- Η ΠΛΑΝΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.
quote:
elo: Εσύ γνωρίζεις καλύτερα φιλαράκι, αλλά επέτρεψε μου εμένα σαν (παρατηρητής) να διακρίνω την διαφορά στης τωρινές απόψεις σου, σύγκριση με τις παλιότερες .
Ναι, έχεις δίκαιο!
ΠΑΝΤΑ ΦΙΛΙΚΑ el.elyon.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!
quote:
Odysseus_nemo: Μπορείς να μου εξηγήσεις ποιά η σχέση του Ψεύδους με την Αλήθεια;el.elyon : Συγνώμη αλλά δεν πολύ κατάλαβα τι εννοείς?
Αναδιατυπώνω το ερώτημα: Με τι κριτήρια χαρακτηρίζουμε κάτι ως Αληθές ή Ψευδές; Υπάρχει περίπτωση κάτι που θεωρούμε ψέμμα να είναι αληθές και το αντίστροφο ;
ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΡΟΜΟΣ Ή ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΠΗΡΕΣ ΔΕ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ, ΤΟΤΕ ΧΑΡΑΞΕ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΣΟΥ
Odysseus_Nemo
quote:
Odysseus_nemo: Αναδιατυπώνω το ερώτημα: Με τι κριτήρια χαρακτηρίζουμε κάτι ως Αληθές ή Ψευδές;
Τα κριτήρια είναι Υποκειμενικά!
quote:
Odysseus_nemo: Υπάρχει περίπτωση κάτι που θεωρούμε ψέμμα να είναι αληθές και το αντίστροφο;
Ναι!
Καλημέρα.
ΠΑΝΤΑ ΦΙΛΙΚΑ el.elyon.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!
quote:
Αναδιατυπώνω το ερώτημα: Με τι κριτήρια χαρακτηρίζουμε κάτι ως Αληθές ή Ψευδές; Υπάρχει περίπτωση κάτι που θεωρούμε ψέμμα να είναι αληθές και το αντίστροφο ;
EL ELYON
quote:
Τα κριτήρια είναι Υποκειμενικά!
Γεια σας,![]()
Δεν έχω πολύ χρόνο λόγο δουλειάς, μα θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση στον Φίλο Ελ Ελυον.
Ίσως έτσι δούμε καλύτερα τα όσα γράφονται, περί Αλήθειας και Πλάνης
Ποια είναι τα Υποκειμενικά του κριτήρια, για το ποιος είναι ο θρησκευτικός άνθρωπος.
quote:
quote:
ΠΛΑΤΩΝΑΣ: Δεν έχω πολύ χρόνο λόγο δουλειάς, μα θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση στον Φίλο Ελ Ελυον.Ίσως έτσι δούμε καλύτερα τα όσα γράφονται, περί Αλήθειας και Πλάνης
Ποια είναι τα Υποκειμενικά του κριτήρια, για το ποιος είναι ο θρησκευτικός άνθρωπος.
Συγνώμη αλλά δεν κατάλαβα την ερώτηση σου?
Καλημέρα.
ΠΑΝΤΑ ΦΙΛΙΚΑ el.elyon.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!
Τι κάνει αυτός ο άνθρωπος στη ζωή του, που θα βοηθήσει τον εαυτό του και τους άλλους, να ζήσουν όμορφα, αρμονικά, με αγάπη?
quote:
ΠΛΑΤΩΝΑΣ: Ποιος είναι, για σένα ο θρησκευτικός άνθρωπος?
Ο θρησκευτικός άνθρωπος είναι αυτός που έχει αποδεχτεί και ακολουθεί κάποια Θρησκεία!
quote:
ΠΛΑΤΩΝΑΣ: Τι κάνει αυτός ο άνθρωπος στη ζωή του, που θα βοηθήσει τον εαυτό του και τους άλλους, να ζήσουν όμορφα, αρμονικά, με αγάπη?
Αυτά που λέει η Θρησκεία του!
ΠΑΝΤΑ ΦΙΛΙΚΑ el.elyon.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!
Μα σκεψου το εξεις.
Πριν την ελευση του Χριστου, του Μωαμεθ, ακομα και του Βουδα, οι ανθρωποι ησαν η οχι θρησκοι?
Αν εισαν, τοτε δεν θα ελεγες πως ειχαν αποδεχθει και ακολουθουσαν κατι άλλο?
Οπως λες, ο θρησκευτικος ανθρωπος, ακολουθει παντα υποδειξεις, (της θρησκειας του) διλαδη ακολοθυει καποιο μοδελλο.
ΑΡΑ στην ουσια ο θρησκευτικος ανθρωπος (για σενα) είναι ΑΚΟΛΟΥΘΟΣ.
Τωρα η δυσκολία ΕΛ ΕΛΥΟΝ, και πρεπει να τα δουμε προσεχτικα, είναι πως ο ακολουθος πιστος, κραταει ότι του είναι ευχαριστο, και όχι ότι λεει η θρησκεια.
Αν γραφει η θρησκεια, ου κλεψεις, ου ψευδομαρτηρησεις, και τοσα αλλα ΟΥ….γνωριζεις πολύ καλα πως στους περισσοτερους συμβαινει ακριβως το αντιθετο, οπως στο χριστιανισμο, με το… ο εχων δυο χειτωνας, και τοσα αλλα.... που δεν τηρούνται.
Αφου λοιπον ο ακολουθος, σε μεγαλο μερος δεν κανει ότι λεει η θρησκεια του, π.χ τον ενδιαφερει περισσοτερο ο πλουτος, η δυναμη, ουσιαστικα ακολουθει ότι τον συμφερει από οσα λεει η θρησκεια, (π.χ παει στην εκκλησια, προσευχεται, νυστευει κλπ κλπ) αυτος ο ανθρωπος, είναι θρησκευτικος ανθρωπος?
Τωρα δες και την περιπτωση του ανθρωπου (που δεν ακολουθεί κάποιο μοδελλο), μα ζει ομορφα στη ζωη, τυρωντας τα παραπάνω, χωρίς να είναι ακόλουθος.
Αυτός, γιατί να μην είναι θρησκευτικός άνθρωπος?
Για να βρουμε ποιος είναι πραγματι θρησκευτικος ανθρωπος, χρειαζεται να δουμε αν στις θρησκειες υπαρχει κατι κοινο.
Ισως ετσι μπορεσουμε να προχωρησουμε.
quote:
ΠΛΑΤΩΝΑΣ: Πριν την ελευση του Χριστου, του Μωαμεθ, ακομα και του Βουδα, οι ανθρωποι ησαν η οχι θρησκοι?
Εννοείς τι γνωρίζω από την Ιστορία ή τι πιστεύω?
quote:
ΠΛΑΤΩΝΑΣ: Αν εισαν, τοτε δεν θα ελεγες πως ειχαν αποδεχθει και ακολουθουσαν κατι άλλο?
Αγαπητέ μου, μα και τώρα δεν ακολουθούνε όλοι οι άνθρωποι την ίδια θρησκεία!
(Εγώ σου απάντησα με βάση το παρόν φίλε μου!!!)
quote:
ΠΛΑΤΩΝΑΣ: Οπως λες, ο θρησκευτικος ανθρωπος, ακολουθει παντα υποδειξεις, (της θρησκειας του) διλαδη ακολοθυει καποιο μοδελλο.
ΑΡΑ στην ουσια ο θρησκευτικος ανθρωπος (για σενα) είναι ΑΚΟΛΟΥΘΟΣ.
Υπάρχει μόνο η Θρησκεία του!
Ναι αυτός είναι ο ορισμός για τον θρησκευόμενο!
Δεν υπάρχει ελευθερία!
quote:
ΠΛΑΤΩΝΑΣ: Τωρα η δυσκολία ΕΛ ΕΛΥΟΝ, και πρεπει να τα δουμε προσεχτικα, είναι πως ο ακολουθος πιστος, κραταει ότι του είναι ευχαριστο, και όχι ότι λεει η θρησκεια.
Για την Θρησκεία ( όλες ) υπάρχει ο κανόνας: πίστευε και μη ΕΡΕΥΝΑ!
Αγαπητέ μου ο Θρησκευόμενος ακολουθεί, δεν επιλεγεί, δεν διαλέγει, δεν ξεχωρίζει. Απλά ακούει και Υπακούει την Θρησκεία του!!!
quote:
ΠΛΑΤΩΝΑΣ: Αν γραφει η θρησκεια, ου κλεψεις, ου ψευδομαρτηρησεις, και τοσα αλλα ΟΥ….γνωριζεις πολύ καλα πως στους περισσοτερους συμβαινει ακριβως το αντιθετο, οπως στο χριστιανισμο, με το… ο εχων δυο χειτωνας, και τοσα αλλα.... που δεν τηρούνται.
Δεν είναι αυτά η Θρησκεία αγαπητέ μου! Και δεν είναι κτήμα μόνο της Θρησκείας και μόνο μιας!
quote:
ΠΛΑΤΩΝΑΣ: Αφου λοιπον ο ακολουθος, σε μεγαλο μερος δεν κανει ότι λεει η θρησκεια του, π.χ τον ενδιαφερει περισσοτερο ο πλουτος, η δυναμη, ουσιαστικα ακολουθει ότι τον συμφερει από οσα λεει η θρησκεια, (π.χ παει στην εκκλησια, προσευχεται, νυστευει κλπ κλπ) αυτος ο ανθρωπος, είναι θρησκευτικος ανθρωπος?
Μια γενική απάντηση θα ήταν ότι σαφώς και δεν είναι!
quote:
ΠΛΑΤΩΝΑΣ: Τωρα δες και την περιπτωση του ανθρωπου (που δεν ακολουθεί κάποιο μοδελλο), μα ζει ομορφα στη ζωη, τυρωντας τα παραπάνω, χωρίς να είναι ακόλουθος.
Γιατί δεν ακολουθεί κάποια θρησκεία!!!
quote:
ΠΛΑΤΩΝΑΣ: Για να βρουμε ποιος είναι πραγματι θρησκευτικος ανθρωπος, χρειαζεται να δουμε αν στις θρησκειες υπαρχει κατι κοινο.
Ισως ετσι μπορεσουμε να προχωρησουμε.
Ναι θα ήταν ενδιαφέρον, αλλά νομίζω ότι δεν είμαστε στο Μύθος κ Θρησκεία για αυτό δεν πρέπει να ξεφύγουμε από τα όρια!
Παρόλα αυτά αγαπητέ μου, προχωρα!!
ΠΑΝΤΑ ΦΙΛΙΚΑ el.elyon.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!
quote:
ΠΛΑΤΩΝΑΣ - Τωρα δες και την περιπτωση του ανθρωπου (που δεν ακολουθεί κάποιο μοδελλο), μα ζει ομορφα στη ζωη, τυρωντας τα παραπάνω, χωρίς να είναι ακόλουθος.
Πλάτωνα να θέσω και εγώ ένα ερώτημα από την δικιά μου οπτική γωνία ;
Ο άνθρωπος μπορεί να αποβάλει την ( ανάγκη=πίστη ) σε κάτι ανώτερο από τον ίδιο και αν ναι, κατά πόσο στηρίχτηκε σε όλες αυτές τις διδασκαλίες για να μάθει να ζει όμορφα σε έναν δικό του δρόμο ηθικής .
Με άλλα λόγια φίλε μου, μήπως χρειαζόμαστε να πιαστούμε από κάτι σαν αρχή που θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τον σωστό δρόμο, έστω και αν αυτός ο δρόμος περνάει μέσα από όλες αυτές τις διδασκαλίες, αλλά δεν μένει προσκολλημένος σε καμία .