ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Εγκέφαλος, Συνείδηση και Κβαντική Μηχανική - .-= Η ΓΝΩΣΗ =-.

- Εγκέφαλος, Συνείδηση και Κβαντική Μηχανική - .-= Η ΓΝΩΣΗ =-.

Sir Quester31 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 2/2
23/08/2012, 13:18:03
Συνεχίζω να μην μπορώ να καταλάβω γιατί η "σκέψη" είναι αδύνατον να ερμηνευτεί, με επιστημονική μεθοδολογία..

Αρκεί πρώτα να κατανοήσουμε ακριβώς τι είναι σκέψη, και θα βρούμε τον επιστημονικό τρόπο να την ερμηνεύσουμε.

Κατά την γνώμη μου, όλα τα πρόβλημα που σχετίζεται με τον “κόσμο” μας, θα μπορέσουμε να τα λύσουμε επιστημονικά, αρκεί να τα κατανοήσουμε, και να έχουμε το χρόνο να ασχοληθούμε με την επίλυσή τους.

Το ποιο ακατανόητο πράγμα στον κόσμο μας, κατά την γνώμη μου, είναι πως ο “κόσμος” όλος είναι κατανοητός.

Φαντασία, έρευνα, λογική σκέψη, και επιστημονική μεθοδολογία μας χρειάζονται, και κυρίως πολύς χρόνος.

Αυτό – πιστεύω – είναι το μόνο που θα μας δημιουργήσει προβλήματα - ο χρόνος.
Θα έχουμε άραγε – σαν ανθρωπότητα – άνεση χρόνου να κατανοήσουμε τον κόσμο μας?

Είχε άραγε ποτέ στο παρελθόν αυτή την δυνατότητα, κάποια άλλη νοημοσύνη, εάν υπάρχει ή υπήρξε ποτέ, στο σύμπαν μας?

Edited by - gianipseftis on 23/08/2012 13:19:37

23/08/2012, 17:41:30
quote:
gianipseftis :

Συνεχίζω να μην μπορώ να καταλάβω γιατί η "σκέψη" είναι αδύνατον να ερμηνευτεί, με επιστημονική μεθοδολογία..

Αρκεί πρώτα να κατανοήσουμε ακριβώς τι είναι σκέψη, και θα βρούμε τον επιστημονικό τρόπο να την ερμηνεύσουμε.

Είχα καταλήξει παλαιότερα, γράφοντας για τη σκέψη, σε ένα μήνυμά μου, στο παρακάτω συμπέρασμα :

Θα μας πάρει πολύ καιρό να συλλάβουμε και να εξερευνήσουμε λεπτομερώς τις κατ’ εξοχήν εγκεφαλικές διεργασίες που συνοδεύουν μια σκέψη , καθώς και την εντυπωσιακή πολυπλοκότητά τους .

Προς το παρόν , μπορούμε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα πως όταν ένα ενσυνείδητο άτομο κάνει μια σκέψη , μέσα στο μυαλό του συμβαίνουν ένα σωρό πράγματα .

Πολλά από αυτά, στην περίπτωση του ανθρώπου, είναι ενσυνείδητες πληροφορίες .

Μπορούμε να θέσουμε ορισμένα χρήσιμα ερωτήματα όπως :

Πού και πότε προέκυψαν η πληροφορία και , κατόπιν , η ενσυνείδητη πληροφορία στη φύση ;

Πόσο ελεύθερος είναι ο άνθρωπος ως προς τη σκέψη και τις γνώσεις του σε σχέση με την πληροφοριακότητα της συνείδησης ανώτερης τάξης ;

Ας σκεφθούμε λίγο αν μπορούμε να δώσουμε απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα . . .

quote:
Αυτό – πιστεύω – είναι το μόνο που θα μας δημιουργήσει προβλήματα - ο χρόνος.
Θα έχουμε άραγε – σαν ανθρωπότητα – άνεση χρόνου να κατανοήσουμε τον κόσμο μας?

Δεν ξέρω . . .

quote:
Είχε άραγε ποτέ στο παρελθόν αυτή την δυνατότητα, κάποια άλλη νοημοσύνη, εάν υπάρχει ή υπήρξε ποτέ, στο σύμπαν μας?

Διαισθητικά, πιστεύω πως : Ναι , υπήρξε και υπάρχει μια ανώτερη νοημοσύνη, που έχει αυτή τη δυνατότητα . . .

Η γνώμη μου είναι ότι αν θέλουμε να ερευνήσουμε περισσότερο για την έννοια της σκέψης θα πρέπει να ξεκινήσουμε από την νόηση . . .

Ου τα πάντα τοις πάσι ρητά

23/08/2012, 19:38:02
quote:
Κηφεας

Θα μας πάρει πολύ καιρό να συλλάβουμε και να εξερευνήσουμε λεπτομερώς τις κατ’ εξοχήν εγκεφαλικές διεργασίες που συνοδεύουν μια σκέψη , καθώς και την εντυπωσιακή πολυπλοκότητά τους .

Ακριβώς!!!
Το ίδιο σκέφτομαι και εγώ, και για τον λόγο αυτό δεν μπορώ να δικαιολογήσω την βεβαιότητά σου πως είναι πρακτικά αδύνατον – και ούτε θα μπορέσουμε ποτέ – να έχουμε μια επιστημονική εξήγηση της σκέψης.
Αν δεν έχουμε ορίσει ακόμα ακριβώς ποιες εγκεφαλικές διεργασίες συνοδεύουν μια σκέψη, και σε ποιο στάδιο της εξέλιξης του εγκεφάλου ξεκινούν ή ξεκίνησαν αυτές οι διεργασίες, πως είναι δυνατόν να αποφανθούμε με σιγουριά τι είναι δυνατόν να εξηγηθεί με την αυστηρή επιστημονική μεθοδολογία?

Δεν ξέρω αν έγινε κατανοητή τώρα, η αρχική μου ένσταση/απορία .

quote:
Πού και πότε προέκυψαν η πληροφορία και , κατόπιν , η ενσυνείδητη πληροφορία στη φύση ;
Πόσο ελεύθερος είναι ο άνθρωπος ως προς τη σκέψη και τις γνώσεις του σε σχέση με την πληροφοριακότητα της συνείδησης ανώτερης τάξης ;
Ας σκεφθούμε λίγο αν μπορούμε να δώσουμε απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα . .

Θέτεις πολλά και ενδιαφέροντα θέμα, που το καθένα τους ... σηκώνει πολύ συζήτηση.

quote:
Διαισθητικά, πιστεύω πως : Ναι , υπήρξε και υπάρχει μια ανώτερη νοημοσύνη, που έχει αυτή τη δυνατότητα

Με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, φίλε Κηφέα, θα ήθελα να ακούσω πως προέκυψε αυτή η διαισθητική πίστη, και με τόση σιγουριά απαντάς “Ναι υπήρξε και υπάρχει μια ανώτερη νοημοσύνη”

Αν αναφέρεσαι στην κατά Σπινόζα “ανώτερη ουσία” , αυτή δεν είναι διαισθητική πίστη, αλλά λογική συνέπεια.
Αυτό το ενδεχόμενο, λογικά στέκει και το δέχομαι και εγώ..

Η απορία μου όμως ήταν αν είχε ποτέ στο παρελθόν αυτή την δυνατότητα κατανόησης του κόσμου μας , κάποια άλλη νοημοσύνη, στο σύμπαν μας.
Αν δηλαδή υπάρχει ή υπήρξε ποτέ σε κάποιο πλανήτη στο δικό μας σύμπαν η δυνατότητα να εξελιχτούν νοήμονα όντα, ικανά να κατανοήσουν τον κόσμο μας?

Εγώ προσωπικά αμφιβάλω, και μπορούμε να το συζητήσουμε το θέμα αν σε ενδιαφέρει η τεκμηρίωσή της δικής μου άποψης , αφού ακούσω και την δική σου τεκμηρίωση (η διαίσθηση ΔΕΝ τεκμηριώνει άποψη, αλλά ΜΌΝΟ σχηματίζει “Υπόθεση” για διερεύνηση

quote:
Η γνώμη μου είναι ότι αν θέλουμε να ερευνήσουμε περισσότερο για την έννοια της σκέψης θα πρέπει να ξεκινήσουμε από την νόηση .

Πολύ σωστά!
Αυτή είναι και δική μου γνώμη.

Όρισε τι είναι κατα την γνώμη σου, η νόηση, πως αποκτάται και πως ορίζεται ένα “νοήμον ον”?
Ο χιμπατζής – για παράδειγμα – είναι νοήμον ον?

23/08/2012, 22:07:39
quote:
gianipseftis :

quote:
--------------------------------------------------------------------------------
Κηφεας

--------------------------------------------------------------------------------

Ακριβώς!!!
Το ίδιο σκέφτομαι και εγώ, και για τον λόγο αυτό δεν μπορώ να δικαιολογήσω την βεβαιότητά σου πως είναι πρακτικά αδύνατον – και ούτε θα μπορέσουμε ποτέ – να έχουμε μια επιστημονική εξήγηση της σκέψης.
Αν δεν έχουμε ορίσει ακόμα ακριβώς ποιες εγκεφαλικές διεργασίες συνοδεύουν μια σκέψη, και σε ποιο στάδιο της εξέλιξης του εγκεφάλου ξεκινούν ή ξεκίνησαν αυτές οι διεργασίες, πως είναι δυνατόν να αποφανθούμε με σιγουριά τι είναι δυνατόν να εξηγηθεί με την αυστηρή επιστημονική μεθοδολογία?

Δεν ξέρω αν έγινε κατανοητή τώρα, η αρχική μου ένσταση/απορία

Ναι , φίλε gianipseftis , έγινε κατανοητή τώρα η αρχική σου απορία . Φαίνεται ότι οι διατυπώσεις μου , στα προηγούμενα μηνύματά μου , δεν ήταν επαρκώς σαφείς .

23/08/2012, 22:39:43
quote:
gianipseftis :

quote:
Διαισθητικά, πιστεύω πως : Ναι , υπήρξε και υπάρχει μια ανώτερη νοημοσύνη, που έχει αυτή τη δυνατότητα

Με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, φίλε Κηφέα, θα ήθελα να ακούσω πως προέκυψε αυτή η διαισθητική πίστη, και με τόση σιγουριά απαντάς “Ναι υπήρξε και υπάρχει μια ανώτερη νοημοσύνη”

Αν αναφέρεσαι στην κατά Σπινόζα “ανώτερη ουσία” , αυτή δεν είναι διαισθητική πίστη, αλλά λογική συνέπεια.
Αυτό το ενδεχόμενο, λογικά στέκει και το δέχομαι και εγώ..

Η απορία μου όμως ήταν αν είχε ποτέ στο παρελθόν αυτή την δυνατότητα κατανόησης του κόσμου μας , κάποια άλλη νοημοσύνη, στο σύμπαν μας.
Αν δηλαδή υπάρχει ή υπήρξε ποτέ σε κάποιο πλανήτη στο δικό μας σύμπαν η δυνατότητα να εξελιχτούν νοήμονα όντα, ικανά να κατανοήσουν τον κόσμο μας?

Εγώ προσωπικά αμφιβάλω, και μπορούμε να το συζητήσουμε το θέμα αν σε ενδιαφέρει η τεκμηρίωσή της δικής μου άποψης , αφού ακούσω και την δική σου τεκμηρίωση (η διαίσθηση ΔΕΝ τεκμηριώνει άποψη, αλλά ΜΌΝΟ σχηματίζει “Υπόθεση” για διερεύνηση

Όπως σωστά αναφέρεις η διαίσθηση ΔΕΝ τεκμηριώνει άποψη .

Αλλά δεν ξέρω από πού συνάγεις ότι η διαίσθηση σχηματίζει ΜΟΝΟ “Υπόθεση” για διερεύνηση . Δεν νομίζω ότι αυτό το τελευταίο είναι υποχρεωτικό . . .

23/08/2012, 22:47:36
quote:
gianipseftis :

quote:
Η γνώμη μου είναι ότι αν θέλουμε να ερευνήσουμε περισσότερο για την έννοια της σκέψης θα πρέπει να ξεκινήσουμε από την νόηση .

Πολύ σωστά!
Αυτή είναι και δική μου γνώμη.

Χαίρομαι που συμφωνούμε !

24/08/2012, 11:37:57
quote:
Κηφέας

Όπως σωστά αναφέρεις η διαίσθηση ΔΕΝ τεκμηριώνει άποψη .
Αλλά δεν ξέρω από πού συνάγεις ότι η διαίσθηση σχηματίζει ΜΟΝΟ “Υπόθεση” για διερεύνηση . Δεν νομίζω ότι αυτό το τελευταίο είναι υποχρεωτικό . . .

Φίλε Κηφέα, η αρχική μου διατύπωσή δεν ήταν σαφής, γιατί έγινε υπό την πίεση χρόνου.
Πάντα γράφω στα γρήγορα, αυτά που εκείνη την στιγμή σκέφτομαι, με μια προσπάθεια να είμαι σύντομος και όσο το δυνατόν κατανοητός.

Ισχυρίζομαι λοιπόν, πως η διαίσθηση δεν τεκμηριώνει άποψη, αλλά θα μπορούσε να σχηματίσει “υπόθεση” προς διερεύνηση, που ενδεχομένως θα οδηγούσε σε μια επιστημονική άποψη ή σε μια επιστημονική θεωρία.

Δηλαδή θεωρώ την δυνατότητα αυτή δυνητική, και όχι υποχρεωτική,

Διευρύνω περισσότερο την άποψή μου ως αναφορά την “διαίσθηση” σαν έννοια καθεαυτή.
Από μόνη της – επαναλαμβάνω - η διαίσθηση δεν τεκμηριώνει άποψη αλλά, αν αντί να σχηματίσει υπόθεση προς διερεύνηση, διατηρηθεί ατόφια και εκληφθεί (αυθαίρετα & αβάσιμα), σαν δεδομένη αλήθεια, μετατρέπετε σε “ψευδαίσθηση”, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν αξιωματική βάση (ψευδή) , που πάνω της θα στηθεί μια λογικοφανής άποψη, χωρίς καμία – κατά την γνώμη μου - επιστημονική αξία.

Με ενδιαφέρον θα άκουγα την δική σου γνώμη για την “διαίσθηση”, και αν κυρίως μέσω διαίσθησης σχηματίζεις γνώμη για την νόηση, την σκέψη, και τελικά την συνείδηση.
Περιμένω και απο τον θεματοθέτη να μάθω πως αντιλαμβάνεται την σχέση της συνείδηση με την κβαντομηχανική, που επιγραμματικά αναφέρει στο τίτλο του θέματος.

Έχω ακούσει πολλές προσπάθειες μεταφυσικής ερμηνείας της κβαντομηχανικής, και είμαι περίεργος να μάθω με ποιο τρόπο αυτή η πολύ σπουδαία θεωρία ερμηνεύει ή συνδέεται με την συνείδηση (και πως ορίζεται η συνείδηση είναι ένα θέμα)
Δεν αποκλείω να υπάρχει μια τέτοια σύνδεση, ενδεχομένως η κβαντομηχανική να μπορέσει να δώσει μια ολοκληρωμένη φυσική θεωρία με την διατύπωση μιας κβαντικής θεωρίας βαρύτητας.

Αυτά όμως θα γίνουν – κατά την γνώμη μου – μέσω της φυσικής επιστήμης, που ενδεχομένως θα πρέπει να αναθεωρήσουμε και να κατανοήσουμε, και όχι να επεκτείνουμε στα μετά την φυσική

24/08/2012, 12:14:41
quote:

Έχω ακούσει πολλές προσπάθειες μεταφυσικής ερμηνείας της κβαντομηχανικής, και είμαι περίεργος να μάθω με ποιο τρόπο αυτή η πολύ σπουδαία θεωρία ερμηνεύει ή συνδέεται με την συνείδηση (και πως ορίζεται η συνείδηση είναι ένα θέμα)

Ψευτογιαννε

Ενα και μοναδικό θα σου πώ και ότι καταλάβεις...άν!!!

Εντός των πλαισίων της κλασσικής Φυσικής και του σκεπτικισμού,δεν θα καταλάβεις ΠΟΤΕ την σύνδεση της κβαντομηχανικής με την συνείδηση,συλλογική και ατομική.

ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.

24/08/2012, 19:06:07
quote:
gianipseftis :

Ισχυρίζομαι λοιπόν, πως η διαίσθηση δεν τεκμηριώνει άποψη, αλλά θα μπορούσε να σχηματίσει “υπόθεση” προς διερεύνηση, που ενδεχομένως θα οδηγούσε σε μια επιστημονική άποψη ή σε μια επιστημονική θεωρία.

Ενδεχομένως .

quote:
gianipseftis :

Δηλαδή θεωρώ την δυνατότητα αυτή δυνητική, και όχι υποχρεωτική.

Σωστό .

quote:
gianipseftis :

Από μόνη της – επαναλαμβάνω - η διαίσθηση δεν τεκμηριώνει άποψη αλλά, αν αντί να σχηματίσει υπόθεση προς διερεύνηση, διατηρηθεί ατόφια και εκληφθεί (αυθαίρετα & αβάσιμα), σαν δεδομένη αλήθεια, μετατρέπετε σε “ψευδαίσθηση”, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν αξιωματική βάση (ψευδή) , που πάνω της θα στηθεί μια λογικοφανής άποψη, χωρίς καμία – κατά την γνώμη μου - επιστημονική αξία.

Εάν κατάλαβα καλά , φίλε gianipseftis , εννοείς ότι αν κάποιος αντί να σχηματίσει υπόθεση προς διερεύνηση , διατηρήσει , τη διαίσθηση , ατόφια και εκλάβει (αυθαίρετα & αβάσιμα) αυτήν σαν δεδομένη αλήθεια τότε μετατρέπεται αυτή (η διαίσθηση) σε “ψευδαίσθηση” , που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν αξιωματική βάση (ψευδή) , που πάνω της θα στηθεί μια λογικοφανής άποψη χωρίς καμία επιστημονική αξία . . .

Κι εγώ τι φταίω αν όλα αυτά τα κάνει ο υποθετικός σου φίλος ;

Πάντως δεν συμφωνώ με όλο το προαναφερθέν σκεπτικό !

quote:
gianipseftis :

Με ενδιαφέρον θα άκουγα την δική σου γνώμη για την “διαίσθηση”, και αν κυρίως μέσω διαίσθησης σχηματίζεις γνώμη για την νόηση, την σκέψη, και τελικά την συνείδηση.

Περιμένω και απο τον θεματοθέτη να μάθω πως αντιλαμβάνεται την σχέση της συνείδηση με την κβαντομηχανική, που επιγραμματικά αναφέρει στο τίτλο του θέματος.
Δεν αποκλείω να υπάρχει μια τέτοια σύνδεση, ενδεχομένως η κβαντομηχανική να μπορέσει να δώσει μια ολοκληρωμένη φυσική θεωρία με την διατύπωση μιας κβαντικής θεωρίας βαρύτητας.

Έθεσες τόσα πολλά θέματα , φίλε μου , που δεν μπορούν να απαντηθούν με μερικές , μόνο , φράσεις . Απαιτείται μεγάλη συζήτηση .

Είχα προτείνει να αρχίσουμε εξετάζοντας την έννοια της νόησης .

Τώρα βάζεις στο τραπέζι τον ορισμό της συνείδησης .

Παράλληλα ζητάς αν υπάρχει σύνδεση της κβαντομηχανικής με την έννοια της συνείδησης .

Παίρνω την πρωτοβουλία να πω , στο επόμενο μήνυμα , δυο κουβέντες για τη συνείδηση , στη συνέχεια να μιλήσουμε για το χιμπατζή (αφού σε ενδιαφέρει) στη συνέχεια να αναφερθούμε στη νόηση , κάπου ανάμεσα εξετάζουμε και το θέμα της σύνδεσης της κβαντομηχανικής και μετά βλέπουμε . . . Όσον αφορά τη “διαίσθηση” να την εξετάσουμε (αν αυτό θέλουμε) ανοίγοντας ένα άλλο topic ή την συζητάμε αργότερα εδώ αφού καλύψουμε πρώτα τα προαναφερθέντα θέματα . . .

24/08/2012, 19:44:09
Οι περισσότεροι άνθρωποι , αν ερωτηθούν ποιο χαρακτηριστικό του εγκεφάλου είναι το πιο αξιοσημείωτο και παράξενο , θα ξαναθυμηθούν ίσως , όπως ο Καρτέσιος , τη μοναχική μουσική του εαυτού και θα πουν : “η συνείδηση”.

Μπορούμε , μάλλον επωφελώς , να αναρωτηθούμε μήπως είναι δυνατόν να καταφέρουμε κάτι καλύτερο από το να θεωρήσουμε δεδομένη την ύπαρξη μιας νοούσης ουσίας , απρόσιτης για την επιστήμη των εκτατών πραγμάτων .

Το αποθαρρυντικό στοιχείο σε σχέση με τη συνείδηση είναι ότι δεν μοιάζει να είναι ζήτημα συμπεριφοράς . Απλώς είναι – πάντοτε εδώ , με τους πολλαπλούς και ταυτόχρονους τρόπους και σκοπούς της , αναπόδραστα δική μας .

Είναι μια διαδικασία , και μάλιστα μια διαδικασία που είναι πολύ δύσκολο να την αναλύσουμε .

Γνωρίζουμε τι είναι για μας τους ίδιους , αλλά την ύπαρξή της στους άλλους μπορούμε να τη διακρίνουμε μόνο κατά επαγωγικό τρόπο .

Όπως είπε ο William James , είναι κάτι του οποίου την έννοια “γνωρίζουμε μέχρι τη στιγμή που κάποιος μας ζητάει να την ορίσουμε” .

Πράγματι , αρχικά ορίζεται καλύτερα με τη θεώρηση κάποιων από τις ιδιότητές της (υπάρχει βέβαια ο πειρασμός να ενδώσει κανείς σε έναν κυκλικό ορισμό , αναφερόμενος στην “επίγνωση”) .

Ας σκεφθούμε τις ιδιότητές της τις οποίες πολλοί έχουν ονομάσει τζαιημσιανές (από τον William James, που τις ανέλυσε) :

Είναι προσωπική , (την κατέχουν άτομα ή εαυτοί) . Είναι μεταβαλλόμενη , αλλά συνεχής . Αφορά αντικείμενα ανεξάρτητα από τον εαυτό της . Είναι επιλεκτική , δηλαδή δεν εξαντλεί όλες τις πλευρές των αντικειμένων με τα οποία ασχολείται .

Η συνείδηση εκδηλώνει προθετικότητα . Αναφέρεται σε πράγματα ή γεγονότα .

Επίσης , είναι σε κάποιο βαθμό συνδεδεμένη με τη βούληση .

Μερικοί ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι η συνείδηση χαρακτηρίζεται από την παρουσία νοητικών εικόνων και από τη χρησιμοποίησή τους για τη ρύθμιση της συμπεριφοράς .

Δεν είναι όμως ένα απλό αντίγραφο της εμπειρίας (“ένας καθρέφτης της πραγματικότητας”) , ούτε είναι αναγκαία για ένα μεγάλο μέρος της συμπεριφοράς .

Μερικά είδη μάθησης , διαδικασίες σχηματισμού εννοιών , ακόμη και κάποιες μορφές συμπερασμάτων επιτελούνται χωρίς την παρουσία της .

“Πιστεύω ότι υφίσταται μια θεμελιώδης διάκριση μεταξύ πρωτογενούς συνείδησης και συνείδησης ανώτερης τάξης”.

“Πρωτογενής συνείδηση” είναι η κατάσταση του να έχει κανείς επίγνωση των πραγμάτων μέσα στον κόσμο – να έχει νοητικές εικόνες επί του παρόντος .

“Δεν συνοδεύεται , ωστόσο , από καμία αίσθηση προσωπικότητας που έχει παρελθόν και μέλλον”.

Είναι αυτό που μπορεί να υποτεθεί ότι διαθέτουν μερικά ζώα τα οποία στερούνται τη γλωσσική και σημασιολογική ικανότητα (αργότερα θα δούμε ποια μπορεί να είναι αυτά τα ζώα) .

Αντίθετα , “η συνείδηση ανώτερης τάξης” περιλαμβάνει την αναγνώριση από ένα σκεπτόμενο αντικείμενο των πράξεών του ή των συναισθημάτων του .

“Ενσαρκώνει ένα μοντέλο της προσωπικότητας , του παρελθόντος , του μέλλοντος , καθώς και του παρόντος” .

Παρουσιάζει άμεση επίγνωση – τη μη συμπερασματική ή άμεση επίγνωση νοητικών επεισοδίων χωρίς την ανάμιξη αισθητηρίων οργάνων ή υποδοχέων .

Είναι αυτό ακριβώς που εμείς οι άνθρωποι διαθέτουμε πέρα από την πρωτογενή συνείδηση .

“Έχουμε συνείδηση ότι έχουμε συνείδηση .”

24/08/2012, 20:49:11
quote:
Κηφέας

Εάν κατάλαβα καλά , φίλε gianipseftis , εννοείς ότι αν κάποιος αντί να σχηματίσει υπόθεση προς διερεύνηση , διατηρήσει , τη διαίσθηση , ατόφια και εκλάβει (αυθαίρετα & αβάσιμα) αυτήν σαν δεδομένη αλήθεια τότε μετατρέπεται αυτή (η διαίσθηση) σε “ψευδαίσθηση” , που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν αξιωματική βάση (ψευδή) , που πάνω της θα στηθεί μια λογικοφανής άποψη χωρίς καμία επιστημονική αξία . . .

Ναί! σωστά κατάλαβες φιλε Κηφέα, αυτό ακριβώς εννοώ.

quote:
Κι εγώ τι φταίω αν όλα αυτά τα κάνει ο υποθετικός σου φίλος ;

Δεν αναφέρθηκα σε κάποιον “υποτιθέμενο” φίλο μου, και ούτε βεβαίως σου καταλόγισα κάποια δική σου ευθύνη.

Ως εκ τούτου, δεν κατανοώ το νόημα αυτής της επισήμανσης,.
Τέλος πάντων

Προφανώς αν και κατάλαβες τι είπα, δεν κατάλαβες που οδηγεί ο συλλογισμός.

Η διαίσθηση από την φύση της, είναι μια ιδιαίτερα προσωπική υπόθεση, χωρίς καμία οικουμενική αξία.
Ποιος θα μπορούσε άραγε να δεχθεί άκριτα κάθε μεμονωμένη διαισθητική γνώση, ειδικά όταν αυτή χρησιμοποιείται ως βάση για μια πρόταση/θεωρία ?
Είναι προφανές πως δεν σε ενδιαφέρει η διερεύνηση αυτού του θέματος, μη αιτιολογώντας την διαφωνία σου.
Δεν έχει επομένως κανένα νόημα να επιμείνω

quote:
Έθεσες τόσα πολλά θέματα , φίλε μου , που δεν μπορούν να απαντηθούν με μερικές , μόνο , φράσεις . Απαιτείται μεγάλη συζήτηση

Την δική σου γνώμη για την διαίσθηση μόνο σε ρώτησα, τα υπόλοιπα θέματα που επικαλείσαι, αφορούσαν τον θεματοθέτη
Βεβαίως όχι πως δεν θα με ενδιέφερε και η δική σου γνώμη.

Η έννοια της συνείδησης είναι πολύ πλατιά για να την κουβεντιάσουμε στα στενά όρια του διαλόγου στο φόρουμ.
Αυτή ήταν και η βασική ένστασή μου, για την χρήση του όρου “συνείδηση” και για τη σχέσης που πιθανόν να έχει με την κβαντομηχανική.