ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Η λογική γέννησε την σωστή σκέψη ή η σωστή σκέψη τη λογική? - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.

- Η λογική γέννησε την σωστή σκέψη ή η σωστή σκέψη τη λογική? - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.

Isolde26 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 1/2
IsoldeΜέλος
11/06/2008, 15:07:00
quote:
trexagireve - Φίλη Isolde, φέρνεις κάτι απο αρχαίο δράμα...

Φίλε trexagireve, θα μπορούσες να δώσεις μια εξύγηση όσων αφορά τον τρόπο με τον οποίο "φέρνω κάτι από αρχαίο δράμα";

-Στο μέλλον η τεχνολογία θα προχωρήσει, αλλά δυστυχώς όχι η ανθρωπότητα.-

IsoldeΜέλος
11/06/2008, 16:34:09
quote:
alfa-omega - Αγαπητή Isolde ας πάμε λίγο βαθύτερα .
Μελετάμε την ακόλουθη πρόταση ,εσύ εγώ και όποιος άλλος θέλει :

ΑΓΑΠΗΣΕ ΤΟΝ ΠΛΗΣΙΟΝ ΣΟΥ ΩΣ ΕΑΥΤΟΝ ( σ΄αυτόν ) .

Εσύ αυτήν την πρόταση την βρίσκεις λογική

Αγαπητέ alfa-omega - Εκτώς από την διαμόρφωση της προτάσεως όσων αφορά την αντίληψη του καθενός όταν την διαβάζει, μία άλλη αιτία είναι η γλώσσα. Πρέπει να αναφέρω πως το λεξιλόγιό μου δεν είναι τόσο αναπτυγμένο όσω το δικό σας λόγο ότι μένω στο εξωτερικό. Γι΄ αυτό είναι πολύ εύκολο να παρανοήσουμε ο ένας τον άλλον.

Η πρόταση ΑΓΑΠΗΣΕ ΤΟΝ ΠΛΗΣΙΟΝ ΣΟΥ ΩΣ ΕΑΥΤΟΝ = Αγάπησε τον πλησίον σου όσο αγαπάς τον εαυτό σου, την οποία βρίσκω λογική. Δεν μπορώ να κατανοήσω το τι εννοείς όταν προσθέτεις το ( σ΄αυτόν ) εφόσων δεν έχει σχέση με την πρόταση διότι ΩΣ ΕΑΥΤΟΝ = όσο τον εαυτό σου και νομίζω πως κανείς αντιλαμβάνετε κάτι άλλο το οποίο δεν βρίσκω λογικό.

11/06/2008, 19:06:07
quote:

Η πρόταση ΑΓΑΠΗΣΕ ΤΟΝ ΠΛΗΣΙΟΝ ΣΟΥ ΩΣ ΕΑΥΤΟΝ = Αγάπησε τον πλησίον σου όσο αγαπάς τον εαυτό σου, την οποία βρίσκω λογική....,

Πολύ ωραία .
Ας αφήσουμε σεβαστέ συνομιλητή Isolde , το σ΄αυτον για αργότερα .
Μπορείς να εξηγήσεις τον εαυτό σου ,γιατί την πρόταση που μελετάμε την βρίσκεις λογική

Μην ανησυχείς όταν κολυμπά κάποιος από τα ρηχά προς τα βαθιά , η πιθανότητα να πνιγεί είναι απειροελάχιστη .
Εμπιστεύσου με και μην ανυπομονείς να βρεις την σκοπιμότητα ,η οποία κρύβεται πίσω από αυτήν την ΜΕΛΕΤΗ μας ,διότι υπάρχει κίνδυνος να βρούμε μαζί το δέντρο αλλά να χάσουμε το δάσος .
Περιμένω τον ξεχωριστό λόγο και σκέψη σου .
Σε χαιρετώ φιλικότατα .

StelarasΜέλος
11/06/2008, 23:16:02
quote:
Eμένα αυτό το θέμα μου θυμίζει το .....η κότα έκανε τ' αυγό? η τ' αυγό την κότα?

Πάνω κάτω τέτοιο ζήτημα είναι,αλλά μάλλον το ξέχασαν οι υπόλοιποι συνομιλητές.Ακόμα να καταλάβω γιατί μαλώνετε.

And I was round when jesus christ
Had his moment of doubt and pain
Made damn sure that pilate
Washed his hands and sealed his fate

11/06/2008, 23:34:39
Αγαπητή Isolde η αναφορά μου στο αρχαίο δράμα και το πρόσωπο σου
έχει να κάνει με το ότι το δράμα ήταν καθοδηγητικό ,στον χαρακτηρισμό των συντελεστών του έργου, δηλαδή ο καλός έκανε μονο
καλές πράξεις, απόλυτα και ο κακός έκανε μόνο κακές πράξεις, επίσης
απόλυτα... Αντίθετα στην τραγωδία, οι ηθοποιοί και συντελεστές του
έργου ήταν πιο ανθρώπινοι και ο καλός μπορεί να έκανε και λάθος
κινήσεις, να έδειχνε και ανθρώπινα πάθη, ζήλια, έχθρα υποκειμενική
ενώ κι ο κακός έκανε και καές πράξεις ...
Με αυτο τον τρόπο ήταν κάπως υποκειμενικό το να συμπαθήσεις
τον ήρωα, ή τον αντιήρωα... Για να το πω αλλοιώς στο δράμα,
ο θεατής δέχονταν μια υποβολή συναισθημάτων και πίστευε αυτό
που ήθελε ο συγγραφέας... Στην τραγωδία όμς, ο θεατής συμμετείχε...
΄Επαιζε κι αυτός κάποιο ρόλο στο έργο...
Με την παρομοίωση που έκανα για σένα και το δράμα, εννοώ κάτι τέτοιο,
δηλαδή ότι δεν αφήνεις τον άλλο να έχει υποκειμενική θεώρηση
των πράγμάτων, αλλά τον βάζεις σε κάποια λογική που είναι η δική
σου... Σκέψου ότι και για μένα ειπώθηκε αυτό το πράγμα,άσχετα από
το αν εγώ εν το πιστεύω...
IsoldeΜέλος
12/06/2008, 22:04:48
Αγαπητέ alfa-omega, ίσως πρώτα θα έπρεπε να πούμε το τι εννοούμε όταν λέμε ”πλησίον μας”. Το βέπω συγκεκριμένα όσων αφορά αυτό το ερώτημα.

Την πρόταση την βρίσκω λοιπόν λογική διότι θεωριτικά έχει μια λογική έννοια. Στην πράξη όμως είναι διαφορετικά τα πράγματα διότι εκείνοι που αγαπούν και νοιάζοντε για τον πλησίον τους όσο τον εαυτό τους είναι μετρημένοι. Μετά μήλισα πρωσοπικά εφόσων θα ήταν ψέμα αν έλεγα πως βάζω τον εαυτό μου πάνω από άλους και πόσο μάλλον όταν δεν υπάρχει τίποτα άλλο από ένα συγκεκριμένο πρώσοπο το οποίο αγαπάω ακόμα περισσότερο κι από τον εαυτό μου.

Αντιθέτως αν το παραπάνω ερώτημα το δει κανείς γενικά η πρόταση θεωρήτε ποια μόνο λογική θεωριτικά.

Σε χαιρετώ φιλικότατα κι εσένα

IsoldeΜέλος
12/06/2008, 22:11:55
quote:
Πάνω κάτω τέτοιο ζήτημα είναι,αλλά μάλλον το ξέχασαν οι υπόλοιποι συνομιλητές.Ακόμα να καταλάβω γιατί μαλώνετε.

Αγαπητέ Stelaras, είπε κανείς ότι μαλώνουμε;

Δεν έχουμε ξεχάσει πως ξεφύγαμε από το θέμα σου, μερικές φορές μια συζήτηση εξελίσσετε αλλιώς πέρα από το αρχικό ζήτημα. Δες το όμως κι από την άλλη πλευρά πως κι αυτό είναι ένα θέμα το οποίο αφορά την λογική.

IsoldeΜέλος
12/06/2008, 22:12:57
Αγαπητέ trexagireve, σ΄ευχαριστώ για την εξήγηση.

13/06/2008, 11:59:57
quote:

Eμένα αυτό το θέμα μου θυμίζει το .....η κότα έκανε τ' αυγό? η τ' αυγό την κότα? [img]

Δίνω την απάντηση σε αυτό το ερώτημα ,για όσους παιδεύονται ακόμη νοητικά .
ΤΟ ΑΥΓΟ ΕΚΑΝΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ .
Είναι έτσι διότι στο αυγό δόθηκε η ιδιότητα να διαιωνίζει το είδος της .
Το ερώτημα το οποίο προκύπτει αναλογιζόμενοι τον κόκορα που είναι απαραίτητος για την παραγωγή του αυγού ,έχει είδη απαντηθεί .
Ακόμη και σήμερα υπάρχουνε είδη π.χ στο ζωικό βασίλειο τα οποία ενσωματώνουνε το θυληκό και το αρσενικό σε μία μονάδα .
Το ερώτημα της υπάρξεως αυτής της μονάδας έχει δοθεί .
ΕΡΜΑΦΡΟΔΙΤΟΣ .

Για όσους δεν κατανοούνε κάποια στοιχεία από τις απαντήσεις μου ,η έχουνε κάποιες απορίες , μπορούνε να τις δημοσιεύσουνε .

13/06/2008, 12:11:10
quote:

Αγαπητέ alfa-omega, ίσως πρώτα θα έπρεπε να πούμε το τι εννοούμε όταν λέμε ”πλησίον μας”. Το βέπω συγκεκριμένα όσων αφορά αυτό το ερώτημα.

Την πρόταση την βρίσκω λοιπόν λογική διότι θεωριτικά έχει μια λογική έννοια. Στην πράξη όμως είναι διαφορετικά τα πράγματα διότι εκείνοι που αγαπούν και νοιάζοντε για τον πλησίον τους όσο τον εαυτό τους είναι μετρημένοι. Μετά μήλισα πρωσοπικά εφόσων θα ήταν ψέμα αν έλεγα πως βάζω τον εαυτό μου πάνω από άλους και πόσο μάλλον όταν δεν υπάρχει τίποτα άλλο από ένα συγκεκριμένο πρώσοπο το οποίο αγαπάω ακόμα περισσότερο κι από τον εαυτό μου.

Αντιθέτως αν το παραπάνω ερώτημα το δει κανείς γενικά η πρόταση θεωρήτε ποια μόνο λογική θεωριτικά.

Σε χαιρετώ φιλικότατα κι εσένα

Υποθέτω ότι το πρόσωπο το οποίο βάζεις ποιο πάνω από τον εαυτό σου ,είναι το παιδί σου .
Είναι έτσι

Για τον πλησίον ,έχει δοθεί απάντηση μέσω της παραβολής του καλού Σαμαρείτη .

Η ουσία λοιπόν για την πλήρη κατανόηση της πρότασης την οποία μελετάμε ,είναι η εφαρμογή της στην καθημερινότητα .
Είναι έτσι

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΩΤΕΡΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ .

IsoldeΜέλος
13/06/2008, 18:15:41
quote:
Υποθέτω ότι το πρόσωπο το οποίο βάζεις ποιο πάνω από τον εαυτό σου ,είναι το παιδί σου .
Είναι έτσι

Αγαπητέ alfa-omega, πολύ καλή η υπόθεσή σου την οποία πολύ θα ήθελα να πραγματοποιηθεί στο μέλλον. Τα παιδιά είναι η συννέχεια της ζωής μας. Τώρα όμως είμαι μικρή ακόμα, το ίδιο θα έλεγες κι εσύ αν γνώριζες για τι ηλικία πρόκειτε.

quote:
Η ουσία λοιπόν για την πλήρη κατανόηση της πρότασης την οποία μελετάμε ,είναι η εφαρμογή της στην καθημερινότητα .
Είναι έτσι

Θα συμφωνίσω

Edited by - Isolde on 13/06/2008 18:17:41

13/06/2008, 23:34:19
Isolde το κλειδί για να συνεχίσουμε την αναζήτηση ( συζήτησή ) μας , το κρατάς στα χέρια σου .

Έγραψες στις 12/06/2008 και ώρα 22:04:48 ότι :
Μετά μήλισα πρωσοπικά εφόσων θα ήταν ψέμα αν έλεγα πως βάζω τον εαυτό μου πάνω από άλους και πόσο μάλλον όταν δεν υπάρχει τίποτα άλλο από ένα συγκεκριμένο πρώσοπο το οποίο αγαπάω ακόμα περισσότερο κι από τον εαυτό μου.

Ποιο είναι το πρόσωπο ,το οποίο αγαπάς περισσότερο και από τον εαυτό σου

IsoldeΜέλος
14/06/2008, 20:08:13
Αγαπητέ alfa-omega, πολύ προσωπικά εξελίχθικε το θέμα. Μη με παρανοήσεις, κατανοώ πως ίσως αυτό είναι το κλειδί στην συζήτησή μας και θα σου πω πως το πρόσωπο είναι ένας άντρας τον οποίο αγαπάω γι αυτό που είναι. Περισσότερες λεπτομέριες δεν μπορώ να δώσω.

Πάντα φιλικά
Ισόλντε

15/06/2008, 15:20:26
Δεν σε παρεξηγώ καθόλου .
Χάρηκα για την δικτυακή μας συζήτηση Ισόλντε .
Τα λέμε .
15/06/2008, 15:29:22

Διασκευή προηγούμενου μηνύματος :

Δεν σε παρεξηγώ καθόλου .
Χάρηκα για την δικτυακή μας συζήτηση Ισόλντε .
Τα λέμε .

IsoldeΜέλος
15/06/2008, 21:47:51
Χάρηκα κι εγώ, φίλε alfa-omega

Stavros_13Μέλος
16/06/2008, 14:03:41
amalia το ξερω οτι ειναι ασχετο αυτο που θα σου πω αλλα επιδει δεν ξερω αν πηρες το μυνημα που σου εστειλα σου στελνω και εδω που μπορεσα να σε βρω.σε παρακαλω μπορεις να ενεργοποιεισεις ξανα αυτο το "θεμα" http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?ARCHIVE=&whichpage=44&TOPIC_ID=4980
οποτε μπορεσεις στειλε μου.σε ευχαριστο εκ των πρωταιρον.
16/06/2008, 16:41:25
Stavros_13 το έχω λάβει το email που έστειλες σήμερα.

18/06/2008, 10:18:32
Αγαπητέ Stelaras, πράγματι πολύ ενδιαφέρον θέμα και πολύ ευχάριστο το γεγονός ότι έχεις ξεκινήσει τις αναζητήσεις σου από νεαρή σχετικά ηλικία.

Ίσως να είναι δύσκολο να δοθεί κάποιος ορισμός για τη λογική και την σωστή σκέψη ή και να γίνει μια προσπάθεια ώστε να δούμε αν αυτές οι δύο έννοιες μπορούν να διαχωριστούν ή να δρουν αλληλοεξαρτώμενες.

Κατά την δική μου οπτική, δεν υπάρχει σωστή και λανθασμένη σκέψη.
Υπάρχει απλά η σκέψη που είναι η ικανότητα του νου να εξάγει ιδέες και συμπεράσματα από τις πληροφορίες που δέχεται και λαμβάνει και γενικά να γεννάει ιδέες.
Μπορούμε όμως να πούμε ότι οι ιδέες που γεννιούνται είναι σωστές ή όχι;
Νομίζω πως όχι, καθώς δεν κρίνω σκόπιμο να αποδίδονται στην διαδικασία καθεαυτή οι συγκεκριμένοι επιθετικοί προσδιορισμοί.
Ίσως να μπορούν να δοθούν στα προϊόντα της διαδικασίας αυτής (συμπεράσματα, ιδέες) εξαιτίας μιας εσφαλμένης εκτίμησης κάποιων δεδομένων ή πληροφοριών.
Αν και νομίζω ότι ακόμη κι η πιο λανθασμένη κι άτοπη ιδέα έχει την αξία της για τον άνθρωπο...

Όσον αφορά τη λογική, ίσως να είναι η σύνθεση διαφόρων ιδεών και συμπερασμάτων που έχουν εξαχθεί από την ανθρώπινη σκέψη.

Η σκέψη δηλαδή οδηγεί στην γέννηση/εξαγωγή ενός συμπεράσματος ή μιας ιδέας ενώ η λογική να είναι η σύνθεση διαφόρων εξαγόμενων ιδεών.
Μήπως δηλαδή η σκέψη, η νοητική δηλαδή ικανότητα του ανθρώπου, δημιούργησε τη λογική;

Κι αν δεν είναι έτσι;
Σπαζοκεφαλιά μου μυρίζει...

In anticipation of my resurrection...

StelarasΜέλος
18/06/2008, 15:43:39
15 μέρες που τελείωσαν οι πανελλήνιες αλλά δεν προχώρησα καθόλου,απίστευτο μπέρδεμα.

And I was round when jesus christ
Had his moment of doubt and pain
Made damn sure that pilate
Washed his hands and sealed his fate