ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Καινή Διαθήκη και επίμαχα εδάφια; - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

- Καινή Διαθήκη και επίμαχα εδάφια; - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

Ψηλός61 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 2/4
18/05/2005, 04:58:25
quote:
Ψηλός
Φίλε Μακεδόνα με χαροποιεί το γεγονός ότι τουλάχιστον έκανες τον κόπο να δεις, έστω και από περιέργεια, το τι λένε και κάποιοι άλλοι.

Πρώτα απ'όλα να ζητήσω συγνώμη από τους συμμετέχοντες, αλλά αυτή η γελοία κατάσταση με τέτοιους τύπους θα πρέπει να τελειώνει μια καλά, γιατί κινδυνεύει να παγιωθεί εδώ μέσα.

Υποκριτή και φανατικέ συνομιλητή

Πάντα παρακολουθώ τι λένε οι άλλοι, ακούω, μαθαίνω, εκφράζω την άποψή μου αν έχω, δε μιλάω αν δεν έχω να πω κάτι. Θα σε συμβούλευα να κάνεις το ίδιο.

Βλέπεις εγώ δεν έχω δογματισμούς, δεν μ'απασχολεί αν θα αλλάξει η άποψή μου από κάτι που θα μάθω, από κάποιο επιχείρημα που θα ανατρέψει τα δικά μου. "Τα πάντα ρει και ουδέν μένει", όπως έλεγε κι ένας φίλος μου (δεν τον ξέρεις), ή σε απλά ελληνικά "Μόνο τα ντουβάρια μένουν σταθερά". Πολεμάω τα επιχειρήματα κι όχι τους εκφραστές τους.

Εσύ όμως έχεις παρεξηγήσει μερικά πράγματα. Προσωποποιείς τις επιθέσεις τόσο εναντίον μου, όσο και εναντίον άλλων συνομιλητών σου. Η προσωπική επίθεση δείχνει ένδοια επιχειρημάτων, απουσία λογικής, ανυπαρξία γνώσης των κανόνων κοινωνικής συμπεριφοράς και κενότητα λόγου.

Έχεις πρόβλημα μ'αυτό που πιστεύει ο καθένας και δε συμφωνεί με τις δοξασίες σου, αλλά μη μπορώντας να το αντικρούσεις, καταφεύγεις σ'αυτό που σου γράφει ο Αίολος παραπάνω από τη μια (διαστρέβλωση, μπουρδολογία) και επιτίθεσαι προσωπικά στον γράφοντα από την άλλη.

Αν δεν μπορείς να απαντήσεις σε κάτι, είτε λόγω άγνοιας, είτε λόγω προβλήματος στην εκφορά του λόγου, μην ξεκινάς προσωπική επίθεση στον συντάκτη του, με τις χυδαίες κατ'εμέ εκφράσεις που χρησιμοποιείς για να καλύψεις την πνευματική σου γύμνια. Προσβάλεις όχι μόνο τον εαυτό σου και το συνομιλητή σου, αλλά και το σύνολο αυτών που σε διαβάζουν και σε ανέχονται.

Δεν μπορείς να ξεχωρίσεις την πίστη από τους πιστεύοντες, λάθος που ακολουθήθηκε τόσο από πολιτικά καθεστώτα όσο και από θρησκευτικά, και πάντα οδήγησε στις πιο απεχθείς διώξεις της ιστορίας. Για παράδειγμα, το να έχεις πρόβλημα με τον ισλαμισμό ή με τον κάθε -σμό δεν είναι το ίδιο με το να έχεις πρόβλημα με τον ισλαμιστή ή τον κάθε -στή. Δεν στα δίδαξε αυτά η θρησκεία σου;

Όσον αφορά το άτομό μου, δε νομίζω να έχω δώσει το δικαίωμα σε κανέναν, πολύ δε περισσότερο σε σένα, να με θεωρήσουν φαιδρό, σε αντίθεση με άλλους εδώ μέσα που δεν θα ήθελα (και δεν θα μπορούσα άλλωστε) να κατονομάσω.

Θα σε παρακαλούσα λοιπόν, να μην εκφράζεσαι προσωπικά εναντίον μου, γιατί ούτε με ξέρεις, και ίσως ούτε θέλεις να με μάθεις. Το ότι μιλάμε και ανταλάσσουμε απόψεις εδώ μέσα, σε ένα δημόσιο χώρο συζητήσεων, δεν μας δίνει το δικαίωμα να εκφραζόμαστε αηθώς προς το πρόσωπο κάποιου, ειδικά με τον τρόπο και τη συχνότητα που εκφράζεσαι εσύ. Και ο περιορισμός αυτός, επειδή πρόκειται για δημόσια συζήτηση, περιορίζεται τόσο από την ηθική όσο και από το νόμο.

Υ.Γ. Σε παρακαλώ όταν απευθύνεσαι στο πρόσωπό μου, να μη χρησιμοποιείς το πρόθεμα "φίλε" και τα παράγωγά του. Η υποκρισία, αν και χαρακτηριστικό των θρησκειών και των εκπροσώπων της, είναι ένα από τα τρία χαρακτηριστικά που δεν μπορώ να αντέξω (τα άλλα δύο είναι η τεμπελιά και η βλακεία).

macedon

ming-leeΜέλος
18/05/2005, 05:42:15
Μα, ο άνθρωπος, αγαπητέ macedon, τό 'πε καθαρά και ξάστερα, έχει πρότυπό του τον Τρεμπέλα. Αυτό τα λέει όλα. Αν έχεις την υπομονή, ρίξε μια ματιά στην ξεδιάντροπα παραφρασμένη υπό του καθηγητού Παναγιώτου Τρεμπέλα Καινή Διαθήκη (εκδόσεις "Ο ΣΩΤΗΡ"), και θα καταλάβεις τα πάντα.

Κοντολογίς, τραμπάλα με Τρεμπέλα.

Και μετά λέμε και αναρωτιόμαστε γιατί η Ελλάδα είναι ο ΟΥΡΑΓΟΣ των πάντων...

Πρόσεξες πάλι ότι το θέμα του γυμνού νεανία πέρασε στο ντούκου; Πώς γίνεται, βρε παιδί μου, και τα ξεπερνάνε κάτι τέτοια με τόση "μαεστρία"!

Απορία ψάλτου βηξ!

Πολύ σωστά καταγγέλεις την υποκριτική στάση της χριστιανικής ψευτοκαλοσύνης και της δήθεν "πραότητας" (του στυλ "αγαπάμε τον αμαρτωλό αλλά μισούμε την αμαρτία").

I have some things to settle before I go legit.

Edited by - ming-lee on 18/05/2005 05:47:59

18/05/2005, 05:42:26
Και για του λόγου το αληθές:

quote:
Ψηλός
Μίλησε κανείς για εμπάθεια;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
Τι λέτε λοιπόν φίλοι μου, αν κάνουμε πως δεν ακούμε τον φίλτατο Μακεδόνα, θα μπορέσει να συνεχιστεί η συζήτηση;

Αυτός είναι εμπαθής. Κλείστε τα αυτιά σας.

quote:
Ψηλός
Επιμένεις ακόμη ε;...
... κινείσαι από ένα παράλογο μένος,..
...Λοιπόν αν έχεις κάτι να πεις για το άρθρο καλώς, ειδάλλως μπορείς και να σωπάσεις...

Αυτός (έχει μένος (και επιμένει κιόλας!!). Σ'αυτόν μην κλείσετε τα αυτιά σας, γιατί ήδη διατάχτηκε να σωπάσει.

quote:
Ψηλός
Σβάμπε δεν παίζεσαι!!
Είσαι αυθεντία στη διαστρέβλωση!!!

Αυτός παραχαράκτης και διαστρεβλωτής.

quote:
Ψηλός
Δεν έχεις δει ότι ο ζοιρός δεν κάνει τίποτα άλλο από το να προκαλεί;
Αφού είναι κολλημένος ο άνθρωπος.

Αυτός κολλημένος

quote:
Ψηλός
Το λιγότερο που θα μπορούσα να πως είναι πως είσαι υπερόπτης!

Αυτός υπερόπτης

macedon

xifomaxosΜέλος
18/05/2005, 07:37:21
"Μη νομίσητε ότι ήλθον βαλείν ειρήνην επί την γην.
ουκ ήλθον βαλείν ειρήνην, αλλά μαχαιραν.
Ηλθον γαρ διχάσαι άνθρωπον κατά του πατρός αυτού
και θυγατέρα κατά της μητρός αυτής και νύμφην
κατα της πενθεράς αυτής.
και εχθροί του ανθρώπου οι οικιακοί αυτού."

Ψηλέ νομίζω ότι λάθος ερμηνεία δίνεις στο παραπάνω εδάφιο. Είναι εμφανές ότι αναφέρεται στους πρώτους αίωνες του χριστιανισμού όταν από μια οικογένεια εθνικών ένα ή δυο μέλη ασπάζονταν το χριστιανισμό. Και φυσικά μια τέτοια κίνηση μόνο οικογενειακή γαλήνη δεν έφερνε...
Υπάρχουν αρκετές ιστορίες όπου τα παιδιά ή η γυναίκα βαπτίστηκαν χριστιανοί προκαλώντας την οργή των γονιών τους ή του άνδρα της...
Για να μην αναφερθώ στους διωγμούς των χριστιανών από τους εθνικούς τους πρώτους 4 αιώνες και στην συνέχεια τις σφαγές των εθνικών από τους χριστιανούς τον βίαιο εκχριστιανισμό χιλιάδων ανθρώπων, την Ιερά Εξέταση, την καταστροφή πολιτισμών κτλ

ΕΝΑ ΣΠΑΘΙ ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΕΙ ΠΟΤΕ ΑΠΟ ΤΗ ΘΗΚΗ ΤΟΥ ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΠΟΤΕ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΧΩΡΙΣ ΤΙΜΗ

18/05/2005, 10:30:10
Οι προσπάθειες που καταβάλει ο φίλτατος Ψηλός για να στρογγυλέψει τις χαοτικές αντιφάσεις της αποκαλούμενης Καινής Διαθήκης είναι μεν φιλότιμες, πλην όμως ιστορικά έωλες αλλά και θεολογικά αστήρικτες και παράλογες.

Βλέπετε, όταν προσπαθούμε να εξηγήσουμε τον έναν παραλογισμό, ως συνήθως πέφτουμε σε έναν άλλο. Και αυτό διότι τα λιμνάζοντα νερά μόνο μικρόβια δημιουργούν και όχι οξυγόνο.

Ουσιαστικά, ακροβατώντας ο Ψηλός ανάμεσα στην Γνωστική παράδοση των Ιουδαίων και τον στείρο σχολαστικισμό προσπαθεί να αφυπνίσει το τυπολατρικό παραλήρημα του χριστιανικού δόγματος.

Η αρχική αίρεση του ιουδαϊσμού που χαρακτηρίστηκε με την Ελληνική λέξη «χριστιανισμός» (ένεκα Ελληνιζόντων…) πάλεψε ΓΙΑ ΑΡΚΕΤΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ μέχρι να καταλήξει στο αν θα έπρεπε να εξελιχθεί ΣΕ ΜΙΑ ΝΕΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ή να παραμείνει ένας ΚΑΘΑΡΑ ΙΟΥΔΑΪΚΟΣ ΚΛΑΔΟΣ.

Στην διάρκεια αυτής της σκληρής και αέναης διαμάχης μεταξύ των μελών της αίρεσης, έπρεπε ωστόσο να ικανοποιεί ΚΑΙ τις εκάστοτε πελατειακές της σχέσεις, οι οποίες άλλαζαν σύμφωνα με τα κοινωνικοπολιτικά δεδομένα που επικρατούσαν.

Οι «διαφορές» των Ευαγγελιστών για τις οποίες αναζητάει δικαιολογίες ο Ψηλός, δεν υπήρξανε ΟΥΤΕ τυχαίες αλλά ΟΥΤΕ και από λάθος επιλογές.

Η λύση αυτού του προβλήματος προσδιορισμού ταυτότητας, θα καθόριζε αν τελικά θα έκοβε π.χ. κάθε σχέση με τον ιουδαϊσμό, αρνούμενος να βλέπει στους εβραίους τον «περιούσιο λαό του Θεού» και στρέφοντας τον προσηλυτισμό του προς τους εθνικούς.
Μόνο αυτή η δεύτερη λύση όμως θα άνοιγε το δρόμο στον χριστιανισμό ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ.

Κατά τον ίδιο τρόπο και σκεπτικό με το οποίο σε ορισμένα συγγράμματα συναντούμε «υπέρ» και «κατά» για τους Εβραίους, βλέπουμε να μεταλλάσσεται στο διάβα των αιώνων και η αρχική εχθρική στάση κατά της Ρώμης («μεγάλη πόρνη»), και η «άγια οργή» να μεταβάλλεται σε ΣΥΝΕΙΔΗΤΗ ΠΑΡΟΤΡΥΝΣΗ ΠΛΗΡΟΥΣ ΥΠΟΤΑΓΗΣ ΣΤΗΝ PAX ROMANA!

Ακόμα χειρότερα: η αρχική φιλοσοφία που χαρακτήριζε το κίνημα (πλην όμως…στην ιουδαϊκή στέπα KAI ΟΧΙ κάπου αλλού !) για την καταδίκη της δουλείας, ΕΠΙΣΗΣ ΜΕΤΑΒΑΛΛΕΤΑΙ.

Έτσι, οι νέοι εκπρόσωποι του κινήματος που ΑΥΤΟΧΡΙΣΤΗΚΑΝ ως «Ευαγγελιστές» βλέποντας τα ΝΕΑ ΠΑΖΑΡΙΑ για τις ανάγκες προσηλυτισμού, δίνουνε ΝΕΕΣ «ΘΕΟΠΝΕΥΣΤΕΣ» εντολές:

«οι δούλοι, υπακούετε τοις κατά σάρκα κυρίοις μετά φόβου και τρόμου εν απλότητι της καρδίας υμών ως τω Χριστώ, μη κατ’οφθαλμοδουλίαν ως ανθρωπάρεσκοι, αλλ’ως δούλοι Χριστού ποιούντες το θέλημα του Θεού εκ ψηχής, μετ’ευνοίας δουλεύοντες ως τω Κυρίω και ουκ ανθρώποις» (Προς Εφεσίους VI, 5-8)

Βλέπουμε λοιπόν ότι ο συγγραφέας αυτής της επιστολής, ευθυγραμμίζοντας το «μήνυμα» του προς τις επιταγές των νέων του συμμάχων, συμβουλεύει τους δούλους να υπηρετούνε τα αφεντικά τους ΟΧΙ ΜΟΝΟ «κατ’οφθαλμοδουλίαν», αλλά ΚΑΙ «εκ ψυχής»! Ακόμα, ΤΑΥΤΙΖΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΑ την υπακοή στους κυρίους τους με…….ΤΗΝ ΥΠΑΚΟΗ ΣΤΟ ΘΕΟ!!

Το….μόνο που (τολμά!) ζητάει, και αυτό ΠΟΛΥ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ, από τους ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ ΔΟΥΛΟΚΤΗΤΕΣ είναι: «…το δίκαιον και την ισότητα τοις δούλοις παρέχεσθε, ειδότες ότι και υμείς έχετε κύριον εν ουρανώ» (Προς Κολοσαείς IV,1)

Το ίδιο παιχνίδι ΠΕΛΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΞΟΥΣΙΑΣ εκτυλίσσεται και σε όλες τις υπόλοιπες «θεόπνευστες Ευαγγελικές διδαχές». Διαφορετικοί καιροί, διαφορετική πελατεία. Διαφορετική πελατεία, διαφορετικά «θεόπνευστα» διδάγματα!

Σε λίγο, θα περάσουμε και στις τραγελαφικές αντιφάσεις των διαφόρων γραφιάδων, γνωστοί στο ευρύτερο κοινό και ως «ευαγγελιστές».

18/05/2005, 12:36:00
Λοιπόν για όποιον θέλει να λασπολογήσει και να κάνει επίθεση ας πάει αλλού να το κάνει.
Αν θέλουν οι καλοί μου φίλοι εδώ, ας ανοίξουν ένα θέμα με π.χ. "βρισιές και κακοήθειες" και ας πάνε εκεί να ξεθυμάνουν.

Άνοιξα αυτό εδώ το θέμα θέλοντας να μιλήσουμε για κάτι το συγκεκριμένο (βλέπε τίτλο θέματος).
Κανένας δεν σας κάλεσε με το ζόρι.
Αν θέλετε μένετε και συζητάμε πολιτισμένα (αν γνωρίζετε τι σημαίνει), αν πάλι δεν γουστάρετε, κάντε τη με ελαφρά πηδηματάκια όπως λέμε και στην κοινή. (να το πω απλά μπας και το καταλάβετε καλύτερα).

Μακεδόνα, δεν σε γνωρίζω αλλά και ούτε καίγομαι να μάθω ποιος είσαι. Το πόθεν έρχεσαι και που πηγαίνεις μου είναι απλά αδιάφορο.
Αν έχεις να πεις κάτι για το συγκεκριμένο θέμα καλώς, ειδάλλως κατάπιε το θυμό σου.
Γνωστή άλλωστε η τακτική ορισμένων να δημιουργούν αντιπαράθεση σε προσωπικό επίπεδο.
***Οι παραπομπές που έκανες στα μηνύματά μου, δεν βλέπω να έχουν κανένα ίχνος εμπάθειας, απλά προτροπές είναι να συνέλθεις εσύ και διαπιστώσεις δικές μου προς τους άλλους που αφορούν τα κόψε ράψε σου.
Τώρα αν νομίζεις πως η συζήτηση δεν είναι του επιπέδου σου, δεν έχεις παρά να απέχεις.

quote:
Αίολος:
Αυτό είναι αυθαίρετο. Που το βρήκες γραμμένο;
Πουθενά δεν λέει για "ψεύτικη" ειρήνη (κάτι που αλλοιώνει εντελώς το νόημα).
Πουθενά δεν λέει οτιδήποτε από τα ανωτέρω.
Αυτό λέγεται ΠΑΡΑΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΤΟ ΘΕΟΥ!
Γιατί το κάνεις αυτό;

Ας ακούσουμε τότε τη δική σου ερμηνεία;

quote:
"Μη νομίσητε ότι ήλθον βαλείν ειρήνην επί την γην.
ουκ ήλθον βαλείν ειρήνην, αλλά μαχαιραν.
Ηλθον γαρ διχάσαι άνθρωπον κατά του πατρός αυτού
και θυγατέρα κατά της μητρός αυτής και νύμφην
κατα της πενθεράς αυτής.
και εχθροί του ανθρώπου οι οικιακοί αυτού."

Ψηλέ νομίζω ότι λάθος ερμηνεία δίνεις στο παραπάνω εδάφιο. Είναι εμφανές ότι αναφέρεται στους πρώτους αιώνες του χριστιανισμού όταν από μια οικογένεια εθνικών ένα ή δυο μέλη ασπάζονταν το χριστιανισμό. Και φυσικά μια τέτοια κίνηση μόνο οικογενειακή γαλήνη δεν έφερνε...
Υπάρχουν αρκετές ιστορίες όπου τα παιδιά ή η γυναίκα βαπτίστηκαν χριστιανοί προκαλώντας την οργή των γονιών τους ή του άνδρα της...

Πιστεύω πως το νόημα του εδαφίου αυτού έχει διαχρονική ισχύ.
"Υπάρχουν αρκετές ιστορίες όπου τα παιδιά ή η γυναίκα βαπτίστηκαν χριστιανοί προκαλώντας την οργή των γονιών τους ή του άνδρα της........ φτάνοντας, αρκετές φορές, έως και το έγκλημα είτε από τους ίδιους γονείς είτε παραδίδοντας τον "πλανεμένο" στις Αρχές του τόπου (γιατί το σταμάτησες και δεν το συνέχισες;)

Για τον φίλο μου Σβάμπε, τον έξοχο χειριστή του λόγου, αν και μερικές φορές δεν κατανοώ τι θέλει να πει μέσα από τον χείμαρρο στοιχείων και πληροφοριών:

quote:
«οι δούλοι, υπακούετε τοις κατά σάρκα κυρίοις μετά φόβου και τρόμου εν απλότητι της καρδίας υμών ως τω Χριστώ, μη κατ’οφθαλμοδουλίαν ως ανθρωπάρεσκοι, αλλ’ως δούλοι Χριστού ποιούντες το θέλημα του Θεού εκ ψηχής, μετ’ευνοίας δουλεύοντες ως τω Κυρίω και ουκ ανθρώποις» (Προς Εφεσίους VI, 5-8)

Βλέπουμε λοιπόν ότι ο συγγραφέας αυτής της επιστολής, ευθυγραμμίζοντας το «μήνυμα» του προς τις επιταγές των νέων του συμμάχων, συμβουλεύει τους δούλους να υπηρετούνε τα αφεντικά τους ΟΧΙ ΜΟΝΟ «κατ’οφθαλμοδουλίαν», αλλά ΚΑΙ «εκ ψυχής»! Ακόμα, ΤΑΥΤΙΖΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΑ την υπακοή στους κυρίους τους με…….ΤΗΝ ΥΠΑΚΟΗ ΣΤΟ ΘΕΟ!!

Στο κατά Ιωάννη ΙΕ’, 15, λέει ο Ιησούς:
"ΔΕΝ ΣΑΣ ΛΕΓΩ ΠΛΕΟΝ ΔΟΥΛΟΥΣ ΔΙΟΤΙ Ο ΔΟΥΛΟΣ ΔΕΝ ΕΞΕΥΡΕΙ ΤΙ ΚΑΜΝΕΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΑΥΤΟΥ ΕΣΑΣ ΔΕ ΕΙΠΟΝ ΦΙΛΟΥΣ ΔΙΟΤΙ ΠΑΝΤΑ ΟΣΑ ΗΚΟΥΣΑ ΠΑΡΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΟΣ ΜΟΥ ΕΦΑΝΕΡΩΣΑ ΕΙΣ ΕΣΑΣ"

Χρησιμοποιώντας τη δική σου λογική στην ερμηνεία και χωρίς να λάβουμε υπόψη μας κάποια άλλα πράγματα, δεν νομίζεις ότι αυτό που έγραψα εγώ με αυτό που έγραψες και ερμήνευσες εσύ έρχονται σε σύγκρουση;;
Να είναι τόσο αφελής άραγε ο συγγραφέας της επιστολής; ή μήπως δεν κατάλαβε καλά το Λόγο;
Πώς είναι δυνατόν από τη μία να μας παροτρύνει στη δουλεία και από την άλλη να μας τιμά αποκαλώντας μας φίλους και αδελφούς;;
Υπάρχουν αρκετές αναφορές στην Κ.Δ. όπου ο ίδιος Ιησούς μας αποκαλεί φίλους και αδελφούς και κάπου αλλού λέει πως δεν ήρθε για να υπηρετηθεί αλλά για να υπηρετήσει τον κόσμο.

Πιστεύω όμως πως καλό είναι, να παραμείνουμε στο πρώτο εδάφιο και να μην ασχοληθούμε με πολλά γιατί ενδέχεται να μπερδευτούμε.

Φιλικά όπως πάντα

filosofos3Μέλος
18/05/2005, 13:12:50
Γεια σας!
Αγαπητοί "Ψηλέ" και "Όστρια" και όσοι άλλοι ειλικρινά θέλετε συζήτηση επί των εδαφίων της Καινής Διαθήκης και αναζήτηση των βαθυτέρων νοημάτων που πιθανόν κρύβονται σε αυτά, είχα ξεκινήσει πριν από λίγο καιρό δύο τόπικ με θέμα την αλλοίωση του κειμένου της Κ.Δ. ελπίζοντας ότι εκείνοι που ισχυρίζονται κάτι τέτοιο θα μας παρείχαν και κάποια απόδειξη για ένα τουλάχιστον αλλοιωμένο κείμενο που έχουν βρει οι ίδιοι ή άλλος.

Μέχρι σήμερα καμμιά απόδειξη δεν έχει κατατεθεί εκεί. Αυτό με είχε οδηγείσει στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει δημοκρατικός διάλογος στο φόρουμ του εσωτέρικα και αποχώρησα αναμένοντας βελτίωση της κατάστασης η οποία για διαφόρους λόγους δεν επήλθε.

Το παρόν θέμα για συζήτηση νοημάτων της Καινής Διαθήκης προβλέπω ότι σύντομα θα εξωκείλει σε αντιπαραθέσεις και ύβρεις με αποτέλεσμα ίσως και το κλείδωμά του ή αν αυτό δε γίνει,την υπερπλήρωσή του με κατεβατά εκτός θέματος προκειμένου να δυσχαιραίνεται η αναζήτηση ουσιωδών πληροφοριών και ο διάλογος , τακτική που ακολουθείται με συνέπεια από μέλη των οποίων η ταυτότητα θα διαπιστωθεί από τα χαρακτηριστικά που προανέφερα και τα οποία δεν έχουν ως σκοπό της συμμετοχής τους το διάλογο αλλά την τυφλή και αδιάκριτη επίθεση κατά του "εχθρού" χριστιανισμού τον οποίον ελάχιστα γνωρίζουν , όπως και τις υπόλοιπες θρησκείες ή φιλοσοφίες.

Για το λόγο αυτό δε θα απαντήσω σε οποιαδήποτε κριτική μου ασκηθεί από τέτοια μέλη θεωρώντας την ανάξια προσοχής.

Ας δούμε το πρώτο θέμα το γυμνό νεαρό που ήταν σκεπασμένος με ένα σεντόνι και ας ξεκινήσουμε με το σύνολο των εκδοχών , ιερών και "ανίερων" που μπορούν να υποτεθούν.Στη συνέχεια ας εξετάσουμε λογικά την κάθε μία γθια να δούμε ποιες έχουν περιθώρια να σταθούν και από εκείνες θα δούμε ποια είναι η πιο πιθανή, αφού μελετήσουμε και άλλα κείμενα της εποχής εκείνης.

ΕΚΔΟΧΕΣ

1. Ο νεαρός ήταν εραστής του Ιησού και βρισκόταν εκεί για ερωτικές περιπτύξεις μαζί του

2. Ο νεαρός ήταν υπνοβάτης και ξύπνησε εκτός σπιτιού στο χώρο της Γεθσημανή ή κάπου κοντά

3. Ο νεαρός ήταν δαιμονισμένος, εντός ή εκτός εισαγωγικών, ή είχε κάποια άλλη πάθηση που τον έκανε να χάνει τα λογικά του κατά περιόδους

4.Ο νεαρός ήταν γυμνός και περιβεβλημένος με σεντόνι για κάποιο λόγο που δε μπορούμε να φανταστούμε διαφορετικό από τους προηγούμενους.

Ας δούμε ποια από αυτές μπορεί να ευσταθεί λαμβάνοντας υπόψιν και τα υπόλοιπα στοιχεία της περιγραφής.

Η πρώτη εκδοχή αν τη δεχτούμε τότε πρέπει να δεχτούμε ότι και οι μαθητές ξέρανε για τη σχέση τους και ότι πρέπει να ήταν κοντά τους στο χώρο. Το ότι τον συνέλαβαν και του τράβηξαν το σεντόνι σημαίνει ότι δεν ήταν σε κρυφό σημείο, ούτε εκεί που προσευχήθηκε ο Ιησούς γιατί η σύλληψη του Ιησού έγινε ΜΕΤΑ την επιστροφή του από την προσευχή, αν υποτεθεί ότι και η προσευχή ήταν πρόσχημα για να βρεί το νεαρό.Ο νεαρός θα είχε φύγει άνετα αφού απείχε "ως λίθου βολή από τους μαθητές όταν προσευχόταν".
Διακόπτω λόγω έλλειψης χρόνου για να συνεχίσω αργότερα.

Όλα είναι τέλεια

18/05/2005, 13:34:13
Ψηλός

"Ας ακούσουμε τότε τη δική σου ερμηνεία;"

Αυτό ακριβώς που γράφει ίσως;
Δηλαδή αυτό που καταλαβαίνει όταν το διαβάσει, οποιοσδήποτε γνώστης της Ελληνικής;
Δηλαδή ότι δεν ήρθε να φέρει την ειρήνη, αλλά μάχαιραν;

"Στο κατά Ιωάννη ΙΕ’, 15, λέει ο Ιησούς:
"ΔΕΝ ΣΑΣ ΛΕΓΩ ΠΛΕΟΝ ΔΟΥΛΟΥΣ ΔΙΟΤΙ Ο ΔΟΥΛΟΣ ΔΕΝ ΕΞΕΥΡΕΙ ΤΙ ΚΑΜΝΕΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΑΥΤΟΥ ΕΣΑΣ ΔΕ ΕΙΠΟΝ ΦΙΛΟΥΣ ΔΙΟΤΙ ΠΑΝΤΑ ΟΣΑ ΗΚΟΥΣΑ ΠΑΡΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΟΣ ΜΟΥ ΕΦΑΝΕΡΩΣΑ ΕΙΣ ΕΣΑΣ"

Και στο (επίσης) κατά Ιωάννη ιε' 6, λέει (επίσης) ο Ιησούς:
"ΕΑΝ ΜΗ ΤΙΣ ΜΕΙΝΗ ΕΝ ΕΜΟΙ, ΕΒΛΗΘΗ ΕΞΩ ΩΣ ΤΟ ΚΛΗΜΑ ΚΑΙ ΕΞΗΡΑΝΘΗ, ΚΑΙ ΣΥΝΑΓΟΥΣΙΝ ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΕΙΣ ΤΟ ΠΥΡ ΒΑΛΛΟΥΣΙ, ΚΑΙ ΚΑΙΕΤΑΙ"

Κάτω απ' αυτές τις συνθήκες, θα μπορούσες, φίλε μου, ν' αμφισβητίσεις την φιλία Του;

Και που τα λέει αυτά;
Στον κόσμο, ή ΜΟΝΟ στους μαθητές του;

18/05/2005, 13:42:57
Φίλε Φιλόσοφε,
πριν ασχοληθείς με αυτό το εδάφιο, αν θες,
πες μας και εσύ την άποψή σου σχετικά με το πρώτο εδάφιο που ξεκίνησε τη συζήτηση ο Αίολος.

Δεν θα ήθελα να κάνω το διαχειριστή της συζήτησης, αλλά πιστεύω πως καλό είναι να ασχολούμαστε με ένα θέμα όπου όλοι θα λέμε τις απόψεις του και ύστερα, αν θέλετε, μπορούμε να συνεχίσουμε σε άλλα εδάφια.
Τι γνώμη έχετε;

Για τον φίλο Αίολο,
Δηλαδή, σύμφωνα με τη λογική σου, πρόκειται για έναν άνθρωπο με διαταραγμένη ψυχική και πνευματική ισορροπία που τη μια λέει άσπρο και στη συνέχεια λέει μαύρο έτσι;
Και αυτός ο άνθρωπος επηρέασε τόσο πλήθος λαού με τον λόγο μίσους και κακίας; πράγμα που διαρκεί έως και σήμερα;;

Φιλικά όπως πάντα

18/05/2005, 13:55:31
Ψηλός

Μην με συκοφαντείς...
Δεν απέδωσα κανέναν χαρακτηρισμό, φίλε μου. ΕΣΥ χαρακτήρισες...
Ερωτήσεις έκανα.
...κι απαντήσεις δεν πήρα.

18/05/2005, 15:05:33
Ψηλός:
«Χρησιμοποιώντας τη δική σου λογική στην ερμηνεία και χωρίς να λάβουμε υπόψη μας κάποια άλλα πράγματα, δεν νομίζεις ότι αυτό που έγραψα εγώ με αυτό που έγραψες και ερμήνευσες εσύ έρχονται σε σύγκρουση;;»

Σε καμία απολύτως σύγκρουση αγαπητέ Ψηλέ!

Εγώ σου παρέθεσα τα όσα γράφει Ο ΦΑΡΙΣΑΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ, και εσύ μου απαντάς με…….τα όσα έγραψε ο Ιωάννης. Μα, δεν είναι προφανές ότι άλλες εικόνες είχε μπροστά σου ο ένας και άλλες ο άλλος?

Ο Παύλος, ο αγαπητός της Ρώμης (γιατί άραγε?) μίλαγε για ένα σύστημα, μια θεοκρατική οργάνωση με στόχους και κοινή πορεία με την εξουσία, δίχως ποτέ να ενοχλείται το κεφάλαιο και η αυτοκρατορία.

Ο Παύλος φίλτατε απλά ξεκοκάλισε ότι μπόρεσε και τίποτα παραπάνω. Αυτός και ο λόγος που δεν αντιμετωπίζει ως βιογραφία τον Ιησού αλλά ως σύστημα ιδεών.

Αυτός και ο λόγος που ουδέποτε καταγράφηκε η βάπτιση του, αυτός και ο λόγος που κατήργησε την περιτομή που ουδέποτε αποκήρυξε ο Ιησούς.

Ψηλός:
«Πώς είναι δυνατόν από τη μία να μας παροτρύνει στη δουλεία και από την άλλη να μας τιμά αποκαλώντας μας φίλους και αδελφούς;;»

Κατ’αρχάς δεν έχουνε ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΣΧΕΣΗ ο Ιωάννης με τον Παύλο. Ποτέ δεν συναντήθηκαν, και όπως είναι προφανές ποτέ δεν ίδρωσε το αυτί του Φαρισαίου για τα όσα είχε να πει ο Ιωάννης. Με λίγα λόγια, είναι δυο διαφορετικοί τρόποι ερμηνείας του Μεσσιανισμού.

Ψηλός:
«Πιστεύω όμως πως καλό είναι, να παραμείνουμε στο πρώτο εδάφιο και να μην ασχοληθούμε με πολλά γιατί ενδέχεται να μπερδευτούμε.»

Εθελοτυφλείς αγαπητέ!

Καλό είναι να δούμε την Αλήθεια, να δούμε την πλαστότητα και τα διαφορετικά στρώματα που επίδρασαν για την συρραφή της δήθεν «θεόπνευστης» Καινής Διαθήκης.

Οι ευαγγελιστές που διαβάζεις, πρακτικά δεν υπήρξαν ποτέ. Είναι ονόματα-ομπρέλες κάτω από τα οποία συνέταξαν διάφοροι ιεραπόστολοι τα όσα νόμιζαν ότι ήσαν τα «σωστά» λόγια ως προς την μεσσιανική αναμονή.

Επειδή όμως έχουνε παρέμβει ουκ ολίγοι καλοθελητές στο μεσοδιάστημα, είναι πρακτικά αδύνατο να γνωρίζουμε ΠΟΙΟΣ έχει γράψει ΤΙ.

Με άλλα λόγια, δεν υπήρξε αλλά ούτε και πρόκειται να υπάρξει ένας κοινός «Θεϊκός Λόγος». Ο καθένας, βλέπει ότι του αρέσει!

Just_A_ManΜέλος
12/07/2003, 23:22:39
Τι ουσιαστικά αναζητάς;

Ο πνευματικός αγωνιστής αναζητά την ένωση με τον εσωτερικό του Διδάσκαλο.
Αυτός είναι ο δρόμος του, η πορεία του να ενωθεί με την Ουσία της Ζωής, την Θεότητα, το Θείο κομμάτι του εαυτού του.

Οι εξωτερικοί Δάσκαλοι είναι το σκαλοπάτι, οι βοηθοί για την τελική πράξη του Θείου Έργου που λέγεται Θέωση.

Όλες οι θρησκείες του κόσμου μας δίδαξαν και διδάσκουν! Την Ένωση Χάριν Θεού, δια του βιωματικού τρόπου.

Αν όμως πρώτα δεν ενωθούμε με όλους τους συνανθρώπους μας δεν θα καταφέρουμε να ενωθούμε με το όλον. Και αυτό είναι το μήνυμα της ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ.

Just A Man

“Ο Θεός του Κόσμου, που είναι η ΑΓΑΠΗ, ας μας έχει πάντα καλά.”

Just_A_ManΜέλος
13/07/2003, 21:01:47
Ο άνθρωπος είναι πιο ευτυχισμέμος όταν δίνει παρά όταν παίρνει, γιατί το ξεχνάμε τόσο συχνά, ότι πιο θεικό χαρακτηριστικό στους ανθρώπους είναι η καλοσύνη, "είναι πιο πολύτιμο να σώζεις μια ζωή, παρά να χτίζεις πολυτελές παλάτι"

Just A Man

Just_A_ManΜέλος
14/07/2003, 08:34:36
Όποιος βαδίζει τον δρόμο της ΑΓΑΠΗΣ, δεν μπορεί πάρα να έχει μόνο χαρά.
Αν όχι, τότε δεν είναι Αγάπη αυτό που βιώνει.

Just A Man

Just_A_ManΜέλος
15/07/2003, 13:35:57
Όπου πίστις εκεί αγάπη, όπου αγάπη εκεί ειρήνη, όπου ειρήνη εκεί ευλογία,
όπου ευλογία εκεί Θεός, όπου θεός ουδεμία ανάγκη.

Πεινάει και θα πεινάει αιώνια, όποιος δεν τρέφεται με την Αγάπη του Θεού.

Όπως χτυπά η καρδιά μας, χωρίς τη δική μας θέληση και χωρίς να
μπορούμε να τη σταματήσουμε, έτσι ποταμοί(ενέργεια σωματική και πράξεις) Αγάπης (Ανιδιοτελείς Αγάπης και Υπηρεσίας στους Συνανθρώπους μας χωρίς διακρίσεις), με Πηγή Εκείνον, να βγαίνουν από 'μας μέρα-νύχτα παντού και πάντα. Άσχετα πού πάνε.
Αυτό είναι δική του έγνοια.

Η κούραση στο σώμα έρχεται μόνο όταν συμμετέχει και το πνεύμα. Όταν, λοιπόν, το πνεύμα είναι μόνιμα στο "Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησόν μας" καμία δουλειά δεν μπορεί να μας κουράσει εύκολα.

Εμείς οι ίδιοι δεν μπορούμε ν' απαλλαγούμε από κανένα μας ελάττωμα. Ο γλυκός μας Χριστός μας τα βγάζει ένα-ένα.
Βγάλε από τα μάτια της ψυχής μας τα «προστατευτικά γυαλιά του φόβου και της υπερηφάνειας» ώστε να μπορούμε βλέπουμε με χαρά το κάθε τι, τι κάθε στιγμή.

Σε ευχαριστούμε θεέ μας, για όλα τα καλά που μας προσφέρεις σε καθημερινή βάση.
Συχώρεσε μας για την έλλειψη ευγνωμοσύνης μας σε όσα δεν βλέπουμε με τα φυσικά μας μάτια.

Με αγαθή αγάπη,

Just A Man

Edited by - Just_A_Man on 16/07/2003 22:54:44

Just_A_ManΜέλος
16/07/2003, 22:52:41
Ο τόπος που γεννήθηκες επιλέχθηκε για σένα, όπως επίσης και ο τρόπος που θα σε εξελίξει και κυρίως η θρησκεία στην οποία θα εντρυφήσεις.

Τίποτα τυχαίο απ' το Θείο Σχέδιο.

Θα πρέπει να θυμάσαι να μην αλλάξεις το θρήσκευμά σου χωρίς πολύ και βαθειά σκέψη.

Σκέψου, στον Ωκεανό της Αγάπης του Θεού, σαν πλοία ανεμοδέρνονται τόσες μικρές και μεγάλες θρησκείες.

Το ένα καράβι λέγεται έτσι, τ' άλλο αλλιώς.

Ταξίδεψε μ' αυτό που το Θείο Θέλημά Του όρισε για την εξέλιξή σου.
Είναι το καλύτερο για σένα.

Σταμάτησε να πηδάς από πλοίο σε πλοίο.

Το μόνο που κερδίζεις είναι η καθυστέρηση. Μικρή ή μεγάλη η θρησκεία δεν είναι αποτέλεσμα του αριθμού των πιστών, αλλά ο Δρόμος που διδάσκει.

Just A Man

HeliosΜέλος
16/07/2003, 22:56:20
"ΚΑΝΕ ΕΤΣΙ,ΩΣΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΣΟΥ,ΤΙΠΟΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΕΙ"- SRI RAM.

Just_A_ManΜέλος
17/07/2003, 12:24:45
quote:

"ΚΑΝΕ ΕΤΣΙ,ΩΣΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΣΟΥ,ΤΙΠΟΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΕΙ"- SRI RAM.

Καλέ μας φίλε Helios,

Στο Βασίλειο της καρδιάς χωράνε όλα με αγάπη. Όμως, όπως ένας αληθινά και ειλικρινά ερωτευμένος άντρας μπορεί να έχει μόνο μία γυναίκα στην καρδιά του, έτσι και στο θρόνο της πνευματικής μας καρδιάς, ένας βασιλιάς μπορεί να καθίσει κάθε φορά.

Κάθε άνθρωπος έχει το δικό του βασιλιά. Και είναι σεβαστό αυτό.

Η καρδιά είναι ένα πλοίο. Άλλος έχει μικρό πλοίο και χωράνε λίγα πράγματα και άλλοι έχουν μεγάλο σαν υπερωκεάνιο. Σε κάθε πλοίο όμως, μόνο ένα Α΄ Καπετάνιο μπορεί να έχεις, για να σε φτάσει στον προορισμό σου.

Εύχομαι να έχω την κατανόηση και την συμπάθεια σας για τον κυβερνήτη της καρδιάς μου.

Με αγαθή αγάπη,

Just A Man

Just_A_ManΜέλος
18/07/2003, 23:33:40
Η παραφροσύνη της Αγάπης είναι η μεγαλύτερη απ’ τις ευλογίες των ουρανών.
ΠΛΑΤΩΝ

Just A Man

19/07/2003, 20:35:24
Δεν υπάρχει κάτι το οποίο μπορεί να εξουσιοδοτηθεί την Αγάπη.
Η Αγάπη δε μπορεί να μπεί πίσω απο καμμιά θρησκεία γιατί η Αγάπη δημιούργησε τα πάντα και τη θρησκεία (την πραγματική και εσωτερική αναζήτηση της Ανώτερης Διάνοιας ή Θεού).
Κανείς δε μπορεί να βάλει την Αγάπη στα όρια μιας Θρησκείας.
Μπορούμε να μιλούμε για την Αγάπη του Ιησού γιατί αυτός άξια δικαιούται αυτό τον τίτλο -απο τη στιγμή που έζησε εν Αγάπη.
'
'
Katrina & The Waves ~ love shine a light

Love shine a light, in every corner of my heart,
Let the love, light cary, let the love, light cary,
Light up the magic, in every little part,
Let our love shine a light, in every corner of our hearts.

Love shine a light, in every corner of my dreams,
Let the mighty river, flowin' from the sream,
Let our love shine a light, in every corner of my dreams.

chorus
And we're all got to shine a light together,
All shine a light to light the way,
Brothers and sisters, in every little part,
Let our love shine a light, in every corner of our hearts.

Love shine a light, in every corner of the world,
Light up the magic, for every boy and girl,
Let our love shine a light, in every corner of the world.

repeat chorus twice

~Γρηγόρης~

Once you were wild, don't let them tame you

Edited by - reptilesalonica on 19/07/2003 20:36:29