- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ, μιά επιστήμη ή μιά απάτη;;; - .-= ΤΑ ΑΣΤΡΑ =-.
εαν δεν διαθετεις την απαραιτητη υποδομη για να κατανοησεις το βαθυτερο νοημα μιας προτασης, να μας το πεις για να μην παιρνουμε στα σοβαρα τα γραπτα σου.
Αυτο δεν εχει σχεση με την Αστρολογια.
Παρεπιπτοντως, θα ηθελα να ρωτησω το εξης:
ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ, μια επιστημη ή μια απατη;
Για προσπαθησε να μου εξηγησεις τι εννοεις με τη φραση
quote:
Ειναι καλυτερα να διοχετευουν εδω την ενεργεια τους παρα να βγουν στο δρομο με κανα μαχαιρι και οποιον παρει ο Χαρος...
Διοτι δεν διαθετω την υποδομη για να κατανοησω το βαθυτερο νοημα της.
Να ανοιξεις αλλο θεμα να μιλησουμε για την ψυχολογια αν θελεις.
Απο προσβολες και θυμο καλα παμε. Απο τεκμηριωση
ΤΙΠΟΤΑ.
Αγγελος
quote:
κοινα αποδεκτη επιστημη.
Υπαρχουν και ανθρωποι που τα κοινα αποδεκτα δεν τα θεωρουν κοινα και αποδεκτα.
Χωρις αυτους, δεν θα υπηρχε και η ΕΠΙΣΤΗΜΗ.
Δεν ειμαι δικηγορος κανενος και ειδικα της Αστροψυχης, με την οποια (εαν εχεις διαβασει και αλλα θεματα στην παρουσα ενοτητα), δεν εχουμε και τις καλυτερες σχεσεις...
Το αντικειμενο που μας ενδιαφερει ομως, ειναι κοινο.
quote:
Υπαρχουν και ανθρωποι που τα κοινα αποδεκτα δεν τα θεωρουν κοινα και αποδεκτα.
Χωρις αυτους, δεν θα υπηρχε και η ΕΠΙΣΤΗΜΗ.
Συμφωνω. Υπαρχουν ομως και πολυ περισοτεροι ανθρωποι που δυσκολευονται να ξεχωρισουν τη διαφορα μεταξυ του γοητευτικου μυθου και της πραγματικοτητας.
Ποια μεθοδο προτεινεις εσυ angi ωστε να διακρινουμε αν καποιος ειναι παρεξηγημενος πρωτοπορος η αν ειναι απλως λανθασμενος ?
Περιμενω ακομα εξηγηση η συγνωμη για το παρακατω.
quote:
Ειναι καλυτερα να διοχετευουν εδω την ενεργεια τους παρα να βγουν στο δρομο με κανα μαχαιρι και οποιον παρει ο Χαρος...
Αγγελος.
quote:
Αυτο δεν το ειπα με κακη προθεση.
Εννοουσα οτι υπαρχει μια ενεργεια, μια ωθηση, μια σπιθα, μια φλογα μεσα μας που δεν μπορουμε να διοχετευσουμε και να εκφρασουμε στον κοσμο και στην κοινωνια. Ευτυχως ομως μπορουμε να το κανουμε εδω.
Εαν αυτη η ενεργεια που νιωθουμε, δεν διοχετευεται καπου, γινεται μπουμερανγκ, και αναγκαστικα θα εκφραστει αρνητικα (π.χ., στο να εκδηλωνομαστε με βια ή με αποτομο τροπο στο περιβαλλον μας).
Συνηθως οι ανθρωποι με δυσκολο Αρη στο ωροσκοπιο τους το κανουν αυτο. Σε αυτους συμπεριλαμβανομαι κι εγω.
Edited by - angi on 08/04/2006 16:11:25
Δεν θα συμφωνήσω με το φίλο Αστροψυχή και ασφαλώς δεν θα ζητήσω τεκμήρια επιστημονικότητας (ή επιστημοσύνης) για κανένα από τους συνομιλητές, απλά γιατί παίρνω ως δεδομένο ότι ο καθένας εδώ μέσα δεν εκπροσωπεί τίποτα άλλο πέρα από τον εαυτό του και τις προσωπικές του αντιλήψεις.
Ούτε εγώ λοιπόν εκπροσωπώ την αστρολογία (ποιος με όρισε?), και ασφαλώς ούτε οι Βριλ,Αγγελος και velial την επιστήμη (ποιός τους όρισε να εκπροσωπούν ποια επιστήμη? ποιο ρευμα ποια κατευθυνση επιστημονικής σκέψης?)
Είναι ακόμα χαρακτηριστικό το πως οι Βρίλ και Αγγελος επαναλαμβάνουν συνέχεια ότι ο τίτλος του θέματος μας είναι "Αστρολογία:μια επιστήμη ή μια απάτη?" Γιατί το κάνουν αυτό? Πολύ απλά για να παγιδεψουν τους συμμετέχοντες και όσους παρακολουθούν τη συζήτηση σε ένα απλοικό,δυιστικό τρόπο σκέψης. Επιστήμη ή απάτη? Καλό ή κακό? Άσπρο ή μαύρο?
Λυπάμαι πολύ κύριοι αλλά η ζωή είναι πολύχρωμη και τα ελευθερα πνέυματα δεν παγιδευονται με τέτοιου είδους διλλήματα. Μην εκμεταλεύεστε λοιπόν τον τίτλο του θέματος τον οποίο εγώ προσωπικά κρίνω ως απαράδεκτο, και τον οποίο αποδίδω σε λάθος διατύπωση (από απροσεξία ή βιασύνη) του αγαπητού Κέλσου.
Προσωπική μου άποψη την παρούσα χρονική στιγμή είναι ότι η αστρολογία είναι μια "εν δυνάμει επιστήμη" (εφόσον την παρούσα χρονική στιγμή αδυνατεί να ικανοποιήσει τα κριτήρια που η επιστημονική κοινότητα- επίσης την παρούσα χρονική στιγμή-θέτει για την αναγνώριση της) ,και ασφαλώς είναι και τέχνη μιας και τα αποτελέσματα που προκύπτουν από την εξάσκηση της εξαρτώνται άμεσα από τις προσωπικές ικανότητες εκείνου που την εξασκεί (γνώσεις,κριτική σκέψη και διακριση,διαισθηση,δημιουργική φαντασία,συνδυαστική ικανότητα κλπ) Και φυσικά διατηρώ το δικαίωμα μου να αλλάξω άποψη όποτε και αν το θεωρήσω απαραίτητο.Μακριά απο μένα ο αρτηριοσκληρυντικός δογματισμός και η πνευματική αγγύλωση.
Άγγελος,
Περα βρέχει φίλε.Καμμιά επικοινωνία, άλλο μηκος κύματος. Μιλάω για ιδιότητες του χρόνου και παίρνω απαντήσεις που περιέχουν καφετιέρες,χύτρες ταχύτητος και ατομικές βόμβες.
Θα σου ξαναπώ ότι ούτε από ευσεβείς πόθους διακατέχομαι ούτε κάτω χτυπιέμαι ,για τίποτα. Η ζωή μου δεν εξαρτάται από το αν η αστρολογία αναγνωριστεί ως επιστήμη.
Αφού όμως βρίσκεις τόσο υποτιμητικό να διαβάσεις ένα βιβλίο αστρολογίας για να πάρεις έστω και μια ελάχιστη ιδέα για το τι είναι αυτό το οποίο τόσο αναίτια πολεμάς,σου συνιστώ το βιβλίο του Καρλ Γιούνγκ "Συγχρονικότητα: Μια μη αιτιατή συνεκτική αρχή".
Συγχώρεσε τον θεμελιωτή της ψυχολογίας του βάθους που δεν έκανε τη χάρη στους αρτηριοσκληρωτικούς του καιρού του και ασχοληθηκε σοβαρά με τις μεσαιωνικές δοξασίες της απάτης της αστρολογίας,και δώστου την ευκαιρία να σου μαθει πέντε πραγματάκια.
Βρίλ,
quote:
Βασίζεσαι στο ότι θα γίνει με βάση την πάροδο του χρόνου. Αυτό που δεν βλέπεις, έιναι ότι ο όλος μηχανισμός της ΑστοΛΟΓΙΑΣ είναι η επίδραση που έχει μια πίστη στα Άστρα σε ανθρώπους. Δεν είναι επιστήμη. Δεν έχει το ίδιο αποτέλεσμα σε όλους. Θα λειτουργήσει σε όλους το ίδιο και θα έχει σε όλους το ίδιο αποτέλεσμα, άν αποδειχτεί ότι η επίδραση της κίνησης έχει όντως κάποιο αποτέλεσμα -που προσωπικά πιστεύω ότι δεν έχει, γιατί είναι απειροελάχιστη αμελητέα- ή άν το σύνολο των ανθρώπων υποβληθεί σε μια τέτοια πλύση εγγεφάλου, ώστε να το πιστέψει.
Το επιχείρημα σου θα ήταν ισχυρό υπό κάποιες προυποθέσεις. Μια απο αυτές θα ήταν ότι εγώ ή κάποιος άλλος γεννηθήκαμε "πιστευοντας στα άστρα" όπως λες. Όμως αυτό δεν έχει καμμιά σχέση με τη δική μου πραγματικότητα μιας και εγώ τουλάχιστον ,και μέχρι κάποια ηλικία, έκανα το λάθος που εσείς κάνετε τώρα. Είχα άποψη για κάτι για το οποίο δεν είχα την παραμικρή ιδέα. Μέχρι τα 18 αστειεύομουνα με όσους ασχολούνταν με την αστρολογία και προσπαθούσα να αλλαξω θέμα όταν μια συζήτηση έφτανε στην ερώτηση "τι ζώδιο είσαι?" και τα ρέστα.Δεν έκανα καν αυτό που κάνουν όλοι,πιστευοντες και μη,δεν διάβαζα τη στήλη με τα καθημερινά "ωροσκόπια" στην εφημερίδα μου (και ακόμα δεν το κάνω)
Η ενασχόληση μου ήταν εντελώς "τυχαία". Διασχίζοντας κάποιο κεντρικό δρόμο στην Αθήνα το μάτι μου έπιασε στη βιτρίνα ενός βιβλιοπωλείου ένα γεμάτο με περίεργα γεωμετρικά σχήματα εξώφυλλο βιβλίου. Από μικρός είχα τρέλλα με τη γεωμετρία. Πλησιάζοντας είδα ότι ο τίτλος του βιβλίου ήταν "Αστρολογία" Απλά ήμουν πολύ περίεργος για να αντισταθώ...
Το επιχείρημα σου περί "πλύσης εγκεφάλου"θα ήταν επίσης ισχυρό αν κάποιο ή κάποια άτομα απο το στενό μου περιβάλλον ασχολούνταν με την αστρολογία και με τον ένα ή τον άλλο τρόπο είχαν επηρρεάσει τον τρόπο σκέψης μου. Ούτε όμως αυτό ισχύει. Δεν έχω δεχτεί καμμιά επιρροή σε θέματα πίστης.
quote:
Η μόνη περίπτωση να "δουλέψει" ο χρόνος είναι η δεύτερη, δηλ. σύμφωνα με τον Goebels "πές πές, στο τέλος κάτι θα μείνει".
Eδώ συμφωνούμε. Πες πες ψευδοεπιστήμη,πες πες πλάνη,πες πες απάτη,γενικά πες πες κατι χωρίς να ξέρεις γιατί πράγμα μιλάς και τι λες,όλο και κάτι θα μείνει...
quote:
Για΄τι για την μέτρηση, όχι, δεν θα αλλάξει κάτι. Ήδη το μετράμε και το βρήσκουμε αμελητέο. Πιο πολύ βαρυτική επίδραση προκαλεί η μάζα ενός λεωφορείου που περνά δίπλα σου, παρά ένα ουράνιο σώμα που βρίσκεται χιλιάδες έτη φωτός μακριά
Για ποιά μέτρηση μιλάς φίλε? Ποιοι μετράτε τι,και τι βρίσκετε αμελητέο? Σε ποιο λεωφορείο αναφέρεσαι? Μίλησα εγώ για βαρύτητα? Αυτό που είπα είναι ότι η αστρολογία βασίζεται σε νόμους οι οποίοι την παρούσα χρονική στιγμή είναι άγνωστοι στις φυσικές επιστήμες.Το αποκλείεις να συμβαίνει αυτό?
Και γιατί αναφέρεσε σε αποστάσεις? Είπα εγώ τίποτα για ακτίνες και ακτινοβολίες? Αλλά και να έλεγα δεν ξερεις ότι έννοιες όπως το μεγεθος και η απόσταση είναι σχετικές? Για σένα ένα τραπέζι είναι ένα από τα έπιπλα του σπιτιού σου.Το μηρμύγκι όμως πάνω στο τραπέζι νομίζει ότι βρίσκετε στην έρημο Καλαχάρι.Για τα συμπαντικά μεγέθη το ηλιακό μας σύστημα είναι ένας κόκκος άμμου. Και η αστρολογία αναφέρεται σε συμπαντικούς νόμους.
elmarad
quote:
@Mercury: Πάντα η αλήθεια ακούγεται παρανοική και εξωκοσμική γιατι συγκρούεται με τα τείχη της δογματικής λήθης μας...
"Tα πάντα υπάρχουν. Ότι υπήρξε κάποτε και ότι θα υπάρξει στο μέλλον,ενυπάρχει ήδη στο παρόν. Μόνο η συνείδηση μας κάνει διαχωρισμό και δημιουργεί το αίσθημα της ιστορικής ακολουθίας και αυτό του περάσματος του χρόνου. Τα αισθήματα όμως είναι ψευδαισθήσεις, δημιουργήματα της συνείδησης μας, του τρόπου που αντιλαμβανόμαστε τον Κόσμο."

It is the source of all true art and all science.
quote:
Είναι ακόμα χαρακτηριστικό το πως οι Βρίλ και Αγγελος επαναλαμβάνουν συνέχεια ότι ο τίτλος του θέματος μας είναι "Αστρολογία:μια επιστήμη ή μια απάτη?" Γιατί το κάνουν αυτό? Πολύ απλά για να παγιδεψουν τους συμμετέχοντες και όσους παρακολουθούν τη συζήτηση σε ένα απλοικό,δυιστικό τρόπο σκέψης. Επιστήμη ή απάτη? Καλό ή κακό? Άσπρο ή μαύρο?
Οχι δεν εχω στοχο να χρησιμοποιησω κανε διπολο ψευδοδιλημα. Ανεφερα με αρκετη σαφηνεια πιο πριν οτι η αστρολογια ειναι απατη μονο στα χερια αυτων που εκμεταλευονται την ανθρωπινη αναγκη για να βγαλουν χρηματα.
Η Γνωμη μου ειναι οτι η αστρολογια ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ειναι ομως μια συλλογη απο ΓΟΗΤΕΥΤΙΚΟΥΣ ΜΥΘΟΥΣ που για καποιους ανθρωπους μπορει να αποτελουν κατι το σημαντικο.
Η εμονη μου στο θεμα ειναι γιατι ο Αστροψυχη θελει να μου αφαιρεσει το δικαιωμα του λογου επειδη κατα τη γνωμη του δεν εχω αρκετη επιστημινικοτητα. Το αν εχω επιστημονικοτητα η οχι ειναι αλλο ζητημα. Αποψη ομως για το "Αστολογια, μια επιστημη, μια απατη, η ενας Γοητευτικος μυθος ?" εχω. (μπορει να αλλαξει ο τιτλος του θεματος ? αν συμφωνει και ο θεματιθετης που το αφησε ορφανο ?)
Αγγελος
φασκεις και αντιφασκεις.
Αποφασισε τελικα.
Μηπως ξοδεψες πολλα λεφτα στα 090;...
Οι υπολογισμοι σου δεν λαμβανουν υποψη τα ολοκληρωτικα υπολοιπα. Δεν εχω ξοδεψει δεκαρα στα 090.
Αγγελος.
Τι εχετε να χασετε; Προς τι αυτος ο φοβος;
Αφου η Αστρολογια ειναι ΑΠΑΤΗ.
Edited by - angi on 08/04/2006 17:33:22
αγαπητέ PREDATOR και επειδή ειναι ρεπορτάζ, όχι εκτίμηση....
Το σενάριο αυτό, πάντως πολέμου Ελλάδας Τουρκίας, επαναλαμβάνω,
παίζει εδώ και 15 χρόνια,στους κόλπους του ΝΑΤΟ και ο νοών, νόητω.....
Δηλαδή, είναι σχέδια εν εξελίξει αυτά, δεν ειναι ικασίες....
τι να πούμε, φίλε άθεε...
![]()
τι λετε ρε, βαζουμε ολοι ενα χερακι να το φτασουμε στο Νο.5 ετσι να σπασει η γκαντεμια?
![]()
piper
![]()
quote:
Πόλεμος θα γίνει, θέλουμε δε θέλουμε.
Αυτό τουλάχιστον μας διδάσκει η ιστορία εδώ και χιλιάδες χρόνια.
Μπορεί να είναι με τους Τούρκους, ή με τους Βούλγαρους ή με τους Αλβανούς! ή με τους Ιταλούς!.....ή με οποιονδήποτε άλλου μέσω συμμαχιών κ.λ.π.Μπορεί να γίνει αύριο το πρωί! μπορεί σε 300 χρόνια!.....αλλά θα γίνει.
Καλά αμα το πάρουμε έτσι και η γη κάποτε θα καταστραφεί μπορεί σε 10 έτη
Μπορεί σε 100 μπορεί σε 1000 μπορεί σε 100.000.
Τώρα οσο αφορα αυτόν τον πολυδιαφημιζόμενο πόλεμο Ελλάδας Τουρκιάς που ολο
Γίνεται και όλο στο ΘΑ μένει αυτά τα ακούω από μικρό παιδάκι για να μην
Αγχώνεστε τσάμπα στην εποχή μας δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει τώρα σε 50
100 χρονια δεν ξέρω .
quote:
Το σενάριο αυτό, πάντως πολέμου Ελλάδας Τουρκίας, επαναλαμβάνω,
παίζει εδώ και 15 χρόνια,στους κόλπους του ΝΑΤΟ και ο νοών, νόητω.....
Δηλαδή, είναι σχέδια εν εξελίξει αυτά, δεν ειναι ικασίες....
αυτο το σεναριο, δυστυχως, παιζει απο το 1833 (και μαλιστα, ηδη εγιναν 3 πολεμοι μεταξυ μας), οποτε ΠΑΝΤΑ (λογω της ιστοριας) θα παιζει κατι τετοιο!
αλλα προφανως, κανενας μας (ουτε Ελλαδα ουτε Τουρκια) δεν εχει να κερδισει τιποτα! μονο οι "εταιριες κατασκευης οπλων", μιας και οι Τουρκοι ξεγυμνωνονται για υπερβολικες αγορες οπλων... χωρις να τους ενδιαφερει αν πασχουν απο κριση

και χώρες, σημαίνει ότι το λιγότερο κάτι ξερουν...Αυτό το
λένε αναλυτές, κάθε μέρα σε εφημερίδες, γίνονται θέματα, έχουμε
δηλώσεις και καταστάσεις....
Δεν είναι θέμα εκτίμησης, ούτε τύχης....