ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- ΧΟΡΤΟΦΑΓΙΑ - Απόψεις, Προτάσεις κ.ά.

- ΧΟΡΤΟΦΑΓΙΑ - Απόψεις, Προτάσεις κ.ά.

allzzaro61 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 4/4
23/11/2012, 05:07:44
quote:
skartados

Οι λαοι της θαλασσας.δηλαδη οι αχαιοι δαναοι κατεστρεψαν ολη τη περιοχη της νοτιοανατολικης μεσογειου,εκτος φυσικα απο την ελλαδα.μια και ηταν ελληνες.

Δεν κατέστρεψαν όλη την ανατολική Μεσόγειο. Η Αίγυπτος π.χ. τους απέκρουσε. Περιφερειακές περιοχές της Μικράς Ασίας δεν επλήγησαν. Ούτε είναι επιχείρημα υπερ της ελληνικής καταγωγής όλων τους η μη καταστροφή της Ελλάδας. Επειδή μερικοί από αυτή τη συνομοσπονδία κατάγοντααν από το Αιγαίο (αλλά και την Ανατολία) δεν συνεπάγεται ελληνικότητα σε όλη αυτή την συνομοσπονδία.

Υπόψιν, μιλάμε για μια εκτεταμένη ομάδα λαών που ο καθένας είχε το ξεχωριστό του όνομα. Πέρα από τους Ντανούνα ή Ντένυεν τους οποίους μόνο με καλή θέληση χάριν της ηχητικής ομοιότητας με το "Δαναοί" μπορούμε να θεωρήσουμε Ελληνες, οι υπόλοιποι είναι οι Εκβές, Τζεκέρ, Σαρντάνα, Σεκελές, Πελεσέτ, Λούκα, Τερές, Μεσβές...(ίσως να μου ξεφεύγουν κανάς-δυό ακόμα). Οι δε Εκβές εμφανίζονται περιτμημένοι κάτι που δε νομίζω να γινόταν στους Ελληνες της Ομηρικής κοινωνίας.

Εγώ δέχομαι ότι συμμετείχαν και Ελληνες στις τάξεις τους, όχι ότι όλοι ήταν Ελληνες και μάλλον δύσκολα θα ίσχυε κάτι τέτοιο με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία.

quote:
skartados

Στις περιοχες που αναφερεσαι,φυσικα και πηγαν οι δαναοι και φυσικα ο αλανθαστος ομηρος,ο σπουδαιοτερος ανθρωπος ολων των εποχων αναφερεται.

Καὶ τὸν ἀπείκασε ὁ ξανθὸς Μενέλαος σὰ μιλοῦσε,
καὶ τοὺς φωνάζει καὶ λαλεῖ μὲ φτερωμένα λόγια·
“Ποιός ἄνθρωπος, παιδάκια μου, μετριέται μὲ τὸ Δία;
ἀθάνατοί 'ναι οἱ πύργοι του καὶ τὰ καλά του ἐκείνου·
θνητὸς μονάχα στὰ καλὰ μ' ἐμένανε μετριέται,
ἢ κι ὄχι· τὶ μὲ πάθια μου καὶ μὲ πολλὰ ταξίδια
μὲς στὰ καράβια τά 'φερα χρόνους ὀχτὼ γυρνώντας·
Κύπρο, Φοινίκη διάβηκα, Αἴγυπτο, Αἰθιοπία,
καὶ Σιδονιῶτες κι Ἐρεμπούς, καὶ τῆς Λιβύας τὴ χώρα

Ραψωδια δ 80-85

Ε δεν πηγαν εκδρομη εκει,πλιατσικο και λεηλασιες εκαναν..

Αυτά υποτίθεται είναι ταξίδια του Μενέλαου μετά την πτώση της Τροίας. Τα λάφυρα τα οποία λέγεται ότι μοίρασαν οι Αχαιοί στην Α ραψωδία της Ιλιάδας υποτίθεται αποκτήθηκαν πριν από την επίθεση στην Τροία ή τουλάχιστον πριν τα γεγονότα του τελευταίου έτους στο οποίο τοποθετείται η αφήγηση της Ιλιάδας. Αρα είναι λογικό να αφορούν τις περιοχές που σου είπα. Και απ' ό,τι βλέπω στο απόσπασμά που φέρνεις απουσιάζει η βασική χώρα που διέλυσαν οι Λαοί της Θάλασσας, το Χάττι ή αλλιώς η αυτοκρατορία των Χετταίων. Επίσης αναφέρεται η Αιθιοπία όπου δεν πήγαν οι Λαοί της Θάλασσας.

Ο Ομηρος μάλλον εμπνέεται από λαούς που στην εποχή του είχαν επαφές οι Ελληνες ναυτικοί όπως π.χ. Φοίνικες, Αιγύπτιους και άλλους ανατολίτες.

quote:
skartados

Δηλαδη λες,οτι ενω οι αιγυπτιοι περιγραφουν το ντου που εφαγαν απο τους δαναους γυρω στο 1200 π.χ,ενω και ο αλανθαστος αναφερεται ξεκαθαρα σε αυτο ακριβως την ιδια εποχη,αυτα ειναι συμπτωματικα και δεν ανταποκρινονται στην αληθεια.Πραγματι η υποθεση σου εχει πιθανοτητες μια στο τρις να ειναι αληθης.Πιστευω πως αν βρεθει και βιντεο θα πειστεις....

Οι Αιγύπτιοι περιγράφουν πολλούς λαούς στο περίφημο "ντου" και όχι έναν.

Και δύο ακόμα σημαντικές παρατηρήσεις:

- Το απόσπασμα είναι μέρος της πλαστής ιστορίας που διηγείται ο Οδυσσέας στον Εύμαιο για την προέλευσή του στα πλαίσια συγκάλυψης της πραγματικής του ταυτότητας. Γι'αυτό άλλωστε στην αρχή ο Οδυσσέας του αναφέρει ψευδώς ότι κατάγεται από την Κρήτη(ξ,199-200). Θέλω να πω αν στο ίδιο το έπος του "αλάνθαστου" αναγνωρίζεται η ιστορία ως πλαστή, εμείς γιατί να την πάρουμε στα σοβαρά? Αλλωστε η εικόνα κακομοιριάς και ξεφτίλας που δίνεται για τον Οδυσσέα να φιλάει τα γόνατα του βασιλιά της Αιγύπτου για να γλιτώσει τη σφαγή(ξ,278-280) δε νομίζω να γινόταν αρεστή ή πιστευτή στους απογόνους του που θα καμάρωναν για τους ένδοξους προγόνους τους.

- Στο Δέλτα του Νείλου ακολούθησε και ναυμαχία μεταξύ Αιγυπτιακών δυνάμεων και Λαών της θάλασσας κάτι που δεν αναφέρεται στο έπος όπου κάνει λόγο μόνο για χερσαίες δυνάμεις των Αιγυπτίων(πεζούς, άρματα, άλογα). Επίσης μερικοί από τους λαούς της θάλασσας στην Αίγυπτο φέρνουν μαζί τους στις επιδρομές ολόκληρες οικογένειες κι απ'ότι φαίνεται πρόκειται για λαούς που αναζητούν νέους τόπους εγκατάστασης. Ούτε αυτή η περιγραφή φαίνεται να ταιριάζει με τις ομηρικές περιγραφές.

Συμπερασματικά, αν δεν είχαμε τα κείμενα της Ανατολής και της Αιγύπτου που περιγράφουν με σαφήνεια το ιστορικό των Λαών της Θάλασσας, τα ονόματά τους και ποικίλες πρόσθετες λεπτομέρειες (εξοπλισμός, συνοδεία οικογενειών, απεικονίσεις, χώρες που επλήγησαν) δεν θα μπορούσαμε μόνο από 2-3 νεφελώδεις νύξεις της αρχαίας ελληνικής γραμματείας να μιλήσουμε για το σημαντικό ιστορικό γεγονός του τέλους της εποχής του Χαλκού που έπληξε την ανατολική Μεσόγειο και έμεινε γνωστό ως "Λαοί της Θάλασσας".

Lost in Necropolis

La ville de la mort