ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ΔΗΜΟΘΟΙΝΙΑ/BOARD/ΦΟΥΡΟΛΕΝΗ

ΦΟΥΡΟΛΕΝΗ

Φ. ΤΑΛΩΣ8 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 1/1
Wed 18/03/2009 15:0
ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ

Λένε πὼς πρέπει νὰ φτάσει κανεὶς στὸ ἔσχατο σημεῖο τοῦ προσωπικοῦ του δράματος γιὰ νὰ μπορέσει στὴ συνέχεια νὰ ὀρθοποδήσει. Ἡ Φουρολένη εἶναι μία γυναῖκα τῆς Κρήτης ποὺ μεγάλωσε μέσα στὴν ὀρφάνια καὶ μὲ τὸ αἴσθημα τῆς μεγάλης ἀδικίας. Ὡς νὲα γυναίκα, με ἀναπτυγμένη μία ἀτσαλένια θελήση καὶ ἀποφασιστικότητα, πορεύτηκε μὲ ἀμάχη γιὰ τὴ ζωή. Αὐτὴ τὴ ζωὴ της ἀναδιηγείται ἡ συγγραφέας τοῦ βιβλίου.
Ἡ Φουρολένη ἀναδύεται μέσα ἀπὸ τὶς σελίδες τῆς ἀφήγησης ἀπρόβλεπτη. Ἄλλοτε σκληρὴ καὶ ἄλλοτε τρυφερή, συχνὰ ἐπιθετική, πότε ἀμυνόμενη καὶ πότε ἐπιτιθέμενη, γίνεται ἡ ἴδια κριτὴς καὶ τιμητὴς τῆς ἀδικίας ποὺ τὴν πληγώνει. Συχνὰ ἔχει τὸ αἴσθημα μιᾶς ἀποστολῆς καὶ μιᾶς μεταφυσικῆς δικαίωσης. Ζεῖ καὶ δρᾶ μὲ τοὺς κανόνες μιᾶς ἠθικῆς ποὺ πηγάζει μέσα ἀπὸ μακραίωνη παράδοση-ἡ καταγωγή της εἶναι ἀπὸ τὰ Σφακιά-κι ἀπὸ τὶς ἀρχὲς αὐτῆς ἠθικῆς ἀντλεῖ κουράγιο καὶ δύναμη γιὰ νὰ ἀντέξει τὴν ἀδικία, νὰ κουμαντάρει τὸ σπιτικό της, νὰ ἀναθρέψει τὰ παιδιὰ της, νὰ πολεμήσει γιὰ τὴ λευτεριὰ τοῦ τόπου της, νὰ συντρέξει σὲ δυσκολίες ἢ σύμφορες δικῶν της ἀνθρώπων, νὰ καταλαγιάσει πάθη, νὰ ἁπαλύνει τὸν πόνο τὸν δικό της ἢ τὸν πόνο τῶν ἄλλων. Ἡ ζωή της καὶ οἱ πράξεις της ἔχουν τὴν ἔνταση ποὺ συχνὰ ὁδηγεῖ σὲ ὁριακὲς καταστάσεις. Ὁ ἀπολογισμός, ποὺ φτάνει μὲ τὸ τέλος τῆς ζωῆς της-καὶ μὲ τὸ τέλος τῆς ἀνάγνωσης τοῦ βιβλίου-ἀφήνει ἕνα κενό: πόση δύναμη χρειάζεται γιὰ νὰ πεῖς ὅτι φεύγεις ἀφήνοντας πίσω σου ἀνθρώπους ποὺ σὲ ἀγαποῦν. Ἡ ἡρωίδα τοῦ βιβλίου δείχνει νὰ ἄφησε πίσω τῆς ἀπάντηση θετική.

Σχήμα βιβλίου: 14x21, σελ.: 224, Τιμή λιανικής: 13,4 + Φ.Π.Α
ISBN: 978-960-6879-03-6
Wed 18/03/2009 18:0
Τάλω καλή επιτυχία στην νέα έκδοση...
"..ανέμισε το ουρανοφλεγόμενο Λοφίο της Θεάς Αθηνάς και η φωτιά της ξεχύθηκε στον Κόσμο ολάκερο..."

Ε-ΤΟΠΙΑ
Fri 20/03/2009 0:0
Φίλε Τάλε,

φρονώ ότι έγραψες την προηγούμενη σου δημοσίευση-πρόταση με πολλές ελείψεις που έχουν ως εξής:
Ενώ , με την ιδιότητα του εκδότη επανεξέδωσες, το από τις «ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΟΜΟΣ» εκδοθέν το 2000, βιβλίο «ΦΟΥΡΟΛΕΝΗ» και ανάρτησες στη Δημοθοινία το εξώφυλλό του και τοπεριληπτικό κειμενάκι του οπισθόφυλλού του, δεν ανέφερες τα δύο βασικότατα και σημαντικότατα προσδιοριστικά στοιχεία του. Νομίζω πως θα είχες την ιστορική υποχρέωση να αναφέρεις πώς η ΗΡΩΪΔΑ του συγκεκριμένου βιβλίου, η ΦΟΥΡΟΛΕΝΗ είναι η Γιαγιά σου, η Μητέρα του Πατέρα σου, και πως η Συγγραφέας του είναι η Μητέρα σου, η Μάρω Γοντικάκη-Φουράκη. Γιατὶ Τάλε, απέκρυψες, από τους Αναγνώστες του μηνύματος σου, και εν δυνάμει πελάτες σου, αυτά τα δύο σημαντικά και ουσιώδη στοιχεία;
Παρ’ ότι Εσύ, για τους κατ’εμένα λανθασμένους δικούς σου λόγους απέκρυψες πώς η πράγματι [b]ΗΡΩΪΔΑ ΦΟΥΡΟΛΕΝΗ[/b] είναι ἡ Γιαγιά σου εγώ απλώς θα αντιγράψω, από ένα σημαντικό αυτοβιογραφικό βιβλίο, ένα σχετικό με την Γιαγιά σου απόσπασμα. Αυτό το απόσπασμα είναι απο το υπό τον τίτλο: «[b]ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ Ο ΓΙΑΛΟΣ ΚΡΥΨΕΙ ΤΟΝ ΗΛΙΟ[/b]»βιβλίο του οποίου Συγγραφέας είναι ὁ ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΠΑΝΤΟΥΡΑΚΗΣ (ο γνωστός επί πολλά χρόνια Πρόεδρος των οδηγών Ταξι) και το όποιο έχει εκδώσει προσφάτως ο πολύ μεγάλος και γνωστός εκδοτικός Οίκος: «ΕΚΔΟΣΕΙΣΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ». Από τις σελίδες 203- 209 τοὺ αυτοβιογραφικοὺ έργου, του από το διπλανό χωριό της Γιαγιάς σου καταγωμένου ΜΑΝΩΛΗ ΜΠΑΝΤΟΥΡΑΚΗ, αντιγράφω επακριβώς:

« Φεύγοντας ἀπ’ τον τόπο του μαρτυρίου, με είχαν εφοδιάσει μ’ ένα χαρτι που με υποχρέωνε κάθε δεκαπέντε μέρες να δίδω παρών στο αστυνομικό τμήμα. Έτσι την άλλη μέρα πέρασα το κατώφλι του αστυνομικού σταθμού στο Καστέλλι. Η υποδοχή ήταν καλή. Μου πρότειναν καφέ, τον οποίο αρνήθηκα. «Έγινε ό,τι έγινε, τώρα πρέπει νὰ ζήσουμε αρμονικά». [/i[i]]«Αυτό λέω κι εγώ, φτάνει να μας αφήσουν» Στο Καστέλι πήγα κι είδα τη δασκάλα μου, την θεία μου την Ελευθερία. Ενθουσιάστικε κι έκλαψε από χαρά. Είχε μάθει για το Μακρονήσι και τα βασανηστήρια. Πάντα, όταν γύρναγα στον τόπο μου, πήγαινα και την έβλεπα. Πέθανε γύρω στα ένεννήντα της χρόνια. Με την Γιάννα μου την προλάβαμε ζωντανή το 1984. Η Γιάννα μου ήταν τότε επτά χρονών. Τη βρήκαμε κατάκητη, όμως τα λογικά της και το μνημικό της ξάστερα. Η μάνα μου κάθε μέρα έλεγε: «Έλα, παιδί μου, να πάμε στη Χώνη, σ’ έχω ταμένο στη χάρη Της. Η Παναγιά δε ζητά, όμως δεν ξεχνά». «Έτσι ένα άπόγευμα πήραμε το δρόμο. Περάσαμε τα νοπήγια, το μύλο του Μιχάλη του Άρχοντή, φίλου του πατέρα μου. Εκεί πήγαινα με το γάϊδαρο το λιγοστό καρπό που ο νερόμυλος τον έκανε αλεύρι για το λιγοστό ψωμί μας. Πιο πέρα ο μύλος των Ραϊσηδων και παραπέρα το μαγαζί του Πατινιώτη, που πήγαινα πολλές φορές για λίπασμα, και το ψαροτραβερνάκι του Βαγγέλη. Ο αδελφός του Γιάννης ο Τερεζής, τύπος γλετζές της Κρήτης, φίλος του Μπαντορόγιαννη, χορευταράς, πιστός εραστής –όταν προδόθηκε σ’ ένα δεσμό του, δε δημιούργησε δεύτερο. Έπινε μόνο τσικουδιά στο ταβερνάκι του Βαγγέλη που το ΄γλειφε ο γιαλός. Διαλέξαμε μια φορά να φάμε ψάρι πού μύριζε θάλασσα μετο Ρετούδη το Δημήτρη. Το μπολανιανό νερό, που σήμερα ποτίζει ανθρώπους, χωράφια, λιόφυτα και ζωντανά της πεδινής δυτικής Κισσάμου, έκανε πάντα τα νοπήγια πηγή ζωής, όπως και το χωριό όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε ή μανάμου, το Δραπανιά. Φτάσαμε στη Χώνη, που το ξωκλήσι της Παναγιάς δεν μπόρεσε να σταματήσει το μακελειό και το σκοτωμό του Ζαχάρη και του Μανουσογιάννη. Δεν μπόρεσε να τσακίσει τα πόδια, να κόψει τη γλώσσα του προδότη βοσκού που έφερε τους φονιάδες στο σπίτι της. Μπήκαμε στο ξωκλήσι. Η μάνα μου γονάτησε και με τα μάτια γεμάτα δάκρυα είπε:
«Σ’ ευχαριστώ, Παρθένα Παναγιά μου, που έσωσες κι έφερες το παιδί μου». Σχεδόν τα ίδια λόγια είπα κι έγώ, είκοσι έφτα χρόνια μετά, όχι σαν ευχαριστία μα σαν παράκληση για το δικό μου παιδί. Στο γυρισμό μας περάσεμε από το χωριό της, το Δραπανιά, και πιο πάνω στη γειτονιά της τα Ραουλιανά. Η μάνα μου καμάρωνε να περπατούμε μαζί. Ήθελε να δείξει σε όλους ότι το παιδί της ήταν γερό, δυνατό, γεμάτο υγεία, κι όχι ξοφλημένο, τρελό από τα βασανιστήρια στο Μακρονήσι. Περάσαμε από το σπίτι της Χαριλάαινας, πού η νύφη της Ιωάννα, αψηφώντας τους φονιάδες και εμπρηστές των σπιτιών μας, άνοιξε την πόρτα της κι έδωσε στέγη, ρούχα, ζεστό Φαϊ κι αγάπη στην ίδια και στ΄ανήλικά παιδιά της. Ζεστό καλωσόρισμα από συγγενείς μας και τότε φίλους του πατέρα μου: Σαμαρά, τον Κοκοτσονικολή, τον Κοκοστσιδημήτρη, το Λαντρόγιαννη, το Φουροπαναιγώτη, τη Γυναίκα του τη Φουρολένη καί πολλούς άλλους χωριανούς. Η Φουρολένη η Σφακιανή ήταν μια σύνθεση δυνατού, ευαίσθητου χαρακτήρα, γενναία, σκληρή μα και γεμάτη αγάπη. Νιώθω την ανάγκη να καταγράψω ένα περιστατικό : Ήρθε μόνη από τα Σφακιά στο Δραπανιά. Βρέθηκε μέσα σε τρία αδέλφια, τον Παναγιώτη, τον άντρα της, τό Μιχάλη και τό Γιώργη. Ο Φουρογιώργης ήταν στενός φίλος του Μπαντουρόγιαννη, όπως κι ο Πανάγος. Μια μέρα, μέσα στο καφενείο, για ασήμαντη αφορμή, ένας σκότωσε τον Φουρογιώργη. Ο Δολοφόνος πιάστηκε και κλείστηκε φυλακή. Μετά από χρόνια βγήκε, ήρθε στο χωριό, πήγε στο καφενείο και άρχισε να παίζη τον νταή. Προκαλούσε κι έβριζε την οικογένεια του σκοτωμένου και το μεγάλο, τότε δεκαοχτάρονο παιδί του. Μιά απόπειρα του Φουροπανάγου να τον σκοτώσει αστόχισε, γιατι το πιστόλι του έπαθε τρεις φορές αφλογιαστία. Η παρέμβαση του αδελφού του όχι μόνο απέτυχε, αλλά ο φονιάς τον τραυμάτισε σοβαρά στήν κοιλιά. Ο Φουροπανάγος τραυματίστηκε ελαφρά. Ο φονιάς, κι αυτός τραυματισμένος, έφυγε. Μαθαίνοντας ή Φουρολένη ότι ο άντρας της κι ο κουνιάδος της είναι κτυπημένοι, η σφακιανή αφοσίωση γιγάντωσε μέσα της. Άρπαξε μιά σκαλίδα (τσάπα στενή γιά σκάψιμο από τη μια άκρη και κόψη τσεκουριού από την άλλη) κι ακολούθησε τις σταγόνες από το αίμα, που την έφερε εκεί που ήταν καθισμένος ο φονιάς, με υψωμένη τη σκαλίδα. Ο αιφνιδιασμός ήταν απόλυτος. Ο γιός του δολοφονημένου Φουρογιώργη, ο Αντρέας, ακολουθούσε μ΄ένα μαχαίρι, «Όχι εσύ», του είπε η Φουρολένη και κατέβασε με δύναμη τη σκαλίδα από την κοφτερή της άκρη στα σπλάχνα του φονιά. Οδηγημένη από ένα πρωτόγονο ένστικτο, άρπαξε τό μαχαίρι απ΄ τό νεαρό γιό του Φουρογιώργη, το κάρφωσε στην καρδιά του φονιά, το τράβηξε, το ζάμωσε στό πρόσωπο του παιδιού και του ‘πε: « Γλείψε το να ησυχάσει η ψυχή του αφέντη σου!» Αυτή η σκληρή γυναίκα ήταν πονόψυχη, φιλική, ερωτική, όμορφη, ιδανική μάνα ηρωϊκή σύντροφος. Κάπου στην αρχή γράφω ότι αυτή έραψε το πρώτο καινούργιο πουκάμισο που φόρεσα.»

Αυτά τα ολίγα απο εμέ προς παρουσίαση της πλήρους αληθείας όπως θεωρώ ότι θα έπρεπε να είχες αναφέρει.
Υπομονή Ήλιος θα φανεί με χρυσά φτερά για να μας πει, μες στην ντροπή, πολεμίστε και γκρεμίστε τη Δρακογενιά

Νίκος Γκάτσος - Ο Δράκος
Fri 20/03/2009 15:0
Τάλω,

Καλὴ Ἐπιτυχία!!!!!!
Sat 21/03/2009 22:0
Τάλω
Καλὴ Ἐπιτυχία..
ΑΡΧΗΣ ΤΕΥΤΥΧΩΣ ΙΣΘΙ ΤΑΥΤΗΣ ΑΞΙΟΣ
Μερικές ἐνδεικτικές μόνο φωτογραφίες, τῆς ΦΟΥΡΟΛΕΝΗΣ
τοῦ Τάλου καὶ τοῦ Μπαντορόγιαννη, τοῦ Πατέρα τοῦ Συγγραφέως Μπαντουράκη Μανώλη, ὅπου ἀπὸ τὸ αὐτογραφικό του βιβλίου : «ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ Ο ΓΙΑΛΟΣ ΚΡΥΨΕΙ ΤΟΝ ΗΛΙΟ» ὁ Σταῦρος Παπαγεωργίου ἀντέγραψε τὸ εἰς τὸ μήνυμά του καταχωρηθὲν ἀπόσπασμα περὶ τῆς ΦΟΥΡΟΛΕΝΗΣ.

fouroleni1.jpg
fouroleni1.jpg (35.59 KiB) Viewed 268 times
Ἡ Νεαρὰ Ντουρουντοῦ Ἐλένη ( μετέπειτα ΦΟΥΡΟΛΕΝΗ)
Μὲ Θείους της εἰς τὰ Σφακιά.

fouroleni2.jpg
fouroleni2.jpg (19.87 KiB) Viewed 268 times
Η Ἔφηβη Ντουρουντοῦ Ἐλένη μὲ Θεῖο της εἰς τὰ Σφακιά.

fouroleni3.jpg
fouroleni3.jpg (14.81 KiB) Viewed 268 times
Ἡ Ντουρουντοῦ Ἐλένη , μετέπειτα ΦΟΥΡΟΛΕΝΗ,
Εἰς τὴν ἠλικία τῆς Δεσποινίδος.

fouroleni4.jpg
fouroleni4.jpg (12.85 KiB) Viewed 269 times
Ἡ ΦΟΥΡΟΛΕΝΗ καὶ ὀ ἐγγονός της ΤΑΛΩΣ.

fouroleni5.jpg
fouroleni5.jpg (28.8 KiB) Viewed 269 times
Η ΦΟΥΡΟΛΕΝΗ μὲ τὸν ἐγγονόν της ΤΑΛΩ καὶ τὶς
Γειτόνησσές της Μανιμανάκη Ἐλευθερία καί Νταντινάκη
Μαρία.

fouroleni6.jpg
fouroleni6.jpg (23.59 KiB) Viewed 269 times
Ὁ Ἱερέας ἐβαπτίζει τὸν ΤΑΛΩ εἰς τά ἵαρα ὔδατα τοῦ Ἰάρδανου, εἰς τὰ αὑτὰ ὕδατα, μὲ τὰ ὁποία ὁ Ἱερέας Καρμάνωρ ἀπεκαθάρισεν, εἰς τὴν πηγήν του, τὴν Τάρρα, τὸν Ἀπόλλωνα ἀπὸ τὴν δρακοφονία

fouroleni7.jpg
fouroleni7.jpg (33.46 KiB) Viewed 268 times
Ἕν μικρό τμῆμα ἐκ τῶν παρευρεθέντων εἰς τὴν βάπτισιν παρακολουθεῖ αὐτὴ ἀπὸ τὴν ἀπέναντι ὄχθη τοῦ Ἰάρδανου

«...ἥχι Κύδωνες ἕνιαον Ἰάρδανον ἀμφί ῥέεθρα...» γύρω ἀπὸ τὰ ρεύματα τοῦ Ἰάρδανου, ὅπου κατοικοῦν οἱ Κύδωνες...].
ΟΔΥΣΣΕΙΑ Γ. 290.

fouroleni8.jpg
fouroleni8.jpg (38.89 KiB) Viewed 269 times
Ο ΤΑΛΩΣ μετὰ τὴν πρώτη του ... καὶ τὴν ἀπὸ τὶς Ἱέρειες προηγηθεῖσα πλύσιν τῶν ποδῶν του εἰσέρχεται ἐντὸς τοῦ Ναοῦ τῶν Δελφῶν.

fouroleni9.jpg
fouroleni9.jpg (36.69 KiB) Viewed 269 times
Ο ΤΑΛΩΣ ἐξέρχεται ἀπὸ τὸν Ναὸν τῶν Δελφῶν

fouroleni10.jpg
fouroleni10.jpg (31.96 KiB) Viewed 269 times
Ο Μπαντουρόγιαννης, ἀριστερὰ μὲ Φίλο του ἀπὸ τὸ Ἔλος Κυριτσιωγιώργη.

fouroleni11.jpg
fouroleni11.jpg (38.03 KiB) Viewed 269 times
Ο Μπαντουρόγιαννης, μὲ τὸ κρεμασμένο εἰς τὸν λαιμό του ταχυβολάκι,
μὲ τοὺς Συντρόφους ἀντάρτες Μπικομανώλη, Μπονατοθοδωρή καί...
Mon 23/03/2009 11:0
...εκπληκτικές οι φωτογραφίες, ιδιαίτερα αυτές όπου ο Ἱερέας εβαπτίζει τὸν μικρόν ΤΑΛΩΝ εις τά ύδατα τοῦ Ἰάρδανου...
Όστις δε ανάγκην συγκεχώρηκεν καλώς σοφός παρ΄ημίν καί τά θεία επίσταται...
Thu 26/03/2009 19:0
Την παρασκευή ἡ εφημερίδα ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΣ, παρουσιάζει το βίβλο μας Φουρολένη.