ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Ξένες Συνήθειες και Κουλτούρες - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.

- Ξένες Συνήθειες και Κουλτούρες - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.

Matsuba31 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 2/2
12/01/2010, 14:53:01
quote:

Διαφωνούμε απλυτα, αγαπητέ μου elo, οριζοντίως και καθέτως,διότι,
δεν μπορεί να μην καταλαβαίνεις, ότι συνεχή αλλαγή νόμων, σημαίνει καπου αναρχία, χάος, ζούγκλα,ανατροπές, ΌΠΟΥ ΌΛΑ ΜΕΤΑΤΡΈΠΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟ ΔΟΚΟΥΝ...
Κάπου πρέπει να υπακούμε κι εμείς...Αλλοιώς, είμαστε, ή θα γινουμε ζώα....Πρέπει να σεβόμαστε και τιποτε, όχι να τα ισοπεδώνουμε όλα, σαν παιδιά...Βέβαια, οι..προοδευτκοί, πάντα είναι ελεύθεροι, γιατι δεν έχουν υποχρεώσεις...Αλλά, μην ειρωνεύεστε όσους έχουν υποχρεώσεις,αυτοί αποτελούν την κοινωνία,όχι οι ..πίνοντες φραπέ εις τα πλατείας...
Ρε παιδιά, δλδ, το ότι τα πάντα είναι υπο συζήτηση, ότι τα πάντα
δεν είναι σταθερά, είναι κάτι που το καυχιέται κανείς;Είναι θέμα; ντροπής, να λές, "ότι θέλω λεω σήμερα, αύριο θα λέω άλλα"....
Κάποια ανδρεία,σε ότι λέμε και υποστηριζουμε...
Δεν πιστεύω το ότι το να πέφτει κανείς, μπορεί να θεωρηθεί πτήση...
Άλλο πτώση κι άλλο πτήση..Το ένα πετάει το άλλο πέφτει, ή φθίνει, στην περίπτωση μας....Και την εκπτώσεις αξιών, δεν τις εφεύραμε, καταντήσαμε....Πως να γνωρισει ρε καημένοι, κανεί τον εαυτό του; Απο που; Απο την εικόνα που έχει ο ίδιος γι αυτόν;Τους άλλους τουςακούτε, όταν μιλάμνε για σας;Ή εμπιστευεστε ότι σας κατέβει;
Μα αυτή είναι απάτη...Είναι επικίνδυνο, να ανάγουμε τον εγωισμό, σε πιλότο...Πέφτει συχνά...
Για να το πω αλλοιώς, οι αρχίαιοι ημών πρόγονοι, εν Θερμοπύλες, έλεγαν "τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι, εσείς,σίγουρα ΕΊΣΤΕ ΑΝΤΊΘΕΤΟΙ...ΔΕΝ ΠΕΙΘΕΣΤΕ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑΝ ΝΟΜΟ, όπως λέτε και ομολογείτε...
Μας προκύπτετε αναρχικοί;Μαλατέστα, ή Κροπότκιν;

Φίλε Ευάγγελε καλημέρα...μάλλον καλησπέρα θα έπρεπε να πώ διότι η ώρα είναι ηδη περασμένη αλλα εγώ με τον φόρτο εργασίας έχασα τα αυγά και τα πασχάλια σήμερα...

Προσπαθώ να δώ που εστιάζεται και που επικεντρώνεται η διαφωνία σου με τον φίλο Elo και κατ'επέκτασιν και μαζί μου..!

Δηλαδή δεν συμφωνείς ότι ως προαπατούμενο για μια καλή σκέψη...μια συμπεριφορά και μια εν γένει καλή κοινωνία δεν εμφανίζεται η ύπαρξη καλών ανθρώπων πρωτίστως???

Πιστεύω ότι δεν το εννοείς κάτι τέτοιο και δεν αντίκειται στα όσα λέει ο Χριστιανισμός , μόνο που ο τρόπος και η προσέγγιση του θέματος "καλός άνθρωπος" έχει διαφορετικές αφετηρίες..αλλα αυτό δεν έχει καμμιά σημασία ..το σκεπτικό παραμένει και δεν αλλάζει!

Προσωπικά πιστεύω ότι απρουπόθετο δεν εμφανίζεται οτιδήποτε σε τούτη την ζωή και για να φερθεί κάποιος καλά ή ευγενικά ή να είναι εγκρατής σε λόγους και πράξεις ...θα πρέπει να εμφορείται απο την ανάλογη κατάσταση την ψυχολογική και συναισθηματική..!

Ο ευγενικός άνθρωπος θα μιλήσει ευγενικά και αυτό όχι διότι κάποιος του το επιβάλλει μέσα απο κάποιον ηθικό προστακτικό κώδικα αλλα διότι αυτό εγγενώς αναβλύζει απο το είναι του και επειδή δεν μπορεί διαφορετικά να κάνει!

Όλοι μας φίλε μου είμαστε άνθρωποι και η κινητήριος δύναμη του ανθρώπου είναι η επιθυμίες του .... και οι άνθρωποι επιθυμούν κάτι που δεν έχουν και όχι κάτι που ήδη κατέχουν!

Αλλά και αυτό που οι άνθρωποι επιθυμούν δεν είναι και δεν ήταν ποτέ τυχαίο αλλα συναρτώμενο και θεμελιακά εξαρτώμενο απο μια θεμελιώδη επιθυμία ...αυτήν της αποδοχής και αναγνώριση του υποκειμένου "ενός - εκάστου εξ ημών" απο τους υπολοίπους ανθρώπους!

Το τι φοράμε..το τι αυτοκίνητο έχουμε .. το τι λέμε και προσπαθούμε να δείξουμε προς τους άλλους δεν ήταν ποτέ τυχαίο αλλα αποτελεί μια προσπάθεια για αποδοχή και αναγνώριση που όλοι οι άνθρωποι έχουμε -καταστατικώς- ανάγκη!

Αυτή η ανάγκη κινείται με πυρηνκή δύναμη απο το είναι μας και τείνει να καλύψει το υποκείμενο άνθρωπος και μέσα στην δυναμική που αναπτύσσει ξεχνάει οτιδήποτε άλλο και θεμελιώνει την σχίση του υποκειμένου αλλα και την ιδιοτελειά του!

Ο καλό άνθρωπος -για μένα- είναι ο άνθρωπος που έχει επιδραστικότητα ...αυτός δηλαδή που αντιλαμβάνεται κάθε φορά ποιός και για ποιόν λόγο "ομιλεί" εκ των έσω και προσπαθεί να τον χειραγωγήσει προς κάλυψη των δικών του επιθυμιών αγνοώντας για τα όποια αποτελέσματα που θα έρθουν στην ζωή του υποκειμένου..!

Είναι εκείνος που κρατάει το τιμόνι του εαυτού του ο ίδιος και όχι οι διατρήσεις του και οι υποσυνείδητες ελλείψεις που τείνουν πέραν κάθε ορίου να δεσμεύσουν όλο το είναι του και να του πάρουν το τιμόνι απο τα χέρια του καθοδηγώντας τον ...όπου εκείνες θέλουν!!!

Είναι ο άνθρωπος που αναγνωρίζει τα αντίστοιχα και στους συνανθρώπους του και εξ αυτού καταννοεί και δεν οργίζεται , δεν θυμώνει και δεν επιτίθεται αλλα κινείται με σεβασμό και συμπόνοια προς τον συνανθρωπό του που υποφέρει κάτω απο την πίεση που του ασκεί το ίδιο του το είναι...!

Και έχω την αίσθηση ότι δεν διαφωνείς με τα όσα είπε ο φίλος Elo και γώ κατ'επέκτασιν...!

Ας μην διαφωνούμε τουλάχιστον και σε πράγματα που ως προς τον στόχο και την επιδίωξη αποτελούν κάτι κοινό και αυτονόητο..!

Απλά επιλέγουμε διαφορετικούς δρόμους και τρόπους για να φθάσουμε εκεί...διαφωνείς???

soul

12/01/2010, 17:32:52
Αγαπητέ μου Εαρινέ,έχω χάσει τον αριθμό των μηνυμάτων, που προσπαθώ να σου πω, ότι δεν ειμαστε κοπάδι,εμεις, εσείς,ούτε εσύ εκπροσωπείς τους άλλους...Αυτά που ηθελα να πω στον elo, αφορούσαν αυτόν, το να απαντήσεις εσύ, τι άλλο, εκτός απο κομφούζιο, πιστεύεις ότι προκαλεί;..Άσε να μιλήσουμε και λίγο για τα θέματα που έχουμε...
Πήγαινε στις απόψεις και βγάλε τα κοινωνικά σου...Εδώ γράφουμε για θρησκειες...Μπορείς να το καταλάβεις, ή όχι;
Η έννοια καλός άνθρωπος, ή είναι σταθερή, ή είναι γιαλατζί...Δεν αλλαζει με τις δεκαετίες..Σήμερα, μίνι αύρι μάξι...Δεν είναι μόδα...
Ή είναι σταθερές, ή διώκωνται και πολεμούνται σε μια φασιστική αλλαγή των πάντων, μέσω νέων δεδομένων...
Έχουμε μια πολύ πλούσια ιστορία, που έγινε γκρί και ζούμε μεγενθυμένα, τα τελευταία 40 χρόνια, με χρώμα και εικόνα.Η ιστορία, συγκρούεται με μια 40ετία...Μια προπαγάνδα, ότι σήμερα, ξέρουμε ότι δεν ξέραμε παλιά..Μα όλα,είναι ίδια.Δεν προστέθηκε τίποτε νέο..Άλλα ονόματα στους σαλτιπάγκους, μπαίνουν..Δεν αλλάζει τίποτε, στην ουσία..Εκτός, απο το ότι ο άνθρωπος, είναι πιο πρόβατο απο ποτέ...
Δεν ειμαστε ισορροπημένοι, αλλά επηρεασμένοι...
Οι αξίες, σημερα,δεν είναι σταθερές κι αυτό είναι κακό σημάδι...
12/01/2010, 19:12:57
quote:

Αγαπητέ μου Εαρινέ,έχω χάσει τον αριθμό των μηνυμάτων, που προσπαθώ να σου πω, ότι δεν ειμαστε κοπάδι,εμεις, εσείς,ούτε εσύ εκπροσωπείς τους άλλους...Αυτά που ηθελα να πω στον elo, αφορούσαν αυτόν, το να απαντήσεις εσύ, τι άλλο, εκτός απο κομφούζιο, πιστεύεις ότι προκαλεί;..Άσε να μιλήσουμε και λίγο για τα θέματα που έχουμε...
Πήγαινε στις απόψεις και βγάλε τα κοινωνικά σου...Εδώ γράφουμε για θρησκειες...Μπορείς να το καταλάβεις, ή όχι;
Η έννοια καλός άνθρωπος, ή είναι σταθερή, ή είναι γιαλατζί...Δεν αλλαζει με τις δεκαετίες..Σήμερα, μίνι αύρι μάξι...Δεν είναι μόδα...
Ή είναι σταθερές, ή διώκωνται και πολεμούνται σε μια φασιστική αλλαγή των πάντων, μέσω νέων δεδομένων...
Έχουμε μια πολύ πλούσια ιστορία, που έγινε γκρί και ζούμε μεγενθυμένα, τα τελευταία 40 χρόνια, με χρώμα και εικόνα.Η ιστορία, συγκρούεται με μια 40ετία...Μια προπαγάνδα, ότι σήμερα, ξέρουμε ότι δεν ξέραμε παλιά..Μα όλα,είναι ίδια.Δεν προστέθηκε τίποτε νέο..Άλλα ονόματα στους σαλτιπάγκους, μπαίνουν..Δεν αλλάζει τίποτε, στην ουσία..Εκτός, απο το ότι ο άνθρωπος, είναι πιο πρόβατο απο ποτέ...
Δεν ειμαστε ισορροπημένοι, αλλά επηρεασμένοι...
Οι αξίες, σημερα,δεν είναι σταθερές κι αυτό είναι κακό σημάδι...

Φίλε μου καλέ , που δεν συμφωνείς με τα όσα είπα πιο πάνω και γιατί όλο αυτό το κατεβατό απο διαμαρτυρία???

Τι σου είπα και σε θύμωσε...τί???

soul

12/01/2010, 19:23:26
Δεν ξέρω ρε φιλε Εαρινε, θα προπσαθήσω άλλη μια φορά,μπας και καταλάβεις...Δεν με θυμώνεις,απαντάς αντί άλλων...Σε όλους...Μπορείς να το καταλάβεις, ή να το ...ζωγραφίσω;...
Κι έτσι, δεν αφήνεις με το σπασμένο τηλέφωνο σου ,να κάνουμε διάλογο, οι υπόλοιποι μεταξύ μας...Τόσο δύσκολο σου είναι να συγκρατηθείς λίγο;
Εγραψα καί κάτι γι αυτά που έγραφες, αλλά, αφου δεν κατάλαβες, άστο πάλι...
12/01/2010, 22:12:29
quote:

Δεν ξέρω ρε φιλε Εαρινε, θα προπσαθήσω άλλη μια φορά,μπας και καταλάβεις...Δεν με θυμώνεις,απαντάς αντί άλλων...Σε όλους...Μπορείς να το καταλάβεις, ή να το ...ζωγραφίσω;...
Κι έτσι, δεν αφήνεις με το σπασμένο τηλέφωνο σου ,να κάνουμε διάλογο, οι υπόλοιποι μεταξύ μας...Τόσο δύσκολο σου είναι να συγκρατηθείς λίγο;
Εγραψα καί κάτι γι αυτά που έγραφες, αλλά, αφου δεν κατάλαβες, άστο πάλι...

Άσε το όλους και το 95-96%...εμείς μιλάμε τώρα ...μεταξύ μας..!

soul

12/01/2010, 23:07:17
......ΑΜΉΝ ΚΑΙ ΠΟΤΕ!!!!!!!
13/01/2010, 22:27:00
trexagireve μην μπερδεύεις τα πράγματα.

Δεν μιλάμε για πολιτική όπου οι νόμοι αλλάζουν κάθε λίγο, αλλά για αυτό που λέει ο τίτλος του θέματος.. «Ξένες Συνήθειες και Κουλτούρες».. δηλαδή το πώς τα έθιμα και τα ήθη μπορούν να επηρεάσουν μια χώρα στο πέρασμα του χρόνου ή το πώς και γιατί οι «ηθικοί νόμοι» αλλάζουν στην διάρκεια του χρόνου.

Ακόμα δεν μπορείς να γνωρίζεις το τι είναι ο καθένας μας εδώ μέσα ώστε να χρησιμοποιείς απόψεις σαν αυτές… «...Βέβαια, οι..προοδευτκοί, πάντα είναι ελεύθεροι, γιατι δεν έχουν υποχρεώσεις...Αλλά, μην ειρωνεύεστε όσους έχουν υποχρεώσεις,αυτοί αποτελούν την κοινωνία,όχι οι ..πίνοντες φραπέ εις τα πλατείας...»

Και αν πρόσεξες καλά σε ένα άλλο μήνυμα μου θα έβλεπες την άποψη μου… «Οι ηθικοί κανόνες (νόμοι) κατασκευάζονται για να εξυπηρετούν το άτομο/α (κοινωνία) ανάλογα με τις υπάρχουσες «σημερινές» ανάγκες, και βέβαια οι υπάρχουσες ανάγκες εξυπηρετούσαν πάντα τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης, αυτό ήταν κάτι που πάντα συνέβαινε και πάντα θα συμβαίνει …»… προσπάθησε να μην γράφεις απλά για να γράφεις, αλλά να κατανοείς και αυτά που γράφουν οι άλλοι, γιατί αν δεν το έχεις προσέξει σε πολλά πράγματα συμφωνούμε και εγώ και ο εαρινός με αυτά που λες, απλά γράφουμε τα πράγματα όπως πραγματικά είναι και όχι όπως θα θέλαμε να είναι, οπότε καλό θα είναι να μην έχουμε ψευδαισθήσεις…

Και κάτι άλλο…

"Ηθική- Ηθική είναι ο κλάδος της Φιλοσοφίας που ασχολείται με την εύρεση του τι είναι αποδεκτό και ορθό και τι ανάρμοστο και λανθασμένο. Η ηθική υπόκεινται σε μεταβολές που εξαρτώνται από την Κοινωνία στην οποία εφαρμόζεται. Έτσι, παράγοντες που επηρεάζουν το κοινωνικό σύνολο δύναται να επιφέρουν αλλαγές και στο σώμα της ηθικής."

13/01/2010, 23:11:34
Αγαπητέ μου elo, η ερώτηση,είναι ευθύς: Πιστεύεις ότι υπάρχει κατι αιώνια..ηθικό, απαράλλαχτο, ή κατι που μεταβάλλεται, έχει μια γενική ενότητα που το περικλείει και δεν έχει αιώνια υπόσταση,λόγω της αδιάκοπης μεταβολής του;
Τόσο απλά...
14/01/2010, 00:43:58
Την απάντηση στην έχω δώσει…

quote:
elo -Βέβαια πάνω από κάθε κουλτούρα, ήθη, έθιμα, υπάρχει κάτι που ονομάζεται παγκόσμιες «ηθικές» αρχές, βασικές αρχές που αφορούν την ελευθερία των ανθρώπων και απαγορεύουν το να βλάπτουμε (με οποιονδήποτε τρόπο) τον συνάνθρωπο μας.

14/01/2010, 10:25:26
Πρίν την νοητική στάση των ανθρώπων έναντι της ζωής , πρίν απο κάθε κώδικα ηθικής , πρίν απο κάθε ιδεολογία - θρησκεία -πολιτικό σύστημα και πρίν απ'οτιδήποτε άλλο προυπάρχει ο άνθρωπος..!

Συνήθειες και κουλτούρες το νεοφερμένο σε οποιαδήποτε κοινωνία κύτταρο -άνθρωπος- δεν τα έφερε μαζί του , αλλα τα βρήκε και στο σύνολό τους σχεδόν όλα , τα υιοθέτησε άκριτα και ανεξέλεγκτα!

Η ιστορία -και όχι εγώ- έχει αποδείξει , ότι κλειστές κοινωνίες που δεν δίνουν βήμα σε ακούσματα και νέες ιδέες , μαράζωσαν και τελμάτωσαν στο έλος της φοβίας και του υπερφίαλου εγωισμού , τιθέμενες είτε απο ναρκισσιστικές τάσεις , είτε απο εθνικιστικές , είτε απο προκαταλλήψεις στο περιθώριο της εξέλιξης και της προόδου.

Ασφαλώς κάθε χώρα..κάθε τόπος ..κάθε πόλη ή χωριό συγκροτείται απο επι μέρους συνήθειες ή κουλτούρες τοπικού χαρακτήρα αλλα και ενός ευρύτερου συλλογικού χαρακτήρα!

Θα πρέπει να εξετάσουμε , το πώς εισάγονται και τι θεμελιώνουν στην ψυχή των ανθρώπων αυτές οι επιβεβλημμένες συνήθειες ή κουλτούρες ακόμα πολύ περισσότερο και το πώς νοηματοδοτούνται οι άνθρωποι ή και σκέφτονται εξ αυτών...το πλέον σίγουρο είναι ότι δεν είναι τόσο απλό το θέμα και αυτό διότι η όποια καταχώρηση συνοδεύεται απο ένα συναισθηματικό μανδύα , ο οποίος βιώθηκε απο τον τρόπο και την ένταση της προσταγής , είτε του γονεικού λόγου ..είτε του ευρύτερα κοινωνικού λόγου..!

Και είναι πολύ εύκολο να αντιληφθούμε την πυρηνική δύναμη και εξάρτηση αυτών των προσταγών , οι οποίες διαμορφώνουν την θέση ζωής των ανθρώπων και τους συγκροτούν σε ομάδες και η ψυχή μιας ομάδας είναι υπέρτερη της ατομικής ψυχής και καλεί τους ανθρώπους στην υπέρασπισή της , μιας και εμφανίζεται ως ατομική ψυχή...δεν είναι όμως , δυστυχώς!

Ασφαλώς μέσα στο γενικότερο πλαίσιο αναφορών μιας κοινωνίας , υπάρχουν "σωστές" και "υγιείς" συνήθειες - κουλτούρες ή πεποιθήσεις γενικότερα ...συνάμα όμως υπάρχουν και άλλες που ενδεχομένως χρειάζονται επενεξέταση και δεν θα πρέπει μια κοινωνία να είναι δέσμια και αγκυλωμένη με αποτέλεσμα να μην συζητάει και ελέγχει την ορθότητα αλλα και αποδοτικότητα επι μέρους πίστεων - συνηθειών και οτιδήποτε άλλο!

Απο την άλλη μεριά ο φόβος δείχνει αδυναμία και εκδηλώνει τάσεις επιθετικότητας , ρατσισμού και ξενοφοβίας , στοιχεία τα οποία καθηλώνουν μια κοινωνία και την συσπειρώνουν στην καταμέτωπον επίθεση , έναντι οτιδήποτε καινούργιου ..παρ'ολ'αυτά μη συμβατού με το γενικότερο σύστημα πεποιθήσεων ενός λαού!

Παρ'ολ'αυτά πέρα και απο κάθε τοπικό ή ευρύτερο πλαίσιο αναφοράς ενός λαού , θα πρέπει να συνεξετάσουμε και την παιδεία αλλα και τον σεβασμό που επιδεικνύουν ή όχι εξωγενή κύτταρα τα οποία για διαφόρους λόγους εισλήλθαν και παραμένουν σε μια ξένη κοινωνία και η οποία τους φιλοξενεί και τους προσφέρει..όσα μπορεί να τους προσφέρει!

Αυτό είναι μια μεγάλη συζήτηση και έχω την αίσθηση ότι κάθε μετανάστης σε μια άλλη κοινωνία , θα πρέπει να δείχνει τον απαιτούμενο σεβασμό και συμμόρφωση στον χώρο και τους ανθρώπους που τον φιλοξενούν -ασχέτως αν συμφωνεί ή διαφωνεί με τις συνήθειες και την κουλτούρα του- και ασφαλώς η όποια αλλαγή και στάση ζωής κάθε κοινωνίας αποτελεί-έχω την αίσθηση- δική της πρωτοβουλία και απόφαση!

Έχω την αίσθηση , ότι τέτοιου είδους θέματα , είναι ευαίσθητα θέματα και χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής και μελέτης!

soul

14/01/2010, 11:12:17
Αγαπητοί μου φίλοι elo και Εαρινέ, καλημέρα και χαίρομαι πάρα πολυ, που φτάσαμε να συννενοούμαστε,καθώς, αυτά που αναφέρετε και οι δύο, πιστεύω κι εγώ και μόνο αυτήν την λεπτή διάκριση, μεταξύ φιλοξενίας και αλλοτρίωσης, ήταν που ήθελα και ιστεύω ότι πρέπει να τονίσουμε....
Άλλως, έχω πολλούς μετανάστες φίλους, απο διάφορες χώρες,ακόμη και βαπτίσει, αλλά, το να λέμε,π.χ., ότι η ύπαρξη δυο παιδιών σε ένα σχολείο 250 μαθητών, όπου αυτά τα δύο δεν είναι χριστιανοί,αλλά ινδουιστές, ας πούμε,η αίτηση να καταργηθεί η πρωινή προσευχή που αφορά στην επίσημη θρησκεία του κράτους και των περισσοτέρων κατοίκων της, το λεω έτσι επίτηδες, δεν στέκει με καμία λογική, ή δημοκρατία....
Αφορά σε λεπτές ισορροπίες, που πρέπει να υπάρχουν σε τέτοιους καιρούς πονηρούς και ....παγκοσμιοποίημένους....Δεν έχω πρόβλημα με κανέναν, αλλά, θέλω η Ελλάδα, να είναι Ελλαδα...Όποια είναι μόνη της, δίχως έξωθεν παρεμβάσεις...
Συμφωνείτε;