ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Απορία προς αλλόθρησκους - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

- Απορία προς αλλόθρησκους - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

_31 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 2/2
29/01/2004, 20:14:21
MANAG,

αν νομίζεις ότι....."απαντάς τεκμηριωμένα" αραδιάζοντας τις αοριστολογίες και τις αθλιότητες του Απολογητή, ΚΟΙΜΑΣΑΙ ΤΟΝ ΥΠΝΟ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ!!

Αυτά που αραδιάζεις φίλτατε ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΑΙΩΝΕΣ! Κάνε μας την χάρη λοιπόν, δέν απευθύνεσαι ούτε σε κανένα κατηχητικό αλλά ούτε και σε κανένα μοναστήρι!

Συμπέρασμα: ΣΟΒΑΡΕΨΟΥ!

30/01/2004, 02:07:05
quote:
Ποιά είναι τα 3 δις € ρε παιδιά και δεν το ξέρω.

poet,
Είναι τα έσοδα που έχει η "εκκλησία" από τις βαφτίσεις, γάμους, κουμπαρλίκια, γιορτές, κηδείες, μνημόσυνα κλπ από τον κάθε έναν Έλληνα ξεχωριστά. Πώς δεν τα γνωρίζεις;
Και δεν συμπεριέλαβα ακόμα τούτο. Το ξέρεις ότι όταν γεννήσει μια γυναίκα και αποσαραντώσει, πρέπει να πάει στην εκκλησιά να της ψάλλει κάτι ο παπάς; Τί της ψάλλει δεν ξέρω. Εκείνο που ξέρω σίγουρα όμως είναι ότι δεν την αφήνει να μπεί μέσα. Την κρατάει έξω από την πόρτα. Και φυσικά η γυναίκα πληρώνει και κάποιο αντίτιμο.
Αλλά αφού φαίνεσαι συζητήσιμος και είσαι και μέσα στην "εκκλησία", πεσ' μας εσύ επίσημα. Ποιό το αντίτιμο για γάμο, βάφτιση, κουμπαρλίκι, ονομαστική γιορτή, κηδεία, μνημόσυνο. Επίσης και κάποια άλλα όπως αγιασμό σπιτιών, μαγαζιών, κοινωνία ετοιμοθανάτων κλπ.

Είναι πολλά τα έσοδα poet. Τα ανάφερα μόνο και μόνο ως απάντηση στην ερώτηση: Γιατί η ορθόδοξη εκκλησία αντιδρά με τόση σφοδρότητα εναντίον μιας πιθανής αναγέννησης της αρχαίας θρησκείας; Θεωρώ ότι η απάντηση είναι ολοφάνερη. Για να μην αρχίσει να μοιράζεται με άλλους όλο αυτό το εισόδημα. Απλό.

Ελεύθερος

Να ο δρόμος προς το φως: Τί, γιατί και πώς; Και πότε, πού, και ποιός;

poetΜέλος
30/01/2004, 03:25:33
quote:
poet,
Είναι τα έσοδα που έχει η "εκκλησία" από τις βαφτίσεις, γάμους, κουμπαρλίκια, γιορτές, κηδείες, μνημόσυνα κλπ από τον κάθε έναν Έλληνα ξεχωριστά. Πώς δεν τα γνωρίζεις;

Ωραία, λοιπον να τα πιάσουμε ένα ένα.
1. Οι βαφτίσεις γίνονται δωρεάν.
2. Στους γάμους πληρώνεις.
3. Τα κουμπαριλίκια είναι ρητορικός πλεονασμός, συμπεριλαμβάνονται είτε στις βαφτίσεις είτε στους γάμους.
4. Γιορτές της εκκλησίας είναι οι πανηγύρεις που γίνονται δωρεάν γιατί γιόρτάζει η εκκλησία.
5. Οι κηδείες είναι δωρεάν.
6. Τα μνημόσυνα είναι δωρεάν. Εκτός αν ενοικιαστεί η αίθουσα τελετών της ενορίας οπότε πληρώνεται κάτι συμβολικά ως ενοίκιο, για κάλυψη των εξόδων καφέδες, κονιάκ κλπ.

Επομένως, για όλα τα παραπάνω για το μόνο που πληρώνει κάποιος είναι ο γάμος.

Ας πιάσουμε όμως τον γάμο.
Για το γάμο δεν πληρώνεται ο Παπάς. Ο Παπάς είναι δωρεάν.
Πληρώνονται ελάχιστότατα ποσά, δεν ξέρω ακριβώς, όταν παντρεύτηκα εγώ πλήρωσα 11.000 δρχ. για τα ρεύματα της εκκλησίας και τον νεωκόρο.

Κατά τα λοιπά, πως μαζεύονται τα 3 δις Ευρώ ... δεν το κατάλαβα.

quote:
Και δεν συμπεριέλαβα ακόμα τούτο. Το ξέρεις ότι όταν γεννήσει μια γυναίκα και αποσαραντώσει, πρέπει να πάει στην εκκλησιά να της ψάλλει κάτι ο παπάς; Τί της ψάλλει δεν ξέρω. Εκείνο που ξέρω σίγουρα όμως είναι ότι δεν την αφήνει να μπεί μέσα. Την κρατάει έξω από την πόρτα. Και φυσικά η γυναίκα πληρώνει και κάποιο αντίτιμο.

Βρε ελεύθερε, δεν ξέρεις τί της ψάλλει και γνωρίζεις ότι η γυναίκα πληρώνει;

Που τις μαθαίνεις παιδί μου αυτές τις πληροφορίες;

Γιατί οι πηγές σου δεν είναι σωστές.

Κατ'αρχάς να διορθώσουμε το "της ψέλνει" είναι της "διαβάζει" μιά ευχή για το σαραντισμό.

Δεύτερο. Καμμία ευχή στην εκκλησία δεν διαβάζεται επί πληρωμή.

Τώρα, για ολα αυτά υπάρχουν παπάδες που παίρνουν χρήματα, αυτά που τους δίνει οικειοθελώς ο κόσμος ή ακόμα γιατί έτσι συνηθίζεται να δίνουν όλοι χρήματα σε έναν παπά που ας πούμε κάνει έναν αγιασμό.

Κανονικά οι παπάδες δεν πρέπει να παίρνουν λεφτά ακόμα και άν τους προσφέρονται. Αρκετοί όμως το συνηθίζουν να παίρνουν.

Αυτό βέβαια για μένα είναι επιλήψιμο.

Εγώ δεν δίνω λεφτά πάντως σε κανέναν Παπά ... και κανονικά κανένας δεν έπρεπε να δίνει. Είναι υποχρεώση τους ότι κάνουν, να το κάνουν δωρεάν.

quote:
Γιατί η ορθόδοξη εκκλησία αντιδρά με τόση σφοδρότητα εναντίον μιας πιθανής αναγέννησης της αρχαίας θρησκείας; Θεωρώ ότι η απάντηση είναι ολοφάνερη. Για να μην αρχίσει να μοιράζεται με άλλους όλο αυτό το εισόδημα. Απλό.

Αντιδρά η Ορθόδοξη εκκλησία στο ενδεχόμενο αναγέννησης της αρχαίας θρησκείας;

Πρώτα από όλα, εγώ νομίζω ότι η Ορθοδοξία δεν έχει τίποτα να φοβηθεί και σε τίποτα να συγκριθεί με καμμία θρησκεία, πολλώ δε με την Αρχαία Ελληνική.

Η Ορθοδοξία ως κοσμοθεωρία κατήργησε τα είδωλα, διότι το σκότος δεν μπορεί να σταθεί δίπλα στο φώς, φωτίζεται και παύει να είναι σκότος.

Η ειδωλολατρία έπαψε να υπάρχει με την έλευση του Χριστού, του μοναδικού Φωτός του αληθινού.

Απλά η εκκλησία ως μητέρα, ως τεράστια αγκαλιά, θλίβεται όταν ο άνθρωπος ταλανίζεται και ταλαντεύεται χωρίς να μπορεί ή να θέλει να έλθει προς το φώς.

Η εκκλησία προσεύχεται και εύχεται γι'αυτούς τους ανθρώπους, η εκκλησία γι'αυτούς υπάρχει, "ου γαρ ήλθα καλέσαι δικαίους, αλλά αμαρτωλούς εις μετάνοια".

Ευτυχώς η εκκλησία είναι και θα είναι πάντα εκεί, ως σώμα του πραγματικού "Έίναι", ως σώμα του "Ων" και του "Ην" και του "Ερχόμενου" δεν παύεται, δεν καταργείται, οι άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους, το χρόνο τους, το μυαλό τους και την ψυχή τους.

Η εκκλησία ως μητέρα θλίβεται για αυτούς που δεν βρίσκουν το δρόμο τους, αλλά και προσεύχεται. Περιλαμβάνει και αυτούς που την φτύνουν και την αρνούνται και την μάχονται, εύχεται και παρακαλάει "υπερ πάσης ψυχής θλιβομένης και καταπονεμένης, ελέω Θεού και βοηθείας επιδεομένης" είτε είναι Χριστιανή αυτή η ψυχή είτε όχι.

Αλοίμονο, η εκκλησία δεν καταργείται με τις όποιες νοητικές δοξασίες, για την Ορθόδοξη Εκκλησία ήδη η Βασιλεία των Ουρανών άρχισε, αρχίζει σε κάθε Θεία Λειτουργία, και "η Βασιλεία αυτή ουκ έστι τέλος".

poetΜέλος
30/01/2004, 03:49:05
quote:

Στο παραπάνω μήνυμα μου λες ότι κάποιοι άνθρωποι έχουν πάρει λάθος δρόμο και κάποιοι προσπαθούν αν τους βάλουν στον σωστό επειδή νοιάζονται

Παρερμηνεύεις το μήνυμά μου. Η θεώρησή σου έχει γνώση, η δική μου έχει καρδιά. Ξαναδιάβασέ το αλλιώς.
quote:
Πως θέλετε να τους βάλετε στον σωστό δρόμο? Αποκαλώντας τους δολοφόνους, κανίβαλους και όλα τα συναφή?

Εδώ τώρα με κούφανες τελείως. Τί εννοείς και πως σου ήρθε αυτό, δεν ξέρω.
quote:
Και που ξέρεις εσύ ότι ο ΔΙΚΟΣ σου δρόμος που φαίνεται σωστός για ΕΣΕΝΑ μόνο, μπορεί να είναι ο ίδιος σωστός δρόμος για τους άλλους?

Δρόμος είναι η πορεία προς το Θεό. Εδώ δεν υπάρχει σωστός ή λάθος.
Εδώ ή υπάρχει ή δεν υπάρχει. Από εκεί και μετά ο δρόμος είναι εντελώς υποκειμενικός για τον κάθε ένα.
Δεν τίθεται θέμα σωστού ή λάθος δρόμου.

quote:
Αν μιλάγαμε για χρήση ναρκωτικών ουσιών θα συμφωνούσα, αφού είναι λάθος και οδηγεί στην καταστροφή

Πολύ καλά τα λές.
Δεν χρειάζεται να πάρουμε ναρκωτικά για να μάθουμε που θα μας οδηγήσουν.
Δεν χρειάζεται να αυτοκτονήσουμε για να αποκτήσουμε άλλη μιά εμπειρία.
Ο άνθρωπος ευτυχώς διαθέτει το δυναμικό να αναπαράγει κάποιες καταστάσεις χωρίς να τις έχει βιώσει.
Το ίδιο ακριβώς γίνεται και εδώ με το Θεό.

[quote}Αλλά εδώ ΔΕΝ ΜΙΛΑΜΕ για κανένα είδος παρανομίας η αυτοκαταστροφής, δεν μπορείς να ξέρεις εσύ πιο είναι το σωστό και πιο το λάθος για τον άλλον μιλάμε για θρησκείες και ιδεολογίες, πράγματα τα οποία ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ ΟΛΟΥΣ ΤΑ ΙΔΙΑ!

Μα εδώ μιλάμε για τη μεγαλύτερη αυτοκαταστροφή.

Την στέρηση της δυνατότητας να ζούμε αιώνια.

quote:
Αυτό που κάνετε λέγεται προσηλυτισμός, συνηθίζετε να το πετάτε σε βουδιστές σατανιστές, παγανιστές, ότι και καλά δήθεν όλοι αυτοί προσηλυτίζουν, ενώ ποτέ δεν έχω δει προσωπικά ΚΑΝΕΝΑΝ από αυτούς να προσπαθεί να με βάλει στον σωστό δρόμο, αλλά μόνο εσάς, που σας έχουν φανατίσει ότι υπάρχει ΜΟΝΟ ένας δρόμος για όλους, πράγμα το οποίο δεν γίνεται, όπως δεν μας εκφράζει όλους η ίδια μουσική ΔΕΝ μας εκφράζει όλους η ίδια θρησκεία.

Να σου πώ ότι ήδη μίλησα και στο προηγούμενο μήνυμα για αυστηρώς προσωπικό δρόμο. Ότι ο προσωπικός μας δρόμος δεν τέμνεται με του άλλου. Τώρα πως λές εσύ ότι υποστηρίζουμε (πληθυντικός μάλιστα) ότι υπάρχει μόνο ένας δρόμος , δεν ξέρω.
quote:
Αν αγαπάς τους συνανθρώπους σου όπως λες, άσε τους να κάνουν αυτό που τους κάνει ευτυχισμένους πραγματικά[/quote]
Ωραίο αυτό που λες και με βρίσκεις απολύτως σύμφωνο.
Θα σου το αντιστρέψω όμως λίγο, όταν θα πάψω να μιλάω σε κάποιον για το Θεό και στο Θεό για τον κάποιον, σημαίνει ότι έπαψα να αγαπάω και τον κάποιον και τον Θεό και εμένα.

momyΝέο Μέλος
30/01/2004, 10:06:40
Βρέ καλέ μου poet,

βλέπω ότι σε τσούζουν τα 3 δις €.

Απλά μαθηματικά...εγώ σαν άθεος και πολέμιος της εκκλησίας, έχω κάνει ένα κουμπαρλίκη (50.000 δρχ. τότε) και μια βάφτιση (100€), σύνολο 250€. Όντας 29 και ελεύθερος νομίζω ότι με περιμένουν ακόμα κάποια έξοδα, που στο σύνολο ξεπερνούν κατά πολύ τα 300€.
Λοιπόν, σημείωσε 3 δις και μην αντιδράς γιατί δε σε συμφέρει.

Λες,

"Δεύτερο. Καμμία ευχή στην εκκλησία δεν διαβάζεται επί πληρωμή.

Τώρα, για ολα αυτά υπάρχουν παπάδες που παίρνουν χρήματα, αυτά που τους δίνει οικειοθελώς ο κόσμος ή ακόμα γιατί έτσι συνηθίζεται να δίνουν όλοι χρήματα σε έναν παπά που ας πούμε κάνει έναν αγιασμό.

Κανονικά οι παπάδες δεν πρέπει να παίρνουν λεφτά ακόμα και άν τους προσφέρονται. Αρκετοί όμως το συνηθίζουν να παίρνουν.

Αυτό βέβαια για μένα είναι επιλήψιμο.

Εγώ δεν δίνω λεφτά πάντως σε κανέναν Παπά ... και κανονικά κανένας δεν έπρεπε να δίνει. Είναι υποχρεώση τους ότι κάνουν, να το κάνουν δωρεάν."

Τι να σχολιάσω ;;;
Όταν το 99% των παπάδων παίρνουν λεφτά για τις ευλογίες τους, τότε αυτά που λες δεν είναι τίποτα άλλο παρά υποκρισίες.

momy

30/01/2004, 10:15:21
Poet,

παραπληροφορείς ΚΑΙ ΠΑΛΙ φίλτατε! Ποιός σου είπε εσένα δηλαδή ότι οι αρχαίοι Ελληνες λάτρευαν τα....αγάλματα? Ποιός σου είπε ότι ήτανε..."ειδωλολάτρες"?

Για δώσε μας σε παρακαλώ τα σχετικά εδάφια απο όπου προκύπτουνε θέσεις ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΙΛΟΣΟΦΩΝ περι του ισχυρισμού σου.

Αντί να ΝΤΡΕΠΕΣΑΙ για την κατάντια την δική σας, που έπρεπε πρώτα να χυθούνε ποτάμια αίματος ώστε να αποφασίσεται εάν θα υπάρχουνε εικόνες ή όχι, εσύ μιλάς για.......Ελληνική ειδωλολατρία!!

Και κάτι ακόμα: αν θέλεις να νιώσεις ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ ΕΙΔΩΛΟΛΑΤΡΙΑ πέρνα απο καμιά Εκκλησιά, απο κανένα μοναστήρι, απο κανένα "τάμα αγίου" ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΤΑ ΛΕΜΕ

Η μήπως τα ΚΟΚΑΛΑ που παραχώνεται κάτω απο τις Εκκλησιές σας είναι τίποτα διαφορετικό???

Και αν θέλεις να ξέρεις και λίγο το ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΑΣ ΧΑΛΙ, τότε διάβασε ΠΟΛΥ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ τα παρακάτω ΤΡΑΓΕΛΑΦΙΚΑ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΕΒΡΑΙΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΕΙΔΩΛΟΛΑΤΡΙΑΣ:

Σε δύο Γαλλικές πόλεις παλαιότερα, η Κλερμόν και η Σαλόν, επεδείκνυαν με άκρατη ιεροπρέπεια στους πιστούς από έναν…«άγιο ομφαλό» του Ιησού! Ο τρίτος (κομμένος στα δύο…) φυλάσσεται ΑΚΟΜΗ στον καθεδρικό ναό της Ρώμης Λατεράν το ένα κομμάτι, και στη Σάντα Μαρία ο άλλος!

Νομίζεις ότι ο παλιμπαιδισμός τελειώνει κάπου εδώ? Καημένε....

Στην Εκκλησία του Αγίου Παύλου της Ρώμης υπάρχουνε τα…«άγια σπάργανα» του Ιησού!! Μία ακόμη αλλαξιά (αμ τι νομίζετε με μία ήταν?) «διατηρείται» στον καθεδρικό ναό της πόλης ‘Ααχεν της Γερμανίας….

Κάποιοι άλλοι που…δεν πρόλαβαν την μοιρασιά (!) έπρεπε να «αρκεστούνε» ΜΕ ΑΧΥΡΑ! Και να που υπάρχουνε ορισμένες Εκκλησίες στην Λωραίνη όπως και στην Γένουα όπου οι παπάδες με κατάνυξη επιδεικνύουν τα….άχυρα που ξάπλωσαν το βρέφος Ιησού!!!

Όοοοομως, υπάρχουνε και άλλα πιο βαρυσήμαντα «αποδεικτικά στοιχεία»:
επειδή ο Ιησούς της περιγραφής ήτανε Εβραίος φυσικά και υπέστη την περιτομή. Αυτό το μικρό τεμάχιο του δέρματος λοιπόν που ενώνει την πόσθη με τη βάλανο έχει μοιραστεί σε….δεκαεπτά διαφορετικές Εκκλησίες ανά την Ευρώπη!! Είπατε τίποτα?

ΕΠΙΣΗΣ: ( κατάλογος των «αποδείξεων» έχει και συνέχεια)

Από το περίφημο θαύμα της Κανά υπάρχουνε 14 (!) στάμνες μοιρασμένες στην Ραβένα, στη Βενετία, Μπολώνια, Παρίσι, Πίζα κ.α.

Αφού όμως όλα μοιράστηκαν, κάποιοι απέμειναν με…ΤΡΙΧΕΣ! Ναι, ΤΡΙΧΕΣ! Στην Εκκλησία Ευαγγελισμός της Μόσχας φυλάσσονται…..ΤΡΙΧΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ!!!
Επίσης στον ίδιο ναό φυλάσσονται και σταγόνες αίμα από το τρυπημένο πλευρό Του…

Αφού τελείωσαν ΚΑΙ οι τρίχες (!) τότε άρχισαν….ΤΟ ΞΕΔΟΝΤΙΑΣΜΑ. Στο μοναστήρι του Αγίου Μπερνάρ φυλάσσεται ένα…«δόντι γάλακτος» του βρέφους!!!

Τρία ΚΟΥΜΠΙΑ από το…πέπλο της Παναγίας δωρήθηκαν το 1588 στον Τσάρο Θεόδωρο από τον Πατριάρχη Ιερεμία, καθώς και ένα…ακάνθινο στεφάνι!!!!
Σήμερα υπάρχουνε αγκάθια του στεφανιού σε περίπου 800 Εκκλησίες ανά τον κόσμο…….

Όμως το θέμα της ειδωλολατρίας το ξεκαθάρισε μία και καλή ο περίφημος «Πατέρας» του εβραιοχριστιανισμού Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός σε μια επιστολή που έστειλε σχετικά στον «Άγιο» Ιερώνυμο:
«Έχουμε ανάγκη από όσο το δυνατό περισσότερους μύθους για να μπορούμε να εντυπωσιάζουμε τον όχλο. Όσο λιγότερο καταλαβαίνει ο όχλος, τόσο πιο ενθουσιώδης γίνεται. Οι πατέρες και οι δάσκαλοι μας δεν έλεγαν πάντοτε τι σκέφτονταν, αλλά έλεγαν αυτό που τους υπαγόρευαν οι συνθήκες και οι ανάγκες».

Τα σχετικά «στοιχεία» που περιοδεύουν κατά καιρούς στις Ορθόδοξες Εκκλησίες είναι γνωστά και δεν νομίζω να χρειάζονται σχολιασμό. Δεν υστερούν σε τίποτα πάντως!

«Άγια σπάργανα» οι Δυτικοί? Τα δοχεία από τα δώρα των τριών μάγων οι Ορθόδοξοι!

«Άγιο ομφαλό» οι Δυτικοί? Το «Τίμιο ξύλο» οι Ορθόδοξοι!

Η στάμνα της Κανάν οι Δυτικοί? Η κουρδιστή αυτανάφλεξη του Πάσχα οι Ορθόδοξοι!

Και ο κατάλογος της κόντρας δεν έχει τελειωμό!

Όπως και η εκμετάλλευση του κοσμάκη……

Για δες ρε ΠΟΙΟΙ πάνε να το παίξουνε ΤΙΜΗΤΕΣ.........

poetΜέλος
30/01/2004, 11:22:09
Κοίτα ρε momy,

μου λές "με τσούζουν τα 3 δις €"

Η εκκλησία παιδί μου του Χριστού δεν είναι η πρώτη φορά που συκοφαντείται, ούτε και η τελευταία.

Εμείς γνωρίζουμε ότι "ει ο κόσμος υμάς μισεί, γνώτε ότι εμέ πρώτον μεμίσηκε, ει τον λόγο μου τηρεί και τον ημέτερον τηρήσει"

Η εκκλησία παιδί μου τέτοια φαινόμενα τα είδε, τα βλέπει και θα τα βλέπει.

Από τότε που σαράντισε ο Χριστός το ξέρουμε αυτό, "ούτος γίνεται εις σημείον αντιλεγόμενον" είπε ο δίκαιος Συμεών, ανάμνηση που γιορτάζουμε σε τρείς ημέρες.

Το αν θέλεις να ονομάζεσαι άθεη ή θεομάχα ή όπως αλλιώς θέλεις μπορείς να το κάνεις ελεύθερα, δεν χρειάζεσαι κανενός την άδεια, ούτε τη δικιά μου. Εξ' άλλου τις προσωπικές μας απαντήσεις ο καθένας τις δίνει μέσα του, όχι απ' έξω του.

Εγώ τουλάχιστον νομίζω ότι ούτε υποτιμητικά βλέπω ούτε υποτιμητικά μιλάω για κανένα, μάλιστα πολλές φορές και εγώ έχω να πώ πράγματα για "λειτουργούς της εκκλησίας".

Η διαφορά είναι ότι πιστεύω ότι κάνω δημιουργική κριτική, έτσι νομίζω.

Μάλιστα πολλές φορές αισθάνομαι την ανάγκη να προσευχηθώ για αυτούς που με συφιλιάζουν. Τότε το πράγμα μπαίνει σε μιά άλλη διάσταση.

Κάποτε, πήγα στον πνευματικό μου για εξομολόγηση. Του λέω, πάτερ κατέκρινα. Μου λέει ποιόν εμένα; Όχι του λέω, έναν Δεσπότη. Ποιόν;
Τον τάδε. Σκέφτεται λίγο ... και αφού του φεύγουν κάτι χαμόγελα μου λέει, εμ' παιδί μου είναι να μην τον κατακρίνεις αυτόν ;

Τίποτα δεν είναι τύπος. Όλοι όσοι δεν είχαν την τύχη, την ευλογία να δούν κάποια πράγματα που είδα εγώ και να ζήσουν κάποια πράγματα που έζησα εγώ μένοντας είτε έξω από την εκκλησία είτε μέσα (και είναι πάρα πολλοί αυτοί που είναι μέσα και δεν τα βλέπουν), μένουν στον τύπο, προσκολώνται σε αυτόν.

Μα το ζητούμενο δεν είναι ο τύπος, το ζητούμενο είναι η υπέρβαση και υπέρβαση πετυχαίνεται μέσω της διάβασης (του πάσχα) και το πάσχα είναι σταύρωση και ανάσταση, προσωπική σταύρωση και προσωπική ανάσταση, σε προσωπική κοινωνία με τον Θεό. Αυτά τα βλέπεις και τα ζείς και τα νοιώθεις δεν είναι αοριστολογίες και κουραφέξαλα.

Μετά ακούς κάτι κουραφέξαλα, τα λεφτά, η δύναμη, η εξουσία, είτε μέσα είτε έξω απ'την εκκλησία και το μόνο που κάνεις είναι να λυπάσαι, να θλίβεσαι και αν μπορείς, να προσεύχεσαι, γιατί εσύ ήδη γνωρίζεις ότι ζητώντας σου δίνεται, απο εκεί που δεν το περιμένεις. Μόνο που όταν σου δίνεται, καταλαβαίνεις ότι αυτό δεν είναι δικό σου, είναι του Θεού.

Εδώ δεν υπάρχουν ούτε συναισθηματισμοί, ούτε φαντασίες, υπάρχει "ζωή εν Χριστώ Ιησού". Εσύ ήδη το ξέρεις αυτό οι γύρω σου δεν το ξέρουν, λες και από καμμιά καλή κουβέντα και άμα πιάσει τόπο έπιασε και λές και καμμιά κουβέντα και του Θεού για τους ανθρώπους και αυτό σου δίνει περισσότερα βιώματα, ζείς ακόμα πιό κοντά με το Θεό.

Μπορεί να ακούς ο τάδε παπάς έκανε αυτό, ο άλλος το άλλο και λές, ά τον κακομοίρη τον Παπά, μέσα στο Φώς είναι και το Φώς δεν το βλέπει ο ταλαίπωρος, γιατί σκοτίζει την ψυχή του με τα γήινα.

Μετά έχεις και τη momy και κάθε έναν σαν τη momy ή το Schwabe που βλέπουν τον ταλαίπωρο ή τους ταλαίπωρους παπάδες και φαντάζονται ότι αυτό είναι ο Χριστιανισμός. Και λές και λές και τίποτα.

Τί ταλαιπωρία κι'αυτή.

Ρε παιδιά, μη χάνεστε ρε παιδία, μη χάνεσται σε λογικούς λογισμούς.

Ο Θεός δεν είναι λογικός ... είναι υπέρλογος αρχίζεις να τον συναντάς εκεί που ξεπερνάς τη λογική σο, προσέξε, όχι την απορρίπτεις, την ξεπερνάς.

momyΝέο Μέλος
30/01/2004, 12:03:22
poet,

Λες, λες, λες...πάντως τσιμουδιά για τα 3 δις € !!!

Και κάτι άλλο...είμαι άθεος όχι άθεη...φαίνεται πόσο καλά διαβάζεις τα μυνήματα μου αφού ούτε αυτό κατάλαβες.

momy

poetΜέλος
30/01/2004, 12:20:50
.

thothΙδρυτικό Μέλος
30/01/2004, 12:40:45
Όταν η θρησκεία λογίζεται ως ένα σύστημα εξωτερικών κανόνων, τύπων και θεσμών είναι πάρα πολύ λογικό ότι θα υπάρχει όπως σε κάθε γεννημένο ον στον κόσμο, μια γέννηση, μια ακμή και μια παρακμή. Η προσωπική μου άποψη π.χ. είναι ότι η εξωτερική Χριστιανική Εκκλησία είναι σε βαθιά παρακμή.

Αν όμως συνειδητοποιήσουμε ότι θρησκεία δεν είναι αυτό το εξωτερικό σύστημα αλλά η εσωτερική αίσθηση μιας κρυμμένης ενότητας των πραγμάτων, της διαίσθησης ότι ο πραγματικός μας Εαυτός είναι Ελεύθερος από αυτήν την σκλαβιά της ύλης και της φύσης τότε μπορούμε να απελευθερωθούμε από αυτούς τους περιορισμούς και να ξαναβρούμε την χαμένη μας αρμονία, ελευθερία και ενότητα.

Η θρησκεία συνεπώς είναι μια "ηδονή", μια ευδαιμονία, είναι η "απόλαυση του Εαυτού".

Αυτό εκ πρώτης όψεως μας δημιουργεί μια καχυποψία γιατί ενέχεται ένας μεγάλος υποκειμενισμός. Τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα; Εκεί οι άνθρωποι στρέφονται στα εξωτερικά και αναζητούν εξωτερικές αναγνωρίσεις. Αναζητούν στις εξωτερικές μορφές την αλήθεια και την ουσία. Άραγε είναι η θρησκεία μια επιστήμη;

Στον κόσμο, η θρησκεία είναι η μόνη επιστήμη όπου δεν υπάρχει σιγουριά, διότι δεν διδάσκεται ως μια επιστήμη της εμπειρίας. Αυτό δεν θα έπρεπε να είναι έτσι. Υπάρχει πάντα, όμως, μια μικρή ομάδα ανθρώπων που διδάσκουν την θρησκεία από εμπειρία. Αυτοί αποκαλούνται μυστικιστές, και εκείνοι οι μυστικιστές σε κάθε θρησκεία μιλούνε την ίδια γλώσσα και διδάσκουν την ίδια αλήθεια. Αυτή είναι η πραγματική επιστήμη της θρησκείας. Όπως τα μαθηματικά σε κάθε μέρος του κάθε κόσμου δεν διαφέρουν, έτσι και οι μυστικιστές δεν διαφέρουν. Αυτοί έχουν κοινή σύσταση και παρόμοια θέση. Η εμπειρία τους είναι όμοια και αυτό γίνεται νόμος.

Στην εκκλησία οι εκπαιδευόμενοι στην θρησκεία, πρώτα μαθαίνουν την θρησκεία, μετά ξεκινούν να την εξασκούν, δεν παίρνουν εμπειρία με βάση το δόγμα τους. Αλλά ο μυστικιστής ξεκινά προς τα έξω την αναζήτηση της αλήθειας, αποκτά εμπειρίες πρώτα και μετά σχηματίζει το δόγμα του. Η εκκλησία παίρνει την εμπειρία των άλλων, ο μυστικιστής έχει την δική του εμπειρία. Η εκκλησία πάει από έξω προς τα μέσα και ο μυστικιστής πάει από μέσα προς τα έξω.

Η θρησκεία ασχολείται με τις αλήθειες του μεταφυσικού κόσμου όπως η χημεία και οι άλλες φυσικές επιστήμες ασχολούνται με τις αλήθειες του φυσικού κόσμου. Το βιβλίο που κάποιος πρέπει να διαβάσει για να μάθει χημεία είναι το βιβλίο της φύσης. Το βιβλίο από το οποίο μαθαίνουμε θρησκεία είναι ο νους μας και η καρδιά μας. Ο σοφός είναι συχνά αδαής στις φυσικές επιστήμες διότι διαβάζει το λάθος βιβλίο - το εντός βιβλίο και ο επιστήμονας είναι πολύ συχνά αδαής στην θρησκεία, διότι κι αυτός επίσης διαβάζει το λάθος βιβλίο - το εξωτερικό βιβλίο.

Σε αυτό το σημείο νομίζω ότι βρίσκεται μια από τις σοβαρότερες αιτίες της σύγχυσης για το τι είναι μια θρησκεία και πως κρίνεται.

Η θρησκεία είναι συνεπώς πάνω και πρώτα από όλα προσωπική εμπειρία και επίγνωση και όχι τυπολατρεία. Και τα αποτελέσματα είναι εμφανή στο ίδιο το άτομο, στην ζωή του, στο φως που εκπέμπει, στην βοήθεια που δίνει στους γύρω του, στην απόδειξη της ενότητας που εμπνέει.

Όταν ένας άνθρωπος φτάσει σε αυτό το σημείο επίγνωσης είναι πάνω και από τις μορφές και τους τύπους. Αυτός είναι μια ζωντανή θρησκεία και αξίζει πολύ περισσότερο από χιλιάδες Βίβλους, Κοράνια, ή Ουπανισάντς.

Ας κάνουμε οποιαδήποτε κριτική σε οποιοδήποτε εξωτερικό θρησκευτικό σύστημα θέλουμε. Αυτό όμως δεν μας κάνει και κριτές της εσωτερικής πραγμάτωσης κανενός. Το τι νιώθει κάποιος μέσα στην καρδιά του είναι τελειώς έξω από την δική μας οπτική και κρίση. Εάν κάποιος γνώρισε κάτι που τον επηρέασε βαθύτατα και τον έκανε να "δει" πιο βαθιά στον Εαυτό του, δεν θα το απεμπολήσει ποτέ όσο κι αν υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι που δεν είχαν αυτήν την εμπειρία.

Άρα ας είμαστε πολύ προσεκτικοί και έξυπνοι και ας καταλαβαίνουμε την διαφορά εσωτερικής εμπειρίας και εξωτερικής γνώσης. Αλλιώς χτίζουμε παλάτια στην άμμο.

"ΕΝ ΤΟ ΠΑΝ"

30/01/2004, 15:05:49
quote:
17 ΕΙΠΕ ΛΟΙΠΟΝ ΠΡΟΣ ΗΜΑΣ ΤΙ ΣΟΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΣΥΓΚΕΧΩΡΗΜΕΝΟΝ ΝΑ ΔΩΣΩΜΕΝ ΔΑΣΜΟΝ ΕΙΣ ΤΟΝ ΚΑΙΣΑΡΑ Η ΟΥΧΙ

18 ΓΝΩΡΙΣΑΣ ΔΕ Ο ΙΗΣΟΥΣ ΤΗΝ ΠΟΝΗΡΙΑΝ ΑΥΤΩΝ ΕΙΠΕ ΤΙ ΜΕ ΠΕΙΡΑΖΕΤΕ ΥΠΟΚΡΙΤΑΙ

19 ΔΕΙΞΑΤΕ ΜΟΙ ΤΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΤΟΥ ΔΑΣΜΟΥ ΟΙ ΔΕ ΕΦΕΡΑΝ ΠΡΟΣ ΑΥΤΟΝ ΔΗΝΑΡΙΟΝ

20 ΚΑΙ ΛΕΓΕΙ ΠΡΟΣ ΑΥΤΟΥΣ ΤΙΝΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΕΙΚΩΝ ΑΥΤΗ ΚΑΙ Η ΕΠΙΓΡΑΦΗ

21 ΛΕΓΟΥΣΙ ΠΡΟΣ ΑΥΤΟΝ ΤΟΥ ΚΑΙΣΑΡΟΣ ΤΟΤΕ ΛΕΓΕΙ ΠΡΟΣ ΑΥΤΟΥΣ ΑΠΟΔΟΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΤΑ ΤΟΥ ΚΑΙΣΑΡΟΣ ΕΙΣ ΤΟΝ ΚΑΙΣΑΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΕΙΣ ΤΟΝ ΘΕΟΝ

Μια βλέψη, διαβάζοντας προσεχτικότερα τι είπε ο Χριστός σε συγκεκριμένη ερώτηση…

Πρώτα ρωτάει σε ποιον ανήκει… ΤΙΝΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΕΙΚΩΝ ΑΥΤΗ ΚΑΙ Η ΕΠΙΓΡΑΦΗ

Και κατόπιν απαντάει….

ΑΠΟΔΟΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΤΑ ΤΟΥ ΚΑΙΣΑΡΟΣ ΕΙΣ ΤΟΝ ΚΑΙΣΑΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΕΙΣ ΤΟΝ ΘΕΟΝ

Τι να θέλει να πει ο Ιησούς….πέραν της πλατιάς εξωτερικής εξήγησης?

Αν σήμερα η εκκλησία είχε δικό της Νόμισμα, *(η καθολική εκκλησία είναι σε θέση να το πραγματοποιήσει…. έχει δικές της Τράπεζες) και το νόμισμα επάνω, είχε την Φωτογραφία του Χριστού, δεν θα είχαμε μια μεγάλη αντίθεση….?

Αλλα διλαδη του Χριστού….και άλλα του Θεού?

Τι ειναι αυτό που μερικοι βλέπουν στην εκκλησια (και εγώ μέσα)…. και που φυσιολογικά αντιδρούν…?

Ας τα δούμε λοιπόν πιο εσωτερικά, και αν σε κάποιους δεν αρέσει ο όρος…πιο Βαθιά…αυτό τουλάχιστον θα πει για μένα… εσωτερικά....

Ο Χριστός βλέπει τι αντιπροσωπεύει….*(Το νόμισμα στην εικόνα, και εδώ αφήνω την φαντασία του καθενός να βάλει ότι και όποιον θέλει…)

λέει,

ΑΠΟΔΟΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΤΑ ΤΟΥ ΚΑΙΣΑΡΟΣ ΕΙΣ ΤΟΝ ΚΑΙΣΑΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΕΙΣ ΤΟΝ ΘΕΟΝ

Αν το ΚΑΙΣΑΡΟΣ γίνει ΥΛΗ…

Τότε το εσώτερο δίδαγμα είναι Δώστε στην ΥΛΗ ότι της ΥΛΗΣ είναι,….*(Τις ανάγκες του σώματος…όχι στις τρελό ΑΝερωτες στερήσεις…μα ούτε και τα ψυχοπαυσιφονα(ΠιοτοΣκονες)…και τα αχρείαστα χλιδοχαυνομενα σκήπτροπετραχήλια....και εικονοειδωλα...)

Η Λογικη, αν χρησημοποιηθει σωστα, ισως οδηγει και στο Θεο...η χαζοπιστη ομως.. ΠΟΤΕ!!!

Πολυ Αφοριστικο?

Αφοριστε μας!

Edited by - ΠΛΑΤΩΝΑΣ on 30/01/2004 15:07:31