- υπαρχει θεος αραγε? - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
quote:
Γιατί φτάνουμε σε τέτοια κολλήματα; Γιατί ζητάμε από την επιστήμη να μας βρει απάντηση στο «γιατί ο κόσμος να είναι έτσι», και όντως το ερώτημα του «γιατί να υπάρχουμε, ποιον σκοπό έχουμε;» σε αυτή την κατηγορία υπάγεται. Η επιστήμη θα μας λύσει το ερώτημα του πως ο κόσμος εξελίχθηκε έτσι, αλλά το γιατί να υπάρχουμε δεν θα μας το λύσει. Ένα τέτοιο ερώτημα θα μας το λύσει η θρησκεία ή η φιλοσοφία, και εδώ είναι και η ομορφιά του θέματος: το να αναρωτιόμαστε, του να μην υπάρχει μια λύση αποδεκτή πέρα από κάθε αμφιβολία.
Αγαπητε WWalker,
Μεχρι στιγμης εχουμε συμφωνησει σε γενικες γραμμες και μαλιστα μου εδωσες και λογικες απαντησεις και θα ηθελα να σε ευχαριστησω...Αλλα σε αυτο το σημειο με "πληγωσες".Μια ακομη ερωτηση που πιστευω πως θα δωσεις λογικη απαντηση:γιατι να μην μπορεσει η επιστημη να μας δωσει την απαντηση στο πως φτιαχθηκαμε και να μπορει να το κανει η οποια θρησκεια?Ειναι λιγο ασχετη η ερωτηση μου με την τωρινη ροη της συζητησης οπου μιλατε για τον λογο που δημιουργηθηκαμε αλλα μολις διαβασα το μηνυμα σου μου δημιουργηθηκε αυτη η απορια.Περιμενεις απο την εκκλησια μια λογικη απαντηση στον λογο δημιουργιας μας?Θα παρεις μια απαντηση για παιδια 5 ετων.Ο θεος δημιουργησε τον ανθρωπο για να ομορφυνει τον κοσμο και να τον κυριαρχησει...
Impious Varmint
Λοιπόν, βασιζόμενοι σε αυτό οι "Χριστόπληκτοι" θα πουν ότι όποιος δεν πιστεύει στο Θεό είναι δογματικός, και ότι ο Θεός υπάρχει γιατι τον αισθανόμαστε κλπ. Φυσικά τα πράγματα δεν είναι έτσι.
Ένας σκεπτόμενος λογικά άνθρωπος, μπορεί να πει το εξής: δεν πιστεύω στο Θεό, γιατί δεν τον έχω δει. Επιπλέον, ο άνθρωπος φρίττει στην ιδέα του θανάτου και επομένος είναι λογικό να εφεύρει κάποια "παραμύθια" για να μπορεί να κοιμάται ήσυχα τα βράδια. Απλά μαθηματικά.
Αντίθετα, ο "πιστός" θα αρχίσει τα παραμυθάκια του τύπου "άκουσα για ένα θαύμα" και "ο παπάς μου είπε"...
Ο θαυμασμός για το Σύμπαν ΔΕΝ ΠΡΟΥΠΟΘΕΤΕΙ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΘΕΟΥ. Όσο άθεος και να είναι κάποιος, νοιώθει δέος μπροστά στα άστρα ή την ομορφιά της φύσης. Το δέος αυτό προέρχεται από κάτι ορατό- όχι άυλο και υπερφυσικό
Όσο για το δέος των προσευχών και των εκκλησιών, εξηγείται εύκολα με ψυχολογικούς όρους, και ούτε αυτό προυποθέτει την ύπαρξη θεού.
Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το μέγεθος και η δομή του σύμπαντος μας αποκαλύφθηκε (στον εως τώρα βαθμό) από την ΦΥΣΙΚΗ και ΟΧΙ από την Θεολογία. Για τους θεολόγους του μεσαίωνα, τα άστρα ήταν ένα... τρυπημένο σεντόνι
Με λίγα λόγια, οι παπάδες είναι ΑΝΙΚΑΝΟΙ να κατανοήσουν την παραμικρή αλήθεια για την Γη και την Ζωή... πόσο μάλλον για τον "ΘΕΟ" ...
quote:
Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το μέγεθος και η δομή του σύμπαντος μας αποκαλύφθηκε (στον εως τώρα βαθμό) από την ΦΥΣΙΚΗ και ΟΧΙ από την Θεολογία. Για τους θεολόγους του μεσαίωνα, τα άστρα ήταν ένα... τρυπημένο σεντόνι , και η φύση το... βασίλειο του Σατανά
Εδω εισαι φιλε velial,
Δεν ξερω αν διαβασες ολη την συζητηση αλλα σε ολα τα μηνυματα αυτο προσπαθω να πω...Ολες τις απαντησεις σε θεμελιωδη ερωτηματα γυρω απο την δημιουργια του κοσμου εχουν δωθει αποκλειστικα και μονο απο την επιστημη...Και οχι λογια του αερα, αλλα τεκμηριωμενα θεωρηματα με βαση την Λ Ο Γ Ι Κ Η.Οι επιστημονες σου αποδεικνυουν τα λεγομενα τους σε αντιθεση με την εκκλησια της οποιας οι απαντησεις στηριζονται σε βιβλικα κειμενα που κανεις μεχρι τωρα δεν εχει κατανοησει.Πραγματικα δεν ξερω αν υπαρχει Θεος,κατα την γνωμη ειναι μια εννοια,αλλα δεν ειναι αυτο που με απασχολει.θελω να ακουω αληθειες και αυτος ειναι ο λογος που ερχομαι σε αντιπαραθεση με την εκκλησια.Δεν φταιει ο Θεος για την αμαθεια των ανθρωπων αλλα καποια λαμπρα μυαλα που θελουν να λεγονται πνευματικοι και θρησκευτικοι ηγετες...
Impious Varmint
πολλες φορε σε ειδα στο τοπικ να απαντας "και αυτο τον θεο ποιος τον διμιουργησε?"
η απαντηση ειναι παρα πολυ απλη θα την απαντησεις μολις απαντησεις στο εξης ερωτημα "το συμπαν,που περιεχει ολους τους γαλαξιες και ολους τους πλανητες,ποιος το διμιουργησε?"

Πάντως δε μπορώ να δεχθώ τη θεωρία οτι ένα πρωΐ το δημιούργησε ο Θεός...

In the shadows of the night I shall be lost once again to find thee...
''μητρός τε και πατρός τε και των
άλλων προγόνων απάντων τιμιότερον εστι πατρίς και σεμνότερον και αγιότερον ...''
«Kατά την γνώμη μου, πάντως, η αθεία( δηλαδή η πεποίθηση πως δεν υπάρχει καθόλου Θεός) μπάζει απο παντού. Και απο επιστημονικής, και απο λογικής απόψεως. Βέβαια, εξίσου ανόητο είναι να ταυτίζουμε το Θείο με τον χριστιανικό θεό...»
Δεν κάνεις τον κόπο όμως αγαπητέ να εξηγήσεις πως το τεκμηριώνεις αυτό που λες. ΠΟΥ κολλάει η λογική και επιστημονική άποψη με την ύπαρξη ενός Θεού?
ΤΙ εστί Θεός βασικά και ΠΟΥ εδράζονται οι απόψεις περί των κατηγορημάτων που θα του αποδώσουμε?
Πρόκειται για εικασίες του οξύτατου προβληματισμού που συνοδεύει τον άνθρωπο μαζί με την αναμονή του θανάτου που βιώνει, ή πρόκειται για κάτι άλλο?
Πιθανότατα φαντάζει κάπως ''χωριάτικη'' η λογική μου, αλλά η θρησκεία δεν ήταν ποτέ μέσα στις προτεραιότητες μου. Κατά τα άλλα, κουβέντα να γίνεται...
άλλων προγόνων απάντων τιμιότερον εστι πατρίς και σεμνότερον και αγιότερον ...''
quote:
Επομένως, δεν είναι δυνατόν το σύμπαν να δημιουργήθηκε απο το πουθενά. Η ύπαρξη ενός κάποιου ανώτερου, υπέρτατου Όντος, που υπήρχε ανέκαθεν, φαντάζει μια μάλλον λογική εξήγηση σε αυτό το μυστήριο. Τώρα οι διάβολοι, οι παράδεισοι, οι κολάσεις, άγιοι, οι ''αποκαλύψεις'', οι άγγελοι, οι ενσαρκώσεις αυτού του Υπέρτατου Όντος κτλ. πράγματι ακούγονται όχι ιδαίτερα πειστικά.
Mιλάς δηλαδή για αγνωστικισμό?
Edited by - Invader on 23/08/2005 01:31:22