- Τι είναι φιλοσοφία; - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.
quote:Πας να τ'αλλάξεις τώρα που είδες ότι με τη μπαρούφα που είπες αυτοκαταδικάζεις τα λόγια σου - αυτογκόλ.... δε πειράζει... ασχολήσου με αυτά που γράφεις κι όχι με τους άλλους.
“Δεν ξέρεις τι σου γίνεται ! ”, λέμε όταν κάποιος αμφισβητεί τη γνησιότητα ενός πράγματος που εμείς αναγνωρίζουμε ξεκάθαρα ως γνήσιο .“Δεν ξέρεις τι σου γίνεται ! ” – Αλλά δεν μπορούμε ν’αποδείξουμε τίποτε .
Ου τα πάντα τοις πάσι ρητά
...ἐκ γὰρ τοῦ περισσεύματος τῆς καρδίας τὸ στόμα λαλεῖ
Δεν είμαστε σε θέση να επισκοπήσουμε αυτό που κάναμε .
Γι’αυτό μας φαίνεται μυστηριώδες .

quote:Δεν χρειάζεται να βρίσκουμε μυστήρια εκεί που δεν υπάρχουν. Τι σου φαίνεται μυστηριώδες;
Η γοητεία της φιλοσοφίας βρίσκεται στο παράδοξο και στο μυστήριο .Δεν είμαστε σε θέση να επισκοπήσουμε αυτό που κάναμε .
Γι’αυτό μας φαίνεται μυστηριώδες .
...Ου τα πάντα τοις πάσι ρητά
quote:
panpam προς Κηφέα
Δεν χρειάζεται να βρίσκουμε μυστήρια εκεί που δεν υπάρχουν. Τι σου φαίνεται μυστηριώδες;
Δεν ξέρω για τον Κηφέα, αλλά εμένα μου φαίνεται εξαιρετικά μυστηριώδες το γεγονός οτι καταφέρνεις να αναπνέεις χωρίς να μπερδεύεσαι.
There is no Dark Side of the Moon really. In fact it is all Dark.
quote:Είπε "Γι’αυτό μας φαίνεται μυστηριώδες" αυτό το "μας" δείχνει ότι συμπεριλαμβάνει τον εαυτό του και ότι του "φαίνεται μυστηριώδες" - τι δεν καταλαβαίνεις; Αν το "μας" εννοεί την "παρεούλα" εσύ ξέρεις.
panpamquote:
panpam προς Κηφέα
Δεν χρειάζεται να βρίσκουμε μυστήρια εκεί που δεν υπάρχουν. Τι σου φαίνεται μυστηριώδες;Δεν ξέρω για τον Κηφέα, αλλά εμένα μου φαίνεται εξαιρετικά μυστηριώδες το γεγονός οτι καταφέρνεις να αναπνέεις χωρίς να μπερδεύεσαι.
There is no Dark Side of the Moon really. In fact it is all Dark.
quote:quote:Που είναι το πρόβλημα; Υπάρχει πλαφόν; Μήπως είναι η περίπτωση μοναδική; Θυμάσαι και νούμερα άλλως ή "έτυχε" μόνο τα δικά μου;
Λησμόνησα να αναφέρω ότι ο αριθμός 700 είναι μεγάλος.Έστω ότι έχω διαβάσει τα μισά,ακόμη αρκετά είναι.
...Αστεία πράγματα απελπισμένων ιδεολογικά ανθρώπων που δεν ξέρουν που και πως να στηρίξουν τις αστήρικτες συμπεριφορές και τις ημιμαθείς απόψεις...
Τι να σου πω καημένε άνθρωπε και τι να καταλάβεις?
Η ανοησία σου δεν έχει προηγούμενο.
Πανικός!Κυρίως,πανικός υπάρχει εντός του κρανίου σου και ενεργώντας με αυτόν τον τρόπο σκέψης δεν πρόκειται να αλλάξει η κατάσταση.
DSM,
Είναι τυχερός/τυχερή που η διαδικασία της εισπνοής και της εκπνοής γίνεται κατά κύριο λόγο αυτομάτως.
Αν τυχόν εξαρτώταν απ'τον/την panpam,τότε θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί
ως προ πολλού αυτόχειρας δια παραλείψεως εισπνοής(ο/η panpam).
quote:Πολύ επιθετικός και απρόκλητα, και χαλάς και το θέμαquote:quote:Που είναι το πρόβλημα; Υπάρχει πλαφόν; Μήπως είναι η περίπτωση μοναδική; Θυμάσαι και νούμερα άλλως ή "έτυχε" μόνο τα δικά μου;
Λησμόνησα να αναφέρω ότι ο αριθμός 700 είναι μεγάλος.Έστω ότι έχω διαβάσει τα μισά,ακόμη αρκετά είναι.
...Αστεία πράγματα απελπισμένων ιδεολογικά ανθρώπων που δεν ξέρουν που και πως να στηρίξουν τις αστήρικτες συμπεριφορές και τις ημιμαθείς απόψεις...
Τι να σου πω καημένε άνθρωπε και τι να καταλάβεις?
Η ανοησία σου δεν έχει προηγούμενο.
Πανικός!Κυρίως,πανικός υπάρχει εντός του κρανίου σου και ενεργώντας με αυτόν τον τρόπο σκέψης δεν πρόκειται να αλλάξει η κατάσταση.
DSM,
Είναι τυχερός/τυχερή που η διαδικασία της εισπνοής και της εκπνοής γίνεται κατά κύριο λόγο αυτομάτως.
Αν τυχόν εξαρτώταν απ'τον/την panpam,τότε θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί
ως προ πολλού αυτόχειρας δια παραλείψεως εισπνοής(ο/η panpam).

Και οι προτάσεις που εξηγούν αυτή τη σπουδαιότητα δεν είναι προτάσεις περί της γλώσσας .
Πολλοί αποδίδουν τον όρο “papierene Anweisung” ως “επιταγή εν λευκώ” .
Νομίζω , όμως , ότι μια επιταγή εν λευκώ είναι μια επιταγή στην οποία δεν αναγράφεται το εισπραχθησόμενο ποσό .
Αλλά στην “επιταγή” των ονομοκρατών σαφώς αναγράφεται κάτι , μόνο που αυτό το κάτι δεν συνιστά την πραγματική περιγραφή (wirklish bescreiben) αλλά μια πρόχειρη , χάρτινη , ψεύτικη — ή “επί χάρτου” (papierene) — οδηγία (anweisung) για μια τέτοια περιγραφή .
Μ’άλλα λόγια — όπως εγώ νομίζω ότι θα έπρεπε να αποδοθεί — ένα σκίτσο (σκαρίφημα , προσχέδιο , αφαιρετική καρικατούυρα) της πραγματικής περιγραφής της γλώσσας .
Το νόημα είναι ότι οι ονοματοκράτες , με το να μεταχειρίζονται όλες τις λέξεις ως ονόματα , συρρικνώνουν και παραμορφώνουν την πραγματική ποικιλία των χρήσεων των λέξεων .
Δεν αναλύουμε φαινόμενα (λ.χ. το σκέπτεσθαι ) , αλλά έννοιες ( λ.χ. την έννοια του σκέπτεσθαι ) και συνεπώς τη χρήση των λέξεων .
Έτσι θα νόμιζε κανείς πως κάνουμε ό,τι και οι ονοματοκράτες .
Αλλά οι ονοματοκράτες κάνουν το λάθος να θεωρούν όλες τις λέξεις ονόματα , και επομένως να μην περιγράφουν πράγματι τη χρήση τους αλλά να μας δίνουν , τρόπον τινά , μονάχα ένα σκαρίφημα αυτής της περιγραφής .

Ένας από τους βασικότερους λόγους είναι ότι μελετούν το θέμα ανεξάρτητα από τις γενικότερες αντιλήψεις του περί “νοήματος” και , μερικές φορές , εν αγνοία της υπόλοιπης φιλοσοφίας του .
Το θέμα είναι γ’αυτούς δελεαστικό , γιατί εμφανίζεται ως μία περαιτέρω φάση της παραδοσιακής διαμάχης γύρω από τη φύση και την ύπαρξη ή μη των "καθόλου" ή “universalia” .
Οι αρθρογράφοι χωρίζονται στους επικριτές μιας υποτιθέμενης “θεωρίας” περί “οικογενειακών ομοιοτήτων” , κατά της οποίας βάλλουν αμυνόμενοι υπέρ κάποιας παραδοσιακής μορφής ουσιοκρατίας (essentialism) , και στους απολογητές αυτής της υποτιθέμενης θεωρίας εναντίον της “αρτηριοσκληρωτικής” ουσιοκρατίας .
Και είναι πολλοί , ακόμη και σήμερα , που έχουν την εντύπωση πως η επαναστατικότητα αυτής της σκέψης έγκειται — τουλάχιστον σ’ένα μεγάλο μέρος της — στην ανασκευή της ουσιοκρατίας .
Αλλά το τρόπαιο που διεκδικεί η ύστερη φιλοσοφία δεν είναι τόσο πενιχρό .
Αν μη τι άλλο , για το λόγο ότι η κατάργηση της ουσιοκρατίας και η υποκατάστασή της από μια θεωρία ομοιοτήτων δεν είναι πρόσφατο έργο αλλά των ονοματοκρατών ή ίσως ακριβέστερα του David Hume .