ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΝΘΡΩΠΟΣ....Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ! - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

- ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΝΘΡΩΠΟΣ....Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ! - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

maraki830 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 1/2
maraki8Μέλος
15/01/2007, 12:43:00
Μα αυτό είναι το θέμα αγαπητέ μου ελ.ελυον.Ότι εγώ πιστεύω στον άνθρωπο...

el.elyonΜέλος
15/01/2007, 13:57:46
quote:

Μα αυτό είναι το θέμα αγαπητέ μου ελ.ελυον.Ότι εγώ πιστεύω στον άνθρωπο...

el.elyon:
ΤΙ ΕΝΝΟΕΙΣ ΑΓΑΠΗΤΗ ΜΟΥ ΜΑΡΑΚΙ.....ΟΤΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΕΑΝ ΕΣΥ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ, ΑΡΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ, ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑΙΑ ΚΑΙ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ, ΑΦΟΥ ΕΣΥ ΜΑΡΑΚΙ ΜΟΥ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ.....ΑΛΛΑ ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ; ΤΙ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ; ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ;

ΦΑΝΑΤΙΣΜΟΣ.....ΕΣΥ ΤΟ ΕΙΠΕΣ.....ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΣΙΩΠΗ.....ΑΠΛΑ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ.....ΑΓΑΠΗΤΗ ΜΟΥ ΜΑΡΑΚΙ.....ΑΠΛΑ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ.....ΩΡΑΙΑ!!!

ΠΑΝΤΑ ΦΙΛΙΚΑ el.elyon.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

maraki8Μέλος
16/01/2007, 09:03:09
quote:
ΤΙ ΕΝΝΟΕΙΣ ΑΓΑΠΗΤΗ ΜΟΥ ΜΑΡΑΚΙ.....ΟΤΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΕΑΝ ΕΣΥ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ, ΑΡΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ, ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑΙΑ ΚΑΙ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ, ΑΦΟΥ ΕΣΥ ΜΑΡΑΚΙ ΜΟΥ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ.....ΑΛΛΑ ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ; ΤΙ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ; ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ;

ΦΑΝΑΤΙΣΜΟΣ.....ΕΣΥ ΤΟ ΕΙΠΕΣ.....ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΣΙΩΠΗ.....ΑΠΛΑ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ.....ΑΓΑΠΗΤΗ ΜΟΥ ΜΑΡΑΚΙ.....ΑΠΛΑ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ.....ΩΡΑΙΑ!!!

Μάλλον δεν κατάλαβες κι επειδή δεν κατάλαβες,πηδάς σε συμπεράσματα λανθασμένα.Ούτε ωραία,ούτε καλά είναι τα πράγματα αγαπητέ μου.
Όσον αφορά τον φανατισμό,επ'ουδενί δεν προκαλεί η θρησκεία τον φανατισμό.Πιστεύεις εσύ δηλαδή ότι οι θρησκείες προκαλούν τον φανατισμό άρα και την διαίρεση στους ανθρώπους;
16/01/2007, 09:35:27
Αγαπητέ μου el.elyon, γίνεται να μην πιστέψουμε στον άνθρωπο?
Πως θα προχωρήσουμε παρακάτω αν δεν πιστέψουμε σε εμάς, στον συνάνθρωπο μας και σε όσα μπορούμε να καταφέρουμε ατομικά και συλλογικά?

In anticipation of my resurrection...

el.elyonΜέλος
16/01/2007, 10:06:57
quote:

quote:

Μάλλον δεν κατάλαβες κι επειδή δεν κατάλαβες,πηδάς σε συμπεράσματα λανθασμένα.Ούτε ωραία,ούτε καλά είναι τα πράγματα αγαπητέ μου.
Όσον αφορά τον φανατισμό,επ'ουδενί δεν προκαλεί η θρησκεία τον φανατισμό.Πιστεύεις εσύ δηλαδή ότι οι θρησκείες προκαλούν τον φανατισμό άρα και την διαίρεση στους ανθρώπους;

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΜΑΡΑΚΙ ΜΟΥ.

ΣΑΦΩΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ! ΕΔΩΣΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΩ;
ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ, ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΥΤΕ ΩΡΑΙΑ, ΟΥΤΕ ΚΑΛΑ;

ΜΑΡΑΚΙ ΜΟΥ, ΤΟ ΞΕΡΩ, ΕΓΩ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΠΗΔΩ ΣΕ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΑ ΑΛΛΑ ΠΕΣ ΜΟΥ ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΟΣΕΣ ΦΟΡΕΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΕ ΡΩΤΗΣΩ ΤΑ ΙΔΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ; ΤΟ ΦΑΝΑΤΙΣΜΟ ΕΣΥ ΤΟ ΑΝΕΦΕΡΕΣ ΟΤΙ ΧΩΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ, ΕΓΩ ΠΟΥΘΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΠΑ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΣ! ΑΠΛΑ ΤΟ ΑΝΕΦΕΡΕΣ , ΜΑΡΑΚΙ ΜΟΥ, .....
ΤΟ ΤΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΤΟ ΕΧΩ ΠΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΩ ΜΟΥ ΣΕ ΕΦΕΡΕ ΣΤΗ ΚΟΥΒΕΝΤΑ, ΜΑΡΑΚΙ ΜΟΥ!

ΠΑΝΤΑ ΦΙΛΙΚΑ el.elyon.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

el.elyonΜέλος
16/01/2007, 10:25:20
quote:

Αγαπητέ μου el.elyon, γίνεται να μην πιστέψουμε στον άνθρωπο?
Πως θα προχωρήσουμε παρακάτω αν δεν πιστέψουμε σε εμάς, στον συνάνθρωπο μας και σε όσα μπορούμε να καταφέρουμε ατομικά και συλλογικά?

ΑΓΑΠΗΤΕ ΜΟΥ Dying Incubus, ΚΑΛΗΜΕΡΑ.

ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ; ΤΙ ΝΑ 'ΨΙΣΤΕΨΟΥΜΕ';
ΝΑ 'ΠΙΣΤΕΨΟΥΜΕ' ΣΤΟΥΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ, ΣΤΟΥΣ ΦΑΝΑΤΙΚΟΥΣ, .....ΝΑ 'ΠΙΣΤΕΨΟΥΜΕ' ΤΙ;

ΕΓΩ ΠΙΣΤΕΥΩ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΚΑΙ ΕΧΩ ΠΕΙ ΤΙ ΠΙΣΤΕΥΩ.....

ΠΑΝΤΑ ΦΙΛΙΚΑ el.elyon.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

el.elyonΜέλος
16/01/2007, 15:33:18
quote:

quote:

Φίλε el.elyon.
Όταν γίνεται μια συζήτηση πάνω σε ένα θέμα, οι συζητητές εκ προοιμίου συμφωνούν σε μερικούς βασικούς κανόνες.
1. Το θέμα της συζήτησης
2. Τη γλώσσα της συζήτησης

Εσύ προφανώς ούτε το θέμα της συζήτησης κατανοείς, ούτε τη γλώσσα της συζήτησης αναγνωρίζεις. Πηδάς από θέμα σε θέμα, θέτοντας ερωτήσεις εν είδει ανακριτή στις οποίες πρέπει να απαντήσουμε, απλά γιατί εσύ δεν έχεις καταλάβει ακόμη για τι πράγμα μιλάμε.

Αφήνω δε τις ειρωνίες σου στην άκρη...

quote:
el.elyon
ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΕΣ ΟΤΙ Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΗΤΑΝ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΕΓΩ ΣΟΥ ΕΙΠΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΟΥΛΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΑΥΤΗ Η 'ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΚΕΨΗ'!

ΠΑΛΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ΛΕΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ! ΟΙ 400000 ΔΟΥΛΟΙ ΤΟ 310 π.Χ. ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΔΟΥΛΟΙ;

Είπα ότι η έννοια της δουλείας ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΘΕΟ είναι ανεπίτρεπτη στην ελληνική σκέψη, σε αντίθεση με τον ιουδαϊσμό. Τι ακριβώς δεν καταλαβαίνεις;

Οι δούλοι που αναφέρεις δεν ήταν δούλοι των θεών. Δούλοι των ανθρώπων ήταν. Η δουλεία αυτού του είδους δεν έχει να κάνει με τις θρησκευτικές αντιλήψεις των Ελλήνων, με τις πολιτικές και οικονομικές δομές έχει να κάνει.

quote:
el.elyon
ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ; ΓΙΑΤΙ ΤΙ ΚΑΝΩ;

Προσπαθώ ακόμα να καταλάβω.

quote:
el.elyon
ΑΥΤΑ ΤΑ ΔΙΑΒΑΖΕΣ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΑΡΧΑΙΟ ΚΕΙΜΕΝΟ Η ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ, ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΕΡΜΗΝΕΙΑ. ΑΛΗΘΕΙΑ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΚΕΨΗ ΤΟ ΗΞΕΡΑΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ Ο ΔΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΘΕΟΥΣ, ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΛΑΤΡΕΥΑΝ ΣΤΟΥΣ ΝΑΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΗΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝΕ ΑΦΗΕΡΩΣΕΙ!

Οτιδήποτε παραθέτω εδώ (εκτός αν το σημειώνω διαφορετικά) είναι προσωπικές μου απόψεις βασισμένες σ'αυτά που έχω διαβάσει.

Το τί πίστευε ο κάθε Έλληνας σχετικά με τους θεούς ούτε το γνωρίζω ούτε με απασχολεί. Όπότε δεν μπορώ να σου απαντήσω στην ερώτησή σου αυτή.

Το τι λάτρευαν στους ναούς και στις γιορτές είναι απλό. Τους θεούς στο πρόσωπο των οποίων έβλεπαν όλες εκείνες τις δυνάμεις που είχαν και οι ίδιοι αλλά σε υπέρτατο βαθμό. Λατρεύανε τον ίδιο τον άνθρωπο σε μια ανώτερη διάσταση.

quote:
el.elyon
ΣΟΥ ΕΘΕΣΑ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΩΤΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΣΑΦΟΣ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕΣ!!!

Να κάνω εδώ μία παρένθεση και να σου πω πως αν θέλεις συζήτηση θα πρέπει εκτός από ερωτήσεις (που είναι το μόνο που κάνεις) να δίνεις και θέσεις. Επίσης τις ερωτήσεις σου να τις θέτεις με τρόπο μη προσβλητικό, αν πραγματικά θέλεις απάντηση. Κλείνει η παρένθεση.

Η αναφορά μου στον Πρωταγόρα ήταν η ρήση του "πάντων μέτρον άνθρωπος", την οποία προσωπικά θεωρώ σαν το βασικό κανόνα που θα πρέπει να διέπει τις κοινωνικές, πολιτικές, οικονομικές και θρησκευτικές σχέσεις, με άλλα λόγια όλη την κοινωνία.

Από κει και πέρα το τι πίστευε για την αλήθεια, από πού ήταν, πόσα παιδιά είχε και τα υπόλοιπα χαζά που με ρώτησες πιστεύω πως ο καθένας μπορεί να πάρει τις απαντήσεις και να διαμορφώσει την άποψή του διαβάζοντας τον ίδιο τον Πρωταγόρα ή οποιονδήποτε άλλο φιλόσοφο επιθυμεί να γνωρίσει.

[quote]el.elyon
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΚΕΨΗ, ΠΟΙΑΝΟΥ; ΣΑΦΩΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΑΓΟΡΑ, ΤΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗ, ΤΟΥ ΠΛΑΤΩΝΑ, ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΠΟΛΛΩΝ. ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΕΙΧΑΝ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΚΕΨΗ ΦΙΛΕ macedon;

Όχι, όλοι αυτοί δεν είχαν την ίδια σκέψη, με τον ίδιο τρόπο που όλα τα όργανα του σώματος δεν κάνουν την ίδια δουλειά και δε μοιάζουν μεταξύ τους. Όλων όμως η σκέψη καθόρισε αυτό που ονομάζουμε "ελληνική σκέψη" με τον ίδιο τρόπο που όλα τα διαφορετικά όργανα του σώματος ορίζουν αυτό που λέμε "οργανισμό".

Για παράδειγμα, ο Όμηρος θεωρείται πολύ σημαντικός αλλά ο Πλάτωνας το θεωρούσε παραμυθατζή που διασκεδάζει τα παιδιά. Σύμφωνα με τη λογική σου (λέμε τώρα) θα πρέπει να αφορίσουμε τον Όμηρο ή τον Πλάτωνα; Και τους δύο μήπως;

Και όπως σου απάντησε και ο Schwabe, τους φιλοσόφους τους εξετάζουμε τον καθένα χωριστά, όχι σαν σαλάμι που το κόβουμε ίδιες φέτες.

macedon

el.elyon:
ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΦΙΛΕ macedon.

ΦΙΛΕ ΜΟΥ macedon ΣΥΓΝΩΜΗ ΕΑΝ ΚΑΤΙ ΣΕ ΠΡΟΣΒΑΛΕ, ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΑΥΤΗ Η ΠΡΟΘΕΣΗ ΜΟΥ! ΔΕΝ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΔΩΣΩ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ 'ΑΝΑΚΡΙΣΗ' ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΣΟΥ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΚΡΙΣΗ!
ΑΦΟΥ ΦΙΛΕ ΜΟΥ macedon ΕΙΜΑΙ ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ, ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΝΑ ΣΥΖΗΤΩ, ΚΑΙ ΠΗΔΩ ΑΠΟ ΘΕΜΑ ΣΕ ΘΕΜΑ, ΑΡΑ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΔΩΣΩ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΣΥΖΗΤΗΣΗ! ΤΙ ΜΕΝΕΙ; Η ΑΠΟΡΕΙΑ ΜΟΥ, ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ: ΕΙΝΑΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ.....Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ, Η ΑΝΩΤΕΡΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ;

ΠΑΝΤΑ ΦΙΛΙΚΑ el.elyon.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΤΟ ΘΥΜΑΣΑΙ ΦΙΛΕ macedon!
ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΤΩΡΑ ΑΛΛΑ ΘΑ ΑΠΑΝΤΗΣΩ ΣΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΟΥ ΑΡΓΟΤΕΡΑ, ΦΙΛΕ macedon!

ΠΑΝΤΑ ΦΙΛΙΚΑ el.elyon.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

17/01/2007, 10:18:27
quote:

Στον ελεύθερο άνθρωπο να πιστέψουμε, αγαπητέ μου!
Σ' αυτόν που προσπαθεί να απελευθερωθεί από τα δεσμά και τις προσκολλήσεις του για να εξελιχθεί όσο περισσότερο μπορεί.
Αυτό δε μπορεί να το κάνει ο φανατικός άνθρωπος όπου κι αν πιστεύει γιατί πολύ απλά έχει φορτώσει στον εαυτό του άλλη μια προσκόλληση που τον απομακρύνει από την ελευθερία του...

el.elyonΜέλος
17/01/2007, 12:05:13
quote:

quote:

Στον ελεύθερο άνθρωπο να πιστέψουμε, αγαπητέ μου!
Σ' αυτόν που προσπαθεί να απελευθερωθεί από τα δεσμά και τις προσκολλήσεις του για να εξελιχθεί όσο περισσότερο μπορεί.
Αυτό δε μπορεί να το κάνει ο φανατικός άνθρωπος όπου κι αν πιστεύει γιατί πολύ απλά έχει φορτώσει στον εαυτό του άλλη μια προσκόλληση που τον απομακρύνει από την ελευθερία του...

el.elyon:
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΟΥ ΑΓΑΠΗΤΕ ΜΟΥ Dying Incubus. ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΦΑΝΑΤΙΚΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ; ΟΙ 'ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ' ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ;

ΠΑΝΤΑ ΦΙΛΙΚΑ el.elyon.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

Edited by - el.elyon on 17/01/2007 12:05:52

maraki8Μέλος
18/01/2007, 08:34:38
quote:
ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΦΑΝΑΤΙΚΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ; ΟΙ 'ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ' ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ;

Νομίζω ότι έχεις την απάντησή σου ήδη από τον D.I.Και το επανέλαβα κι εγώ σε προηγούμενο μήνυμά μου.Δεν έχει σημασία αν είσαι χριστιανός,βουδιστής,ινδουϊστής,κτλ,αρκεί να μην υπάρχει φανατισμός.Ελεύθεροι είναι όσοι δεν κατευθύνεται η ζωή τους και το μυαλό τους από την θρησκεία.Άλλο να έχεις την θρησκεία κομμάτι της ζωής σου,κι άλλο να είσαι ο ίδιος "τυφλό" κομμάτι της θρησκείας...
18/01/2007, 08:47:13
Αγαπητέ el.elyon, με πρόλαβε η φίλη μας maraki.
Νομίζω πως στην πρώτη σελίδα που είχαμε έναν διάλογο σχετικά με το θέμα σου ανέφερα οτι δεν έχει σχέση που πιστεύει κάποιος για να είναι φανατικός.
Όπως θα παρατήρησες επίσης στο τελευταίο μου μήνυμα δεν αναφέρθηκα ούτε σε Χριστιανούς, ούτε σε Μουσουλμάνους ούτε σε άθεους.
Μίλησα για ανθρώπους κι οι άνθρωποι δεν προσδιορίζονται ούτε εξετάζονται με βάση τα θρησκευτικά τους πιστεύω.
Ειτε έχει Α θρησκευτικά πιστεύω είτε έχει Β είναι το ίδιο στην ουσία.
Είναι Άνθρωπος.
Όλα τα υπόλοιπα είναι σαν το περιτύλιγμα σε ένα δώρο, είναι θέμα του πως αντιλαμβάνεται ο καθένας μας το Θείο.
Κι ο φανατισμός έχει να κάνει με τις προσκολλήσεις του ανθρώπου κι όχι με το τι πιστεύει...

el.elyonΜέλος
19/01/2007, 09:39:59
ΜΑΡΑΚΙ ΜΟΥ ΚΑΙ Dying Incubus, ΚΑΛΗΜΕΡΑ!
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΑΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ!

ΕΑΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΚΑΛΑ ΛΕΤΕ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ 2 ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΚΑΙ ΜΗ-ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ( ΦΑΝΑΤΙΚΟΣ ). ΛΕΤΕ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΑΝΘΡΩΠΟ.
ΟΤΑΝ ΜΙΛΑΤΕ ΓΙΑ 'ΠΙΣΤΗ' ΣΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΑΝΘΡΩΠΟ ΤΙ ΕΝΝΟΕΙΤΕ; ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΣΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΑΝΘΡΩΠΟ;

ΠΑΝΤΑ ΦΙΛΙΚΑ el.elyon.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

el.elyonΜέλος
19/01/2007, 10:14:42
quote:

quote:

Odysseus nemo: <<Η πορεία του είναι μοναχική ακόμη και αν ζει σε μια κοινωνία ανθρώπων.>>

el.elyon:
ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ;

Odysseus nemo: <<Νομίζω πως οι πράξεις και οι σκέψεις καθορίζουν το μέτρο της ανθρωπινότητάς μας και όχι η πορεία.>>

el.elyon:
ΑΓΑΠΗΤΕ ΜΟΥ Odysseus nemo Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ: ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ; ΟΙ ΠΡΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΘΟΡΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ;

[quote]
el.elyon:
Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΞΕΡΕΙ ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ Ο ΚΑΘΡΕΠΤΗΣ ΓΙΑΤΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ! ΤΟ ΝΕΡΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΜΑ!

Odysseus nemo: <<Σωστά! Αλλά αυτό ήταν που χρησιμοποιήθηκε πρώτα ως καθρέφτης !

Ο καθρέπτης υπάρχει για να βλέπουμε πως είναι εξωτερικά ο εαυτός μας και να μπορούμε έτσι να του αλλάζουμε μορφή. Άλλοτε γοητευτική και άλλοτε απογοητευτική. Το ζητούμενο στην περίπτωση αυτή είναι κατά πόσο εμφανίζουμε σωστά και ακέραια τον εαυτό μας.>>

el.elyon:
ΣΩΣΤΑ, ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΜΟΡΦΗ; Ο 'ΓΕΡΟΣ' ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ 'ΑΛΛΑΓΗ';
ΝΑ 'ΕΜΦΑΝΙΖΟΥΜΕ' ΣΕ ΠΟΙΟΝ; Ο 'ΓΕΡΟΣ' ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΣ ΚΑΘΡΕΦΤΗ!

Odysseus nemo: <<Η χρήση του μας κάνει Ανθρώπους ;>>

el.elyon:
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΣΤΕΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΟΛΙΣ ΕΚΑΝΑ.....

ΠΑΝΤΑ ΦΙΛΙΚΑ el.elyon.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

Odysseus_nemoΜέλος
20/01/2007, 01:51:53
quote:
el.elyon:
ΑΓΑΠΗΤΕ ΜΟΥ Odysseus nemo Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ: ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ; ΟΙ ΠΡΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΘΟΡΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ;

Κατά την προσωπική μου άποψη : Ναι!

quote:
el.elyon:

Νομίζω πως όλοι έχουμε ανάγκη για αλλαγή. Όμως προσκολλημένοι στην καθημερινότητα, ζητούμε κάτι σταθερό, έναν φάρο. Ο φόβος απέναντι στον εαυτό μας και στην ανάγκη που έχει αυτός για αλλαγή, μας οδηγεί στην παγίωση της ζωής μας. Πολλοί είμαστε δυστυχείς, όχι γιατί μας λείπει κάτι (ευδαίμων ο αυτάρκης εστί), αλλά επειδή έχουμε υποβάλλει τον εαυτό μας σε μια επαναλαμβανόμενη καθημερινότητα που μας κουράζει.

Οπότε φίλε και ο Γέρος έχει ανάγκη για αλλαγή, για να νοιώσει νέος.
Η αλλαγή των πάντων είναι η ζωή αυτών.

Ο Γέρος είναι χωρίς καθρέφτη. Δεν τον χρειάζεται, ίσως γιατί είναι κοντά στην αυτογνωσία. Δεν έχει ανάγκη να "εμφανίζεται" τον εαυτό του και στους άλλους, γιατί πλέον γνωρίζει εαυτόν καλλίτερα απ΄ ότι όταν τον εμφάνιζε στον χ καθρέφτη. Ψάχνει στους άλλους να βρει αυτό που ο ίδιος γνωρίζει : τον Άνθρωπο.

Ποιός όμως νοείται Άνθρωπος; Ποιά τα γνωρίσματά του;

ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΡΟΜΟΣ Ή ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΠΗΡΕΣ ΔΕ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ, ΤΟΤΕ ΧΑΡΑΞΕ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΣΟΥ
Odysseus_Nemo

20/01/2007, 18:37:10
quote:
ΕΑΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΚΑΛΑ ΛΕΤΕ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ 2 ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΚΑΙ ΜΗ-ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ( ΦΑΝΑΤΙΚΟΣ ). ΛΕΤΕ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΑΝΘΡΩΠΟ.
ΟΤΑΝ ΜΙΛΑΤΕ ΓΙΑ 'ΠΙΣΤΗ' ΣΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΑΝΘΡΩΠΟ ΤΙ ΕΝΝΟΕΙΤΕ; ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΣΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΑΝΘΡΩΠΟ;

Αγαπητέ μου el.elyon, προσπάθησα να αποφύγω μια κατηγοριοποίηση μεταξύ ανθρώπων οπότε και δεν θα την κάνω.

Όταν μίλησα για πίστη στον ελεύθερο άνθρωπο εννοούσα αυτό ακριβώς που είπα και στις προηγούμενες τοποθετήσεις μας, αγαπητέ μου.
Εμπιστοσύνη και στήριξη στον άνθρωπο ο οποίος παλεύει να απαλλαχθεί από τις προσκολλήσεις του, τα πάθη του, τα ελαττώματα του για να αντικρύσει το Φως που αντίκρυσε ο φωτισμένος της σπηλιάς του Πλάτωνα.
Προσωπικά πιστεύω οτι η ελευθερία είναι ο τρόπος για να το επιτύχεις αυτό κι ο φανατισμός είναι αυτό που καταστρέφει την ελευθερία.
Συνιστά μια ακόμα προσκόλληση.

el.elyonΜέλος
21/01/2007, 11:02:48
quote:

quote:

Αγαπητέ μου el.elyon, προσπάθησα να αποφύγω μια κατηγοριοποίηση μεταξύ ανθρώπων οπότε και δεν θα την κάνω.

Όταν μίλησα για πίστη στον ελεύθερο άνθρωπο εννοούσα αυτό ακριβώς που είπα και στις προηγούμενες τοποθετήσεις μας, αγαπητέ μου.
Εμπιστοσύνη και στήριξη στον άνθρωπο ο οποίος παλεύει να απαλλαχθεί από τις προσκολλήσεις του, τα πάθη του, τα ελαττώματα του για να αντικρύσει το Φως που αντίκρυσε ο φωτισμένος της σπηλιάς του Πλάτωνα.
Προσωπικά πιστεύω οτι η ελευθερία είναι ο τρόπος για να το επιτύχεις αυτό κι ο φανατισμός είναι αυτό που καταστρέφει την ελευθερία.
Συνιστά μια ακόμα προσκόλληση.

el.elyon:
ΑΓΑΠΗΤΕ ΜΟΥ Dying Incubus ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ ΣΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟ 'ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ'. ΚΑΙ ΕΔΩ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΟΥΣΙΑ ΣΆΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΣ: Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ. ΠΕΣ ΜΟΥ ΛΟΙΠΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ. ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ; ΠΩΣ ΕΦΤΑΣΕΣ Σ'ΑΥΤΗΝ; ΑΠΟ ΤΙ ΕΛΕΥΘΕΡΩΘΗΚΕΣ;
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ; ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΤΗΡΙΞΗ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙΣ ΣΤΟΝ 'ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΑΝΘΡΩΠΟ'; ΑΦΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΓΙΑΤΙ ΠΑΛΕΥΕΙ; ΜΗΠΩΣ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙΣ ΣΑΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ 'ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ';

ΠΑΝΤΑ ΦΙΛΙΚΑ el.elyon.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

21/01/2007, 16:02:29
Όχι, αγαπητέ el.elyon.
Δεν είμαι ελεύθερος άνθρωπος ούτε έχω φτάσει ακόμα σ' αυτό το αγαθό.
Προσπαθώ να το φτάσω όπως προσπαθούν τόσοι και τόσοι άνθρωποι.
Όσον αφορά το τι είναι ελευθερία, νομίζω πως σου έχω ήδη απαντήσει.

Η ελευθερία δεν είναι μια κατάσταση "στατική" την οποία φτάνεις και μένεις εκεί δια βίου.
Θέλει συνεχή κόπο και προσπάθεια οπότε κάθε μέρα παλεύεις για να ελευθερωθείς όλο και περισσότερο.
Ο ελεύθερος λοιπόν άνθρωπος παλεύει ακριβώς για αυτό, ίσως παλεύει και για να βοηθήσει την ανθρωπότητα.

21/01/2007, 18:08:50
Ισως η έννοια της ελευθερίας να είναι αυτή που αναγράφεται στον τάφο του Καζαντζάκη.

Δε φοβάμαι τίποτε...
Δεν ελπίζω σε τίποτε...
Είμαι ελεύθερος!

macedon

snoopyΜέλος
21/01/2007, 18:09:15
quote:
Dying_Incubus:
Δεν είμαι ελεύθερος άνθρωπος ούτε έχω φτάσει ακόμα σ' αυτό το αγαθό.
Προσπαθώ να το φτάσω όπως προσπαθούν τόσοι και τόσοι άνθρωποι.
Όσον αφορά το τι είναι ελευθερία, νομίζω πως σου έχω ήδη απαντήσει.

ΜΕ ΠΟΙΟΝ ΤΡΟΠΟ ΑΓΩΝΙΖΕΣΑΙ ΑΓΑΠΗΤΕ Dying_Incubus?
ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΤΟΣΟ ΕΥΚΟΛΑ ΟΤΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΦΤΑΣΕΙ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΣ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΤΡΟΠΟ ΑΠΟ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ, ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ?
Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΥ ΖΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΕΥΚΟΛΟΣ ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ?
Άν δέν κάνω λάθος ο οιοισδήποτε τρόπος συγκέντρωσης στην προσπάθεια αυτή δέν έχει κανένα νόημα σε μιά κοινωνία σκληρής εκμετάλλευσης και ανταγωνισμού που παραμονεύει του κόσμου τους κινδύνους.
Για να τα καταφέρεις θα έλεγα καλύτερα οτι θα έπρεπε να απομονωθείς σε μιά έρημο χωρίς να έχεις καμιά επαφή με τον κόσμο. Διαφορετικά τα πάθη δέν μπορείς να τα υπερνικήσεις τόσο εύκολα, ο πειρασμός είναι σκληρότατος αντίπαλος για έναν άνθρωπο που δέν έχει την πίστη σε κάτι ανώτερο η οποία θα του δώσει την θεία δύναμη, την θεία χάρη.

el.elyonΜέλος
22/01/2007, 10:35:29
quote:

quote:
el.elyon:

Odysseus nemo: <<Κατά την προσωπική μου άποψη : Ναι!>>

el.elyon:
ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΡΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΤΟΥ ΑΦΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ;

[quote]el.elyon:

Odysseus nemo: <<Νομίζω πως όλοι έχουμε ανάγκη για αλλαγή. Όμως προσκολλημένοι στην καθημερινότητα, ζητούμε κάτι σταθερό, έναν φάρο. Ο φόβος απέναντι στον εαυτό μας και στην ανάγκη που έχει αυτός για αλλαγή, μας οδηγεί στην παγίωση της ζωής μας. Πολλοί είμαστε δυστυχείς, όχι γιατί μας λείπει κάτι (ευδαίμων ο αυτάρκης εστί), αλλά επειδή έχουμε υποβάλλει τον εαυτό μας σε μια επαναλαμβανόμενη καθημερινότητα που μας κουράζει.

Οπότε φίλε και ο Γέρος έχει ανάγκη για αλλαγή, για να νοιώσει νέος.
Η αλλαγή των πάντων είναι η ζωή αυτών.

Ο Γέρος είναι χωρίς καθρέφτη. Δεν τον χρειάζεται, ίσως γιατί είναι κοντά στην αυτογνωσία. Δεν έχει ανάγκη να "εμφανίζεται" τον εαυτό του και στους άλλους, γιατί πλέον γνωρίζει εαυτόν καλλίτερα απ΄ ότι όταν τον εμφάνιζε στον χ καθρέφτη. Ψάχνει στους άλλους να βρει αυτό που ο ίδιος γνωρίζει : τον Άνθρωπο.>>

el.elyon:
ΑΓΑΠΗΤΕ ΜΟΥ Odysseus nemo ΜΑΛΛΟΝ Ο 'ΓΕΡΟΣ' ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΕΑΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ!
ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΜΕ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΜΕ ΜΑΖΙ; EAN NAI, ΠΩΣ; ΕΑΝ ΟΧΙ, ΓΙΑΤΙ;

Odysseus nemo: <<Ποιός όμως νοείται Άνθρωπος; Ποιά τα γνωρίσματά του;>>

el.elyon:
ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΟΣΑ ΕΧΟΥΝ ΕΙΠΩΘΕΙ ΥΠΑΡΧΕΙ Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ Ο ΜΗ-ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ( ΦΑΝΑΤΙΚΟΣ ). ΑΛΛΑ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ 'ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ' Η 'ΜΗ-ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ'. ΑΠΛΑ ΥΠΑΡΧΕΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ 'ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ'. Ο ΟΠΟΙΟΣ ΠΑΛΕΥΕΙ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΜΕ 'ΠΟΙΟΝ' ΠΑΛΕΥΕΙ; ΠΩΣ; ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ;

ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΙΟΣ ΟΡΙΖΕΙ ΤΙ ΕΙΝΑΙ 'ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ' ΚΑΙ 'ΜΗ-ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ';
ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΠΑΛΕΥΕΙ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΥΤΕ 'ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ', ΟΥΤΕ 'ΜΗ-ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ'.

ΑΡΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΝΘΡΩΠΟΣ; ΑΡΑ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΘΕΩΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ;

ΠΑΝΤΑ ΦΙΛΙΚΑ el.elyon.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

Edited by - el.elyon on 22/01/2007 10:38:00