ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Υποστηρίζετε το μονοτονικό ή το πολυτονικό; - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.

- Υποστηρίζετε το μονοτονικό ή το πολυτονικό; - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.

Θησεύς31 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 2/2
CyLightΜέλος
30/11/2003, 02:40:09
quote:
Αγαπητέ/η CYLIGHT, ο καθένας μας έχει την άποψή του. Και η δική μου είναι υπέρ του πολυτονικού στην Ελληνική μας γλώσσα. Το εάν εσάς σας φαίνεται ότι αυτό δεν έχει καμμιά σχέση με τους Ελληνες, ε, αυτή είναι η δική σας άποψη.

Φιλε μου ειμαι Ο CYLIGHT,

εγω απλα σου ζητησα να μου πεις τι σχεση εχει το πολυτονικο με τους Ελληνες, τιποτα περισσοτερο και τιποτα λιγοτερο.
Για ποιο λογο ειστε υπερ του?

Δεν πειράζει άγνωστε φίλε, τι και αν έχουμε το ίδιο ονοματεπώνυμο και σε παρεξήγησαν όπως λες?
Το e-mail μου το άλλαξα, έβαλα και υπογραφή να το βλέπουν. Το όνομα μου δυστυχώς(!!!) δεν γίνετε να το αλλάξω.

ROGGΜέλος
30/11/2003, 12:13:06
Αγαπητέ CYLIGHT, καλημέρα και καλό μήνα, αν και προκαταβολικά (αλλά ίσως να απουσιάσω για λίγες μέρες )
Είχα την τύχη να διδαχτώ το πολυτονικό σύστημα, το οποίο φαντάζομαι πως δείχνει δύσκολο σε όσους δεν το γνωρίζουν. Ηταν αληθινό στολίδι για τη γλώσσα μας και πραγματικά, από τη στιγμή που ήξερες να το χρησιμοποιείς, μιλούσες την ξεχωριστή μας γλώσσα πιο σωστά και εύηχα.
Οταν καταργήθηκε, ειλικρινά, το μονοτονικό - αν και τόσο απλό - με δυσκόλεψε. Τώρα πια, φυσικά και γράφω στο μονοτονικό - αν και κάποιες φορές όχι - και σαφώς το αποδέχομαι αν και λάτρης του προηγούμενου, με την ελπίδα ότι δεν θα κατακρεουργηθεί η γλώσσα μας περισσότερο στα πρότυπα των λατινόφωνων με την - ο θεός να μας φιλάει! κατάργηση των τόνων, όπως έχει ακουστεί από κάποιους -
Η ελληνική γλώσσα υπήρξε - και ευτυχώς επιμένει - η πιο πλούσια και πλήρης γλώσσα όλων των λαών. Ο τονισμός και τα σύμβολα που χρησιμοποιούνταν την έκαναν αληθινά ιδιαίτερη και ποιητική. Εμείς οι Ελληνες έχουμε υπάρξει οι σπουδαιότεροι ρήτορες όλων των εποχών, και για μένα αυτό πηγάζει από τη σωστή διδαχή και χρήση της γλώσσας μας.
Κι επειδή ακόμη ελπίζω στο ελληνικό πνεύμα γι' αυτό και υποστηρίζω πως η διδαχή του πολυτονικού συστήματος ( όχι απαραίτητα και η εφαρμογή του πια, αλλά τουλάχιστον η γνώση του! )θα βοηθούσε στην καλλιέργεια του...
Δεν είναι τυχαίο που τόσοι και τόσοι λαοί που η γλώσσα τους υπήρξε απλοποιημένη, κατά τη γνώμη μου πάντα, δεν ξέρουν καλά καλά να μιλήσουν και άντε να τους καταλάβεις...
Είμαι λάτρις των ξένων γλωσσών και ειδικά της Αγγλικής την οποία και διδάσκω με τιμή, και διακρίνω τη διαφορά του δικού μας πλούτου... και στον τρόπο ομιλίας και στον τρόπο σκέψης- και για μένα, επαναλαμβάνω, ότι κατά ένα μεγάλο μέρος αυτό οφείλεται στη σωστή χρήση της γλώσσας μας.
Το θέμα είναι πολύ μεγάλο, δεν ξέρω αν απάντησα έστω και λίγο στην ερώτησή σας. Πάντως, είμαι ανοιχτή στις νέες απόψεις, και θα τις σεβαστώ, δίχως αυτό να σημαίνει ότι δεν θα υποστηρίξω τις δικές μου.

Μετά τιμής, ROGG

ΘησεύςΝέο Μέλος
02/12/2003, 15:50:54
quote:

Η γλωσσα που χρησιμοποιουμε σημερα ειναι,κατα την αποψη μου,μια φυσικη εξελιξη της καθαρευουσας.
Περνοντας τα χρονια οι Ελληνες θελησαν να απλοποιησουν την γλωσσα τους και περασαν σε αυτη που ονομαζουμε δημοτικη.
Δεν ξερω αν ηταν για καλο η για κακο αυτη η εξελιξη,απλα ηταν κατι που εγινε.
Και μπορω να πω οτι και με αυτη την μορφη της η ελληνικη γλωσσα δεν εχασε τον πλουτο σε λεξεις που σημαινουν το ιδιο.
Δεν ειμαι φιλολογος και δεν μπορω να πω πολλα για το θεμα αυτο αλλα πιστευω οτι αυτα που λεω ισχυουν.

Υ.Γ. μια φιλικη παρενθεση,απο την εναρξη του θεματος ειδα οτι ενω υποστηριζεις το πολυτονικο (και αρα την καθαρευουσα κατα εμενα),και αυτη η μορφη της γλωσσας δεν σου αρεσει ,παρολαυτα αυτη γραφεις.
Ισως γιατι η γραφη της καθαρευουσας ειναι δυσκολη,σωστα?

Εδω ισως πρεπει να φωναξουμε την Αμαλια να μας διαφωτισει λιγο.
Αμαλια καλη μου ,ελα να μας πεις την δικη σου αποψη .

Καλο σας απογευμα

Να ξεκινήσω λοιπόν με την "φυσική" όπως την ονομάζει "το ξωτικό" εξέλιξη της γλώσσας. Δεν πιστεύω σε καμμία περίπτωση ότι η γλώσσα μας δεν εξελίσεται. Αλλά το αν είναι φυσική ή όχι η εξέλιξή της, εκεί διαφωνώ. Απ' όσο γνωρίζω δεν ρωτήθηκαν οι άνθρωποι των γραμμάτων για αλλαγή στο σύστημα γραφής που επικρατούσε. Άρα δεν μπορώ να το θεωρήσω σαν μία κοινή απόφαση των Ελλήνων να απλοποιήσουν την γλώσσα τους. Αντίθετα θεωρώ ότι ήταν μία βίαια παραβίαση των δικαιωμάτων του λαού να μάθει σωστά την γλώσσα του. Όσο για τον πλούτο μόνο ο "Sesostris" απάντησε στην ερώτηση και σωστά που δείχνει - χωρίς να θέλω να κάνω εγώ τον ξύπνιο - ότι με ένα απλό παράδειγμα φαίνεται ποιός γνωρίζει περισσότερες από το μικρό ποσοστό των λέξεων που χρησιμοποιήται στις ημέρες μας. Δεν θέλω προς Θεού να προσβάλω κανένα με την άποψή μου. Όχι. Απλά πριν από 1-2 χρόνια παρατήρησα ότι είχα πρόβλημα στην ομιλία γιατί δεν θυμόμουν πολλές λέξεις. Το αποτέλεσμα ήταν μεγάλα κενά στην ομιλία μου, με τα γνωστά εεεεεεε, πράγμα που με οδήγησε στην αναζήτηση λύσης. Όσο για το γεγονός ότι δεν χρησιμοποιώ καθαρεύουσα είναι γιατί την διδάχθηκα αλλά για 2 χρόνια. Τώρα έχω ξεκινήσει μαθήματα αρχαίων ελληνικών και οι αλήθειες που ανακαλύπτω είναι απίστευτες.

Ελλαδάρα

ΘησεύςΝέο Μέλος
02/12/2003, 16:02:31
quote:

quote:
Αγαπητέ/η CYLIGHT, ο καθένας μας έχει την άποψή του. Και η δική μου είναι υπέρ του πολυτονικού στην Ελληνική μας γλώσσα. Το εάν εσάς σας φαίνεται ότι αυτό δεν έχει καμμιά σχέση με τους Ελληνες, ε, αυτή είναι η δική σας άποψη.

εγω απλα σου ζητησα να μου πεις τι σχεση εχει το πολυτονικο με τους Ελληνες, τιποτα περισσοτερο και τιποτα λιγοτερο.

Μου δίνεται η εντύπωση ότι κάποιοι είτε αρνούνται ορισμένα πράγματα είτα διαφωνούν έτσι απλά για να το κάνουν. Εγώ θα ήθελα να μάθω γιατί το πολυτονικό δεν έχει σχέση με τους Έλληνες. Και δεύτερον γιατί να είμαι κατά της διατήρησης της γλώσσας μου.

Ελλαδάρα

CyLightΜέλος
02/12/2003, 23:29:36
quote:

quote:

quote:

Μου δίνεται η εντύπωση ότι κάποιοι είτε αρνούνται ορισμένα πράγματα είτα διαφωνούν έτσι απλά για να το κάνουν. Εγώ θα ήθελα να μάθω γιατί το πολυτονικό δεν έχει σχέση με τους Έλληνες. Και δεύτερον γιατί να είμαι κατά της διατήρησης της γλώσσας μου.

Ελλαδάρα

το οτι δεν μπορω να ειμαι 24 ωρες το 24ωρο δεν σημαινει οτι δεν απαντω, ετσι?
1. ποτε καθιερωθηκε το πολυτονικο? και απο ποιους αραγε?
2. ποσα αρχαια συγγραμματα γραφτηκαν στο πολυτονικο?
αν μη τι αλλο, η σημερινη μορφη της γλωσσας "μοιαζει" περισσοτερο με την αρχαια της μορφη, χωρις ολα αυτα τα πνευματα, δασειες, οξειες κτλ.

Δεν πειράζει άγνωστε φίλε, τι και αν έχουμε το ίδιο ονοματεπώνυμο και σε παρεξήγησαν όπως λες?
Το e-mail μου το άλλαξα, έβαλα και υπογραφή να το βλέπουν. Το όνομα μου δυστυχώς(!!!) δεν γίνετε να το αλλάξω.

02/12/2003, 23:48:48
Πάντως πρέπει να παραδεχθείτε ένα πράγμα:
Πως αποτελεί ένα κίνητρο για τους ξένους να μάθουν την ελληνική.
Ξέρετε τι δύσκολο που τους ήταν παλιά?

quote:
Αλλά και στην ανάγνωση τα πνεύματα και οι περισπωμένη είναι απαραίτητα για το εύηχο της λέξης. (όπως γίνεται και στις μουσικές κλίμακες νομίζω)

Ομως θα ήθελα να εξηγήσει λίγο περισσότερο αυτό που είπε ο Πλωτίνος γιατί δεν μπορώ να το καταλάβω αν και διδάχθηκα το πολυτονικό και ήμουν μάλιστα και καλή στην ορθογραφία...

"Τάδε έφη Avallon"
NOMIMONΜέλος
03/12/2003, 10:48:42
ΝΤ.Χ.:Η ελληνική γλώσσα συν τοις άλλοις είναι και η πιο σέξι
ΔΗΜ. :Γιατί το λέτε αυτό;
NT.X.:Υπάρχει τίποτε πιό σέξι από ένα ωμέγα με υπογεγραμμένη;

Από διάλογο του Ντίνου Χριστιανόπουλου ( ποιητής & συγγραφέας )
με δημοσιογράφο.

Υ.Γ. Το "ΝΟΜΙΜΟΝ" είναι το πρώην "parasito" που το ψέκασαν και
τα 'παιξε.

03/12/2003, 20:49:43
quote:
Ομως θα ήθελα να εξηγήσει λίγο περισσότερο αυτό που είπε ο Πλωτίνος γιατί δεν μπορώ να το καταλάβω αν και διδάχθηκα το πολυτονικό και ήμουν μάλιστα και καλή στην ορθογραφία.

Αγαπητή Αβαλον δεν θα μπορούσα να στο εξηγήσω καλύτερα απο τον Δ Σαββόπουλο στην ιστοσελίδα που πρότεινε ο φίλος "παράσιτο"..

http://www.antibaro.gr/society/polyton4.htm

Παρεπιπτόντος εγώ παντού ήμουν κακός.., εκτός απο την ιστορία και την κοσμολογία....

Αγαπητέ CYLITGHT ρωτάς:

quote:
ποτε καθιερωθηκε το πολυτονικο? και απο ποιους αραγε?

Το είχα απαντήσει αλλά μάλλον σου ξέφυγε

quote:
Τα μικρά γράμματα καθώς και οι τόνοι «επινοήθηκαν» κατά τους Αλεξανδρινούς χρόνους όταν η Ελληνική ήταν η «παγκόσμια» γλώσσα

«Η γνώση της άγνοιας είναι η αρχή της σοφίας»

HeliosΜέλος
03/12/2003, 22:01:33
ΠΟΛΥΤΟΝΙΚΟΤΑΤΟ!

CyLightΜέλος
08/12/2003, 00:43:17
quote:

Αγαπητέ CYLITGHT ρωτάς:
quote:
ποτε καθιερωθηκε το πολυτονικο? και απο ποιους αραγε?

Το είχα απαντήσει αλλά μάλλον σου ξέφυγε

quote:
Τα μικρά γράμματα καθώς και οι τόνοι «επινοήθηκαν» κατά τους Αλεξανδρινούς χρόνους όταν η Ελληνική ήταν η «παγκόσμια» γλώσσα

αγαπητε ΠΛΩΤΙΝΟ, ηταν ερωτηση-παγιδα .
απλα ηθελα ο φιλος που υποστηριζει το πολυτονικο να καταλαβει οτι το πολυτονικο δεν μας κανει περισσοτερο "ελληνες" αλλα ηταν μια ΕΠΙΝΟΗΣΗ.

ΘησεύςΝέο Μέλος
18/12/2003, 22:27:00
quote:

το οτι δεν μπορω να ειμαι 24 ωρες το 24ωρο δεν σημαινει οτι δεν απαντω, ετσι?
1. ποτε καθιερωθηκε το πολυτονικο? και απο ποιους αραγε?
2. ποσα αρχαια συγγραμματα γραφτηκαν στο πολυτονικο?
αν μη τι αλλο, η σημερινη μορφη της γλωσσας "μοιαζει" περισσοτερο με την αρχαια της μορφη, χωρις ολα αυτα τα πνευματα, δασειες, οξειες κτλ.

ΑΝΘΕΛΕΙΣΝΑΑΡΧΙΣΕΙΣΝΑΓΡΑΦΕΙΣΟΠΩΣΑΚΡΙΒΩΣΚΑΝΑΝΕΟΙΑΡΧΑΙΟΙΕΛΛΗΝΕΣΑΦΟΥΝΟΜΙΖΕΙΣΟΤΙΗΣΗΜΕΡΙΝΗΓΡΑΦΗΜΟΙΑΖΕΙΜΕΤΗΝΑΡΧΑΙΑΘΑΠΡΕΠΕΙΝΑΑΡΧΙΣΕΙΣΝΑΓΡΑΦΕΙΣΚΑΠΩΣΕΤΣΙΕΞΑΛΛΟΥΕΧΩΗΔΗΑΠΑΝΤΗΣΕΙΟΤΙΚΑΙΟΙΑΡΧΑΙΟΙΜΑΣΠΡΟΓΟΝΟΙΕΙΧΑΝΔΕΙΤΙΣΑΤΕΛΕΙΕΣΠΟΥΕΙΧΕΟΓΡΑΠΤΟΣΤΟΥΣΛΟΓΟΣΔΕΝΘΑΞΑΝΑΠΑΝΤΗΣΩΣΕΘΕΜΑΠΟΥΕΧΩΗΔΗΑΠΑΝΤΗΣΕΙ

Ελλαδάρα