- ΕΠΟΣ ΚΑΛΕΒΑΛΑ - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
«Η αντιπαράθεση είναι ξεκάθαρη.
Εθνικοί εναντίον Χριστιανών.»
Λάθος φίλτατε. Πάψε επιτέλους να βλέπεις «αντιχριστιανικά» φαντάσματα.
Η αντιπαράθεση, είναι μεταξύ της (υποτιθέμενης) ιστορικής αλήθειας που προβάλλει η χριστιανική πλευρά και η αδογμάτιστη έρευνα.
Ψηλός:
«Όσον αφορά το έργο της Εκκλησίας μας, έχω να σας παρουσιάσω πολλά, μα πάρα πολλά έργα της. Από που να αρχίσω και που να τελειώσω;;;»
Άρχισε από την απίστευτη περιουσία που έχει συσσωρεύσει ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ, άρχισε από το πόσο στοιχίζει στον Έλληνα φορολογούμενο, άρχισε να μας εξηγείς πόσες πόλεις θα μπορούσανε να τραφούνε ετησίως με τα άνω των 70 δισεκατομμυρίων δραχμών που κοστίζει η μισθοδοσία των παπάδων, άρχισε από τις επιδοτήσεις (κρυφές και επίσημες) που πληρώνουμε στα διάφορα Πατριαρχεία (Κωνσταντινούπολης και Ιεροσολύμων), και μετά πες μας για τις «αγαθοεργίες» που κάνει ο Αλβανίας με…………………..ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΕΙ Ο ΚΟΣΜΑΚΗΣ!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ψηλός:
«Που ήσασταν όλους αυτούς τους αιώνες που το έθνος μας πέρασε μέσα από δύσκολους καιρούς;;»
Παρακολουθούσαμε τους………ΑΦΟΡΙΣΜΟΥΣ ΠΟΥ ΕΞΕΔΙΔΕ ΤΟ ΠΑΠΑΔΑΡΙΟ!
Ψηλός:
«Μήπως θα θέλατε να γίνετε εσείς αυτοί που θα αποφασίζουν που θα αφήσει, ο κάθε παραγκωνισμένος και ξεχασμένος γέροντας, την περιουσία του;;»
Εμ, τι λέμε τώρα!! Και τα ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ με τι θα τρέφονται? Με……προσευχές και γονυκλισίες? Αμ δε!!
Τώρα, με τι ιστορίες και τι….μεταθανάτιες τσουλήθρες πιπιλίζουνε τα μυαλά των αδαών θυμάτων τους, αυτό είναι άλλη πονεμένη ιστορία…..
Ψηλός:
«Έχετε επιτύχει μια τόσο σωστή διαχείριση των δικών σας περιουσιακών στοιχείων, έτσι ώστε να θέλετε να βάλετε τάξη και στην περιουσία της Εκκλησίας;;»
Εάν θέλεις να μιλήσουμε για διαχείριση, έλα να τα πούμε και να μάθεις χρήσιμες και απλές συμβουλές φίλτατε.
Κατά τα άλλα, η εκκλησία ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΕΙ διαχείριση και φως στα πεπραγμένα, διότι ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟ ΤΗΣ.
Δεν είναι μονάχα μαύρα τα ράσα φίλτατε, αλλά και το πέπλο που κρατούν άπαξ και ερωτηθούνε…..
Υπεκφεύγουν συνεχώς και δεν απαντάνε, και άιντε συνεχίζουν το χαβά τους!!!
Το τι έκανε το "παπαδαριό" αγαπητέ Σβάμπε, το γνωρίζουμε πολύ καλά.
Το τι έκαναν όμως οι Εθνικοί, δεν το γνωρίζουμε, γιατί απλά ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝ.
ΑΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΧΑΝ ΑΦΙΣΕΙ ΕΝΑ ΙΧΝΟΣ ΚΑΠΟΥ;;
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΟΜΩΣ, ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ, ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΝΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ!!!!
Που είναι το έργο τους;;
Ρώτησα και ποιο πάνω, που είναι η συμμετοχή τους στα κοινά;;
ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ!!!!
Πότε ασχολήθηκαν με τα προβλήατα της κοινωνίας μας;;;
Μωρέ δε λες που πάλι καλά, κατασκεύασαν έναν εχθρό και έτσι δικαιολογούν την ύπαρξή τους;;;
Είναι κάτι σαν τα τσιμπούρια ή τα παράσιτα τα οποία επιβιώνουν χάρη στον οργανισμό που τα "φιλοξενεί", δηλαδή που τα έχει φορτωμένα στην καμπούρα του!!!
Όσα τραγούδια και να γράψει ο Αδιάβαστος, το γνωρίζει και ο ίδιος, απάντηση δεν δίνει.
Αφού οι ίδιοι δεν απαντούν, ο Αδιάβαστος, που είναι και άθεος και δεν τον ενδιαφέρουν οι θρησκείες, θα απαντήσει γι' αυτούς;;;![]()
![]()
Σου συστηνω το εργο του Γαλλου λογιου, Κλαυδιου Καρολου Φωριελ (συγχρονου της επαναστασεως) " Τα Ελληνικα Δημοτικα Τραγουδια" εκδοσεως 1825 . Πολλοι ερευνητες επισημαινουν την παντελη (σχεδον) απουσια στην Ελληνικη Δημοτικη Ποιηση στοιχειων ,που παραπεμπουν στον χριστιανισμο . Αντιθετως ,βριθουν απο απροκαλυπτες επικλησης στον ηλιο ,στον ουρανο κ.α. φυσιολατρικα σημαινομενα καθως και με ομηρικο τροπο εξυμνησεις κατορθωματων διαφορων νεωτερων ηρωων .
Πάλι καλά αφού δεν μας ανέφερες κανένα από τη Ζιμπάμπουε ή και από τη Χονολουλού!!!![]()
![]()
Ειδικά αφιερωμένο για εσένα Αδιάβαστε.
***Κι αν θες, στείλε μου τη διεύθυνσή σου με ιμέιλ για να σου στείλω κανένα δίσκο με Σαρακατσάνικα δημοτικά τραγούδια (καθότι Σαρακατσάνος) για να δεις τι τραγουδάμε εμείς στα μέρη μας.
`Αρρώστησα, ξιαρρώστησα στη φυλακή ό καϋμένος,
σάπισε το κορμάκι μου και το δεξί μου χέρι.
Παρακαλώ την Παναγιά και τον Θεόν δοξάζω,
να γιάνει το κορμάκι μου και το δεξί μου χέρι,
5 να πάρω δίπλα τα βουνά, δίπλα τα κλεφτοχώρια,
για να σφυρίξω κλέφτικα, να συναχτούν οι κλέφτες,
να εΰρω κυπαρίσσι ψηλό, στη ρίζα ναχει πέτρα,
να κάτσω να διηγηθώ της φυλακής τα πάθη.
Δώδεκα χρόνια έκαμα στη φυλακή ό καϋμένος ,
10 ζεστό ψωμί δεν έφαγα, σε στρώμα δεν κοιμήθκα.
Ή φυλακή έχει σίδερα και σιδηρένις πόρτες,
ή φυλακή έχει φύλακας με τα κλειδιά στα χέρια.
Κλαίγουν τα` αηδόνια της Βλαχιάς, και τα πουλιά στην δύση,
Κλαίγουν αργά, κλαίγουν ταχιά, κλαίγουν το μεσημέρι.
Κλαίγουν την Άδριανούπολιν την βαριά κρουσμένην,
από την έκρουσέψανε, τζή τρεις όρταις του χρόνου.
5 Του Χριστουγέννου για κηρί, και του βαΐου για βαϊα
και της Λαμπρής την Κυριακήν για το “Χριστός ανέστη”
Geschichte des Osmanischen Reiches in Europa von Johann Wilhelm, Zinkeisen.
Hambourg 1840 Erster Theil σελ. 220.
2
Τ` αηδόνια της Ανατολής και τα πουλιά της Δύσης
Κλαίγουν αργά, κλαίγουν ταχιά, κλαίγουν το μεσημέρι,
κλαίγουν την Άντριανουπολιν, την πολυκρουσεμένη,
οπουτηνε κρουσέψανε τις τρεις γιορταις του χρόνου.
5 Του Χριστουγέννου για κηρί και του Βάγια για βάγια,
καί της Λαμπρής την Κυριακή για το Χρίστος ανέστη.
(Ταχυδρόμος Άδριανουπόλεως 1920 άριθ .58 υπογ. Λ.)
Ένα μικρό Τουρκόπουλο (2)
Μικρό διαβολεμένο
Μια Ρωμιοπούλα κυνηγά (2)
Γυναίκα να την πάρει
Κι η κόρη από το φόβο της (2)
Κι από την αντροπή της
Τα πλάγια-πλάγια έπαιρνε (2)
Και στον Αη Γιώργη βγαίνει
Βόηθα σ’ με Αη Γιώργη μ’ βόηθα σ’ με (2)
Να μη με πάρει ο Τούρκος
Θα φέρει αμάξια το κερί (/2)
Φορτώματα το λάδι
4.ΤΑ ΕΥΖΩΝΑΚΙΑ
Πέντε έξι ευζωνάκια
αποφασίσανε
Στην Πόλη για να πάνε Παναγιά μου να
πολεμήσουνε (2)
Στο δρόμο που πηγαίνουν
στη μαύρη θάλασσα
Καράβι κινδυνεύει Παναγιά μου
Ξεσκιούνται τα πανιά(2)
Δεν κλαίω το καράβι
Δεν κλαίω τα πανιά
Μόν’ κλαίω τα ευζωνάκια Παναγιά μου (2)
Τα δώδεκα παιδιά (2)
Βοήθα Παναγιά μου
Για να γλυτώσουνε
Κι όσα καντήλια έχεις Παναγιά μου
Θα τ’ ασημώσουμε
5.Ο ΠΑΠΑ ΓΙΩΡΓΗΣ
Άντε από μικρός στα γράμματα
Βρε Παπα Γιώργη μου
Μικρός στα πινακίδια
Και τώρα, Γιώργη μ’, τα γεράματα
Άντε και τώρα, Γιώργη μ’, τα γεράματα
Αμαρτωλός και κλέφτης.
Όλα τα κάστρα πάτησα
Άντε όλα τα κάστρα πάτησα
Βρε Παπα Γιώργη μου
Κι όλα τα μοναστήρια
Μόν’ του Βαρλάμη το κελί
Άντε μόν’ του Βαρλάμη το κελί
Βρε Παπα Γιώργη μου δεν μπορώ να το πατήσω
Τριγύρω, μωρέ τριγύρω το ‘φερνα
Άντε μωρέ τριγύρω το ‘φερνα
Βρε Παπα Γιώργη μου
Τριγύρω γύρ’ το φέρνω
Ν’ αναθεμούσα κι έλεγα
Άντε ν’ αναθεμούσα κι έλεγα
Βρε Παπα Γιώργη μου
Αναθεμώ και λέγω
Ανάθεμα ποιος σ’ έφτιαχνε
Άντε ανάθεμα ποιος σ’ έφτιαχνε
Βρε Παπα Γιώργη μου
Και σκάλα δεν αφήνει
Και ρίχνω τα ματάκια μου
Άντε και ρίχνω τα ματάκια μου
Βρε Παπα Γιώργη μου
Ψηλά στο παραθύρι
Και βλέπω ένα μωρέ γούμενο
Άντε και βλέπω ένα μωρέ γούμενο
Βρε Παπα Γιώργη μου
Κι ένα καλογεράκι
Κατέβα κάτω μωρέ γούμενε
Άντε κατέβα κάτω μωρέ γούμενε
Βρε Παπα Γιώργη μου
Και εσύ καλογεράκο
Έχουμε έναν γούμενο
Άντε έχουμε έναν γούμενο
Να τον ξομολογήσεις
Έχουμε κι έναν άρρωστο
Άντε έχουμε κι έναν άρρωστο
Βρε Παπα Γιώργη μου
Να μας τον μεταλάβεις.
6.ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ (Στην Αγια Παρασκευή)
Μες στην Αγια Παρασκευή
Κόρη κοιμάται μοναχή
Κοιμάται κι ονειρεύεται
Και βλέπει πως παντρεύεται
Απόψε μητέρα
Γλυκιά μου μανούλα
Απόψε ονειρεύτηκα
Και είδα πως παντρεύτηκα
Είδα σε πύργο ανέβαινα
Σε περιβόλι έμπαινα
Και δυο ποτάμια με νερά
‘ξήγα μάνα μ’ το όνειρο.
Απόψε μητέρα γλυκιά μου μανούλα
Απόψε ονειρεύτηκα
Και είδα πως παντρεύτηκα
Ο πύργος είν’ ο γάμος σου
το περιβόλι ο άντρας σου
τα δυο ποτάμια με νερό
είναι κρασί για το συμπεθεριό
Απόψε μανούλα
Γλυκιά μου μανούλα
Απόψε ονειρεύτηκα
Και είδα πως παντρεύτηκα.
7.ΠΕΡΑ ΣΤΟΥΣ ΚΑΜΠΟΥΣ
Πέρά στους πέρα κάμπους (3)
Που είναι οι ελιές.
Είν’ ένα μοναστήρι (3)
Που πάν’ οι κοπελιές
Πήγά κι εγώ ο καημένος(3)
Για να λειτουργηθώ
Να κάνω το σταυρό μου(3)
Και να προσευχηθώ.
Στην εκκλησιά που μπαίνω(3)
Βλέπώ μια κοπελιά
Να κάνει το σταυρό της(3)
Να λάμπ’ η εκκλησιά.
*****Κάνε ένα απλό ψάξιμο στο Google και βάλε "δημοτικά τραγούδια". Δεν χρειάζεται να πω τίποτα παραπάνω.

Edited by - Ψηλός on 28/05/2006 03:20:34
Edited by - Ψηλός on 28/05/2006 03:22:47
Να πεις του φίλου σου του Γάλλου, ότι δεν τα ξέρει τι του γίνεται!!!![]()
![]()
ΤΟΝ ΚΟΡΟΙΔΕΨΑΝΕ ΤΟ ΦΟΥΚΑΡΑ!!!!!!!![]()
Ανδρέας Δρόσος
Τα Πάθη του Χριστού στη λαϊκή ποίηση
Η λαϊκή ποίηση, καθώς ξέρουμε συμπεριέλαβε στο μεγάλο κύκλο της καθετί, που της κινούσε άμεσα ή έμμεσα την προσοχή και το ενδιαφέρον, δηλαδή τη χαρά, τη λύπη, τον ξενητεμό, την πατρίδα, τη Μάνα κ.λπ. Μ' ένα λόγο, αυτή, απασχολήθηκε ανοιχτά με κάθε αξιοπρόσεχτη εκδήλωση της ζωής. Γι' αυτό θάταν όχι μόνο άδικο κι' ανίερο, αλλά και σοβαρό μειονέχτημά της, αν δεν πρόσεχε και δεν τραγούδαγε τόσο λυπητερά τα πάθη του Χριστού μας.
Απ' τα δημοτικά τραγούδια ή μάλλον τα μοιρολόγια γύρω απ' τα πάθη του Κυρίου, το πιο μεγάλο κι' αξιόλογο ειν' αυτό, που θα δούμε παρακάτω και το οποίο είναι διαδωμένο σ' όλα τα μέρη της Ελλάδος με μεγάλες ή μικρές παραλλαγές.
Μα ποιός ήταν ο πραγματικός ποιητής του ή αν ήταν πολλοί και πάνω-κάτω σε ποια εποχή ποιήθηκε, ολ' αυτά, παραμένουν βουτηγμένα στο σκοτάδι της αβεβαιότητας. Πάντως, νομίζουμε, πως είναι προϊόν ευαίσθητης γυναικείας, μάλλον, ψυχής του παλιότερου καιρού. Και τουτο είναι φυσικό. Η γυναίκα, με τη θρησκοληψία και την ευπάθεια, που τη διακρίνουν, θάνοιωσε αληθινά μες τα τρίσβαθα της ψυχής της μεγάλο πόνο και φρίκη για την αχαριστία του κόσμου, που τον έσπρωξε στη Σταύρωση του Θεανθρώπου. ΄Ετσι μπόρεσε κι' έδωσε μια τέτοια λυρικότητα, δραματικότητα και πάθος σ' αυτό το πνευματικό δημιούργημά της.
Σε πολλά χωριά της Ηλείας κάθε Μεγάλη Παρασκευή τα γυναικόπαιδα κάθονται σταυροχεριασμένα ολόγυρα στον «Εσταυρωμένον» και με πληγωμένη την καρδιά τους απ' τη θλίψη λένε το παρακάτω μοιρολόγι, σκορπώντας ολόγυρά τους μια καταιγίδα πίκρας κι' εσωτερικής συντριβής. Κι' ο σπαραχτικός αντίλαλός του κάνει και την πιο σκληρή καρδιά να ραγίσει και, γιομάτη δέος, να μπει βαθειά στο μεγάλο νόημα των Παθών του Θεανθρώπου!
Καθώς είναι γραμμένο πιο κάτω, έτσι είναι γνωστό, στην Ήλιδα κι' έχει, ίσως, τους περσότερους στίχους από κάθε άλλη περιφέρεια:
Σήμερα μαύρος Ουρανός, σήμερα μαύρη μέρα,
σήμερα όλοι θλίβουνται και τα βουνά λυπούνται,
σήμερα έβαλαν βουλή οι άνομοι Οβραίοι,
οι άνομοι και τα σκυλιά κι' οι τρισκαταραμένοι
για να σταυρώσουν το Χριστό, τον Αφέντη Βασιλέα.
Ο Κύριος ηθέλησε να μπει σε περιβόλι
να λάβει δείπνον μυστικόν για να τον λάβουν όλοι.
Κι' η Παναγιά η Δέσποινα καθόταν μοναχή της,
τας προσευχάς της έκανε για το μονογενή της.
Φωνή τους ήρθ' εξ Ουρανού απ' Αρχαγγέλου στόμα:
-Φτάνουν κυρά μου οι προσευχές, φτάνουν κι' οι μετάνοιες,
το γυιό σου τον επιάσανε και στο φονιά τον πάνε
και στου Πιλάτου την αυλή εκεί τον τον τυραγνάνε.
-Χαλκιά-χαλκιά, φτιάσε καρφιά, φτιάσε τρία περόνια.
Και κείνος ο παράνομος βαρεί και φτάχνει πέντε.
-Συ Φαραέ, που τά 'φτιασες πρέπει να μας διδάξεις.
-Βάλε τα δυο στα χέρια του και τ' άλλα δυο στα πόδια,
το πέμπτο το φαρμακερό βάλε το στην καρδιά του,
να στάξει αίμα και νερό να λιγωθεί η καρδιά του.
Κι' η Παναγιά σαν τάκουσε έπεσε και λιγώθη,
σταμνί νερό της ρίξανε, τρία κανάτια μόσχο
για να της ερθ' ο λογισμός, για να της έρθει ο νους της.
Κι' όταν της ηρθ' ο λογισμός, κι' όταν της ηρθ' ο νους της,
ζητά μαχαίρι να σφαγεί, ζητά φωτιά να πέσει,
ζητά γκρεμό να γκρεμιστεί για το μονογενή της.
-Μην σφάζεσαι, Μανούλα μου, δεν σφάζονται οι μανάδες
Μην καίγεσαι, Μανούλα μου, δεν καίγονται οι μανάδες.
Λάβε, κυρά μ' υπομονή, λάβε, κύρά μ' ανέση.
-Και πώς να λάβω υπομονή και πώς να λάβω ανέση,
που έχω γυιο μονογενή και κείνον Σταυρωμένον.
Κι' η Μάρθα κι' η Μαγδαληνή και του Λαζάρου η μάνα
και του Ιακώβου η αδερφή, κι' οι τέσσερες αντάμα,
επήραν το στρατί-στρατί, στρατί το μονοπάτι
και το στρατί τους έβγαλε μες του ληστή την πόρτα.
-Άνοιξε πόρτα του ληστή και πόρτα του Πιλάτου.
Κι' η πόρτα από το φόβο της ανοίγει μοναχή της.
Τηράει δεξιά, τηράει ζερβά, κανέναν δεν γνωρίζει,
τηράει δεξιώτερα βλέπει τον Αϊγιάννη,
Αγιέ μου Γιάννη Πρόδρομε και βαπτιστή του γυιου μου,
μην είδες τον υγιόκα μου και τον διδάσκαλόν σου;
-Δεν έχω στόμα να σου πω, γλώσσα να σου μιλήσω,
δεν έχω χεροπάλαμα για να σου τόνε δείξω.
Βλέπεις Εκείνον το γυμνό, τον παραπονεμένο,
οπού φορεί πουκάμισο στο αίμα βουτηγμένο,
οπού φορεί στην κεφαλή αγκάθινο στεφάνι;
Αυτός είναι ο γυιόκας σου και με ο δάσκαλός μου!
Κι' η Παναγιά πλησίασε γλυκά τον αγκαλιάζει.
-Δε μου μιλάς παιδάκι μου, δε μου μιλάς παιδί μου;
-Τι να σου πω, Μανούλα μου, που διάφορο δεν έχεις•
μόνο το μέγα-Σάββατο κατά το μεσονύχτι,
που θα λαλήσει ο πετεινός και σημάνουν οι καμπάνες,
τότε και συ, Μανούλα μου, θάχεις χαρά μεγάλη!
Σημαίνει ο Θεός, σημαίνει η γη, σημαίνουν τα Ουράνια,
σημαίνει κι' η Άγια Σοφία με τις πολλές καμπάνες.
Όποιος τ' ακούει σώζεται κι' όποιος το λέει αγιάζει,
κι' όποιος το καλοφουγκραστεί Παράδεισο θα λάβει,
Παράδεισο και λίβανο απ' τον Άγιο Τάφο.
Πηγή: http://www.myriobiblos.gr/texts/greek/Drosos.html

Λίγο τους έμελλε τους καλούς πατριώτες ότι θα κιντύνευε η πατρίς. Κι' αν ήταν κακός ο Δυσσέας, αυτείνοι ως γνωστικοί μπορούσαν να τον συβουλέψουν να γένη κι' αυτός καλός και τα δεινά της πατρίδος να λιγόστευαν.
Αφού μπαρκαρίστηκαν, δεν τους μίλησε τίποτας των Αργειοπαγίτων ο Δυσσέας. Εβήκαν εις Μπουντουνίτζα το στράτεμα όλο. Από 'κεί ο Δυσσέας τους έκαμεν μια αναφορά και βάνει και το δίπλωμα μέσα, οπού τον είχε κάμη ο Αργειοπάγος χιλίαρχον, και τους γράφει:
"Προς τον σεβαστόν 'Αργειον Πάγον. 'Οσες αντενέργειες μου κάμετε και σκέδια αναντίον μου, δια να χαθώ κ' εγώ, να χαθή κι' όλο το στράτεμα εξ αιτίας μου, μου είναι γνωστά όλα αυτά. Σας είχα εις το χέρι, και σας έχω, να σας κάμω ό,τι θέλω, δεν καταδέχομαι, ότ' είστε κυβερνήται της πατρίδος μου. Σαν γνωρίζετε ότ' είμαι κακός άνθρωπος και κιντυνεύει η πατρίς εξ αιτίας μου, τραβιώμαι 'σ ένα μέρος και δεν ανακατώνομαι. Και στείλτε λάβετε τους ανθρώπους και βάλτε όποιον θέλετε κεφαλή σ αυτούς. Λάβετε και το δίπλωμά σας οπίσου και εις το εξής δεν ανακατώνομαι σε τίποτα, να μην κιντυνεύη η πατρίς δια 'μένα και κάθε ολίγον κιντυνεύουν να χαθούν και οι αγωνισταί".
Απάντηση τ' Αργειοπάγου: "Προς τον Δυσσέα Αντρίτσο: Ελάβαμε την αναφορά σου και δίπλωμα, κόπιασε εις την δουλειά σου και στέλνομε και κυβερνούμε τους ανθρώπους".
Τον Δυσσέα εγώ τον έχω εχθρό, γύρευε να με σκοτώση, όμως σημειώνω αυτά εδώ, γιατί τ' άκουσα από τον ίδιον τον Νικήτα, από τον γραμματικόν του κι' απ' άλλους αξιωματικούς. Ο Υψηλάντης κι' ο Πανουργιάς μαθαίνουν την απάντηση τ' Αργειοπάγου, ρωτάν τον Δυσσέα τι είναι αυτό. Τούτος τότε τους έδειξε την κόπια της αναφοράς του και την απάντησίν τους, των Αργειοπαγίτων.
Λέγει ο Υψηλάντης: "Εγώ σου τα είπα όλα, όταν σμίξαμε, αυτά έβλεπα οπού 'νεργούσαν μέσα εις την Κυβέρνησιν, οπού ήμουν μέλος κ' εγώ, και σηκώθηκα κ' έφυγα κ' ήρθα ν' ανταμωθούμε όλοι μαζί να δουλέψωμε πιστά, ίσως και σώσουμε την πατρίδα, ότι κιντυνεύει από 'μάς τους ίδιους, και θα χαθή κατά τον πατριωτισμόν οπού δείχνεται εις τους αγωνιστάς και εις τους τίμιους ανθρώπους".
'Σ αυτά όλα έφταιγε ο Κωλέτης. Από τον Αλήπασσα -ήταν γιατρός του Μουχτάρπασια- γνώριζε τον Δυσσέα τι νου είχε, ήταν ο καλύτερος απ' όλους τους άλλους στρατιωτικούς. Δεν μπορούσε να τον παίξη αυτόν ο Κωλέτης. Κ' ήθελε να τον βγάλη από τη μέση και να κάμη τους δικούς του, σκοπούς.
Ο Κωλέτης είναι από τους Καλαρρύτες. 'Οταν χαλάστηκαν οι Καλαρρύτες από τους Τούρκους, πέρασε από το Γώγο κι' αλλουνούς αρχηγούς της δυτικής Ελλάδος και πήρε συστατικά εις την Κυβέρνησιν, ότι γνωρίζαμε αυτόν και τον κάναμε αντιπρόσωπό μας. Οι Πελοποννήσιοι και οι άλλοι άμαθοι και άπραγοι 'σ τα πολιτικά, τότε αυτός, πανούργος, ενώθη με τους ξεκλησμένους ανθρώπους κ' έπαιξε την πατρίδα όπως ήταν η όρεξη του.
Μαθητής των Τούρκων και κατεξοχή του τύραγνου Αλήπασσα, τέτοια φώτα σαν εκεινού θα δώση εις την πατρίδα και τέτοια έργα να 'νεργήση.
'Οταν κιντυνεύει η πατρίς, αυτός κατατρέχει τους άξιους ανθρώπους, τους κατατρέχει αυτός και οι φίλοι του, οπού 'ναι Αργειοπαγίτες. 'Οτι ο Δυσσέας δεν τον γνώριζε ως πληρεξούσιον κι' όποιον κεντρί τον αγκυλώση -εκείνο τήραγε κι' ο Κωλέτης να ξερριζώση, τους άλλους τους γέλαγε με κούφια καρύδια - λόγια παχειά και με λιθάρια 'σ τον τουρβά τους ανάπευε.
Να μην του κόψη το βυζί του Κωλέτη ο Δυσσέας, θα τον φάγη κι' ας κιντυνέψη και η πατρίς. Αυτός τι τον μέλει; 'σ άλλον πασιά γίνεται γιατρός, γράφει και του Κιτάγια να είναι εις την εύνοιά του. Αλοίμονο εις την πατρίδα κ' εμάς, οπού θα χαθούμε μαζί μ' αυτείνη.
Αφού έμαθε ο κόσμος, όλοι οι κάτοικοι της Λιβαδιάς κι' ασκέρια, τι έγραψε ο Δυσσέας τ' Αργειοπάγου και την απάντησιν οπίσου εις τον Δυσσέα, πήγαν όλοι και το' 'πεσαν εις το λαιμό του, το ίδιον κι' ο Υψηλάντης και Νικήτας κι' άλλοι, κ' έμεινε. Τότε ο Αργειοπάγος μαθαίνοντας αυτό, στέλνει έναν γραμματικόν του πιστόν εις τον Νικήτα και του λέγει να σκοτώση τον Δυσσέα ο Νικήτας και να βάλουν αυτόν αρχηγόν.
Ο γραμματικός είχε κ' ένα γράμμα από αυτούς και του είχαν ειπή να το διαβάση ο ίδιος γραμματικός, (ότι δεν ξέρει γράμματα ο Νικήτας). 'Οταν το διάβασε και του είπε και στοματικώς, τότε του λέγει ο Νικήτας: "Να σε σκοτώσω δεν καταδέχομαι, έναν τοιούτον άνθρωπον, και φεύγα να μην σε μάθη ο Δυσσέας και σε σκοτώση και μαγαρίση τα χέρια του σε τέτοιους κακούς πατριώτες, οπού κιντυνεύει η πατρίς και θέλουν να σκοτώσουνε τους ανθρώπους οπού είναι ελπίδα να την σώσουνε".
Ο γραμματικός είδε αυτή την συμπάθεια από τον Νικήτα και του λέγει: "Κάτι να σου ξηγηθώ, και μην με προδώσης, του λέγει: εμένα μο' 'λεγαν ότι εσείς όλοι είστε θερία και πίστευα τα λόγια αυτεινών. Εσείς κι' όντως θα σώσετε την πατρίδα.
Αυτεινών, του λέγει, είμαι πιστός τους και συγγενής ενού από αυτούς και 'σ ό,τι 'νεργάγη η Διοίκηση κι' ο Αργειοπάγος εμένα στέλνουν, και τα σκέδιά τους κι' ό,τι 'νεργούνε τα ξέρω όλα, κ' είναι αυτά, να βαίνουν έναν τον άλλον να σκοτώνη και να σας σκοτώσουνε όλους και τότε να βάλουν δικούς τους ανθρώπους.
Και δεν θ' αφήσουνε, αν μπορέσουνε, κανέναν από σας". Και του λέγει όλα τους τα σκέδια κι' ορκίζει αυτόν και τον Δυσσέα να μην ειπούμε τίποτας, ότι τον σκοτώνουν κι' αυτόν, ότ' είναι τοιούτως ορκισμένοι. "Και να παραγείλετε αυτό, τους λέγει και του Κολοκοτρώνη κι' όλων των σημαντικών αρχηγών". Τότε τους τα είπε κι' ο Υψηλάντης κ' έστειλαν το γράμμα του Κολοκοτρώνη και μίλησαν και των αλλουνών και πήραν μέτρα.
{Ακουμπέτι ο Δυσσέος ο δυστυχής τον έφαγαν. Ακολούθως γράφω δι' αυτό.} Και πότε θέλουν να κάνουν αυτά; 'Οταν ο Δράμαλης κι' άλλοι πασσάδες με τόσες χιλιάδες φοβερίζουν την δυστυχισμένη πατρίδα και κιντυνεύει.
Αχ, πατρίδα μου, δεν θα σ' αφήσουν ζωντανή, ότι αυτείνοι σε κυβερνούν κι' άλλοι τοιούτοι κι' απ' αυτούς κρέμεσαι. Η ψυχή τους ολουνών είναι η ίδια, δόλον θυσιάζουν δια εσένα πλήθος, κι' αρετή και πατριωτισμόν τελείως. Και κιντυνεύεις, μ' αυτά δεν θα πας ομπρός.
Πότε γύρευαν να σκοτώσουνε τους οπλαρχηγούς σου; 'Οταν εσύ, πατρίδα, είσαι εις τον γκρεμνό να τζακιστής, να χαθής. Και βέβαια δεν θα γλύτωνες τότε, ότι εκείνοι οπού είχαν την επιρρογήν θα τους σκότωναν. Οι νέγοι τι θα 'κάναν, όταν σε κυρίεψε τόση Τουρκιά, Ρούμελη και Πελοπόννησο; Πώς θα πάγαινε ο πολίτης με νέους οδηγούς, οπού δεν ήξερε να φυλάξη την πατρίδα, όταν τον οδηγούσαν κεφαλές, κ' εκείνος έτρεχε όθεν μπορούσε κι' άκουγε λόγια αυτεινών και ύστερα τα αιστάνεταν και πάγαινε και συμμορφώνεταν με την κεφαλή του, τον μεγαλύτερόν του, και τον οδηγούσε και γλύτωνε κ' εκείνος και οι πολίτες. {Ποίον ζώον δεν έχει τον οδηγόν του;}
Δεν άφιναν οι καλοί πατριώτες να 'βγη η πατρίς από τον κίντυνον - και ύστερα ας βάλουν την διάθεσίν τους 'σ ενέργειαν να σκοτώσουν όλους. 'Οτι αυτό είναι πατρογονικόν, όποιος δουλεύει πατριωτικώς αυτό το βραβείο έχει. Και οι Αθηναίγοι του Θεμιστοκλή αυτείνη την ανταμοιβή το 'καμαν, κι' αλλουνών πολλών. 'Οχι όμως όταν ήταν η πατρίς σε κίντυνον, όταν ησύχαζε
Μακρυγιάννης
*****Αδιάβαστε!!!!
Τι να μας πει τώρα ο Μακρυγιάννης, όταν έχουμε το Γάλλο λόγιο και τόσους ερευνητές που ανέφερες στο μήνυμά σου, ε;;;;;;;;;;;;;

Αδελφοί αναγνώστες!
Επειδή έλαβα αυτείνη την αδυναμία να σας βαρύνω με την αμάθειά μου (αν έβγουν εις φως αυτά οπού σημειώνω εδώ και ξηγώμαι πότε με κόλλησε αυτείνη η ιδέα, -από τα 1829, Φλεβαρίου 26, εις το 'Αργος- και ακολουθώ αγώνες και άλλα περιστατικά της πατρίδος) σας λέγω, αν δεν τα διαβάσετε όλα, δεν έχει το δικαίωμα κανένας από τους αναγνώστες να φέρη γνώμη ούτε υπέρ, ούτε κατά.
'Οτι είμαι αγράμματος και δεν μπορώ να βαστήσω ταχτική σειρά 'σ τα γραφόμενα, και... τότε φωτίζεται και ο αναγνώστης. Μπαίνοντας εις αυτό το έργον και ακολουθώντας να γράφω δυστυχήματα αναντίον της πατρίδος και θρησκείας, οπού της προξενήθηκαν από την ανοησίαν μας και 'διοτέλειά μας και από θρησκευτικούς και από πολιτικούς και από 'μάς τους στρατιωτικούς, αγαναχτώντας και εγώ απ' ούλα αυτά, ότι ζημιώσαμε την πατρίδα μας πολύ και χάθηκαν και χάνονται τόσοι αθώοι άνθρωποι, σημειώνω τα λάθη ολωνών και φτάνω ως την σήμερον, οπού δεν θυσιάζομε ποτές αρετή και πατριωτισμόν και είμαστε σε τούτην την άθλια κατάστασιν και κιντυνεύομεν να χαθούμεν.
Γράφοντας αυτά τα αίτια και τις περίστασες, οπού φέραμεν τον όλεθρον της πατρίδας μας όλοι μας, τότε ως έχοντας και εγώ μερίδιον εις αυτείνη την πατρίδα και κοινωνία, γράφω με πολλή αγανάχτησιν αναντίον των αιτίων, όχι να 'χω καμμιά ιδιαίτερη κακία αναντίον τους, αλλά ο ζήλος της πατρίδος μου δίνει αυτείνη την αγανάχτησιν και δεν μπόρεσα να γράψω γλυκώτερα. Αυτό το χειρόγραφον, από την περίστασιν οπού μου έγιναν πολλές καταδρομές, το είχα κρυμμένο. Τώρα οπού το έβγαλα, το διάβασα όλο και έγραψα ως τα 1850 Απρίλη μήνα, και διαβάζοντάς το είδα ότι δεν ξηγώμαι γλυκώτερα δια κάθε άτομον.
Πρώτο λοιπόν αυτό, και ύστερα σε πολλά μέρη 'παναλαβαίνω πίσω τα ίδια (ότι είμαι αγράμματος και δεν θυμώμαι και δεν βαστώ σειρά ταχτική) και τρίτο, εκείνα οπού σημειώνω εις την πρωτοϋπουργίαν του Κωλέτη, οπού έκαμεν τόσα μεγάλα λάθη αναντίον της πατρίδος του και της θρησκείας του και των συναγωνιστών του, όλων των τίμιων ανθρώπων και να χύση τόσα άδικα αίματα των ομογενών του και να πάθη η δυστυχισμένη του πατρίδα και να παθαίνη και τώρα εις τον πεθαμό του από τους ίδιους τους μαθητάς του και συντρόφους του, οπού μας κυβερνούν, και οι προκομμένες του οι Βουλές και άλλοι τοιούτοι, οπού δεν άφησαν λεπτό εις το ταμείο, και όλο το κράτος τό' 'φεραν σε μίαν μεγάλη δυστυχία και ανωμαλία, και ένας μεγάλος στόλος των σκύλων μας έχουν μπλόκον, οπού 'ναι περίτου από τρεις μήνες, και μας πήραν όλα τα καράβια και μας κατακερμάτισαν όλο το εμπόριον και τζαλαπάτησαν την σημαίαν μας και πεθαίνουν της πείνας οι ανθρώποι των νησιών και εκείνοι οπού 'χουν τα καράβια τους γκιζερούν εις τους δρόμους και κλαίνε με μαύρα δάκρυα.
'Ολα αυτά τα δεινά και άλλα πλήθος είναι έργα του Κωλέτη και της συντροφιάς του, οπού άφησε εντολή να κυβερνιώμαστε με αυτό το σύστημα και με τους τοιούτους συντρόφους του. Και από αυτό παθαίνομεν και τι θα πάθωμεν ακόμα ο Θεός το γνωρίζει. Και αυτά ήταν δια τους ξένους σκοπούς του και τις 'διοτέλειές του και για να κατακερματίσουνε και την Τρίτη Σεπτεβρίου -οπού διαλαβαίνει περί θρησκείας και άλλης σωτηρίας της πατρίδος αυτό το Σύνταμα - και τό' 'χομεν εις το χαρτί και αντίς να μας ωφελήση μας αφανίζει ολοένα. 'Ολοι οι άλλοι, οπού γράφω εξ αρχής, είναι άγιοι ομπρός 'σ αυτόν και την συντροφιά του τη σημερνή, μ' όλον οπού τα λάθη τα πρώτα εγέννησαν και τούτα.
Δια όλα αυτά γράφω εδώ. Ως άνθρωπος μπορώ να πεθάνω και ή τα παιδιά μου, ή άλλος τα αντιγράψη, για να τα βγάλη εις φως, πρώτο τους ανθρώπους, οπού γράφω μ' αγανάχτησιν αναντίον τους, να βάνη τις πράξες του κάθε ενού και τ' όνομά του με καλόν τρόπον, όχι με βρισές, δια να χρησιμεύουν αυτά όλα εις τους μεταγενεστέρους και να μάθουν να θυσιάζουν δια την πατρίδα τους και θρησκεία τους περισσότερη αρετή, να ζήσουν ως ανθρώποι 'σ αυτήν την πατρίδα και μ' αυτήν την θρησκείαν. Χωρίς αρετή και πόνο εις την πατρίδα και πίστη εις την θρησκεία τους έθνη δεν υπάρχουν. Και προσοχή να μην τους απατάγη η 'διοτέλεια.
Και αν σκοντάψουν, τότε εις τον κρεμνόν θα πηγαίνουν, καθώς το πάθαμεν εμείς. 'Ολο εις τον κρεμνόν κυλάμεν κάθε 'μέρα. 'Οταν λοιπόν βγη αυτό το χειρόγραφον εις φως, διαβάζοντάς το όλο οι τίμιοι αναγνώστες, αρχή και τέλος, τότες έχουν το δικαίωμα να κάμη ο καθείς των την κρίση του είτε υπέρ, είτε κατά.
Αδιάβαστε!!!!
Παραδειγματείσου!!!!
Το ότι εσύ σήμερα μπορείς και γράφεις στη γλώσσα σου όλα αυτά τα παλαβά, το οφείλεις σε ανθρώπους σαν και τον Μακρυγιάννη!!
Ο τόπος μας σήμερα έχει ανάγκη από ανθρώπους σαν και του λόγου του και όχι από ψευτολόγιους και ψετοεπιστήμονες της φακής και της φασολάδας!!!!!!!!!!!!!

Edited by - Ψηλός on 28/05/2006 03:32:28
Ελληνική Νομαρχία, 1806
«... τους γουν δυσσεβείς και αλάστορας Ελληνιστάς και πυρί και σιδήρω και ύδατι και πάσι τρόποις εξαγάγετε τής παρούσης ζωής ... ράβδιζε, είργε, είτα γλώτταν αφαίρει, είτα χείρα απότεμνε καν και ούτω μένη κακός, θαλάττης πέμπε βυθώ.»
Από επιστολή του Πατριάρχη Γεώργιου Σχολάριου-Γεννάδιου προς τον Κυβερνήτη της Πελοποννήσου για την αντιμετώπιση αυτών που μελετούσαν ελληνικά κείμενα.

macedon
Edited by - macedon on 28/05/2006 06:06:59
Το γελεκάκι που φοράς,
εγώ στο ΄χω ραμμένο.
Με πίκρες και με βάσανα
το ΄χω φοδραρισμένο.
Φόρα το μωρό μου, φόρα το χρυσό μου,
γιατί δε θα το ξαναφορέσεις άλλο πια,
φόρα το για νάσαι για να με θυμάσαι,
για μετάξι έχω τα σγουρά σου τα μαλλιά.
Με πήρ’ ο ύπνος κι έγειρα
στου καραβιού την πλώρη
και ήρθε και με ξύπνησε
του καπετάνιου η κόρη.
Άιντε το μαλώνω, το μαλώνω,
άιντε κι ύστερα το μετανιώνω.
Άιντε το μαλώνω και το βρίζω,
άιντε την καρδούλα του ραγίζω.
ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ
Το βλέπεις κείνο το βουνό το κορφανταριασμένο,
που’ χει ανταρούλα στην κορφή και καταχνιά στον πάτο,
πο’ χει τον πύργο γυάλινο, τα τζάμια κρυσταλλένια ;
Εκεί κοιμάται μια ξανθιά μιας χήρας θυγατέρα.
Μα πώς να την ξυπνήσουμε, μα πώς να της το πούμε ;
Ξύπνα ,καημένη Αναστασιά , και μην βαριά κοιμάσαι
ξύπνα ν’ ανάψεις τη φωτιά , να σβήσεις το λυχνάρι
γιατί μας πήρε η χαραυγή, το δόλιο μεσημέρι.
Πώς να σκωθώ, λεβέντη μου, πώς να σκωθώ, παιδί μου,
μπλέχθηκαν τα μαλλάκια μου με τα δικά σου αντάμα.
ΠΑΝΩ ΣΕ ΨΗΛΗ ΡΑΧΟΥΛΑ
Πα- μωρέ πάνω, σε ψηλή ραχούλα,
πάνω σε ψηλή ραχούλα, κάθεται μια βλαχοπούλα.
Και μωρέ και τη ρόκα της κρατάει
και τη ρόκα της κρατάει, πρόβατα κι αρνιά φυλάει.
Τσο- μωρέ τσοπανόπουλο από πέρα,
τσοπανόπουλο από πέρα, τραγουδάει με τη φλογέρα.
Τρα- μωρέ τραγουδάει το καημένο,
τραγουδάει το καημένο, με παράπονο, θλιμμένο.
ΟΤΑΝ ΠΕΡΝΑΣ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΧΑΜΗΛΩΝΕΙΣ
Όταν περνάς , καλέ, γιατί τα μάτια χαμηλώνεις ;
έχεις παράπονο και δεν το φανερώνεις ;
Λόγια του κόσμου μην ακούς ότι σου λένε,
δες τα ματάκια μου που μέρα νύχτα κλαινε.
Δε μου μιλάς γιατί Δε θες να μου μιλήσεις ;
ρίξε μου μια ματιά να με παρηγορήσεις.
ΤΩΡΑ ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ
Τώρα τα πουλιά,
τώρα τα χελιδόνια,
τώρα οι πέ-, τώρα οι πέρδικες.
Τώρα οι πέρδικες
γλυκολαλούν και λένε:
ξύπνα αφέ-, ξύπνα αφέντη μου.
Ξύπνα αφέντη μου,
ξύπνα γλυκιά μου αγάπη,
ξύπνα αγκά-, ξύπνα αγκάλιασε.
Ξύπνα αγκάλιασε
κορμί κυπαρισσένιο,
κάτασπρο, κάτασπρο λαιμό.
Κάτασπρο λαιμό
σαν του Μαγιού το δρόσο,
σαν το κρύο, σαν το κρύο το νερό.
ΜΑΤΙΑ ΣΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑ ΣΟΥ
Μάτια σαν και τα δικά σου,
δεν υπάρχουν στο ντουνιά,
κι όποιος τα γλυκοφιλήσει,
χάρο δεν φοβάται πια.
Άσε με να τα φιλήσω,
μήπως βρω τη γιατρειά.
Να μου φύγει το σαράκι,
που μου τρωει την καρδιά.
ΜΕ ΓΕΛΑΣΕ ΜΙΑ ΧΑΡΑΥΓΗ
Με γέλασε μια χαραυγή
τ’ άστρα και το φεγγάρι,
με γέλασαν και μου πανε
ποτέ δεν θα πεθάνω.
Άντε και βγήκα νύχτα στα βουνά
ψηλά στα κορφοβούνια,
βλέπω το χάρο να ΄ρχεται
στο άλογο καβάλα.
Μη με παίρνεις χάρε μη με παίρνεις
αφού δε με ξαναφέρνεις.
ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ
Τι έχεις καημένε Παρνασσέ,
και στέκεις λυπημένος ;
Μην είν’ τα χιόνια σου βαριά
και τα νερά σου κρύα ;
Δεν είν’ τα χιόνια μου βαριά
και τα νερά μου κρύα.
Σαράντα βρύσες με νερό
κι εξήντα δυο πηγάδια,
δεν μου τον σβήνουν τον καημό
πόχω στα φυλλοκάρδια.
ΝΑ ΤΑΝ ΤΑ ΝΙΑΤΑ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ
Ωρέ να ΄ταν τα νιάτα,
να ΄ταν τα νιάτα δυο φορές,
να ΄ταν τα νιάτα δυο φορές
τα γηρατιά καμία.
Ωρέ να ξανανιώσω
να ξανανιώσω πουλί μου μια φορά
να ξανανιώσω μια φορά
να γίνω παλικάρι.
Ωρέ να βάνω το φε-,
να βάνω το φεσάκι μου,
να βάνω το φεσάκι μου,
να βγαίνω στο παζάρι.
ΙΤΙΑ – ΙΤΙΑ
Ιτιά, Ιτιά μοσχοϊτιά
μου ΄χεις μαράνει την καρδιά.
Ιτιά, Ιτιά μέσα στο ρέμα
σ’ αγαπώ δεν είναι ψέμα.
Ιτιά μου σε παρακαλώ
σκύψε να κόψω τον ανθό.
Στη Ρούμελη και στο Μοριά
όλοι χορεύουν την Ιτιά.
Ιτιά μου στα χρυσά σου κλώνια
κελαηδούν πουλιά κι αηδόνια.
Ιτιά μου εσύ γλυκιά
δώσε μου δυο γλυκά φιλιά.
Δώσε μου δυο γλυκά φιλιά
να μου γιατρέψεις την καρδιά.
Σ’ ΑΓΑΠΩ ΓΙΑΤΙ ΕΙΣΑΙ ΩΡΑΙΑ
Σ’ αγαπώ, σ’ αγαπώ γιατ’ είσαι ωραία,
σ’ αγαπώ γιατ’ είσαι εσύ.
Αγαπώ, αγαπώ κι όλο τον κόσμο,
γιατί ζεις κι εσύ μαζί.
Το παρά- το παράθυρο κλεισμένο,
το παράθυρο κλειστό.
Άνοιξε, άνοιξε το ένα φύλλο
την εικόνα σου να ιδώ.
Κατακαϋμένη Αράχωβα, το Δίστομο κι’Δαύλια Νταβέλη,
Νταβέλη, μωρέ Χρήστο Νταβέλη.
Τους κλέφτες τι τους κάνατε και τους Κακαραπαίους;
Στο Ζεμενό τους έχουμε, τους πολεμάει ο Μέγας,
ο Μέγας απ’ την Αράχωβα κι’ ο Λούκας απ’ τη Δαύλεια.
Συννέφιασε ο Παρνασσός
βρέχει στα καμποχώρια
και συ Διαμάντω μ’ άργησες
που πας αυτήν την ώρα.
Παω γι’ αθάνατο νερό,
γι’αθάνατο βοτάνι.
Να δώσω στην αγάπη μου,
ποτέ να μην πεθάνει.
Σε ωραίο, μαύρα μου μάτια.
Σε ωραίο περιβόλι.
Σε ωραίο περιβόλι,
αγαπώ’ να χελιδόνι.
Τ’αγαπώ, μαύρα μου μάτια.
Τ’αγαπώ κι εκείνο κλαίει.
Τ’αγαπώ κι’εκείνο κλαίει,
την καρδούλα μου, μου καίει.
Για δέστε τον αμάραντο
σε τι βουνό φυτρώνει, καλέ.
Φυτρώνει μεσ’ στα δίστρατα,
στους κάμπους στα λιθάρια.
Το τρων’ τα λάφια και ψοφούν,
τ’ αγρίμια και μερώνουν, καλέ.
Να το’ τρωγε κι η μάννα μου,
εμέ να μη με κάνει, καλέ.
Τούτο το, μαύρα μου μάτια.
Τούτο το καλοκαιράκι.
Τούτο το καλοκαιράκι,
κυνηγούσα’ να πουλάκι.
Κυνηγούσα, μαύρα μου μάτια,
κυνηγούσα προσπαθούσα.
Κυνηγούσα προσπαθούσα,
να το πιάσω δεν μπορούσα.
Κι’ έστησα, μαύρα μου μάτια
έστησα, τα ξόβεργά μου.
Εστησα τα ξόβεργά μου,
κι ήρθ’ η πέρδικα κοντά μου.
Να’ μουν ελιά στα Σάλωνα και κλήμα στη Βελίτσα,
να’ μουν και στην Αράχωβα δραγάτης στα κορίτσια.
Τ’ ακούτ’ Αραχωβίτισσες κι’ Αραχωβιωτοπούλες;
Το Μάη το κρασί μην πίνετε κι’ όξω μην κοιμηθήτε.
Το μάθαν δυο ζουρλά παιδιά και περπατούν τις νύχτες.
Σέρνουν ψωμί για τα σκυλιά, κρέας για τα λιοντάρια,
σέρνουν και υπνοβότανο υπνώνουν τα κορίτσια….
Στα Ρίτσα βγαίνει ένα νερό,
το λέν’ ασημονέρι.
Το πίνουν οι Ριτσιώτισσες,
καμιά παιδιά δεν κάνει.
Νάθελ’ το πιεί κι η μάννα μου
Και με να μη με κάνει.
Κι αν μ’ έκαμε τι μ’ ήθελε,
κι αν μ’ έχει τι με θέλει.
Εγώ στα ξένα περπατώ,
στα ξένα τρώω και πίνω.
Ξένοι μου πλένουν τα σκουτιά,
ξένοι μου τα μπαλώνουν.
Τρία παιδιά, τρία παιδιά, βολιώτικα,
μας πήραν την Αννούλα,
Αννούλα μας γλυκειά.
Την πήραν και την πήγανε,
σε κλέφτικα λημέρια,
Σαρακατσάνισσα.
Πέσ’ μας Αννιώ ποιον αγαπάς,
και ποιον θα πάρεις γι’ άντρα,
Αννούλα μας γλυκειά.
Εγώ το Γιώργο αγαπώ,
κι αυτόν θα πάρω άντρα,
Σαρακατσάνισσα.
Θα πάρω αυτοκίνητο,
ωραία Αιγιώτισσα.
Και θάρθω να σε πάρω,
κόρη με τις ελιές
και με τα μαύρα μάτια,
τι έχεις κι όλο κλαίς.
Μη σε μαλώνει η μάννα σου
ωραία Αιγιώτισσα.
Η μάννα σου κι θειά σου,
κόρη με τις ελιές
και με τα μαύρα μάτια,
τι έχεις κι όλο κλαίς.
Ποιος είδε φυλικό παπά,
και διάκο αγκαστρωμένο.
Ποιος είδε κι ένα γούμενο,
τριών μερών λεχώνα.
Οι αποκρές μας ήρθανε,
τι άλλο καρτερούμε.
Παρακαλούμε το Θεό,
καλή Λαμπρή να δούμε.
Ας τραγουδήσω κι ας χαρώ,
του χρόνου ποιος το ξέρει;
Για θάμαι’δω, για θάμαι’κει,
για θάμαι σ’άλλα μέρη.
και εγω βρηκα δημοτικα τραγουδια που δε νλεε ιουτε για χριστιανικο θεο ουτε για αρχαιοελληνικο
αθεοι ηταν
ρε με δουλευετε; το θεμα εχει ξεφυγει εχει καμια σχεση αυτα που γραφεται με το θεμα;
το θεμα ειναι η αναγνωρηση του δωδεκαθεισμου
μπορειτε πανω σε αυτο να συζητατε;;;
και μπορειτε να συζητατε πανω στο καταστατικο της ομαδας που εχει το οκ απο την πολιτεια και οχι σε οποιο καταστατικο οποιας ομαδας;;
Κανεις δεν εμαθε σκοποβολη πυροβωλοντας το κεφαλι του
Γιατί πλαστογραφείς και χαλκεύεις στοιχεία πάλι Γηγενή; ![]()

macedon
Έχω ακούσει από αρκετούς (3-4) γνωστούς μου,άγνωστους μεταξύ τους,την εξής ιστορία:την ώρα που είναι ξαπλωμένοι,ξαφνικά αισθάνονται να κάθεται κάποιος στην άκρη του κρεβατιού.Είναι μια μορφή μαύρη,σα σκιά.Δε μπορούν να κουνηθούν για κάποια λεπτά που κρατάει αυτό,μετά φεύγει και σιγά σιγά επανακτούν τον έλεγχο του σώματος τους.Η συγκεκριμένη ιστορία ξέρω πως ακούγεται τελείως τραβηγμένη/ηλίθια,αλλά ακριβώς επειδή έχει συμβεί σε περισσότερους από έναν μου κίνησε το ενδιαφέρον.Ασχολείται κανείς με μεταφυσικά θέματα;Γνωρίζετε κάτι επί τούτου;
http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=459

* Ειρήνη *
~ Love is the only truth ~
Keep nature alive..Mother earth will revenge...
Μόρα-Μόλα.Απλά παραίσθηση,ή πραγματικότητα?
<<Διότι η άγνοια φέρνει αλόγιστο θάρρος, ενώ η γνώση δισταγμό>>
Edited by - Ελευθερία on 18/02/2004 13:49:02
ΦΙΛΕ Dragonlord ΚΑΛΟΣ ΗΛΘΕΣ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ESOTERICA.gr.
ΣΟΥ ΕΥΧΩΜΑΙ ΣΥΧΝΗ ΚΑΙ ΜΕΣΤΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ.
ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΩ ΤΗΝ ΚΑΛΗ ΦΙΛΗ oneiric1 ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ ΝΕΟ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ESOTERICA.gr.
ΑΠΛΑ ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΩ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΔΥΟ ΤΟΠΙΚ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΥΤΟ...
http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=973
http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=3202
ΚΑΛΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΑΝ ΑΝΟΙΓΕΙΣ ΕΝΑ ΝΕΟ ΤΟΠΙΚ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣ ΤΗΝ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΗΝ ΣΤΗΝ ΠΑΝΩ ΔΕΞΙΑ ΜΕΡΙΑ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.
![]()
**ΦΩΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΦΩΣ**
Dragonlord, καλώς ήλθες!
Το παρόν θέμα απενεργοποιείται.
![]()
-------------------------
"Ζήτησε από τη γη, τον
αέρα και από το νερό, τα
μυστικά που κρατούν για
σένα"
-------------------------
Πράγματα που μπορείτε να κάνετε με το κινητό σας σε στιγμές έκτακτου ανάγκης.
Το κινητό σας μπορεί να χρησιμεύσει ως συσκευή … επιβίωσης! Ορισμένα πράγματα που ίσως δε γνωρίζετε για το κινητό σας: *I* * Παγκόσμιος αριθμός εκτάκτου ανάγκης είναι 112 .* Αν βρεθείτε σε περιοχή εκτός κάλυψης του δικού σας δικτύου και παρουσιαστεί κάτι …έκτακτο, καλέστε 112 και το κινητό σας θα αναζητήσει οποιοδήποτε δίκτυο υπάρχει διαθέσιμο στην περιοχή, και μπορείτε να πραγματοποιήσετε αυτή την κλήση ακόμα κι αν τα πλήκτρα είναι κλειδωμένα. **Δοκιμάστε το.**
*II*
* Θέμα: Έχετε κλειδώσει τα κλειδιά σας στο αυτοκίνητο, στο πορτ μπαγκάζ; Το αυτοκίνητό σας έχει τηλε-κλειδαριά ;*
Αν συμβεί κάτι τέτοιο και έχετε 2ο σετ τηλε-κλειδιών στο σπίτι καλέστε κάποιον στο σπίτι σας. Κρατήστε το κινητό σας 30 εκατοστά από την πόρτα του αυτοκινήτου και ζητήστε από τον άνθρωπο που είναι στο σπίτι να πατήσει το κουμπί ξεκλειδώματος, κρατώντας το κλειδί κοντά στο κινητό του. Το αυτοκίνητό σας θα ξεκλειδώσει!
Μπορεί το 2ο σετ κλειδιών να βρίσκεται σε άλλη ήπειρο αλλά θα ξεκλειδώσει την πόρτα ή το πορτ-μπαγκάζ του αυτοκινήτου σας!!!
ΚΑΙ
*III* Πώς να απενεργοποιήσετε ένα κλεμμένο κινητό
Για να δείτε το σειριακό αριθμό του κινητού σας, καλέστε τον εξής αριθμό:
* # 0 6 # Ένας 15ψήφιος κωδικός θα εμφανιστεί στην οθόνη σας. Αυτός είναι ένας μοναδικός κωδικός που αντιστοιχεί στη δική σας συσκευή. Γράψτε τον κάπου και κρατήστε τον σε ένα ασφαλές μέρος. Σε περίπτωση κλοπής μπορείτε να καλέσετε την εταιρία κινητής τηλεφωνίας και με τον κωδικό αυτό να μπλοκάρουν τη συσκευή σας ακόμα κι αν ο κλέφτης βάλει άλλη κάρτα SIM μέσα. Η συσκευή αχρηστεύεται πλήρως. Μπορεί να χάσατε το κινητό σας αλλά και εκείνος που το έκλεψε δεν μπορεί να τη χρησιμοποιήσει όσο κι αν προσπαθήσει.
Aμα γνωριζετε κατι επιπλεον, γραψτε το... και να αναπτυξουμε συζητηση...

THE HOUSE CAT
...and the Predators will prevail...
Edited by - PREDATOR on 30/10/2006 12:53:11
Alcatel
IMEI number: * # 0 6 #
Software version: * # 0 6 #
Net Monitor: 0 0 0 0 0 0 *
Bosch
Dafault Language: * # 0 0 0 0 #
Net Monitor: * # 3 2 6 2 2 5 5 * 8 3 7 8 #
Motorola
IMEI number: * # 0 6#
Net Monitor ON: * * * 1 1 3 * 1 * [OK]
Net Monitor OFF: * * * 1 1 3 * 1 * [OK]
* - press this until box shown up
Nokia
Software version: * # 0 0 0 0 # lub * # 9 9 9 9 #
Simlock info: * # 9 2 7 0 2 6 8 9 #
Enhanced Full Rate: * 3 3 7 0 # [ # 3 3 7 0 # off]
Half Rate: * 4 7 2 0 #
Provider lock status: # p w + 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 + 1
Network lock status: # p w + 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 + 2
Provider lock status: # p w + 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 + 3
SimCard lock status: # p w + 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 + 4
1234567890 - MasterCode which is generated from IMEI
Philips
Simlock info: * # 8 3 7 7 #
Security code: * # 1 2 3 4 # (Fizz) or * # 7 4 8 9 #
Samsung
Software version: * # 9 9 9 9 # albo * # 0 8 3 7 #
Net Monitor: * # 0 3 2 4 #
Chaning LCD contrast: * # 0 5 2 3 #
Memory info: * # 0 3 7 7 # albo * # 0 2 4 6 #
Reset memory (SIMLOCK`a removing!!!): * 2 7 6 7 * 3 8 5 5 #
Reset CUSTOM memory: * 2 7 6 7 * 2 8 7 8 #
Battery state: * # 9 9 9 8 * 2 2 8 #
Alarm beeper: * # 9 9 9 8 * 2 8 9 #
Vibra test: * # 9 9 9 8 * 8 4 2 #
Siemens
Software version: put off sim card and enter:: * # 0 6 # (and press LONG KEY)
Bonus screen: in phone booke: + 1 2 0 2 2 2 4 3 1 2 1
Net Monitor (S4 Power): Menu 9 8, left SoftKey, 7 6 8 4 6 6 6, Red phone, Menu 5 6
Sony Εricsson
IMEI number: *#06#
Software version: *#8377466#
Show list of product creator names: (you must save this number in your Phone Book with "own phone no." record): + 1 2 0 2 2 2 4 3 1 2 1
Τωρα ψαχνω και αυτον για τις υποκλοπες.....
"the world is full of kings and queens,who blind your eyes and steal your dreams"
"Πρακτικές οδηγίες για να αποφύγουν οι χρήστες κινητών τηλεφώνων την εγκατάσταση ιών και την υποκλοπή των συνομιλιών τους εξέδωσε τη Δευτέρα η Cosmote, με αφορμή τηλεοπτικές εκπομπές και δημοσιεύματα σχετικά με την ασφάλεια της κινητής τηλεφωνίας.
Όπως αναφέρει ανακοίνωσή της εταιρείας, το ενδεχόμενο εγκατάστασης ιού δεν αφορά τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας και τη λειτουργία των δικτύων τους, αλλά τη συμπεριφορά του ίδιου του χρήστη. Η εγκατάσταση ιού που υποκλέπτει συνομιλίες είναι δυνατή μόνο εφόσον ο ίδιος ο χρήστης εγκαταστήσει μόνος του ή μέσω τρίτων άγνωστο λογισμικό.
Η Cosmote συνιστά στους χρήστες:
Να απενεργοποιούν τη λειτουργία Βluetooth όταν δεν την χρησιμοποιούν
Να μην εγκαθιστούν εφαρμογές και να μην αποθηκεύουν άγνωστα αρχεία που δέχονται μέσω Βluetooth ή μέσω MMS.
Να μην αποθηκεύουν αρχεία ή εφαρμογές στο κινητό τους τηλέφωνο από άγνωστες ιστοσελίδες WAP ή Internet.
Να μην ανοίγουν και να μην αποθηκεύουν αρχεία που λαμβάνουν στο κινητό τους μέσω e-mail από αποστολείς που δεν γνωρίζουν.
Να ελέγχουν συστηματικά τους λογαριασμούς τους για τυχόν χρεώσεις για μηνύματα SMS/MMS που δεν έχουν στείλει ή χρεώσεις για δεδομένα (GPRS/3G WAP, GPRS/3G Internet) που δεν έχουν κατεβάσει.
Να μην αφήνουν το κινητό τους τηλέφωνο εκτεθειμένο σε τρίτους.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ τηλεοπτικής εκπομπής, είναι εύκολο κάποιος να στείλει στο κινητό ένα πρόγραμμα, το οποίο αφού εγκατασταθεί επιτρέπει την υποκλοπή συνομιλιών ακόμη και στην περίπτωση που η συσλευή είναι απενεργοποιημένη."

THE METAL CATS
...and the Predators will prevail...
πραγματικά δε γνώριζα τίποτα για όσα είπες.
πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες σου !
ΑΥΤΟ ΜΕ ΤΑ ΚΛΕΙΔΙΑ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΠΟΛΥ ΧΡΗΣΙΜΟ ΘΑ ΤΟ ΔΟΚΙΜΑΣΩ ΝΑ
ΔΩ ΑΝ ΠΙΑΝΕΙ.