ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Σε τι πιστεύουν οι μασόνοι? - .-= ΤΟ ΠΑΡΑΞΕΝΟ =-.

- Σε τι πιστεύουν οι μασόνοι? - .-= ΤΟ ΠΑΡΑΞΕΝΟ =-.

gretel67 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 2/4
mounira_paparidouΝέο Μέλος
28/01/2006, 03:10:50
NEA PLHROFORIA: masoniko simvolo einai to matzouni... koinws to glifintzouri kikloforei se diafora XROMATA, ANALOGA ME THN VATHMIADA KATHE MASONOU!

http://www.sextoys.co.uk/modules/images/thumbs/N2743-ez_bend_riged_arouser.gif " border=0>

NA MIA PHOTOGRAFIA..POU KATAFERAME NA VGALOUME ME KINDYNO THS ZOIS MAS!

EPISIS ME KYNDHNO THS ZOIS MAS PHOTOGRAFISAME TO YPEROPLO TWN MASWNWN KAI ME TIMH KAI DEOS SAS TO PAROYSIAZOUME: (YPOKLITHITE)
http://www.sextoys.co.uk/modules/images/hi_resolution/N2653-impulse_dual_climaxer.jpg " border=0>
PAIDIA TH GAMHSAME!!!!!!!!!!!!
H MONH LYSH STHN EPELASH TWN MASWNWN PAROYSIAZETAI SXHMATIKA KATWTHEN
http://www.stam.nu/images/grappig/bart.gif " border=0>

FILAKIA STIS TRAGANES SAS RWGITSES KAI STO LEUKO SAS DERMATAKI

mounira_paparidouΝέο Μέλος
28/01/2006, 03:13:50
NEA PLHROFORIA: masoniko simvolo einai to matzouni... koinws to glifintzouri kikloforei se diafora XROMATA, ANALOGA ME THN VATHMIADA KATHE MASONOU!

NA MIA PHOTOGRAFIA..POU KATAFERAME NA VGALOUME ME KINDYNO THS ZOIS MAS!

EPISIS ME KYNDHNO THS ZOIS MAS PHOTOGRAFISAME TO YPEROPLO TWN MASWNWN KAI ME TIMH KAI DEOS SAS TO PAROYSIAZOUME: (YPOKLITHITE)

PAIDIA TH GAMHSAME!!!!!!!!!!!!
H MONH LYSH STHN EPELASH TWN MASWNWN PAROYSIAZETAI SXHMATIKA KATWTHEN

FILAKIA STIS TRAGANES SAS RWGITSES KAI STO LEUKO SAS DERMATAKI

28/01/2006, 03:35:05
Μα καλά...εσυ εισαι επιστήμονας μιλάμε!!!

Brother will kill brother, spilling blood across the land, killing for religion, something I don't understand...

Η Ακρόπολη ανήκει σε αυτούς που την έχτισαν...

Ο ΚΕΦΤΕΣ ΓΑΡ ΒΑΡΥΣ....ακόμα πονάει το στομάχι μου...

28/01/2006, 16:25:32
Τι να πω? Αβυσσος η βλακεία μερικών...

"Vivere pericolosamente και κινδύνευε φρονίμως..."
skepticΜέλος
29/01/2006, 01:01:56
quote:

ΝΑ ΣΕΒΑΣΤΕΙΣ ΤΟΝ ΧΩΡΟ ΠΟΥ ΣΕ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙ ΕΣΕΝΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΙΔΕΕΣ ΣΟΥ.

@ ΑVATARGR: Μην ανησυχείς φίλε μου. Ξέρω πολύ καλά τον χώρο που μας φιλοξενεί. Ένα χώρο που προέρχεται από τη θεοσοφική μασονία (βλέπε banner) και είναι φιλικά προσκείμενος προς τους φιλοσοφικούς τέκτονες και ότι αυτοί εκπροσωπούν. Μην ανυσηχείς καθόλου σας ξέρουμε καλά!
Οσον αφορά εσένα και την ιδιότητα σου σε παρακολουθώ εδώ και καίρο και έγω βγάλει τα συμπεράσματά μου όπως και για αρκετούς άλλους στον ίδιο χώρο.

ΥΓ: Των Ωρίωνα μην τον πολυζορίζετε, δεν σας συμφέρει. Έχει πολλά μαζεμένα για τη γούνα σας, εκτός και απ'το masonic asshole

Ε.Ο. Ανδρομέδιος ]+[ http://andromedios.blogspot.com

lancelotΜέλος
31/01/2006, 04:47:51
Μασωνοι απλα ειστε κοροιδα..δεν εχω να πω τιποτα αλλο.Γεια σας.

02/02/2006, 03:44:00
quote:

quote:

ΝΑ ΣΕΒΑΣΤΕΙΣ ΤΟΝ ΧΩΡΟ ΠΟΥ ΣΕ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙ ΕΣΕΝΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΙΔΕΕΣ ΣΟΥ.

@ ΑVATARGR: Μην ανησυχείς φίλε μου. Ξέρω πολύ καλά τον χώρο που μας φιλοξενεί. Ένα χώρο που προέρχεται από τη θεοσοφική μασονία (βλέπε banner) και είναι φιλικά προσκείμενος προς τους φιλοσοφικούς τέκτονες και ότι αυτοί εκπροσωπούν. Μην ανυσηχείς καθόλου σας ξέρουμε καλά!
Οσον αφορά εσένα και την ιδιότητα σου σε παρακολουθώ εδώ και καίρο και έγω βγάλει τα συμπεράσματά μου όπως και για αρκετούς άλλους στον ίδιο χώρο.

ΥΓ: Των Ωρίωνα μην τον πολυζορίζετε, δεν σας συμφέρει. Έχει πολλά μαζεμένα για τη γούνα σας, εκτός και απ'το masonic asshole

Ε.Ο. Ανδρομέδιος ]+[ http://andromedios.blogspot.com

SCEPTIC ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΩ ΜΑΖΙ ΣΟΥ.ΕΓΩ ΤΟΥΣ ΤΑ ΕΙΠΑ ΚΑΛΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ...ΤΟ ΠΗΡΑΝ ΤΟ ΜΥΝΗΜΑ ΚΑΙ ΕΙΔΕΣ ΠΩΣ ΕΚΑΝΑΝ...ΦΤΙΑΞΕ ΟΜΩΣ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΣΟΥ ΚΑΙ ΜΗΝ ΕΙΣΑΙ ΤΟΣΟ ΔΟΓΜΑΤΙΚΟΣ.
02/02/2006, 20:15:13
Αποφασίστε τελικά είμαστε φίλοι των Ιαχωβάδων?
Των Εθνικών? Των Σατανιστών? Των Παγανιστών? Των Μασώνων? Των Γνωστικών? Της Αριστεράς Ατραπού? Της Μεσαίας? Των Βουδιστών? Των Συνομοσιολόγων?

Όλων των παραπάνω?

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΚΑΙΡΟΥΣ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ

"ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΤΟ ΜΑΤΙ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΦΩΣ"
AristotelesΝέο Μέλος
03/02/2006, 00:50:44
quote:
Έχοντας υπ'οψη τα όσα είχε την ευγενή καλοσύνη ο φίλος CALAMUS να μας πληροφορήσει, επανέρχομαι στο ερώτημα τίτλο του θέματος: "σε τι πιστεύουν οι μασόνοι".Για να δούμε όμως!ΠΟΙΟΙ ΜΑΣΟΝΟΙ? Ποιοι είναι αγαπητοί φίλοι οι μασόνοι? Ο φίλος CALAMUS ανέφερε ήδη 4 διαφορετικούς κλάδους μασονίας στη χώρα μας ( οι οποίες και υπάγονται σε 4 διαφορετικές ανώτερες τεκτονικές αρχές στο εξωτερικό). Λοιπόν, όλοι αυτοί πιστεύουν στα ίδια πράγματα? Το καταστατικό τους καταρχήν είναι το ίδιο? Το δόγμα τους? Ποιο από όλα αυτά τα τάγματα ή ιδρύματα διατηρεί τον αυθεντικό τίτλο του "μασονικού"? Ποιο έχει ας το πούμε έτσι το "copyright". Ή μήπως είναι παρακλάδια που υπάγονται σε τελική ανάλυση σε ΜΙΑ αρχή ( πνευματικώς, όπως ας πούμε οι Εκκλησίες στο Πατριαρχείο Κων/πολης).Και αν ναι, ποια είναι αυτή η αρχή? Ποια είναι δηλαδή η ειδοποιός διαφορά μεταξύ ενός τάγματος από κάποιο άλλο και τι είναι αυτό που το χαακτηρίζει ως "μασονικό"? Φυσικά το γεγονός ότι πρέπει να έχει έγκριση από την ανώτερη τεκτονική αρχή...Όμως υπάρχουν αρκετές παγκορσμίως. Πως προέκυψαν αυτές? Και πως η κάθε μία διεκδικεί να είναι μασονική? Το θέμα δηλαδή θέλει ένα ξεδιάλυμα γιατί πρέπει να προσδιορίσουμε πρώτα το αντικείμενο "ποιοι είναι οι μασόνοι" για τους οποίους αναζητούμε το τι πιστεύουν? Για αυτό πιστεύω δε μπορεί να βρεθεί μια άκρη, άλλα λέει ο ένας και άλλα ο άλλος και συμβαίνει και οι δύο να έχουν επιχειρήματα.Όμως μιλούν ίσως για διαφορετικά πράγματα.Αν εγώ ας πούμε ανήκω στη Μεγάλη Στοά είμαι "πιο μασόνος" από κάποιον που ανήκει στην Εθνική Μεγάλη Στοά? Πιστεύουμε τα ΙΔΙΑ πράγματα? Αν ναι προς τι ο διαχωρισμός ( και οι έριδες όπως πληροφορούμαι από το FORUM?) Και οικονομικές ή υλικές να είναι, δεν πρέπει όμως να δικαιολογηθούν κάπως με την εφέυρεση κάποιας λιγότερο υλικής φύσεως διαφορά?
Και θα το συνεχίσω. Άλλες μυστικές αδελφότητες που η βιβλιογραφία αναφέρει ότι έχουν υπάρξει κατά καιρούς ήταν ( ή είναι) το Ο.Τ.Ο. το Golden Dawn κλπ. Είναι αυτά μασονικά ή όχι?( και τα παρακλάδια τους επίσης)
ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ για το τι καθορίζει το εάν μια οργάνωση είναι μασονική είναι η εξής. Δεν είναι τόσο το περιεχόμενο της πίστης ή του δόγματός τους , όσο η μορφή της οργάνωσης, η δομή της, η ιεραρχία της, ( που έχει κάποια κοινή μορφολογία ανεξάρτητα αν έχει 3 η 33 βαθμούς). Το αν λοιπόν είναι οργανωμένη σε κάποια πρότυπα και δομημένη αναλόγως, η μορφολογία και όχι η σκοποθεσία είναι αυτό που καθορίζει το εάν μια οργάνωση θεωρείται μασονική. Τώρα ποια είναι αυτά τα χαρακτηριστικά? Δεν ισχυρίζομαι ότι τα ξέρω ακριβώς, αλλά θεωρώ ότι θα είναι δομημένη όπως οι εργατικές συντεχνίες του μεσαίωνα (ας διαβάσει κάποιος μεσαιωνική ιστορία και κυρίως για τις πόλεις στο μεσαίωνα). "Μασονικό" δηλαδή είναι τρόπος οργάνωσης και όχι κάποιο συγκεκριμένο δόγμα ή πίστη κλπ κλπ.

Φίλτατε Imperator,

Οι Τεκτονικές δυνάμεις στον Ελλαδικό χώρο δεν είναι μονάχα 4, αλλά πολύ περισσότερες, οι 4 αυτές που ανέφερε ο φίλτατος CALAMUS είναι απλά οι πιο γνωστές. Να σε ενημερώσω επίσης πως ΔΕΝ υπάγονται σε διαφορετικές ανώτερες τεκτονικές αρχές στο εξωτερικό όλες. Π.χ. το Διεθνές Τεκτονικό Τάγμα "Δελφοί", οποίο αναφέρθηκε, όπως και κάποια ακόμη τάγματα είναι ΕΛΛΗΝΙΚΑ και δεν υπάγονται σε καμία ξένη δύναμη.

Κάθε Τεκτονικό τάγμα δεν έχει ουδεμία σχέση με κανένα άλλο. Η μοναδική σχέση οποία μπορεί να έχουν 2 τάγματα είναι να αναγνωρίζονται με συνθήκες φιλίας (οποίο δυστυχώς δεν συναντούμε συχνά μεταξύ των Ελληνικών ταγμάτων). Ανέφερες για καταστατικό, κάθε τάγμα έχει τους δικούς του Γενικούς Κανονισμούς οποίοι είναι παρόμοιοι για κάθε τάγμα.

Όπως και να το κάνουμε, ένα Μασονικό τάγμα είναι Μασονικό, απλά το θέμα είναι πως το κάθε τάγμα δεν αναγνωρίζει τα υπόλοιπα κατά συνέπεια ούτε τα μέλη αυτών.

Διάφορα τάγματα που ανέφερες (O.T.O., Golden Dawn, κ.λπ.) δεν είναι Τεκτονικά τάγματα. Για να είναι ένα τάγμα Τεκτονικό πρέπει να τηρεί ορισμένα Landmarks. Τα βασικότερα landmarks οποία μας ενδιαφέρουν είναι τα εξής: α) Κάθε μέλος πρέπει να πιστεύει στην ΥΠΑΡΞΗ Θεού (υπάρχουν ακόμα και άθρησκοι Τέκτονες οποίοι δεν ακολουθούν το δόγμα κάποιας θρησκείας, απλά αποδέχονται την ύπαρξή του Θεού) β) Πρέπει κάθε τάγμα να έχει τους 3 Συμβολικούς βαθμούς. Κάθε τάγμα μπορεί να ακολουθεί κάποιον τύπο. Οι γνωστότεροι τύποι είναι της Υόρκης και του Σκωτικού/Γαλλικού. Σε όλα τα Τεκτονικά τάγματα οι Συμβολικοί βαθμοί 1, 2, 3 (οι οποίοι πραγματεύονται συγκεκριμένο περιεχόμενο) ΠΡΕΠΕΙ να υπάρχουν αλλιώς δε μπορεί να θεωρηθεί ένα τάγμα Τεκτονικό. Από εκεί και ύστερα, μπορεί ένα τάγμα να ακολουθεί το σύστημα των 33ων βαθμών του Σκωτικού, ένα αλλό τους Χ βαθμούς της Υόρκης, κ.λπ., αλλά από τη στιγμή που έχει τους 3 Συμβολικούς και οι επόμενοι είναι βασισμένοι σε αυτούς, το Τάγμα είναι Τεκτονικό. γ) Πρέπει τα μέλη να έχουν ως αρχή την Αθανασία της Ψυχής. δ) Να υπάρχει ισότητα μεταξύ όλων των Τεκτόνων (ανεξαρτήτος βαθμού και θέσης).

Επίσης είχες ρωτήσει νωρίτερα

quote:
Πως μπορεί ένα μέρος να γίνει "μασονική στοά"? Μπορεί ας πούμε ένα σπίτι να γίνει, αρκεί να βάλεις τα πράγματα που χρειάζονται και να πάρεις την έγκριση από την ανώτερη στοά?

Ένα μέρος για να γίνει Τεκτονική στόα πρέπει να υπάρξουν τα ανάλογα άτομα για να την στηρίξουν, και κατα συνέχεια εφόσον γίνει δεκτή η έγκριση για κάτι τέτοιο, γίνεται η Αφή των Φώτων της νέας αυτής στοάς. Επειδή όμως κάποια τάγματα συνεδριάζουν και σε επαρχιακές πόλεις, πολλές φορές τυχαίνει στοές να βρίσκονται σε διαμερίσματα μέσα σε πολυκατοικίες..

Αυτά προς το παρόν.

Edited by - Aristoteles on 03/02/2006 00:52:35

AristotelesΝέο Μέλος
03/02/2006, 03:16:43
Θα ήθελα να συμπληρώσω σε κάτι που είπε ο φίλτατος CALAMUS SCRIPTORIUS.
quote:
ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΕ ΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΤΟΑ ΔΕΝ ΤΟ ΖΗΤΑ Ο ΙΔΙΟΣ,ΤΟΝ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΔΥΟ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΣΤΟΑΣ {ΑΡΑ Η ΤΟΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ Π.Χ. ΔΥΟ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΕΝΑΝ ΔΙΔΑΚΤΟΡΑ ΤΟΥΣ Η ΤΟΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΩΣ ΓΝΩΣΤΟ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ Π.Χ. ΔΥΟ ΤΕΚΤΟΝΕΣ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΕΡΓΟ ΕΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΟΥ,ΚΑΛΗΤΕΧΝΟΥ,ΜΟΥΣΟΥΡΓΟΥ,ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΓΕΝΙΚΩΣ,ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ...} ΣΤΟΝ ΣΕΒΑΣΜΙΟ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΟ ΖΗΤΑΝΕ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ.ΑΝ ΑΥΤΟΣ ΔΕΧΘΕΙ,ΥΠΟΒΑΛΕΙ ΑΙΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΣΤΟΑ Η ΟΠΟΙΑ ΕΞΕΤΑΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΜΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΑΝ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΝΟΥΝ,ΓΙΝΕΤΑΙ ΔΟΚΙΜΟ ΜΕΛΟΣ ΔΙΑ ΕΝ ΕΤΟΣ.ΜΕΤΑ ΠΕΡΝΑ ΚΡΙΣΗ ΔΙΑ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ Β. ΚΑΙ ΑΝ ΚΡΙΘΕΙ ΑΞΙΟΣ ΜΥΗΤΑΙ ΣΤΟΝ ΠΡΩΤΟ Β. ΤΟΥ "ΜΑΘΗΤΟΥ".

Αυτή ίσως είναι(ή ήταν) η πολιτική μερικών Ταγμάτων, ωστόσο, στα περισσότερα τάγματα σήμερα, η διαδικασία είναι πολύ πιο απλή. Ακόμη και ένας μόνο Τέκτονας (οποίος πρέπει να κατέχει τον 3ο βαθμό τουλάχιστον) μπορεί να δώσει αίτηση εισδοχής σε κάποιον, αρκεί ένας ακόμη (στον οποίο ισχύουν οι ίδιες προϋποθέσεις βαθμού) να εγγυηθεί γι'αυτόν με μια υπογραφή, δε χρειάζεται να εμπλακεί κανένας άλλος. Ύστερα, αυτή η αίτηση περνάει μια διαδικασία (πρέπει ουσιαστικά να σταλεί στην έδρα του τάγματος, να ελενχθεί από τους αρμόδιους του τάγματος εάν το άτομο το οποίο κάνει την αίτηση έχει λευκό ποινικό μητρώο κ.λπ.). Υπάρχουν και περιπτώσεις όπου το συγκεκριμένο άτομο γίνεται δεκτό και μέσα σε ένα μήνα και περνάει κανονικά από την διαδικασία εισδοχής του 1ου βαθμού.

Σήμερα υπάρχουν και στοές στις οποίες έχουν γίνει μέλη ακόμα και φοιτητές (φυσικά υπό προϋποθέσεις, διότι οι άεργοι δεν γίνονται δεκτοί διότι δεν προσφέρουν έργο στην κοινωνία). Υπάρχουν τάγματα τα οποία δεν κοιτάνε το επάγγελμα ή την κοινωνική θέση του άλλου προκειμένου να τον δεχτούν, αλλά την ορθότητα των απόψεών του.

Κάποιοι ίσως απορούν, "μπορεί π.χ. να γίνει Τέκτονας ένας υδραυλικός;"
Η απάντηση είναι πως στα περισσότερα τάγματα μπορεί. Έχω δει ακόμη και Τέκτονα ταξιτζή και μάλιστα υψηλόβαθμο. Υπάρχει και το παλιό γνωστό παράδειγμα με τον Βασιλέα και τον κηπουρό του, όπου ο κηπουρός την ημέρα της ειδοχής του Βασιλιά στον Τεκτονισμό, έκανε ένα λάθος πάνω στο κλάδεμα του κήπου του Βασιλιά, ο οποίος διέταξε να μαστιγώθεί. Το βράδυ της ίδιας μέρας όπου έλαβε τόπο η διαδικασία εισδοχής του, ο Βασιλιάς έμεινε άναυδος όταν είδε πως ο Σεβάσμιός του ήταν ο κηπουρός του, ο οποίος του είπε "Σε συγχωρώ και σε καλοσωρίζω πλέον ως αδελφό μου".

Το θέμα δεν είναι ποιός θα μπει στον Τεκτονισμό, αλλά ποιός θα μπορέσει να γίνει Αληθινός Τέκτονας.

07/02/2011, 12:16:29
Περνώντας στο Β'μέρος του παρόντος θέματος,θα
ήθελα να ενημερώσω τους φίλους συνδικτύους,ότι
προτίθεμαι να βάλω το βιβλίο του Ανωνύμου Έλληνος,
"ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ
ΗΤΟΙ
ΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ"

δημοσιεύοντας το κείμενα σε μέρη όχι πολύ μεγάλα,ώστε
όποιος θέλει να μπορεί να κάνει το σχόλιό του επ'αυτών!

Για όποιον θελήσει ( αν το θεωρεί χρήσιμο) να δει το
πρώτο μέρος του παρόντος,
πατήστε στο επόμενο τίτλο.

" ΟΤΙ ΣΑΣ ΕΡΘΕΙ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ..."

ΜΕ ΕΙΛΙΚΡΙΝΗ ΦΙΛΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΑΝΤΑ... ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ.

07/02/2011, 12:23:20
ΑΝΩΝΥΜΟΥ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ
ΝΟΜΑΡΧΙΑ

Ἤτοι Λόγος περὶ
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ
Δι᾿ οὗ ἀποδεικνύεται, πόσον εἶναι καλλιωτέρα ἡ Νομαρχικὴ Διοίκησις ἀπὸ τὰς λοιπάς, ὅτι εἰς αὐτὴν μόνον φυλάττεται ἡ Ἐλευθερία τοῦ ἀνθρώπου, τί ἐστὶ Ἐλευθερία, ὁπόσων μεγάλων κατορθωμάτων εἶναι πρόξενος, ὅτι τάχιστα ἡ Ἑλλὰς πρέπει νὰ συντρίψῃ τὰς ἁλύσους της, ποῖαι ἐστάθησαν αἱ αἰτίαι ὁποὺ μέχρι τῆς σήμερον τὴν ἐφύλαξαν δούλην, καὶ ὁποῖαι εἶναι ἐκεῖναι, ὁποὺ μέλλει νὰ τὴν ἐλευθερώσωσι.
Συντεθείς τε καὶ τύποις ἐκδοθεὶς ἰδίοις
ἀναλώμασι πρὸς ὠφέλειαν τῶν Ἑλλήνων
ΠΑΡΑ
ΑΝΩΝΥΜΟΥ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΣ
Ἐν Ἰταλίᾳ. 1806.
ΣΤΟΧΑΣΟΥ, ΚΑΙ ΑΡΚΕΙ

Ὦ Ἀναγνῶστα!
Ἐπειδὴ ὁ λόγος μου δὲν εἶναι ἄλλο, παρὰ μία διεξοδικὴ Ἐπιστολὴ πρὸς τοὺς Ἕλληνας· ἐπειδὴ τὰς ἀντιρρήσεις ἐκείνων ὁποὺ κατὰ συνήθειαν, καὶ χωρὶς αἰτίαν κάμνουσι, ὡς οὐδὲν κρίνω· ἐπειδὴ οἱ λεξολάτραι, καὶ ὅσοι μὲ τὸ συντακτικὸν τοῦ Γαζῆ εἰς τὸ χέρι ἤθελαν κατακρίνει τοῦτο τὸ ἐγχειρίδιον, εἰς οὐδὲν μὲ βλάπτουσι· ἐπειδὴ νομίζω ἄχρηστον νὰ ἀποκριθῶ εἰς ὅσους ἤθελαν ἐρωτήσει, διατί κράζομαι ἀνώνυμος· καὶ ἐπειδὴ τέλος πάντων προσμένω μὲ πόθον νὰ λάβω καμμίαν ὀρθὴν ἑρμηνείαν, καὶ διόρθωσιν εἰς κανένα σφάλμα μου ἀκούσιον: διὰ τοῦτο, εἰς ἄλλο τι δὲν χρησιμεύει ἡ παροῦσα μου ξεχωριστὴ Ἐπιστολή, εἰμὴ μόνον διὰ νὰ σὲ εἰδοποιήσω, ὅτι, ἀνίσως ὁμοιάζεις ἐκείνους ὁποὺ προφέρουσι τὸ ὄνομα τῆς Ἑλλάδος χωρὶς νὰ ἀναστενάζωσι, νὰ μὴν χάσῃς τὸν καιρόν σου ματαίως εἰς τὸ νὰ ἀναγνώσῃς τὸ πονημάτιόν μου τοῦτο.
Ἔρρωσο.
ΕΙΣ ΤΟΝ ΤΥΜΒΟΝ
τοῦ μεγάλου καὶ ἀειμνήτου Ἕλληνος
ΡΗΓΑ
τοῦ ὑπὲρ τῆς σωτηρίας τῆς Ἑλλάδος ἐσφαγιασθέντος,
χάριν εὐγνωμοσύνης ὁ συγγραφεὺς τὸ
πονημάτιον τόδε ὡς δῶρον ἀνατίθησι.
Exoriare aliquis nostris ex ossibus ultor(*)
Virg.

Εἰς ποῖον ἄλλον ἔπρεπε νὰ ἀναθέσω ἐγὼ τὸ παρόν μου πονημάτιον, ὦ ἀξιάγαστε Ἥρως, παρὰ εἰς ἐσὲ ὁποὺ ἐστάθης ὁ πρόδρομος μιᾶς ταχέας ἐλευθερώσεως τῆς κοινῆς πατρίδος μας Ἑλλάδος, καὶ ἐθυσίασες τὴν ζωήν σου δι᾿ ἀγάπην της; Δέξαι το λοιπὸν μὲ τὸ συνηθισμένον σου ἑλληνικόν, ἱλαρὸν καὶ καταδεκτικὸν βλέμμα, καὶ δέξαι το πρὸς τούτοις ὡς ἀρραβῶνα ἐκδικήσεως τοῦ λαμπροῦ αἵματός σου κατὰ τῶν τυράννων τῆς Ἑλλάδος. Ἡ δὲ Ἑλλὰς ἅπασα θέλει δοξάσει διὰ παντὸς τὸ ἀθάνατον ὄνομά σου, συναριθμοῦσα αὐτὸ εἰς τὸν κατάλογον τῶν Ἐπαμεινώντων, Λεωνίδων, Θεμιστοκλέων, καὶ Θρασυβούλων.

(*)ήτοι: Ἀναφανῆναί τις ἐκ τῶν ὀστέων ἡμῶν ἔκδικος. Βιργίλιος

Edited by - kapodistria on 07/02/2011 12:29:07

07/02/2011, 12:30:11
Ἐσεῖς, ὦ ἀθάνατοι ψυχαὶ τῶν ἐλευθέρων προγόνων μου! ἐνδυναμώσατε τώρα τὸν ζῆλον μου μὲ τὰ ἡρωϊκά σας ἐντάλματα, διὰ νὰ ἐκφράσω, καθὼς πρέπει, τὰ τῆς ἐλευθερίας κάλλη εἰς τοὺς ἀπογόνους σας. Καὶ σύ, ἱερὰ Πατρίς, ἐγκαρδίωσον καὶ στερέωσον τὴν πρὸς σὲ ἀγάπην μου, μὲ τὴν ἐνθύμησιν τῶν παλαιῶν τερατουργημάτων σου, διὰ νὰ παραστήσω μὲ σαφήνειαν εἰς τὰ τέκνα σου τὰς φοβερὰς χρείας σου, καὶ νὰ ἐνθουσιάσω τὰς ἑλληνικάς των καρδίας μὲ τὸν θεῖον σου ἔρωτα.
Ναί, φιλτάτοι μου Ἕλληνες, τὸ ἐπιχείρημα εἶναι δύσκολον δι᾿ ἐμέ, ἀλλ᾿ ἡ Πατρὶς τὸ ζητεῖ, τὸ χρέος μου μὲ βιάζει, καὶ μόνον ἡ ἀλήθεια τῶν λόγων μου μοῦ προμηνύει καλὴν ἔκβασιν. Ἀντὶ ρητορικῶν φράσεων, θέλει καλλωπίσει τὸν λόγον μου ἡ διήγησις τῶν θαυμαστῶν ἔργων τῶν πάλαι Ἡρώων, ἡ μεγαλειότης δὲ τοῦ θέματος καὶ τὸ κοινὸν ὄφελος μοῦ τάζουσι τὴν παρ᾿ ἐμοῦ ποθουμένην ἀνταμοιβήν, λέγω τὴν κατάπεισιν τῶν ὁμογενῶν μου Ἑλλήνων.
Ἄμποτες, λοιπόν, νὰ ἀξιωθῶ νὰ ἀποδείξω ἐμπράκτως τὰ ὅσα, κατὰ τὸ παρόν, διὰ λόγου ἀπεφάσισα νὰ σᾶς κοινοποιήσω, τὸ ὁποῖον ἐπεύχομαι εἰς ὅλους τοὺς ἀγαπητούς μοι Ἕλληνας καὶ ὅλους τοὺς ἀληθεῖς φιλοπάτριδας.
Ἀναγκαῖον πρᾶγμα εἶναι εἰς ὅποιον ἀποφασίσει νὰ ἐξετάσῃ τὴν ἀλήθειαν τῶν πραγμάτων, συχνάκις νὰ δυσπιστῇ εἰς τὸν ἴδιον ἑαυτόν του, καὶ χωρὶς νὰ εἶναι εὐκολόπιστος εἰς τοὺς ἄλλους, νὰ καταπείθεται μόνον εἰς τὴν ἀναμφιβολίαν. Ὡσὰν ὁποὺ πολλάκις ἀμελῶντας τινὰς μίαν παραμικρὰν ἔρευναν, καὶ δίδοντας πίστιν εἰς ὅσα ἀκροάζεται ἀπὸ ἄλλους, εὐκόλως ἠμπορεῖ νὰ ἀπατηθῇ, καὶ τότε λαμβάνει μίαν περίληψιν ἀκατάστατον εἰς τὴν ὑπόθεσιν ὁποὺ ζητεῖ, καὶ ἐξακολούθως οὔτε αὐτὸς ἠμπορεῖ νὰ εὕρῃ τὴν ἀλήθειαν, οὔτε ἄλλοι παρ᾿ αὐτοῦ νὰ τὴν ἐννοήσωσι.
Ὅταν ὅμως ἐξετάζῃ τὴν ὑπόθεσιν μὲ προσοχήν, συγκρίνει ἀδιαφόρως τοὺς περὶ αὐτῆς ὁμιλήσαντας, ἐρευνῶντας πρὸς τούτοις τὰς αἰτίας, ὁποὺ τὸν καθένα ἐπαρακίνησαν νὰ ὁμιλήσῃ· ὅταν, λέγω, ἐκλέγει τὸ πιθανὸν ἀπὸ τὸ ἀδύνατον καὶ τὸ δύσκολον ἀπὸ τὸ ἀμφίβολον, τότε προχωρεῖ βαθμηδόν, καὶ φθάνει τέλος πάντων εἰς τὴν ἀλήθειαν, καὶ εὑρίσκει τὴν ἀνταμοιβὴν εἰς τοὺς κόπους του μὲ τὴν ἀκριβήν της ἀπόκτησιν. Τότε, λέγω, πρέπει καθεὶς νὰ καταπείθεται, καὶ ἀνοητότατος ἤθελεν εἶναι ὁ ἀκατάπειστος.

07/02/2011, 17:43:35
Συνέχα kapodistria!

07/02/2011, 18:26:45
quote:

Συνέχα kapodistria!

Αίολε Καλησπέρα!

Βεβαίως παρακαλώ,ΟΤΙ ΠΕΙΤΕ !!!

Ιδού!

07/02/2011, 18:29:56
Πολλοί, μέχρι τῆς σήμερον, ἐστάθησαν οἱ πολυπράγμονες τῆς ἀνθρωπίνης εὐδαιμονίας, πολλὰ ὀλίγοι ὅμως διετήρησαν τοὺς προλεχθέντας κανόνας, καὶ ὀλιγότατοι ἐπέτυχον τοῦ σκοποῦ των· καὶ διὰ τοῦτο ἄλλος μὲν ἤλπισε νὰ τὴν εὕρῃ εἰς τὰ πλούτη, ἄλλος εἰς τὴν μάθησιν, ἄλλος εἰς τὴν πτωχείαν, ἄλλος εἰς τὴν φιλαυτίαν· μερικοὶ πάλιν, ἐξετάζοντες τὰ ἀνθρώπινα περιστατικά, καὶ ἀπαντοῦντες πανταχόθεν ἐμπόδια καὶ δυσκολίας, εἶπον ὅτι ὁ ἄνθρωπος δὲν ἠμπορεῖ νὰ εἶναι εὐτυχὴς κατ᾿ οὐδένα τρόπον· ἄλλοι δέ, ὁποὺ δὲν ἔλαβον ἐπιμέλειαν νὰ ἐρευνήσωσι ὅσον ἐχρειάζετο τὴν ὑπόθεσιν, ἀπεφάσισαν εὐθὺς εὐθύς, ὅτι ὅλοι οἱ ἄνθρωποι εἶναι εὐτυχεῖς.
Ἀνάμεσα, λοιπόν, εἰς τοιοῦτον λαβύρινθον τοσούτων στοχασμῶν, ἄλλο, βέβαια, δὲν ἠμπορεῖ τινὰς νὰ καταλάβῃ, εἰμὴ μόνον ὅτι ἡ εὐτυχία τοῦ ἀνθρώπου στέκεται εἰς τὸ νὰ εἶναι εὐχαριστημένος, καὶ ἐξακολούθως, μὴν ἠμπορῶντας νὰ εἶναι κατὰ πάντα εὐχαριστημένος, οὔτε κατὰ πάντα εὐτυχὴς ἠμπορεῖ νὰ ὀνομασθῇ.
Ὅθεν, διὰ νὰ εὐτυχήσῃ ὁ ἄνθρωπος ὅσον περισσότερον εἶναι δυνατόν, πρέπει πρότερον νὰ ἐξαλείψῃ ὅσας αἰτίας τῆς δυσαρεσκείας του ἠμπορέσῃ, δηλ. νὰ ὑπακούῃ εἰς τὴν θέλησίν του. Ἀλλ᾿ ἐπειδὴ οἱ ἄνθρωποι δὲν ἔχουσιν ὅλοι τὰς αὐτὰς θελήσεις, εἶναι ἀναγκαῖον οἱ ὀλιγότεροι νὰ ὑπακούουν εἰς τὴν θέλησιν τῶν περισσοτέρων καὶ μὴν ὄντας δυνατὸν νὰ εἶναι ὅλοι εὐτυχεῖς, κἂν νὰ εἶναι οἱ περισσότεροι.
Ἡ εὐτυχία μας λοιπὸν κρέμαται ἀπὸ τὴν διοίκησιν, ἡ ὁποία ἠμπορεῖ νὰ μᾶς καταστήσῃ εὐτυχεῖς μόνον τότε, ὅταν ἀρέσκῃ τῶν περισσοτέρων. Διὰ τοῦτο ἀναγκαῖον εἶναι νὰ ἐξετάσητε μαζί μου, ἀνάμεσα εἰς τὰς τόσας διοικήσεις, ὁποὺ τὴν σήμερον ἔχουσιν οἱ ἄνθρωποι, ποία εἶναι ἡ καλλιοτέρα, τὸ ὁποῖον δὲν θέλει σᾶς φανῆ δύσκολον, ἐπειδὴ ἠξεύρετε τὸν τρόπον, ὁποὺ σᾶς προεῖπον, τῆς δοκιμῆς της. Ἀφοῦ δὲ εὕρομεν τὴν καλλιοτέραν διοίκησιν, τότε θέλομεν καταλάβει καὶ τί ἐστὶ ἐλευθερία, περὶ ἧς ὁ λόγος, καὶ πόσων ἀξίων κατορθωμάτων καὶ ἀρετῶν εἶναι πρόξενος, καὶ τέλος πάντων εἰς τί συνίσταται ἡ ὁμοιότης καὶ ἡ ὁμόνοια· ὁποὺ βεβαιωθέντες εἰς αὐτά, νὰ προσπαθήσωμεν νὰ τὰ ξαναποκτήσωμεν, καὶ νὰ ἀναλαμπρύνωμεν τὸ Γένος μας, τὸ ὁποῖον ἡ τυραννία τόσον ἠμαύρωσεν.
Ὁ ἄνθρωπος εἶναι πεπροικισμένος ἀπὸ τὴν φύσιν μὲ τὸ λογικόν, διὰ μέσου τοῦ ὁποίου συγκρίνει τὰ πράγματα ἀναμεταξύ των, καὶ προκρίνει ἀπὸ αὐτὰ ὅποιον τὸν ὠφελεῖ περισσότερον, ἔχει δὲ μίαν κλίσιν πρὸς τὸ βελτίον, ὁποὺ πάντοτε τὸν παρακινεῖ, εἰς ὁποιανδήποτε κατάστασιν ἤθελεν εἶναι, νὰ ζητῇ μίαν καλλιοτέραν· ὁ πρῶτος του λοιπὸν καὶ ἀναγκαιότερος στοχασμὸς εἶναι τὸ νὰ διαφυλάξῃ τὴν ζωήν του καὶ νὰ τὴν διαυθεντεύσῃ ὅσον ἠμπορεῖ ἀπὸ κάθε ἐναντίον.
Ἕως ὁποὺ ὁ ἄνθρωπος ἠμπόρεσε νὰ τραφῇ καὶ νὰ διαυθεντευθῇ μόνος του, ἕως τότε ἐσώθη ἡ φυσικὴ ζωή, καὶ βέβαια ἡ εὐτυχεστέρα διὰ ἡμᾶς τοὺς θνητούς. Ἀφοῦ ὅμως ὁ ἕνας ἔκραξεν πρὸς βοήθειάν του τὸν ἄλλον, τὸ φυσικὸν σύστημα ἐτελείωσεν, καὶ εὐθὺς ἤρχισεν, διὰ νὰ εἰπῶ ἔτζι, τὸ ἐλεεινὸν θέατρον τῶν ἀνθρωπίνων περιστάσεων.
Ἴσως τινὰς ἤθελεν ἐρωτήσει, πόθεν προῆλθεν ἡ ἀνάγκη, ὁποὺ ἐβίασεν τὸν ἄνθρωπον νὰ ζητήσῃ βοήθειαν παρ᾿ ἄλλου· ἀλλὰ ἤθελεν εἶναι τὸ ἴδιον νὰ ἐρωτοῦσε τινάς, διὰ ποῖον τέλος καὶ διὰ τί τὸ ὑπέρτατον Ὂν ἔκτισε τὴν οἰκουμένην. Ἡ μεγαλειτέρα ἀμάθεια εἶναι, ἀδελφοί μου, τὸ νὰ θέλῃ τινὰς νὰ μάθῃ ἐκεῖνα ὁποὺ δὲν ἠμπορεῖ νὰ καταλάβῃ. Ὅθεν, ὅποιος γνωρίζει τὰ ὅσα δὲν δύναται νὰ ἐννοήσῃ καὶ τὰ παραιτεῖ, εἶναι ὁ σοφώτερος τῶν ἀνθρώπων.

07/02/2011, 20:48:00
Συγγνώμη, πόσταρα στο προηγούμενο θέμα!

Δεν πήρα χαμπάρι ότι άνοιξες άλλο,Καποδίστρια

07/02/2011, 21:36:49
quote:

Συγγνώμη, πόσταρα στο προηγούμενο θέμα!

Δεν πήρα χαμπάρι ότι άνοιξες άλλο,Καποδίστρια

Narkissa555 Καλησπέρα!
Οκ.δεν πειράζει.
Να είσαι καλά και να ακούς πάντα
καλή μουσική!

Άν θέλεις μπορείς να καταθέσεις το
σχόλιὀ σου επί των ανωτέρω!

08/02/2011, 17:09:07

Ἀφοῦ λοιπὸν ἔπαυσεν, ὡς εἶπον, τὸ πρῶτον σύστημα τῶν ἀνθρώπων, εἰς τὸ ὁποῖον ἡ φύσις ἦτον ἀντὶ τῶν νόμων, ἡ γῆ ὅλη ἀντὶ τῶν πολιτειῶν, καὶ ἡ θέλησις καθενὸς ἀντὶ τῶν ἠθῶν, ἀφοῦ, λέγω, ὁ ἄνθρωπος δὲν ἠθέλησεν νὰ εὐχαριστηθῇ μὲ τὴν σημερινὴν τροφήν, ἀλλ᾿ ἐζήτησε νὰ προητοιμάσῃ καὶ διὰ τὴν αὔριον, καὶ ἀφοῦ τέλος πάντων ἀπεφάσισε νὰ ζήσῃ μαζὶ μὲ ἄλλους, ἔχασε τὴν ἀληθῆ εὐτυχίαν, καὶ ἔγινε δοῦλος ὄχι μόνον τοῦ ἑαυτοῦ του, καὶ ἄλλων, ἀλλὰ καὶ τῶν ἰδίων ἀψύχων πραγμάτων.
Πρώτη λοιπὸν ἐστάθη, ἡ ἀναρχία νὰ φανερωθῇ ἀνάμεσα εἰς τοὺς ἀνθρώπους. Εὐθὺς ὁ δυνατότερος ἄρχισε νὰ δώσῃ νόμον τοῦ ἀδυνάτου, καὶ οἱ περισσότεροι νὰ ἁρπάζωσι τὸ δίκαιον ἀπὸ τοὺς ὀλιγοτέρους: ἐκεῖ φόνοι, ἐκεῖ ἀδικίαι, ἐκεῖ τέλος πάντων μύρια ἀναγκαῖα πλημμελήματα ἕως τότε ἀγνώριστα. Εἶδεν ἡ ἀνθρωπότης τὸ καλὸν ὁποὺ ἔχασεν, ἀλλὰ δὲν τῆς ἦτον πλέον δυνατὸν νὰ τὸ ξαναποκτήσῃ, καὶ ἀναγκαίως ἐχρειάσθη νὰ βασανισθῇ ὄχι ὀλίγον καιρόν, ἕως ὁποὺ ἡ σκιὰ τοῦ θρόνου ἤρχισε νὰ ἀπομωράνῃ τὰς ψυχὰς τῶν ἀνθρώπων, καὶ ἰδοὺ ἡ μοναρχία ἐμφανίσθη, ἡ ὁποία ὡς πρόξενος καὶ γεννήτρια τῆς πολιτικῆς ἀνομοιότητος τῶν ἀνθρώπων, μετ᾿ οὐ πολλοῦ μεταβληθεῖσα εἰς τυραννίαν, ἔφερεν εἰς τὴν γῆν ὅλα τὰ κακὰ ὁποὺ ἠμποροῦσεν νὰ δοκιμάσῃ τὸ ἀνθρώπινον γένος.
Ἰδοὺ ὁ τύραννος, ὡς ἡμίθεος, νὰ δίδῃ τὸν θάνατον εἰς τοὺς ἄλλους, καὶ νὰ χαρίζῃ τὴν ζωὴν ὅσων δὲν θανατώνει. Ἰδοὺ τὰ ἐλαττώματα, ὄχι πλέον μισητά, ἀλλὰ ἐπαινετά, καὶ ἐπιθυμητά. Ἰδοὺ ἡ ἀδικία μὲ τὸ ξίφος εἰς τὴν δεξιάν, νὰ καταπατῇ τὴν ἀρετήν, καὶ νὰ διώκῃ τὴν δικαιοσύνην. Ἰδού...
Ἀλλά, τέλος πάντων, αὐτὰ τὰ ἴδια κακά, καὶ ἀνυπόφοροι δυστυχίαι ἐδίδαξαν τὴν ἀνθρωπότητα νὰ εὕρῃ μίαν διοίκησιν, εἰς τὴν ὁποίαν νὰ ἐπιτύχῃ τὴν ἀνάπαυσίν της καὶ τὴν εὐτυχίαν της· αὐτὴ εἶναι λοιπὸν ἐκείνη ἡ διοίκησις, ὁποὺ ἐγὼ θέλω νὰ τὴν ὀνομάσω Νομαρχίαν, ἡ ὁποία, ὅσον περισσότερον οἱ ἄνθρωποι ἀγαπῶσι τὴν εὐτυχίαν των, τόσον αὐτὴ στερεοῦται καὶ φυλάττεται ἀμετάτρεπτος, οὖσα ἡ ὑστερινὴ μεταμόρφωσις, διὰ νὰ εἰπῶ οὕτως, τῶν διαφόρων διοικήσεων, καὶ ἡ μόνη πρόξενος τῆς ἀρετῆς, τῆς ὁμοιότητος, καὶ τῆς ἐλευθερίας.
Πολλάκις βλέπομεν, νὰ μὴν ἀκολουθοῦν τὸν εἰρημένον κανόνα εἰς τὰς μεταβολάς των αἱ διοικήσεις, αὐτὸ ὅμως προέρχεται ἀπὸ διαφόρους αἰτίας, ὁποὺ τὸ παρὸν θέμα δὲν συγχωρεῖ τὴν ἐκτεταμένην των διήγησιν. Φθάνει μόνον νὰ ἠξεύρῃ καθείς, ὅτι ὁποιαδήποτε διοίκησις πρέπει νὰ εἶναι μία ἀπὸ τὰς εἰρημένας τέσσαρας, τὰς ὁποίας ὡς γενικὰς κρίνω, καὶ ὅτι ἡ ὑστερινὴ εἶναι ἡ καλλιοτέρα καὶ ἁρμοδιωτέρα πρὸς τὸ ἡμέτερον εὖ ζῆν.
Αὐτὴν λοιπὸν ἂς ἐξετάσωμεν ὅσον δυνηθῶμεν ἀκριβέστερα· καὶ βέβαια εἰς αὐτὴν θέλομεν εὕρει τὴν ἐλευθερίαν διασωσμένην, καὶ ἐξακολούθως, τὴν εἴσοδον εἰς τὴν ἀνθρωπίνην εὐδαιμονίαν. Ἡ νομαρχία, ἀδελφοί μου, εὑρίσκεται τόσον εἰς τὴν δημοκρατίαν, καθὼς καὶ εἰς τὴν ἀριστοκρατίαν, αἱ ὁποῖαι εἰς ἄλλο δὲν διαφέρουσι, εἰμὴ μόνον, ὅτι ἡ μὲν δημοκρατία κλίνει εἰς τὴν ἀναρχίαν, ἡ δὲ ἀριστοκρατία εἰς τὴν ὀλιγαρχίαν, ἡ ὁποία πολλάκις εἶναι χειροτέρα καὶ ἀπὸ τὴν ἰδίαν τυραννίαν. Ἐπειδὴ ὅμως καὶ εἰς τὰς δύο αὐτὰς διοικήσεις σώζεται ἡ Ἐλευθερία, ἀδιάφορος εἶναι ἡ ἐκλογή. Ὅθεν, κατὰ τὸ πλῆθος τοῦ λαοῦ, καὶ κατὰ τὸ κλῖμα, ποτὲ μὲν προτιμᾶται ἡ μία, ποτὲ δὲ ἡ ἄλλη.
Ἀλλὰ τί ἐστὶ ἐλευθερία; Εἰς τὴν ἀναρχίαν, ὦ Ἕλληνες, ἐλεύθεροι εἶναι μόνον οἱ ἰσχυρότεροι, εἰς μὲν εἰς τὴν μοναρχίαν, οὐδεὶς δὲ εἰς τὴν τυραννίαν, καὶ ὅλοι εἰς τὴν νομαρχίαν. Ὅθεν, κατὰ μὲν τοὺς πρώτους ἡ ἐλευθερία ἄλλο δὲν εἶναι, εἰμὴ ἡ ἐκτέλεσις τῆς θελήσεως τοῦ καθενός, ἐπειδή, εὑρισκόμενοι χωρὶς νόμους, καὶ χωρὶς κριτάς, ὁ μὲν ἅρπαξ ὀνομάζει τὰς ἁρπαγάς του ἀποτέλεσμα τῆς ἐλευθερίας του, ὁμοίως δὲ καὶ ὁ ἄσωτος τὰς ἀσωτίας του, καὶ ὁ κακὸς τὰς κακίας του.
Κατὰ δὲ τοὺς δευτέρους, ὡσὰν ὁποὺ ἐπώλησαν τὴν ἐλευθερίαν τους ἑνός, ἄλλο δὲν ἐννοοῦσι μὲ αὐτὴν τὴν λέξιν, εἰμὴ τὰς προσταγὰς τοῦ κυρίου των, καὶ εἶναι μόνον ἐλεύθεροι διὰ νὰ τὸν ὑπακούωσι. Ὁ τύραννος δὲ καὶ οἱ δοῦλοι του ἀγνοοῦσι παντάπασιν τοιαύτην λέξιν, ἐπειδὴ ποτὲ δὲν τὴν ἐδοκίμασαν, διὰ νὰ ἔχουν ἰδέαν περὶ αὐτῆς.
Ὑπὸ τῆς νομαρχίας, τέλος πάντων, ἡ ἐλευθερία εὑρίσκεται εἰς ὅλους, ὡσὰν ὁποὺ ὅλοι κοινῶς τὴν ἀφιέρωσαν εἰς τοὺς νόμους, τοὺς ὁποίους διέταξαν αὐτοὶ οἱ ἴδιοι, καὶ ὑπακούοντάς τους καθεὶς ὑπακούει εἰς τὴν θέλησίν του, καὶ εἶναι ἐλεύθερος. Ἰδοὺ λοιπόν, ὁποὺ κατ᾿ αὐτοὺς ἡ ἐλευθερία εἶναι ἡ ὑπακοὴ εἰς τοὺς νόμους, καὶ ἐν ἑνὶ λόγῳ, ἄλλο δὲν εἶναι ἡ ἐλευθερία παρὰ ἡ αὐτὴ νομαρχία. Αὐτὴ εἶναι, ἀγαπητοί μου, ἐκείνη ἡ ἐλευθερία, ὁποὺ ἄλλοι μὲν ἀστοχάστως ἐνόμιζον τὴν ἀπώλειαν, ἄλλοι δὲ παραφρόνως τὴν ἀπείθειαν, καὶ ἄλλοι ἄλλως, ὡς ἡ ἀπαιδευσία ἐδίδασκε τὸν καθένα, ἄφευκτα ἀποτελέσματα τῆς δουλείας, ἡ ὁποία ἐβαρβάρωσεν τοὺς ἀνθρώπους, κατέφθειρεν τὰ ἤθη, καὶ ἐξ αἰτίας της ἡμεῖς διαφέρομεν τόσον ἀπὸ τοὺς προγόνους μας, ὁποὺ εἰς μερικοὺς φαινόμεθα ἀλλοτρίου γένους.
Φεῦ! ποῦ εἶσαι, ἐλευθερία ἱερά! ποῦ νόμοι! ποῦ νομοδόται! Ὅσον γνωρίζομεν τὴν ἀληθῆ σημασίαν σου, τόσον αὐξάνει ὁ πόθος μας εἰς τὸ νὰ σὲ ἀπολαύσωμεν. Ἐσὺ εἶσαι ἡ μήτηρ τῶν μεγάλων ἀνδρῶν, σὺ ὁ στῦλος τῆς δικαιοσύνης, σὺ ἡ πηγὴ τῆς εὐτυχίας. Ἔ, πόσον καλὸν λείπει ἐκείνων, ὁποὺ σὲ ὑστεροῦνται! Πόσον θέλουν κλαύσει ὅσοι μέχρι τοῦδε δὲν σὲ ἐγνώριζον!
Ἡμεῖς δέ, ναὶ ἱερὰ Ἐλευθερία, μὲ τοὺς ὀδόντας μας θέλομεν συντρίψει τὰς ἁλύσους μας, διὰ νὰ τρέξωμεν πρὸς ἀπάντησίν σου. Εἶναι ἀδύνατον αἱ ἑλληνικαὶ ψυχαὶ νὰ κοιμηθοῦν πλέον εἰς τὴν ληθαργίαν τῆς τυραννίας! Ὁ λαμπρὸς ἦχος τῶν ἀρμάτων των πάλιν θέλει ἀκουσθῆ πρὸς κατατρόπωσιν τῶν τυράννων των, καὶ ταχέως.
Ἀλλά, πρὶν εἰσέλθω εἰς τὴν ἐπαρίθμησιν τῶν καλῶν τῆς αὐτῆς νομαρχίας, κρίνω ἀναγκαῖον νὰ σᾶς φανερώσω τι προλαβόντως περὶ τῆς ὁμοιότητος τῶν ἀνθρώπων, καὶ τοῦτο διὰ νὰ μὴν ἀπατηθῶσιν ὅσοι ἤθελαν νομίσει νὰ εὕρωσιν εἰς αὐτὴν τὴν διοίκησιν μίαν ἀπόλυτον ὁμοιότητα.

08/02/2011, 22:06:52
Καποδιστρια,μηπως εχεις βρει που ακριβως μιλαει για τα αλλα πατριαρχεια,για να δουμε τι ακριβως λεει;

ΒΑΡΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΟΠΑΔΩΝ ΘΥΡΑ 4.