ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Ο Σάκης, ο Επίκτητος και οι Πανελλήνιες. - "Μεταξύ τυρού και αχλαδιού"

- Ο Σάκης, ο Επίκτητος και οι Πανελλήνιες. - "Μεταξύ τυρού και αχλαδιού"

Nikitas134 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 1/2
Nikitas1Νέο Μέλος
17/05/2009, 21:27:49
Ο Σάκης, ο Επίκτητος και οι Πανελλήνιες.

«Ζητώ συγγνώμη, ήθελα να νικήσουμε.
Είμαι πολύ λυπημένος που δεν μπόρεσα
να ανταπεξέλθω στις προσδοκίες όλων».
Σάκης

Ο Σάκης είναι πολύ όμορφος, πάντα νέος, γεμάτος ζωντάνια και χαμογελαστός. Πήγε στη Eurovision για το πρώτο βραβείο και τα έδωσε όλα. Προετοιμάστηκε καλά, πάλεψε με όλες του τις δυνάμεις και έδωσε τον καλύτερο εαυτό του. «Αυτό ήθελα και αυτό προσπάθησα με την καρδιά, την ψυχή μου και όλες μου τις δυνάμεις» Σάκης. Επιδίωξε και πόθησε τόσο πολύ την πρώτη θέση ώστε έφθασε στους τελικούς με ένα δικαιολογημένο άγχος να στολίζει σεμνά την ελευθερία της κίνησής του, τη δύναμη της φωνής του και το πασίχαρο χαμόγελό του. Η εναγώνια προσπάθεια δεν έφερε το ποθούμενο αποτέλεσμα. Πολλοί αστάθμητοι παράγοντες συνέβαλλαν στην αποτυχία. «Άλλοι κερδίζουν και άλλοι χάνουν. Έδωσα τα πάντα». Σάκης
Είναι σαφές ότι η επίμονη προσπάθεια δεν αρκεί για να οδηγήσει στην επιτυχία. Οι αρχαίοι Στωικοί φιλόσοφοι γνώριζαν καλά αυτή την αλήθεια «Αξιοποίησε με τον καλύτερο τρόπο τις δυνατότητές σου και δέξου τα υπόλοιπα έτσι όπως έρχονται» Επίκτητος.
Το τελικό αποτέλεσμα δεν είναι στα χέρια μας. Μπορούμε να προσπαθήσουμε αλλά δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για τα αποτελέσματα των προσπαθειών μας. «Να μη ζητάς να γίνονται τα πράγματα που δεν είναι στα χέρια σου και δεν εξαρτώνται από εσένα όπως τα θέλεις εσύ, αλλά να τα δέχεσαι όπως έρχονται και τότε θα είσαι ευτυχισμένος» Επίκτητος. Ούτε μπορούμε να είμαστε σίγουροι για τις θετικές ή αρνητικές συνέπειες που θα έχει μια πιθανή επιτυχία στην μετέπειτα ζωή μας.
Γι αυτό και δεν πρέπει να αξιολογούμε τον εαυτό μας με βάση τις επιτυχίες και τις αποτυχίες αλλά σύμφωνα με την προσπάθεια που καταβάλλουμε. Και αν θα θέλαμε να εμβαθύνουμε ακόμη περισσότερο το συλλογισμό μας θα λέγαμε ότι δεν πρέπει να αξιολογούμε τον εαυτό μας με βάση τις επιτυχίες και τις αποτυχίες αλλά με βάση την προαίρεσή μας. Το πιο σημαντικό είναι η προαίρεση, η διάθεση, η όρεξη και το μεράκι για την επιτυχία του στόχου. Όχι διότι η επιτυχία είναι σημαντική από μόνη της αλλά επειδή λειτουργεί ως κίνητρο το οποίο κινητοποιεί την ύπαρξή μας και την βγάζει από την αδράνεια. Αυτό που μετράει δεν είναι η επιτυχία αλλά η δράση. Η εγρήγορση και η αγωνιστική προσπάθεια είναι σημαντικές αξίες από μόνες τους.
Η Οδύσσεια δεν αποκτά το νόημά της από την επιτυχή επιστροφή στην Ιθάκη αλλά από τον πλουτισμό και τη νοηματοδότηση της ύπαρξης που συνοδεύει το ταξίδι. Η περιπέτεια είναι το νόημα. Όπως και στην τέχνη η έμπνευση και η εμπειρία της δημιουργίας έχουν μεγαλύτερη σημασία από το ίδιο το έργο τέχνης. Το ίδιο το τελικό δημιούργημα σηματοδοτεί το τέλος της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Η επιστροφή στην Ιθάκη οδηγεί στο τέλος της νοηματογόνου εμπειρίας του ταξιδιού. Η βράβευση στη Eurovision σημαίνει το τέλος της διαγωνιστικής περιπέτειας.
Αυτές τις μέρες τα παιδιά μας δίνουν πανελλήνιες εξετάσεις για μια θέση στις ανώτερες και ανώτατες σχολές. Ο Σάκης είναι ένα καλό παράδειγμα χαρισματικού και ικανού αγωνιστή που αποτυγχάνει. Η αποτυχία δεν μειώνει καθόλου τα χαρίσματα και τις ικανότητες του διαγωνιζόμενου. Αγκαλιάζουμε στοργικά, άνευ όρων τα παιδιά μας και χαιρόμαστε για την προσπάθεια που καταβάλλουν χωρίς να απαιτούμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Διότι γνωρίζουμε ότι ακόμη και οι καλύτεροι αποτυγχάνουν. Ένα μόνο καλό αναγνωρίζουμε στις πανελλήνιες: Δίνουν στα παιδιά μας την ευκαιρία να αγωνιστούν. Οι υποψήφιοι καλούνται να ξεπεράσουν τον εαυτό τους. Καλούνται να μείνουν πάνω από το βιβλίο αντί να βρίσκονται κοντά στους φίλους τους. Καλούνται να αποστηθίζουν ένα σωρό ανόητες πληροφορίες αντί να χαίρονται τη ζωή. Καλούνται να υπακούν σε συμβουλές και παραγγέλματα των καθηγητών και των φροντιστών αντί να βιώνουν στην πληρότητα την ελευθερία που συνοδεύει την άνθιση της ηλικίας.
Αυτός ο αγώνας υπέρβασης του εαυτού είναι το φωτεινό σημείο μέσα στο πνιγηρό τοπίο των εξετάσεων. Η υπομονετική προετοιμασία για τις πανελλήνιες αυξάνει την δυνατότητα για αυτοέλεγχο, αυτογνωσία και αγωνιστική διεκδίκηση. Χαιρόμαστε για την μικρή ή μεγάλη προσπάθεια των παιδιών. Τα επιβραβεύουμε για αυτό που είναι και όχι για αυτό που κατορθώνουν. Τα βοηθούμε να καταλάβουν ότι ο ίδιος τους ο εαυτός μετράει πάνω από τις προσπάθειες που μπορούν να καταβάλλουν. Το τελικό αποτέλεσμα ίσως έχει ωφελιμιστική λειτουργικότητα αλλά δεν μπορεί να προσδιορίσει την αξία ενός ανθρώπου.
Η έβδομη θέση του Σάκη είναι η πρώτη θέση στην καρδιά μας. Διότι δεν βαθμολογήσαμε με βάση την ψηφοφορία των πολλών αλλά σύμφωνα με τον μέτρο της αγάπης. Ο Σάκης αναλαμβάνοντας την ευθύνη και βιώνοντας την ενοχή δείχνει τα χέρια του στους δημοσιογράφους και λέει «πιείτε όσο αίμα θέλετε, έχω άφθονο». Εμείς του απαντούμε με την αποδοχή, τη στήριξη και την αγάπη. Δεν θέλουμε το πρώτο βραβείο ... θέλουμε το Σάκη. Όπως είπε μια φίλη μετά τα αποτελέσματα «Δεν με ενδιαφέρει για την Ελλάδα εμένα με νοιάζει που στενοχωρήθηκε ο Σάκης». Και αν αγαπάμε τον καλλιτέχνη που εκπροσώπησε την Ελλάδα στη Eurovision πόσο μάλλον αγαπάμε τα παιδιά μας που είναι η ίδια μας η ζωή.

Νικήτας Καυκιός
www.psyche.gr

20/05/2009, 05:06:53
Πολύ αξιόλογο το κείμενο και πολύ ωραίο το μήνυμα που μεταφέρει για τους μαθητές που αυτές τις ημέρες δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις.
quote:
Η Οδύσσεια δεν αποκτά το νόημά της από την επιτυχή επιστροφή στην Ιθάκη αλλά από τον πλουτισμό και τη νοηματοδότηση της ύπαρξης που συνοδεύει το ταξίδι.

30/05/2009, 01:17:09
quote:
Πολύ αξιόλογο το κείμενο και πολύ ωραίο το μήνυμα που μεταφέρει για τους μαθητές που αυτές τις ημέρες δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις.

Τι να σου πω αμαλιτσαμ.... ανατριχιασαα!!!

Φιλικα ...ΚΑΝΕΝΑΣ

01/06/2009, 22:04:35
ΈΛΕΟΣ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
04/11/2003, 18:35:10
ironman μην πανικοβάλεσε δεν σε κατηγορώ....
Απλά θέλω να σου πώ οτι δεν μπορούμε να ζητάμε ανταλλάγματα ή θαύματα σε κάποιον που μιλάει για την αγνότητα της ψυχής.

04/11/2003, 18:58:48
ακυρο

Edited by - allzzaro on 04/11/2003 19:05:20

04/11/2003, 19:03:34
Φίλοι μου..
Το αν οι Εβραίοι είναι Σιωνιστές, το απο που κατάγονται, τι ρόλο παίζει το κράτος τους κλπ δεν νομίζω να εχουν να κάνουν με τον λόγο και το εργο του Ιησού.

Ο Καιάφας σε μία ερώτηση του τον ερώτησε αν είναι Υιός του Θεού.
Δύσκολη η απάντηση του Ιησού. Πολύ δύσκολη.
Στην αλλη ερώτηση αν είναι βασιλιάς .. εδωσε την γνωστή απάντηση οτι είναι βασιλιάς των ουρανών.
Αυτό θέλω να σχολιάσουμε καλοί μου φίλοι.
Θέλω να σχολιάσουμε σε θρησκευτικό και πνευματικό επίπεδο
δύο πράγματα.
Τι πιστεύετε ο Ιησούς ήταν πράγματι θεικό πρόσωπο??
Δηλαδή ήταν πράγματι ο Μεσσίας? απεσταλμένος του Δημιουργού??
ή ήταν απλά ενας άνθρωπος στο ανώτατο επίπεδο της εσωτερικής αναζήτησης.
Και το δεύτερο που θέλω να σχολιάσουμε είναι το εξής.
Ο Ιησούς μίλησε για την αθανασία της ψυχής.
Εχει σημασία λοιπόν με ποιά ιδιότητα μιλούσε ο Ιησούς για την αθανασία της ψυχής..

Εμένα προσωπικά δεν με ενδιαφέρει η αθανασία της ψυχής ούτε θέλω να αποκτήσω την αθανασία.
Ουτε πάλι θα αλλάξει το πιστεύω μου στο εργο του Ιησού με το αν ήταν απλά μυημένος ή ήταν πράγματι θεόσταλτος.

Eδώ λοιπόν σε αυτό το τόπικ μπορούμε να εκφραστούμε ελεύθερα , σεβόμενοι ομως πάντα το πρόσωπο του Ιησού το έργο του την αποστολή του άσχετα με το ποιός ήταν πραγματικά.
Αρχίστε και θα σας εκφράσω και εγώ τη γνώμη μου.
allzzaro

Edited by - allzzaro on 04/11/2003 19:04:14

beyondΜέλος
04/11/2003, 20:55:48
..ήταν απλά ενας άνθρωπος στο ανώτατο επίπεδο της εσωτερικής αναζήτησης

04/11/2003, 21:55:40
Φίλε beyond αυτό το λές γιατί το είχες προμελετήσει ή επηρεάστηκες απο τις απόψεις μου??

Ο Ιησούς εζησε σχεδόν ολα του τα χρόνια στην περιοχή του. Πού μυήθηκε τα της εσωτερικής αναζήτησης??

Εκτός αυτού μήν ξεχνάμε οτι η παρουσία του ως Μεσσίας ήταν προβλεπόμενη. Ηταν προβλεπόμενη και η μυησή του??
Και αν ήταν προβλεπόμενη που μυήθηκε???
Ας μην ξεχνούμε ενα πολύ σημαντικό γεγονός φίλοι μου.
Η παρουσία των τριών μάγων που κάθε αλλο παρά μάγοι ήταν.
Εκτός απο την Εβραική λοιπόν προφητεία περί Μεσσία εχουμε και αλλη μία προφητεία ίσως υπεράνω της Ιουδαικής καθώς και του υπέρλαμπρου άστρου.
Προφητείες απο ανθρώπους προερχόμενοι ανατολικότερα τους Βηθλεέμ.
Μην ξεχνούμε οτι Μεσσίες υπήρχαν πολλοί στο παρελθόν πρίν απο τον Ιησού.

Αρα λοιπόν το να λέμε οτι προσπάθησαν να φανούν πολλοί Μεσσίες αλλά ο Ιησούς ήταν ο κατάλληλος λόγω ιδιαίτερης σοφιστικής αντίληψης, θα πρέπει κάπου να τα αποδώσουμε ολα αυτά.

TelxinasΜέλος
05/11/2003, 03:21:57
quote:

Ωραίος allzzaro, μόνο που αυτός ο "Σπύρος" θα κάνει κι άλλα πολλά περί αγάπης και στο όνομα αυτής θα τον ξαναματασταυρώσουν...
Μα...κάποιος που γεννήθηκε απο ΦΩΣ, έφερε ΦΩΣ και πέθανε στο ΦΩΣ δεν έχει τίποτε να φοβηθεί -όπως και τόσοι άλλοι όπως ο Ιησούς...

~Γρηγόρης~
Once you were wild, don't let them tame you

Ti tha se kani na min pistepsis oti ego eimai o ios tou Theou? Kai an tha sou apantiso euthis amesos oti iparxo edo kai dokimazo tin pisti sas kai den dixno pios pragmatika eimai, autos pou perimenate? Kai afou mou xanapis oti den me pisteuis oti eimai auto pou dilono oti eimai, mpenis stin dokimasia na tzogaris? Na ginis kati san ton Thoma?
Kai an telika eimai?

Όταν η λογική ξεπερνάει τα όρια της φαντασίας, τότε μόνο βρίσκεις την αλήθεια.

05/11/2003, 04:21:27
Telxina,
Δε ξέρω ποιός είσαι, ούτε ποιός θα ήθελες να είσαι.
Δεν έχω ανάγκη να πιστέψω σε κάποιο νέο Θεό...
Στην πραγματικότητα ποτέ δε πίστεψα σε κάποιον Θεό κατασκευασμένο απο τον άνθρωπο,όπως ακριβώς επιβιώνουν τη σήμερω οι μαζικές θρησκείες (όπου κι αν ανήκουν αυτές).
Εκεί που θα πιστέψω -καλύτερα, αφεθώ ψυχικά- είναι στο ΦΩΣ και να είσαι σίγουρος φίλε μου πως μπορώ να διακρίνω την έλλειψη αυτού, σε αυτούς που ισχυρίζονται οτι το κατέχουν...μέχρι τη συντέλεια του κόσμου...

~Γρηγόρης~

TelxinasΜέλος
05/11/2003, 05:17:15
Ma ego sou leo oti eimi o ios tou Theou, gia sena autos einai o xristos, se auto pou sou egrapsa alloste anefera kai to onoma tou Thoma, ara pisteuo oti i erotisis mou itan xekathares. Giati mou apantas me alligoriko tropo?

Des ena apo ta "provlimata" pou exo stin zoi mou:
http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=883&whichpage=14&ARCHIVE=

Lipon, mia apantisi?

05/11/2003, 06:18:10
quote:
Lipon, mia apantisi?

Η απάντησίς μου ήταν ξεκάθαρη.
Αλλά ακόμη και αλοιγωρική να ήταν...αν ήσουν πραγματικά Υιος του Θεού θα μπορούσες να την κατανοήσεις φίλε μου.
'
Άλλη μια απόδειξις οτι δεν είσαι ο υιός του Θεού αλλά ένας charlietown, είναι και η ακόλουθη...
quote:

Η Αλήθεια δε μπορεί να αγγιχθεί απο τη λογική...η λογική συνεχώς κλωθογυρνά σε ό,τι έχει κατακτήσει..και ό,τι έχει κατακτήσει είναι απολύτως "γήινο" και πρόσκαιρο.
Η Αλήθεια μπορεί μόνο να οσμιστεί -και όχι καν να αγγιχθεί- απο την καρδιά.
Πρέπει να αδειάσεις το μυαλό και να ανοίξεις την καρδιά σου φίλε μου...
Και για να κλείσουμε μ' ένα ποίημα:
Αυτός που βγεί απ' το μαντρί, ας έρθει πρώτος να με βρεί...
Αν υποτεθεί οτι πιστεύω στον Ιησού εσύ σε ποιόν πιστεύεις?...

~Γρηγόρης~

beyondΜέλος
05/11/2003, 06:51:04
allzaro,απΟ ΤΗΝ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΚΕΙ ΚΑΤΑΛΗΓΩ..ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ..

TelxinasΜέλος
05/11/2003, 07:11:08
An anixis tin kardia, tote tha pistepsis kai ston mpakali tis gitonias, ftani na einai ligo exipnoteros kai esi(aoristo) perisoterro i to idio vlax me tous psarades tis Ierousalim.
Alloste, o Adam tin idia malakia den ekane? Pistepse sta logia tis Euas kai oxi tin logiki tou, opia elege oti o Theos pou xeri ta panta, o pantodinamos Theos apagoreuse na fane to milo. Exapatithike...

ΕΠΙΚΟΥΡΟΣΝέο Μέλος
05/11/2003, 12:10:10
"Όταν η λογική ξεπερνάει τα όρια της φαντασίας, τότε μόνο βρίσκεις την αλήθεια." λες αλλά νομίζω φαντασία χωρίς λογική είναι πολύ κακό πράγμα.
Ζήτε ένα όνειρο που θα το αντιληφθείτε μόλις ξυπνήσετε!

ΓΕΙΑ ΣΟΥ SCHWABE
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ!

peteΜέλος
05/11/2003, 13:26:52
Φίλοι μου,

για όσους γνωρίζουν καλά αγγλικά θα πρότεινα να διαβάσουν το βιβλίο “The Jesus Scroll” του Donovan Joyce. Είναι πραγματικά μια ‘ωρολογιακή βόμβα’ όπως αναφέρει και θα το βρείτε αυτούσιο στο:

http://home.earthlink.net/~d0/TheJesusScroll/index.html

Δεν χρειάζεται να δείτε πολλά μετά από αυτό.

05/11/2003, 14:15:29
Στο μπακάλη της γειτονιάς είναι πολύ λιγοστοί αυτοί θα πιστέψουν.

Εμείς ειδικά δεν ανήκουμε σε αυτή την κατηγορία.
Υποτίθεται οτι κάνουμε συζήτηση επιπέδου.

06/11/2003, 02:50:02
quote:

~Γρηγόρης~

TelxinasΜέλος
06/11/2003, 04:15:11
quote:

Exis stixia gia auto pou ipostirizis?