- διας ο προστατης της ζωης στην γη - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
Το ζήτημα είναι από που ήρθαν και που πήγαν...
...και ποίοι ήταν.
...και (ίσως) τι έκαναν για να διατηρήσουν τον πλανήτη σε "ανθρώπινες" συνθήκες!
quote:
Απ' ότι βλέπω, γενικά συμφωνούμε στο ότι κάποιοι "θεοί" ή θεοί δίδαξαν διάφορα στους ανθρώπους κι έφυγαν.
Και αυτό παίζει. Ισως σε κάποιες περιπτώσεις να θεοποίησαν τους ντόπιους που ανακάλυψαν όλες αυτές τις γνώσεις και τις διέδωσαν, στην υπόλοιπη φυλή. Αυτό στην εποχή του, θα έκανε τον ντόπιο ήρωα (και έχουμε αρκετούς τέτοιους) αλλά με το πέρασμα του χρόνου μπορεί ο ήρωας να θεοποιηθεί και να αναπτυχθεί μια διαφορετική ιστορία γύρω από το πρόσωπό του, για να του προσδώσει περισσότερο κύρος.
'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-
quote:
Αγαπητέ Κρίσνα αυτό λέω και γω, ότι δηλ μάλλον εμείς παίρνουμε κυριολεκτικά το "έρχονται από τον ουρανό" και προσπαθούμε να βρούμε ποιοί θεοί ή εξωγήϊνοι μας επισκέφθηκαν.
Για εξωγήινους δέν μπορείς να πείς τίποτε άλλο απο το "Αναμείνατε στο ακουστικό σας". Υπάρχουν μερικές διαφορετικές ερμηνείες των διάφορων μυθολογικών γεγονότων αλλά χωρίς αποδείξεις δέν λέγεται με βεβαιότητα τίποτα περισσότερο.
quote:
Και αυτό παίζει. Ισως σε κάποιες περιπτώσεις να θεοποίησαν τους ντόπιους που ανακάλυψαν όλες αυτές τις γνώσεις και τις διέδωσαν, στην υπόλοιπη φυλή.
Xμμμ, δέν είναι απαραίτητο να ήταν και ντόπιοι.
Ίσως να προέρχονταν απο έναν άλλον παντελώς άγνωστο λαό σε αυτούς που ήρθαν, δίδαξαν και απήλθαν οπότε οι γηγενείς σάν ένδειξη ευγνωμοσύνης τους ονόμασαν Θεούς.
http://www.seasite.niu.edu/Indonesian/Indonesian_Elections/Indo-pemilu99/21.jpg
"Non, nisi parento, vincitur"
ΒΑΚΩΝ
quote:Εχουμε κάποιον λόγο να μην παίρνουμε κυριολεκτικά κάτι;
Αγαπητέ Κρίσνα αυτό λέω και γω, ότι δηλ μάλλον εμείς παίρνουμε κυριολεκτικά το "έρχονται από τον ουρανό" και προσπαθούμε να βρούμε ποιοί θεοί ή εξωγήϊνοι μας επισκέφθηκαν.
Κι αν είναι κυριολεκτικά κι αλήθεια;
Γιατί απορρίπτεις ασυζητητί αυτήν την εκδοχή Ostria;
quote:Αυτό τουλάχιστον στην δική μας μυθολογία, δεν ισχύει.
Και αυτό παίζει. Ισως σε κάποιες περιπτώσεις να θεοποίησαν τους ντόπιους που ανακάλυψαν όλες αυτές τις γνώσεις και τις διέδωσαν, στην υπόλοιπη φυλή.
Θυμήσου τον Ηρακλή, τον Θησέα, τον Ιάσωνα, κ.ά.
Ηρωες μπορεί, ημίθεοι μπορεί, αλλά θεοί ΟΧΙ!
Και στις νήσους των Μακάρων, όχι στον ουρανό.
Στον Ομηρο φαίνεται ότι οι θεοί μετακινούντο, όχι σαν θεοί, δηλαδή δεν μετακινούντο στιγμιαία κάπου, αλλά με την αίσθηση του χρόνου και των αποστάσεων...
Και στο έπος του Γιλγκαμές* περιγράφονται αερομαχίες με κάτι ιπτάμενα αντικείμενα, ονόματι Βιιμάνας**.
Ετσι κι αλλοιώς, το σίγουρο είναι ότι δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για τίποτα...
(*)Είναι η μυθολογία των λαών της Μεσοποταμίας ή της Ινδίας.
(**)...ή κάπως έτσι ονομάζοντο. Πάνε και χρόνια που τα έχω διαβάσει και μπορεί να μου ξεφεύγουν οι ακριβείς ονομασίες...
quote:
Εχουμε κάποιον λόγο να μην παίρνουμε κυριολεκτικά κάτι;
Κι αν είναι κυριολεκτικά κι αλήθεια;
Γιατί απορρίπτεις ασυζητητί αυτήν την εκδοχή Ostria;
Δεν την απορρίπτω ασυζητητί απλώς δίνω την εκδοχή ότι οι "θεοί" ήρθαν από κάπου αλλού, αλλά όχι απαραίτητα από τον ουρανό όπως συνηθίζανε τα λένε. Αν δεχτούμε τα του ουρανού, ξεχνάμε την επιρροή κάποιων εκπροσώπων ταυτόχρονου αλλά πιό εξελιγμένου γήινου πολιτισμού (που είναι και το πιό πιθανό για τις περισσότερες τουλάχιστον περιπτώσεις) και πάμε σε απαντήσεις του στυλ είτε ήταν πραγματικοί θεοί, είτε εξωγήϊνοι, είτε από το μέλλον, είτε από κάποιον παλιότερο πιό προηγμένο πολιτισμό κλπ.
Θεωρώ λοιπόν ότι αν ήταν κάτι από όλα τα παραπάνω, η φυλή που θα τους δεχόταν θα είχε αναπτύξει πολύ ξεχωριστό πολιτισμό, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και θα ήταν πάντα τουλάχιστον ένα βήμα μπροστά από όλες τις υπόλοιπες.
Σκέψου ότι αυτοί οι "θεοί" τους δίδαξαν βασικά απλά πράγματα, όπως η καλλιέργεια και η γραφή. Και οκ η καλλιέργεια πες ότι στην βάση της είναι παντού ίδια, αλλά η γραφή; Πόσοι διαφορετικοί θεοί/εξωγήϊνοι/κλπ πρέπει να ήρθαν για να έχουμε όλες αυτές τις διαφορετικές γραφές;
Δηλ πιθανόν αν θέλουμε να βρούμε ποιοί επηρέασαν ποιούς θα πρέπει να ερευνήσουμε τις ομοιότητες στην γραφή (και όχι στην γλώσσα). Οπότε τώρα που το σκέφτομαι μάλλον η γραφή αναπτύχθηκε ανεξάρτητα στα περισσότερα μέρη της γης (τουλάχιστον στα πιό μακρινά μεταξύ τους) εφ όσον έχουμε διαφορετικά σύμβολα και τρόπους γραφής που δεν ταιριάζουν μεταξύ τους.
Και μια μικρή διόρθωση τα βιμάνας αναφέρονται στα Ινδικά έπη και όχι στο έπος του Γκιλγαμές (σουμεριακό). Τι ήταν τα βιμάνας; Δεν ξέρω. Ισως τελικά αυτά τα κείμενα να ήταν από τα πρώτα κείμενα επιστημονικής φαντασίας, όπως αργότερα του Λουκιανού.
quote:
Xμμμ, δέν είναι απαραίτητο να ήταν και ντόπιοι.
Ίσως να προέρχονταν απο έναν άλλον παντελώς άγνωστο λαό σε αυτούς που ήρθαν, δίδαξαν και απήλθαν οπότε οι γηγενείς σάν ένδειξη ευγνωμοσύνης τους ονόμασαν Θεούς.
Αυτή είναι η μία λογική εκδοχή που σκοντάφτει όμως στα παραπάνω που λέω. Η εκδοχή του να έχεις έναν ντόπιο ήρωα που σε διδάσκει κάποιες νέες πρακτικές και με τα χρόνια να τον ανάγουν σε θεό, δεν παίζει;
Ας μην ξεχνάμε ότι η ιστορική μνήμη της φυλής καταγράφεται πολύ αργότερα και είναι πολύ πιθανόν να παραποιηθεί ελαφρώς προσθέτοντας διάφορα φανταστικά στοιχεία στην αρχική ιστορία.
'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-
ΕΝΑΣ ΘΕΟΣ ΤΩΝ
Όταν κανένας των περνούσεν απ’ της Σελευκείας
την αγορά, περί την ώρα που βραδυάζει,
σαν υψηλός και τέλεια ωραίος έφηβος,
με την χαρά της αφθαρσίας μες στα μάτια,
με τ’ αρωματισμένα μαύρα του μαλλιά,
οι διαβάται τον εκύτταζαν
κι ο ένας τον άλλονα ρωτούσεν αν τον γνώριζε,
κι αν ήταν Έλλην της Συρίας, ή ξένος. Aλλά μερικοί,
που με περισσοτέρα προσοχή παρατηρούσαν,
εκαταλάμβαναν και παραμέριζαν·
κ’ ενώ εχάνετο κάτω απ’ τες στοές,
μες στες σκιές και μες στα φώτα της βραδυάς,
πηαίνοντας προς την συνοικία που την νύχτα
μονάχα ζει, με όργια και κραιπάλη,
και κάθε είδους μέθη και λαγνεία,
ερέμβαζαν ποιος τάχα ήταν εξ Aυτών,
και για ποιαν ύποπτην απόλαυσί του
στης Σελευκείας τους δρόμους εκατέβηκεν
απ’ τα Προσκυνητά, Πάνσεπτα Δώματα.
quote:Πάνε καμιά 20αριά χρόνια που τα διάβασα αυτά Ostria και δεν θυμάμαι καλά τις λεπτομέρειες.
Και μια μικρή διόρθωση τα βιμάνας αναφέρονται στα Ινδικά έπη και όχι στο έπος του Γκιλγαμές (σουμεριακό).
Αν και απ' ότι θυμάμαι, στο έπος του Γκιλγαμές υπάρχει η περιγραφή της γης από κάποιον που πέταξε με κάποιο όχημα και η περιγραφή που δίνει είναι παρομοιότυπη με αυτήν που έδωσαν οι πρώτοι αστροναύτες.
quote:...ή ο συντάκτης αυτών των κειμένων προσπαθεί να περιγράψει αυτά που είδε...
Τι ήταν τα βιμάνας; Δεν ξέρω. Ισως τελικά αυτά τα κείμενα να ήταν από τα πρώτα κείμενα επιστημονικής φαντασίας, όπως αργότερα του Λουκιανού.
...ή υπήρξαν (και υπάρχουν) στ' αλήθεια θεοί, όπως φαίνεται από τις περιγραφές της πανωλεθρίας που έπαθαν οι Κέλτες στους Δελφούς, για παράδειγμα...
...ή με κάποιον τρόπο υφίσταται ένας συνδιασμός όλων των ανωτέρω. Μύθος δηλαδή...
Απ' ότι βλέπεις υπάρχουν κι άλλες εκδοχές!![]()
Για την γραφή ίσως έχεις δίκιο, αλλά και πάλι θα μπορούσε κάποιος αντί να τους δίδαξε κάποια συγκεκριμένη γραφή, να τους δίδαξε την δυνατότητα της γραφής και τους άφησε να επινοήσουν μόνοι τους τα στοιχεία της...
Φίλε Ερμοκράτη μάλλον έχεις δίκιο.
Ξεφύγαμε λίγο, αλλά αυτά συμβαίνουν.
Δεν υπάρχει αυτόνομο θέμα χωρίς παραμέτρους...
quote:
Αν και απ' ότι θυμάμαι, στο έπος του Γκιλγαμές υπάρχει η περιγραφή της γης από κάποιον που πέταξε με κάποιο όχημα και η περιγραφή που δίνει είναι παρομοιότυπη με αυτήν που έδωσαν οι πρώτοι αστροναύτες.
Αγαπητέ μου το συγκεκριμένο δεν το θυμάμαι (και γω έχω χρόνια που το έχω διαβάσει) αλλά θυμάμαι κάτι που μου είχε κάνει εντύπωση -ανάμεσα στα άλλα- ότι ο Γκιλγαμές για να βρει τον Ουτναπιστίμ (τον σουμεριακό Νώε) ταξιδεύει με μιά βάρκα που δεν ακουμπά στο νερό και κινείται με "αυτά από πέτρα". Αν θυμάμαι καλά, αλλά δεν είμαι σίγουρη, ο Γκιλγαμές πετάει στο νερό "αυτά από πέτρα" και έτσι κινεί την βάρκα. Τι σημαίνει αυτό τώρα, ποιός ξέρει;
Το κακό με όλους αυτούς τους μύθους (περί βιμάνας, αρχαίας τεχνολογίας κλπ) είναι ότι ενώ υπάρχουν κείμενα και εικόνες και είναι όντως εντυπωσιακοί μύθοι, δεν έχουμε βρει κάτι υλικό να τους επιβεβαιώνει.
quote:
Για την γραφή ίσως έχεις δίκιο, αλλά και πάλι θα μπορούσε κάποιος αντί να τους δίδαξε κάποια συγκεκριμένη γραφή, να τους δίδαξε την δυνατότητα της γραφής και τους άφησε να επινοήσουν μόνοι τους τα στοιχεία της...
Η δυνατότητα της γραφής υπήρχε από την Νεολιθική τουλάχιστον εποχή (λάθος από παλιότερα). Κάθε ζωγραφιά ή σκάλισμα μπορούσε να είναι ένα μήνυμα (και αυτό έκαναν τελικά με την εικονογραφία, το πρώτο σύστημα γραφής), οπότε δεν νομίζω ότι στους περισσότερους τουλάχιστον είπαν κάτι καινούργιο (ας μην ξεχνάμε ότι οι επισκέψεις των περισσοτέρων "θεών" έγινε κατά την εποχή της μετάβασης από τα σπήλαια στον εξωτερικό χώρο και ειδικότητα με την εμφάνιση της καλλιέργειας της γης. Μάλλον αργότερα κατά την εποχή που άρχισαν να σχηματίζονται οι πρώτοι μεγάλοι οικισμοί και οι πόλεις). Βέβαια υπάρχουν και φυλές που ποτέ δεν ανέπτυξαν γραφή.
Τέλος πάντων αυτό το θέμα θέλει πολύ ψάξιμο για να βγάλεις κάποια (επισφαλή πάντα) συμπεράσματα.
We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-
Edited by - Ostria on 16/04/2006 23:55:24
quote:Μάλλον έχεις και πάλι δίκiο Ostria.
Αγαπητέ μου το συγκεκριμένο δεν το θυμάμαι (και γω έχω χρόνια που το έχω διαβάσει) αλλά θυμάμαι κάτι που μου είχε κάνει εντύπωση -ανάμεσα στα άλλα- ότι ο Γκιλγαμές για να βρει τον Ουτναπιστίμ (τον σουμεριακό Νώε) ταξιδεύει με μιά βάρκα που δεν ακουμπά στο νερό και κινείται με "αυτά από πέτρα". Αν θυμάμαι καλά, αλλά δεν είμαι σίγουρη, ο Γκιλγαμές πετάει στο νερό "αυτά από πέτρα" και έτσι κινεί την βάρκα. Τι σημαίνει αυτό τώρα, ποιός ξέρει;
Το κακό με όλους αυτούς τους μύθους (περί βιμάνας, αρχαίας τεχνολογίας κλπ) είναι ότι ενώ υπάρχουν κείμενα και εικόνες και είναι όντως εντυπωσιακοί μύθοι, δεν έχουμε βρει κάτι υλικό να τους επιβεβαιώνει.
Θυμάμαι ότι κάτι περίεργο υπήρχε και στα δύο έπη, αλλά δεν θυμάμαι σε ποιό υπήρχε τι.
Αν είναι έτσι, τότε αυτό με την περιγραφή πρέπει να είναι στο Ινδικό έπος.
Οπως και να 'χει, δεν μπορούμε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα, γι' αυτό εξετάζουμε όλες τις εκδοχές.
...αλλά πολύ θα ήθελα να ζήσω σ' εκείνες τις εποχές με τις σημερινές μου γνώσεις...
Η περιέργεια είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της φύσης μου!![]()
Και μην διαβάσω τίποτα τις για γάτες κλπ...![]()
Η περιέργεια είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της φύσης μου!
Και μην διαβάσω τίποτα τις για γάτες κλπ...>>
το η περιεργια εκανε τον πιθηκο ανθρωπο σου αρεσει;;
Κανεις δεν εμαθε σκοποβολη πυροβωλοντας το κεφαλι του
quote:Αυτό μάλιστα!
το η περιεργια εκανε τον πιθηκο ανθρωπο σου αρεσει;;