- Νέα Ακρόπολη... Νο.1 - Απόψεις, Προτάσεις κ.ά.
quote:
resuscitated
Γνωρίζω σήμερα ορθόδοξους ιερείς (και λαικούς) με χαρίσματα του Αγίου πνεύματος που κηρύττουν και πιστεύουν στην μία αγία και αδιαίρετη τρίαδα και βαπτίζουν τους ανθρώπους "εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος".
Και γω γνωρίζω έναν από τη Χαριλάου Θεσσαλονίκης που καταπίνει σπαθιά και βγάζει κουνέλια από το καπέλο του.
quote:
resuscitated
Έχουν οι πλανεμένοι Χιλιαστές να επιδείξουν αγίους όπως και η ορθόδοξη εκκλησία;
Για τους πλανεμένους αυτούς δεν γνωρίζω. Για τους πλανεμένους Καθολικούς όμως ξέρω ότι έχουν χιλιάδες. Τελευταίος άγιος της Καθολικής εκκλησίας ο μακαρίτης ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο βου.
quote:
resuscitated
Τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες για να γίνει κάποιος ιερέας πρέπει αποδεδειγμένα να έχει χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος".
Το παραμύθι αυτό ανθεί μέχρι τις μέρες μας. Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας όχι μόνο επικαλείται το "Αγιο Πνεύμα" για την εκλογή Αρχιεπισκόπου αλλά το προωθεί και σαν απόδειξη της θεοπνευστίας της απόφασης. Το ερώτημα όμως είναι γιατί δεν εκλέγεται ο Αρχιεπίσκοπος ομόφωνα από τους μητροπολίτες. Μήπως δεν πηγαίνει σε όλους το Αγιο Πνεύμα; Μήπως μερικοί έχουν το δέκτη κλειστό;
Κι όταν λες "αποδεδειγμένα να έχει χαρίσματα", τι εννοείς. Υπήρχε κάποιος χαρισματομετρητής που έλεγε "εσύ έχεις χ χαρίσματα, γίνεσαι άγιος, εσύ έχεις χ-2 δεν γίνεσαι;". Τι ακριβώς θα πει "αποδείξεις"?
Μη μπερδεύουμε τι γραβάτα με το σώβρακο παρακαλώ...
macedon
Μέχρι σήμερα ήξερα ότι τα κινητά τηλέφωνα εμποδίζουν την επικοινωνία του πιλότου με τον πύργο ελέγχου. Πόσα λίγα ξέρουμε όμως...

macedon
Ποιά είναι τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος; Για παράδειγμα το διορατικό χάρισμα. Η ικανότητητα δηλαδή να μπορείς να καταλάβει κάποιος τη στεναχώρια, τα προβλήματα, τις σκέψεις των άλλων. Ο Πατήρ Πορφύριος και ο Αγιορείτης Παίσιος είναι μερικά πρόσφατα παραδείγματα. Ο Παίσιος γνώριζε το όνομα αυτών που τον επισκέπτονταν πριν ακόμα συστηθούν. Πάρα πολλοί άνθρωποι μπορούν να σας διηγηθούν πολλές θαυμαστές περιπτώσεις γι'αυτούς τους δύο.
Μερικοί στρέφονται όπως βλέπω εναντίων των τριών ιεραρχών που καταδίκαζαν τον ειδωλολατρικό κόσμο. Δηλαδή τι έπρεπε να κάνουν, να τον επιδοκιμάζουν. Υπενθυμίζω το τεράστιο φιλανθρωπικό έργο του Μεγάλου Βασιλείου και τον έλεγχο που έκανε ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος κατά των ασεβών αρχόντων της εποχής που ήταν κατ'όνομα Χριστιανοί. Δεν είχαν κανένα δισταγμό να ελέγχουν οτιδήποτε δεν συνάδει με την ορθοδοξία. Η ειδωλατρία ήταν ένα από αυτά. Λυπάμαι που το λέω, αλλά δυστυχώς οι Αρχαίοι Έλληνες δεν πίστευαν τον αληθινό θεό, αλλά το μισάνθρωπο και λαοπλάνο διάβολο και τους δαίμονές του. Δεν αμφιβάλλω ότι κατά τα τις τελετές τους συνέβαιναν υπερφυσικά πράγματα. Γι'αυτό άλλωστε και πίστευαν στο δωδεκάθεο. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τους σατανιστές και με τους μάγους και αγύρτες όλων των εποχών και μερών της γης.
Επίσης κάποιος χλευάζει τον άγιο Αντώνιο. Ο Άγιος αυτός "πάλευε" με
το Σατανά στήθος με στήθος στο απομακρυσμένο κελί του και γνώριζε καλά τις πλάνες του. Το ίδιο συνέβαινε και με τον Παίσιο. Γι'αυτό φαντάζομαι εξέφραζε την απέχθειά του προς την ειδωλολατρία που είναι και αυτή μία από τις πλάνες του διαβόλου.
Και μιας και καποιος είπε ότι δεν έχει να πει κάτι εναντίον του Αγίου Σπυρίδωνα, θα σας υπενθυμίσω ότι ο Άγιος σπυρίδωνας είχε και αυτός αποδείξει με θαύμα του την πλάνη του διαβόλου και των ειδώλων.
Άλλο χάρισμα του Αγίου Πνεύματος είναι το προφητικό χάρισμα. Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός έχει κάνει προφητείες που έχουν επαληθευθεί στο ακέραιο. Και εκείνος επίσης καυτηρίαζε τις πλάνες των αιρετικών καθολικών.
Κάποιος έκανε λόγο για την αγιοποίηση του πάπα. Γνωρίζετε ότι ο ίδιος είχε ανακυρήξει άγιο ένα πρώην καθολικό ιερέα που είχε συμβάλλει στο σφαγιασμό 300000 Σέρβων τη διετία 1940-1942, εν μέσω του β παγκοσμίου πολέμου; Λέγεται μάλλιστα ότι αυτό είχε σφάξει μέσα σε ένα βράδυ περίπου 1000 Σέρβους.
Δεν νομίζω ότι η ορθόδοξη εκκλησία έχει κάτι ανάλογο.
Θα σας πω έναν λαικό που κατά τη γνώμη μου έχει χάρισμα του Αγίου Πνεύματος. Πρόκειται για τη γυναίκα που έχτισε την Εκκλησία (στη μνήμη των τριών ιεραρχών που αποδοκιμάζετε) στην πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου. Ορκισμένη κουμ*****στρια στα πρώτα της χρόνια, συνδιαλεγόταν με άντρες αντάρτες, είχε μάθει να χρησιμοποιεί όπλα και ήταν εχθρός της Εκκλησίας. Ο Θεός όμως αποκαλύφθηκε μπροστά της (μία φωνή από τον ουρανό και αστραπές σε ένα συγκεκριμένο σημείο) και έγινε χριστιανή. Επίσης είχε κάποιο πρόβλημα υγείας από το οποίο κατά θαυμαστό τρόπο όπως μου είπε η ίδια θεραπεύτηκε.
Θα αναφέρω μόνο το μικρό της όνομα για ευνόητους λόγους. Το όνομά της είναι Κατερίνα. Κατά τη θεμελείωση της αγίας τράπεζας συνέβη θαυμαστό γεγονός που υπερβαίνει τη λογική. Αναζητήστε την και μιλήστε μαζί της.
Επίσης γνωρίζω δύο ορθόδοξους ιερείς με διορατικό χάρισμα του αγίου πνεύματος. Κατά την εξομολόγησή μου κρατούσε το χέρι μου και καταλάβαινε τι με προβλημάτιζε. Ο Ιερέας για τον οποίο μιλώ, ονομάζεται Δημήτρης και βρίσκεται στο Δήμο της Αθήνας. Μου κάνει εντύπωση το γεγονός ότι πρόσφατα άκουσα τον Πατέρα Μεταλληνό να λέει ότι ο Ιερέας είναι πνευματικός γιατρός. "Σου κρατάει το χέρι σου, και κάνει τη διάγνωση του". Έπειτα σου δίνει την κατάλληλη θεραπεία (πνευματικές συμβουλές)". Για να το λέει αυτό ο Μεταλληνός πάει να πει πως ξέρει και ο ίδιος τέτοιες περιπτώσεις.
Επίσης γνωρίζω ένα παλαιοημερολογίτη στην πελοπόννησο με διορατικό χάρισμα. Νομίζω ότι μιλαώ για τον ίδιο που παλίοτερα και ο xatzin2004 είχε κάνει λόγο. Η περίπτωση του είναι εξαιρετική. Στο μοναστήρι του συρρέουν κατά εκατοντάδες άνθρωποι που μου έχουν περιγράψει θαυμαστά πράγματα.
Καποιος ρώτησε "γιατί δεν γίνονται ευρέως γνωστοί". Δηλαδή τι να πουν "εγώ έχω χαρίσματα του αγίου πνεύματος και έιμαι ο καλύτερος".
Τους γνήσιους Χριστιανούς τους χαρακτηρίζει η ταπεινοφρωσύνη και αποφεύγουν την αυτοπροβολή. Δεν είναι σαν και αυτούς (για τους οποίους κάποιος έκανε λόγο) που βγάζουν κουνέλια από το καπέλο τους και καταπίνουν σπαθιά, πατάνε στα κάρβουνα σε καρφιά κ.λ.π. Όπως έχω προαναφέρει, κατά τη γνώμη μου (και γνωστών θεολόγων) αυτές είναι περιπτώσεις πλάνης του διαβόλου. Τα ψευτοθαύματά τους γίνονται με τη βοήθεια του διαβόλου μόνο και μόνο για να εντυπωσίασουν (και να αυτοπροβληθούν) τους ανθρώπους και να τους πλανέψουν. Έχουν αυτά τα "θαύματα" καμία σχέση με τα θαύματα που έχουν επιτελέσει οι Άγιοι της ορθόδοξης Εκκλησίας;
Θα σας αναφέρω σαν παράδειγμα ταπεινοφρσύνης τον άγιο Νεκτάριο (σχετικά σύγχρονό μας) που είχε γίνει μητροπολίτης Πενταπόλεως (κάπου στην Αφρική ή στους Αγίους τόπους). Κάποιοι τον διέβαλλαν και τελικά αποσύρθηκε από τον θρόνο του ενώ θα μπορούσε να διεκδικήσει το δίκιο του. Ό άγιος έλεγε : "O θεός τα βλέπει όλα και θα τα οικονομήσει όλα καλά." Ηρθε πίσω στην Ελλάδα και ήταν για κάποιο διάστημα απλός ιεροκύρηκας. Βλέπετε τον συνόδευε η "κακιά φήμη του". Τελικά το ποίμνειό του στην προηγούμενη Μητρόπολη του αναγνώρισε το λάθος του και έστειλε γράμμα στην κυβέρνηση της Ελλάδος εκφράζοντας τη λύπη τους για το ατυχές γεγονός. Για να μην πολυλογώ τελικά αναγνωρίστηκε η αξία του και έγινε Διευθυντής της Ριζαρείου σχολής και σε πολλές περιπτώσεις ο ίδιος καθάριζε τις τουαλέτες. Έπειτα έκανε μοναστήρι στην Αίγινα όπου ζούσε σε άκρα ταπείνωση. Λίγο πριν πεθάνει στο νοσοκομείο που είχε πάει, οι γιατροί νόμιχαν ότι ήταν κάποιος κοινός ιερέας. Όταν οι συνοδοί του τους αποκάλψαν ότι ήταν δεσπότης, αυτοί τα έχασαν.
Ένα ακόμα παράδειγμα. Λέγεται ότι ο Αγιορείτης Παίσιος συνομιλούσε με πολλούς παλιούς αγίους. Αυτός όμως παρουσίαζε τα περιστατικά αυτά ως εμπειρίες άλλων. Έλεγε για παράδειγμα ότι πριν μερικά χρόνια συνέβη το τάδε περιστατικό σε ένα παλιό γέροντα. Τόσο πολύ απόφευγε την υπερηφάνεια.
Διαβάστε τα συναξάρια των Αγίων της Ορθοδόξου Εκκλησίς και θα δείτε την άκρα ταπείνωσή τους.
Η συμβουλή μου είναι αναζήτηστε τον Χριστό και Εκείνος δεν θα σας απογοητεύσει.
macedon
quote:
ο Ιερέας είναι πνευματικός γιατρός. Σου κρατάει το χέρι σου, και κάνει τη διάγνωση του. Έπειτα σου δίνει την κατάλληλη θεραπεία (πνευματικές συμβουλές)
Για να καταλάβω, όλοι οι άνθρωποι είναι εξ'ορισμού ασθενείς και πρέπει να τρέξουν προς θεραπεία? Η ενοχοποιητική διαδικασία του ποιμνίου καλά κρατεί πρός όφελος των ποιμένων.
Τα λεγόμενα χαρίσματα του αγίου πνεύματος αποτελούν εγκεφαλικές διεργασίες που πολλοί (ακόμα και μή χριστιανοί) τις κατακτούν μέσω άσκησης.
'Η έκφραση "γυμνή αλήθεια" έχει εφευρεθεί για να μπορεί ο καθένας να την ντύνει όπως τον συμφέρει'
quote:
Τα λεγόμενα χαρίσματα του αγίου πνεύματος αποτελούν εγκεφαλικές διεργασίες που πολλοί (ακόμα και μή χριστιανοί) τις κατακτούν μέσω άσκησης.
Πολλοί τις έχουν κατακτήσει και μπορούν να κάνουν απίστευτα πράγματα ή με άλλα λόγια ΘΑΥΜΑΤΑ!
Απο κεί και πέρα τα βαπτίζουμε όπως θέλουμε, άν μας συμφέρει και μας εξυπηρετεί τα λέμε θαύματα Θεού, αλλιώς θαύματα Σατανά.
Ωραία λογική!!
"Non, nisi parento, vincitur"
ΒΑΚΩΝ
Ας επαναλάβω για μία ακόμη φορά το θαύμα της αποκάλυψης των Αγίων Ραφαήλ, Νικολαόυ και Ειρήνης σε ένα ολόκληρο χωριό στη Μυτιλήνη. Μήπως πρόκειται για "εγκεφαλική διεργασία";
Σχετικά με το τι είναι θαύμα εκ θεού και τι όχι. Θα σας υπενθυμίσω ότι ο Άγιος Κυπριανός υπήρξε αρχικά μέγας πνευματιστής και τον σέβονταν όλοι σαν μάγο. Όταν όμως απέτυχε να επηρεάσει με τα δαιμόνια που απέστελνε μία Χριστιανή, την Αυγουστίνη, παραδέχθηκε την πλάνη στην οποία βρισκόταν και τελικά έγινε Χριστιανός. Αργότερα υπέστη μαρτυρικό θάνατο όταν αρνήθηκε να προσκυνήσει τους παλιούς "θεούς" του μπροστά σε ένα τοπικό ηγεμόνα.
Επίσης στις Πράξεις των αποστόλων υπάρχουν παρόμοια περιστατικά.
Επίσης στην ο Άγιος Νεκτάριος και ο άγιος Γεράσιμος εξέβαλλαν τα δαιμόνια από πολλούς δαιμονισμένους. Πηγαίνετε στην Αίγινα και στην Κεφαλλονιά και θα σας διηγηθούν τέτοια περιστατικά.
Η μάχη του καλού με το κακό είναι αέναη. Τελικός νικητής θα είναι ο Χριστός και η εκκλησία Του.
«Η μάχη του καλού με το κακό είναι αέναη. Τελικός νικητής θα είναι ο Χριστός και η εκκλησία Του.»
Η «μάχη» αυτή φίλτατε, είναι πλαστή, είναι μια ψευδεπίγραφη εικόνα των χριστιανών περί του τι εστί το λιγότερο καλό.
Το κακό, ο Διάβολος δηλαδή, είναι μια προσωποποίηση που δημιούργησε ΕΞ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ο χριστιανικός Θεός. Τον εμφάνισε, δήθεν, εντελώς ανεξέλεγκτο ήδη στον κήπο του («Παντοδύναμου» κατά τα άλλα..) ο Θεός της Αγίας Γραφής, διότι λέει……ξέπεσε από την συμπεριφορά του ο πονηρούλης!!
Γεννάται βέβαια το ερώτημα, τι σόι Θεός είναι ετούτος όταν………μέσα στο ίδιο το σπίτι του (προ της εξόδου από τον παράδεισο) αδυνατεί να ελέγξει και προπάντων να φέρει πρόνοια για τα δημιουργήματα του!
Αλήθεια, αναρωτήθηκες ποτέ σου ΓΙΑΤΙ δημιούργησε ή άφησε να εξελιχθεί ο Θεός σου τον Διάβολο? Αναρωτήθηκες ποτέ σου ΓΙΑΤΙ δεν επεμβαίνει μονομιάς να μας απαλλάξει από την υποτιθέμενη παρουσία του, και έτσι να λάμψει ο κόσμος από αγάπη και ομόνοια?
Τα πράγματα είναι εξοργιστικά απλά φίλτατε. Δίχως τον φανταστικό χαρακτήρα του Διαβόλου, ο Θεός δεν έχει καμία απολύτως έννοια.
Η την γνωρίζεις?
καλά τα παραμυθάκια αλλά νομίζω για άλλες ηλικίες και άλλο πνευματικό επίπεδο. Να σου πω κι εγώ ένα περιστατικό της Εκκλησίας που τόσο πολύ σε αντιπροσωπεύει.
Το Πάσχα που μας πέρασε μια πολύ στενή μου φίλη πήγε να μεταλάβει και ο νεαρός παπάς τη ρώτησε αν είχε εξομολογυθεί. Όταν του απάντησε πως όχι , της είπε "Εσύ θα μεταλάβεις μετά την Ανάσταση με το Σατανά".
Ποιός είναι αυτός ο "γιατρός της ψυχής" που τόσο εύκολα βάζει έναν άνθρωπο σ' αυτό το πολύ άσχημο παιχνίδι?
Ούτε λίγο ούτε πολύ την έκανε να νιώθει τρομερά αμαρτωλή -χρησιμοποιώ τα ίδια της τα λόγια.
Την έκανε να ψάχνετε, να νοιώθει ενοχές, της χάλασε, με λίγα λόγια την ψυχική της ηρεμία.
Νομίζεις πως με την εξομολόγιση συνήρθε και ένιωσε αγαλίαση?
Όχι! Το ότι την έβαλε στο ίδιο επίπεδο με το Σατανά, την έβαλε σ'ένα φαύλο κύκλο. Τόσο εύκολα ξεστομίζουν τις "αλήθειες" τους μερικοί ιερείς -από την πολύ αγάπη για το ποίμνιο τους- που μια χαρά τα καταφέρνουν να δημιουργούν προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν.
α) κάπου λέει η αγία γραφή ο Θεός έγινε άνθρωπος για να εξαλλείψει τα έργα και την δύναμη του διαβόλου. Ο ίδιος δε ο Χριστός έβγαλε δαιμόνιο από ένα άνθρωπο σύμφωνα με τα ευαγγέλια. Το ίδιο έκαναν και οι απόστολοί Του σύμφωνα με τις πράξεις των αποστόλων
β) εμπιστεύομαι τους τόσους θαυματουργούς αγίους της Ορθόδοξης εκκλησίας που διδάσκανε την μάχη μεταξύ του καλού και του κακού.
Ο ίδιος ο Άγιος Νεκτάριος (εν ζωή) έβγαλε το δαιμόνιο από μία δαιμονισμένη βγάζοντας τα ιερά άμφια του και τοποθετώντας τα πάνω της. Επίσης όταν πρωτοπήγε στην Αίγινα ένας δαιμονισμένος που κοιμόταν όπου έβρισκε, δεν πήγαινε σχολείο καιέλεγε "έρχεται ο Άγιος για να σώσει το νησί". Έλεγε μερικά αληθή, αλλά τα περισσόττερα ήταν ψέμματα, όπως γίνεται και με τα μέντιουμ. Όταν έφθασε ο Άγιος στο νησί πληροφορήθηκε για το γεγονός και κάνοντας το σημείο του σταυρού επάνω του, έβγαλε το δαιμόνιο. Από τότε ο πρώην δαιμονισμένος έζησε φυσιολογική ζωή και παντρευτηκε. Και μετά το θάνατό του Αγίου πολλοί δαιμονισμένοι απαλλάχτηκαν από δαιμόνια. Το ίδιο συμβαίνει και στην Κεφαλλονιά. Δεν έχετε παρά να πάτε στην Αίγινα και στην Κεφαλλονιά και θα σας διηγηθούν πολλές περιπτώσεις δαιμονισμένους. Έχω ήδη αναφέρει μερικές τέτοιες περιπτώσεις.
Ο Αγιορείτης Παίσιος τα ίδια δεν έλεγε;
Άνθρωποι αγράμματοι δαιμονισμένοι, άλλοτε τους συνταράζουν τα δαιμόνια, άλλοτε αρχίζουν να μιλούν ξένες γλώσσες, να λένε λόγια από την Παλαιά διαθήκη και ούτω καθεξής. Δεν τρωνε, δεν κοιμούνται, το δαιμόνιο τους έχει καταλάβει.
Θα επαναλάβω μία περίπτωση με τον άγιο Γεράσιμο στην Κεφαλλονιά.
Μία ομάδα τριών ανθρώπων πήγαν στο νησί για να προσκυνήσουν. Εκεί κάποιοι διαμονισμένοι (τους οποίους δεν είχαν ξαναδεί ποτέ) άρχισαν να εξιστορούν τις αμαρτίες των δύο μόνο απο την ομάδα. Όταν αυτοί οι δύο ρώτησαν τους δαιμονισμένους γιατί δεν λένε και τις αμαρτίες του τρίτου αυτοί απάντησαν "αυτός πρόλαβε και έσβησε τις αμαρτίες του με την εξομολόγηση"
Δεν έχω κανένα λόγο να αμφιβάλλω για την διδασκαλία της χριστιανικής θρησκείας όταν υπάρχουν τόσοι άγιοι και σοφοί πατέρες της εκκλησίας.
Επιπλέον γνωρίζω και μία περίπτωση μίας λαικής που της είχαν κάνει μάγια, και ένας ιερέας της εξέβαλλε το δαιμόνιο. Αυτή αργότερα έγινε συνειδητοποιημένη χριστιανή και κατά την άποψη μου έχει χάρισμα του Αγίου Πνεύματος (αυτό έχω καταλάβει από συνομιλία που είχα μαζί της)
Eγώ που τα πιστεύω δηλαδή είμαι αμόρφωτος; Eίμαι πρόσφατος απόφοιτος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ηλεκτρολόγος μηχανικός και μηχανικός υπολογιστών.
Ένα ρητό από την παλαιά διαθήκη: "Ας μην καυχάται ο σοφός εν τη σοφία αυτού αλλά να καυχάται που γνωρίζει ότι πιστεύει στον αληθινό θεό".