- η γη στην πεμπτη διασταση - .-= ΤΟ ΠΑΡΑΞΕΝΟ =-.
Καλησπερα, δειτε τι διαβασα σημερα...
Μεταξυ αλλων, αναφερεται και:
"Ο κ. Νανόπουλος είπε ακόμα ότι τα άλλα σύμπαντα -τα χαρακτήρισε "φυσαλίδες της πραγματικότητας" που απαρτίζουν το πολυσύμπαν- είναι δυνατό να βρίσκονται πολύ κοντά μεταξύ τους (κυριολεκτικά δίπλα μας!), αλλά δεν μπορούν να επικοινωνήσουν. Δεν απέκλεισε όμως ότι είναι πιθανώς δυνατό να γίνει μετάβαση από το ένα σύμπαν στο άλλο. Με λίγη δόση χιούμορ, ανέφερε ότι "θα έπρεπε να παρακαλάμε να μην ξυπνήσουμε ένα πρωί και γίνει ξαφνική ολική μεταβολή, για παράδειγμα περάσουμε από ένα σύμπαν με τέσσερις ("μεγάλες") σε ένα άλλο με έξι διαστάσεις"."
Κατι τετοιο δεν ελεγε και η θεωρια; ![]()
Για δες τι συμπτωση...
---------------------------------------------------------------
Φιλε Vitras
Θα σε παρακαλουσα να βαλεις αυτο το λινκ στη Σοφια
οπου υπαρχει μια σχετικη συζητηση και ετσι θα με βοηθουσες
να δειξω ποιος λεει τι και σε ποιον.
ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.
Τι εννοώ: οι "διαστάσεις" που μας ανέφερε ο καινούργιος μας φίλος entry δεν έχουν τον γνωστό, από τα μαθηματικά/γεωμετρία και την φυσική, χαρακτήρα των δομικών (ή πληροφοριακών) ιδιοτήτων ενός χώρου ή αντικειμένου(που καταλαμβάνει κάποιον χώρο), αλλά αντιστοιχούν σε αυτό που θα λέγαμε "καταστάσεις" ενός συστήματος (& οικοσυστήματος κατ'επέκταση), ενός κόσμου κ.ο.κ. Αλλιώς "καταστάσεις ύπαρξης". Φαίνεται να είναι παρόμοια ιδέα με τις "ανθρωπότητες" διαφόρων μυθολογιών (ή ρίζες-φυλές της θεοσοφικής διδαχής) που διαδέχονται η μία την άλλη και οι οποίες εκφράζουν διαφορετικές ιδιότητες της ζωής και της συνείδησης σε κάθε "Μεγάλη Εποχή". Κάτι ανάλογο ανέφερε και ο Craven παραπάνω σε σχέση με τους "κόσμους" της κοσμολογικής αντίληψης των βορειο-αμερικάνων ιθαγενών Ινδιάνων Χόπι...
Οι διαστάσεις όμως στις οποίες αναφέρεται ο Νανόπουλος, είναι προφανέστατα οι διαστάσεις όπως ακριβώς εννοούνται από τα μαθηματικά και την φυσική.
Σε συνέχεια αυτού, και για να αρθούν κάποιες παρανοήσεις που μάλλον δημιούργησε το ιδιότυπο χιούμορ του γνωστού -και δημοφιλούς- φυσικού, να μου επιτραπεί να αυθαιρετήσω και να παραφράσω λίγο τη συγκεκριμένη φράση που αναπαράγεται από διάφορα ειδησιογραφικά, και μη, sites με αφορμή αυτήν την πρόσφατη δημόσια διάλεξη που ενημερωθήκαμε πως έδωσε:
"θα έπρεπε να παρακαλάμε να μην ξυπνήσουμε ένα πρωί, στην κυριολεξία δεν θα ξυπνήσουμε ποτέ, και γίνει ξαφνική ολική μεταβολή, για παράδειγμα περάσουμε από ένα σύμπαν με τέσσερις ("μεγάλες") σε ένα άλλο με έξι διαστάσεις" (με κόκκινο η προσθήκη)
Η οικογένεια αυτή των θεωριών στις οποίες, όπως φαίνεται, αναφέρεται ο κ. Νανόπουλος, εμπεριέχει και διάφορους τύπους "καταστροφής" των Συμπάντων που απαρτίζουν το Πολυ-Σύμπαν ή Μετα-Σύμπαν (Multiverse, Metaverse). Ένας χαρακτηριστικός τύπος σεναρίου καταστροφής για παράδειγμα, είναι η σύγκρουση δύο "βρανών" (γεωμετρικού τύπου δομές που αποτελούν κάποιου είδους επέκταση των χορδών) μεταξύ τους που μπορεί να διαρκέσει για ένα απειρο-ελάχιστο χρονικό διάστημα που όμως είναι κάτι παραπάνω από αρκετό... Σε αυτήν την περίπτωση τα σύμπαντα που "φιλοξενούνται" σε αυτές τις βράνες βιώνουν μία τελειωτική κοσμική καταστροφή και μία επακόλουθη στιγμιαία επανα-γέννηση (αντίστοιχη με big-bang). Μάλλον, όπως καταλαβαίνω, αναφέρεται στην πιθανότητα -μάλλον βεβαιότητα- τα καινούργια πλέον σύμπαντα να διαθέτουν ένα καινούργιο σύνολο φυσικών & δομικών ιδιοτήτων όπως είναι αυτές που αναφέρονται στις "ξετυλιγμένες" ή "εκδηλωμένες" διαστάσεις... από 4 σε 6 για παράδειγμα όπως με γλαφυρότητα παρέθεσε στην χιουμοριστική αυτή αποστροφή του λόγου.
Το σίγουρο είναι πως μία τέτοια "αλλαγή" είναι ασύμβατη με την συνέχιση της Ζωής... δημιουργεί βέβαια τις προϋποθέσεις για καινούργιους εξελικτικούς δρόμους. Εμείς πάντως "ούτε που θα το καταλάβουμε!" -κάτι είναι κι αυτό... υπάρχει κοσμική ευσπλαχνία. ![]()
Το χιούμορ, ως γνωστόν, δεν είναι πάντα αντικειμενικό ή μπορεί και επί του συνηθέστερου, να μην είναι!
[ δύο διευθύνσεις -από την Wikipedia- με πληροφορίες και άλλα links σχετικά με τις αναφερόμενες θεωρίες, πολυσυμπάντων, κυκλικού-ταλαντωτικού κοσμολογικού μοντέλου κ.ο.κ.:
- Multiverse
- Cyclic model ]
-------------------
Craven:
"Ένας admin να σβήστουν τα άσχετα?"
Δεν νομίζω πως είναι απαραίτητη κάποια επέμβαση "καταστροφικής φύσης" επί του παρόντος, αγαπητέ Craven. ![]()
Πολύ καλώς κάνεις βέβαια που ενδιαφέρεσαι, τόσο για το θέμα όσο και για την αντιμετώπιση των συμμετεχόντων "ενός έναντι άλλου" και την συμπεριφορά μεταξύ μας, όμως καλύτερο θα είναι να συμβάλλουμε στην ομαλή "αυτο-ρύθμιση" των Συζητήσεων χωρίς υπερβολικούς παρεμβατισμούς. Νομίζω πως αυτό που χρειάζεται είναι καλή διάθεση, επιμονή, μπόλικη δημιουργικότητα και φυσικά... υπομονή.
Και κάτι άλλο: ας μη φτάσουμε να δαιμονοποιούμε την ειρωνία και ακόμα την σκωπτική διάθεση. Παίζουν τον ρόλο τους. Φτάνει βέβαια να εντάσσονται και αυτές στον κανόνα του "μέτρου", να μην υποκινούνται από υπερβολικά εγωιστικά κίνητρα και να μην έχουν ως στόχο την καταστροφή ...

Ο Πραγματικός Αναζητητής της Γνώσης
είναι ένας απαράμιλλος Ακροβάτης του φευγαλέου ορίου
ανάμεσα στον Δογματισμό και το Μηδενισμό.
----------------------
quote:
Δεν νομίζω πως είναι απαραίτητη κάποια επέμβαση "καταστροφικής φύσης" επί του παρόντος, αγαπητέ Craven.
Mα νομίζω το έκανες αγαπητέ από τη στιγμή που θεώρησες απαραίτητο να παραφράσεις το λόγο του Νανόπουλου... Αναρωτιέμαι θα τολμούσες ποτέ να παραφράσεις το λόγο του Κρισναμούρτι?.....![]()
Και όχι μόνο το παράφρασες αλλά τόλμησες κιόλας να μας διαβεβαιώσεις για του λόγου σου το αληθές. Αλήθεια από που προέκυψε το συμπέρασμά σου σου αυτό (ότι δεν πρόκειται ποτέ να συμβεί κάτι τέτοιο?) Ακόμη και μεγάλοι επιστήμονες δεν μπορούν να μας διαβεβαιώσουν για κάτι τέτοιο.
Αν ενα πράγμα έχω μάθει είναι να ότι ΚΑΝΕΙΣ δεν ξέρει με σιγουριά τι πρόκειται και τι δεν πρόκειται να συμβεί στο μέλλον.
Κατά τα άλλα συμφωνώ απόλυτα... Είναι εντελώς άστοχο(?) - νομίζω - να συγχέουμε τη φράση αυτή του νανόπουλου με τις "εσωτερικές διαστάσεις" που αναφέρονται αλλού... και ναι! Αν συμβεί αυτό που ο Νανόπουλος υποθέτει δεν πρόκειται να το καταλάβουμε καν... για την ακρίβεια ούτε κιχ δε θα προλάβουμε να κάνουμε...![]()

Δεν συνεδεσα την συμπτωση της συνεντευξης Νανοπουλου
με το παρον θεμα του entry αλλα ζητησα απο τον φιλο
που το παρεθεσε να το βαλει στη Σοφια,ως απολυτως
ταιριαστο με την διαμαχη μου με τον Ζιπ.
Συμπτωση εννοουσα σε εκεινο το τοπικ.
ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.
quote:
Δεν νομίζω πως είναι απαραίτητη κάποια επέμβαση "καταστροφικής φύσης" επί του παρόντος, αγαπητέ Craven.
Πολύ καλώς κάνεις βέβαια που ενδιαφέρεσαι, τόσο για το θέμα όσο και για την αντιμετώπιση των συμμετεχόντων "ενός έναντι άλλου" και την συμπεριφορά μεταξύ μας, όμως καλύτερο θα είναι να συμβάλλουμε στην ομαλή "αυτο-ρύθμιση" των Συζητήσεων χωρίς υπερβολικούς παρεμβατισμούς. Νομίζω πως αυτό που χρειάζεται είναι καλή διάθεση, επιμονή, μπόλικη δημιουργικότητα και φυσικά... υπομονή.
Σχετικά με το παραπάνω, εντελώς άστοχο κατ εμέ, σχόλιο, έχεις email για να μην απαντήσω εδώ μέσα.
quote:
Δεν συνεδεσα την συμπτωση της συνεντευξης Νανοπουλου
με το παρον θεμα του entry
Τώρα κατάλαβα... Η φράση "Κατι τετοιο δεν ελεγε και η θεωρια;" ανήκει στον Vitras. Να με συγχωρείς αγαπητέ ΝΙΚΟΜΑΧΕ αλλά με μπέρδεψε ο εντελώς παράδοξος τρόπος με τον οποίο έκανες την παράθεση στο μήνυμά σου της 10/03/2011, 23:05:24. Νόμισα αρχικά πως έκανες κάποιο λάθος στην χρήση του κώδικα της παράθεσης ([quote]) -εφόσον αυτός δεν "κλείνει" πουθενά- και δεν γίνεται εξάλλου καθόλου σαφής ο διαχωρισμός του δικού σου μηνύματος και του κειμένου το οποίο παράθεσες.
Οπότε μπορώ τώρα να διορθώσω εδώ και τη σχετική φράση του προηγούμενου μήνυματός μου (11/03/2011, 01:46:23):
"Σύμπτωση (όντως!!) μεν, Vitras, οι δύο "υποθέσεις" παρολαυτά δεν είναι συμβατές, μάλλον..."
----------------------------------------------------
Αγαπητέ Craven, έλαβα το e-mail σου και θα σου απαντήσω σ'αυτό. Παρολαυτά δεν μπορώ να δεχτώ το "εντελώς άστοχο κατ εμέ, σχόλιο" το οποίο μου απεύθυνες.
Το "Δεν νομίζω πως είναι απαραίτητη κάποια επέμβαση "καταστροφικής φύσης" επί του παρόντος" ήταν η απάντησή μου στις εκκλήσεις που έκανες προς την διαχείριση σε προηγούμενα μηνύματά σου στην παρούσα συζήτηση (τουλάχιστον τρεις φορές εκ των οποίων στις δύο ζητάς "ένας admin ας σβήσει όλα τα άσχετα"). Δεν είδαμε λοιπόν να έχει "ξεφύγει" η συζήτηση αυτή σε τέτοιον βαθμό που να χρειάζεται κάποια παρέμβαση τροποποιητική των μηνυμάτων (με οποιονδήποτε τρόπο) και σ'αυτό πάνω τοποθετήθηκα. Πέρα από αυτό προέκυψε σίγουρα κάποια παράπλευρη συζήτηση, στα πλαίσια όμως του ξεκάθαρα ανεκτού, και το προηγούμενο μήνυμά μου είχε και σαν έναν στόχο να επαναφέρει το θέμα στην "τροχιά" του με κάποιον ήπιο τρόπο.
Βέβαια για να είμαι απόλυτα δίκαιος θα πρέπει να συμφωνήσω στην πιθανότητα να φαίνεται λανθασμένα πως η παρακάτω φράση μου απευθύνονταν σε σένα συγκεκριμένα:
"όμως καλύτερο θα είναι να συμβάλλουμε στην ομαλή "αυτο-ρύθμιση" των Συζητήσεων χωρίς υπερβολικούς παρεμβατισμούς. Νομίζω πως αυτό που χρειάζεται είναι καλή διάθεση, επιμονή, μπόλικη δημιουργικότητα και φυσικά... υπομονή."
θα είχες απόλυτο δίκιο εάν θεώρησες πως με αυτήν σε εγκαλώ για κάτι το οποίο δεν κάνεις και θα έπρεπε να το κάνεις. Ίσα-ίσα. Και για να συμπληρώσω, νομίζω πως σε τιμά το ότι στα "άσχετα" που αναφέρεσαι συγκαταλέγεις ακόμη και πιθανώς δικά σου μηνύματα που δεν αφορούν καθαρά το θέμα της συζήτησης.
Παρολαυτά κάποια προηγούμενα μηνύματά σου όπως σου είπα με προέτρεψαν να αναφερθώ συγκεκριμένα στη μη-ανάγκη "καταστροφικής φύσης επεμβάσεων" και ένα ακόμη με παραξένεψε ιδιαίτερα και θα ήθελα να σε ρωτήσω γι'αυτό:
09/03/2011, 18:17:01:
quote:
"πρέπει να κοιτάξεις αυτή την μανία καταδίωξης που σε διακατέχει
είναι κρίμα να βλέπεις παντού άτομα να σε κυνηγούν" ..
αλλά πως πάντα copy paste τα δικά μου λόγια κάνεις απο δω και απο εκεί (και μάλιστα αλλαγμένα) είναι πραγματικά .. "παράξενο", μιας και οι admin δεν βλέπω να νοιάζονται ιδιαίτερα αν γ... το forum, άμα σταματήσω να γράφω εδώ μέσα θα σε κάνει να νοιώσεις καλύτερα να χαλαρώσεις και να ξεκολλήσεις το μυαλό σου? πες μου να ξέρω να σε βοηθήσω! .. κανένα άλλο θέμα να χαλάσουμε τώρα? πάμε στο Ελλάδα - Τουρκία? στα Ομηρικά Έπη? διάλεξε, πήγαινε χάλασε το και έρχομαι.. ;)
Δεν μπόρεσα πραγματικά να καταλάβω πόθεν προέκυψε(εκτός ίσως από το γνωστό ζήτημα που δικαίως σε έχει απασχολήσει σε άλλες συζητήσεις)... Η φράση στα εισαγωγικά, στην οποία φαίνεται να απαντάς, περιλαμβάνονταν πιθανώς σε προηγούμενο μήνυμα κάποιου (του αθεος το πιθανότερο) η οποία και αφαιρέθηκε (ή διαγράφηκε ολόκληρο το μήνυμα); Ρωτάω γιατί δεν την βρήκα πουθενά στην παρουσα συζήτηση...

Ο Πραγματικός Αναζητητής της Γνώσης
είναι ένας απαράμιλλος Ακροβάτης του φευγαλέου ορίου
ανάμεσα στον Δογματισμό και το Μηδενισμό.
----------------------
Η αλήθεια είναι πως όντως όπως το διάβασα το μήνυμα σου αυτό που κατάλαβα είναι πως η υπόδειξη είναι προς εμένα αφού και αναφέρεσαι σε πρώτο πρόσωπο σε εμένα πρώτα. Αν κατάλαβα λάθος τότε συγνώμη γιαυτή την παρεξήγηση. Τα υπόλοιπα σε απάντηση στο mail σου που μόλις είδα. Ας μην το συνεχίσουμε άλλο εδώ.