- Ο ΤΙΠΟΤΑΣ . - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.
Καλός άνθρωπο δεν είμαι, οργίλος και αυθόρμητος, θάλεγα,πως είμαι,
αλλά είμαι έξυπνος ή ξύπνιος, άν προτιμάς, πράγμα που λειτουργεί
σαν καταλύτης για μένα και με κάνει να μην έχω το δικαίωμα να
ενεργώ δίχως ταυτότητα, όπως κάνουν σήμερα οι περισσότεροι άνθρωποι...
Φίλε μου, ο δρόμος του φωτός, επίτηδες τον λέω έτσι, πρέπει να είναι
ζητούμενο, αν κάποιος δεν τον ψάχνει, πως να τον δεί;
Ο φίλος μου που λέγαμε, όπως και γώ, άσχετα απο το τι ζήσαμε, παραμένουμε
άνθρωποι κι ότι κερδίζουμε,ανά πάσα στιγμή, μπορούμε να το χάνουμε, αν αργεί
η σκέψη μας και προσκολλάται στα γήινα, ή τη γήινη θεώρηση των πραγμάτων,
όπου όλα έχουν μια λογική για τον σημερινό άνθρωπο εξήγηση... Ακριβώς όπως
λέγαμε, αν κάποιος δεν θέλει να δει, απλά δεν βλέπει...
Αυτό είναι θέμα επιλογής... Αν και θλίβομαι, γιατί δεν μπορώ να καταλάβω
ανθρώπους που μένουν πίσω...Αυτό σημαίνει ότι και στη ζωή τους επιλέγουν να μείνουν
πίσω, κάτι τους σοκάρισε τόσο που έμειναν εκεί...
Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία κι ο πόλεμος σκληρός, τόσο που δεν την
γλυτώνεις χωρίς απώλειες...Αλλά στο τέλος, υπάρχει η ξεκούραση, υπάρχει
η ολική αντίληψη, που όλα τα ξέρει και τα κατανοεί... Εκεί πάμε, μόνο αν
θέλουμε να εννοήσουμε, όχι όταν παριστάνουμε τους γνώστες...
Και δυστυχώς,σήμερα, κάθε άνθρωπος είναι τοσο υποκειμενικός, που αυτό
μόνο κακό ειναι...
Η μελέτη προϋποθέτει χρόνο και πάνω από όλα καθαρό μυαλό .
Επειδή δεν επιθυμώ να απαντήσω αυθόρμητα ,θα με πάρει λίγο χρόνο έως ότου συμμετάσχω στις σκέψεις σας .
Αυτήν την στιγμή με κυνηγάει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ με αρκετά τυπικά προβλήματα .
ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΩ ΝΑ ΕΠΑΝΕΛΘΩ σύντομα .
Ευχαριστώ .
quote:
Εμείς οι ίδιοι είμαστε η ενέργεια που κυκλοφορεί μέσα στην κοινωνία .Έτσι ο καθένας νιώθει την θετική ή αρνητική ενέργεια των άλλων , όπως και οι άλλοι νιώθουν την δικιά μας .
Το θέμα είναι τι κάνουμε ,όταν την νιώθουμε ,πως δηλαδή την αποβάλλουμε η την υποδεικνύουμε στον συνάνθρωπό μας ,από την οποία εκπορεύεται ,όταν βέβαια είναι αρνητική .
quote:
Παρατήρησε ότι στην υποκρισία νιώθουμε δυσφορία , ενώ στην αυθόρμητη αγάπη αγαλλίαση .
Επίσης όταν βλέπουμε μικρά παιδιά να πεινάνε και ανθρώπους να μαζεύουνε από τα σκουπίδια απομεινάρια του πολιτισμού μας ,νιώθουμε συγχρόνως λύπη ίσως και οίκτο και κάπου βαθιά μέσα μας είμαστε χαρούμενοι, που δεν φτάσαμε ακόμη σε αυτήν την θέση .
quote:
Δεν γνωρίζουμε , όμως , τις δυνατότητες του αρχετύπου .
Εδώ θα διαφωνήσω .
Υπάρχουνε τόσες διδασκαλίες για την προαιώνια σοφία ,ώστε ένας αληθινός ζηλωτής αν το βάλλει στόχο της ύπαρξής του να το γνωρίσει .
quote:
Η εξέλιξη της συνειδήσεως του εαυτού , πρώτιστα σημαίνει απελευθέρωση από αυτό που θεωρούμε προσωπικότητα , του εγώ . Αυτή η απελευθέρωση δυστυχώς είναι οδυνηρή , που στην ψυχολογική γλώσσα του Γιούνγκ ονομάζεται[b]« φυσικός μετασχηματισμός του εαυτού » .
Είναι οδυνηρή αλλά το κέρδος είναι μεγαλύτερο ,σκέψου ότι ο κάθε υποψήφιος κερδίζει αυτογνωσία. ![]()
quote:
Ας μεταφερθούμε τώρα στο εργαστήρι του νού .Το πρώτο μας καθήκον είναι να αδρανοποιήσουμε τις επιδράσεις των αισθήσεων πάνω στα ένστικτα και στα συναισθήματα .
Το δεύτερο μας καθήκον είναι να αφήσουμε τις σκέψεις μας να ρέουν ελεύθερα .
Έτσι η φαντασία , αφού ελευθερωθούν οι αισθήσεις , αναγνωρίζει τις τρείς κύριες λειτουργίες της μάθησης , δηλαδή :
1) « Την υπερλογική» .
2) « Την εποπτική λογική » .
3) « Τον ερευνητή εαυτό της » .Ομοίως η λογική , αποδεσμευμένη από τις σκέψεις , αναγνωρίζει τις τρείς δευτερεύουσες λειτουργίες της μάθησης , δηλαδή :
1) « Την κρίση » .
2) « την μνήμη » .
3) « τον παράγοντα των ενστίκτων / συναισθημάτων » .Η ερευνητική πλέον φαντασία επιφέρει πλήρη απομόνωση των πέντε Αισθήσεων , ενώ η εποπτική λογική εξασφαλίζει την μη εμπλοκή του παράγοντα ενστίκτων / συναισθημάτων στην ροή των σκέψεων και την υπακοή του στην φαντασία .
Τώρα η φαντασία βεβαιώνει ότι η μνήμη , της μεταφέρει ότι της προτάσσει η λογική κατ’εντολή της υπερλογικής , ενώ η λογική βεβαιώνει ότι η κρίση , της μεταφέρει τις εντολές πάλιν της υπερλογικής περιμένοντας την επιστροφή της μνήμης .
Η θέση της ερευνητικής φαντασίας είναι να « χρωματίζει » τις ασυνείδητες δονήσεις της σκέψης , ενώ η θέση της εποπτικής λογικής είναι να συνδέει τις «χρωματισμένες » δονήσεις με αντίστοιχες συνειδητές . Επίσης η θέση της εποπτικής λογικής καθορίζει συμβολικά την θέση της υπερλογικής .
Έτσι η υπερλογική γίνεται πύλη , δια μέσου της οποίας εισέρχονται οι δονήσεις της σκέψης .
Ας προσπαθήσουμε τώρα να συμβολίσουμε τη λειτουργία της μάθησης σαν ενεργειακό φαινόμενο . H υπερλογική φιλτράρει ή ελέγχει την ροή των χαμηλών δονήσεων της σκέψης , η εποπτική λογική τις ομαδοποιεί ή τις συνδέει , και η ερευνητική φαντασία τις αναπλάθει ή συσχετίζει .
Η αμύητη στον συνειδητό νού δόνηση σκέψης , εισέρχεται από τον ασυνείδητο νού δια μέσου του φίλτρου της υπερλογικής και συλλαμβάνεται από την μνήμη και την κρίση , διότι οι αισθήσεις και ο παράγοντας ενστίκτων / συναισθημάτων έχουν αποτραβηχτεί ενώ η λογική και η φαντασία παρατηρούν .
Αυτό είναι το στάδιο της διατήρησης και της επιλογής της δόνησης.
Η εισαχθείσα σκέψη σταθεροποιείται καθώς διέρχεται εντός του ενεργειακού πεδίου του συνειδητού του .
Αφού πρώτα αναγνωριστεί από την φαντασία και την λογική , τότε παρουσιάζεται από την λογική στην υπερλογική για να λάβει το φώς .
Έτσι η αμύητη σκέψη αυτοσυνειδητοποιείται στο νοητικό ενεργειακό πεδίο μας και γίνεται « αισθητή » .
Η υπερλογική , της διδάσκει τις τρείς κύριες λειτουργίες της μάθησης και την αποδεκτή εναρμόνισή της στον συνειδητό νού .
Κατόπιν η φαντασία και ακολούθως η λογική « ακούουν » , « βλέπουν » και « αγγίζουν » την συνειδητοποιημένη σκέψη .
Τέλος δε , και κατ’εντολή της υπερλογικής , η λογική την ενσωματώνει στην πλησιέστερη συνειδητή δόνηση , ενώ η μνήμη την οδηγεί στο πεδίο της κρίσης .
Όμως ολόκληρο το ενεργειακό πεδίο , του νού έχει αλλάξει , και συνεχίζει να αλλάζει , καθώς αρχίζουν να αναπτύσσονται οι εσωτερικές αισθήσεις ( η διακοή , η διόραση και η διαφή ) .
Η σκέψη πλέον ελέγχεται από την υπερλογική , έτσι ώστε να αποτελέσει αναπόσπαστο τμήμα ενός συνειδητού συμπλέγματος σκέψεων .
Επίσης η υπερλογική , της αποκαλύπτει την προηγούμενη πορεία της στο συνειδητό επίπεδο , της παρουσιάζει τα τρία καινούργια εργαλεία της ( δηλαδή τον χρόνο , την συνειδητότητα και τον χώρο ) , και της διδάσκει τους νόμους του συνειδητού πεδίου .
Κατόπιν η μνήμη , της αποκαλύπτει τις πέντε αισθήσεις , τα ένστικτα και τα συναισθήματα .
Συνεχίζοντας η υπερλογική , της υπενθυμίζει τον ρόλο της ανάμεσα στο ασυνείδητο και στο συνειδητό σύμπλεγμα σκέψεων .
Η υπερλογική τέλος , της αποκαλύπτει το συμβολικό τμήμα μνήμης , δια μέσου του οποίου θα μπορέσουν να σμιλευτούν και να επεκταθούν τα συμπλέγματα των σκέψεων .
Ας επανασυνδέσουμε τον εαυτό μας με τα εξωτερικά ή και τα εσωτερικά ερεθίσματα . Η διαρκής φροντίδα της υπερλογικής ήταν το αποτράβηγμα της φαντασίας από τις πέντε αισθήσεις και επομένως από τα ένστικτα και τα συναισθήματα , ενώ η επομένη φροντίδα της ήταν η αποσύνδεση της λογικής από τις σκέψεις .
Τέλος η υπερλογική , κλείνει την πύλη εισόδου των δονήσεων της σκέψης , ενώ η λογική και η φαντασία επανασυνδέονται με τον έξω κόσμο .
Παρ’όλο που η μνήμη κλείνει το συμβολικό της τμήμα , η εγρήγορση του εαυτού μας έχει διαμορφώσει μια ανάλογη στάση .
Υ.Γ.: υπερλογική ορίζω τον συνδυασμό λογικής και φαντασίας.
Αν αντιλήφθηκα ορθά , είναι ένα είδος διαλογισμού ?
Πολύπλοκη όμως διαδικασία για τον μέσο πολίτη, όπως εγώ .![]()
Νομίζω ότι πρέπει να απλοποιηθεί ακόμη περισσότερο .
Προσπάθησε αν θέλεις και βρεις χρόνο να την απλοποιήσεις ακόμη περισσότερο .
quote:
Αγαπητέ μου alfa-omega,θα σου πω την πάσα αλήθεια:
Καλός άνθρωπο δεν είμαι, οργίλος και αυθόρμητος, θάλεγα,πως είμαι,
αλλά είμαι έξυπνος ή ξύπνιος, άν προτιμάς, πράγμα που λειτουργεί
σαν καταλύτης για μένα και με κάνει να μην έχω το δικαίωμα να
ενεργώ δίχως ταυτότητα, όπως κάνουν σήμερα οι περισσότεροι άνθρωποι...
Φίλε μου, ο δρόμος του φωτός, επίτηδες τον λέω έτσι, πρέπει να είναι
ζητούμενο, αν κάποιος δεν τον ψάχνει, πως να τον δεί;
Για αυτό άλλωστε υπάρχουνε λίγοι φωτισμένοι .
quote:
Ο φίλος μου που λέγαμε, όπως και γώ, άσχετα απο το τι ζήσαμε, παραμένουμε
άνθρωποι κι ότι κερδίζουμε,ανά πάσα στιγμή, μπορούμε να το χάνουμε, αν αργεί
η σκέψη μας και προσκολλάται στα γήινα, ή τη γήινη θεώρηση των πραγμάτων,
όπου όλα έχουν μια λογική για τον σημερινό άνθρωπο εξήγηση... Ακριβώς όπως
λέγαμε, αν κάποιος δεν θέλει να δει, απλά δεν βλέπει...
Αυτό είναι θέμα επιλογής... Αν και θλίβομαι, γιατί δεν μπορώ να καταλάβω
ανθρώπους που μένουν πίσω...Αυτό σημαίνει ότι και στη ζωή τους επιλέγουν να μείνουν
πίσω, κάτι τους σοκάρισε τόσο που έμειναν εκεί...
Είναι θέμα συνειδητής και ασυνείδητης επιλογής .
Ακόμη και οι συνειδητοποιημένες επιλογές διαφέρουνε σε ποιότητα .
Φαντάσου να μιλάει ένας άνθρωπος σε έναν συνάνθρωπό του για την ψυχή και την ανιδιοτέλεια .
Ο ένας να προσπαθεί να διαμορφώσει ανιδιοτελή χαρακτήρα και ο άλλος να τον ρωτάει από πού θα μπορούσε να προέρχεται η ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΕΙΑ ?
Σε διαφορετικά σημεία βρίσκονται οι συνειδήσεις αυτών .
Μην σε σοκάρει για όσους μένουμε πίσω ,διότι δεν θα παραμείνουνε για πολλές ζωές έτσι .
Θα έρθει η ώρα και θα ξεκολλήσουνε από εκεί .
Εσύ και εγώ βέβαια το βλέπουμε κοντόφθαλμα ,όμως είπαμε η ψυχή έχει την αιωνιότητα και από εκείνον τον χώρο ,θα πρέπει να μάθουμε να βλέπουμε τα πάντα .
quote:
Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία κι ο πόλεμος σκληρός, τόσο που δεν την
γλυτώνεις χωρίς απώλειες...Αλλά στο τέλος, υπάρχει η ξεκούραση, υπάρχει
η ολική αντίληψη, που όλα τα ξέρει και τα κατανοεί... Εκεί πάμε, μόνο αν
θέλουμε να εννοήσουμε, όχι όταν παριστάνουμε τους γνώστες...
Και δυστυχώς,σήμερα, κάθε άνθρωπος είναι τοσο υποκειμενικός, που αυτό
μόνο κακό ειναι...
Πρέπει να είναι έτσι .
Είναι ανώτερη σοφία , που ο κάθε άνθρωπος σκέπτεται υποκειμενικά .
Από εκεί ξεκινάει κάθε ανθρώπινη μονάδα και κάποτε αν δεν εγκαταλείψει το όραμα της αιωνιότητας , σε κάποια ζωή ( ίσως και σε αυτήν την τωρινή ) θα αναβαθμίσει σε μία αντικειμενικότερη θεώρηση των πραγμάτων .
Μην ανησυχείς για τίποτα ,όλα είναι υπό έλεγχο.
Η ψυχή του κάθε ανθρώπου γνωρίζει απόλυτα το έργο που πρέπει να διεκπεραιώσει με την προσωπικότητα του καθενός από εμάς .
Απλά εμείς επιθυμούνε και συνηθίσαμε να τα βλέπουμε όλα από την μικροσκοπική οπτική γωνία της προσωπικότητας .
Προφανώς είναι ανεπαρκής η θέληση μας να ακολουθήσουμε την ψυχή.
σε άνθρωπο, όπως και οι προσωπικότητες, είναι διαφορετικές.
Υπάρχει τόση ποικιλία καταστάσεων που περνά κι όχι προκαλέί ο
καθένας μας που , πάμε κάπου, δεν προχωράμε στα τυφλά...
Το θέμα είναι να μην μένεις σε σημεία της διαδρομής πολύ καιρό
και βγάλεις ρίζες... Και μετά δεν μπορείς να προχωρήσεις...
Αλλά, όπως λες κι εσύ η δύναμη της ψυχής είναι μεγάλη... Αυτό πιστεύω,
όπως κι ότι η μοίρα του ανθρωπου έχει οριστεί απο Θεό και γι αυτό θα
είναι τέλεια, όπως πιστεύεις κι εσύ για τους δικούς σου λόγους... Τελικά
η αλήθεια είναι κάτι που θέλει να την θέλεις, οχι τίποτε άλλο...
quote:
Το θέμα είναι τι κάνουμε ,όταν την νιώθουμε ,πως δηλαδή την αποβάλλουμε η την υποδεικνύουμε στον συνάνθρωπό μας ,από την οποία εκπορεύεται ,όταν βέβαια είναι αρνητική .
Όταν νιώσουμε εκπόρευση αρνητικής ενέργειας από έναν συνάνθρωπό μας, ο καλύτερος τρόπος αντίδρασής μας είναι να του αποστείλλομε θετική ενέργεια.
Παρ'όλ'αυτά, φίλε alfa-omega έχω μια απορία την οποία παραθέτω αμέσως παρακάτω:
Ο Λάο – τσε δίδαξε : «Αγάπα τους εχθρούς σου» . Αλλά ο Κομφούκιος είπε : «με τι , λοιπόν , θα ανταμείψετε την καλοσύνη ; Αποδίδετε καλό αντί καλού και , αντί κακού , δικαιοσύνη» .
Ποιός από τους δύο είχε δίκιο;
quote:
Εδώ θα διαφωνήσω .
Υπάρχουνε τόσες διδασκαλίες για την προαιώνια σοφία ,ώστε ένας αληθινός ζηλωτής αν το βάλλει στόχο της ύπαρξής του να το γνωρίσει .
Αυτό που μέχρι στιγμής πιστεύω είναι ότι μπορούμε μόνοι μας (με πολύ μεγάλη, βέβαια προσπάθεια) να γνωρίσουμε τον εαυτό μας χρησιμοποιώντας πραγματικά το περίφημο Δελφικό γνωμικό "Γνώθι σαυτόν" ή και το "Ένδον σκάπτε" του Μάρκου Αυρήλιου. Υποβοηθητικά, ασφαλώς, με την μελέτη κατάλληλων βιβλίων. Η δυσκολία βρίσκεται στην επιλογή αυτών των καταλλήλων βιβλίων και των ανθρώπων που θα τα προτείνουν . Εδώ κάνω τον διαχωρισμό με την οργανωμένη διδασκαλία την οποία δεν μπορώ να την δεχθώ.
quote:
Αν αντιλήφθηκα ορθά , είναι ένα είδος διαλογισμού ?
Πολύπλοκη όμως διαδικασία για τον μέσο πολίτη, όπως εγώ .
Νομίζω ότι πρέπει να απλοποιηθεί ακόμη περισσότερο .
Προσπάθησε αν θέλεις και βρεις χρόνο να την απλοποιήσεις ακόμη περισσότερο .
Μπορώ να πω ότι είναι ένα είδος διαλογισμού, που στηρίζεται σε βιβλία ψυχολογίας, διαλογισμού και λίγων προσωπικών σκέψεων.
Φοβάμαι ότι η υπεραπλούστευση πέραν της ήδη απλουστευμένης διατύπωσης που έκανα (διότι δεν πιστεύω ότι διαθέτω τις απαιτούμενες σε ποσότητα και ποιότητα γνώσεις) θα άποδυναμώσει το περιεχόμενο.
Όμως θα το προσπαθήσω.
Φιλικά
Κηφεύς
Ου τα πάντα τοις πάσι ρητά.
quote:
Αλλά, όπως λες κι εσύ η δύναμη της ψυχής είναι μεγάλη... Αυτό πιστεύω,
όπως κι ότι η μοίρα του ανθρωπου έχει οριστεί απο Θεό και γι αυτό θα
είναι τέλεια, όπως πιστεύεις κι εσύ για τους δικούς σου λόγους...
Η αλήθεια αγαπητέ trexagireve για την δική σου προσωπικότητα , είναι αυτή που έχει δοθεί από τον θεό ,στον οποίο μέχρι και αυτήν την στιγμή δεν έχεις κάνει συγκεκριμένες αλλά γενικές αναφορές .
Ταυτίζονται οι προσωπικές μας απόψεις φίλε μου .
Αν όμως επιχειρήσουμε να διευκρινίσουμε τον θεό στον οποίο πιστεύουμε ,θα διαπιστώσουμε ότι διαφοροποιούνται οι αντιλήψεις μας και κατά επέκταση από προσωπικότητα σε προσωπικότητα .
Το αίτιο αυτής της πλάνης το έχω διευκρινίσει ,όσο περισσότερο μου ήτανε εφικτό σε προγενέστερο μήνυμά μου , συγκεκριμένα έγραψα :
Η Ψυχή και το Πνεύμα παραδοσιακά από αρχαιοτάτων ετών βρισκόταν σε διαμάχη με την μορφή, την ύλη, την προσωπικότητα. Αυτό σκόπιμα οι δυνάμεις του υλισμού το διαστρέβλωσαν έτσι ώστε οι άνθρωποι να νομίζουν ότι η ψυχή είναι τμήμα της προσωπικότητάς μας.
Επίσης φίλε μου προσπάθησα να δείξω τις δυνάμεις του υλισμού .
Εσύ τι πιστεύεις για την ψυχή ,από πού προέρχεται ?
Είναι τμήμα της προσωπικότητάς μας ,η θεϊκό εργαλείο* .
*ένα μέσον με το οποίο ο θεός , επέλεξε ώστε να διαμορφώνει την κάθε υφιστάμενη ανθρώπινη προσωπικότητα .
κηφεύς έγραψε :
quote:
Ο Λάο – τσε δίδαξε : «Αγάπα τους εχθρούς σου» . Αλλά ο Κομφούκιος είπε : «με τι , λοιπόν , θα ανταμείψετε την καλοσύνη ; Αποδίδετε καλό αντί καλού και , αντί κακού , δικαιοσύνη» .
Ποιός από τους δύο είχε δίκιο;
Ό πρώτος αναφέρεται στην υπερβατική δύναμη .
Στην περίπτωση του Κομφούκιου μένει να διευκρινιστεί η έννοια της δικαιοσύνης .
Της εγκόσμιας , η της υπερβατικής δύναμης ;
ΠΟΙΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΔΩΣΕΙ ΥΠΕΡΒΑΤΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΣΕ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ , ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΝΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΘΕΣΜΟΥΣ , ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΠΟΔΟΠΑΤΑΝΕ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ , ΛΟΓΩ ΈΛΛΕΙΨΗΣ ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΟΥΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ?
Και όμως υπάρχουνε ακόμη προσωπικότητες , οι οποίες προτιμάνε να αδικηθούνε αντί να αδικήσουνε .
Αυτή είναι η έννοια του να αγαπήσει μία ανθρώπινη μονάδα τους εχθρούς της .
ΠΟΙΑ ?
Να πιστέψει ότι υπάρχει πέρα από την εγκόσμια δικαιοσύνη και η θεϊκή .
Εσύ πιστεύεις ότι υπάρχει υπερβατική θεϊκή δικαιοσύνη ;
Μπορείς να δεχθείς ,ότι υφίσταται ο νόμος ΚΑΡΜΑ και ότι ανάλογα με τις πράξεις μας αυτό επιβαρύνεται ,η ελαχιστοποιείται ;
και προσωπικά δεν έχω φιλοδοξίες να κάνω το πρωτότυπο....
Αν πάμε σε έννοιες κι οχι σε ονόματα, είμαι σίγουρος ότι
θα συμφωνήσουμε, αντί του ότι θα δούμε τον Θεό διαφορετικά, που
λές εσύ...
Φίλε μου, η ψυχή είναι η ύπαρξη μας, πνεύμα είναι ο χώρος που κινείται
η ψυχή, πέραν βέβαια απο την ύλη...Πνεύμα είναι τμήματα του Πνεύματος του Θεού και
ψυχή είναι όμοια του Θεού υπόσταση.Το πνεύμα έχει τον ορισμό της ψυχής
και η ψυχή πληρώνει τις συνέπειες των ενεργειών, δλδ, πληρώνει κυριολεκτικά
αφου πληρεί τον χώρο όπου υπόκεινται οι συνέπειες των ενεργειών του.
Κοινώς, ότι συμβαίνει επιδρά άμεσα σε μάς...
Ὅ Χριστός κάποτε όταν οιφαρισαίοι του είπαν ότι οι μαθητές του τρώνε χωρίς να
πλύνουν τα χέρια τους, όταν αυτοί είχαν βρεί λίγο στάρι και άρχισαν να το τρώνε,
γύρισε και τους είπε:"υποκριτές, κοιτάτε αυτά που τρώτε και φεύγουν στον
εφεδρώνα, αυτά που λέτε και στέκονται εις τον αιώνα, γιατί δεν τα προσέχετε..."
Πιστεύω ότι αν σκεφτείς την συγκεκριμένη θέση, θα καταλάβεις πολλά...
Φίλε μου, ο λόγος μένει....
quote:
Ό πρώτος αναφέρεται στην υπερβατική δύναμη .
Στην περίπτωση του Κομφούκιου μένει να διευκρινιστεί η έννοια της δικαιοσύνης .
Της εγκόσμιας , η της υπερβατικής δύναμης ;
ΠΟΙΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΔΩΣΕΙ ΥΠΕΡΒΑΤΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΣΕ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ , ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΝΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΘΕΣΜΟΥΣ , ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΠΟΔΟΠΑΤΑΝΕ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ , ΛΟΓΩ ΈΛΛΕΙΨΗΣ ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΟΥΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ?Και όμως υπάρχουνε ακόμη προσωπικότητες , οι οποίες προτιμάνε να αδικηθούνε αντί να αδικήσουνε .
Αυτή είναι η έννοια του να αγαπήσει μία ανθρώπινη μονάδα τους εχθρούς της .
ΠΟΙΑ ?
Να πιστέψει ότι υπάρχει πέρα από την εγκόσμια δικαιοσύνη και η θεϊκή .
Εσύ πιστεύεις ότι υπάρχει υπερβατική θεϊκή δικαιοσύνη ;
Θεωρώ ότι η απάντησή σου, φίλε alfa-omega, με βρίσκει σύμφωνο και με καλύπτει απόλυτα.
Πιστεύω, μετά και την τοποθέτησή σου επί του θέματος, ότι ο Κομφούκιος εννοεί την δικαιοσύνη της υπερβατικής θεϊκής δύναμης.
Όσον αφορά το ερώτημά που μου θέτεις για το αν πιστεύω ότι υπάρχει υπερβατική θεϊκή δικαιοσύνη, μετά από αυτά που μόλις προανέφερα και σε συνδυασμό με τις περί του Θείου απόψεις μου (που ήδη έχω αναφέρει στο μήνυμά μου στις 22/09/2008), η απάντησή μου είναι, προφανώς, καταφατική. Ναι, πιστεύω ότι υπάρχει υπερβατική θεϊκή δικαιοσύνη.
quote:
Μπορείς να δεχθείς ,ότι υφίσταται ο νόμος ΚΑΡΜΑ και ότι ανάλογα με τις πράξεις μας αυτό επιβαρύνεται ,η ελαχιστοποιείται ;
Βεβαίως και δέχομαι ότι υφίσταται ο νόμος ΚΑΡΜΑ, και πιστεύω στην επιβάρυνση ή ελαχιστοποίησή του ανάλογα με τις πράξεις μας.
Φιλικά
Κηφεύς
quote:
Το αίτιο αυτής της πλάνης το έχω διευκρινίσει ,όσο περισσότερο μου ήτανε εφικτό σε προγενέστερο μήνυμά μου , συγκεκριμένα έγραψα :Η Ψυχή και το Πνεύμα παραδοσιακά από αρχαιοτάτων ετών βρισκόταν σε διαμάχη με την μορφή, την ύλη, την προσωπικότητα. Αυτό σκόπιμα οι δυνάμεις του υλισμού το διαστρέβλωσαν έτσι ώστε οι άνθρωποι να νομίζουν ότι η ψυχή είναι τμήμα της προσωπικότητάς μας.
Επίσης φίλε μου προσπάθησα να δείξω τις δυνάμεις του υλισμού .
Ξαναδιαβάζοντας, φίλε alfa-omega, το τελευταίο σου μήνυμα, σημείωσα αυτήν την παράγραφο για τον λόγο που θα σου αναφέρω παρακάτω:
Στο μήνυμά μου που έγραψα στις 10/10/2008, αναφέρθηκα στο πνεύμα, την ψυχή και τέλος στον κοσμολογικό ή μεταφυσικό υλισμό.
Όπως πολύ σωστά αναφέρεις: "... σκόπιμα οι δυνάμεις του υλισμού το διαστρέβλωσαν έτσι ώστε οι άνθρωποι να νομίζουν ότι η ψυχή είναι τμήμα της προσωπικότητάς μας".
Ο υλισμός όμως, όπως παρουσιάστηκε κατά καιρούς είναι πολλών ειδών (πέραν του κοσμολογικού που ήδη όπως παραπάνω είπα είχα αναφερθεί παλαιότερα).
Θεωρώντας ότι είναι αρκετά χρήσιμο να αναφερθούμε και στον βιολογικό όπως και τον ψυχολογικό υλισμό, παίρνω την πρωτοβουλία να πω δυο λόγια και γι'αυτούς:
Ο Βιολογικός υλισμός : Κατ’αυτόν όλα τα βιολογικά φαινόμενα
ανάγονται στα φυσικοχημικά .
Τις αντιλήψεις αυτές υπεστήριξαν ο Γάλλος διαφωτιστής Λαμεττρί Ιουλιανός (1709 – 1751) , οι Γερμανοί Μόλεσχοτ Ιάκωβος (1822 – 1893) , Φόγκτ Κάρλ (1817 – 1895) και Μπύχνερ Λουδοβίκος (1824 – 1899) και με ιδιαίτερο φανατισμό ο Γερμανός βιολόγος Χαίκελ (1834 – 1919) και πολλοί σύγχρονοι βιολόγοι .
Αυτοί παραδέχονται ότι τα βιολογικά φαινόμενα δεν εξηγούνται πλήρως υπό των φυσικοχημικών νόμων , πιστεύουν όμως η εις το μέλλον ανάπτυξη της βιολογικής έρευνας θα διασαφηνίσει φυσικοχημικώς όλα τα βιολογικά φαινόμενα .
Εναντίον του βιολογικού υλισμού άσκησαν οξύτατη κριτική οι οπαδοί της σύγχρονης ζωτικοκρατίας (βιταλισμού), που απέδειξαν όχι μόνο θεωρητικά αλλά και πειραματικά , ότι τα φαινόμενα της ζωής είναι αποτελέσματα της ζωτικής δύναμης .
Κύριοι υπέρμαχοι της ζωτικοκρατίας είναι ο Γάλλος Μπέρξον Ανρί–Λουί (Bergson: Γάλλος φιλόσοφος – βραβείο Νόμπελ , 1859 – 1941) με την θεωρία του περί «ζωτικής φοράς» (élan vital) , ο Γερμανός Ράϊνκε με την περί «κυριευουσών δυνάμεων» (Dominanten) διδασκαλία του και ο Ντρίς Χάνς (1867 – 1941) με την περί «εντελεχειών» δοξασία του – εντελέχεια : (όρος της αριστοτελικής φιλοσοφίας) που είναι η ενυπάρχουσα σε κάθε όν τάση προς την τελειότητα , η ζωτική αρχή που διέπει και διαμορφώνει τα οργανικά όντα.
Ο Ψυχολογικός υλισμός : Κατ’αυτόν τα ψυχικά φαινόμενα είναι απλά «επιφαινόμενα» , δηλαδή φαινόμενα , τα οποία συνοδεύουν σαν επιπρόσθετα χαρακτηριστικά τα φυσικοχημικά γεγονότα που διαδραματίζονται στον σωματικό οργανισμό .
Δηλαδή τα ψυχικά φαινόμενα χάνουν την αυτοτέλειά τους και ανάγονται στα υλικά φαινόμενα .
Διακρίνομε δύο είδη ψυχολογικού υλισμού , δηλαδή : τον δυϊστικό , ο οποίος δέχεται ότι η ψυχή αποτελείται από μόρια , τα οποία είναι λεπτότερα εν συγκρίσει με τα μόρια των λοιπών σωμάτων και τον μονιστικό , ο οποίος υποστηρίζει ότι τέτοια λεπτότερα μόρια δεν υπάρχουν και ότι ψυχικά φαινόμενα είναι επιγεννήματα μιάς και της ίδιας σωματικής ύλης .
Του δυϊστικού υλισμού οπαδοί υπήρξαν οι αρχαίοι φιλόσοφοι Δημόκριτος και Επίκουρος , του δε μονιστικού νεώτεροι υλιστές όπως ο Γερμανός υλιστής Φόγκτ (1817 – 1895) .
Ο ψυχολογικός υλισμός ελέγχθηκε κατά την εποχή μας σαν εσφαλμένη θεωρία , διότι παραγνωρίζει τον ιδιάζοντα χαρακτήρα της ψυχικής εμπειρίας .
Παραβλέπει επίσης και το γεγονός ότι δεν είναι δυνατόν να εξηγηθεί με φυσικοχημικούς νόμους πώς ο μεταδιδόμενος ερεθισμός στον εγκέφαλο μεταβάλλεται σε ψυχικό φαινόμενο .
Και αυτός ο προς τις υλιστικές θεωρίες προσκείμενος Γερμανός φυσιολόγος Dubois – Reymond αναγνώρισε ότι η μετατροπή αυτή του φυσιολογικού ερεθισμού σε ψυχικό φαινόμενο είναι άλυτο αίνίγμα , μπροστά στο οποίο σταματά η ανθρώπινη νόηση .
Φιλικά
Κηφεύς