- Νέο CARGO CULT η "Ελληνική Θρησκεία";; - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
quote:Σου φαίνεται οτι δεν έχω "πάρει ΘΕΣΗ";
Φρόντισε μόνο να παίρνεις ΘΕΣΗ αν θέλεις να είσαι συνεπής.
Δεν κάνω καλά την δουλειά μου. Κι εγώ που νόμιζα οτι είναι φώς-φανάρι η θέση μου...
quote:Ας σε πληροφορήσει κάποιος άλλος ποιός είναι ο σκποπός ενός forum ανταλλαγης απόψεων...
Τις "κριτικές σκέψεις" κράτα τες στο σπίτι σου.
k
ΥΓ
quote:
Ποιά η αξία της "κριτικής σκέψης" που μας την κοτσάρεις φαρδειά - πλατειά εδώ μέσα σαν "όρο" ;
Οι κακές γλώσσες λένε οτι βοηθάει για να μην πιάνεσαι κορόιδο... αλλά δεν ξέρω αν αυτό έχει κάποια αξία για εσένα.
Edited by - kynikos on 29/12/2004 03:55:26
Η παραγωγή και στη συνέχεια η διαχείρηση ενός αυθαίρετου νοήματος δεν είναι κριτική σκέψη.
Είναι απλά μιά σοφιστεία που φιλοδοξεί να γίνει φιλοσοφία .
Μπορούμε να κατανοήσουμε ένα φορτίο Παπούα να βαραίνει προσωπικά εσένα και να προσπαθείς εναγωνίως να απαλλαγείς απ`αυτό.
Το να προσπαθείς να το φορτώσεις σε άλλες πλάτες ίσως σε ανακουφίζει προσωρινά.
Το κατανοούμε.
Το να μιλήσεις για ένα ζήτημα (όπως αυτό που έθεσες ) σε καθιστά τον κυριότερο μέτοχο
Είναι μάταιο να διαφοροποιηθείς απο την ίδια σου τη σκέψη.
Μάλα λόγια έχεις ένα κάργκο κάλτ δεμένο πάνω στό όνομά σου όσο κι`αν προσπαθείς να πείσεις ότι είσαι έξω απο την ίδια σου τη σκέψη.
Θα μπορούσες ευγενέστερα τουλάχιστον να θέσεις το θέμα σου σαν μιά προσωπική σου ανησυχία, παρά σαν μιά "πολεμική" , και μετά να ψάχνεις για ανιστόρητους "εχθρούς".
Ξέρουμε πολύ καλά και απο φόρουμς και απο συζητητές.
Εσύ αγαπητέ μου να τα ξανακοιτάξεις μήπως και τα καταλάβεις καλύτερα.
quote:Αφού το έχεις καταλάβει αυτό, χαίρομαι για πάρτη σου.
Η παραγωγή και στη συνέχεια η διαχείρηση ενός αυθαίρετου νοήματος δεν είναι κριτική σκέψη.
quote:Ό,τι πεις, Ελλαδούσμπα.
Το να μιλήσεις για ένα ζήτημα (όπως αυτό που έθεσες ) σε καθιστά τον κυριότερο μέτοχο
Άσε με λοιπόν τώρα να εκθέσω περαιτέρω τις... ανησυχίες μου. ![]()
k
quote:
Άσε με λοιπόν τώρα να εκθέσω περαιτέρω τις... ανησυχίες μου.
Φυσικά και θα σε αφήσω Kynikos.
Τούτο δα μας έλειπε....
Μα τόσο πολύ ανησυχείς ;
Εντάξει , πέστα μας .
Σε ακούμε .
Τι ανασφάλεια είναι αυτή τελοσπάντων;
Κάποιος λέει ....
"Just as the people of the cargo cults sooner or later get bored and angry about
the world's complexity and its failure to fit their unrealistic expectations,
so the cargo cult politicians nurse a grudge against a civilisation that does
not fit their preconceptions. They deny or sneer at its achievements and become
cynical, twisted, and bitter. We have much more sympathy with those who appreciate
the greatness of what the West has achieved – even those with whom we have
substantial disagreements – than with any of the cargo cult politicians,
regardless of what ideals they profess."
Στο : http://www.settingtheworldtorights.com/node/49
"The cargo cult members do not know how the goods of foreigners are made. They believe that the arrival of cargo must be stimulated by some kind of religious ritual, because the gods will respond only to correctly performed ceremonies. Cult leaders and sometimes whole native communities demonstrate that they have received news about the coming of cargo by falling into ecstatic states."
Στο :http://www.afa.org/magazine/1991/0191cargo.asp
Περισσότερες πληροφορίες στα sites:
http://www.lhup.edu/~dsimanek/cargocul.htm
http://anth.ucalgary.ca/DHatt/Anth473/Cargo.htm
http://www.ie.ncsu.edu/jwilson/colloq.html
Φαίνεται πεντακάθαρα ότι τέτοιου είδους Cults , καλλιεργούνται και δοκιμάζονται πάνω στα σώματα των ίδιων των ιδεοπαραγωγών ομάδων-λαών-πηθυσμών , και στη συνέχεια γίνονται "επιστήμες" με λαμπρούς νέους απόφοιτους culters, to be culted, &cult confirm all that cult needs .....
Πως τόλμησες να αντιμιλήσεις στον Master ( .. of disaster); Δεν υπάρχει ντροπή τέλος πάντως σε αυτό το forum!! Άσε να κάνει το κήρυγμα (ανησυχίες)!
Και άλλη φορά πριν μιλήσεις να λες σε παρακαλώ τρεις φορές το cargo cult, αφού απενδυθείς της χλαμύδος σου!
Όσο αφορά εμένα, άργησα λίγο να απαντήσω, γιατί είμαι στην παρέλαση..
Φιλικά, ath, Μεσσηνία
ΥΓ. Α συγγνώμη, ξέχασα να αναφερθώ στην ηρωική καταγωγή μου.. diko mou progono Neytwna.
Edited by - ath on 30/12/2004 04:50:19
Ώχ..
Τι έκανα ;;
Ωιμέ τον βαρυόμοιρο.............
Συγγνώμη .
Μα.. Πως τόλμησα;
Είμαι αχαρακτήριστος.
quote:
Φαίνεται πεντακάθαρα
(!!!)...
quote:
ότι τέτοιου είδους Cults , καλλιεργούνται και δοκιμάζονται πάνω στα σώματα των ίδιων των ιδεοπαραγωγών ομάδων-λαών-πηθυσμών , και στη συνέχεια γίνονται "επιστήμες" με λαμπρούς νέους απόφοιτους culters, to be culted, &cult confirm all that cult needs .....
...
Real stupidity beats artificial intelligence any time. -- Terry Pratchett
quote:
quote:
--------------------------------------------------------------------------------
Εν ολίγοις, η Ελληνική Θρησκεία είναι ΟΚ από μόνη της. Ο άνθρωπος μπορεί να πιστέψει και σε σαφώς πιο περίεργα πράγματα, συγκριτικά η "ελληνική θρησκεία" είναι πολύ mainstream. Η Ελληνική Θρησκεία, όμως, που ισχυρίζεται ότι συνεχίζει κάποια ελληνική παράδοση, που ισχυρίζεται ότι ανασταίνει την αρχαιότητα, που ισχυρίζεται ότι αποτελεί μοναδική "ελληνική" θρησκευτική έκφραση, είναι cargo cult.Για τον απλούστατο λόγο ότι έχει μόνο επιφανειακή σχέση με τον αυθεντικό δωδεκαθεϊσμό που έχει εκλείψει οριστικά εδώ και 1500 χρόνια και καιρός να αρχίσουμε να το συνειδητοποιούμε σιγά-σιγά.
--------------------------------------------------------------------------------
όπως έχω ίδη γράψει ,στην κεντρική ιδέα συμφωνούμε.Αρχικά δεν μπορεί να υπάρξει αναβίωση όταν δεν γνωρίζουμε την αρχαία ελληνικ΄κ θρησκεία.Εκτός και αν ανκατασκευαστεί οπότε μιλάμε για κάτι άλλο.
Η προσωπικη μου άποψη είναι ότι θα προστεθεί άλλο ένα ιερατείο,χωρις να οφελεί τουλάχιστον εμένα προσωπικα.
είχα γράψει στο ίδιο τόπικ ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη.Αν υποθετικά μπρούσε να γίνει αναβίωσει ,δεν υπάρχει το αντίστοιχο πνευματικο υπόβαθρο για να την υποστηρίξει.
σε προηγούμενη παρέμβαση ανέφερασ ότι ήμουν στα περσινά Προμήθεια.Εκτός απο τον γνωστό ομοφυλόφιλο και το τσούρμο του και τους άσχετους(έτερο.. ή όμο..)διέκρινα και κάποιους(ελάχιστους βέβαια) εξαιρετικούς θεωρητικούς, πολύ μορφωμένα άτομα, και μου προξένησε εντύπωση (και καχυποψία).
Καταλαβαίνεις κυνικέ τι γίνεται όταν υπάρχουν κάποιοι αξιόλογοι άνθρωποι σένα πλήθος.(ΤΟΥΛΆΧΙΣΤΟΝ ΔΙΝΟΥΝ ΤΙΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ).Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που διαφωνώ με την παρομοιοσή σου με τους Παπούα , είναι κάτι εντελώς διαφορετικό.Στην μια περίπτωση δεν υπάρχει καθόλου πνευματικό υπόβαθρο(παπούα) και στην άλλη υπάρχει για δικό της όφελος.
quote:
Τό γεγονός οτι τόσοι πολοί το πήραν προσωπικά, με αφήνει άναυδο!
Φαίνεται οτι πιο πολλοί βλέπουν τον εαυτό τους έτσι (σαν cargo cult) απο οτι νόμισα αρχικά. (κοινώς λαυράκι, αλλά ειλικρινά δεν το περίμενα )
'ισως γιατί αφήνεις υπονοούμενα στην πορεία της συζήτησης ενώ στην αρχή ακόμα κάποια μέλη ζήτησαν αποσαφήνιση
ΑΡΓΗΣΑ ΛΙΓΟ.
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΒΛΕΠΕΤΕ.
ΚΥΝΙΚΟΣ :
ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΑΡΧΥΤΑ………..ΓΙΑ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ.
ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΑΠΑΝΤΗΣΗ, Ο ΚΑΘ’ ΕΝΑΣ ΑΣ ΒΓΑΛΕΙ ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ.
ΣΟΥ ΠΑΡΑΘΕΤΩ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΜΟΥ ΠΑΡΕΘΕΣΕΣ.
[Εντούτοις είναι ένα «θαύμα»(prodige), που έγινε από τον Αρχύτα, έναν Πυθαγόρειο φιλόσοφο ο οποίος δεν είναι λιγότερο θαυμαστός (από τον Δημόκριτο που αναφέρει παραπάνω στο άρθρο) και για τον οποίο οι πιο γνωστοί από τους Έλληνες συγγραφείς και μεταξύ άλλων ο φιλόσοφος Φαβορίνος ο οποίος συνέλεξε με παρά πολύ προσοχή τις παλιές αναμνήσεις – καταγραφές(souvenirs),που έχουν διηγηθεί με τόνο πολύ καταφατικό, ότι μια ξύλινη «περιστερά» η οποία έγινε από τον Αρχύτα χρησιμοποιώντας τους «νόμους της μηχανικής»( à l'aide de la mécanique)(εννοεί την πνευματική) η οποία χωρίς αμφιβολία υποστηριζόταν με κάποιο μέσο ισορροπίας και ο αέρας τον οποίο αυτή «περιέκλειε»(renfermait) «μυστικά»(secrètement) την έκανε να μετακινείται. Θέλω επάνω σ’ ένα το θέμα με λίγες πιθανότητες να τοποθετήσω τις κατάλληλες λέξεις του Φαβορίνου : «ο Αρχύτας ο Ταραντίνος ο οποίος υπήρξε φιλόσοφος και μηχανικός έφτιαξε μια ξύλινη περιστερά, η οποία πετούσε αλλά μια φορά προσγειώθηκε, δεν μπόρεσε να ξανασηκωθεί και ο μηχανισμός σταμάτησε εκεί».
"Σαν επιχειρήματα, εν προκειμένω, θα θεωρούσα επίσης κάποιον έστω χονδροειδή υπολογισμό του βάρους μιας τέτοιας μηχανής (ξύλινης ή πύλινης κατασκευής) με το φορτιο του νερού και των καυσίμων της.
Θα περίμενα επίσης κάποιον προχειρο υπολογισμό για το εμβαδόν των φτερών που θα χρειαζόταν για να παράγει την απαιτούμενη στήριξη για την διεκπεραίωση πτήσης. Μην ξεχάσεις να προσθέσης και το βάρος των φτερών στο σύνολο. Καλό θα ήταν να μαντέψουμε και το υλικό των φτερών, μια που δεν αναφέρεται τίποτα για ύφασμα!
Τέλος θα ηθελα έναν υπολογισμό ως προς πόσα κιλά ώθησης θα χρειαζόταν το εν λόγω κατασκεύασμα για να απογειωθεί και να πετάξει για - πόσα μέτρα είπες; 200;; απο που βγαίνει αυτό;;
Όταν τελικά διαπιστώσεις πόσα κιλά ώθησης χρειάζονται, μην ξεχάσης να ελέγξεις αν αυτά θα μπορούσαν να παραχθούν απο τον αρχικό σου μηχανισμό. Ισως να χρειαστεί να ξαναυπολογίσεις το βάρος..."
( μην περιμένεις εξηγήσεις με όρους που ανακαλύφθηκαν τον περασμένο αιώνα).
ΟΠΩΣ ΒΛΕΠΕΙΣ ΚΙ Ο ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ ΔΕΝ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙ ΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΦΑΒΟΡΙΝΟΥ, ΑΠΛΑ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ.
ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΝΕΙ.
ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΛΕΞΟΥΜΕ ΣΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΟΜΩΣ, ΝΑ ΔΕΧΘΟΥΜΕ ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ ΟΤΙ Η ΠΡΩΤΗ ΜΟΡΦΗ ΙΠΤΑΜΕΝΗΣ ΜΗΧΑΝΗΣ (και χωρίς να κρέμεται από σπάγκους και άλλες αυθαίρετες κατασκευές που αναφέρεις)
ΚΟΣΜΕΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΥΑΛΟ ΚΑΙ ΕΥΡΕΣΙΤΕΧΝΙΑ. ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΟΣ ΑΛΛΟΥ ΛΑΟΥ.
ΓΙΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΙΜΑΙ ΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΠΟΥ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΜΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ ΩΣ ΠΡΟΓΟΝΟΛΑΤΡΗ ΑΡΧΑΙΟΠΛΗΚΤΟ CARGO-ΚΟΥΛΤΟΥΡΙΑΡΗ ΚΑΙ ΕΝΑ ΚΑΡΟ ΤΑΜΠΕΛΕΣ ΠΟΥ ΣΠΕΥΔΕΙΣ ΝΑ ΠΡΟΣΔΙΔΕΙΣ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΚΑΝΟΥΝ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΕ ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ.
« Εγώ περιέγραψα ένα συγκεκριμμένο ανθρωπολογικό φαινόμενο της εποχής μας, και αναρωτήθηκα κατα πόσο μριάζει στις πιο ακραίες Προγονοθρησκευτικές απόψεις που βλέπουμε εδώ μέσα.»
ΛΑΘΟΣ ΚΥΝΙΚΕ.
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΚΡΑΙΕΣ ΠΡΟΓΟΝΟΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ «ΕΔΩ ΜΕΣΑ».
ΕΣΥ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙΣ ΕΔΩ ΚΙ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΝΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙΣ ΣΕ ΒΑΘΜΟ ΗΛΙΘ,,,,,,,,ΤΟΣ ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ «ΕΔΩ ΜΕΣΑ» ΚΑΙ ΝΑ ΚΟΛΛΑΣ ΤΑΜΠΕΛΕΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ, ΜΕ ΜΙΑ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΠΟΥ ΣΕ ΔΙΑΚΡΙΝΕΙ ΕΠΕΙΔΗ ΔΙΑΒΑΣΕΣ ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΚΑΙ ΜΑΣ ΕΧΕΙΣ ΣΚΟΤΙΣΕΙ ΠΡΟΣΠΑΘΩΝΤΑΣ ΝΑ ΕΡΜΗΝΕΥΣΕΙΣ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΙΣΜΑ ΤΩΝ ΓΥΑΛΙΩΝ ΠΟΥ ΦΟΡΑΕΙ Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΤΟΥ.
ΠΟΤΕ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΟΤΙ ΤΑ ΤΩΝ ΠΑΠΟΥΑ ΔΕΝ ΚΟΛΛΑΝΕ ΠΑΝΤΟΥ.
ΟΤΑΝ ΘΑ ΣΟΥ ΜΙΛΗΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΔΩΔΕΚΑΘΕΟ ΚΑΙ ΤΕΤΟΙΕΣ ΜΠΟΥΡΔΕΣ, ΤΟΤΕ ΠΕΣ ΤΟΥ ΟΤΙ ΘΕΣ.
ΟΤΑΝ ΘΑ ΜΙΛΑΜΕ ΜΕ ΠΗΓΕΣ ΘΑ ΨΑΧΝΕΙΣ ΝΑ ΒΡΙΣΚΕΙΣ ΠΗΓΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙΣ ΜΕ ΠΗΓΕΣ.
ΚΑΙ ΟΧΙ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΚΑΝ.
ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΝΑ ΣΟΥ ΕΧΟΥΝ ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ 1830 ΠΟΥ ΣΟΥ ΠΑΡΑΘΕΤΩ (στο θέμα της περιστεράς ).
quote:
διαφωνούν ανοιχτά με ιδεολογίες του παρελθόντος, οι οποίες μάλιστα, κάποτε εφαρμόστηκαν και απέτυχαν.
Για πες μας,που ακριβως εφαρμοστηκαν και απετυχαν ;
quote:
Παντού σ΄ αυτό τον κόσμο.
Γνωρίζεις εσύ κάποια χώρα στην οποία εφαρμόστηκε η ιδεολογία που ασπάζεσαι και εξακολουθεί να υφίσταται μέχρι σήμερα με επιτυχία;

quote:quote:
Παντού σ΄ αυτό τον κόσμο.
Γνωρίζεις εσύ κάποια χώρα στην οποία εφαρμόστηκε η ιδεολογία που ασπάζεσαι και εξακολουθεί να υφίσταται μέχρι σήμερα με επιτυχία;
[center][/center
Αναλογως τι εννοεις απετυχε.Στρατιωτικα εχασε ευτυχως για εμας,μια που στο τελος πολεμουσε εναντιον ολων.Σε ολη την ιστορια της ανθρωποτητας,οποιος αισθανοταν δυνατος,προσπαθησε να υφαρπαξει τον πλουτο των αλλων.Ειτε ηταν δημοκρατης,ειτε φασιστας,ειτε κομμουνι,ειτε τυρρανος,ειτε ολιγαρχης,ειτε αυτοκρατωρ,ειτε φυλαρχος.
Οικονομικοκοινωνικα ομως θριαμβευσε.Πετυχε το απιστευτο σε ελαχιστο χρονο.Αν το 32 ελεγε καποιος στον χιτλερ,οτι σε 3 χρονια η γερμανια θα ειναι,οπως πραγματι ηταν το 35-36,θα σε ελεγε υπερασιοδοξο και ονειροπολο.
quote:
Αναλογως τι εννοεις απετυχε.
Απέτυχε μια ιδεολογία σε σύγκριση με κάποια άλλη. Με δεδομένο, ότι καμιά ιδεολογία δεν είναι τέλεια.
Η πιο πετυχημένη ιδεολογία είναι αυτή που έχει την δυνατότητα να εξελίσσεται και να προσαρμόζεται ταχύτερα στο μέλλον, σε έναν κόσμο που διαρκώς μεταβάλλεται, πολλές φορές απρόβλεπτα.
Οι ιδεολογίες που δεν έχουν την δυνατότητα να εξελίσσονται, τελικά καταρρέουν.
quote:
Οικονομικοκοινωνικα ομως θριαμβευσε.
Όλο το οικονομικό σύστημα του Χίτλερ βασίστηκε πάνω στην στρατιωτική βιομηχανία και όλοι έπρεπε να θυσιαστούν αδιαμαρτύρητα γι αυτό τον σκοπό.
Επίσης, στην χώρα, προϋπήρχε του Χίτλερ ένα μεγάλο ανθρώπινο δυναμικό μεγάλων επιστημόνων. Ο Χίτλερ το αξιοποίησε στη βάση της δικής του μονόπλευρης ιδεολογίας.
Αυτή η τακτική ήταν μια φούσκα, ένα αδιέξοδο. Έτσι, ακολουθήθηκε η πολιτική του Lebensraum ή αλλιώς του πλιάτσικου.
Βέβαια, σε μια χώρα, όπου το καθεστώς επιβάλει ένα συγκεκριμένο μοντέλο ιδανικού και ευτυχισμένου πολίτη και ένα συγκεκριμένο τρόπο ζωής για όλους και απαγορεύει με την ισχύ των όπλων, να απαιτείς, να διαμαρτύρεσαι και να σκέφτεσαι διαφορετικά, δίνει πάντα την εντύπωση ότι σε αυτήν την χώρα όλα πάνε κατ΄ ευχή και οι πολίτες είναι ευτυχισμένοι.
quote:
Πετυχε το απιστευτο σε ελαχιστο χρονο
Απίστευτο ήταν αυτό που πέτυχε η δυτική Γερμανία, όπου με το τέλος του πολέμου η χώρα είχε ισοπεδωθεί τελείως.
Δεν έμεινε πέτρα πάνω στην πέτρα.
Κι όμως, δέκα χρόνια μετά, έγινε ένα θαύμα που όμοιό του δεν είχε ζήσει η Γερμανία.
Γιατί λοιπόν να έχουμε ως πρότυπο την Ναζιστική Γερμανία και όχι την Γερμανία μετά τον Χίτλερ..;

quote:
Οι ιδεολογίες που δεν έχουν την δυνατότητα να εξελίσσονται, τελικά καταρρέουν.
Σωστό. Είναι όμως και σχετικό με το διακύβευμα της συγκεκριμένης κουβέντας? Νομίζω όχι.
Είναι σωστό στη βάση του οτι μια ιδεολογία για να είναι ελκυστική και κατά κάποιον τρόπο "αποτελεσματική", θα πρέπει να βασίζεται σε πολύ λίγες, αλλά διαχρονικές αξίες. Μόνο έτσι μπορεί να διατηρηθεί σε βάθος χρόνου.
Αν είναι δηλαδή ευέλικτη και δεκτική στις αλλαγές και τις επιμέρους εξελίξεις, αλλά ακέραιη και ατόφια στον πυρήνα και την ουσία της.
Ωστόσο, το πρόβλημα που διαπραγματευόμαστε εδώ δεν είναι ιδεολογικό στην ουσία του, αλλά μόνο στην επιφάνειά του. Σε αυτήν την επιφάνεια εδράζονται τα κάθε είδους τσιτάτα και προπαγάνδες. Όλα αυτά δηλαδή, που σαν μόνη τους λειτουργία και σκοπιμότητα, έχουν την εξυπηρέτηση πρόσκαιρων, τοπικών, περιορισμένων και στην τελική ευκαιριακών και τυχοδιωκτικών συμφερόντων.
Το αληθινό ζήτημα είναι ο τρόπος θέασης και κατανόησης της λειτουργίας του Πολίτη εντός της Πολιτείας. Κι αυτό είναι ένα θέμα που ξεπερνά την επιδερμίδα του κάθε κουστουμιού, είτε αυτό λέγεται φασισμός και κομμουνισμός, είτε θεοκρατία ή δημοκρατία οποιουδήποτε τύπου.
Αλλά όλα αυτά όπως αποδείχτηκε παραπάνω, για τους περισσότερους είναι ψιλά γράμματα...
quote:
Κι όμως, δέκα χρόνια μετά, έγινε ένα θαύμα που όμοιό του δεν είχε ζήσει η Γερμανία.
Γιατί λοιπόν να έχουμε ως πρότυπο την Ναζιστική Γερμανία και όχι την Γερμανία μετά τον Χίτλερ..;
Η απάντηση είναι ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΥΟ.
Γιατί στην πραγματικότητα, το πρώτο μοντέλο είναι ακριβώς όπως το περιέγραψες, και φαντάζομαι δεν χωράει δεύτερη κουβέντα, ενώ το δεύτερο δεν είναι καν μοντέλο.
Το "θαύμα" της μεταπολεμικής δυτικής ομοσπονδιακής Γερμανίας είναι επί της ουσίας ανύπαρκτο. Βασίστηκε στην σχεδόν πλήρη διαγραφή των χρεών και αποζημιώσεών της έναντι των νικητών του πολέμου, στην σύνδεση της αποπληρωμής όσον απέμειναν με ρήτρες ανάπτυξης, στην αθρόα προσέλευση σχεδόν τζάμπα εργατικού δυναμικού από τις χώρες του νότου και της Τουρκίας, στην μηδενική συμμετοχή της Γερμανίας σε οποιανδήποτε στρατιωτική δαπάνη, στην επιμέλεια των Συμμάχων στο θέμα της ανασύστασης και επαναλειτουργίας των βιομηχανικών υποδομών, αλλά αυτή την φορά με κεφάλαια και στόχευση εξ Αμερικής, και τέλος αλλά κυριώτερα, στην εισροή πακτωλού χρηματοδοτήσεων κάθε τύπου από τις ΗΠΑ, με σκοπό κυρίως την θωράκιση της Δύσης έναντι του Σοβιετικού μπλοκ, μέσω μιας στρατιωτικοποιημένης και οικονομικά ελεγχόμενης κεντροδυτικής Ευρώπης.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως ο γερμανικός λαός δούλεψε σαν σκύλος από την στιγμή που ανέλαβε ο Αντενάουερ, αλλά το γεγονός πως υπήρχαν δουλειές, άρα οικονομικό σύστημα, άρα ανάπτυξη, οφείλεται αποκλειστικά στους λόγους που ανέπτυξα παραπάνω.
Σε κάθε άλλη περίπτωση, οι Γερμανοί θα φυτοζωούσαν σε έναν φαύλο κύκλο εσωστρέφειας και ανεπάρκειας κεφαλαίων και πόρων. Ότι δηλαδή είχε συμβεί πριν και μετά τον πρώτο πόλεμο.
There is no Dark Side of the Moon really. In fact it is all Dark.
quote:
Όλο το οικονομικό σύστημα του Χίτλερ βασίστηκε πάνω στην στρατιωτική βιομηχανία και όλοι έπρεπε να θυσιαστούν αδιαμαρτύρητα γι αυτό τον σκοπό.
Αλλο ενα προβατο-θυμα της γελοιας προπαγανδας των νικητων του πολεμου.
Ο χιτλερ παρελαβε μια οικονομια με 6-7.000.000 ανεργους.Στον πρωτο χρονο πανω απο 3.500.000 ανθρωποι βρηκαν δουλεια.Το 1935 πιο ευκολο ηταν να βρεις εξωγηινο στη γερμανια παρα ανεργο.
Ας δουμε τωρα τι ποσοστο του ΑΕΠ της γερμανιας αποτελουσαν οι εξοπλισμοι αυτα τα χρονια.
1933 4%.
1934 4%
1935 7&.
Τι εγινε ομως αυτα τα χρονια;Εκτος απο τους περιφημους αυτοκινητοδρομους,χτιστηκαν περιπου 1.500.000 σπιτια στις πολεις και περιπου 100.000 στα χωρια.
Αυτα τα σπιτια,η νοικιαζοταν με αντιτιμο το ενα ογδοο του μισθου,η,μολις παντρευοταν ενα ζευγαρι αποκτουσε σπιτι με δεκαετες δανειο.Με καθε παιδι,χαριζοταν το ενα τεταρτο του δανειου,δηλαδη οικογενεια με 4 παιδια ειχε ξοφλησει....
quote:
Απίστευτο ήταν αυτό που πέτυχε η δυτική Γερμανία, όπου με το τέλος του πολέμου η χώρα είχε ισοπεδωθεί τελείως.
Δεν έμεινε πέτρα πάνω στην πέτρα.
Γελαει ο κοσμος.Δωσε και σε εμενα μια χωρα οπου δεν εχει μεινει πετρα πανω σε πετρα και απειρη χρηματοδοτηση απο τις ΗΠΑ και θα σε τρεχω με αναπτυξη οση γουσταρεις.
Το κακο δεν ειναι η αμαθεια σας,το κακο ειναι οτι ψηφιζεται.
quote:
Το κακο δεν ειναι η αμαθεια σας,το κακο ειναι οτι ψηφιζεται.
Όχι. Το κακό είναι οτι ψηφίζεις εσύ, που είσαι εκτός από αμαθής και φανατισμένος, ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ.
quote:
skartados
quote:
Το κακο δεν ειναι η αμαθεια σας,το κακο ειναι οτι ψηφιζεται.Όχι. Το κακό είναι οτι ψηφίζεις εσύ, που είσαι εκτός από αμαθής και φανατισμένος, ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ.
Ετσι μπραβο,ψαξε να βρεις αν εχω κανενα ορθογραφικο λαθος.Τι αλλο σε μενει να κανεις αλλωστε;Εγω μιλαω με στοιχεια και εσεις με θελω που εχει βγαλει ο καθε βλαμενος ανιστορητος απο τα αδυτα του κωλου του και εσεις απλως τα αντιγραφετε.Αντε καλοφαγωτα..
quote:
skartados
Ετσι μπραβο,ψαξε να βρεις αν εχω κανενα ορθογραφικο λαθος.Τι αλλο σε μενει να κανεις αλλωστε;Εγω μιλαω με στοιχεια και εσεις με θελω που εχει βγαλει ο καθε βλαμενος ανιστορητος απο τα αδυτα του κωλου του και εσεις απλως τα αντιγραφετε.Αντε καλοφαγωτα..
Επειδή φαίνεται πως ούτε το φτύσιμο που τρως ομαδόν δεν αντιλαμβάνεσαι, θα το θέσω διαφορετικά.
Δεν απασχολεί κανέναν το φασιστικό παραλήρημα στο οποίο έχεις περιέλθει.
Δεν είναι μόνο που οι μισοί ινστρούχτορές σου βρίσκονται στην κατά το κοινώς λεγόμενον, Μπουζού, αναμένοντας μάλιστα και τους υπόλοιπους μισούς, είναι που καπελώθηκες και την Ουρανία για αρχηγό, και έχεις χάσει την μπάλα.
Εδώ που τα λέμε, τόσο το δικό σου, όσο και των ομοιδεατών σου το επίπεδο, αντλούνε το ύψος τους από εκείνο της κόρης του αρχηγού, που έγινε αρχηγός ελέω μπαμπά και παρακάμπτοντας την ιεραρχία. Όμορφα πράγματα, οικογενειακά...
Προς θεού βεβαίως. Αν ο αρχηγός πάρει 40%, η τάξη και η αξιοκρατία θα επανέλθουν στο κόμμα. Η νομενκλατούρα και ο νεποτισμός δεν έχουν καμία θέση σε ένα κόμμα εξουσίας άλλωστε. Όσο αποτελεί ακόμα ένα μπουλούκι κάφρων, τραμπούκων, ψυχικά και ορμονικά διαταραγμένων, είναι άλλη υπόθεση...