτελει η αποθησαυριση λεξεων απο τα κειμενα των πινακιδων της Γραμμικης γραφης Β, που δεν περιλαμβανονται σε κανενα ελληνικο λεξικο, ουτε ακομη και στο καυχημα της λεξικογραφικης επιστημης , το English Lexicon των Liddel-Scott-Jones." Από τα προλεγόμενα του Λεξικού!
Χμμμ... Δύσκολο Βλάση, πολύ δύσκολο. Κατά την άποψή μου πάντα, τα δύο καλύτερα λεξικά που έχω χρησιμοποιήσει είναι το "Μεγάλο Λεξικό όλης της Ελληνικής Γλώσσας" του Δημητράκου, καθώς και το "Μέγαν Λεξικόν της Ελληνικής" των Liddell και Scott.
Και τα δύο αυτά λεξικά είναι πολύ σοβαρά και πλούσια σε περιεχόμενο, και όχι ιδιαίτερα δύσκολα στη χρήση τους, όταν τα συνηθίσεις.
Και τα δύο αυτά λεξικά είναι πολύ σοβαρά και πλούσια σε περιεχόμενο, και όχι ιδιαίτερα δύσκολα στη χρήση τους, όταν τα συνηθίσεις.
Η Ελλάς ήταν, Είναι και θα παραμείνει η Έδρα του πολιτισμού, και κάθε Έλλην ήταν, Είναι και θα παραμείνει η Ελπίδα αυτού!
Έλληνες Ενωθείτε! Η ιερή στιγμή της Έλευσης Έρχεται!
Σὲ ποιὸ ἀπὸ τὰ δυὸ ὅμως ἔδωσες τὴν ψῆφο σου;
Μητρός τε καὶ πατρὸς καὶ τῶν ἄλλων προγόνων ἀπάντων
Στο Liddell και Scott, για το μόνο λόγο ότι το έχω χρησιμοποιήσει πιο πολύ. Είναι όμως και τα δύο εξίσου σπουδαία έργα και, πιστεύω, απόλυτα πλήρη.
Η Ελλάς ήταν, Είναι και θα παραμείνει η Έδρα του πολιτισμού, και κάθε Έλλην ήταν, Είναι και θα παραμείνει η Ελπίδα αυτού!
Προσφάτως αγόρασα δύο καταπληκτικά βιβλία. Πρόκειται για την Παγκόσμια Μυθολογία και την Ελληνική Ιστορία της Εκδοτικής Αθηνών, η οποία ως γνωστόν έχει βραβευθεί από την Ακαδημία Αθηνών.Πρόκειται για δύο πολυσέλιδες, υπερπολυτελείς εκδόσεις με εικονογράφηση και άρτια αισθητική. Συνολικά πάνω από 1500 σελίδες.Πληροφορήθηκα λοιπόν από κάποιον έμπορο βιβλίων ότι μέσα σε ένα χρόνο θα κυκλοφορήσει λεξικό της ελληνικής γλώσσας κλάσσεις ανώτερο του Μ.Λ.Ε.Γ των Liddell-Scott. Χώρα προέλευσης η Ισπανία.Πιθανόν η ελληνική ακαδημία των Βάσκων ; Υποθέτω δίχως να γνωρίζω.Εσείς τι έχετε ακούσει ;
Μουσάων, αἵ τ’ ἄνδρα πολυφραδέοντα τιθείσι θέσπιον αὐδηέντα.
( Ἡσίοδος, ἀποσπάσματα )
( Ἡσίοδος, ἀποσπάσματα )
Μπορεί να υπάρξει ανώτερο λεξικό από αυτό των Liddell & Scott; Εγώ τουλάχιστον αυτό έχω και χρησιμοποιώ. Ξέρω όμως ότι και το λεξικό του Δημητράκου είναι εξίσου σημαντικό και αξιόλογο έργο. Ψηφίζω Liddell & Scott.
Ελλάς = φώς
Βλάση δεν έχω ψηφίσει ακόμα αλλά ένας σωστός ερευνητής-μελετητής θα χρησιμοποιούσε όλα τα παραπάνω λεξικά για να εξακριβώσει ότι ψάχνει.Σύντομα θα έχεις και την δική μου ψήφο!!!
"..ανέμισε το ουρανοφλεγόμενο Λοφίο της Θεάς Αθηνάς και η φωτιά της ξεχύθηκε στον Κόσμο ολάκερο..."
Ε-ΤΟΠΙΑ
Ε-ΤΟΠΙΑ
Δεν έχω πολλά λεξικά για να μπορέσω να συγκρίνω.Το μόνο που έχω είναι η επιτομή του λεξικού LIDDEL AND SCOTT και δεν έχω παράπονο, γιατί με εξυπηρετεί.Βέβαια φαντάζομαι ότι ίσως υπάρχουν και καλύτερα λεξικά πιο εξειδικευμένα όπως π.χ. λεξικά ετυμολογικά κ.λ.π.Άρα λόγω μη ικανότητας σύγκρισης δεν μπορώ να ψηφίσω.Περιμένω όμως ενημέρωση από κάποιους που έχουν αυτή την δυνατότητα.