- Η ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΗ ΣΑΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΒΙΩΜΑ - .-= Η ΨΥΧΗ =-.
quote:
...δεν συνεχίζω για να μη γίνω κουραστικός , τα υπόλοιπα στο site των Ελλήνων Εθνικών που ΔΕΝ έχουν δόγμα, κανόνες λειτουργίας κλπ…..
Φίλε Ramoglou, το να προσπαθούμε να ισοφαρίσουμε τα ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΤΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ενός υπαρκτού και κυριαρχούντος ιερατείου (ακόμη και σε επίπεδο πολιτικής εξουσίας) με την αντιπαράθεση ενός "δόγματος" μιας ομάδας (το οποίο έχω κι εγώ διαβάσει και ειλικρινά το απορρίπτω) είναι ανισοβαρές.
Θα μπορούσε κάποιος να αντιτείνει εύστοχα, ότι είναι η φανατική αντίδραση απέναντι σε μια φανατική δισχιλιετία σχεδόν.
Αντί να παραθέτεις το κείμενο ενός ιστότοπου θα ήταν προτιμότερο να επικεντρωθείς στην εμπεριστατωμένη και εμπνευσμένη ανάλυση του συνδαιτημόνος Areios.
O οποίος χωρίς τον παραμικρό ενδειασμό υπογράμμισε ένα από τα πλέον εξέχοντα σημεία μιας πρότερης τοποθέτησης που είχες κάνει με ένα απλό αλλά δεσπόζον
ΜΑΖΙ ΣΟΥ
κάτι το οποίο και εγώ υπογραμμίζω διπλά.
Είναι γεγονός ότι υφίστανται πολλά σημεία, στα οποία θα μπορούσε να ασκηθεί ουσιαστική κριτική, αναφερόμενα σε τελετουργικά ή οργανωτικά σχήματα των αρχαιοελληνικών ιερατείων.
Εδώ είναι το κομβικό σημείο...ΟΤΙ ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΙΧΕ ΑΣΚΗΘΕΙ...ΤΟΤΕ...ΟΧΙ ΤΩΡΑ.
Ασκείτο κριτική από πολλές πλευρές γιατί η ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ, η βάση της ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΑΝΕΛΙΞΗΣ του ανθρωπίνου όντος, ήταν η περιρρέουσα ατμόσφαιρα εκείνης της εποχής, της κορωνίδος στην ανθρώπινη πορεία.
Άλλωστε, για να το παρουσιάσουμε πιο γλαφυρά, και η περιγραφόμενη σε πλείστα όσα εδάφια της Ελληνικής Μυθολογίας, αντιπαλότητα ΤΩΝ ΙΔΙΩΝ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΩΝ δίνει ένα σαφέστατο στίγμα της πνευματικής ελευθερίας.
Η περιγραφόμενη, από τον ίδιο τον ΟΜΗΡΟ στα έπη του, αντιπαλότητα ΤΩΝ ΙΔΙΩΝ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΩΝ και η ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ Ανθρώπων και Θεών (πχ Οδυσσεύς εναντίον Ποσειδώνος) δίνει, νομίζω, ένα χαρακτηριστικό δείγμα του ΠΟΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ αναδύει το περιβάλλον εκείνης της περιόδου σε σύγκριση με το ΦΟΒΕΡΟ ΜΑΥΡΟ ΠΕΠΛΟ που επέβαλαν τα ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΤΕΡΑΤΑ ολοκληρώνοντας την αριστοτεχνική (το παραδέχομαι) σύλληψη του Εβραϊκού Ιερατείου και του πράκτορά του ΣΑΟΥΛ.
Είναι ο ΠΟΝΟΣ ΤΟΥ ΣΚΛΑΒΩΜΕΝΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΜΑΣ, φίλε Ramoglou, που μας κάνει πολλές φορές να εκφραζόμαστε με όξύτητα...
Είναι ο ΠΟΝΟΣ για την απώλεια, ανάμεικτος με τη ΝΟΣΤΑΛΓΙΑ, μιας εποχής που σηματοδοτεί...ΤΟΝ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ.
Είναι , αν θέλεις, η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ απέναντι στην ΥΠΑΡΚΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΕΞΟΝΤΩΣΗΣ , αν το πανίσχυρο ακόμη ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΌ ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΣ κινητοποιήσει τους πολυπλόκαμους μηχανισμούς του (μπροστά στους οποίους η μυθική Λερναία Ύδρα μοιάζει μέ ταπεινή αραχνούλα)
ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΟΣ, όπως είπα και στην πρώτη τοποθέτησή μου, Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΦΛΟΓΑΣ ΠΟΥ ΜΕΝΕΙ ΑΣΒΕΣΤΗ παρά την επέλαση του ΣΚΟΤΟΥΣ, παρά την γιγαντιαία επιχείρηση ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΠΑΝΩΛΗΣ, παρά την ασσύληπτης έκτασης ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ.
Καί μόνο το γεγονός, ότι έπειτα από ΔΥΟ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ ΣΚΛΑΒΙΑΣ, έχει ξεκινήσει ένα τόσο εκτεταμένο εγχείρημα, όπως αυτό της ΕΠΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΛΛΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΑΝΕΜΒΑΠΤΙΣΗΣ ΣΤΗ ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΘΕΩΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, με κάνει αισιόδοξο ότι πλησιάζουμε στο σημείο που θα μπορέσουμε, όσο το δυνατόν περισσότεροι να πούμε
quote:
Ξεχάστε τα κόμπλεξ των Παπάδων, ξεχάστε τις δεισιδαιμονίες, ξεχάστε την κακομοιριά της φυλής μας, ξεχάστε το παραμύθι «όλοι μας κυνηγούν» και ας ξεκινήσουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ να φτιάχνουμε μια Ελλάδα Νέα που δε θα έχει κόμπλεξ κατωτερότητας, που δε θα ψάχνει σαν τον ξεπεσμένο αριστοκράτη να βρει στις στάχτες τα πτυχία του, που δε θα γυρίζει δώθε κείθε επιδεικνύοντας μόνο τα σημάδια του ένδοξου παρελθόντος.
Μπορούμε να διδαχθούμε από το ένδοξο παρελθόν, μπορούμε να ξανακάνουμε την Ελλάδα ΠΗΓΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Ευχαριστώ για την τιμή του να συμμετάσχω και πάλι σε ένα από τα πλέον ΕΥΦΟΡΑ topics του Esoterica, φίλε Ntavelis666 και λοιποί καταθέτες των απόψεών σας.
...In your life you may choose desolation
And the shadows you build with your hands
If you turn to the light
That is burning in the night
Then the Journeyman's day has begun...
IRON MAIDEN
(Dance Of Death)
JOURNEYMAN
Edited by - Rostar on 12/03/2005 01:45:15
Edited by - Rostar on 12/03/2005 01:48:26
Edited by - Rostar on 12/03/2005 01:54:30
κατα την προσφιλη μου τακτικη, πρωτα καταθετω την γνωμη μου για το θεμα και μετα θα διαβασω τι γραφτηκε.
ας ξεκινησω απο τα βασικα: αλλο λατρεια και πιστη στον Θεο, και αλλο οργανωμενη θρησκεια.
η λατρεια και η πιστη δεν χρειαζονται μεσαζοντες για να φτασουν στον Θεο, αλλα οι μεσαζοντες χρειαζονται πιστους για να τους εκμεταλευονται.
ετσι γεννηθηκαν οι "εξ αποκαλυψεως αληθειες", τα δογματα και η οργανωμενη θρησκεια.
αυτο ειναι ουσιαστικα ανακαλυψη των "μονοθεϊστικων" θρησκειων (Εβραϊσμος, Χριστιανισμος και Ισλαμισμος), οπως δικη τους ανακαλυψη ειναι και το δογμα "ο δικος μου θεος ειναι καλυτερος απ τον δικο σου".
η Ρωμη το ειχε ηδη καταλαβει πως η θρησκεια ελεγχει τις μαζες και αφου ηταν ΜΙΑ η αυτοκρατορια, ΕΝΑΣ ο αυτοκρατορας, ΜΙΑ η Ρωμη, εψαχνε για ΕΝΑ θεο.
οι προϋπαρχουσες (ανιμιστικες) θρησκειες οταν συναντουσαν λαο με αλλη θρησκεια ταυτιζαν αμεσως τους θεους μεταξυ τους!
αυτο λεγεται ανεξιθρησκεια και δεν υπηρξε θρησκευτικος πολεμος ποτε, πριν την ελευση των τριων "μονοθεϊστικων" θρησκειων που πολεμουν καθημερινα ακομα και σημερα (για δειτε τις ειδησεις...)
αλλα δειχνει και αντιληψη του γεγονοτος πως το Θειον ειναι το ιδιο για ολους!
απο την αλλη ειναι μεγαλο ψεμα το οτι οι Ελληνες, ή οι Ινδιανοι, ή οι Ινδοι ειναι πολυθεϊστες.
η διαφορα εγκειται στην αντιληψη του Θειου: ειναι εξωσυμπαντικος ο θεος ή το συμπαν αποτελει μερος του?
για τους ανιμιστες οι Θεοι γεννηθηκαν με το συμπαν και αποτελουν Φυσικες Δυναμεις.
το Θειον ομως, απο την ουσια του οποιου ειναι φτιαγμενα τα ΠΑΝΤΑ, ειναι απροσιτο για την ανθρωπινη αντιληψη στην ολοτητα του και γινεται αντιληπτο μεσα απο τις εκφανσεις του, το Συμπαν, την Φυση, τους Θεους.
το ιδιο το Θειον παραμενει αφατον!!!
και αφου ολα ειναι μερος του Θειου, τιποτα δεν ειναι ανωτερο απο κατι αλλο, αλλα ουτε και η δημιουργια σταματησε ποτε: συνεχιζεται αδιακοπα, ασχετως του ποσο θα διαρκεσει ο ανθρωπος στον πλανητη.
.
.
και μπαινω στο θεμα του Χριστιανισμου και των Ελληνων Εθνικων: με το σπαθι και την φωτια μας εκχριστιανισαν, αρεσει δεν αρεσει σε καποιους!
αυτη ειναι η αληθεια!
κατεστρεψαν τα αγαλματα, γκρεμισαν τους ναους και εκτισαν εκκλησιες στη θεση τους, δημιουργησαν τον θεσμο του αναδοχου στην βαπτιση (του επισημου ρουφιανου), τον νηπιοβαπτισμο (αν και ο Χριστος ειπε εντελως το αντιθετο), εκλεψαν ολα σχεδον τα τυπικα και τα εορτολογια των Εθνικων, εσφαξαν και βασανισαν οσους δεν υποταχθηκαν, και ακομη αναθεματιζουν τους ελληνες και την Φιλοσοφια στις εκκλησιες!
πολυ καλη πηγη πληροφοριων τα βιβλια του Βλασση Ρασσια "Περι Της Των Ελληνων Νοσου".
και παρολλα αυτα, ο λαος σε ολο τον πλανητη δημιουργησε την Παναγια, μορφη ανυπαρκτη ουσιαστικα στην χριστιανικη θρησκεια αφου ηταν γυναικα (αυτες απεκτησαν ψυχη μετα απο καποια συνοδο), αλλα εξεφρασε το αρχετυπο της Μεγαλης Μητερας, της πρωτης ανθρωπινης λατρειας!
και καλα ο Ισλαμισμος, εκατσε και εφτιαξε θρησκεια στα μετρα του ο Μωαμεθ αφου αυτος την δημιουργησε.
ο Χριστιανισμος ομως που ακολουθει τα διδαγματα του ιδρυτη του?
τι πραττουν απο τα λογια του Χριστου οι Χριστιανοι?
που ειναι αυτη η ΑΓΑΠΗ?
που ειναι το "πιο ευκολα περναει καμηλα απο τρυπα βελονας παρα πλουσιος στον παραδεισο"?
που ειναι το "μην νοιαζεστε για την επαυριο, αλλα σαν τα πουλια και τα λουλουδια αφεθειτε στον δημιουργο σας"?
και εκεινο το καλο με τους χιτωνες, μονο παππαδες το τηρησαν κατα λεξη - μονο με τους χιτωνες: ο εχων δυο δινει τον εναν, ο εχων εναν δινει τον μισο, ο εχων μισο δινει το εν τεταρτον, κτλ κτλ, μεχρι που κοβοντας και δινοντας φτασανε στα μαυρα στρινγκ (αυτο ειναι επικαιρο ανεκδοτο).
σας φαινεται χριστιανικος ο κοσμος που ζειτε?
σας φαινεται χριστιανικη η συμπεριφορα των ανθρωπων, και ειδικα των ανθρωπων των Εξουσιων και των Θεσμων?
αν ξαναρχοταν ο Χριστος το ιδιο ταπεινα οπως τοτε και διδασκε τα ιδια πραγματα που θα κατεληγε?
ευτυχως (και για μας τους υπολοιπους) απαγορευονται πια οι πυρες, οι λιθοβολισμοι και οι σταυρωσεις, αλλα ή στη φυλακη ως ανατρεπτικο στοιχειο, ή στο τρελλοκομειο ως παραφρονα θα τον κλεινανε!
τι μαθαμε τελικα σαν χριστιανοι οι Ελληνες τοσους αιωνες, περα απο το οτι ειμαστε απογονοι του Αβρααμ, οτι ο Νωε μας εσωσε (με τα αλλα ζωα, και λεξη για τον Δευκαλιωνα) και οτι ειμαστε η κορωνιδα της δημιουργιας (κι ας ειναι καθορισμενος ο αριθμος των ψυχων που προβλεπει οτι θα πανε στον παραδεισο μετα την δευτερα παρουσια η αποκαλυψη του Ιωαννη), οποτε πεταμε τα σκουπιδια μας στο πρωτο ρεμα ή δασος που θα βρουμε αφου μας ανηκει: το λεει η παλαια διαθηκη!!!
κλεινω με την δικη μου θρησκευτικη αντιληψη, που δεν ανηκει σε καμια θρησκεια, αλλα ειναι "αυτηνης της σχολης" που λεει οτι:
ενα ειναι το Θειον για ολους, και δεν του καιγεται καρφακι για το πως το ονομαζουμε.
ειμαστε ολοι και ολα τμημα Του, κομματι Του, μερος Του.
αρα μπορουμε να το "ανακαλυψουμε" παντου, μεσα μας ή γυρω μας.
η σχεση μας με το θειον ειναι προσωπικη και δεν σηκωνει μεσαζοντες και δικηγορους.
δεν υπαρχουν εξ αποκαλυψεως αληθειες!
δεν ειμαστε καλοι επειδη φοβομαστε την τιμωρια ή αποζηταμε την ανταμοιβη.
το κανουμε γιατι ετσι το νοιωθουμε!
δεν φοβομαστε την μετα θανατον κατασταση γιατι οι καρδιες μας ειναι καθαρες!!!
για ο,τι αμφιβαλουμε, ρωταμε την καρδια μας...
.
ΥΓ. ο φανατισμος αποτελει μια ιδιαιτερη ψυχοσωματικη κατασταση και πληττει τους "πιστους" καθε ειδους, οχι τους σκεπτομενους και προβληματιζομενους ανθρωπους.
εχω φτιαξει μια παροιμια για το θεμα: "η μ@λ@κι@ κουφαινει, ο φανατισμος και κουφαινει και τυφλωνει!!!"
δυστυχως συμβαινει και στις καλυτερες οικογενειες...
ναστε καλα και πρωτα να ερευνατε πριν πιστεψετε ο,τιδηποτε!
ου μαθειν δει τους μυστας αλλα παθειν
quote:Οσο για τα "ελευσινια μυστηρια" κλπ
σου εγραψα. Ξερουμε λιγα πραγματα γιατι οι χριστιανοι τα εξαφανισαν.
αλλα μπορουμε να καταλαβουμε το πνευμα τους.
και εν παση περιπτωσει δεν καταλαβαινω γιατι σε νοιαζει εσενα αφου ετσι κι αλλιως δεν εχεις ουτε σχεση ουτε ιδεα με αυτα..
μπορει να θελει να μυηθει αλλα φοβαται μην του ριξουν τιποτα μεσα στον κυκεωνα...
![]()
quote:2000 χρόνια χριστιανισμός που πάνω στηρίχτηκε ο ευρωπαικός πολιτισμός και το δικό σου το μυαλό κολλάει στο κοκο?
ποιος στηριχτηκε σε ποιον???
μηπως θελεις να πεις το αντιθετο?
οτι καθυστερησε την αναπτυξη του πολιτισμου ο χριστιανισμος, μεχρι που ξανανακαλυψανε οτι η γη γυριζει?
quote:Που βρεθήκαν όλοι αυτοί οι εσωτεριστές της πλάκας, που από τη μια μεριά εξυβρίζουν τον Χριστιανισμό χρησιμοποιώντας χίλια δυο επιχειρήματα άλλοτε ανυπόστατα, άλλοτε παραμυθένια και άλλοτε αστεία και από την άλλη το παίζουν φιλελεύθεροι ιδεαλιστές, που σέβονται όλες τις Θρησκείες;
κι εγω απορω για ποτε πετανε κλωνους και κλαδια καποιοι για να μπουν και να τα χωσουν.
αντε με το καλο να ανθισετε κιολας!!! ![]()
quote:Να συζητήσει κανείς στα σοβαρά με τον echosan π.χ που διατυπώνει ερωτήματα φαιδρά;
δεν ειναι του "επιπεδου" σου, αλλα τι να κανουμε?
και Δημοκρατια εχουμε και ελευθερια λογου!
και καταργηθηκαν οι λιθοβολισμοι ευτυχως!
quote:Ή με τον Νταβέλη666, που η ανάλυτικές του ικανότητες είναι για μαθητές δημοτικού σχολείου και μάλιστα με υστέρηση στη νόηση
σου ειπα απαγορευτηκαν οι λιθοβολισμοι!
ας τις πετρες κατω!!! ![]()
quote:Αν είναι δυνατόν "σοβαρά" άτομα να διατυπώνουν τόσο ηλίθια ερωτήματα και πάνω σε αυτά να στηρίζουν τη θλιβερή τους τακτική κατασυκοφάντησης του Χριστιανισμού.
εσυ γιατι ασχολεισαι με τα μη σοβαρα ατομα?
θα τα σωσεις απ την "πλανη" τους υποτιμωντας τα???
quote:Τελικά, γίνεται φανερό ότι υπάρχει μία μειοψηφία, ευτυχώς, πνευματικά προβληματικών ατόμων με εμπάθεια απέναντι στον Χριατιανισμό και τους Χριστιανούς.
οπως ειναι φανερο οτι μερικοι βγαζετε σπυρια αν ακουσετε για Ελληνικη Εθνικη θρησκευτικη αντιληψη! ![]()
quote:Η ελλειψη των παγανιστικων και πανθειστικων θρησκειων ειναι και η αιτια της συγχρονης καταστροφης της φυσης και η κοσμοθεωρηση οτι η υλη και γενικοτερα οτιδηποτε φυσικο ειναι εργο του σατανα δεν βοηθα στην καλυτερευση των πραγματων.
...Γιατι για μενα ο τροπος ζωης ειναι που σε κανει Ανθρωπο(Ελλην) και μετα η επαφη με τις Ανωτερες ιδεες του Δωδεκαθεισμου και της Χριστιανοσυνης.
γεια σου ρε ryche!
χαιρομαι να σε διαβαζω!
quote:
Ένα απλό παράδειγμα το όνομα «Παναγία» κάποιος μπορεί να το λέει απλά και κάποιος να το αναλύει ως «Παν – Αγια», αυτό λοιπόν θα δώσει και διαφορετικές θεάσεις στο θέμα.
λαθος παραδειγμα φιλτατε!
η Παναγια δεν ανηκε στην χριστιανικη θρησκεια ουτε ως απλη αγια.
οι εκχριστιανισμενοι πρωην ανιμιστες-παγανιστες λαοι ομως ταυτισαν στην μανα του Χριστου την Μεγαλη Μητερα των λευκων, (της οποιας η λατρεια ειναι η αρχαιοτερη και σε ολον τον πλανητη), την Πατσα Μαμα των Ινκας, και την ανεδειξαν σε πρωτευουσα θεοτητα στο χριστιανικο πανθεον.
ο λαος την επεβαλε στο ιερατειο!
περισσοτερο λατρευεται η Παναγια παρα ο ιδιος ο Χριστος!
και επειδη η Μεγαλη Μητερα ταυτιζοταν με την μανα Γαια, δοκιμασε και την αναλυση Παν - Γαια.
δινει σαφως αλλες θεασεις στο θεμα!
![]()
![]()
![]()
τελικα ειμαστε θρησκευομενος λαος εμεις οι (νεο)ελληνες
ειτε ετσι, ειτε αλλοιως
![]()
![]()
![]()
Edited by - wolfowitz on 12/03/2005 04:06:41
Αγαπητέ Areios θα προσπεράσω τον εκνευρισμό τον οποίο δείχνουν τα γραφόμενα σου και θα συνεχίσω τη συζήτηση.
Η παράθεση των κειμένων είναι από ένα site το οποίο υποστηρίζει πως είναι ο εκφραστής της Αρχαίας Ελληνικής Θρησκείας.
Αν δε σε εκφράζει δε φταίω εγώ. Απλός δηλώνεις πως δε σε εκφράζει και τελειώνει εκεί το θέμα.
Η δική μου προσπάθεια ήταν να σας δείξω πως ο καθένας μπορεί να λέει πως έχει το copyright της Αρχαίας Ελληνικής Θρησκείας. Αυτό γίνεται γιατί δεν υπάρχει συγκεκριμένο πλαίσιο στο τι, ποιος και γιατί.
Δεν είχα καμία πρόθεση να θίξω κανένα, απλά παρέθεσα μια άποψη την οποία ο καθένας μπορεί να διαβάσει και να την ενστερνιστεί διότι πιστεύει πως είναι η σωστή θέση της Αρχαίας Ελληνικής Θρησκείας.
Δεν καταλαβαίνω λοιπόν τον εκνευρισμό σου φίλε μου και θεωρώ πως έγινε διότι υπήρξε παρανόηση του σκοπού μου.
Ας κάνουμε λοιπόν την κουβέντα μας.
quote:
και εν παση περιπτωσει δεν καταλαβαινω γιατι σε νοιαζει εσενα αφου ετσι κι αλλιως δεν εχεις ουτε σχεση ουτε ιδεα με αυτα..
Θα παρακαλέσω να μην κρίνετε κάτι το οποίο δεν είσαστε σε θέση να γνωρίζεται.
Μπορεί να έχω πολύ μεγαλύτερη σχέση απ’ όσο θεωρείτε πως έχω, μπορεί και όχι.
Αυτό όμως δε μου απαγορεύει να θέλω να μάθω.
Προσωπικά δεν έκρινα τις γνώσεις κανενός, ούτε το τι δύναται να ξέρει περί μυστηρίων ή τι όχι.
quote:
Ο Ελληνικος τροπος λατρειας του Θειου δεν ειναι θρησκεια με την σημερινη εννοια (δεν ειναι τυπολατρεια, δεν εχει αγια κειμενα, ουτε ..θεοπνευστες Γραφες, δεν εχει επαγγελματικα ιερατεια πλην ελαχιστων εξαιρεσεων που αφορουσαν οικογενειες αρμοδιες για ορισμενα μυστηρια, ειναι κατι τελειως διαφορετικο που πρεπει να ειδωθει με ελληνικη ματια. εν ολιγοις δεν μπορεις να τον κατανοησεις χωρις να ΑΠΟΒΑΛΛΕΙΣ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ΣΚΕΨΗΣ και να δεις το φαινομενο του Ελληνισμου ως αληθινος Ελληνας.
Αφού δεν είναι θρησκεία γιατί τη συγκρίνουμε με μια θρησκεία ;
Ποιος μου απαγορεύει να ζω με τον Ελληνικό τρόπο ζωής (άρα και να σκέφτομαι με αυτόν) και συνάμα να είμαι Χριστιανός ή Βουδιστής ή ότι άλλο επιλέγω εγώ ;
quote:
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΤΕΧΝΗΤΑ ΒΑΖΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ, ολα ειναι ενα.
quote:
Ο Ελληνικος τροπος λατρειας (ευσεβεια, θρησκεια, πες το οπως θες) ειναι η βαση που δινει την απαιτουμενη ελευθερια σε εναν πολιτη να εκμεταλλευτει ενα πλαισιο ιδεων ωστε να φιλοσοφησει ελευθερος χωρις να τον βασανιζει καμμια ιερη εξεταση. Ο Ελληνισμος ειναι το αποτελεσμα ιδεων και επινοησεων πρωτογνωρων για την ανθρωποτητα εξαιτιας αυτης της μη δογματικης, μη καταναγκαστικης, μη αφυσικης τασης.
Αγαπητέ φίλε επέτρεψε μου να σου πω πως σε όσα διατυπώνεις παραπάνω ξεχνάς κάποια σημαντικά πράγματα.
Θα σου αναφέρω μερικά από αυτά.
1. Στους Ναούς υπήρχε άδυτο (άρα εκεί επιτρεπόταν η είσοδος μόνο σε μυημένους Ιερείς, άρα υπήρχε τυπικό λατρείας και κάποια άλλα πραγματάκια τα οποία δεν ήταν σε κοινή θέα κλπ)
2. Οι διοικούντες τους Ναούς (Δελφοί, Παρθενώνας κλπ) ήταν Ιερείς, αυτοί είχαν και την οικονομική διαχείριση του αρκετά μεγάλου πλούτου τον οποίο μάζευαν από τα αναθήματα κλπ των Πιστών.
3. Οι οικογένειες των Ιερέων, Ιεροφαντών κλπ είχαν ειδικά προνόμια από την κεντρική εξουσία.
4. Οι φιλοσοφικές απόψεις ΔΕΝ ήταν αποδεκτές από το τότε Ιερατείο και από την εξουσία (Π.Χ. Σωκράτης, Πυθαγόρας) οπότε η ελευθερία που ευαγγελίζεσαι πάει περίπατο στους πρόποδες του Ολύμπου.
quote:
Στο ξαναλεω για ποια ιερατεια της εποχης μιλας; Δεν υπηρχαν ιερατεια, δεν υπηρχε καστα λειτουργων μεσολαβητων των Θεων.
Δεν υπηρχαν ατομα που νομοθετουσαν με τον θεο στο ..τηλεφωνο
Δεν υπηρχαν ιερεις που αποφασιζαν το καλο του ..λαου
Σου επαναλαμβάνω πως Ιερατείο και Ιερείς υπήρχαν είτε σου αρέσει είτε όχι, είτε ταιριάζει στη δική σου θέαση της Αρχαίας Ελλάδος είτε όχι.
Αν δεν υπήρχαν και αν δε γνώριζαν γιατί να υπάρχουν Μαντεία ;
Γιατί να γίνονται αμφικτιονίες Πόλεων για να τους προστατέψουν ;
Η πυθία τι ήταν ; Αμύητη ;
Γιατί εφ’ όσον δεν ήταν δεισιδαίμονες οι Αρχαίοι έτρεχαν στα μαντεία ;
Η μαντική δεν ανήκει στην Υψηλή Τέχνη ;
Αυτή την τέχνη την εξασκεί ο οποιοσδήποτε Ή ΜΟΝΟ ΜΥΗΜΕΝΟΙ που ξέρουν τι κάνουν και γιατί ;;;
quote:
Πως να γραψει κατι ενας ιστορικα ανυπαρκτος ανθρωπος;
Ειναι δικαιωμα σου να πιστευεις στον Τζοσουα Λαδωμενο, αλλα αυτη η
πιστη δεν σε διευκολυνει να δεις αντικειμενικα τα των Ελληνων προγονων μας.
Είναι δικαίωμα σου καλέ μου συνομιλητή να πιστεύεις ότι θέλεις.
Εγώ μπορεί μέσα από τι δική μου θέαση να βρίσκω στο λόγο του Ιησού τόσα Ελληνικά στοιχεία που εσύ ούτε καν να έχεις φανταστεί.
Γιατί ο ίδιος είπε όταν τον ενημέρωσαν πως έφτασαν Έλληνες να τον δουν «Ήρθε η ώρα να δοξαστεί ο Υιός του Ανθρώπου» ;
Μήπως γιατί αυτοί που πήγαν να τον δουν θα μπορούσαν να καταλάβουν τι ακριβώς λέει ;
quote:
Η αναβιωση του Ελληνισμου αφορα τους θρησκευτες του και μονον αυτους. Αν θελεις να συνεισφερεις στην αναβιωση εισαι ευπροσδεκτος. Μεχρι τοτε ομως το λιγοτερο που θα δεχοταν κανεις ειναι υποδειξεις για τυπικα και κανονες..
Αμαν! με ενοχλει που ουτε καν διαβαζεις αυτα που γραφω..
Φαντασου οτι αντεγραψα και την απαντηση ενος φορεα των Ελληνων Εθνικων, αλλα εσυ επαναλαμβανεις το ιδιο τροπαριο με αυτα.
Για την αναβίωση αποφασίστε πρώτα ποιος έχει το copyright και με ποιο τρόπο πρέπει αυτό να γίνει και μετά να είσαι σίγουρος πως θα είμαι από τους Υπέρμαχους αν μη τι άλλο του δικαιώματος να πιστεύεται Ελεύθερα ότι θέλετε.
Δεν κάνω λοιπόν καμιά υπόδειξη, απλά ρωτάω και καταθέτω απόψεις δικές μου.
Αν ενοχλεί να σταματήσω.
Το τι μου απαντάς το βλέπω και απ’ όσο βλέπεις σου απαντώ όσο μπορώ καλύτερα (μη ξεχνάμε πως είμαι και χαζός)
Εσύ μου παρέθεσες μια απάντηση από φορέα Ελλήνων Εθνικών και έπρεπε να τη δεχτώ και εγώ σου παρέθεσα κείμενα από ένα άλλο φορέα Ελλήνων Εθνικών και εσύ με άρχισες στα Γαλλικά. Καθόρισε μου ποιος είναι ο ποιο έγκυρος φορέας Ελλήνων Εθνικών. Ελπίζω όχι ο Δημοσθένης Βεργής !!!
quote:
Η χριστιανικη εκκλησια ειναι γεματη με ιεροκανονες, συνοδικες αποφασεις, διαταγματα, ιερα πηδαλια, ιερα κουπια και κανονισμους και βλεπουμε τα χαλια της..
Το θεμα ειναι λοιπον οι κανονες; ή Η ΟΥΣΙΑ; Η υποκρισια ή τιμιοτητα;
Δεν είμαι απολογητής της Εκκλησίας.
Αντίθετα είμαι επικριτικός απέναντι της.
Αυτό όμως δε μου στερεί το δικαίωμα να πιστεύω ή να παίρνω απαντήσεις μέσα από διάφορες πηγές του Χριστιανισμού.
Ενώχ
Πρώιμος Χριστιανισμός
Απόκρυφα Ευαγγέλια
Γνωστικοί κλπ.
Να είσαι σίγουρος πως καταδικάζω την απαράδεκτη στάση του Χριστιανικού Ιερατείου σε πολλά θέματα. Εδώ τους πλάκωσε (τους «παπάδες» γενικότερα) στις κλοτσές ο ίδιος ο Χριστός εγώ δε θα τους κρίνω ;
quote:
Φανταζομαι αυτο θα εννοεις οταν μιλας για "ιερεις στον ναο" Ελπιζω να μην νομιζεις οτι πηγαινανε καθε ..κυριακη στην ..συναγωγη, να φιλησουνε ..εικονες και να μουρμουριζουν επι 4-5 ωρες αλαμπουρνεζικα εβραικα..
Σου εξήγησα για τι μιλάω.
Όσο για τον 1ο 2ο 3ο κλπ αιώνες σου αναφέρω ακριβώς ποιο πάνω το πού μπορείς να βρεις απαντήσεις.
quote:
Αν διαβασεις εστω και εναν υμνο, θα δεις ποσα νοηματα κωδικοποιουνται, ποσα ερωτηματα βρισκουν απαντηση, ποση ελληνικη φιλοσοφια και κοσμοθεαση "κρυβεται" εντος του.
Αυτη η γνωση κατακτιεται δεν χαριζεται αγαπητε.
Συμφωνώ Απόλυτα !!!
Απλά λέω πως δε βρίσκω απαντήσεις ΜΟΝΟ εκεί, βρίσκω και αλλού.
quote:
Ο λογος σου πιανει ανορθολογικες συχνοτητες λογω παντελους αγνοιας.
Κανεις δεν σου ζητησε να αναβιωσεις κατι που δεν καταλαβαινεις λογω των χ"ανικων σου καταβολων.
Εμ είπαμε είμαι χαζός !!!
Που να μπορώ λοιπόν να καταλάβω ;;;
Τώρα για τις καταβολές μου θα σε γελάσω μιας και η μάνα μου γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια !!!
Λες να το ρίξω στην Αιγυπτιολογία ;;;
quote:
αν γνωρισουμε τον εαυτο μας και τον δαιμονα που εχουμε ολοι μεσα
μπορουμε να τα καταφερουμε και παλι.
χωρις δε τα λαθη του παρελθοντος.
(τα λαθη που πληρωσε ο ελληνισμος)
Αμ εδώ να δεις πόσο συμφωνούμε !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
TERRIBILIS EST LOCUS ISTE
Αγαπητέ Rostar
quote:
Φίλε Ramoglou, το να προσπαθούμε να ισοφαρίσουμε τα ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΤΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ενός υπαρκτού και κυριαρχούντος ιερατείου (ακόμη και σε επίπεδο πολιτικής εξουσίας) με την αντιπαράθεση ενός "δόγματος" μιας ομάδας (το οποίο έχω κι εγώ διαβάσει και ειλικρινά το απορρίπτω) είναι ανισοβαρές.
Ειλικρινά ΔΕΝ προσπαθώ να ισοφαρίσω τίποτα.
Απλά ήθελα να δείξω κάποια πράγματα τα οποία αναφέρω στο από πάνω post μου.
Κατακρίνω και εγώ το όποιο έγκλημα απερίφραστα, σε αυτό να μην έχεις καμία μα καμία αμφιβολία.
Από εκεί και πέρα εννοείτε πως απάντησα και θα απαντώ σε κάθε φίλο συνομιλητή που παραθέτει νηφάλια τις απόψεις του.
Θα ήθελα να πω, πως καλό θα ήταν, μερικοί μερικοί να μη ξύνουνε τα νυχάκια τους, γιατί δεν έχω κανένα πρόβλημα να τους απαντήσω σε πάρα πολύ χαμηλό επίπεδο. Είναι το επίπεδο άλλωστε που καταλαβαίνουν πάρα πολύ καλά μιας και μόνο σε αυτό ανήκουν.
Ελπίζω να μη χρειαστεί …………
Edited by - Ramoglou on 12/03/2005 08:16:59
.
Οι θυσιάζοντας αφού ψήσουν σπλάχνα τα δοκιμάζουν ως συμβολικό σημάδι ότι συντρώγουν με τους θεούς.
Απλούστατο και σαφέστατο.
Δεν υπάρχει μυστηριακή επικοινωνία.
Δεν τρώγεται η σάρκα του ενσαρκωμένου στο θύμα θεού.
Δεν υπάρχει κάποιο φοβερό ταμπού σε αυτό που αφιερώθηκε στους θεούς.
Η υπηρεσία προς τους θεούς είναι ένα κοινό γευμα,οι θεοί είναι συνδαιτυμόνες με τον άνθρωπο.
Ο θεός είναι ουράνιος όποτε το μερίδιο του καίγεται.
Το ίδιο πνεύμα εκφράζουν και οι ιστορικοί του πέμπτου αιώνα.
Λέει ο Θουκυδίδης μέσω του Περικλή
«επιπλέον παρέχουμε στο πνεύμα μας πολλές ευκαιρίες αναψυχης,τελωντας αγώνες και θυσίες καθ όλο το έτος»
«Η πόλη θυσιάζει με κοινά έξοδα πολλά σφάγια και οι πολίτες ευωχούνται μοιράζοντας τα με κλήρο» .
η πύρινη θυσία ,οι αγώνες ,οι λαμπροί ναοί αντιπροσωπεύουν την ουσία της θρησκείας.
Η θυσία είναι ένα κοινωνικό συμπόσιο.
Ο ναός δεν είναι η φοβερή κατοικία κάποιας θεότητας αλλά ένα αναπόσπαστο κομμάτι μιας « όμορφης και πλούσιας πόλης»
-----
Σκάβε βαθειά-τρέξε γρήγορα!
quote:
1. Στους Ναούς υπήρχε άδυτο (άρα εκεί επιτρεπόταν η είσοδος μόνο σε μυημένους Ιερείς, άρα υπήρχε τυπικό λατρείας και κάποια άλλα πραγματάκια τα οποία δεν ήταν σε κοινή θέα κλπ)
2. Οι διοικούντες τους Ναούς (Δελφοί, Παρθενώνας κλπ) ήταν Ιερείς, αυτοί είχαν και την οικονομική διαχείριση του αρκετά μεγάλου πλούτου τον οποίο μάζευαν από τα αναθήματα κλπ των Πιστών.
3. Οι οικογένειες των Ιερέων, Ιεροφαντών κλπ είχαν ειδικά προνόμια από την κεντρική εξουσία
Ορφεας
---
Σκάβε βαθειά-τρέξε γρήγορα!
quote:
Εσύ μου παρέθεσες μια απάντηση από φορέα Ελλήνων Εθνικών και έπρεπε να τη δεχτώ και εγώ σου παρέθεσα κείμενα από ένα άλλο φορέα Ελλήνων Εθνικών και εσύ με άρχισες στα Γαλλικά. Καθόρισε μου ποιος είναι ο ποιο έγκυρος φορέας Ελλήνων Εθνικών. Ελπίζω όχι ο Δημοσθένης Βεργής !!!
θεωρω οτι επρεπε να ξερεις οτι η αποψεις της σελιδας του συγκεκριμμενου "δωδεκαθειστη" δεν ειναι "φορεας εθνικων" αλλα τις παιρνουνε ολοι με τις πετρες. εχει καμμια σχεση ο λογος των δυο πλευρων ή σου θυμιζει περισσοτερο ΠΔ παρα ελληνισμο;
τεσπα. Δεχομαι οτι δεν ηξερες περι τινος προκειται.
ΑΝΕΡΓΕ ΠΕΙΝΑΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΧΕΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ!
quote:
Αφού δεν είναι θρησκεία γιατί τη συγκρίνουμε με μια θρησκεία ;
Ποιος μου απαγορεύει να ζω με τον Ελληνικό τρόπο ζωής (άρα και να σκέφτομαι με αυτόν) και συνάμα να είμαι Χριστιανός ή Βουδιστής ή ότι άλλο επιλέγω εγώ ;
Ωραια. Ας βγαλουμε εξω τα χριστιανος, βουδιστης, ισλαμιστης κλπ
(χωρις να ξεχναμε οτι ο χριστιανισμος ειναι μια ανεστραμμενη θεωρηση της πραγματικοτητας και υβριστικος προς τον ελλ.πολιτισμο)
μπορεις να εισαι κατι και μαζι το αντιθετο του;
ή αυτη η κατασταση σε οδηγει αργα ή γρηγορα στη σχιζοφρενεια;
Μπορεις να εισαι χριστιανος και Ελληνας και να εορταζεις τους ..τρεις ιεραρχες; τον βασιλειο;
«Μη δειλιάζετε από των Ελληνικών πιθανολογημάτων... τα οποία είναι σκέτα ξύλα, μάλλον δε δάδες που απώλεσαν και του δαυλού την ζωντάνια και του ξύλου την ισχύ, μη έχοντας δε ούτε και του πυρός την φωτεινότητα, αλλά σαν δάδες καπνίζουσες καταμελανώνουν και σπιλώνουν όσους τα πιάνουν και φέρνουν δάκρυα στα μάτια όσων τα πλησιάζουν. Έτσι και (των Ελλήνων) η ψευδώνυμος γνώση σε όσους την χρησιμοποιούν».
τον γρηγοριο;
quote:
«Η μητέρα μου πρόσεχε να μη φιλήσουν τα χείλη μου Ελληνικά χείλη, να μην αγγίξουν τα χέρια μου Ελληνικά χέρια και ούτε Ελληνικά τραγούδια να ΜΟΛΥΝΟΥΝ τα αυτιά και την γλώσσα μου».
τον "χρυσοστομο";
quote:
«Κανένας δεν πρέπει να δίνει στα παιδιά του ονόματα των ελλήνων προγόνων του, του πατέρα, της μητέρας, του παππού και του προπάππου, αλλά να δίνει τα ονόματα των δικαίων της Παλαιάς Διαθήκης».
quote:
«Αν κοιτάξεις στα ενδότερα (των ελληνικών σκέψεων) θα δεις, τέφρα και σκόνη και τίποτε υγιές, αλλά τάφος ανοιγμένος είναι ο λάρυγγας (των Ελλήνων φιλοσόφων!), όλα δε είναι γεμάτα ακαθαρσίες και πύον, και πάντα τα δόγματα τους βρίθουν από σκουλίκιαν...
Αυτά γέννησαν και αύξησαν οι Έλληνες, παίρνοντας από τους φιλοσόφους τους... Εμείς όμως, δεν παραιτούμαστε από την μάχη εναντίον τους».
μπορεις;
μπορεις να εκθειαζεις το Βυζαντιο αν εισαι ελληνας;
quote:
Ακόμα και το όνομα «Έλλην» πήρε νόημα υβριστικό και αποκρουστικό. Το Βυζάντιο «πολέμιον υπελάμβανε (θεωρούσε εχθρικό) το των Ελλήνων όνομα, καθ' όσον ανέκαθεν το όνομα τούτο εταυτίσθη μετά της εννοίας του ειδωλολάτρου», γράφει ο κάθε άλλο παρά «αντίχριστος», βέβαια ιστορικός Κωνσταντίνος Παπαρηγόπουλος. «Ανόσιους, μυσαρούς, παμμίαρους» αποκαλούσαν τους Έλληνες οι αυτοκρατορικοί νόμοι και οι εκκλησιαστικοί πατέρες.
Ο Αθανάσιος κατακεραύνωνε τους «μιαρούς» Έλληνες... ο Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός στηλίτευσε την «κίβδηλον ποίησιν» των αρχαίων... και ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος θεωρούσε πως Χριστιανισμός και Ελληνισμός είναι ασυμβίβαστοι, διαφωνώντας με τους νυν ελληνοχριστιανικούς κήρυκες...
πως μπορεις;
quote:
Ο μέγας λογοθέτης (πρωθυπουργός) του Ανδρόνικου Β' Παλαιολόγου, Θεόδωρος Μετοχίτης (αρχές 14ου αιώνα), θεωρούσε τους Έλληνες «εχθρούς του κράτους» και ευχόταν να «εξολοθρευθούν με την βοήθειαν του Θεού», ενώ ο προοδευτικός θεολόγος Βαρλαάμ (14ος αιώνας) θα κατηγορηθεί, ανάμεσα στ' άλλα, και σαν «ελληνομανής».Και ο Γεννάδιος Σχολάριος (ο κατοπινός πρώτος πατριάρχης της Οθωμανοκρατίας), όταν ρωτήθηκε, τρία χρόνια πριν απ' την Άλωση, αν είναι Έλλην, απάντησε με αποστροφή: «... αν με ρωτήσει κανείς τι είμαι απαντώ, Χριστιανός είμαι».
οπως γραφει ο Πλωριτης:
quote:
Και ο ιστορικός Παύλος Καλλιγάς στο βιβλίο του «Μεσαιωνικός βίος του Ελληνικού Έθνους» λέγει: «Αυτούς τους διώκοντας τον Χριστιανισμόν Τούρκους, αποκαλεί η Εκκλησία "νέους Έλληνας", διότι το όνομα Έλλην ήτο τότε συνώνυμον τω αντιχρίστω... Οι περισωθέντες επίσημοι αναθεματισμοί του ελληνικού ονόματος, αποδεικνύουν ότι οι ακαταλόγιστοι εκείνοι άνθρωποι ενόσουν (έπασχαν από) αληθή ελληνοφοβίαν»....Ο βυζαντινός ιερός πόλεμος κατά των Ελλήνων, που κράτησε έντεκα αιώνες, απόδειξε πόσο τυφλώνει ο δογματικός φανατισμός, αλλά και πόσο ανέσπερη αλκή έχει ο ελληνικός πολιτισμός, αφού κατόρθωσε να επιβιώσει ακόμα κι όταν τον μαχόταν ανένδοτα η πιο κραταιή (μαζί με τον αυτοκράτορα) δύναμη του Βυζαντίου, η ιεραρχία...
Ολα αυτα προκυπτουν απο την ιστορικη αγνοια του νεο-Ελληνα.
οπως εγραψε ο φιλολογος-μαχητης Ρενος Αποστολιδης που εφυγε 1 χρονο ακριβως απο σημερα (10-3-2004) (μισητος απο την εκκλησια, εφυγε με πολιτικη κηδεια)
quote:
«Οι Έλληνες δεν ξέρουν Ιστορία. Και κυριότατα γιατί δεν τους μαθαίνουν. Και δεν τους μαθαίνουν γιατί δεν συμφέρει να ξέρουν και να κρίνουν, αλλά και γιατί τα μυαλά συντριπτικής πλειονότητας των διδασκόντων είναι χαλασμένα -όπως και ήταν χαλασμένα πριν αντίστροφα. Άλλοτε χρησιμοποιούσαν την Ιστορία στα σκολειά για να παράγουν εθνικιστικές συνειδήσεις. Μετά για να κάνουν κακή κι αδέξια προπαγάνδα ψευτοαριστερίστικη. Όλοι απλώναν αναχρονιστικά τις ιδεούλες τους και τις πίστεις τους στο παρελθόν, κόβαν και ράβαν την ιστορία στα μικρά μέτρα τους.Αλλ' έτσι η βαθύτερη ζήτηση της ιστορίας, που είναι κάτι το πολύ ριζικό στην ανθρώπινη συνείδηση, δεν ικανοποιείται, πεινάει επί μακρόν, κι εντέλει μαραίνεται. Σιχάθηκα μια ζωή να παλεύω να διαλύσω ψευτοϊστορικές ερμηνείες του παρελθόντος, εθνικιστών και τάχα μαρξιστών, τάχα "συντηρητικών" και τάχα "προοδευτικών", να μην θαρρούν τα παιδιά πως η αρχαιοελληνική πόλις είναι ό,τι τάχα η εθνικιστική πατρίδα, να μην βγάζουν "προδότες" τους Θεμιστοκλήδες και τους Αντρούτσους, να μην βγάζουν όλοι "προδότες" τους πολιτικούς τους αντιπάλους, να μην απλώνουν στα παρελθόντα τα παρόντα πάθη τους.
Ποια ιστορία; Ποιος την δίδαξε ποτέ σωστά; Ποιος νοιάστηκε αλήθεια; Και γι' αυτό ίσως δεν έχουμε και ιστορική μνήμη. Τι "ιστορική"; Ούτε χθεσινή δεν έχουμε! Πράγματα που τα ζήσαμε χθες, οι ίδιοι, στο πετσί μας, αφήνουμε θρασύτατα να μας τα λένε ανάποδα όλοι, και δεν αντιδρούμε!.»
σου εξηγω οτι οι Ελληνες δεν επετρεψαν τη δημιουργια ιερατικης καστας μεσα στις κοινωνιες τους (οπως συνεβαινε με τους γυρω τους βαρβαρικους λαους). Οι ναοι φυσικα ειχαν εσοδα. Αλλα ειχαν και νομους και ελεγχο για αυτα. Ο ιερεας διακονει το ναο, θυσιαζει για λογαριασμο των πιστων (το κεντρο της λατρειας δεν ειναι ο Ναος αλλα ο Βωμος με την θυσιαστικη πραξη! ας το θυμομαστε παρακαλω! ) αλλα δεν περιβαλλεται απο ξεχωριστη ..οσιοτητα. Δεν υπαρχει περιπλοκο τελετουργικο ουτε ειδικευση σε μεσολαβησεις και τελετουργιες.
Ο ιερεας δεν κατηχει. Δεν κανει κυρηγματα, δεν ανηκει σε "ανωτερη κοινοτητα" ουτε σε "αορατη εκκλησια" (το πολυ πολυ στην διαρκεια της ενιαυσιας θητειας του να του κρατανε καμμια θεση στο θεατρο και στις συνελευσεις)
Ο ιερεας θα μπορουσε να συγκριθει με εναν καθηγητη που μπορει να τον συμβουλευτει κανεις αναλογως τη φημη του ιδρυματος στο οποιο εργαζεται αλλα ουτε ιερος ουτε αναντικαταστατος ειναι.
Γιατι υπαρχει ο ιερεας (ενος Θεου) και η ιερεια (μιας Θεας);
απλως γιατι στην Πολη επρεπε να γινονται εορτες επικλησεις τελετουργιες και θυσιες. Μονο εκεινες τις μερες ομως φορουσαν τα διακριτα αμφια για να ιερουργησουν. Εκτος ελαχιστων εξαιρεσεων ειναι οπως τους αλλους πολιτες.
Για παραδειγμα ο Καλλιας, ο "δαδουχος" (αρχιερεας) των Ελευσινιων μυστηριων μαχεται κατα των Περσων στο Μαραθωνα.
Ακομα και στα χρονια του Πλουταρχου, η Πατρια Θρησκεια, ασκειται απο ολα τα μελη των ελευθερων κοινοτητων της Ελληνικης Πολης με σκοπο την ευνοια των Θεων για το καλο των θρησκευτων.
Ξεχωριζει λοιπον απο καθε αλλη λατρεια της Ιστοριας της ανθρωποτητας.
ΘΥΣΙΑ ΠΑΤΡΙΟΣ ΗΝ Ο ΜΕΝ ΑΡΧΩΝ ΕΠΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΕΣΤΙΑΣ ΔΡΑ, ΤΩΝ Δ'ΑΛΛΩΝ, ΕΚΑΣΤΟΣ ΕΠ'ΟΙΚΟΥ
Ο βασιλιας, ο αρχων, ο αριστευσας στον πολεμο, ο ιερεας θυσιαζει για λογαρισμο της Πολης ή της κοινοτητας, ο οικογενειαρχης για τον οικο του, και ο καθενας μπορει να ειναι ιερεας του εαυτου του!
Καθε υψωμα φιλοξενουσε βωμους, καθε σπιτι ειχε οικογενειακο βωμο με φλογα και θυμιαμα να καιει.. Η οικιακη, η αμεση προσωπικη λατρεια ηταν η πιο σημαντικη θρησκευτικη εκδηλωση των Ελληνων (προσευχη - σπονδη - θυσια) ετσι ο καθενας ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΟΥΣΕ ΜΕ ΤΙΣ ΘΕΟΤΗΤΕΣ μεσω της τελετουργιας και αυτο ηταν σημαντικοτερο απο την θρησκευτικη πεποιθηση! Δεν ειναι πιστη αλλα πρακτικη!
Στο Greek religion and its survivals, o Walter W. Hyde αναφερει τα ιδια πραγματα, οτι
quote:
"Η Θρησκεια των Ελληνων δεν διθετε δογματα, ιερα βιβλια, ή summa θεολογικη.. Οι ιερεις εκλεγμενοι μεσα απο συνελευσεις δεν αποτελεσαν ποτα τους μια θεολογικη αυθεντια και ποτε τους δεν συγκροτησαν παντοδυναμες καστες.. Ποτε τους οι Ελληνες δεν θεωρησαν αναγκαια την υπαρξη διαμεσων αναμεσα σε αυτους ακι στους οικειους Θευς τους..
Η απουσια επισημου ιδρυτη, αποκαλυψης, αυστηρης θεολογιας, δογματος και ομοιομορφιας, κατεληξε σε παροχη μιας πολυ μεγαλης ελευθεριας.
Ο καθε ελληνας ενοιωθε ελευθερος να πιστεψει οτι εκεινος θεωρουσε σωστο".
Για τους ναους τωρα.
Οπως ειναι γνωστο ο βωμος ειναι η εστια της λατρειας και ο ναος συμπληρωνει τον βωμο οχι αντιστροφως!
Ο Ναος δεν ειναι χριστιανικη συναγωγη για να μπαινουν μεσα οι πιστοι!!
Η λειτουργια του δεν ειναι να αποτελει τοπο λατρειας, αλλα καλαισθητο στεγαστρο για τα αγαλματα τα τελετουργικα σκευη, τα ιερα αντικειμενα (μυστικα συμβολα που χρησιμοποιουνταν σε διαφορες τελετες οπως στα Αρρηφορια ή στα Ελευσινεια) τα ξοανα ή τα "διιπετη βρετας" της θεοτητος και καποιους βωμους αναιμακτων θυσιων (θυμιατηρια)
Οι πρωτοι ναοι μαλιστα χτιστηκαν μολις τον 6ο αιωνα, ενω πιο πριν (μυκηναικη εποχη) υπηρχε το "μεγαρον" (στο μεγαρο της Πυλου υπαρχουν για παραδειγμα κινητοι βωμοι και αυλακι υποδοχης σπονδων διπλα στον τελετουργικο θρονο).
Αλλωστε η φραση "υπερ βωμων και εστιων" δειχνει τα υπερτατα προς υπερασπιση στοιχεια : το θρησκευτικο (βωμος) και το προσωπικο (εστια-σπιτι). Γιαυτο και οι χριστιανοι πρωτα ισοπεδωσανε τον παναρχαιο υψους 7 μετρων τεφροκτιστο βωμο στην Ολυμπια και αργοτερα πυρπολησαν τον Ναο.
Το παραδειγμα με την διπλη επισκεψη των Αθηναιων στο μαντειο των Δελφων λιγο πριν αντιμετωπισουν οι Ελληνες τους Περσες στη Σαλαμινα ειναι χαρακτηριστικο.
Οι Αθηναιοι θεωροι (επιφορτισμενοι στο να ζητησουν τη συμβουλη του Απολλωνα για την σταση που επρεπε να τηρησουν απεναντι στην περσικη εισβολη) ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΧΤΗΚΑΝ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕς ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ της Πυθιας και ζητησαν ΕΝΑ ΔΕΥΤΕΡΟ ΧΡΗΣΜΟ. Οι οροι του δευτερου χρησμου και η αμφισημια της αναφορας στα "ξυλινα τειχη" βαρυναν ιδιαιτερως την ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ πριν τελικα υπερψηφισουν την μεταφορα της πολεμικης συρραξης στη Θαλασσα (Θεμιστοκλης)
Η προταση υπερψηφιστηκε την τελευταια στιγμη απο τον Δημο και αυτο δειχνει πώς ο λογος του μαντειου ενσωματωνεται στην καθημερινη ζωη των πολιτων και πώς αφομειωνεται απο τον πολιτικο λογο.
Ο χρησμος ΣΥΡΕΤΑΙ ΣΤΟ ΠΕΔΙΟ ΤΟΥ ΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ γεγονος που συνεισφερει στην ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗς ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΓΝΩΣΗΣ!
Τωρα για την υποτιθεμενη μυηση της Πυθιας. Ξερουμε οτι αρχικα ηταν μια παρθενα απο το χωριο των Δελφων, που προφητευε μια φορα το χρονο (στις 7 του Βυσιου -αττικος ανθεστηριων- γενεθλια μερα του Θεου)
Στην κλασσικη εποχη οι χρησμοδοτησεις γινονταν καθε μηνα (στις 7)
Υπηρχαν 3 Πυθιες για να ανταποκρινονται (εναλλαξ) στην μεγαλη ζητηση.
Στα περι αδυτου, καθαρμων, δικαιωματος, θυσιας, ναου, 2ης θυσιας, αβατου, ομφαλου, σχισμης της γης απο οπου καλαμβανοταν της "ιερης πνοης" του Θεου, εχουν γραψει πολλοι.
Η ουσια ειναι ο ρολος των χρησμων που ειναι συγκεκριμμενος.
Νομιμοποιουν ηδη θεσπισμενους νομους που ειχαν εισαχθει πριν ερωτηθει το μαντειο και απαντουν σε αιτηματα τα οποια ειχαν ηδη διαμορφωθει σε ενα συγκεκριμενο πλαισιο εκτος του μαντειου.
Αλλωστε υπαρχουν πολλες απειλες για ελλειψη εμπιστοσυνης με την κατηγορια οτι το μαντειο "μηδιζει" ή "λακωνιζει".
απλως να αναφερω τον Φιλοστρατο δια στοματος Απολλωνυου Τυανεα
ΑΙΣΧΡΟΝ ΕΙ ΟΝΟΜΑ ΜΕΝ ΕΧΕΙΝ ΤΙΝΟΣ ΤΟ ΔΕ ΕΙΔΟΣ ΑΥΤΟΥ ΜΗ ΕΧΕΙΝ.
quote:Οπως ειναι γνωστο ο βωμος ειναι η εστια της λατρειας και ο ναος συμπληρωνει τον βωμο οχι αντιστροφως!
ακριβως!
συγχρονο παραδειγμα οι Καλλας του Πακισταν (που διατηρουν την Ελληνικη θρησκευτικη αντιληψη), εκτος απο τον υπαιθριο βωμο του χωριου, διατηρουν στα σπιτια τους ακομη τον βωμο της Εστιας!
Ο Έλλην σκληρός απέναντι στον εαυτό του, πρέπει να είναι σκληρός απέναντι στον εχθρό. Όλα τα μαλθακά συναισθήματα φιλίας, ανοχής, αγάπης πρέπει να καταπνιγούν. Μόνο μία σκέψη, έναν σκοπό έχει στο μυαλό του ο Έλλην Πολεμιστής: Αμείλικτη εξόντωση των εχθρών του Έθνους και του Ελληνισμού. Για τον Έλληνα υπάρχει μία μόνο ευχαρίστηση: Η ολοκληρωτική νίκη στον Ιερό ΕθνικοΑπελευθερωτικό Αγώνα. Με ψυχρή λογική, μακιαβελλική ηθική και ακούραστη καταδίωξη του στόχου, ο Έλλην Πολεμιστής πρέπει να είναι έτοιμος να πεθάνει και να εξολοθρεύσει οτιδήποτε στέκει εμπόδιο στο δρόμο για την παγκόσμια κυριαρχία του Ελληνισμού.
copy-paste απο την σελιδα που παρεθεσε ο φιλος Ραμογλου.
θεωρω οτι ειναι ακριβως αυτο το πραγμα που εγραψα στο προηγουμενο μου
ποστ:
quote:
Σε ενα αλλο επιπεδο θα πρεπει κατα την αποψη μου για να προχωρησει η ελλαδα μπροστα η εκκλησια και η ελληνοκεντρικη ματια να συναντηθουνε αλλιως καποιοι θα εχουν καταφερει απλα το διαιρω και βασιλευω.Ας μην πιαστουμε κοροιδα.Υπαρχουν πολλοι που θα ηθελαν να μην υπαρχει χριστιανοσυνη,και πρεπει να ειναι ειλικρινης οτι αν θελουν να πετυχουν κατι τετοιο θα πρεπει δυστηχως να εφαρμοσουν τις μεθοδους του Θεοδοσιου και των υπολοιπων "Αγιων" για να τα καταφερουν.Αρα το πιο σοφρων θα ηταν οχι να πολεμανε την εκκλησια αλλα να φροντιζουν να κατανοουν και να μεταφερουν σωστα τις εννοιες που απεδωσαν οι Αρχαιοι Ελληνες που για μενα δεν ειναι τιποτε αλλο απο τις δυναμεις που διεπουν και ενεργουν στον κοσμο μας.
Θα ξαναπεσουμε σε ιστορικη σαμσαρα αν οι πολεμιοι του χριστιανισμου
εξαφανισουν την εκκλησια με τον ιδιο τροπο που εκαναν οι χριστιανοι.
Και πολυ απλα μετα απο καμμια χιλιαρα χρονια οι εναπομειναντες χριστιανοι θα θελησουν να επαναφερουν την θρησκεια τους και αντε παλι απ την αρχη.
θεωρω σοφρων λοιπον αν θελουμε να ομορφηνουμε την πολη μας να ξεκινησουμε απο τον κηπο μας και οχι απο τον κηπο του αλλου.
Γονιμο θα ηταν επισης να καταλαβουμε οτι σε καθε εποχη επικρατει
ενα συγκεκριμενο ρευμα το οποιο ειτε αφομιωνει το προηγουμενο ειτε
το ποδοπατει.Ενα πολυ καλο θεμα εχει ξεκινησει η Zandok στην σοφια για την εποχη του υδροχοου.Τωρα αν οι αρχαιολατρεις εχουν προβλημα με την αστρολογια χμ...βρισκονται ακομα πιο μακρια απο την πατρωα θρησκεια τους.
Η ματια μου ειναι παντα Ελληνοκεντρικη και το ρασοφορο σκοταδι δεν μου καθησε ποτε καλα.Παρ'ολ'αυτα περιεχεται μεσα στην χριστιανοσυνη αληθεια και δεν πρεπει να απορριπτεται με κανενα τροπο.Αλλιως θα οδηγηθουμε σε "εμφυλιο".
Φιλε Areios ειναι ξεκαθαρο απο οσα μας παραθετεις οτι και τα ιερατεια
κατηχαν πολιτικη εξουσια στους αρχαιους χρονους ας μην ξεχναμε οτι ο Μεγας Αλεξανδρος ηθελε την επισημη αποδοχη ως Βασιλεας των Ελληνων απο τους Δελφους πραγμα που το κατορθωσε πριν ξεκινησει για την εκστρατεια του στην Ανατολη.Δεν διαφερει και δεν εν-διαφερει εμας νομιζω το κατα ποσο επεμβαινει το καθε ιερατειο στην κοινωνια τελικα? ή μας νοιαζει απλως η πιστη στους αρχαιους θεους?
γιατι οπως πολυ σωστα αναφερες βωμοι υπηρχαν σε καθε γωνια και μαλιστα στην εισοδο του καθε σπιτιου...τι σε εμποδιζει να ασκεις την λατρεια σου σημερα παρα μοναχα το μυαλο σου;
Επαναλαμβανω εγω καθε μερα για λιγο λατρευω τον Ηλιο και δεν με εμποδισε κανεις να το κανω.Που ειναι το προβλημα;Μημπως τελικα ειναι πολιτικο;H αληθεια ειναι οτι το κινημα των αρχαιολατρων ειναι νωπο ακομα και δεν εχει ενωθει ακομα κατω απο μια Αρχη αποδεκτη απο ολους.
Πρεπει να επισημανθει επισης οτι υπαρχει μια παγκοσμια κινητοποιηση γυρω απο τις αρχαιες θρησκειες σε ολο τον κοσμο και δεν γινεται βεβαια τυχαια τωρα,μημπως θα πρεπε να προσεξουμε σε τι αποσκοπει ολο αυτο και ποιοι το καθοδηγουν?
Η ανωτερωτητα των Ελληνων δεν θα επρεπε να ειναι κατα ποσο η κληρονομια μας ειναι ανωτερη των αλλων λαων αλλα το κατα ποσο η κληρονομια που θα αφησουμε εμεις στα παιδια μας ειναι ανωτερη των προγονων μας.
Ο Ελληνας γινοταν Ελληνας με το να ξεπερναει τον εαυτο του και οχι τους αλλους.Αν δεν καταφερουμε αυτο,δεν θα εχουμε προσεγγισει τον ορο Ελλην(φωτισμενος ανθρωπος) αλλα ισα ισα θα εχουμε πραξει υβρη απεναντι στους ιδια την Φυση μας.Και αυτο αντιστοιχει στην πραγματικη εννοια ΒΑΡΒΑΡΟΣ.
jonnie χαιρε!

ειμαι η νεκρη γνωμη που ειχα χθες και αλλαξε...
Edited by - ryche on 12/03/2005 13:06:58