ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- ΑΠΟΡΙΕΣ - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

- ΑΠΟΡΙΕΣ - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

vasiliskos31 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 1/2
vasiliskosΜέλος
17/03/2007, 11:14:08
Επειδή ανοίγοντας ένα θέμα θρησκευτικού περιεχομένου γίνεται πάντα ένας σχετικός χαμός και στο τέλος τις περισσότερες φορές ξεφεύγουμε εντελώς από το θέμα θα ήθελα να συγκεντρώσω μερικές απορίες μου εδω κι έτσι να δώσω την ευκαιρία σε οποίον επιθυμεί να εκφράσει μ’ένα τρόπο άμεσο και ξεκάθαρο τα πιστεύω του.

Χωρίς παραπομπές σε κείμενα, σε λόγια άλλων, σε παπαγαλισμούς. Απλά το πιστεύω μας σε ορισμένα ερωτήματα. Δηλαδή «πιστεύοντες και μη πιστεύοντες» πως έχουν αντιληφθεί μερικά γεγονότα? Απλά σαν μια φιλική κουβέντα.

Θα ξεκινήσω από μια απορία που είχα πάντα σχετικά με τη χριστιανική θρησκεία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν χιλιάδες άλλα ερωτήματα, απλά έτσι για να υπάρχει μια βάση στη συζήτηση.

Ο Χριστός όπως μαθαίνουμε από τη χριστινή θρησκεία ήταν εβραίος, έζησε, μαρτυρησε, σταυρώθηκε και αναστήθηκε ανάμεσα στο λαό του και ο λαός του δεν πίστεψε ότι είναι υιός του θεού. Αντίθετα πίστεψαν οι υπόλοιποι. Πως έγινε αυτό και έχουμε αναρωτηθεί γιατί δεν πίστεψαν οι εβραίοι? Δηλάδή ποιό δικαιολογητικό δίνουν για τη μη πίστη τους?

Δεν είδαν θαύματα? Δεν εκπλήρωσε όσα έλεγαν οι γραφές? Δεν είδαν ανάσταση? Ενας τόσο προσκολημένος στις θρησκευτικές αντιλήψεις λαός πως απέρριψε έτσι καθολικά την ιδέα ότι ο χριστός ήταν υιός του θεού ενώ οι υπόλοιποι δέχονται αυτή την ιδέα τόσο αβίαστα? Στηρίζοντας μάλιστα τη πίστη τους και στο πρώτο βιβλίο της αγίας γραφής δηλ.την παλαιά διαθήκη.

Στην ουσία δηλαδή βλέπουμε τη θρησκεία ενός συγκεκριμένου λαού, (μόνο οι εβραίοι πίστευαν στη παλαιά διαθήκη) να φτιάχουν τη συνέχεια άλλοι λαοί εκτός εβραίων και μάλιστα για γεγονότα που έλαβαν χώρα στα μέρή τους οπότε μόνο οι εβραίοι είδαν από κοντά. Εκείνοι οι ίδιοι παρέμειναν στο πρώτο μέρος και περιμένουν ακόμα τη συνέχεια.

Τη συνέχεια αυτή την αποδέχτηκαν οι υπόλοιποι μάλιστα χύθηκαν κάποια ποτάμια από αίμα παγκοσμίως για να γίνει αποδεκτή αυτή «η συνέχεια» και επι πλέον οι εβραίοι έγιναν και καταραμένος λαός γιατί δεν πίστεψε σε αυτό που μόνο εκείνοι είχαν δει και μπορούσαν να κρίνουν!

Δεύτερο ερώτημα απορία. Τόσες φορές τσακώνονται πιστεύοντες και μη πιστεύοντες για το αν ο χριστός ήταν όντως υιός του θεού. Η ιστορία της γέννεσης του χριστου αντιμετωπίζεται σαν ένα μοναδικό και θαυμαστό γεγονός. Ομως στην ίδια την παλαιά διαθήκη, υποτίθεται ότι σε κάποια αρχαιότερη εποχή η ένωση των υιών του θεού με τις κόρες των ανθρώπων είχε γίνει και όχι μόνο μια φορά.... Μάλιστα είναι και ένα από τα πιο σκοτεινά σημεία της παλαιάς διαθήκης. Δηλαδή ο χριστός ήταν ένα Νέφιλιμ? Γιατί ειναι ο μονογενής υιός? Οι άλλοι γιοί του θεού τι ήταν? Οι οποίοι πάντα κατά την παλαιά διαθήκη «ήταν άνθρωποι θαυμαστοί»....

ΣΥΝΟΨΗ – Ενας λαός έχει μια θρησκεία. Μέσω του ιερού βιβλίου της μας αναφέρει ότι σε κάποιες εποχές, ο θεός δημιούργησε τον άνθρωπο, κάποιοι γυιού του παράκουσαν την εντολή του και ενώθηκαν με ανθρώπους. Δημιούργησαν μια νέα ράτσα πλασμάτων του γίγαντες που ήταν άνθρπωποι θαυμαστοί. Αυτό για τον πατέρα θεό ήταν μέγιστο αμάρτημα (γιατί?) αποφάσισε να τα πνίξει όλα και διάλεξε ένα συγκεκριμένο άνθρωπο (γιατί αυτόν?) να σωθεί και να ξεκινήσει πάλι από την αρχή.

Οι απόγονοι αυτής της πρώτης δημιουργίας ήξεραν ότι μετά τα στυγερά αμαρτήματά τους (ποιά ήταν αυτά?) η μόνη τους ελπίδα ήταν ότι κάποτε θα ερχόταν «ο αληθινός υιός του θεού τους» και θα τους έσωζε παίρνοντας όλες τις αμαρτίες και άνοιγε τη πόρτα για το παράδεισό τους που μέχρι τότε θα ήταν κλειστή και οι ψυχές τους θα τριγύριζαν αιώνια βασανισμένες. Ηρθε λοιπόν ο υιός που περίμεναν , ο συγκεκριμένος λαός, και εκείνοι είπαν «μπα δεν είναι αυτός» και στη συνέχεια πίστεψαν όλοι οι άλλοι και σώθηκαν εκτός από αυτούς...

Οι υπόλοιποι ξέρουμε τη συνέχεια. Είμαστε σίγουροι ότι ο υιός του θεου ήρθε, πήρε τις αμαρτίες του κόσμου και αρκεί να πιστεύουμε σε ότι η εκλησιά μας πρεσβεύει και θα ζήσουμε αιώνια κοντά στο θεό. Και επίσης είμαστε βέβαιοι ότι όλοι οι άλλοι άνθρωποι σ'αυτό το κόσμου που δεν πιστεύουν, είναι αμαρτωλοί και τους λυπόμαστε γιατί θα είναι για πάντα καταραμένοι.... Αυτή δεν είναι η κεντρική ιδέα της πίστης?

Θα μου πείτε γιατί ρωτάω όλα αυτά τα πράγματα. Εγώ τι πρεσβεύω. Θα απαντήσω ειλικρινά. Δεν είμαι χριστιανή αλλά έχω κι εγώ μεγαλώσει και ακούσει όλα αυτά τα οποία πιστεύουν και οι περισσότεροι συμπατριώτες μου. Προσπαθώ λοιπόν να καταλάβω από που αντλούν τόση σιγουριά για τόσο «θολά» πράγματα. Και φυσικά μπορεί να μου πει κάποιος ότι με τη βάπτιση λαμβάνουμε το «φως» και γινομαστε χριστιανοί. Αλλά κι εγώ έχω βαπτιστεί. Τι ακριβώς συμβαίνει στους ανθρώπους που αλλάζουν πορεία και οι χριστιανοί αποκαλούν άπιστους ειδωλολάτρες?

Δηλαδή ενώ είχαν μπροστά τους την πιο δίκαιη θρησκεία, με τις πιο σαφέστατες εξηγήσεις, που στην εφαρμογή της έχει κάνει την ανρθωπότητα καλύτερη, και τους ανθρώπους αγαπημένους, εκείνοι τρελλάθηκαν και την απέρριψαν? Η μήπως διακατέχονται από το σατανά και εκείνος τους οδηγεί στα σκοτεινά μονοπάτια της κόλασης? Οπότε όλοι εμείς που δεν πιστεύουμε θα έχουμε και τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του σατανά. Θα είμαστε διεφθαρμένοι, εγκληματίες, κλέφτες, παιδεραστές, άπληστοι, βουτηγμένη στα ναρκωτικά στη πορνεία κλπ κλπ....

Φίλοι μου έλληνες χριστιανοί για σκεφθήτε.Γιατί κάποιος έλληνας (γιατί για εμάς μιλάμε πάντα, για τους κατοίκους των δάσων του αμαζονίου δεν μπορώ να απαντήσω) γιατί «εμείς οι άλλοι» δεν πιστεύουμε? Και τελικά γιατί εσείς πιστεύετε? Από που ακριβώς αντλείτε τη πίστη σας?

Από αυτές τις μπερδεμένες γραφές που ούτε ξέρουμε από ποιόν και γιατί γράφτηκαν (ο χριστός ο ίδιος δεν έχει γραπτά)?
Από ένα εσωτερικό φως που οι υπόλοιποι (για ποιό λόγο άραγε?) δεν έχουμε?
Από μια τυφλή εμπιστοσύνη στο παπά της ενορίας που έχει ονομαστεί αντιπρόσωπος του θεού στη γη?
Από μια γοητεία σε ήθη και έθιμα κάποιου λαού που προέκυψαν ξαφνικά και εισβάλανε στο τόπο μας?
Από τι?
Γνωρίζετε το θεό σας?

Και μια τελευταία ερώτηση. Τι παραπάνω έδωσε ο χριστιανισμός στην πατρίδα μας που δεν είχαμε πριν?

Σκεφθείτε κάτι. Αν αύριο το πρωί δινόταν η άδεια ο κάθε λαός να αποσύρει τα όσα έχει προσφέρει στην ανθρωπότητα σαν «πνευματική ιδιοκτησία» ας πούμε.Μέχρι και τη τελευταία λέξη που του ανήκει.
Οταν θα αποσύραμε εμείς ότι μας ανήκει οι λαοί θα έμεναν με μισό λεξιλογιο.

Οταν θα αποσύραν οι εβραίοι τα όσα προσέφεραν ποιος θα το αντιλαμβανόταν?
Τι δουλειά έχετε εσείς με τους εβραίους θα μου πείτε?Μα φυσικά κι έχετε. Αφού η μισή αγία γραφή είναι δική τους και η άλλη μισή είναι η συνέχεια των προσδοκιών τους...

Τα θέματα που αναφέρω έχουν συζητηθεί άπειρες φορές εδώ μέσα. Μπορείτε και να μεταφερθεί κάπου αλλού το θέμα ή να μου πείτε ότι πάλι τα ίδια θα λέμε? Το πρόβλημα όμως είναι ότι σε όλα τα θέματα που διάβασα κανένας πιστός δεν απάντησε ξεκάθαρα σε όλα αυτά. Ο ίδιος με δικά του λόγια. Εγώ προσωπικά δεν θα είχα κανένα λόγο να συνεχίσω να αναρωτιέμαι ή να θέλω να μάθω. Δεν μπορώ όμως να κοιτάζω τους συνανθρώπους μου να είναι μονίμως φοβισμένοι, ντροπιασμένοι αμαρτωλοί, να προσκυνάνε συνέχεια, να εξομολογούνται για τη κάθε τους πράξη, να τρέμουν με την ιδέα μιας σκοτεινής και φριχτής κόλασης, να ελπίζουν σε μια άλλη ζωή γιατί αυτή εδώ κάποιοι τους είπαν ότι είναι μάταιη και αδιάφορη....

Σας ευχαριστώ για την υπομονή σας.

CROWL26Μέλος
17/03/2007, 11:29:21
quote:
Ο Χριστός όπως μαθαίνουμε από τη χριστινή θρησκεία ήταν εβραίος, έζησε, μαρτυρησε, σταυρώθηκε και αναστήθηκε ανάμεσα στο λαό του και ο λαός του δεν πίστεψε ότι είναι υιός του θεού. Αντίθετα πίστεψαν οι υπόλοιποι. Πως έγινε αυτό και έχουμε αναρωτηθεί γιατί δεν πίστεψαν οι εβραίοι? Δηλάδή ποιό δικαιολογητικό δίνουν για τη μη πίστη τους?

Δεν είδαν θαύματα? Δεν εκπλήρωσε όσα έλεγαν οι γραφές? Δεν είδαν ανάσταση? Ενας τόσο προσκολημένος στις θρησκευτικές αντιλήψεις λαός πως απέρριψε έτσι καθολικά την ιδέα ότι ο χριστός ήταν υιός του θεού ενώ οι υπόλοιποι δέχονται αυτή την ιδέα τόσο αβίαστα? Στηρίζοντας μάλιστα τη πίστη τους και στο πρώτο βιβλίο της αγίας γραφής δηλ.την παλαιά διαθήκη.

@ vasiliskos

Αγαπητή μου Βασιλική καλημέρα!Οι Εβραίοι δεν πίστευσαν διότι περίμεναν τον Υιό Του Θεού Βασιλιά με την κοσμική έννοια!Δηλαδή περίμεναν έναν άρχοντα της εποχής με μεγάλη ισχύ και πλούτη που θα τους παρείχε την εξουσία έναντι άλλων λαών και που θα καταστούσε το λαό του παντοδύναμο!Είχαν χάσει το πραγματικό νόημα των γραφών!

Περίμεναν τον Μεσσία όχι πάνω σε γαιδουράκι αλλά σε θρόνο και γόνο πλούσιας οικογένειας και όχι γόνο ενός ξυλουργού.Ευσέβεια είχε από τους γονείς Του αλλά δεν είχε την κοινωνική θέση που αυτοί πίστευαν ότι έπρεπε να έχει.Γι' αυτό το λόγο δεν τον πίστευσαν και πολλοί από το Ιερατείο.Βέβαια οι ιεράρχες της εποχής πλυμμύρισαν την ψυχή τους με εγωισμό και αλαζονεία.Δεν εδέχτηκαν έναν γόνο ενός απλού και ευσεβούς ξυλουργού να τους "κάνει" μαθήματα περί εκπλήρωσης των γραφών και βεβαίως να καυτηριάζει την υποκριτική τους στάση σε τέτοιο βαθμό που ουσιαστικά τους έθετε πρό των ευθυνών τους και τους ήλεγχε.

Σκέψου έναν απλό και ταπεινό άνθρωπο σήμερα να έλεγε ότι ήταν προφήτης του Θεού και να ασκούσε κριτική και έλεγχο στον Αρχιεπίσκοπο για υποκρισία, αυθαιρεσία και φιλοχρηματία.Ποιός θα το δεχόταν εύκολα?Πιστεύω ελάχιστοι.Κάτι τέτοιο έγινε και τότε.

Ως πρός τα θαύματα που έκανε αυτό καταδεικνύει περίτρανα την αλαζονεία και τον εγωισμό του Ιερατείου που ήταν σε τέτοιο βαθμό που ακόμα και τα θαύματα που έβλεπαν τα απέδιδαν σε τεχνάσματα διότι δεν τους άφηνε ο εγωισμός τους να δούν με τα μάτια της ψυχής τους αλλά με τα κοσμικά τους μάτια.

Φιλικά.-
ICXC

CROWL26Μέλος
17/03/2007, 11:47:47
quote:
Σκεφθείτε κάτι. Αν αύριο το πρωί δινόταν η άδεια ο κάθε λαός να αποσύρει τα όσα έχει προσφέρει στην ανθρωπότητα σαν «πνευματική ιδιοκτησία» ας πούμε.Μέχρι και τη τελευταία λέξη που του ανήκει.
Οταν θα αποσύραμε εμείς ότι μας ανήκει οι λαοί θα έμεναν με μισό λεξιλογιο.

Οταν θα αποσύραν οι εβραίοι τα όσα προσέφεραν ποιος θα το αντιλαμβανόταν?
Τι δουλειά έχετε εσείς με τους εβραίους θα μου πείτε?Μα φυσικά κι έχετε. Αφού η μισή αγία γραφή είναι δική τους και η άλλη μισή είναι η συνέχεια των προσδοκιών τους...

Πιστεύω ότι κάνεις ένα μεγάλο λάθος.Την ανθρώπινη σκέψη και το ανθρώπινο πνεύμα τα θέτεις σε καλούπια ενός λαού ή ενός ανθρώπου.Οι αρχαίοι Έλληνες ανέπτυξαν το πνεύμα τους σε τέτοιο βαθμό που πράγματι έδωσαν τα "φώτα"τους θα λέγαμε σε ολόκληρη την ανθρωπότητα.Ήταν οι πρώτοι που μίλησαν και ανέπτυξαν τις ιδέες περί ελευθερίας-δικαιοσύνης-ηθικής-αγάπης-δημοκρατίας.Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αυτές οι ιδέες και ιδανικά ανήκουν μόνο στους Έλληνες αλλά σε όλη την ανθρωπότητα.Δεν αποτελούν κτήμα κανενός αλλά όλων των ανθρώπων.Οι σύγχρονοι νεοέλληνες εμμένουν και αυτοί στους τύπους λέγοντας περίτρανα σε όλους ότι αυτοί έθεσαν τις βάσεις και που είναι σωστό αλλά μένουν μόνο εκεί δηλαδή στους τύπους.Δεν προσπαθούν να προάγουν την ουσία αυτών των ιδεών-ιδανικών!!!

Πιστεύω ότι με τον προβληματισμό σου αυτόν κάνεις αυτό ακριβώς το λάθος.Την πνευματική σκέψη της Αγίας Γραφής περί εν Χριστώ αγάπης προς το Θεό και προς κάθε συνάνθρωπό σου την θέτεις σε καλούπια Εβραικά.Δεν είναι κτήμα των Εβραίων που μάλιστα εν πολλοίς απαρνήθηκαν και δεν εδέχτηκαν.Δεν ανήκει σε κανέναν αλλά σε όλη την ανθρωπότητα.

Π.Χ αν μιλήσεις εσύ Βασιλική για αγάπη και δικαιοσύνη και αναπτύξεις μία θεωρία πολύ ωραία και ιδανική δίνοντας ένα νόημα και ελπίδα σε πολλούς ανθρώπους.Έρχομαι εγώ π.χ ο Γερμανός και λέω:Πολύ ωραία αυτά που λέει η Βασιλική και πολύ ουσιαστικά αλλά γιατί να τα ακολουθήσω?Η Βασιλική είναι Ελληνίδα!Θα ακολουθήσω αυτά που θα πεί ή έχει πεί ένας Γερμανός για το ίδιο θέμα.Εκεί έχω χάσει το παιχνίδι γιατί δεν μένω στην ουσία και το νόημα των όσων λέει η Βασιλική αλλά από εγωισμό για να μην αποδεχτώ ότι υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι στο κόσμο που λενε πνευματικά πράγματα τα απαρνούμε και αναζητώ κάτι το οποίο ανήκει στη φυλή μου ή στο Έθνος μου.

Φιλικά.-
ICXC

CROWL26Μέλος
17/03/2007, 11:57:58
quote:
Από αυτές τις μπερδεμένες γραφές που ούτε ξέρουμε από ποιόν και γιατί γράφτηκαν (ο χριστός ο ίδιος δεν έχει γραπτά)?
Από ένα εσωτερικό φως που οι υπόλοιποι (για ποιό λόγο άραγε?) δεν έχουμε?
Από μια τυφλή εμπιστοσύνη στο παπά της ενορίας που έχει ονομαστεί αντιπρόσωπος του θεού στη γη?
Από μια γοητεία σε ήθη και έθιμα κάποιου λαού που προέκυψαν ξαφνικά και εισβάλανε στο τόπο μας?
Από τι?
Γνωρίζετε το θεό σας?

@ vasiliskos

Ο Θεός μου είναι ο Θεός της Αγάπης πρός Αυτόν και πρός κάθε συνάνθρωπό μου ανεξάρτητα από τα πιστεύω του, από το έθνος του, απο τη φυλή του και το φύλο του.Η τέλεια Αγάπη που είναι απαλλαγμένη από μίση και πάθη,μικρότητες και μικροψυχίες,ιδιοτέλεια και υποκρισία.Είναι η αγάπη που προάγει την ανθρώπινη σκέψη σε ανώτερα επίπεδα και που με κάνει ολοένα και πιό ηθικό άνθρωπο.
Ο Θεός μου δεν είναι ούτε Έλληνας ούτε Εβραίος αλλά δεν έχει εθνότητα.Δεν είναι κτήμα μου αλλά Ανήκει σε όλους τους ανθρώπους και όλοι οι άνθρωποι μπορούν να πιστεύσουν σε Αυτόν.

Φιλικά.-
ICXC

el.elyonΜέλος
17/03/2007, 12:10:31
Αγαπητή Vasiliskos καλημέρα!

quote:
Vasiliskos: Χωρίς παραπομπές σε κείμενα, σε λόγια άλλων, σε παπαγαλισμούς. Απλά το πιστεύω μας σε ορισμένα ερωτήματα. Δηλαδή «πιστεύοντες και μη πιστεύοντες» πως έχουν αντιληφθεί μερικά γεγονότα? Απλά σαν μια φιλική κουβέντα.

Πάντα ότι έχω πει είναι μια ‘φιλική κουβέντα’. Αυτό που ζητάς δεν μπορεί να γίνει! Δεν μπορεί να περιμένεις απάντηση στις απορίες σου χωρίς την αναφορά στην Αγία Γραφή! και εδώ έχω μια απορία, τι θέλεις στην πραγματικότητα, απάντηση στις απορίες σου η κάτι άλλο? Γιατί εάν θέλεις απάντηση, τότε δεν μπορείς να περιορίζεις την απάντηση και μάλιστα με προσβλητικό τρόπο! Τι θα πει ‘παπαγαλισμούς’,
Τι θα πει χωρίς παραπομπές σε κείμενα, τι είναι αυτό που θέλεις αγαπητή μου Vasiliskos, απάντηση η κάτι άλλο, τι θέλεις?

ΠΑΝΤΑ ΦΙΛΙΚΑ el.elyon.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

el.elyonΜέλος
17/03/2007, 12:16:28
Φίλε CROWL26 καλημέρα.

quote:
CROWL26: Οι Εβραίοι δεν πίστευσαν διότι περίμεναν τον Υιό Του Θεού Βασιλιά

Εάν μου επιτρέπεις φίλε CROWL26 θα ήθελα να σου πω ότι οι Εβραίοι δεν περιμένανε κανένα Υιό Θεού! Μάλιστα για αυτό τον σταυρώσανε!

ΠΑΝΤΑ ΦΙΛΙΚΑ el.elyon.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

17/03/2007, 12:59:08
Ίσως να ψάχνει μια απλή καθημερινή απάντηση στα διάφορα θρησκευτικά ερωτήματα και απορίες που μας γεννιούνται.
Μια απάντηση που θα μπορούσε να δοθεί αυθόρμητα γιατί τη γνωρίζουμε, την έχουμε κατανοήσει και αποδεχθεί χωρίς να χρειάζεται να πάρουμε παράταση για να συμβουλευτούμε βιβλία, ιερείς κτλ

Το δηλώνεις πιστός μιας θρησκείας είναι εύκολο.

Στράτος

Παν μέτρον άριστον

Edited by - Ευστράτιος on 17/03/2007 13:01:22

vasiliskosΜέλος
17/03/2007, 13:00:03
Αγαπητέ crowl, στις απορίες μου σίγουρα δεν μίλαγα για το ιερατείο. Μιλούσα για το λαό. Για εκείνο το πλήθος που μόνιμα ακολουθεί «κάποιον». Με βοήθησες όμως με την αναφορά σου να εκφράσω καλύτερα αυτό που έχω στη σκέψη μου.
Ο λαός εκείνος ακολούθησε εκείνο το ιερατείο.
Ο άλλος λαός ακολουθεί το άλλο ιερατείο.
Καποιος άλλος λαός ένα άλλο ιερατείο.

Εγώ όμως μιλώ για την αυθόρμητη πίστη. Υπάρχει τέτοια? Δηλαδή κάποιος σήμερα που λέει είμαι χριστιανός τι ακριβώς αισθάνεται που δεν το αισθάνεται και κάποιος άλλος?

Εγώ προσωπικά πιστεύω στην ύπαρξη της ψηχής.
Πιστεύω ότι η ζωή αυτή είναι ένα «στάδιο» στη συνολικότερη ύπαρξη
Πιστεύω σε μια δημιουργό συμπαντικη αρχή.
Πιστεύω ακόμα ότι υπήρξαν και υπάρχουν πολλά στην ιστορία του ανθρώπου που δεν έχουν υπάρξει απαντήσεις.
Δεν μπορώ όμως να βάλω ένα ονοματεπώνυμο στα πιστεύω μου γιατί δεν νομίζω ότι αυτό έχει καμμιά σημασία.
Στην εσωτερική μου αναζήτηση δεν νοιώθω την ανάγκη να «ονοματίσω» την διαίσθησή μου στο «ανεξήγητο».

Βάση αυτού του εσωτερικού συναισθηματος λοιπόν, δεν αισθάνομαι ότι έχω διαπράξει κάποια κοσμικά αμαρτήματα για τα οποία πρέπει να αυτομαστιγώνομαι κάθε μέρα.
Ούτε μπορώ να φανταστώ ότι η ζωή μου και η ηθική μου εξαρτώνται από κοινους ανθρώπους ίσως αμαρτωλούς ίσως αμβφιβόλου ηθικής.
Αντίθετα πιστεύω ότι το να εγκλωβιστεί κάποιος σε μια σειρά από «απόλυτα και φαντατικά» π ιστεύω εμποδίζει την δυνατότητά του να εξερευνήσει αυτό το άγνωστο.

Στην πορεία αυτή της αναζήτησής μου δεν προσπαθώ να υποχρεώσω και τους άλλους να πιστεύουν το ίδιο, δεν προσπαθώ να προσυλητίσω κάποιον, ούτε πολύ περισσότερο να καταδικάσω κάποιον για τα πιστεύω του.

Ομως αναγκάζομαι εκ των πραγμάτων να έχω αυτές τις απορίες (σχετικά με το χριστιανισμό εννοώ) γιατί ζω σε ένα κράτος που η επίσημη θρησκεία είναι η χριστιανική, και ζω τις αντιλήψεις αυτής της θρησκείας από την ώρα που γεννιέμαι μέχρι την ώρα που πεθαίνω. Βαπτίζομαι υποχρεωτικά, με θάβουν αν είμαι χριστιανή. Κάνω υποχρεωτικά θρησκευτικά στο σχολείο. Με κοιτούν περίεργα σαν να έχω διαπράξει έγκλημα ότι απλά εκφράζω την δική μου γνώμη. Οταν δεν κοινώνησα τα παιδιά μου πλάκωσαν ένα σωρό «φίλοι και συγγενείς» να μου πουν ότι είναι ακρως επικίνδυνο αυτό που κάνω γιατί τα αφήνω "απροστάτευτα από το κακό"

Και το χειρότερο απ΄ολα μέσα σε όλο αυτό το «μη δεν πρέπει» μπαίνει και το γεγονός ότι είμαι ελληνίδα. Δεν είμαι ο ροβινσώνας κρούσος σ’ένα ακατοίκητο νησί που μαθαίνει από την αρχή πως ν’ανάβει τη φωτιά και πως να βρει τη τροφή του.
Ζω σε ένα τόπο που αυτοί που με έπεισαν για όλα αυτά είχαν λιγώτρες γνώσεις από εμένα!!!! ( το αυτοί και εμένα είναι συμβολικό όπως καταλαβαίνεις).

Το θέμα λοιπόν είναι πολύ σοβαρότερο από ότι συνιθίζουμε να λέμε.
Δεν είναι απλές απορίες ενός μεμονομένου πολίτη.
Είναι απορίες ενός τόπου που προσπαθεί να κατανοήσει τι του προέκυψε και από που.

Αν η παρουσία της νέας θρησκείας είχε δώσει στο κόσμο τα προσδωκόμενα, δηλαδή δικαιοσύνη, αγάπη ανάμεσα στους λαούς, φιλανθρωπία, αν είχε αναπτύξει τους πνευματικούς ορίζοντες του ανθρώπου , ο άνθρωπος ένοιωθε σωστότερος, περήφανος, δημιουργικός, είχε κατανοήσει το ύψιστο αγαθό που είναι η ζωή και η αγάπη προς τους συνανθρώπους, δεν θα είμασταν εδώ να συζητάμε τώρα.
Θα είχαμε φτιάξει μια ανρθωπότητα δικαίου και χαράς.

Είδες πουθενά κάτι τέτοιο? Δηλαδή το ιερατείο των εβραίων που δεν πίστεψε σε τι διαφέρει από το ιερατείο που πίστεψε (η που αποφάσισε να πιστέψει) Γιατί οι μεν ήταν εκεί οι άλλοι τα μάθανε από δεύτερο χέρι....
Βλέπεις κάπου δηλαδή ότι η αποδοχη της χριστιανικής θρησκείας σαν επίσημη θρησκεία έγινε για να βοηθήσει τον άνρθωπο? Στην εδώ ζωή εννοούμε όχι στην άλλη....

Εγώ είμαι ένας απλός καθημερινός άνρθωπος πνιγμένος στα προβλήματα (οικονομικά, κοινωνικά, σχέσεων, ψυχολογικά κλπ) και μου λένε συνεχώς προσευχήσου και μη φοβάσαι τίποτα ο θεός είναι μεγάλος και κάνε υπομονή.

Σ’αυτή την απλοική φράση που ακούμε όλοι από την ημέρα που γεννιόμαστε θα πρέπει να εξετάσουμε ΠΟΙΟΣ ΑΚΡΙΒΩΣ μας λέει αυτή τη φράση?
Τι σημαίνει προσευχήσου και μη φοβάσαι τίποτα?

Γιατί δεν μου δίνει τον ένα χιτώνα, γιατί δεν αγαπάει αλλήλους, γιατί δεν πολλαπλασιάζει το ψωμί και το κρασί να έχουμε όλοι? Γιατί τρώει αστακομακαρονάδα κατά τη νηστεία κι εγώ τρώω έτσι κι αλλοιώς ελιές και ψωμοτύρι και το υπόλοιπο του χρόνου? Γιατί μου λέει να προσκυνήσω ένα λείψανο αντί να κατέβει μαζί μου στη πορεία μου για τη διεκδίκηση ενός καλύτερου βιοτικού επιπέδου? Γιατί ζητάει λεφτά για τα τάματα, λεφτά για να με βαπτίσει, λεφτά για να με παντρέψει, λεφτά για να με θάψει? Γιατί ζητάει λεφτά για το κεράκι που θα πάω ν’ανάψω?

Ποιά θρησκεία είναι αυτή που ο θεός της χρηματίζεται, τα πτώματα λατρεύονται αν δεν λειώνουν, οι εικόνες φορτώνονται με χρυσάφι και τα χρυσά που φοράνε οι υψηλά ιστάμενοι ιερωμένοι κοστίζουν τόσο όσο κάνει ένα διαμερισματάκι που δεν θα αποκτήσω ποτέ?

Ποια θρησκεία είναι αυτή που μου απαγορεύει συνεχώς όλα όσα οι υπόλοιποι κάνουν?

Που έχει θεωρήσει αμάρτημα ακόμα και την σεξουαλική πράξη? Αν ο θεός δεν ήθελε να ερωτευόμαστε και να πολλαπλασιαζόμαστε μέσα από την ευχαρίστηση θα μας είχε ορίσει άλλο τρόπο συνέρευσης!!!!
Κι αν ο θεός δεν ήθελε να βλεπω όλα αυτά και να τα σκέφτομαι δεν θα μου είχε δώσει σκέψη.....
Αυτα σκέφτομαι κι αναρωτιέμαι...

Αγαπητέ el elyon ξαναβρισκόμαστε σε συζήτηση και δεν νομίζω ότι στις προηγούμενες είχαμε προσβάλει ο ένας τον άλλον όποτε να διευκρινήσω κάτι για να μην παρεξηγείς μια λέξη μου.

Οταν είπα παπαγαλίζω εννούσα ότι το ζητούμενο σ’αυτή τη συζήτηση ειναι να πούμε τα πιστεύω μας με δικά μας λόγια χωρίς να χρειάζεται να αναφέρουμε κείμενα και γραφές.

Σε σένα επειδή έχουμε συζητήσει τόσο και σε άλλα παρόμοια θέματα, θα ήθελα να σου κάνω ένα ερώτημα απλό. Σέβομαι ότι πιστεύεις, θα μου υποδείκνυες όμως να ακολουθήσω αυτούς τους ιερωμένους που αναφέρω παραπάνω? Πιστεύεις ότι αυτοί είναι οι εκπρόσωποι του θεού που εσύ έχεις οραματιστεί και πιστεύεις? Νοιώθεις η εκκλησία του θεού σου να έχει τη σωστή της θέση όπως έσυ την ονειρεύτηκες μέσα από τα κείμενα που διάβαζες? Πιστεύεις ότι αυτό που έζησαν οι λαοί και ζουν ακόμα έχει να κάνει στο ελάχιστο με το αγαπάτε αλλήλους?

vasiliskosΜέλος
17/03/2007, 13:07:55
quote:
Ίσως να ψάχνει μια απλή καθημερινή απάντηση στα διάφορα θρησκευτικά ερωτήματα και απορίες που μας γεννιούνται.
Μια απάντηση που θα μπορούσε να δοθεί αυθόρμητα γιατί τη γνωρίζουμε, την έχουμε κατανοήσει και αποδεχθεί χωρίς να χρειάζεται να πάρουμε παράταση για να συμβουλευτούμε βιβλία, ιερείς κτλ

Στράτο καλημέρα! λακωνικός και ουσιαστικός! Σε αντίθεση με τη πολυλογία τη δική μου Μήπως είσαι Σπαρτιάτης κι εγώ όχι τελικά ?

Την καλημέρα μου σε όλους και θα δω τη συνέχεια της συζήτησης όταν θα ξαναεπανέλθω!

17/03/2007, 13:27:30
Καλή μου vasiliskos, ανοίγεις ένα θέμα που από μόνο του είναι μεγάλο.
Προσωπικά πιστεύω πως μπορούμε να εκφράσουμε στον συνομιλητή μας την θρησκευτική μας πίστη - αν αυτή υπάρχει - απλά κι εκ βαθέων καρδίας.
Ίσως κάποιον τον βοηθούν οι παραπομπές, κάποιον άλλον όχι.
Εμένα πχ δε με βοηθούν, νιώθω ότι μπορώ να εκφράσω αυτό που πιστεύω με δικά μου λόγια.
Άλλωστε, αν χρησιμοποιήσω πλήθος παραπομπών κι αναφορών σε ένα μήνυμα μου, είναι πιθανόν αυτό να βγει τόσο μεγάλο που δεν ξέρω αν θα το διαβάσουν όλοι οι αναγνώστες...

Προτιμώ να μην εντάσσω την πίστη μου προς το Θείο σε κάποια θρησκεία.
Κάθε μία περιέχει μέρος της Αλήθειας, όλα περιέχουν μέρος της Αλήθειας.
Αρκεί να μπορέσουμε να τα αντιληφθούμε και να τα εντάξουμε στην κοσμοθέαση μας και στον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε την ζωή.
Πιστεύω όμως πως αν εντάξω τον εαυτό μου σε κάποιο συγκεκριμένο θρησκευτικό δόγμα και περιοριστώ σ' αυτό, θα έχω αποκλείσει την Αλήθεια όπως αυτή δίνεται μέσα από τα υπόλοιπα δόγματα.
Κι αυτό είναι μια στάση γενικότερα απέναντι στα πράγματα και στην ζωή και φυσικά δεν είμαι εγώ πρωτοπόρος σ' αυτό.
Άλλωστε, η Γνώση που προσπαθούμε να προσεγγίσουμε όλοι μας - με τον δικό μας τρόπο ο καθένας - απαιτεί από μέρους μας μια Κίνηση, μια διάθεση για αποφυγή κρυσταλλοποιημένων απόψεων και μια συνεχή έρευνα.

Όπως λοιπόν αντιλαμβάνομαι εγώ το Θείο, είναι αυτό που δεν περιορίζεται ούτε σε κάποια πίστη, ούτε στην Φύση, ούτε στο Ηλιακό μας Σύστημα.
Δεν περιορίζεται πουθενά, απλά εκφράζεται με διάφορους τρόπους κι ενυπάρχει στα πάντα.
Όλες οι εκφράσεις του τείνουν να ενωθούν μ' αυτό, έτσι κι εμείς σαν προεκτάσεις του Θείου τείνουμε να ενωθούμε σ' αυτό.
Η ψυχή μας δηλαδή αρχικά κατέρχεται ακολουθώντας μια γραμμή καθόδου και κάποια στιγμή θα αρχίσει να ακολουθεί την γραμμή ανόδου.

Μου άρεσε πάντως κι η θέση του φίλου CROWL26:

quote:
Ο Θεός μου είναι ο Θεός της Αγάπης πρός Αυτόν και πρός κάθε συνάνθρωπό μου ανεξάρτητα από τα πιστεύω του, από το έθνος του, απο τη φυλή του και το φύλο του.Η τέλεια Αγάπη που είναι απαλλαγμένη από μίση και πάθη,μικρότητες και μικροψυχίες,ιδιοτέλεια και υποκρισία.Είναι η αγάπη που προάγει την ανθρώπινη σκέψη σε ανώτερα επίπεδα και που με κάνει ολοένα και πιό ηθικό άνθρωπο.
Ο Θεός μου δεν είναι ούτε Έλληνας ούτε Εβραίος αλλά δεν έχει εθνότητα.Δεν είναι κτήμα μου αλλά Ανήκει σε όλους τους ανθρώπους και όλοι οι άνθρωποι μπορούν να πιστεύσουν σε Αυτόν.

Μακάρι λοιπόν όλοι να αντιμετωπίζαμε το Θείο χωρίς να το διαχωρίζουμε σε "Εβραϊκό, Ελληνικό, Ινδικό κτλ"
Η ανθρωπότητα μας θα ήταν απαλλαγμένη από πολλά κακά που υπέφερε.

quote:

Το να πας πέρα από αυτό είναι δύσκολο, φίλε μου Ευστράτιε...

Υ.Γ. Καλή μου Vasiliskos, επειδή ο τίτλος του θέματος μπορεί να δημιουργήσει πράγματι απορία σε κάποιον αναγνώστη για το ποιό μπορεί να είναι το περιεχόμενο του (), θα μπορούσες να προτείνεις κάτι που μπορεί να προστεθεί δίπλα στον τίτλο ώστε να είναι πιο ενδεικτικός?

Παράδειγμα: "Απορίες σχετικά με την θρησκευτική μας πίστη" κτλ.

Τι λες?

In anticipation of my resurrection...

17/03/2007, 13:44:46
Βασιλική και λοιποί, καλό μεσημέρι.

Ωραίο θέμα και εύλογες ερωτήσεις κατ’ εμέ.
Ερωτήσεις που κανονικά (και όχι μόνο αυτές) θα έπρεπε να ρωτάς τους γονείς σου και να σου απαντούν για πλάκα. Όπως όταν ρωτάς το τι θα φάμε για μεσημέρι.
Γιατί χριστιανούς μας έκαναν οι γονείς μας, που με τη σειρά τους έγιναν από τους δικούς τους γονείς.

Μπορούν οι γονείς μας να απαντήσουν σε τέτοια ερωτήματα ; αυτοί όμως και όχι εσύ.
Εσύ έχεις τα μέσα σήμερα να ψαχτείς (internet και εύκολη πρόσβαση σε βιβλιοθήκες) εκείνοι όμως είχαν ;
Είχαν όμως τέτοιες ανησυχίες ή τα κατέβαζαν αμάσητα και αμάσητα τα πήρες κι εσύ, για να τα δώσεις αμάσητα αύριο και στα παιδιά σου και όλοι να είναι χαρούμενοι ;

Και εννοείτε ότι δεν φταίνε οι γονείς γι' αυτό, μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας.

Στράτος

Παν μέτρον άριστον
17/03/2007, 13:45:34
Αγαπητή μου Βασιλική πολλές απορίες έχεις!

Σίγουρα μία από τις πιο ενδιαφέρουσες απορίες είναι γιατί οι ίδιοι οι Ισραηλίτες (Εβραίοι) τον απαρνήθηκαν.
Οι φίλοι CROWL26 και el.elyon διαφωνούν ως προς το τι περίμεναν τελικά οι Ισραηλίτες. Εναν κοσμικό βασιλιά-αρχηγό υιό του Θεού, που θα είχε ευγενική καταγωγή (ο οποίος θα τους απελευθέρωνε από τον ζυγό των Ρωμαίων) ή τον υιό του Θεού (ο οποίος απλώς θα τους δίδασκε τον δρόμο για την εσωτερική λύτρωση);

Η γνώμη μου είναι ότι περίμεναν όλο το πακέτο. Εξ άλλου αυτό το πακέτο περιγράφεται από τους προφήτες της ΠΔ. Κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει αυτό. Οπως και κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι και μέσα στην ΚΔ βλέπουμε μία αρκετά σημαντική προσπάθεια να ταυτιστεί το πρόσωπο του Ιησού με τον βασιλιά-αρχηγό με την ευγενική καταγωγή που περίμεναν. (Οι αναφορές που έχουμε για την γενεολογία του -που έχει και λάθη- αυτό ακριβώς δείχνει).
Από τις αναφορές στην ΚΔ και ειδικότερα από τον διάλογο μεταξύ του Ιησού και του Πιλάτου, ο Πιλάτος τον ρωτάει ευθέως αν είναι ο βασιλιάς των Ιουδαίων και αυτός απαντά: Συ λέγεις. Θα μπορούσε να ξεκαθαρίσει ότι δεν είναι (και δεν θα είχαμε τώρα αυτή την απορία), αλλά δεν το έκανε (ή τουλάχιστον δεν κατεγράφη κάτι τέτοιο).

Τι ακριβώς συνέβει λοιπόν; Τι πίστευε ο Ιησούς για τον εαυτό του; Τι πίστευαν οι μαθητές του γι αυτόν και τι περίμεναν από αυτόν; (επειδή και εδώ έχουμε μερικά κενά σημεία) Τι περίμενε ο κόσμος που μαζευόταν και τον άκουγε;
Γιατί οι Ρωμαίοι πήραν στα σοβαρά τις κατηγορίες του Ιεραρχείου και τις φήμες και τον καταδίκασαν τελικά σε θάνατο;

Σκέψου πάντως ότι ακόμα κι αν αρχικά εμφανίστηκε και ως ο κοσμικός σωτήρας των Εβραίων που περίμεναν, μετά τον θάνατό του τα πράγματα άλλαξαν. Ισως να άλλαξαν λοιπόν και οι σχετικές αναφορές (εννοώ να αφαιρέθηκαν αυτά τα κομμάτα από τις προφορικές διηγήσεις ή τα πρώτα φυλλάδια που κυκλοφορούσαν). Σκέψου επίσης ότι μία τέτοια εικόνα του Ιησού, δεν θα προκαλούσε την προσέκλυση πιστών από άλλα έθνη, οπότε δεν τους ήταν σε καμία περίπτωση χρήσιμη.

Οσο για τα θαύματα, ξεχνάς ότι εκείνη την εποχή κυκλοφορούσαν πολλοί θαυματοποιοί. Πιθανόν λοιπόν, να μην έκανε κάτι το ιδιαίτερο για να ξεχωρίσει από τους υπόλοιπους. Ετσι κι αλλιώς κάθε θαυματοποιός είχε τους πιστούς ακολουθητές του, όπως εξάλλου γίνεται και σήμερα.

'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-

Edited by - Ostria on 17/03/2007 13:48:56

17/03/2007, 13:52:16
quote:
Dying_Incubus
Υ.Γ. Καλή μου Vasiliskos, επειδή ο τίτλος του θέματος μπορεί να δημιουργήσει πράγματι απορία σε κάποιον αναγνώστη για το ποιό μπορεί να είναι το περιεχόμενο του (), θα μπορούσες να προτείνεις κάτι που μπορεί να προστεθεί δίπλα στον τίτλο ώστε να είναι πιο ενδεικτικός?

Μα αυτό είναι το θέμα, να σου δημιουργηθεί η απορία ποιες είναι αυτές απορίες, να μπεις δεις και να φύγεις με περισσότερες.

Στράτος

Παν μέτρον άριστον
ΠάναςΜέλος
17/03/2007, 15:01:10
Γειά σας και απο μένα.
Βρίσκω τις παραπάνω απορίες πολυ δικαιολογημένες και δυστηχώς αναπάντητες.

Εξισου αναπαντητα ειναι και τα ερωτηματα που προκειπτουν αν παραθεσουμε μερικές συμπτώσεις χαρακτηριστικών προχριστιανικων χρονων.

Για παράδειγμα η επιγραφή στο Βατικανό που λεει:

"Αυτός που δεν θα φάει από το σώμα μου ούτε θα πιει από το αίμα μου έτσι ώστε να γίνει ένα με μένα και εγώ μ' αυτόν, αυτός δεν θα σωθεί".

Δεν είναι κάτι τρομερά περίεργο, αν δεν λάβουμε υπόψιν μας ότι αυτή η φράση βρίσκεται στα απομεινάρια ενός ναού του Βατικανού που είχε χτιστεί στο όνομα του Θεού Μίθρα.

Τέτοιοι μυστηριώδης παραλληλισμοί μεταξύ του Μίθρα και του Ιησού δεν είναι οι μόνες ομοιότητες τους. Ο Μίθρας αποκαλούνταν ανάμεσα στους πιστούς του σαν "Το φως του Κόσμου" ή "Ο καλός ποιμένας", ενώ τους προέτρεπε να μοιράζονται την πνευματική θεία κοινωνία. Γεννήθηκε σε μια σπηλιά παρουσία βοσκών, στις 25 του Δεκέμβρη.

Μπορούν όλα αυτά να είναι μια σύμπτωση;

Ας λάβουμε υπόψιν μας και τα εξής : Πολλοί Θεοί έχουν γεννηθεί το μήνα Δεκέμβριο από μητέρα παρθένα, είναι όλοι ηλιακές θεότητες, που έχουν γεννηθεί στο χειμερινό ηλιοστάσιο. Ένας απ' αυτούς, ο Αττις, αποκαλείται ανάμεσα στους πιστούς του σαν "Ο Αμνός του Θεού", και η σταύρωση και η ακολουθούμενη ανάσταση του γιορτάζεται μια φορά το χρόνο, με θείες κοινωνίες με ψωμί και κρασί. Η μητέρα του, Κυβέλη, λατρεύεται σαν η "Βασίλισσα των Ουρανών".

Υπάρχει μια ιστορία που λέει ότι χιλιάδες χρόνια πριν την εμφάνιση του Ιησού, γεννήθηκε ένας Θεάνθρωπος, σε ένα στάβλο, από μητέρα παρθένα. Αναφέρει ότι ο Θεάνθρωπος αυτός ταξιδεύει μαζί με τους μαθητές του, διδάσκοντας σε πολλά μέρη και κάνοντας πολλά θαύματα, μέχρι την ημέρα που συλλήφθηκε και δικάστηκε για βλασφημία. Βρέθηκε ένοχος και εκτελέστηκε. Τρεις μέρες μετά όμως αναστήθηκε. Αυτή η ιστορία αναφέρεται στο Θεό Διόνυσο.

Το κοινό σε όλες τις μυστηριακές θρησκείες, συμπεριλαμβανομένου και του πρώιμου χριστιανισμού, είναι η μετεμψύχωση και η λύτρωση. Πολλές θρησκείες εκείνης της εποχής μοιράζονταν διάφορα θέματα, ενώ σε πολλές υπήρχε συγχώνευση θεοτήτων. Πρώιμες απεικονίσεις του Ιησού, τον δείχνουν να κρατάει τη λύρα του Ορφέα ή να οδηγεί το άρμα του Απόλλωνα, ενώ έχει βρεθεί αντιστοιχία μεταξύ του Όσιρη-Διόνυσου και του Ορφέα-Βάκχου.

Ο Αυτοκράτορας Κωνσταντίνος, ο οποίος νομιμοποίησε το Χριστιανισμό στη Ρώμη, λάτρευε τον Sol Invictus (Ανίκητος Ήλιος), μια συγχώνευση των θεοτήτων του Μίθρα, του Ήλιου και του Απόλλωνα, και το έκανε αυτό γιατί αναγνώρισε αμέσως τη θέση του Ιησού σ' αυτή τη συγχώνευση.Βέβαια οι μεταγενέστεροι Χριστιανοί, διαταράχτηκαν από αυτές τις ομοιότητες.

Ένας πατέρας της εκκλησίας, ο Ιουστίνος ο Μάρτυρας, είχε πει ότι ο Σατανάς είχε αντιγράψει το χριστιανισμό πριν τη γέννηση του. Αν είχε μελετήσει λίγο καλύτερα το παρελθόν θα είχε καταλάβει ότι δεν είναι καθόλου περίεργη η σύνδεση του Ιησού με το Διόνυσο. Οι φιλόσοφοι έχουν βρει σχέσεις μεταξύ του Ιεχωβά και του Διόνυσου.

Και βέβαια δεν ξεχνάμε τη ζωή και την καταληξη του Σωκράτη ο οποίος δεν άφησε τίποτα γραπτό, με αυτή του Ιησού.

Μάλλον θα ήταν καλύτερο όλοι να λάβουμε υπόψιν τα εξής λόγια που έχουν βρεθεί στην Αλεξάνδρια : "Υπάρχει μόνος ένας ποταμός της αλήθειας, που παίρνει στοιχεία από κάθε πλευρά".

ΠάναςΜέλος
17/03/2007, 15:19:19
quote:
Δεν μπορώ όμως να κοιτάζω τους συνανθρώπους μου να είναι μονίμως φοβισμένοι, ντροπιασμένοι αμαρτωλοί, να προσκυνάνε συνέχεια, να εξομολογούνται για τη κάθε τους πράξη, να τρέμουν με την ιδέα μιας σκοτεινής και φριχτής κόλασης, να ελπίζουν σε μια άλλη ζωή γιατί αυτή εδώ κάποιοι τους είπαν ότι είναι μάταιη και αδιάφορη....

Εχεις απόλυτο δίκιο.

Προσωπικά εχω καταλήξει να μην πιστεύω σε καμμιά θρησκεία και με αποκαλούν Αθεο.

Πιστευω όμως σε ένα Θεό πατέρα παντοκράτωρα ποιητή ουρανού και γής ορατόν τε πάντων και αοράτων. αλλά μέχρι εκεί.
Απο τι αποτελείται, τι ιδιότητες και τι δυνάμεις έχει δεν με απασχολεί καθόλου.

Εξακολουθούν να με αποκαλούν Αθεο. Τιμή μου.

Αν δεν ανήκεις σε κανένα πολιτικό κόμμα τι είσαι;

Αν δεν ανήκεις σε καμμία Θρησκεία-Θεωρία για τους ίδιους λόγους τι είσαι;

snoopyΜέλος
17/03/2007, 16:27:51
quote:
El Elyon:Εάν μου επιτρέπεις φίλε CROWL26 θα ήθελα να σου πω ότι οι Εβραίοι δεν περιμένανε κανένα Υιό Θεού! Μάλιστα για αυτό τον σταυρώσανε!

ΕΤΣΙ ΑΚΡΙΒΩΣ
ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΠΕΡΙΜΕΝΑΝ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΥΣ ΔΩΣΕΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΟΣΜΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ.
Τα ίδια βλέπουμε και σήμερα, την διάδοχο κατάσταση με κάτι παραθρησκευτικές οργανώσεις όπως οι μάρτυρες του Ιαχωβά που μας λένε για χιλιετείς βασιλείες του Ιησού σάν κοσμοκράτορα και διάφορα άλλα κουραφέξαλα που δέν έχουν καμιά σχέση με τον χριστιανισμό, καταδικάζοντας τα σκληρά.
Ο ΙΗΣΟΥΣ ΑΓΑΠΗΣΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ ΑΣΧΕΤΑ ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΩΝ ... γι'αυτό και μαρτύρησε με τόσο σκληρό θάνατο απο τους ίδιους τους Εβραίους.

snoopyΜέλος
17/03/2007, 16:34:48
quote:
Ευστράτιος:
Μπορούν οι γονείς μας να απαντήσουν σε τέτοια ερωτήματα ; αυτοί όμως και όχι εσύ.
Εσύ έχεις τα μέσα σήμερα να ψαχτείς (internet και εύκολη πρόσβαση σε βιβλιοθήκες) εκείνοι όμως είχαν ;
Είχαν όμως τέτοιες ανησυχίες ή τα κατέβαζαν αμάσητα και αμάσητα τα πήρες κι εσύ, για να τα δώσεις αμάσητα αύριο και στα παιδιά σου και όλοι να είναι χαρούμενοι ;

ΤΙ ΠΑΝΑ ΠΕΙ ΑΥΤΟ ... ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΤΙΠΟΤΑ ΔΙΑΝΟΗΤΙΚΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΞΕΡΟΥΝ ΤΙ ΤΟΥΣ ΓΙΝΕΤΑΙ?
ΕΙΧΑΝ ΚΑΙ ΜΥΑΛΟ, ΓΝΩΣΕΙΣ, ΜΝΗΜΗ, ΚΡΙΣΗ, ΚΑΙ ΑΝΕΣΗ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ ΟΤΙ ΒΙΒΛΙΑ ΘΕΛΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΘΟΛΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΧΡΟΝΟ.
Δέν είχαν Internet συμφωνώ, αλλά αυτό δέν αλλάζει και τόσο συγκλονιστικά τα πράγματα.
Η μεγάλη απήχηση που έχει κάνει η προπαγάνδα διαφόρων παραθρησκευτικών οργανώσεων στις μέρες μας είναι περισσότερο η αιτία για την αμφισβήτηση του χριστιανισμού, προπαγάνδα που βρίσκει σάν κυριότερο μέσο έκφρασης το Internet.

snoopyΜέλος
17/03/2007, 16:39:30
quote:
Πάνας:Αν δεν ανήκεις σε κανένα πολιτικό κόμμα τι είσαι

Ανένταχτος ... όλοι όμως κάποια ιδεολογία, κάποια γνώμη σχετικά με τον τρόπο δημοκρατικής διακυβέρνησης την έχουμε που στους περισσότερους δέν διαφέρει και τόσο πολύ

ΠάναςΜέλος
17/03/2007, 17:12:28
quote:
Η μεγάλη απήχηση που έχει κάνει η προπαγάνδα διαφόρων παραθρησκευτικών οργανώσεων στις μέρες μας είναι περισσότερο η αιτία για την αμφισβήτηση του χριστιανισμού, προπαγάνδα που βρίσκει σάν κυριότερο μέσο έκφρασης το Internet.

Διαφωνώ μαζί σου κάθετα.
Αν είσαι πραγματικός αναζητητής της αλήθειας, δεν δογματίζεσαι με καμμία Θρησκέια-Θεωρία απόπου και αυτη αν προέρχεται.
Αν εισαι βολεμένος στα πιστεύω σου και σε ικανοποιούν, δεν το ψάχνεις παραπάνω, γιατί έχεις πολλά πράγματα να σκεφτείς στη καθημερινοτητά σου.
Εξάλλου η αμφισβήτηση δημιουργείται ταυτόχρονα με την εμφάνιση οποιασδήποτε θεωρίας.
Ακόμα και ο Χριστιανισμός εχει τόσα πολλά παρακλάδια αλλά και αιρέσεις, (Προτεστάντες,Καθολικοί,Διαμαρτυρόμενοι,Ορθόδοξοι,Ευαγγελιστές,
Πεντηκοστιανοί,Ιαχωβάδες κτλ) όσες όλες οι υπόλοιπες Θρησκείες-Θεωρίες που υπάρχουν σε όλη τη γή.

snoopyΜέλος
17/03/2007, 19:26:22
quote:
Πάνας:
Διαφωνώ μαζί σου κάθετα.
Αν είσαι πραγματικός αναζητητής της αλήθειας, δεν δογματίζεσαι με καμμία Θρησκέια-Θεωρία απόπου και αυτη αν προέρχεται.
Αν εισαι βολεμένος στα πιστεύω σου και σε ικανοποιούν, δεν το ψάχνεις παραπάνω, γιατί έχεις πολλά πράγματα να σκεφτείς στη καθημερινοτητά σου.
Εξάλλου η αμφισβήτηση δημιουργείται ταυτόχρονα με την εμφάνιση οποιασδήποτε θεωρίας.
Ακόμα και ο Χριστιανισμός εχει τόσα πολλά παρακλάδια αλλά και αιρέσεις, (Προτεστάντες,Καθολικοί,Διαμαρτυρόμενοι,Ορθόδοξοι,Ευαγγελιστές,
Πεντηκοστιανοί,Ιαχωβάδες κτλ) όσες όλες οι υπόλοιπες Θρησκείες-Θεωρίες που υπάρχουν σε όλη τη γή.

Αυτός που δέν αναζητά το κάνει όχι επειδή αρνείται την αναζήτηση αλλά γιατί έχει άλλα πράγματα να σκεφτεί για την καθημερινότητα του και αδιαφορεί.
Αλίμονο να λές οτι υπάρχουν άνθρωποι που αρνούνται να μάθουν την αλήθεια, άλλο αδυναμία άλλο άρνηση έχει μεγάλη διαφορά. Και αυτοί που δογματίζονται το κάνουν επειδή πιστεύουν οτι το δόγμα τους ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Ο καθένας διαβάζει, κρίνει και αποφασίζει δημοκρατία έχουμε κυκλοφορούν περιοδικά και έντυπα όλων των θρησκειών, απόψεων και τάσεων σε κανέναν δέν απαγορεύεται να διαβάσει οτιδήποτε.
ΠΑΡΟΛΑ ΑΥΤΑ Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΑΝΤΙΡΡΗΣΗ.
Να μού λεγες οτι υπάρχει λογοκρισία που απαγορεύει στον λαό να διαβάσει κάποιες απόψεις θα το παραδεχόμουνα, αλλά κάθε άλλο παρά απαγόρευση έχουμε, τα περιοδικά που κυκλοφορούν στα περισσότερα περίπτερα της γειτονιάς σου είναι εναντίον του χριστιανισμού.
Σε τελική ανάλυση τα λόγια του Ευαγγελίου σε μαγνητίζουν, δέν είναι δυνατό μπροστά σε κάτι φράσεις σάν και αυτήν :
«Ο Θεός αγάπη εστι, και ο μένων εν τη αγάπη εν τω Θεώ μένει και ο Θεός εν αυτώ» (Α΄ Ιω. 4:16).
να αδιαφορήσεις, να μήν αναγνωρίσεις την θεία της προέλευση.
Γι'αυτό και η αναζήτηση πολλές φορές μπορεί να δυναμώσει ακόμα περισσότερο την πίστη απο το αντίθετο. Δέν είναι τυχαίο οτι κανένας μεγάλος επιστήμονας δέν έχει απαρνηθεί τον χριστιανισμό.